Clubul Sportiv CFR Iaşi

Returul D.N. de popice începe de Ziua Unirii

Federația Română de Popice a elaborat programul competițional pentru primul semestru al anului 2009. Returul în Diviziile Naționale masculine și feminine de popice va debuta pe 24 ianuarie 2009, exact de "Ziua Unirii". În întrecerea masculină, după excluderea formației CS Vulcan din campionat, datorită a trei "neprezentări", au mai rămas în competiție doar 7 echipe, cu trioul Inter Petrila, CFR Cluj (care își dispută meciurile de pe teren propriu pe arena din Câmpia Turzii) și CFR Olimpia ACB Iași pe primele trei locuri ale clasamentului după meciurile din tur, toate cele trei echipe având 10 puncte la activ.

Continuare...

 

Gh. Zăgreanu, un arbitru internațional pasionat de sportul popicelor

scut pe 2 decembrie 1945 la Năsăud, în județul Bistrița-Năsăud, Gheorghe Zăgreanu locuiește de peste 47 de ani în Iași, acolo unde termină Liceul "Alexandru Ioan Cuza" din cartierul Tătărași și secția mașini unelte și scule din cadrul Facultății de Mecanică din Dealul Copoului

Știe limba germană la perfecție, domnia sa urmând la Brașov clasele 1-8 ale Școlii generale "Honterus", cu predare în limba germană. A lucrat ca inginer la Zimbrul Suceava, peste 30 ani la SC Antibiotice SA Iași și mai apoi la SC Phoenix SA Iași, ca inginer-traducător de limba germană. Din 1999 este pensionar, dar numai pe hârtie, deoarece sportul popicelor îi ocupă și în prezent tot timpul. După ce a fost jucător de popice în anii din urmă, acum este arbitru internațional de popice și este pe locul 34 în ierarhia mondială de profil.

- Sportul popicelor este unul mai special în România, nu toată lumea îl practică. Cum a ajuns totuși Gheorghe Zăgreanu la popice, când toată lumea se gândește doar la fotbal?- Îmi place și fotbalul, dar mai mult mi-au plăcut popicele, sport pe care l-am practicat încă de la vârsta de 12 ani. Am fost mai întâi ridicător de popice, iar apoi jucător. La Iași am jucat popice la Penicilina, Voința, TEROM și CFR. În anii ’80 era un campionat județean puternic la Iași, cu 16 echipe de popice participante. Țin minte că am ieșit campion județean la perechi, împreună cu Gheorghe Cazaciuc, după ce i-am învins pe Dumitru Penciuc și Ștefan Deciu. Apoi am plecat la finala pe țară, la Brașov, unde am ajuns până în semifinale. Din păcate, acum au rămas doar 7 echipe de popice în toată țara, în cadrul Diviziei Naționale masculine. Și totuși, popicarii români fac rezultate excepționale în întrecerile internaționale, obținând medalii la Campionatele Mondiale, Europene și cupele europene intercluburi.

- Este un paradox, nu?

- Popicarii români au o îndemânare nativ
ă pentru acest sport, așa cred eu. Iar România are tradiție în popice, chiar dacă are în prezent puțini popicari activi, în comparație cu Germania, Croația, Ungaria, Serbia, Austria, Franța, etc. Cred că românilor le place lupta cu adversarii puternici din Europa, precizia loviturilor și uite așa vin și medaliile, ultimul exemplu concret în acest caz fiind Nicolae Lupu, care a ieșit campion mondial la individual, la recentele întreceri de la Banja Luka.

- De cât timp practicați arbitrajul în sportul popicelor?

- Pe plan intern de 28 ani, iar arbitru internațional sunt de 14 ani. Suntem doar trei arbitrii internaționali de popice în România, eu, din Iași, Marian Constantin, de la Brașov și Gheorghe Blasicz, de la Mediaș.

- Cum a fost debutul ca arbitru internațional de popice?

