Clubul Sportiv CFR Iaşi

Participare internaţională la turneul de tenis pentru veterani

Timp de trei zile, în perioada 19-21 iunie, terenurile 3 şi 4 (denumite Virginia Ruzici şi Florenţa Mihai) din cadrul arenelor de tenis ale clubului sportiv CFR Iaşi au găzduit întrecerile turneului “Victor Stoclosa” pentru veterani, cu participare internaţională.

Printre cei 58 de participanţi s-au aflat şi doi “stranieri” care au ajuns până în finalele turneului de simplu, ei fiind libanezul Ezzedine El Turk (care trăieşte de mai mulţi ani la Dorohoi, unde are o afacere în domeniul confecţiilor) şi moldoveanul din stânga Prutului Valeriu Mândru (FOTO), venit special din Chişinău pentru competiţia de la Iaşi. Veteranul “veteranilor” turneului de la arenele CFR a fost ieşeanul de 67 ani Radu Lazăr, care s-a impus în ultima categorie de vârstă a competiţiei, după o victorie clară în faţa arbitrului internaţional şi practicant al jocului de tenis, Dan Bosoiu. Finalele probei de simplu, programate duminică, pe 21 iunie, s-au încheiat cu următoarele rezultate:

Cat. +35 ani: Cristian Boncu (Bucureşti) – Valeriu Mândru (Chişinău – Rep. Moldova) 6-1, 7-5;

Cat. +45 ani: Ezzedine El Turk (Dorohoi, sportiv de origine libaneză, dar care de un an are şi cetăţenie română) – Ştefan Bălan (Vaslui) 7-5, 6-3;

Cat. +50 ani: Gheorghe Beraru (Suceava) – Dorin Zaharia (Iaşi) 6-1, 6-0;

Cat. +55 ani: Vasile Donisă (Vaslui) – Viorel Dumitriu (Iaşi) – retragere din motive medicale Dumitriu, cel care, în primul tur, l-a învins cu 6-3, 6-2 pe Eduard Spiţă, nimeni altul decât vicepreşedintele clubului sportiv CFR Iaşi;

Cat. +60 ani: Radu Lazăr (Iaşi) – Dan Bosoiu (Iaşi) 6-1, 6-1.

La finalul concursului de simplu am consemnat următoarele declaraţii:

Ezzedine El Turk: “La noi în Liban se joacă tenis, dar nu la un nivel aşa de ridicat cum este în România. Pentru mine jocul de tenis este o mare pasiune şi particip cu mare plăcere la concursurile de veterani din România, acolo unde mă simt ca acasă!”;

Valeriu Mândru: “Am venit special din Chişinău pentru acest turneu de la Iaşi, deşi în prezent graniţa dintre Republica Moldova şi România se trece destul de greu. Eu însă am noroc că posed viză specială pentru a practica sportul în România şi din această cauză îmi este mai uşor. Am pierdut astăzi finala de simplu de la Iaşi, dar sper să mă revanşez la dublu (NR-ceea ce s-a şi întîmplat!)”;

Radu Lazăr; “Chiar dacă am 67 de ani joc în continuare tenis, un sport care mă face mai sănătos şi mai tânăr!”.

Proba de dublu masculin, programată tot pe arenele CFR Iaşi, s-a disputat pe două categorii de vârstă, rezultatele din finale de duminică fiind următoarele:

Cat. sub 50 ani: El Turk & Mândru – Penelea & Creţu 6-3, 6-2;

Cat. peste 50 ani: Popa & Zaharia – Aghion & Chiriţă 6-4, 7-5.

De menţionat că directorul de concurs al turneului pentru veterani, înscris în calendarul FR Tenis, a fost antrenorul ceferist ieşean Vergil Aghion, care a acordat ocupanţilor podiumurilor de premiere frumoase cupe şi diplome. “A fost un turneu ale căror premii le-am putut da doar din taxa de participare, care în probele de simplu a fost 40 lei. Poate la viitorul turneu să avem şi nişte sponsori care să ne ajute cu premii mai consistente. Totuşi, ideea noastră a fost să jucăm tenis timp de 3 zile şi să arătăm că el se poate practica la orice vârstă, spre binele nostru, cel al sportivilor veterani!”.

