Clubul Sportiv CFR Iaşi

Popicarii ieşeni, înfrângere la limită în faţa ceferiştilor ardeleni!

În ultima rundă a Campionatului Naţional de popice pentru echipele de seniori, sâmbătă, pe 30 martie 2019, s-a disputat marele derby CFR Cluj - CFR Olimpia ACB Iaşi 5-3 la puncte de echipă (3597 p.d. - 3488 p.d.; 16,5 - 7,5 la puncte de set / manşe câştigate). Oaspeţii nu au putut conta pe lansatorii Costică Ciurdea şi Alexandru Sorin Mitru, iar Florin Opincă şi Remus Antimirescu au evoluat cu probleme medicale. La clujeni nu a jucat Petruţ Mihălcioiu, care a fost rezervă!
La victorii directe scorul a fost egal (3-3), dar gazdele ardelene au mai primit 2 puncte de echipă deoarece au doborât cu 109 popice mai mult decât moldovenii.
În disputa Cluj - Iaşi 5-3 (oaspeţii conducând după primul schimb cu 2-0 şi având şi un surplus de 24 "beţe"), duelurile individuale au fost următoarele:
1.  Roberto Lapoşi (Cluj) - Mihai Gabriel Benghiac (Iaşi) 0-1 (1,5 - 2,5 la manşe; 600 p.d. - 615 p.d.);
2. Mănel Manea - Ion Cercel 0-1 (2-2; 620 p.d. - 629 p.d.);
3. Bogdan Dudaş - Florin Opincă 1-0 (4-0; 607 p.d. - 545 p.d.);
4. Cătălin Lungu - Remus Antimirescu 1-0 (4-0; 629 p.d. - 556 p.d.);
5. Vlad Sabău - Sebastian Biţă 1-0 (3-1; 596 p.d. - 572 p.d.);
6. Andrei Bucur & Robert Merza - Iulian Gabriel Cucu 0-1 (2-2; 545 p.d. - 571 p.d.).
Rezerve neutilizate: Petruţ Mihălcioiu şi Daniel Rad (Cluj - antrenor: Grigore Blaga), respectiv Vlad Nacu (Iaşi - antrenor: Remus Antimirescu).
Meciul din arena de popice de nivel internaţional a complexului sportiv Gheorgheni, din Cluj-Napoca, a fost arbitrat de localnicul Dumitru Beşe.  
La finalul sezonului regulat, clasamentul este următorul:
1. CFR Cluj                         6    5    0    1    39-9       10
2. CFR Olimpia ACB Iaşi    6    5    0    1    38-10     10
3. Inter Petrila                    6    2    0    4    13-35      4
4. KSE Târgu Secuiesc        6    0    0    6    6-42        0
Turneul final de la seniori (FINAL FOUR) se va disputa la Ploieşti, în perioada 18-20 aprilie 2019.
Tot la masculin, turneul final de la tineret (U23), acolo unde este calificată şi echipa CFR Olimpia ACB Iaşi (antrenor: Costică Ciurdea) va avea loc tot la Ploieşti, în zilele de 6 şi 7 aprilie 2019.
DAN TEODORESCU (membru UZPR şi APSR)


 

La Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă: Cu directorul Mircea Dorobanţu în prim plan!

