Clubul Sportiv CFR Iaşi

Doi ceferişti vor boxa la Sala Polivalentă pentru Cupa României

Sala Polivalenta ieseana gazduieste in intervalul 16-19 februarie Cupa Romaniei la box pentru seniori.

Dupa cum ne-a informat in aceasta dimineata antrenorul Nicu Branzei (CFR-CSS Unirea Iasi), la competitie participa 82 de pugilisti din toata tara. In prima zi (luni) sunt programate 20 meciuri, iar in a doua zi a competitiei (marti) vor fi 18 meciuri. Miercuri sunt programate semifinalele turneului (22 meciuri), iar joi vor fi finalele Cupei Romaniei, la 11 categorii de greutate. Per total vor fi 71 de meciuri. De luni si pana miercuri, galele pugilistice de la Iasi vor debuta la ora 16.30, iar joi finalele vor incepe la ora 17.00 si vor fi transmise pe micul ecran, la TVR Iasi si TVR 3. Luni, pe 16 februarie, in sferturile de finala ale cat. 54 kg, ieseanul Vasile Cristescu (CFR-CSS Unirea) va avea un meci dificil in fata lui Andrei Bejenariu (CSM Flor Construct Suceava), iar miercuri, pe 18 februarie, in semifinalele cat. 48 kg, ceferistul iesean Benone Marcu il va intalni pe Erol Hasan (Farul Constanta). Dupa spusele specialistilor, inclusiv a vicepresedintelui FR Box, ieseanul Vasile Catea, boxerul Benone Marcu este favoritul categoriei 48 kg, antrenorul Nicu Branzei declarandu-ne si el ca elevul sau are toate premizele sa cucereasca trofeul pus in joc.

Dan TEODORESCU

 

Două medalii de bronz pentru boxerii ceferişti

În intervalul 3-7 februarie, la Ploieşti s-a desfăşurat Cupa României la box pentru juniori, clubul sportiv CFR-CSŞ Unirea Iaşi particând la competiţie cu trei pugilişti, sub conducerea antrenorului Nicu Brânzei.

Din păcate, Tudor Marin, cel mai galonat boxer ceferist ieşean prezent în concurs, la categoria 48 kg, nu a fost pus de organizatori pe lista capilor de serie, deşi este medaliat la Naţionalele de juniori, picând în acest fel pe un culoar extrem de greu. După ce în optimile de finală, Tudor Marin l-a “spulberat” prin abandon pe un sportiv de la Constructorul Hunedoara, în sferturile de finală el a fost învins la puncte de Ioan Pingoci (CS Stelică Prahova Ploieşti), câştigătorul categoriei, care boxa şi pe teren propriu. În schimb, ceferiştii Ioan-Gheorghe Dumitrache (cat. 57 kg) şi Tiberiu Vartolomeu (cat. 66 kg) au cucerit medaliile de bronz ale competiţiei, după ce au ajuns până în semifinalele “Cupei României”. În penultimul act al turneului, Ioan-Gheorghe  Dumitrache a fost învins de Mihai Chirilă (Crişul Oradea), după ce în sferturile de finală boxerul ieşean câştigase tot puncte în faţa lui Constantin Ifrim (Constructorul Hunedoara). Celălalt sportiv ceferist ieşean medaliat cu bronz, Tiberiu Vartolomeu, a fost învins în semifinale de către Alexandru Mihai (Farul Constanţa), după ce în sferturi nu a avut adversar. De remarcat că, în cadrul categoriei 70 kg, ieşeanul de la CS Gladiatorul, Dumitru Călin, antrenat de Dumitru Agavriloaie şi Constantin Dreer a câştigat trofeul pus în joc! Cei 13 câştigători ai Cupei României în întrecerea juvenilă de la Ploieşti au fost următorii: Ioan Giurgiu (cat. 46 kg, de la Voinţa Cluj), Ioan Pingoci (cat. 48 kg, CS Stelică Prahova Ploieşti), Ioan Băluţă (cat. 50 kg, Midia Năvodari-Constanţa), Nicolae-Adrian Mates (cat. 52 kg, Constructorul Hunedoara), Iulian Buciuc (cat. 54 kg, Dinamo Bucureşti), Alexandru Cuciureanu (cat. 57 kg, CSM Brăila), Ciprian Florea (cat. 60 kg, Dinamo Bucureşti), Marin Iordache (cat. 63 kg, Steaua Bucureşti), Nicu Manea (cat. 66 kg, Petrolul Ploieşti), Dumitru Călin (cat. 70 kg, CS Gladiatorul Iaşi), Denis Chiriţă (cat. 75 kg, Farul Constanţa), Dragoş Cocoş (cat. 80 kg, Petrolul Ploieşti), Marin Preda (cat. 86 kg, Petrolul Ploieşti).
La finalul competiţiei, antrenorul ceferist ieşean, Nicu Brânzei, ne-a declarat: “Am obţinut două medalii de bronz la Cupa României de la Ploieşti, iar dacă Tudor Marin era pus pe lista capilor de serie cu siguranţă ajungea în finala categoriei. În orice caz, antrenorului coordonator Valentin Vrânceanu i-a plăcut stilul de box al lui Tudor Marin şi a spus că îl va chema şi pe el la taberele de pregătire pentru tinerii boxeri, din perioada următoare. Tot din păcate, accidentându-se la un antrenament, nu l-am putut folosi în întrecerea de la categoria 80 kg, pe Bogdan Şoreanu, care avea şi el şanse la o medalie, dar l-am dus la Ploieşti, pentru unele meciuri de pregătire, în afara concursului, pe Vasile Craiu, un alt boxer talentat de la clubul nostru. Una peste alta, sunt mulţumit de evoluţia elevilor mei la Cupa României de la Ploieşti, dar mai avem mult de muncă pe viitor şi la capitolul pregătire fizică şi la şedintele tehnico-tactice”. De menţionat că doi boxeri de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi, Benone Marcu (cat. 48 kg) şi Vasile Cristescu (cat. 54 kg) vor participa în intervalul 16-22 februarie, la Cupa României de seniori, de la Iaşi. Apoi, în perioada 26 aprilie – 3 mai, boxerii ceferişti ieşeni vor reveni la Ploieşti, pentru a participa la Campionatele Naţionale pentru juniori, acolo unde se speră că Tudor Marin va urca pe podiumul competiţiei, luându-şi astfel revanşa faţa de ratarea unei medalii la Cupa României.
Dan TEODORESCU

