Clubul Sportiv CFR Iaşi

Gyula Vereş s-a calificat la turneul final de popice de la Szeged

* La turneul final de duminică, sportivul clubului CFR Olimpia ACB Iaşi se va confrunta cu recordmenul mondial, sârbul Vilmoş Zavarko * Ceilalţi patru sportivi de la CFR Olimpia ACB Iaşi au obţinut rezultate mulţumitoare la turneul internaţional din Ungaria, clasându-se în partea superioară a ierarhiei

În perioada 14-17 ianuarie 2010, la arena de popice din Szeged (Ungaria) are loc un turneu internaţional de popice din grupa A de clasificare, denumit NOBILIS 62 KUPA şi înscris în calendarul Federaţiei Internaţionale de Popice-Bowling, secţiunea clasică (NBC). În primele trei zile de concurs au participat la turneul preliminar un număr de 118 sportivi din Ungaria, Serbia, Austria, Slovacia, Cehia, Macedonia, Italia, Polonia şi România. Echipa puternice din Europa au avut reprezentanţi la această competiţie, precum Szegedi TE, Zalaegerszeg TK FMVaS, Ferencvaros Budapesta şi BKV Előre (toate din Ungaria), ZP Sport a.s. Podbrezova (Slovacia), Makpetrol Skopje (Macedonia), KK Neumarkt (Italia), SKC Sonnensee Ritzing şi Wiener Neustadt (ambele din Austria), KK Postanska Belgrad, KK Senta şi Polet Zombor (Serbia), KK Rostex (Cehia), Szczecin SC (Polonia). Din partea României a fost invitată la turneul de la Szeged campioana CFR Olimpia ACB Iaşi, care a participat cu cinci popicari la acest concurs individual, ei fiind Remus Antimirescu (antrenor-jucător), Gyula Vereş, Marius Manea, Florin Opincă şi Iulian Gabriel Cucu.
După primele două zile de concurs, în primii “16” sportivi promovabili la turneul final de duminică, CFR Olimpia ACB Iaşi avea patru reprezentanţi, pe Vereş, Manea, Cucu şi Opincă, dar după ziua a treia din preliminarii, atunci cînd au intrat pe pistele de concurs “greii” competiţiei, doar Gyula Vereş a rămas în primii “16” şi a obţinut o calificare “istorică” la turneul final, acolo unde vor evolua unii dintre cei mai buni popicari din Europa.
Acest clasament al performerilor se prezintă astfel:
1. Szél Tibor (Szegedi TE) – 636 p.d.;
2. Zavarkó Vilmos (Podbrezova) – 634 p.d.;
3. Jovan Calic (Podbrezova) – 617 p.d.;
4. Kiss Norbert (Szegedi TE) - 617 p.d.;
5. Kakuk Levente (Szegedi TE) – 616 p.d.; 
6. Antal Árpád (KK Belgrad) – 607 p.d.; 
7. Viktor Nikolovszki (Makpetrol) – 602 p.d.; 
8. Pete II. László (BKV Előre) – 601 p.d.; 
9. Milan Tomka (Szegedi TE) – 600 p.d.; 
10. Nemes Attila (Zalaegerszeg) - 597 p.d. (216 p.d. la izolat, 1 bilă în gol); 
11. Zdenko Pavlic (Polet Zombor) - 597 p.d. (216 p.d. la izolat, 3 bile în gol); 
12. Kovács Péter (Szegedi TE) – 596 p.d.; 
13. Radoslav Foltin (Podbrezova) – 594 p.d.; 
14. Nikola Popovic (Zenta) – 593 p.d.; 
15. Vereş Gyula (CFR Olimpia ACB Iaşi) – 592 p.d.; 
16. Botházy Péter (Ferencvaros TC Budapesta) – 591 p.d.