Joi, 28 martie 2019, pe durata a peste 3 ore, clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a găzduit o nouă şedinţă de lucru a Comitetului de iniţiativă de înfiinţare a Centrului muzeal al locomotivelor Iaşi, de fapt un muzeu feroviar în toată regula.
Printre invitaţii de seamă s-a aflat şi ing. Mircea Dorobanţu (FOTO), directorul CENAFER - Muzeul Căilor Ferate din Bucureşti, care îşi are sediul la Gara de Nord din Capitală, lângă linia CF cu nr. 14.
În deschiderea manifestării a fost oficiată o slujbă de binecuvântare de către părintele Ioan Oloeru, iar cei prezenţi i-au urat apoi şi un sincer şi călduros "La mulţi ani cu sănătate!" colegului ceferist Petru Năslău, care a împlinit o frumoasă vârstă chiar în ziua şedinţei. 
Din cadrul Comitetului de iniţiativă menţionat au fost prezenţi Paul Zamfir (directorul clubului CFR Iaşi), Gabriel Mărgineanu, Timotei Leon, Emil Gnatenco, Dan Teodorescu, Petru Naslău şi Costel Gugeanu (a absentat motivat, din motive profesionale, Iulian Trufanda), invitaţii acestora, în afara directorului Mircea Dorobanţu (care este şi un profesionist de marcă în construirea de machete feroviare şi face şi fotografie feroviară de înaltă calitate), fiind Vasile Untu (Telecomunicaţii feroviare Iaşi), Petru Murgoci (Informatică feroviară Iaşi), Dumitru Glăvan şi părintele Ioan Oloeru, operatorii video şi foto ai manifestării fiind ieşenii Mihai Chelariu şi Marian Stănescu.
În sala de şedinţe de la clubul CFR Iaşi se află expuse şi câteva repere feroviare şi cărţi baletristice donate muzeului de către cei prezenţi, care au fost apreciate de toată lumea, cu felicitările de rigoare. S-a discutat de asemenea şi aducerea unor locomotive vechi pe liniile ferate de lângă clădirea CENAFER de la "Moara Bălaia", care poate deveni un alt punct de atracţie în cadrul muzeului, în afară de o posibilă amenajare a unor încăperi de la parterul clădirii clubului CFR Iaşi, acolo unde. nu cu mult timp în urmă, fostul director general al Sucursalei de Transport Feroviar de Călători Iași şi actualul director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, ing. Constantin Axinia, a spus: "Iată un loc excelent pentru un muzeu ceferist, într-o zonă centrală şi istorică a Iaşului!".
După ce gazdele ieşene au prezentat piesele de muzeu achiziţionate până în prezent, iar Paul Zamfir a prezentat şi o scurtă istorie a clubului CFR Iaşi, inginerul constructor şi jurnalistul Dan Teodorescu a detaliat impactul în mass-media românească şi din străinătate (Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elveţia, Franţa şi SUA) a iniţiativei feroviarilor ieşeni, transmiţând şi salutul doamnei dr. Aurica Ichim, directoarea Muzeului Municipal Iaşi, care s-a oferit să dea o mână de ajutor în deschiderea acestui muzeu, care va deveni, cu siguranţă, un nou punct de atracţie pe harta turistică a "Dulcelui Târg" moldav.
În continuare, ca un bun orator ce este, directorul ing. Mircea Dorobanţu a prezentat o scurtă istorie a Muzeului Căilor Ferate din Bucureşti, menţionând următoarele: "Sunt născut la Târgovişte şi de mic copil m-au fascinat locomotivele. Construiesc în prezent machete feroviare şi fac şi fotografie feroviară, deplasându-mă în toată ţara. Pe 10 iunie 1939, sub tribunele stadionului Giuleşti din Bucureşti s-a înfiinţat primul muzeu ceferist. Numai că, în urma bombardamentelor americane din 4 aprilie 1944, de la Bucureşti, acesta a fost distrus în proporţie foarte mare. În 1969 se redeschide Muzeul CFR din Bucureşti. Locomotivele sunt trecute în anii care au urmat în tezaurul cultural al României şi asta e un lucru bun. Însă e normal ca acest muzeu să fie coordonat în continuare de ceferişti şi să nu fim trecuţi la Ministerul Culturii. Prin Hotărâre de Guvern trebuie să se înfiinţeze şi Centrul Muzeal al Locomotivelor Iaşi, după cel existent deja la Dej. Bineînţeles că, la acest muzeu nu vor fi expuse doar locomotive, ci şi alte repere feroviare şi publicaţii feroviare. Pentru asta, la Iaşi trebuie un buget şi poziţii de numire în schema de personal a oamenilor care vor amenaja şi coordona muzeul, inclusiv ghizi specializaţi. Iar oamenii care vor lucra efectiv în aceste muzee ceferiste să fie pasionaţi de tot ceea ce fac! În mine veţi avea mereu un sprijin în amenajarea unui muzeu ceferist la Iaşi, într-un oraş mare şi în fosta Capitală istorică a României!".
Adunarea de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă s-a încheiat într-o notă optimistă şi cu promisiunea participanţilor de organizare a unui spectacol artistic în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2019, atunci când "copilul-director" Paul Zamfir, care "slujeşte" clubul încă din 1977, va împlini frumoasa vârstă de 80 ani!
"Anii trec ca apa! CFR-ul va exista şi pe viitor, numai că trebuie oameni cu suflet în cadrul lui. Trebuie să-i facem pe copii să iubească calea ferată, iar muzeul pe care dorim să-l înfiinţăm la Iaşi va fi un prim pas în atingerea acestui obiectiv!", a mai declarat omul de omenie Paul Zamfir, mai tânăr ca niciodată.
DAN TEODORESCU

 

Tu n-ai murit, domnule Ion Mitican!