 

Naționalele de cadeți ale României se pregătesc la arena noastră de popice

Până pe 9 februarie, arena de popice CFR Iași găzduiește un cantonament de pregătire pentru loturile naționale de cadeți și cadete ale României.

Tinerii noștri popicari, sub comanda antrenorilor Grigore Blaga (la masculin) și Constanța Constantin (la feminin) se pregătesc la Iași, cu ajutorul financiar al clubului sportiv CFR din localitate, pentru participarea la Campionatele Mondiale juvenile din luna mai, de la Dettenheim (Germania). Clubul ceferist ieșean are și el o sportivă selecționată în lotul național de cadete, ea fiind Mihaela Munteanu, elevă în clasa a XI-a la Liceul CFR Iași, în vârstă de 17 ani. Mihaela face popice de circa 2 ani, primul antrenor fiind Costică Ciurdea, iar acum se pregătește cu Cristina Pascu, antrenoarea echipei de junioare CFR Olimpia ACB Iași. Mihaela Munteanu a ocupat locul 8 în clasamentul general al Cupei Tineretului de popice pentru cadete (după patru etape-turneu), din circa 25 de participante și în urma acestui rezultat a fost selecționată, în premieră, în lotul național juvenil al României. “Este o onoare pentru mine această selecționare la lotul național de cadete. Nu am încă experiență pentru o evoluție în competițiile sportive internaționale și de aceea consider această selecție doar un prim pas către marea performanță!”, a declarat ieșeanca Mihaela Munteanu.

Lotul național de cadete care se pregătește la arena CFR Iași este compus din sportivele Oana Neghină și Diana Neghină (ambele de la Voința Galați), Andreea Năstase (Conpet Petrolul Ploiești), Ana Maria Bălan, Ioana Manolache, Bianca Bărdiță și Adina Sava (toate patru de la SC Municipal Brașov), Mihaela Munteanu (CFR Olimpia ACB Iași). Referitor la stagiul de pregătire de la Iași, antrenoarea ploieșteancă Constanța Constantin a menționat: “Mulțumim clubului ieșean, domnului președinte Radu Pipa, pentru faptul că ne găzduiește în acest cantonament de pregătire, unde vom alege în final sportivele participante la Mondialele din Germania. Avem cazarea și masa asigurată la Liceul CFR din Iași, acolo unde facem și pregătirea fizică. Apoi intrăm în arena de popice CFR, adusă acum la standarde internaționale, unde facem o utilă pregătire tehnico-tactică. Suntem înconjurate cu multă simpatie de gazdele noastre din Iași și de aceea ne simțim ca acasă în frumoasul dumneavoastră oraș!”.