La începutul lunii viitoare, mai precis în intervalul 4-12 iulie, arenele de tenis CFR Iaşi va găzdui turneul “F 9” din cadrul Circuitului Internaţional de Tenis al României, denumit “Trofeul Municipiului Iaşi”.

Dan TEODORESCU

 

Ruxandra Dragomir şi Victor Hănescu salută organizarea unui nou turneu de tenis la arenele CFR

În perioada 4-12 iulie, arena de tenis de la baza sportivă CFR Iaşi va găzdui turneul cu nr. 9 din cadrul Circuitului Internaţional al României, denumit “Trofeul Municipiului Iaşi”.

Competiţia va debuta cu un turneu de calificări de pe tabloul de “64”, care va avea loc în zilele de 4, 5 şi 6 iulie, în ultima dintre ele urmând a avea loc şi tragerile la sorţi pentru tabloul principal de “32” la simplu şi “16” la dublu masculin. În perioada 7-12 iulie vor continua meciurile de pe cele două tablouri principale, finala la dublu fiind programată vineri, pe 10 iulie, iar cea la simplu duminică, pe 12 iulie, în ultima zi a turneului ieşean, organizat pentru al doilea an consecutiv de clubul sportiv CFR Iaşi şi pentru al şaptelea an de străvechea Capitală culturală şi spirituală a Moldovei. Referitor la disputarea acestui turneu futures la arena CFR Iaşi, preşedinta FR Tenis, binecunoscuta Ruxandra Dragomir, salută disputarea lui pe o bază sportivă adusă acum la standarde internaţionale şi într-un oraş în care sportul alb cunoaşte a largă amploare în ultimul timp. “Municipiul Iaşi se numără printre cele mai importante centre de tenis din România care a dezvoltat în ultimii ani tenisul de performanţă – şi nu numai – încununându-şi activitatea din sezonul de vară 2009 prin organizarea turneului apartenent Circuitului Internaţional de Tenis al Romaniei, “Trofeul Municipiului Iaţi”. Acest turneu poate fi considerat o rampă de lansare a tinerelor speranţe ale tenisului ieşean şi în general ale tenisului românesc, oferind deschiderea internaţională atât de necesară sportivilor noştri. Apreciez foarte mult eforturile depuse de Primăria Iaşi, de Fundaţia Sportul Ieşean şi de Clubului Sportiv CFR Iaşi care prin acest gen de activităţi sprijină şi promovează tenisul în România şi sunt foarte convinsă de succesul cooperării dintre organizatori şi Federaţia Româna de Tenis. Vă invit aşadar la o saptămână de tenis de performanţă de nivel internaţional într-o atmosferă de prietenie caracteristică oraşului dumneavoastră şi sper ca acest eveniment să vă depăşescă aşteptările din toate punctele de vedere. Vă aşteptăm cu drag!”, ne spune în mesajul domniei sale Ruxandra Dragomir, Preşedinte al Federaţiei Române de Tenis şi unul dintre principalii organizatori ai turneului ieşean.