Au fost sub ”linie” popicari valoroşi precum Bystrik Vadovic (Podbrezova) - 590; Tomas Pasiak (Podbrezova) – 589; Kiss Tamás (Zalaegerszeg) – 587;  Jaroslav Truska (Podbrezova) – 585; Zapletán Zsombor (Neumarkt) – 580; Karsai László (Szegedi TE) – 580; Branko Manev (Makpetrol) – 579; Fekete László (Szegedi TE) – 576; Jozef Pesta (Podbrezova) – 571; Dimitar Dimitrovszki - (Makpetrol) – 568; Földesi Zsolt (Szegedi TE) – 568; Kis Zsolt (Szegedi TE) – 558; Kovács Antal (FTC) – 554; Fehér László (Zalaegerszeg) – 553; Papp László (Wiener Neustadt) – 548;  Karsai Ferenc (Szegedi TE) – 545; Tóth Bagi József (Kunfehértó) -  542; Hazai Gábor (FTC) - 521.
Ceilalţi patru sportivi ieşeni care nu au prins turneul final de “16” au reuşit rezultate mulţumitoare şi într-o competiţie cu 118 participanţi au ocupat următoarele locuri: 28. Marius-Ion Manea - 577 p.d.; ... 33. Iulian-Gabriel Cucu – 568 p.d.; ...  39. Florin Opincă – 563 p.d.; ... 67. Cătălin-Remus Antimirescu - 540 p.d.
În direct de la Szeged, popicarii de la CFR Olimpia ACB Iaşi ne-au declarat următoarele:
- Remus Antimirescu (antrenor-jucător): “A fost mai mult un turneu comun de pregătire pentru echipele din Szeged şi Podbrezova, care au avut cei mai mulţi reprezentanţi şi care au închis concursul din preliminarii. Pentru noi a fost un turneu util pentru a ne vedea potenţialul la acest început de an, în perspectiva returului din campionatul intern, atunci când vom întâlni în primele etape adversare puternice, precum Inter Petrila şi CFR Cluj şi ne-am pus în cap să le învingem pe amândouă. Cred că şi ceilalţi doi juniori ai noştri, Mihăilă şi Cercel, vor veni bine pregătiţi din cantonamentul lotului naţional de la Hunedoara şi astfel vom începe bine anul 2010. Oricum, în retur, voi da credit mai mult jucătorilor tineri, care doresc să facă performanţă la CFR Olimpia ACB Iaşi”;
- Florin Opincă: “A fost un turneu mare, cu o participare selectă, dar au fost prezenţi în concurs şi juniori şi veterani. Pentru noi a fost binişor, cu puţin noroc se putea şi mai bine! Îl felicit pe Gyula Vereş pentru marea performanţă de a evolua la turneul final, alături de cei mai buni popicari din Europa”;
- Gyula Vereş: “Mă bucur foarte mult pentru reuşita de a promova la turneul final, acolo unde îl voi întâlni în primul tur tocmai pe recormenul mondial la ora aceasta, sârbul Vilmoş Zavarko, care are o performanţă de 728 popice doborâte în carieră. Voi încerca să-l înving, dar dacă voi pierde, mă voi consola cu gândul că am pierdut de la cel mai valoros popicar din lume!”.
Duminică, pe 17 ianuarie, turneul final se va disputa în sistem eliminatoriu, fiecare popicar lansând doar câte două serii de 30 bile, pe două piste de concurs. În primul tur, cel al optimilor de finală, se vor disputa confruntările: Pete II.-Tomka şi Nikolovszki-Nemes (ora locală 9.00); Antal-Pavlic şi Kakuk-P. Kovács (9.40); N. Kiss (nr. 1 mondial)-Foltin şi Calic-Popovic (10.20); Zavarkó (nr. 3 mondial şi recormen mondial en-titre)-VEREŞ (pe pistele 1 şi 2) şi Szél—Botházy (11.00).
Pentru câştigătorul turneului premiul este unul mai mult simbolic, de 600 euro.
Dan TEODORESCU

 