Să mai menționăm că lotul național de cadeți al României care se pregătește la arena de popice CFR Iași este condus de antrenorul clujean Grigore Blaga, componența lui fiind următoarea: Sebastian Beșe (CFR Cluj), Vlad Sabău (UNIO Satu Mare), Ionuț Racz și Cristian Cimpoier (ambii de la Inter Petrila), Alexandru Bălan și Daniel Pleșcan (ambii de la ICMRS Galați), Marius Moldovan (Electromureș Danerom Tg. Mureș), Radu Erceanu (Siderurgica Hunedoara).

Înainte de participarea la Mondialele din Germania, loturile naționale de cadeți și cadete ale României vor efectua un nou cantonament la Hunedoara și vor participa la un meci de pregătire la Novi Sad, contra Serbiei.

Curs de arbitri organizat la Iași de FR Popice-Bowling

Timp de două zile, pe 3 și 4 februarie, arena CFR Iași a găzduit și un curs intensiv pentru viitorii arbitri de popice, urmat de o examinare de tip grilă. După Tg. Mureș și Cluj, FR Popice-Bowling a organizat și un curs de arbitri la Iași, care va fi urmat de unul asemănător la Galați. La cursul de la Iași au participat 12 viitori arbitri, printre ei fiind foști și actuali popicari, diferite persoane care iubesc acest sport, dar și doi reprezentanți ai mass-mediei locale. Lectorii și examinatorii cursului de arbitri de la arena CFR Iași au fost Gheorghe Blasicz (Mediaș) și Gheorghe Zăgreanu (Iași), ambii având ecusonul internațional și care au arbitrat în cariera lor numeroase partide de popice din cupele europene, Campionate Mondiale și Campionate Europene, partide inter-țări. Au fost prezentate participanților numeroase cazuri concrete pe probleme de arbitraj din cadrul Statutului Federației Române de popice-bowling, Regulamentului Sportiv Internațional de Popice ale WNBA (cu precizări din cadrul secțiunii NBA – Ninepin Bowling Classic), Regulamentului Internațional de Arbitraj, Regulamentului pentru arbitri și arbitraj, dar a fost dezbătut și Regulamentul Campionatului Național de popice pe echipe – Divizia Națională pentru seniori și senioare, din cadrul sezonului 2008-2009.  

Dan TEODORESCU

 

Am fost desemnaţi cel mai bun club sportiv din Moldova!

În prezentarea ziariştilor Valeriu Ştefan, Gheorghe Şoană şi Cristian Zavastin, studioul de Radio Iaşi a prezentat Gala Sportului pe zona Moldovei, pentru anul 2008. Cel mai bun club sportiv din Moldova a fost desemnat CS CFR Iaşi (preşedinte: ing. George-Radu Pipa), cel care a avut anul trecut rezultate remarcabile cu echipa de popice CFR Olimpia ACB Iaşi (antrenor: Ilie Băiaş), care s-a clasat pe locul 4 la Cupa Europei de la Zagreb (Croaţia) şi a evoluat apoi în optimile de finală ale Ligii Campionilor împotriva profesioniştilor de la BSV Voith St. Pölten (Austria).

