Clubul Sportiv CFR Iaşi

Programul meciurilor de sâmbătă - turul 1 al calificărilor

 

Debut de turneu internaţional la arenele de tenis CFR

Turneele de tenis futures se organizează în toată lumea şi reprezintă pistele de lansare în circuitele de seniori pentru tenismenii ce se apropie de finalul junioratului sau au trecut de puţin timp la “grupa mare”.

Ele nu ar putea fi însă organizate fără sprijinul autorităţilor guvernamentale şi locale sau fără sprijinul televiziunilor publice, a radiourilor şi mass-mediei scrise. “Aceste turnee nu sunt Wimbledon, nici Rolland Garros, dar trebuie organizate decent, în nişte limite normale. La nivelul acesta, unde tinerii au resurse materiale limitate, trebuie să îi ajutăm cât se poate de mult. Nu suntem nici Germania, nici Franţa şi nici Spania din punct de vedere economic, dar suntem o ţară cu posibilităţi enorme”, a spus la un moment dat Ion Ţiriac, iniţiatorul circuitelor futures în România. În acest context, pentru al şaptelea an consecutiv, Federaţia Română de Tenis organizează şi în 2009 o serie de turnee futures destinate tinerilor tenismeni din ţară şi din străinătate. Principiul acestui circuit de turnee, care face parte din calendarul internaţional, este că sportivii punctează în clasamentele ATP, iar premiile sunt motivante la vârsta participanţilor. De asemenea, se asigură competiţii puternice şi adversari pe măsură tinerilor tenismeni din România, care altfel nu şi-ar fi permis să participe la turneele din străinătate din cauza costurilor ridicate.

În acest an, străvechea capitală culturală şi spirituală a Moldovei găzduieşte turneul “F 9”, denumit “Trofeul Municipiului Iaşi”, în perioada 4-12 iulie, la arenele de tenis CFR Iaşi, acolo unde intrarea spectatorilor va fi liberă. Turneul este organizat sub egida Federaţiei Române de Tenis, Primăriei Iaşi şi Clubului Sportiv CFR Iaşi şi este dotat cu premii totale de 10.000 de dolari. Această sumă este oferită de Primăria Iaşi, o altă sumă de 10.000 dolari, pentru cheltuielile de organizare şi baremurile de arbitraj fiind oferită de Federaţia Română de Tenis. Cei aproximativ 100 de sportivi din foarte multe ţări ale lumii, care vor lua startul sâmbătă la turneul găzduit de arenele CFR Iaşi vor avea la dispoziţie patru noi terenuri de tenis, cu o zgură de cea mai bună calitate, care este utilizată şi pe celebrele arene de tenis de la Rolland Garros. Cele patru terenuri de tenis de la arena CFR Iaşi sunt denumite Ilie Năstase (nr. 1), Ion Ţiriac (2), Virginia Ruzici (3) şi Florenţa Mihai (4), primele două fiind dotate şi cu nocturnă, ultimele reglaje în acest sens fiind făcute în această săptămână.

Directorul turneului ieşean este George-Radu Pipa, una şi aceeaşi persoană cu preşedintele clubului sportiv CFR Iaşi, iar supervisorul ITF şi arbitrul principal al turneului este bucureşteanca Mihaela Testiban, un om cu mare experienţă în domeniul circuitelor internaţionale de tenis. În perioada 4-6 iulie, de la ora 10.00, se vor disputa meciurile de pe tabloul de “64” al calificărilor, acolo unde, din partea CS CFR Iaşi se vor acorda 4 will-carduri tinerilor tenismeni Simone Golia (18 ani, locul 28 în Italia, care a dorit foarte mult să joace la Iaşi, solicitând acest lucru prin antrenorul său David Pons), Alexandru Tudurache (17 ani, de la CS CFR Iaşi), Emanuel Brighiu (22 ani, ieşean la origine, care joacă de mai mulţi ani în campionatul universitar din SUA) şi mezinului Ştefan Carja (16 ani, CS Coreco Iaşi). Primii opt clasaţi în calificări vor urca pe tabloul principal de “32” al probei de simplu, tragerea la sorţi fiind programată luni, pe 6 iulie, la ora 18.00, o oră mai devreme, deci la ora 17.00, tot la baza sportivă CFR Iaşi fiind programată conferinţa de presă oficială a turneului. Dacă nu se vor ivi retrageri de ultimă oră, primii opt capi de serie ai tabloului principal în proba de simplu sunt: 1. Victor Ioniţă (România, locul 328 ATP), 2. Andrei Mlendea (România, 459 ATP); 3. Gerard Granollers-Pujol (Spania, 581 ATP), 4. Marius Copil (România, 584 ATP), 5. Răzvan Sabău (România, 623 ATP), 6. Pirmin Haenle (Germania, 651 ATP), 7. Vadim Alekseenko (Ucraina, 687 ATP), 8. Alexandre Folie (Belgia, 779 ATP).

