Clubul Sportiv CFR Iaşi

Programul meciurilor de duminică din turul 2 al calificărilor

 

Rezultatele meciurilor din turul 1 al calificărilor

 

Programul meciurilor de sâmbătă - turul 1 al calificărilor

 

Debut de turneu internaţional la arenele de tenis CFR

Turneele de tenis futures se organizează în toată lumea şi reprezintă pistele de lansare în circuitele de seniori pentru tenismenii ce se apropie de finalul junioratului sau au trecut de puţin timp la “grupa mare”.

Ele nu ar putea fi însă organizate fără sprijinul autorităţilor guvernamentale şi locale sau fără sprijinul televiziunilor publice, a radiourilor şi mass-mediei scrise. “Aceste turnee nu sunt Wimbledon, nici Rolland Garros, dar trebuie organizate decent, în nişte limite normale. La nivelul acesta, unde tinerii au resurse materiale limitate, trebuie să îi ajutăm cât se poate de mult. Nu suntem nici Germania, nici Franţa şi nici Spania din punct de vedere economic, dar suntem o ţară cu posibilităţi enorme”, a spus la un moment dat Ion Ţiriac, iniţiatorul circuitelor futures în România. În acest context, pentru al şaptelea an consecutiv, Federaţia Română de Tenis organizează şi în 2009 o serie de turnee futures destinate tinerilor tenismeni din ţară şi din străinătate. Principiul acestui circuit de turnee, care face parte din calendarul internaţional, este că sportivii punctează în clasamentele ATP, iar premiile sunt motivante la vârsta participanţilor. De asemenea, se asigură competiţii puternice şi adversari pe măsură tinerilor tenismeni din România, care altfel nu şi-ar fi permis să participe la turneele din străinătate din cauza costurilor ridicate.

În acest an, străvechea capitală culturală şi spirituală a Moldovei găzduieşte turneul “F 9”, denumit “Trofeul Municipiului Iaşi”, în perioada 4-12 iulie, la arenele de tenis CFR Iaşi, acolo unde intrarea spectatorilor va fi liberă. Turneul este organizat sub egida Federaţiei Române de Tenis, Primăriei Iaşi şi Clubului Sportiv CFR Iaşi şi este dotat cu premii totale de 10.000 de dolari. Această sumă este oferită de Primăria Iaşi, o altă sumă de 10.000 dolari, pentru cheltuielile de organizare şi baremurile de arbitraj fiind oferită de Federaţia Română de Tenis. Cei aproximativ 100 de sportivi din foarte multe ţări ale lumii, care vor lua startul sâmbătă la turneul găzduit de arenele CFR Iaşi vor avea la dispoziţie patru noi terenuri de tenis, cu o zgură de cea mai bună calitate, care este utilizată şi pe celebrele arene de tenis de la Rolland Garros. Cele patru terenuri de tenis de la arena CFR Iaşi sunt denumite Ilie Năstase (nr. 1), Ion Ţiriac (2), Virginia Ruzici (3) şi Florenţa Mihai (4), primele două fiind dotate şi cu nocturnă, ultimele reglaje în acest sens fiind făcute în această săptămână.