În Sala "Gheorghe Ghibănescu" din cadrul Muzeului Municipal Iaşi, în duminica din 24 martie 2019, s-au depănat amintiri. Într-o sală arhiplină, amintirile au curs către cel care a fost un strălucit cronicar al Iaşului, inginerul ceferist şi scriitorul Ion Mitican, născut pe 11 aprilie 1931 şi plecat pe alte astre în ziua de 25 martie 2012. Pe placa funerară de la Cimitirul ieşean "Petru și Pavel" s-au scris următoarele: "MITICAN ION - Tu n-ai murit! În tolba noastră am adunat toate cuvintele şi toate înscrisurile tale dar, iartă-ne, n-am găsit arcul, pe măsura harului lor, pentru a le transplanta în inimile ieşenilor. (Colegii tăi)".

La 7 ani fără o zi de la trecerea în nefiinţă a  neobositului povestitor moldovean Ion Mitican, lumea nu l-a uitat şi nu l-au uitat în primul rând oamenii de la locul său de baştină, satul Dăneşti - judeţul Vaslui.
Dăneştenii şi ieşenii s-au reunit astfel în "Dulcete Târg", pe strada Zmeu nr. 3, acolo unde gazda muzeului amintit anterior, doamna director dr. Aurica Ichim, a moderat cu multă pricepere o manifestare culturală de excepţie, la care au participat, printre alţii, prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, directorul clubului CFR Iaşi - Paul Zamfir, foştii colegi ceferişti ieşeni Emil Gnatenco, Dan Teodorescu, Dumitru Plăvan şi Petru Naslău, scriitorii Mihai Caba şi Vasile Diacon (de la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi), apoi Ina Chirilă (Arhivele Naţionale Iaşi), Col. (r) Mihai Ştefan Focşa (Liga Culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni, din Vaslui), Ana Ciornei, Valentin Pânzaru, Ion Coman şi Gabriela Coman (din Dăneşti) şi mulţi alţii.
După prezentarea unor fragmente din emisiunile realizate în urmă cu mai mulţi ani de Ion Mitican, la postul de televiziune Tele M Iaşi, amintirile despre marele cronicat moldav au curs pe următoarele repere principale:
- .Aurica Ichim: "Îmi este greu să vorbesc despre cronicarul Iaşului, Ion Mitican, deoarece îmi este greu să vorbesc despre oamenii care nu mai sunt! În '99, cu ajutorul domnului Ion Mitican, am scos ziarul Curierul de Iaşi, deoarece am vrut să atragem atenţia despre strada Alexandru Lăpuşneanu. Apoi am început demersurile pentru Muzeul Unirii de pe strada Lăpuşneanu. Ion Mitican suferea mult când se dărâma o casă, care a aparţinut unui poet sau om de ştiinţă. Nu am putut opri însă dărâmarea casei bunicilor lui Teodoreanu! La această manifestare am rugat doi oameni să-l prezinte pe Ion Mitican, ca om şi asta o va face directorul clubului CFR Iaşi, domnul Paul Zamfir, iar despre personalitatea cronicarului Ion Mitican va vorbi domnul profesor Mircea Ciubotaru. Să le dăm cuvântul...".
- Paul Zamfir: "După trecerea în nefiinţă a unui om, îi rostim doar numele. Dar noi spunem în continuare DOMNUL Ion Mitican, pentru că nu putem spune doar numele unui om hipermodest. Am multe amintiri cu domnul Mitican, care a editat pagini feroviare în presa ieşeană şi care, timp de 11 ani, a avut 1540 elevi în pregătire la cursurile de calculatoare, de la Clubul CFR Iaşi, de la Râpa Galbenă. Îşi pregătea cu încăpăţânare orice apariţie în cadrul emisiunilor de televiziune pe care le realiza, îşi făcea ciorne şi planul lecţiei pe care o preda elevilor săi. La un moment dat, când avea peste 70 ani, domnul Mitican a luat lecţii de pian de la doamna Dinu şi dorea şi lecţii de chitară de la domnul Gavriş, la clubul CFR Iaşi. A făcut şi o vizită în Franţa şi timp de două zile a dormit sub podurile din Paris, unde i-a cunoscut pe cloşari! Că aşa a dorit el! Mulţumesc oamenilor din Dăneşti care organizează an de an comemorarea domnului Ion Mitican. Vă mulţumesc că-l aveţi pe domnul Ion Mitican în inimă! Parcă îl văd acum pe domnul Ion Mitican în faţa mea, care îmi zice: Bravo, ai spus-o şi pe asta!".