CS CFR Iaşi oferă două will-carduri pentru tabloul principal de simplu (celelalte două sunt oferite de FR Tenis) tenismenilor ieşeni Ştefan Leonte (21 ani) şi Silviu Mistreanu (17 ani), ambii de la CSŞ Unirea.

Pentru tabloul principal de “16” la dublu masculin, clubul ceferist oferă un will-card cuplului Emanuel Brighiu (România) – Simone Golia (Italia), un al doilea fiind oferit tot de FR Tenis. Finala la dublu este programată vineri, pe 10 iulie, iar cea de simplu duminică, pe 12 iulie, în ultima zi a competiţiei.

Mesaje de salut din partea oficialităţilor şi a sportivilor de top din România

Foarte multe personalităţi politice şi sportive au trimis pe adresa clubului sportiv CFR Iaşi mesaje de salut referitoare la organizarea turneului denumit “Trofeul Municipiului Iaşi”. Am remarcat la acest capitol pe secretarul de stat în MTS Octavian Bellu, preşedintele FR Tenis Ruxandra Dragomir, vicepreşedintele FR Tenis Liviu Ursuleanu, tenismenii Andrei Pavel şi Victor Hănescu, supervisorul ITF Mihaela Testiban, primarul Gheorghe Nichita, viceprimarul şi directorul executiv al Fundaţiei Sportului Ieşean Romeo Olteanu, prefectul Victorel Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Simirad, vicepreşedintele CJ Constantin Adăscăliţei, directorul DSJ Iaşi Ciprian Paraschiv, iar din partea gazdelor de la CS CFR Iaşi au punctat preşedintele de onoare Sorin Flutur, preşedintele executiv George-Radu Pipa şi vicepreşedintele Eduard Spiţă. Iată ce au declarat reprezentanţii organizatorilor:

- Ruxandra Dragomir (Preşedintele FR Tenis): “Municipiul Iaşi se numără printre cele mai importante centre de tenis din România care a dezvoltat în ultimii ani tenisul de performanţă – şi nu numai – încununându-şi activitatea din sezonul de vară 2009 prin organizarea turneului apartenent Circuitului Internaţional de Tenis al Romaniei, Trofeul Municipiului Iaşi. Acest turneu poate fi considerat o rampă de lansare a tinerelor speranţe ale tenisului ieşean şi în general ale tenisului românesc, oferind deschiderea internaţională atât de necesară sportivilor noştri. Apreciez foarte mult eforturile depuse de Primăria Iaşi, de Fundaţia Sportul Ieşean şi de Clubului Sportiv CFR Iaşi care prin acest gen de activităţi sprijină şi promovează tenisul în România şi sunt foarte convinsă de succesul cooperării dintre organizatori şi Federaţia Română de Tenis. Vă invit aşadar la o saptămână de tenis de performanţă de nivel internaţional într-o atmosferă de prietenie caracteristică oraşului dumneavoastră şi sper ca acest eveniment să vă depăşescă aşteptările din toate punctele de vedere”;

- Gheorghe Nichita (Primarul Municipiului Iaşi): “Trofeul Municipiului Iaşi este un eveniment sportiv care aduce în oraşul nostru tineri tenismeni valoroşi, impunându-l în calendarul internaţional al turneelor de tenis. Acestea sunt câteva motive pentru care susţinem această competiţie. Între 4 şi 12 iulie avem la Iaşi 100 de tenismeni din 25 de ţări şi invit pe ieşenii amatori sau chiar împătimiţi de sportul alb să se bucure de confruntarea acestora. Acest turneu oferă posibilităţi enorme de a accede în clasamentele internaţionale şi este o oportunitate de afirmare a tinerilor care, să recunoaştem, la acest nivel competiţional au resurse limitate. Nu în ultimul rând, îmi doresc ca acest turneu să încurajeze cât mai mulţi tineri ieşeni să practice acest sport, să îi motiveze pentru performanţă şi să le stimuleze spiritul competitiv.