- Unul bun. Era în 1994, la Kikinda, unde am arbitrat meciul dintre Iugoslavia și România. Țin minte c
ă am primit cadou de la iugoslavi un ceas îmbrăcat în cărămidă, la Kikinda era o faimoasă fabrică de cărămizi. La popice, în întâlnirile bilaterale internaționale, se permit arbitrii din ambele țări care se întrec pe pistele de concurs.

- Sunteți un foarte bun cunoscător al limbii germane, va ajutat acest lucru în cariera de arbitru internațional?

- Foarte mult, deoarece în lumea popicelor germana este limbă internațională obligatorie. Conducerea Federației Internaționale de Popice se află în Germania și Austria, deci acolo unde se vorbește germana.

- Cum poate un arbitru să devină "internațional" în lumea popicelor?

- Urmând cursurile de perfecționare organizate de Federația Internațională de Popice. Pentru a deveni arbitru internațional, eu m-am instruit la cursurile de la Tabor, din Cehia, Göttlesbrun, din Austria și München, din Germania. Plus că sunt singurul din România care pot omologa arene de popice pentru competițiile externe. Pentru meciurile din Liga Campionilor, arena CFR Iași este omologată de mine și uite așa formația CFR Olimpia ACB Iași a jucat recent acasă, în premieră pentru municipiul nostru, un meci din Liga Campionilor, împotriva campioanei Austriei, BSV Voith St. Pölten.

- Cu ocazia arbitrajului, cred că ați vizitat mai multe țări din Europa și ați fost prezent la multe competiții internaționale de popice...

- Așa este. Am fost arbitru la Campionate Mondiale, Campionate Europene, Cupa Mondială, Cupa Europei, Cupa NBC, Liga Campionilor. Am arbitrat în Serbia, Croația, Slovenia, Macedonia, Bosnia-Herțegovina, Ungaria, Austria, Germania, Polonia, Slovacia, Cehia, dar și în România, că și noi am găzduit competiții internaționale de popice.

- Se câștigă mult din arbitraj, în sportul popicelor?

- Pe primul plan este pasiunea. Iar la întrebarea dumneavoastră vă răspund cu două exemple concrete: când eu arbitrez un meci la Galați, de exemplu, din campionatul intern, primesc 130 lei RON, ceea ce înseamnă cheltuielile de transport și cazare, iar pentru un meci arbitrat în Liga Campionilor am primit 56 euro! Sunt sume mari?

De la tinerețe până la bătrânețe!

- Cu aceste sume se moare de foame în alte sporturi, deci rămâne la mijloc doar pasiunea și plăcerea pentru jocul de popice...

- Iar sportul popicelor este unul de perfecțiune, ce necesită gândire, atenție și condiție fizică. Plus că se poate juca la orice vârstă, de la tinerețe până la bătrânețe, vorba aceea...Chiar și eu mai joc popice la echipa de veterani a Iașului, iar în România se organizează un campionat național și pentru veterani. Iar ca exemplu de longevitate avem pe un coleg popicar de la Rapid București, care joacă popice și acum, la vârsta de 92 ani!

- Credeți că popice vor reveni în topul sporturilor din România, mai ales că avem multe succese și pe plan internațional?

- În alte țări din Europa, în Germania, Austria, Ungaria etc, sportul popicelor este structurat pe mai multe ligi și sunt multe echipe de popice. Foarte multă lume practică popicele, așa cum era și în România, în anii ’80. Eu cred că în România popicele vor reveni pe viitor în top, mai ales acum, când s-a reînființat Ministerul Tineretului și Sportului.

Urmașul eroilor lui Liviu Rebreanu

- Aveți vreo echip
ă favorită în popicele din România?

- Fiind ieșean, echipa mea de suflet este CFR Olimpia ACB Iași, care sper ca în 2009 să ajungă din nou campioana României, să joace apoi la Cupa Mondială din Ungaria și să evolueze pentru al treilea an consecutiv în Liga Campionilor.