Alexandra Zmău-Teodora Rotaru, o pereche de argint în tenisul juvenil românesc

* Cele două sportive de la CFR Iaşi şi respectiv TC AS Piteşti au pierdut finala de sâmbătă din cadrul Campionatelor Naţionale de Iarnă de la Bucureşti, după un parcurs totuşi excelent până în ultimul act al competiţiei de la categoria 14 ani

După ce în 2009 cuplul Alexandra Zmău (CFR Iaşi) – Teodora Rotaru (TC AS Piteşti) devenea campion naţional de sală, sâmbătă, pe 16 ianuarie 2010, aceleaşi sportive au făcut un mic pas înapoi, după finala pierdută acum, cu 4-6, 4-6, în faţa galonatelor Ilka Csoregi (Winners TC Cluj) – Andreea Grădinaru (Steaua Bucureşti). Astfel, primele favorite ale probei de dublu fete de la categoria 14 ani, a turneului găzduit de Centrul Naţional de Tenis de la Bucureşti, au respectat „calculele hârtiei” şi s-au impus după un meci dificil în faţa favoritelor nr. 2, Zmău şi Rotaru, prima menţionată, ceferista ieşeană Alexandra Zmău declarând la finalul partidei următoarele: „Disputa a fost una grea, dar am fost foarte aproape de un nou titlu de campioane la dublu, împreună cu partenera mea, Teodora Rotaru, căruia îi urez mult succes în finala probei de simplu, de mâine, acolo unde a ajuns. Am primit doar o medalie de argint şi o diplomă din partea organizatorilor, dar nu sunt supărată de acest lucru, ci doar de faptul că argintul îl puteam transforma în aur, dacă aveam mai mult noroc!”. 
În finala probei de simplu se vor întâlni Teodora Rotaru (6-3, 6-3 cu stelista Alexandra Turcu, în semifinale) şi Andreea Grădinaru (7-5, 5-7, 6-2 în faţa partenerei sale de dublu, Ilka Csoregi, în penultimul act al competiţiei).
În finala probei masculine de simplu de la categoria 14 ani se vor confrunta Bogdan Apostol (Coreco Iaşi, fost în anii din urmă şi la CFR Iaşi, după 6-3, 6-1 împotriva gălăţeanului de la ICMRS Andrei Crapcenco, în semifinale) şi revelaţia Paul-Rareş Andriuc (Constructorul Alba Iulia, venit din calificări, după victoria obţinută cu 6-0, 6-3 în semifinale în faţa favoritului nr. 7, Daniel Groşescu, de la Sportul Studenţesc Bucureşti).
Titlul la dublu masculin a revenit primei perechi favorite a concursului, Bogdan Borza (CS Cugir) – Patrick Ciorcilă (Winners TC Cluj) care s-a impus în ultimul act al competiţiei, cu 6-3, 6-1 în faţa cuplului Sergiu Bucur (LPS CSŞ Constanţa) – Ion Efrim (TC Mamaia-IDU). De menţionat că perechea Borza-Ciorcilă a ajuns în finală, după victoria din semifinale, cu 6-0, 6-1, în faţa ieşenilor George-Cosmin Prisăcaru (Giglio) – Sorin Roşca (TC Micul AS).
În „balonul” montat la Centru Naţional de tenis Bucureşti, care are trei terenuri de joc, programul zilei de duminică, 17 ianuarie, se prezintă astfel:
- De la ora 10.00: Ilka Csoregi – Alexandra Turcu (finala mică fete, pentru locurile 3-4, pe terenul 1) şi Daniel Groşescu – Andrei Crapcenco (finala mică băieţi, pentru locurile 3-4, pe terenul 3);
- Nu înainte de ora 11.00: Teodora Rotaru – Andreea Grădinaru (finala mare fete, pentru locurile 1-2, pe terenul 1) şi Paul-Rareş Andriuc – Bogdan Apostol (finala mare băieţi, pentru locurile 1-2, pe terenul 3).
Dan TEODORESCU