Culturiştii clubului ceferist ieşean, sub conducerea antrenorului Petru Ciorbă, au obţinut în 2008 rezultate remarcabile pe plan intern şi internaţional, Lucian Aniţa devenind campion european la juniori, în competiţia de la Budapesta (Ungaria), iar Vlad Pihureac cucerind o binemeritată medalie de bronz la C.E. de seniori din Spania. Plus că Simona Ursache a devenind campioană naţională la fitness, în primul ei an de seniorat. La tenis, sub conducerea antrenorului Vergil Aghion, tânăra sportivă de numai 12 ani Alexandra Zmău a cucerit numeroase titluri pe plan intern, dar şi la turneele juvenile din Franţa şi Italia. La box, antrenorul Nicu Brânzei scoate talente pe bandă rulantă, precum Benone Marcu, fraţii Alexandru şi Tudor Marin, primul dintre cei menţionaţi participând în premieră la Europene de seniori de la Liverpool (Anglia). Tot la popice, pe plan intern, echipele de seniori şi juniori CFR Olimpia ACB Iaşi (antrenori: Ilie Băiaş şi Ioan Bişoc) au devenit vicecampioane naţionale, la individual şi la perechi obţinând medalii la nivel naţional sportivii Dumitru Penciuc jr, Florin Opincă, Iulian Gabriel Cucu, Gyula Vereş, Marius Manea, Dan Mihăilă, Paul Rohotin, Alexandru Pietrariu, Bogdan Mihai. CS CFR Iaşi a montat anul trecut noile piste FUNK, de nivel internaţional, la arena de popice, iar în baza sportivă din Alexandru cel Bun au fost amenajate patru moderne terenuri de tenis pe zgură, de foarte bună calitate, care au găzduit turneul ieşean al circuitului Ţiriac Trophy (director de concurs: Ghiţă Grancea), dar şi manifestarea “10 pentru Andrei Pavel”, acolo unde vedeta tenisului românesc s-a întâlnit pe terenul de joc cu tinerii sportivi ieşeni. În atletismul pentru veterani, cu dublă legitimare CFR-Politehnica Iaşi, Neagu Mazilu, la 80 ani, a obţinut numeroase medalii de aur la competiţiile interne şi europene la care a participat. Plus că pentru sportivii amatori, în cadrul secţiei “sportul pentru toţi”, clubul ceferist a organizat numeroase turnee populare la popice şi tenis de câmp, iar la inaugurarea arenei de popice cu noile piste pe plăci FUNK, la meciul demonstrativ organizat a participat, alături de gazdele de la CFR Olimpia ACB Iaşi, naţionala de seniori a României, sub conducerea selecţionerului Ilie Hosu şi cu prezenţa la joc a secretarului general al FR Popice-Bowling, prof. Costin Novac. Toatre aceste reuşite au făcut ca CS CFR Iaşi să ajungă în viziunea realizatorilor de la Radio Iaşi cel mai bun club sportiv moldav pentru 2008, ceea ce a însemnat o nouă performanţă în palmaresul clubului de la “Gara Mare”.   
Premii de excelenţă pentru sportul moldav
Pe durata unei manifestări artistico-sportive pe durata a 2 ore şi jumătate, colegii de la Radio Iaşi au acordat numeroase premii de excelenţă la gala mai sus menţionată, acestea fiind următoarele:
- Cel mai tânăr sportiv olimpic din Moldova: Bianca Perie (SCM Bacău-LPS Roman, antrenor: Lucică Cucoş);
- Cea mai bună echipă sportivă feminină din Moldova: echipa de şah Cotnari-Politehnica Iaşi (antrenori: Vasile Manole, Vlad Ungureanu, Vladimir Danilov);
- Cea mai bună echipă sportivă masculină din Moldova: echipa de handbal Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău (antrenori: Gabriel Armanu şi Stelian Bursuc);
- Cel mai bun liceu cu program sportiv din Moldova: LPS Roman (director: prof. Petrică Sandu);
- Cea mai activă Direcţie Judeţeană de Sport din Moldova: DSJ Neamţ (director: ing. Gabriel Paisa);
- Cel mai bun club sportiv din Moldova: CS CFR Iaşi (preşedinte: ing. George-Radu Pipa);
- Cel mai bun club sportiv municipal din Moldova: SC Municipal Bacău (director: prof. Liliana Manole);
- Cel mai bun club sportiv universitar din Moldova: CS Universitar “Politehnica” Iaşi (director: conf. univ. Leonida Antohi).  
Au mai fost acordate următoarele diplome de excelenţă:
- Cel mai longeviv sportiv: Neagu Mazilu (CFR-CSU Politehnica Iaşi);
- Cel mai titrat cadru universitar: conf. univ. Marin Chirazi;
- Cel mai implicat manager ţn activitatea sportivă: dr. ing. Constantin Deleanu – SC Cotnari SA;
- Cel mai activ consilier municipal în activitatea sportivă: ing. Sorin Iacoban – Consiliul Municipal Iaşi;
- Cel mai eficient manager financiar: ec. Ana Popescu – CSU Politehnica Iaşi;
- Cel mai fidel şi longeviv sponsor al emisiunilor sportive ale Postului Regional de Radio Iaşi: SC Antibiotice SA Iaşi – manager ing. Coca Caşcaval;
- Cel mai activ parlamentar în activitatea sportivă: Petru Movilă - PDL;
- Cel mai activ funcţionar public judeţean implicat în sport: Constantin Adăscăliţei – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi;
- Cel mai generos şi inspirat redactor şef în diversificarea transmisiunilor sportive: Nicolae Tomescu – redactor şef al studioului de Radio Iaşi;
- Cel mai curajos manager implicat în sport: ing. Maricel Popa – manager SC TEHNOTON SA Iaşi;
- Cel mai activ funcţionar public municipal implicat în sport: Romeo Olteanu, viceprimarul municipiului Iaşi.
În final, Gheorghe Şoană, comentator sportiv la Radio Iaşi a menţionat: "A fost o manifestare care a recunoscut succesele deosebite pe care sportivii din zonele Moldovei le-au avut în competiţiile interne şi internaţionale în anul 2008. După cum aţi văzut, am avut ce premia! Chiar dacă suntem sub semnul unei crize financiare, întotdeauna pentru sport s-au găsit oameni care să sprijine acest mesager cu totul şi cu totul de excepţie, acest permanent ambasador al românilor".
Dan TEODORESCU