- Faceți parte din familia popicelor din România și din Europa...

- Și datorită acestui fapt vreau să mulțumesc celor care m-au ajutat în carieră, conducerii Federației Române de Popice, a celei internaționale, domnului Milan Baricevic, din Croația, șeful meu pe linie de arbitraj în Europa. Dar vreau să mulțumesc și tânărului Ștefan Penciuc, fratele popicarului Daniel Penciuc și fiul fostului antrenor Dumitru Penciuc, care mă ajută foarte mult cu scrisul pe calculator, când fac traduceri de regulamente de popice din limba germană în cea română, pentru federație sau echipa din Iași.

- Interviul nostru se apropie de sfârșit. În final, detaliați un caz inedit din viața dumneavoastră?

- Bunicul meu, Teodor Zăgreanu, a fost învățător și apoi director de școală în Ardeal. Bunicul meu este unul dintre eroii scrierilor lui Liviu Rebreanu, a se vedea în acest caz romanul "Ion"! Cred că acest lucru poate reprezenta un fapt inedit în viața mea...

- Iar acum, în sportul popicelor, urmașul familiei Zăgreanu a devenit... eroul unui interviu în presa românească!

- Vă mulțumesc pentru acest lucru și permiteți-mi ca la acest final de an 2008 să urez tuturor colegilor mei din lumea popicelor sărbători fericite și multe succese pe viitor!

Dan TEODORESCU

 

Gyula Vereș, primul popicar ceferist în ierarhia mondială

La finele lunii decembrie 2008, Federația Internațională de Popice (secțiunea clasică) a dat publicității topul mondial al lansatorilor, în care sunt incluși 479 de sportivi în ordinea performanțelor Pe primele trei locuri se află ungurul Farkas Sandor (Zalaegerszegi TK FMVaS), cu 76.60 puncte, sârbul Jovan Calic (care evoluează la formația slovacă ZP Sport a.s. Podbrezova), cu 76.00 puncte și ungurul Kiss Norbert (Szegedi TE-Gabonatransz), cu 72.55 puncte. Dintre popicarii români care evoluează în străinătate sau în campionatul intern, cele mai bune poziții în topul mondial sunt ocupate de următorii sportivi: locul 6. Claudiu Boantă (Zalaegerszegi TK FMVaS - Ungaria) – 70.00 pct; ... 12. Cosmin Crăciun (SKC Victoria Bamberg – Germania) – 63.17 pct; ... 20. Petruț Mihălcioiu (CFR Cluj) – 53.40 pct; ... 24. Virgil Dorin (Inter Petrila) – 51.60 pct; ... 30. Nicolae Lupu (SKC Victoria Bamberg – Germania) – 49.20 pct; 31. Ioan Hordilă (Inter Petrila) – 48.00 pct; ... 43. Dumitru Beșe (Zalaegerszegi TK FMVaS - Ungaria) – 43.00 pct; ... 53. Mănel Manea (Inter Petrila) – 36.33 pct; ... 56. Marius Codarcea (Inter Petrila) – 36.00 pct; ... 64. Ioan Figlea (CFR Cluj) – 31.67 pct; ... 72. Cornel Popa (CFR Cluj) – 29.67 pct; 73. Leontin Popp (Inter Petrila) – 29.33 pct; ... 80. Zoltan-Flavius Feher (Zalaegerszegi TK FMVaS - Ungaria) – 27.75 pct.