 

Cantonament la Borşa, meciuri de pregătire la Sighetu Marmaţiei

* Cu ajutorul unor sponsori inimoşi şi iubitori ai „nobilei arte”, boxerii de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi efectuează un cantonament de pregătire în Maramureş

Sub conducerea antrenorului Nicu Brânzei, boxerii de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi efectuează în prezent un cantonament de pregătire la Borşa, cu ajutorul sponsorilor Mihai Holban (care a asigurat transportul sportivilor cu un microbuz din dotarea firmei pe care o conduce) şi Constantin Carabinieru (care a asigurat cazarea şi masa echipajului ieşean la o pensiune din zonă).
Mihai Holban este fostul boxer al clubului sportiv Nicolina Iaşi şi un mare iubitor al sportului cu mănuşi, iar Constantin Carabinieru, care a trăit mulţi ani în Anglia, este în prezent student la Iaşi şi este ghidul de limbă engleză care a condus la Memorialul Iosif Mattes delegaţia clubului de box All Stars Boxing Gym Londra, participant la competiţia organizată de clubul CFR Iaşi, nu cu mult timp în urmă, în Sala Polivalentă ieşeană.
Cantonamentul din Maramureş are loc în perioada 13-19 ianuarie 2010, iar sâmbătă, pe 16 ianuarie, boxerii ieşeni au făcut meciuri de pregătire la Sighetu Marmaţiei, împotriva tinerilor sportivi de la CSŞ Sighet, antrenaţi de cunoscuţii Claudiu Râşco şi Adrian Peţca.
După cum ne-a declarat de la faţa locului Nicu Brânzei, meciurile disputate pe ringul de la Sighetu Marmaţiei au fost fără decizii acordate de judecătorii de ring, antrenorii celor două echipe notându-şi elevii cu ajutorul unor „calificative”. Au avut loc următoarele meciuri de pregătire:
COPII:
- Cat. 38 kg: George Silvestru (CFR-CSŞ Unirea Iaşi) – Raul Papp (CSŞ Sighet);
JUNIORI:
- Cat. 46 kg: Gheorghe Jugan (Iaşi) – Alin Petrean (Sighet);
- Cat. 50 kg: Vasile Spatariu (Iaşi) – Sergiu Filimon (Sighet);
- Cat. 54 kg: Alexandru Marin (Iaşi) – Vasile Cristescu (Iaşi) – Vasile Craiu (Iaşi), cu menţiunea că au fost nişte meciuri într-un „triunghiular” ceferist ieşean, deoarece gazdele maramureşene nu au avut sportivi la această categorie;
- Cat. 57 kg: Tudor Marin (Iaşi) – Iura Hrin (Sighet);
- Cat. 75 kg: Constantin-Florin Minea (Iaşi) – Nică Oprea (Sighet);
- Cat. +81 kg: Sebastian Dâmbu (Iaşi) – Florin Popan (Sighet);
TINERET:
- Cat. 69 kg: Ioan-Gheorghe Dumitrache (Iaşi) – Raul Bodean (Sighet).
La categoria +91 kg seniori, pe ringul disputei s-au luptat într-un meci demonstrativ Constantin Carabinieru (Iaşi) şi Adrian Moisiuc (Vatra Dornei), la finalul partidei, antrenorul Nicu Brânzei declarând: „Ambii sunt talentaţi, trebuie să-i legitimăm cât mai repede la CFR-CSŞ Unirea Iaşi!”.
După partidă, Constantin Carabinieru a menţionat şi el următoarele: „Îmi place boxul şi am ajutat cu mare plăcere pe sportivii de la CFR Iaşi să efectueze un cantonament de pregătire la Borşa. Vreau ca sportul românesc să fie cunoscut în lume numai prin rezultate de prestigiu, iar pugiliştii de la CFR Iaşi poate vor ajunge şi ei să boxeze la Londra şi să întoarcă astfel vizita celor de la All Stars Boxing Gym, care au rămas cu o impresie foarte bună în urma turneului la care au participat la Iaşi, cu ocazia Memorialului Iosif Mattes. Nu trebuie să primesc mulţumiri pentru faptul că am sponsorizat acest cantonament pentru boxerii de la CFR Iaşi, am făcut-o şi pentru mine, deoarece mă simt excelent printre ieşenii mei şi printre foştii colegi ai prietenului de la Londra, Cristian Hodorogea!”. 
De menţionat că de la cantonamentul de la Borşa lipseşte motivat campionul României de la categoria 48 kg seniori, Benone Marcu, pugilistul ceferist ieşean pregătindu-şi în această perioadă examenul de licenţă de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Dealul Copoului.
După revenirea acasă, de săptămâna viitoare, pugiliştii de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi vor continua pregătirile pe plan local pentru participarea la Cupa României de box pentru juniori de la Iaşi, competiţie care va debuta pe 1 februarie 2010.
Dan TEODORESCU