Sunt convins că această întrecere aduce la baza Clubului Sportiv CFR viitoarele nume ale tenisului mondial şi, de ce nu, sper să descoperim aici, la Iaşi, valorile româneşti care ne vor reprezenta pe marile arene ale lumii”;

- George-Radu Pipa (preşedintele CS CFR Iaşi): “Arena de Tenis din cadrul Bazei Sportive CFR Iaşi are onoarea să găzduiască un nou turneu masculin din cadrul Circuitului Internaţional al României, cea mai importantă competiţie destinată tinerilor tenismeni din ţara noastră şi din străinătate. În acest an, turneul poartă numele de Trofeul Municipiului Iaşi, competiţie care marchează astfel şi 601 ani de atestare istorică a străvechii capitale culturale şi spirituale a Moldovei. După şapte ani de când m-am implicat în sport, timp în care clubul nostru a reuşit să obţină mai multe succese naţionale şi internaţionale, prin echipa de popice CFR Olimpia ACB Iaşi, culturiştii Petru Ciorbă, Vlad Pihureac, Lucian Aniţa, Simona Ursache, Paula Chihaia, prin boxerii Benone Marcu, Alexandru Marin, Vasile Craiu, Ionuţ Buhan, dar şi prin vedeta secţiei de tenis, Alexandra Zmău, mă bucur din nou că moderna Arenă de Tenis de la Baza Sportivă CFR intră din nou în circuitul competiţiilor mondiale. Este o mare provocare pentru noi, dar prin eforturile concentrate ale Clubului Sportiv CFR Iaşi, ale autorităţilor locale în frunte cu Primăria Iaşi, ale Federaţiei Române de Tenis şi ale sponsorilor sper să ducem această nobilă misiune la bun sfârsit, pentru ca Iaşul să poată găzdui şi în viitor această competiţie care reuneşte la start, în fiecare an, zeci de sportivi din România şi din întreaga lume. De asemenea, remarc sprijinul primit de clubul nostru din partea conducerilor Regionalelor CFR Infrastructură Iaşi, CFR Călători Iaşi şi CFR Marfă Iaşi şi a Direcţiei pentru Sport a Judeţului Iaşi, care ne-au întins o mânâ de ajutor atunci când am avut nevoie şi când ne-a fost mai greu. Mulţumim din inimă pentru ajutorul acordat tuturor celor care au fost alături de noi în aceste zile şi nu în ultimul rând mass-mediei locale şi naţionale! Invit pe toţi iubitorii sportului alb la Arena de Tenis CFR Iaşi, unde vor găsi toate condiţiile unei competiţii profesioniste. Succes tuturor sportivilor şi fie ca cei mai buni să învingă!”.

Dan TEODORESCU

 

Mai trebuie 500 euro pentru salvarea unui copil aflat în scaunul cu rotile!

La doar 17 ani, Andreea Ciocârlan, elevă care a promovat în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida (fostul Liceu Energetic) este una dintre sportivele de bază ale clubului CFR Iaşi, fiind componentă a formaţiei de popice CFR Olimpia ACB.

În ultimele două sezoane, echipa de junioare CFR Olimpia ACB Iaşi, cu Andreea Ciocârlan în formaţie, a reuşit promovarea la turneul final al Diviziei Naţionale, unde a ocupat locul 6, sub conducerea antrenoarei Cristina Pascu. Din păcate, însă, tânăra şi talentata sportivă ieşeană are o situaţie familiară extrem de dificilă, deoarece fratele ei de numai 15 ani, Gabriel-Ionuţ Ciocârlan a paralizat de la vârsta de un 1 an, în urma unui tratament medical defectuos. “Mi-a povestit mama că atunci când fratele meu avea doar 1 an, o doctoriţă a spus că trebuie să facă un vaccin, deşi fratele meu era răcit şi nu avea voie să facă acest lucru. Mama i-a spus doctoriţei că fratele meu este răcit şi nu are voie să facă acel vaccin, dar acea persoana a spus că merge şi aşa... Şi aşa fratele meu a rămas înţepenit în pat, după acel vaccin! În decursul timpului, Gabriel a fost operat de 8 ori la Iaşi, acum poate să meargă în cârje prin casa, iar afară merge doar în căruţul de invalizi. Mă rog tot timpul la Dumnezeu ca fratele meu să devină un om normal şi să scape de cârje. Singura salvare este o operaţie pe care trebuie să o facă la Chişinău, în Republica Moldova şi care costă 1.850 euro, dar familia mea nu are atâţia bani, suntem destui de nevoiaşi...”, ne-a declarat nu cu mult timp în urmă sportiva ceferistă Andreea Ciocârlan, care a solicitat în acest caz ajutorul semenilor.