Componenților echipei vicecampioane CFR Olimpia ACB Iași, care a fost singura reprezentantă a României în acest an în competiția masculină din Liga Campionilor, li s-au trecut în cont doar punctele reușite în 2007 la Cupa Mondială, de la Gostyn (Polonia) și în 2008 la Cupa Europei de la Zagreb (Croația). Și cum minimum de competiții pentru fiecare lansator trebuie să fie "3", punctele obținute de sportivii ieșeni (din 2 competiții internaționale) au fost împărțite la... 3, rezultând pentru fiecare lansator o medie neconformă cu realitatea, dar în spiritul regulamentelor elaborate de NBC. În acest context, locurile ocupate de componenții echipei CFR Olimpia ACB Iași, în topul mondial al lunii decembrie 2008, sunt următoarele: 88. Gyula Vereș - 24.00 pct; ... 97. Costică Ciurdea – 20.67 pct; ... 104. Florin Opincă - 19.33 pct; ... 114. Ion Cercel – 17.67 pct; ... 149. Alin Vreavu – 13.33 pct; ... 162. Marius Manea – 12.33 pct; ... 181. Remus Antimirescu – 10.67 pct.

 

Sportivii ceferiști, premiați la Palatul Roznovanu

La finele anului 2008, Direcția pentru Sport a Județului Iași a elaborat clasamentele laureaților pe două structuri, la sporturi olimpice și cele neolimpice

De remarcat că majoritatea pozițiilor de frunte la sporturile olimpice au fost ocupate de sportivii aflați la nivelul juniorilor, ceea ce demonstrează din nou faptul că Iașul nu-și poate ține vedetele acasă când ele ajung să intre în sportul de mare performanță. Gala laureaților sportului ieșean a fost găzduită vineri după-amiază de Palatul Roznovanu, acolo unde Primăria locală își are sediul. În Sala mare de consiliu, împodobită cu mult fast cu ocazia sărbătorilor de iarnă, viceprimarul Romeo Olteanu, consilierul local Sorin Iacoban și directorul DSJ Iași, Ion Bucu, au trecut în revistă realizările sportive din acest an, înmânând laureaților - sportivi și antrenori - plachetele și diplomele de rigoare, plus un premiu individual de 1.000 lei RON. Au primit onorurile de sfârșit de an și cluburile ieșene, în fruntea lor fiind CS Politehnica Iași (director: Leonida Antohi), CSM Iași (director: Adrian Poeană), CS CFR Iași (președinte: George-Radu Pipa), CSȘ Unirea Iași (director: Viorel Hudac), LPS Iași (director: Ilie Gheorghică), CS Gladiatorul Iași (președinte: Vasile Câtea), ACS Palatul Copiilor Iași, CS Kwang-Gae Iași (președinte: Sorin Miron) etc. Au mai primit plachete și diplome de excelență mai multe redacții sportive din cadrul mass-mediei ieșene, din presa scrisă și audiovizual.  
Clasamentele laureaților la finele anului 2008 se prezintă astfel:

SPORTURI  OLIMPICE:

 1. Mihaela Petrilă (CSM–LPS Iași – canotaj, antrenor: Ioan Lazariuc);
 2. Dragoș Marin (CSM–Gladiatorul Iași – box, antrenori: Constantin Dreer și Dumitru Agavriloaie);
 3. Irina Dorneanu (CSM–LPS Iași – canotaj – antrenori: Ioan Lazariuc și Sorin Băhnărel);
 4. Geanina Zlăvog (CSM–LPS Iași – canotaj, antrenori: Ioan Lazariuc și Sorin Băhnărel);
 5. Andreea Ionescu (LPS- Politehnica Iași– atletism, antrenor: Viorica Ursanu);
 6. Elena Munteanu (CSM Iași -  scrima-sabie, antrenor: Iulian Bițucă);
 7. Mihaela Andrioaie (CS Politehnica Iași – CSȘ Unirea Iași - CSM Cluj - judo, antrenor: Iulian Perdun);
 8. Vlad Săcăleanu (CS Politehnica Iași – Steaua Bucuresti – tir sportiv pistol, antrenor: Ioan Săcăleanu);
 9. Tiberiu Dolniceanu (CSM Iași -  scrima-sabie, antrenor: Iulian Bițucă);
 10. Vlăduț Simionescu (CS Politehnica Iași – CSȘ Unirea Iași – judo – antrenor: Florin Grosu);