Directorul turneului ieşean este George-Radu Pipa, una şi aceeaşi persoană cu preşedintele clubului sportiv CFR Iaşi, iar supervisorul ITF şi arbitrul principal al turneului este bucureşteanca Mihaela Testiban, un om cu mare experienţă în domeniul circuitelor internaţionale de tenis. În perioada 4-6 iulie, de la ora 10.00, se vor disputa meciurile de pe tabloul de “64” al calificărilor, acolo unde, din partea CS CFR Iaşi se vor acorda 4 will-carduri tinerilor tenismeni Simone Golia (18 ani, locul 28 în Italia, care a dorit foarte mult să joace la Iaşi, solicitând acest lucru prin antrenorul său David Pons), Alexandru Tudurache (17 ani, de la CS CFR Iaşi), Emanuel Brighiu (22 ani, ieşean la origine, care joacă de mai mulţi ani în campionatul universitar din SUA) şi mezinului Ştefan Carja (16 ani, CS Coreco Iaşi). Primii opt clasaţi în calificări vor urca pe tabloul principal de “32” al probei de simplu, tragerea la sorţi fiind programată luni, pe 6 iulie, la ora 18.00, o oră mai devreme, deci la ora 17.00, tot la baza sportivă CFR Iaşi fiind programată conferinţa de presă oficială a turneului. Dacă nu se vor ivi retrageri de ultimă oră, primii opt capi de serie ai tabloului principal în proba de simplu sunt: 1. Victor Ioniţă (România, locul 328 ATP), 2. Andrei Mlendea (România, 459 ATP); 3. Gerard Granollers-Pujol (Spania, 581 ATP), 4. Marius Copil (România, 584 ATP), 5. Răzvan Sabău (România, 623 ATP), 6. Pirmin Haenle (Germania, 651 ATP), 7. Vadim Alekseenko (Ucraina, 687 ATP), 8. Alexandre Folie (Belgia, 779 ATP).

CS CFR Iaşi oferă două will-carduri pentru tabloul principal de simplu (celelalte două sunt oferite de FR Tenis) tenismenilor ieşeni Ştefan Leonte (21 ani) şi Silviu Mistreanu (17 ani), ambii de la CSŞ Unirea.

Pentru tabloul principal de “16” la dublu masculin, clubul ceferist oferă un will-card cuplului Emanuel Brighiu (România) – Simone Golia (Italia), un al doilea fiind oferit tot de FR Tenis. Finala la dublu este programată vineri, pe 10 iulie, iar cea de simplu duminică, pe 12 iulie, în ultima zi a competiţiei.

Mesaje de salut din partea oficialităţilor şi a sportivilor de top din România

Foarte multe personalităţi politice şi sportive au trimis pe adresa clubului sportiv CFR Iaşi mesaje de salut referitoare la organizarea turneului denumit “Trofeul Municipiului Iaşi”. Am remarcat la acest capitol pe secretarul de stat în MTS Octavian Bellu, preşedintele FR Tenis Ruxandra Dragomir, vicepreşedintele FR Tenis Liviu Ursuleanu, tenismenii Andrei Pavel şi Victor Hănescu, supervisorul ITF Mihaela Testiban, primarul Gheorghe Nichita, viceprimarul şi directorul executiv al Fundaţiei Sportului Ieşean Romeo Olteanu, prefectul Victorel Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Simirad, vicepreşedintele CJ Constantin Adăscăliţei, directorul DSJ Iaşi Ciprian Paraschiv, iar din partea gazdelor de la CS CFR Iaşi au punctat preşedintele de onoare Sorin Flutur, preşedintele executiv George-Radu Pipa şi vicepreşedintele Eduard Spiţă. Iată ce au declarat reprezentanţii organizatorilor:

- Ruxandra Dragomir (Preşedintele FR Tenis): “Municipiul Iaşi se numără printre cele mai importante centre de tenis din România care a dezvoltat în ultimii ani tenisul de performanţă – şi nu numai – încununându-şi activitatea din sezonul de vară 2009 prin organizarea turneului apartenent Circuitului Internaţional de Tenis al Romaniei, Trofeul Municipiului Iaşi. Acest turneu poate fi considerat o rampă de lansare a tinerelor speranţe ale tenisului ieşean şi în general ale tenisului românesc, oferind deschiderea internaţională atât de necesară sportivilor noştri. Apreciez foarte mult eforturile depuse de Primăria Iaşi, de Fundaţia Sportul Ieşean şi de Clubului Sportiv CFR Iaşi care prin acest gen de activităţi sprijină şi promovează tenisul în România şi sunt foarte convinsă de succesul cooperării dintre organizatori şi Federaţia Română de Tenis. Vă invit aşadar la o saptămână de tenis de performanţă de nivel internaţional într-o atmosferă de prietenie caracteristică oraşului dumneavoastră şi sper ca acest eveniment să vă depăşescă aşteptările din toate punctele de vedere”;