Victor Hănescu nu uită începuturile sale în tenis

Între turneul de la Halle şi cel de la Wimbledon, care va debuta pe 22 iunie, Victor Hănescu, ajuns acum pe locul 29 ATP, la cea mai bună clasare din carieră, nu uită că a jucat şi el în turneele futures la început de carieră, de unde a făcut apoi saltul sprea marea performanţă internaţională. Cu multă amabilitate şi cu mult respect pentru organizatorii turneului de la arena CFR Iaşi, de peste puţine zile, Victor Hănescu trimite gazdelor ceferiste următorul mesaj de salut: “Ca să ajungi în primii 100 de jucători de tenis ai lumii sau chiar în primii 50, este bine să joci mai întâi în turnele FUTURES, acolo unde se poate face performanţă la început de carieră profesionistă. Acolo te rodezi în probele de simplu şi dublu, împotriva unor jucători tineri, de vârsta ta, şi poţi demonstra oricând că ai valoare. Am jucat şi eu în aceste turnee şi nu pot uita primele performanţe, care m-au îmbărbătat pentru a face pasul următor, în turneele ATP şi de “Grand Slam”, unde de poţi bate cu toate vedetele din tenisul mondial. România beneficiază de ani buni de aceste turnee FUTURES şi acest lucru face ca tinerii jucători de la noi din ţară să poată evolua împotriva unor adversari puternici, cu costuri minime, deoarece este mult mai uşor să joci la tine acasă, decât să fii “musafir” pe alte meridiane ale lumii! Pentru mine, Iaşul este un oraş important în “sportul alb” şi de aici au pornit multe valori ale tenisului românesc. Ultimul exemplu este Bogdan Leonte, care este un jucător bun pe terenurile de tenis din cadrul Circuitului Internaţional al României. În continuare, doresc clubului sportiv CFR Iaşi mult succes în organizarea, alături de Primăria locală şi Federaţia Română de Tenis, a turneului “F 9” denumit “Trofeul Municipiului Iaşi” din acest an, de la începutul lunii iulie, şi sunt sigur că fanii tenisului moldav vor ocupa până la refuz tribunele cochetei arene ceferiste. Dacă se va ivi un prilej favorabil, voi veni şi eu, cu mare plăcere, să joc tenis la arena CFR Iaşi, acolo unde există oameni inimoşi şi buni profesionişti în managementul sportiv. Sunt sigur că nu peste mult timp, vedeta clubului CFR Iaşi, tenismena Alexandra Zmău, noua campioană a României la categoria de vârstă 14 ani, va evolua şi ea în turneele FUTURES din România, pentru a face apoi pasul decisiv spre marea performanţă din cadrul competiţiilor profesioniste ale circuitului WTA. În final, urez succes tuturor participanţilor de la turneul FUTURES de la arena de tenis CFR, din străvechea Capitală a Moldovei!”.

Andrei Pavel a scris în cartea de onoare a clubului sportiv CFR Iaşi

Au mai adresat mesaje de salut referitoare la disputarea turneului de tenis denumit în acest an "Trofeul Municipiului Iaşi” prefectul Victorel Lupu, preşedintele CJ Constantin Simirad, vicepreşedintele CJ Constantin Adăscăliţei, primarul Gheorghe Nichita, viceprimarul Romeo Olteanu, directorul DSJ Iaşi Ciprian Paraschiv, vicepreşedintele FR Tenis Liviu Ursuleanu, care este şi preşedintele clubului bucureştean de tenis “Livone-Ilie Năstase”, la care se adaugă un alt mesaj lăsat în cartea de onoare al clubului ceferist ieşean de către binecunoscutul Andrei Pavel, care este şi căpitanul de echipă al României pentru Cupa Davis. În mapa oficială a turneului ieşean se găsesc şi cuvinte de întâmpinare a gazdelor de la clubul sportiv CFR Iaşi, exprimate prin preşedintele de onoare Sorin Flutur, preşedintele executiv George-Radu Pipa şi vicepreşedintele Eduard Spiţă.

Dan TEODORESCU

 

Vicepreşedintele Liviu Ursuleanu a revenit la arena noastră de tenis

Cu câteva zile înaintea debutului în turneul internaţional de tenis “Trofeul Municipiului Iaşi”, Liviu Ursuleanu, vicepreşedintele FR Tenis şi preşedintele clubului profesionist de tenis “Livone-Ilie Năstase” din Bucureşti a revenit pe 19 iunie la arena de tenis CFR, pentru o ultimă discuţie cu organizatorii competiţiei.