- Mircea Ciubotaru: "Domnul Ion Mitican este cu siguranţă o personalitate! Are o prezenţă publică foarte pronunţată. A fost un om cunoscut! Nu mulţi istorici sunt cunoscuţi în Iaşi, precum Ion Mitican. Iar şoferii de taxi sunt cei mai buni rezonatori! Publicul ştie istoria Iaşului din cărţile domnului Ion Mitican, care este un autor de succes. Pentru acest prilej am citit toate cărţile lui Ion Mitican, iar domnul Mitican este un intermediar dintre istoria profesionistă şi publicul cititor. Se spune că Ion Mitican este un Iaşolog, un trecutolog, ele fiind cuvinte inventate, dar de fapt Ion Mitican este un cronicar al Iaşului, iată cuvântul cel mai potrivit! Ion Mitican povesteşte despre case, el a bătut cu piciorul uliţă cu uliţă, stradă cu stradă în Iaşi şi a bătut la uşa locatarilor din casele vechi, pentru a afla istoria caselor vechi de un secol. A consultat ziarele ieşene şi mii de pagini, pentru a găsi doar o informaţie. A avut o pasiune formidabilă pentru a cunoaşte istoria oraşului său. Ion Mitican era un om modest, concurează cu istoricii de profesie şi ceea ce a făcut el va rezista timpului! Ca inginer, domnul Ion Mitican şi-a descoperit mai târziu o altă mare vocaţie. Sunt ingineri şi medici care fac literatură şi pictură".
În continuare, doamna Ina Chirilă, cercetător la Arhivele Naţionale Iaşi, a menţionat: "Domniţă, îmi spunea domnul Ion Mitican, aşa era vorba lui, eu nu am ce să-ţi ofer, toate fişele mele sunt pe calculator. Arhiva lui a fost preluată de domnul Ionel Săcăleanu, directorul editurii Tehnopress, pentru a fi prelucrată, iar tot la această editură au apărut şi cărţile sale. Iar pentru cei din sală care scriu, mai spun: să vă organizaţi arhiva şi să o predaţi la Arhivele Statului. Domnul Mitican era un om foarte meticulos. Avea fişele puse în plicuri şi pe fiecare plic scria de unde a luat informaţia".
Venit din satul de baştină al lui Ion Mitican, domnul Ion Coman a mai spus: "Meritul pentru organizarea acestei manifestări aparţine domnului Valentin Pânzaru şi doamnei Aurica Ichim. Ion Mitican a bătut străzile Iaşului cu piciorul, dar şi cu aparatul foto la gât. A refuzat un post în minister pentru a contribui, în satul Dăneşti, la electrificarea lui, la radioficarea lui şi la deschiderea unui cinematograf. Şi-a iubit satul său natal şi a ajutat mulţi copii pentru un ţel în viaţă. Şcoala din Dăneşti a primit numele Grigore T. Popa, exact ca la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Domnul Ion Mitican avea şi simţul umorului şi îmi pare rău că l-am cunoscut mai tîrziu...".
A mai avut cuvinte de laudă despre activitatea cronicarului Ion Mitican, domnul Valentin Pânzaru, care a menţionat: "L-am cunoscut pe domnul Ion Mitican prin dăneşteni. Domnul Mitican a fost în primul rând un bun ROMÂN! Domnul Mitican este un ghid al istoriei Iaşului. Pentru mine, Ion Mitican este Ion Creangă. Prin el, eu văd toată Moldova!".
Au mai vorbit, despre scriitorul Ion Mitican, Ana Ciornei, Gabriela Coman, Mihai Ştefan Focşa şi Emil Gnatenco (inginer, actor şi regizor de teatru), ultimul recitând şi o superbă poezie în memoria fostului său coleg de birou, de la Regionala CFR Iaşi.
Colocviul cultural a fost urmat de vizitarea în grup a unei expoziții, deschisă tot la Muzeul Municipal Iaşi, dedicată memoriei celui care a adus în casele românilor, prin vorba sa dulce şi blândă, amintiri de neuitat din vechiul Târg al Ieșilor.
Cu o zi înainte, deci, sâmbătă, pe 23 martie 2019, la Cimitirul Petru şi Pavel din Iaşi a avut loc un Te Deum în memoria DOMNULUI ION MITICAN!
DAN TEODORESCU

 