 

 

La jumătatea întrecerii de popice de la Szeged

* După primii 51 de concurenţi la turneul internaţional de popice denumit „Nobilis 62 Kupa” din Ungaria, patru popicari de la CFR Olimpia ACB Iaşi sunt în primii „11” ai întrecerii, cu unele şanse de a ajunge la turneul final de „16”

La turneul internaţional de popice de la Szeged (Ungaria), din 14-17 ianuarie 2010, în faza preliminariilor participă 120 de sportivi de la cluburi renumite din Europa. Printre aceştia sunt şi sportivii de la campioana României, CFR Olimpia ACB Iaşi, singurii invitaţi din ţara noastră la acest turneu. După participarea pe pistele de joc a 51 de lansatori, în clasamentul cumulat al zilei de joi şi vineri (la ora 18.00 a zilei de 15 ianuarie), patru ceferişti ieşeni sunt în primii “11” sportivi din concurs, după următoarea ierarhie, acolo unde pe podium se află trei popicari sârbi:
1. Antal Árpád (KK Belgrad) 607 popice doborâte;  2. Zdenko Pavlics (Polet Zombor) 597;  3. Nikola Popovics (Zenta) 593;  4. Vereş Gyula (CFR Olimpia ACB Iaşi) 592;  5. Ernyesi Róbert (Zenta) 580;  6. Goran Osztojics (Beograd) 578;  7. Marius-Ion Manea (CFR Olimpia ACB Iaşi) 5778. Iulian-Gabriel Cucu (CFR Olimpia ACB Iaşi) 568;  9. Feldeák Ervin (Zenta) 567;  10. Nagy Lajos (Ajka) 566;  11. Florin Opincă (CFR Olimpia ACB Iaşi) 563;  12. Kovács Imre (Cegléd) 558;  13. Bóta Ervin (Szolnok) 554;  14. Bóka Róbert (FTC) 552;  15. Szigeti János (Ajka) 547;  16. Tóth Zoltán (FTC) 547. Pe locul 25 se află Cătălin-Remus Antimirescu (CFR Olimpia ACB Iaşi), cu 540 p.d.
Mâine vor intra pe pistele de joc alţi sportivi valoroşi, printre ei fiind ungurul Kiss Norbert (nr. 1 mondial) şi sârbul Vilmoş Zavarko (nr. 3 mondial). Primii “16” din preliminarii vor evolua duminică, pe 17 ianuarie, la turneul final disputat în sistem eliminatoriu, premiul pentru locul 1 fiind de 600 euro!
Din partea CS CFR Iaşi, preşedintele George-Radu Pipa ne-a declarat în această seară următoarele: “Având în vedere că popicarii noştri au plecat la turneul de la Szeged doar după câteva zile de antrenamente la Iaşi, putem spune că ei au făcut în Ungaria rezultate bune. Bine ar fi să avem şi noi măcar unul sau doi reprezentanţi la turneul final de duminică!”.
Dan TEODORESCU