SPORTURI  NEOLIMPICE:

 1. Gabriela Ivan (CSM-ACS Palatul Copiilor Iași – radioamatorism, antrenori: Cristian Popovici și Gabriela Ivan);
 2. Ionela Trofin (ACS Palatul Copiilor Iași – radioamatorism, antrenor: Cristian Popovici);
 3. Costache Mihai (ACS Palatul Copiilor Iași – radioamatorism, antrenor: Cristian Popovici);
 4. Andrei Bidirliu (ACS Palatul Copiilor Iași – radioamatorism, antrenor: Cristian Popovici);
 5. Adelina Constantina Zălaru (CS Kwang Gae Iași – Taekwon Do ITF - antrenor: Sorin Miron);
 6. Adelina Aștefani (ACS Palatul Copiilor Iași – radioamatorism - antrenor: Cristian Popovici);
 7. Sorin Miron (CS Kwang Gae Iași – Taekwon Do ITF - antrenor:  Sorin Miron);
 8. Nicola Pricop (CS Kwang Gae Iași, secția Tg. Frumos – Taekwon Do, instructor: Andrei Vlăduț Dumitriu);
 9. Vlad Pihureac (CS CFR Iași – culturism, antrenor: Petru Ciorbă);
 10. Constantin Adăscăliței jr (CKT ENPI Iași – karate tradițional, antrenor: Irina Pătrăhău) și Lucian Anița (CS CFR Iași – culturism, antrenor: Petru Ciorbă).

Fotbalul ieșean, exclus de pe lista premianților!
La finalul  manifestării, am consemnat următoarele declarații:  

 • Ioan Lazariuc (antrenor canotaj la CSM-LPS Iași): “Era de așteptat încă de anul trecut ca în Iași canotajul să aibă sportive de mare valoare în 2008. A fost un an foarte bun pentru noi, dar nu știu dacă aceste sportive de top vor mai rămâne la Iași după terminarea junioratului, deoarece cluburile mari din România sunt deja cu ochii pe ele!";
 • Petru Ciorbă (antrenor culturism la CFR Iași): “Consider că a fost un an excelent pentru secția de culturism a clubului CFR Iași, ținând cont de faptul că am reușit să scoatem un campion european de juniori și un loc 3 la seniori, plus un titlu național";
 • Cristian Popovici (antrenor radioamatorism AS Palatul Copiilor Iași): “Trebuie să recunosc faptul că a fost foarte multă muncă în spatele acestor rezultate. Radioamatoriștii au adus României 15 medalii anul acesta și iată unde ne clasăm astăzi";
 • Romeo Olteanu (viceprimarul municipiului Iași): “Rezultatele din acest an sunt mai bune la anumite discipline, iar dacă ne referim la fotbal sunt mai rele. Fundația Sportului Ieșean, care primește bani de la Consiliul Local și Consiliul Județean, și-a îndeplinit sarcinile și a cheltuit tot bugetul, dar rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor decât pentru unele ramuri sportive. Sperăm să ne redresăm la începutul anului viitor și până la terminarea campionatului să ne înscriem în parametri și la fotbal".

La manifestarea ieșeană au mai primit diplome de excelență pentru întreaga activitate antrenorii Mihai Alexandrescu (tir cu arcul) și Constantin Cătescu (canotaj), ambii de la CSM Iași, care s-au retras la pensie, dar și antrenorul de șah Vasile Manole (CS Cotnari-Politehnica Iași), pentru contribuția adusă la dezvoltarea sportului minții la Iași. Un premiu special a primit și sportivul Neagu Mazilu (CFR-Politehnica Iași), care la 80 ani a cucerit numeroase medalii pe plan intern, balcanic și european în cursele atletice pentru veterani.
Dan TEODORESCU