"Game, Set şi Match" la arenele de tenis CFR Iaşi

În perioada 16 - 20 martie 2019, Cupa Iaşului la tenis de câmp  - pe echipe a fost organizată de CS CFR Iaşi, în propria arenă din Şoseaua Naţională nr. 7-9. Într-un turneu arbitrat de Cătălin Costaş şi supervizat de directorul competiţiei, antrenoarea Raluca Aghion, ambii din Iaşi, pe terenurile de joc s-au întrecut micii tenismeni de la categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani, la fete şi băieţi.
În fiecare meci s-au derulat trei confruntări, două la simplu şi unul la dublu.
Rezultatele finale în urma partidelor disputate au fost următoarele, cu menţionarea echipelor clasate pe podiumurile de premiere:
- Categoria 10 ani fete:
1. PLEŞCAN BIANCA MARIA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - DASCĂLU SORANA (CSŞ UNIREA IAŞI); 
2. NECULĂEŞ MIRUNA RITA (ACS SENSE ROMAN) - NICOLI AMALIA SOFIA (SCM BACĂU); 
3. CERVAC VERONICA (CS TENIS CLUB CHAMPION BUCUREŞTI) - PAVEL ANA (AS CLUB SPORTIV ELITE TENIS PANTELIMON).
- Categoria 10 ani băieţi:
1. SINESCU JAN PATRICK (TC DAV & SIN SĂCELE) - BURAC DAVID (CS TC VASLUI);
2. ARCIP DAVID (AS CS NADA FLORILOR FĂLTICENI) - AMITITELOAIE TUDOR (CS VERGILIUS IAŞI);
3. TRANDAFIR RAREŞ IONUŢ (ACS LUMIRO BUCUREŞTI) -  RUGINĂ SEBASTIAN (TC FOCŞANI).
- Categoria 12 ani fete:
1. SAGMAR ILINCA (AS CLUB SPORTIV DAX BUCUREŞTI) - DRAGNEA SARA MARIA (TENIS CLUB ENACHE BUCUREŞTI); 
2. CHIRIŢĂ ANA MARIA IOANA (CSŞ BACĂU) - SECUIU SANDRA ELENA (CS TEN CLUB TENIS BUZĂU); 
3. BURCUŢĂ ANTONIA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - STAN ALINA ALEXANDRA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI).
- Categoria 12 ani băieţi:
1. URZICĂ SERGIU CONSTANTIN (CSM MOINEŞTI) - RUGINĂ RAREŞ (TC FOCŞANI); 
2. STOLERIU DAVID (CSM MOINEŞTI) - ANTON DARIUS CRISTIAN (CS DINAMO BUCUREŞTI); 
3. ANDREI LUCIAN ŞTEFAN (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - SAFIR TUDOR GEORGE (CS TENIS CLUB VASLUI).
Pe 6 aprilie 2019 va debuta la arenele CFR Iaşi turneul denumit "Cupa de Primăvară a Iaşului", pentru categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani, la fete şi băieţi. Va fi un turneu de categoria I, din calensarul naţional al FR Tenis.

* Răzvan Itu, ales în Comitetul ITF al Juniorilor

În final, vă informăm că Directorul General al FR Tenis, Răzvan Itu, este singurul român ales într-o Comisie a Federației Internaționale de Tenis, respectiv în "ITF Juniors Committee", cea care se ocupă, practic, de viitorul acestui sport, în condițiile în care este reponsabilă pentru buna desfășurare a întregi activități a jucătorilor de tenis de până în 18 ani.
După cum se ştie, tot în luna aprilie 2019, echipele naționale ale României de tenis participă la două competiții foarte importante din calendarul ITF: la Piatra Neamţ, în 5 şi 6 aprilie, se va disputa întâlnirea de Cupa Davis by BNP Paribas, România - Zimbabwe, iar pe 20 şi 21 aprilie, la Rouen, este programată partida Franța - România, din semifinalele Fed Cup by BNP Paribas, ne informează site-ul FRT.
În ultima perioadă, din echipa României de Cupa Davis a făcut parte şi ieşeanul Bogdan-Ionuţ Apostol (23 ani, locul 627 ATP şi locul 192 ITF World Tennis Singles, acum la CSM Bucureşti), care a început tenisul de performanţă la CS CFR Iaşi, în anii din urmă.
În acest an, Bogdan-Ionuţ Apostol a evoluat în mai multe turnee ITF din Turcia, ajungând până în semifinalele probei de simplu din Antalya. la "GD Tennis Cup", la o competiţie cu premii totale de 15.000 dolari.
DAN TEODORESCU