De menţionat că fratele Gabriel-Ionuţ Ciocârlan este elev în clasa a VII-a la Grupul Şcolar Ion Holban din Iaşi, şcolarizat la domiciliu. Mama lui Gabriel-Ionuţ, Mihaela Sturza (care s-a despărţit între timp de soţul ei Mihai şi şi-a luat din nou numele de domnişoară) este asistenta socială a fiului ei, pe post de însoţitoare, şi are un salariu de circa 500 lei RON. Aceasta sumă este de fapt singurul venit lunar al familiei sportivei Andreea Ciocârlan, care locuieşte cu mama şi fratele ei în satul Lunca Cetăţuii, la Blocul 62, scara A, etajul 3, apartamentul 15 – comuna Ciurea, judeţul Iaşi. Telefoanele de contact ale familiei sunt 0232.296028 (acasă, la blocul de lângă gara Ciurea), 0752.432181 (sportiva Andreea Ciocârlan) sau 0756.804600 (mama Mihaela Sturza).

* Operaţia de la Chişinău este programată pe 17 iulie 2009

De menţionat că, în conformitate cu fişa medicală elaborată de Dr. Marcel Platon, copilul Gabriel Ionuţ Ciocârlan suferă de Diplegie spastică, fiindu-i recomandat tratamentul chirurgical prin metoda “Miofibrotomia subcutanată pe etape după metoda prof. Ulzibat” or. Tula, medicii specialişti operând în Republica Moldova în iulie 2009, la clinica GineSource din Chişinău. Gabriel Ionuţ Ciocârlan a fost programat la operaţie pe 17 iulie 2009, iar costul intervenţiei chirurgicale după fişa medicală este de 1.850 euro. Cu ajutorul unor oameni de bine din Iaşi şi Bucureşti, alături de alte instituţii, organizaţii religioase şi societăţi comerciale, de unele direcţii din lumea sportului, s-a adunat până acum suma de 1.350 euro, principalii donatori fiind Direcţia pentru Sport a Judeţului Iaşi (director: Ciprian Paraschiv), Primăria Ciurea (primar: Cătălin Lupu), Asociaţia Diaconia, Mănăstirea Hadâmbu, Compania Cotnari (director general: Constantin Deleanu), Sami Trans (director: Ion Samson), elevii şi profesorii de la Liceul CFR, Liceul Constantin Brâncuşi, Liceul Ioan Ştefănescu, Liceul Radu Cernătescu, Colegiul tehnic Dimitrie Leonida, Elena Pană (preşedinta FR Popice-Bowling), prof. Silvia Davideanu, ing. Maria Teodorescu, dr. Constantin Burcoveanu, germanul de origine română Georg Barth, Clubul Sportiv CFR Iaşi.

* Participanţi la Crosul Olimpic din Dealul Copoului

Pentru a demonstra că dragostea pentru sport nu are limite, familia Ciocârlan a participat recent şi la Crosul Olimpic organizat de DSJ Iaşi în Dealul Copoului. A fost prezent inclusiv Gabriel-Ionuţ, care a parcurs distanţa de 2,5 km în scaunul cu rotile, însoţit de sora Andreea şi de mama Mihaela. A fost un gest normal din partea unor oameni la care speranţa de viaţă şi de mai bine a rămas intactă!