O întâlnire cu preşedintele clubului ceferist ieşean, George-Radu Pipa a fost una constructivă, oaspetele din Capitală apreciind eforturile făcute de organizatori pentru a pregăti la standarde internaţionale locul de desfăşurare a turneului. “Cred că va fi un turneu frumos la Iaşi, acolo unde am întâlnit oameni care vor să facă performanţă în sportul alb. Vor veni la turneul ieşean jucători importanţi din tenisul juvenil românesc şi internaţional şi cred că va fi un turneu de calitate. Va veni la Iaşi fostul mare tenismen român Andrei Dârzu, care trăieşte acum în Grecia şi va aduce la turneu şi câţiva elevi de-ai săi eleni. Inclusiv Gabriel Trifu vrea să vină la Iaşi cu un sportiv care îl pregăteşte în străinătate. Va fi prezentă la competiţie fosta mare jucătoare şi actuala antrenoare de tenis Florenţa Mihai, care am văzut că are şi un teren cu numele ei în incinta arenei de tenis CFR Iaşi. Ar putea veni la Iaşi şi preşedinta federaţiei noastre de tenis, Ruxandra Dragomir, dacă nu cumva unele interese de familie ar putea să o conducă spre o vizită în Statele Unite. Vin şi eu la Iaşi, însoţit de arbitrii turneului, arbitrul principal fiind Mihaela Testiban, binecunoscută în lumea tenisului mondial”. Să mai menţionăm că site-ul www.ifttennis.com publică lista participanţilor la turneul de la Iaşi, actualizată pe data de 18 iunie. Primul favorit al turneului de la Baza Sportivă CFR Iaşi, organizat de FR Tenis, Primăria Municipiului Iaşi şi clubul sportiv CFR Iaşi în perioada 4-12 iulie, unul dintre sponsorii principali fiind firma TESTER, este românul Victor Ioniţă (locul 328 ATP) şi component al echipei României de Cupa David, care are opţiunea nr. 1 de participare. De menţionat că mai mulţi jucători de tenis din întreaga lume se înscriu în aceeaşi perioadă la mai multe turnee, opţiunile lor putând fi de la 1 la 6, prima fiind cea mai plauzibilă! Ceilalţi principali candidaţi pentru tabloul principal de simplu, de 32 de jucători (8 venind din calificările de “64” şi patru primind wild-carduri) sunt: favoritul nr. 2. VANNI Luca (Italia, 358 ATP, opţiunea 3), 3. TORRESI Federico (Italia, 380 ATP, op. 2), 4. CRACIUN Teodor-Dacian (România, 418 ATP, op. 1), 5. METENIER Pierre (Franţa, 419 ATP, op. 2), 6. COLL-RIUDAVETS Ignacio (Spania, 440 ATP, op. 5), 7. MLENDEA Andrei (România, 459 ATP, op. 1), 8. VIVANCO-GUZMAN Andoni (Spania, 514 ATP, op. 4), 9. CLAR-ROSSELLO Pedro (Spania, 529 ATP, op. 5), 10. LEONTE Bogdan-Victor (România, este ieşean, 543 ATP, op. 1), 11. JEBAVY Roman (Cehia, 544 ATP, op. 4), 12. PAIRE Benoit (Franţa, 565 ATP, op. 4), 13. GRANOLLERS-PUJOL Gerard (Spania, 581 ATP, op. 3), 14. COPIL Marius (România, 584 ATP, op. 1), 15. BARDOCZKY Kornel (Ungaria, 591 ATP, op. 3), 16. SABĂU Răzvan (România, 623 ATP, op. 1), 17. GIGOUNON Germain (Belgia, 639 ATP, op. 4), 18. VOLANTE Matteo (Italia, 640 ATP, op. 5). Tot din Iaşi, este înscriu pe tabloul de concurs şi Ştefan Leonte, fratele lui Bogdan, care însă ar putea ajunge iniţial pe tabloul de calificări. Să mai menţionăm că directorul de concurs este George-Radu Pipa, iar sportivii, antrenorii, arbitrii şi oficialii concursului vor fi cazaţi la Hotelul Astoria, Motelul Bucium şi Hotelul Sport din Iaşi, care sunt locaţiile oficiale oferite de organizatori.

Dan TEODORESCU

 

Săptămâna performanţelor de excepţie ale clubului nostru

La sala de consiliu a Regionalei CFR Infrastructură a avut loc o conferinţă de presă organizată de clubul sportiv CFR Iaşi, cu ocazia ultimelor performanţe reuşite în cadrul secţiilor de popice, tenis de câmp şi box.