- Gheorghe Nichita (Primarul Municipiului Iaşi): “Trofeul Municipiului Iaşi este un eveniment sportiv care aduce în oraşul nostru tineri tenismeni valoroşi, impunându-l în calendarul internaţional al turneelor de tenis. Acestea sunt câteva motive pentru care susţinem această competiţie. Între 4 şi 12 iulie avem la Iaşi 100 de tenismeni din 25 de ţări şi invit pe ieşenii amatori sau chiar împătimiţi de sportul alb să se bucure de confruntarea acestora. Acest turneu oferă posibilităţi enorme de a accede în clasamentele internaţionale şi este o oportunitate de afirmare a tinerilor care, să recunoaştem, la acest nivel competiţional au resurse limitate. Nu în ultimul rând, îmi doresc ca acest turneu să încurajeze cât mai mulţi tineri ieşeni să practice acest sport, să îi motiveze pentru performanţă şi să le stimuleze spiritul competitiv.

Sunt convins că această întrecere aduce la baza Clubului Sportiv CFR viitoarele nume ale tenisului mondial şi, de ce nu, sper să descoperim aici, la Iaşi, valorile româneşti care ne vor reprezenta pe marile arene ale lumii”;

- George-Radu Pipa (preşedintele CS CFR Iaşi): “Arena de Tenis din cadrul Bazei Sportive CFR Iaşi are onoarea să găzduiască un nou turneu masculin din cadrul Circuitului Internaţional al României, cea mai importantă competiţie destinată tinerilor tenismeni din ţara noastră şi din străinătate. În acest an, turneul poartă numele de Trofeul Municipiului Iaşi, competiţie care marchează astfel şi 601 ani de atestare istorică a străvechii capitale culturale şi spirituale a Moldovei. După şapte ani de când m-am implicat în sport, timp în care clubul nostru a reuşit să obţină mai multe succese naţionale şi internaţionale, prin echipa de popice CFR Olimpia ACB Iaşi, culturiştii Petru Ciorbă, Vlad Pihureac, Lucian Aniţa, Simona Ursache, Paula Chihaia, prin boxerii Benone Marcu, Alexandru Marin, Vasile Craiu, Ionuţ Buhan, dar şi prin vedeta secţiei de tenis, Alexandra Zmău, mă bucur din nou că moderna Arenă de Tenis de la Baza Sportivă CFR intră din nou în circuitul competiţiilor mondiale. Este o mare provocare pentru noi, dar prin eforturile concentrate ale Clubului Sportiv CFR Iaşi, ale autorităţilor locale în frunte cu Primăria Iaşi, ale Federaţiei Române de Tenis şi ale sponsorilor sper să ducem această nobilă misiune la bun sfârsit, pentru ca Iaşul să poată găzdui şi în viitor această competiţie care reuneşte la start, în fiecare an, zeci de sportivi din România şi din întreaga lume. De asemenea, remarc sprijinul primit de clubul nostru din partea conducerilor Regionalelor CFR Infrastructură Iaşi, CFR Călători Iaşi şi CFR Marfă Iaşi şi a Direcţiei pentru Sport a Judeţului Iaşi, care ne-au întins o mânâ de ajutor atunci când am avut nevoie şi când ne-a fost mai greu. Mulţumim din inimă pentru ajutorul acordat tuturor celor care au fost alături de noi în aceste zile şi nu în ultimul rând mass-mediei locale şi naţionale! Invit pe toţi iubitorii sportului alb la Arena de Tenis CFR Iaşi, unde vor găsi toate condiţiile unei competiţii profesioniste. Succes tuturor sportivilor şi fie ca cei mai buni să învingă!”.

Dan TEODORESCU