În puţinele zile care au mai rămas până la operaţia de la Chişinău, familia Ciocârlan mai trebuie să facă rost de 500 euro, dar aria donatorilor s-a restrâns drastic în acest moment. Cu speranţa că oamenii cu suflet mare vor fi totuşi alături de familia Ciocârlan şi în zilele următoare şi că suma de 500 euro nu este un capăt de ţară pentru oamenii de afaceri şi politici ieşeni, să nădăjduim că un copil va fi salvat de la chinul zilnic al scaunului cu rotile prin ajutorul semenilor, care sunt rugaţi să ia legătura cu familia în cauză la numerele de telefon enumerate mai sus! Doamne ajută!

Dan TEODORESCU

 

Mihaela Testiban, supervisor la “Trofeul Municipiului Iaşi”

În perioada 4-12 iulie, arenele de tenis CFR Iaşi va găzdui turneul de tenis denumit „Trofeul Municipiului Iaşi”, care face parte din cadrul Circuitului Internaţional de Tenis al României şi are numărul „F 9”.

Vineri seara, pe 3 iulie, va avea loc tragerea la sorţi pentru tabloul de calificări de „64”, iar luni seara, pe 6 iulie, va avea loc tragerea la sorţi pentru tabloul principal de „32” în proba de simplu. Tot atunci va avea loc şi fixarea tabloului de „16” la dublu masculin. Competiţia este organizată sub egida FR Tenis, Primăriei Iaşi şi CS CFR Iaşi şi va avea premii totale de 10.000 dolari. Câştigătorul probei de simplu va primit un premiu de 1.300 dolari şi 17 puncte ATP, iar cuplul învingător la dublu va încasa 630 dolari şi va primi tot 17 puncte ATP. Finalistul la simplu va primi 900 dolari şi 9 puncte ATP, iar finaliştii la dublu masculin vor încasa 330 dolari şi vor primi tot 9 puncte ATP. Supervisorul ITF şi arbitrul principal al turneului de la arenele ceferiste situate în Şoseaua Naţională nr. 7-9 va fi bucureşteanca Mihaela Testiban, ceilalţi arbitri de concurs fiind Lucian Stănciulescu, Gabriel Nicolae, Răzvan Bucuroiu, Adelina Giban, Dumitru Bucur şi Mircea Constantin.

“Cu bucurie am aflat vestea că la Iaşi se organizează şi anul acesta Turneul Internaţional de Tenis al României, pe arenele CFR. Pot spune că deja municipiul Iaşi se număra printre oraşele cu tradiţie în organizarea concursurilor internaţionale. Cu mare plăcere aşteptăm începerea competiţiei şi să sperăm că eforturile noastre unite vor conduce la succesul acestei ediţii din 2009. Toate cele bune!”, ne-a declarat în exclusivitate Mihaela Testiban, care în această săptămână arbitrează şi turneul “F 8”, de la Mediaş.

Conform listelor ITF actualizate pe 28 iunie 2009, principalii tenismeni promovaţi direct pe tabloul principal de “32” sunt:

1.IONIŢĂ Victor (România, 328 ATP); 2. MLENDEA Andrei (România, 459 ATP); 3. GRANOLLERS-PUJOL Gerard (Spania, 581 ATP); 4. COPIL Marius (România, 584 ATP); 5. SABĂU Răzvan (România, 623 ATP); 6. HAENLE Pirmin (Germania, 651 ATP); 7. ALEKSEENKO Vadim (Ucraina, 687 ATP); 8. FOLIE Alexandre (Belgia, 779 ATP); 9. TORRONI Giulio (Italia, 794 ATP); 10. VANDENBULCKE Yannick (Belgia, 810 ATP); 11. PUŞCAŞU Paul-Mihai (România, 815 ATP); 12. MIRON Marcel-Ioan (România, 816 ATP); 13. LAZĂR Alexandru-Raul (România, 827 ATP), 14. AGAFONOV Aleksandr (Ucraina, 873 ATP); 15. ANIKANOV Ivan (Ucraina, 874 ATP); 16. FEAVER James (Marea Britanie, 878 ATP); 17. COMAN Robert (România, 895 ATP); 18. ALEKSEENKO Gleb (Ucraina, 897 ATP). Primul favorit al turneului ieşean este Victor Ioniţă (26 ani), care a fost la un moment dat şi component al echipei României de “Cupa Davis”. În mai 2005, Ioniţă s-a aflat pe locul 187 ATP la simplu şi 159 la dublu, cele mai bune clasări din carieră.

Dan TEODORESCU