În săptămâna recent încheiată, echipa de popice seniori CFR Olimpia ACB Iaşi a devenit campioană naţională în urma turneului final de la Hunedoarea, după ce echipa de juniori a cucerit şi ea trofeul naţional la recentul turneu final de la Tg. Mureş. Apoi sportiva Alexandra Zmău a dobândit titlul naţional în cadrul Naţionalelor de tenis de la Cluj, de la categoria de vârstă 14 ani, iar boxerii Vasile Craiu şi Alexandru Marin, de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi, au cucerit medaliile de argint ale Campionatelor Naţionale de box pentru tineret, de la Mangalia, din cadrul categoriilor 51 kg şi respectiv 54 kg. Numeroşi sportivi şi antrenori ai clubului ceferist ieşean au fost prezenţi în sală, alături de preşedintele Radu Pipa şi vicepreşedintele Eduard Spiţă, conferinţa de presă fiind coordonată de ofiţerul de presă Dan Teodorescu. Au onorat cu prezenţa acţiunea de la CS CFR Iaşi subprefecţii Dragomir Tomaşeschi şi Cristian Angheluţă, directorul coordonator al DSJ Iaşi Ciprian Paraschiv, arbitrul internaţional de box Cornel Ciornea, directorul regional Sorin Flutur, ultimul devenind noul preşedinte de onoare al clubului sportiv moldav. Au prezentat ultimele performanţe din cadrul clubului antrenorii Ilie Băiaş (popice), Vergil Aghion (tenis), Nicu Brânzei (box) şi Petru Ciorbă (culturism). Antrenorul Ilie Băiaş a menţionat că cele două echipe ieşene campioane la popice duc faima sportului ceferist şi în competiţiile internaţionale, cea de seniori urmând a evolua la Cupa Mondială, de la Budapesta (Ungaria), în toamna acestui an, cu posibilitatea de a promova ulterior în Liga Campionilor. Antrenorul Nicu Brânzei a spus că pugilistul Alexandru Marin trebuia să fie declarat campion naţional la tineret, dar cu sportivii de la Dinamo Bucureşti nu te poţi “pune”, nici măcar la... box, iar Vergil Aghion a declarat că eleva sa, Alexandra Zmău, va reprezenta România la viitorul Campionat European juvenil de tenis de câmp. Antrenorul Petru Ciorbă a menţionat că sportivii clubului ceferist urmează să participe la viitoarele competiţii internaţionale din acest an şi se aşteaptă la un succes din partea lui Vlad Pihureac, în cadrul Campionatului Mondial ce va urma. În alocuţiunea sa, Ciprian Parasachiv directorul DSJ Iaşi, a menţionat: “Ofer o frumoasă cupă din partea Direcţiei pentru performanţele reuşite de sportivii ceferişti ieşeni în ultima perioadă şi îi asigur de tot sprijinul nostru”. Tot o frumoasă cupă din partea clubului CFR Iaşi au primit şi popicarii ieşeni campioni naţionali, care a înlocuit astfel oribilul trofeu primit la Hunedoara din partea FR Popice-Bowling, achiziţionat probabil de la talciocul din Ferentari! Apoi, subprefecţii Dragomir Tomaşeschi şi Cristian Angheluţă au oferit diplome de excelenţă celor două echipe campioane naţionale la popice, din partea Instituţiei Prefectului, remarcând faptul că sportul local şi naţional nu înseamnă doar fotbalul şi că se face o bună imagine municipiului nostru şi prin clubul sportiv CFR Iaşi, cu secţiile sale de popice, tenis de cîmp, culturism şi box. În continuare, directorul regional Sorin Flutur a menţionat: “Vom ajuta clubul sportiv CFR Iaşi pe toate planurile şi mă bucur că sunt alături de aceşti sportivi şi antrenori minunaţi, care fac performanţă la nivel înalt pe plan naţional şi internaţional”. În final, preşedintele clubului ieşean, Radu Pipa, a declarat: “În ultima perioadă am realizat lucruri mari în planul performanţelor sportive, iar Fundaţia Sportului Ieşean a avut o contribuţie importantă pe această latură. Mulţumesc sportivilor şi antrenorilor din cadrul clubului pentru munca depusă şi medaliile cucerite, de asemenea mulţumesc invitaţilor noştri de astăzi pentru că ne-au onorat cu prezenţa!”. În următoarea perioadă, mai precis în intervalul 4-12 iulie, la arena de tenis din cadrul bazei sportive CFR Iaşi, clubul moldav va organiza turneul masculin de tenis denumit “Trofeul Municipiului Iaşi”, din cadrul Circuitului Internaţional al României (noua denumire a Circuitului Ţiriac Trophy), cu participarea a peste 100 de sportivi din clasamentele ITF/ATP din 25 de ţări ale lumii.

Dan TEODORESCU