Clubul Sportiv CFR Iaşi

Am fost desemnaţi cel mai bun club sportiv din Moldova!

În prezentarea ziariştilor Valeriu Ştefan, Gheorghe Şoană şi Cristian Zavastin, studioul de Radio Iaşi a prezentat Gala Sportului pe zona Moldovei, pentru anul 2008. Cel mai bun club sportiv din Moldova a fost desemnat CS CFR Iaşi (preşedinte: ing. George-Radu Pipa), cel care a avut anul trecut rezultate remarcabile cu echipa de popice CFR Olimpia ACB Iaşi (antrenor: Ilie Băiaş), care s-a clasat pe locul 4 la Cupa Europei de la Zagreb (Croaţia) şi a evoluat apoi în optimile de finală ale Ligii Campionilor împotriva profesioniştilor de la BSV Voith St. Pölten (Austria).

Culturiştii clubului ceferist ieşean, sub conducerea antrenorului Petru Ciorbă, au obţinut în 2008 rezultate remarcabile pe plan intern şi internaţional, Lucian Aniţa devenind campion european la juniori, în competiţia de la Budapesta (Ungaria), iar Vlad Pihureac cucerind o binemeritată medalie de bronz la C.E. de seniori din Spania. Plus că Simona Ursache a devenind campioană naţională la fitness, în primul ei an de seniorat. La tenis, sub conducerea antrenorului Vergil Aghion, tânăra sportivă de numai 12 ani Alexandra Zmău a cucerit numeroase titluri pe plan intern, dar şi la turneele juvenile din Franţa şi Italia. La box, antrenorul Nicu Brânzei scoate talente pe bandă rulantă, precum Benone Marcu, fraţii Alexandru şi Tudor Marin, primul dintre cei menţionaţi participând în premieră la Europene de seniori de la Liverpool (Anglia). Tot la popice, pe plan intern, echipele de seniori şi juniori CFR Olimpia ACB Iaşi (antrenori: Ilie Băiaş şi Ioan Bişoc) au devenit vicecampioane naţionale, la individual şi la perechi obţinând medalii la nivel naţional sportivii Dumitru Penciuc jr, Florin Opincă, Iulian Gabriel Cucu, Gyula Vereş, Marius Manea, Dan Mihăilă, Paul Rohotin, Alexandru Pietrariu, Bogdan Mihai. CS CFR Iaşi a montat anul trecut noile piste FUNK, de nivel internaţional, la arena de popice, iar în baza sportivă din Alexandru cel Bun au fost amenajate patru moderne terenuri de tenis pe zgură, de foarte bună calitate, care au găzduit turneul ieşean al circuitului Ţiriac Trophy (director de concurs: Ghiţă Grancea), dar şi manifestarea “10 pentru Andrei Pavel”, acolo unde vedeta tenisului românesc s-a întâlnit pe terenul de joc cu tinerii sportivi ieşeni. În atletismul pentru veterani, cu dublă legitimare CFR-Politehnica Iaşi, Neagu Mazilu, la 80 ani, a obţinut numeroase medalii de aur la competiţiile interne şi europene la care a participat. Plus că pentru sportivii amatori, în cadrul secţiei “sportul pentru toţi”, clubul ceferist a organizat numeroase turnee populare la popice şi tenis de câmp, iar la inaugurarea arenei de popice cu noile piste pe plăci FUNK, la meciul demonstrativ organizat a participat, alături de gazdele de la CFR Olimpia ACB Iaşi, naţionala de seniori a României, sub conducerea selecţionerului Ilie Hosu şi cu prezenţa la joc a secretarului general al FR Popice-Bowling, prof. Costin Novac. Toatre aceste reuşite au făcut ca CS CFR Iaşi să ajungă în viziunea realizatorilor de la Radio Iaşi cel mai bun club sportiv moldav pentru 2008, ceea ce a însemnat o nouă performanţă în palmaresul clubului de la “Gara Mare”.   
Premii de excelenţă pentru sportul moldav
Pe durata unei manifestări artistico-sportive pe durata a 2 ore şi jumătate, colegii de la Radio Iaşi au acordat numeroase premii de excelenţă la gala mai sus menţionată, acestea fiind următoarele:
- Cel mai tânăr sportiv olimpic din Moldova: Bianca Perie (SCM Bacău-LPS Roman, antrenor: Lucică Cucoş);
- Cea mai bună echipă sportivă feminină din Moldova: echipa de şah Cotnari-Politehnica Iaşi (antrenori: Vasile Manole, Vlad Ungureanu, Vladimir Danilov);
- Cea mai bună echipă sportivă masculină din Moldova: echipa de handbal Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău (antrenori: Gabriel Armanu şi Stelian Bursuc);
- Cel mai bun liceu cu program sportiv din Moldova: LPS Roman (director: prof. Petrică Sandu);
- Cea mai activă Direcţie Judeţeană de Sport din Moldova: DSJ Neamţ (director: ing. Gabriel Paisa);
- Cel mai bun club sportiv din Moldova: CS CFR Iaşi (preşedinte: ing. George-Radu Pipa);
- Cel mai bun club sportiv municipal din Moldova: SC Municipal Bacău (director: prof. Liliana Manole);
- Cel mai bun club sportiv universitar din Moldova: CS Universitar “Politehnica” Iaşi (director: conf. univ. Leonida Antohi).  
Au mai fost acordate următoarele diplome de excelenţă:
- Cel mai longeviv sportiv: Neagu Mazilu (CFR-CSU Politehnica Iaşi);
- Cel mai titrat cadru universitar: conf. univ. Marin Chirazi;
- Cel mai implicat manager ţn activitatea sportivă: dr. ing. Constantin Deleanu – SC Cotnari SA;
- Cel mai activ consilier municipal în activitatea sportivă: ing. Sorin Iacoban – Consiliul Municipal Iaşi;
- Cel mai eficient manager financiar: ec. Ana Popescu – CSU Politehnica Iaşi;
- Cel mai fidel şi longeviv sponsor al emisiunilor sportive ale Postului Regional de Radio Iaşi: SC Antibiotice SA Iaşi – manager ing. Coca Caşcaval;
- Cel mai activ parlamentar în activitatea sportivă: Petru Movilă - PDL;
- Cel mai activ funcţionar public judeţean implicat în sport: Constantin Adăscăliţei – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi;
- Cel mai generos şi inspirat redactor şef în diversificarea transmisiunilor sportive: Nicolae Tomescu – redactor şef al studioului de Radio Iaşi;
- Cel mai curajos manager implicat în sport: ing. Maricel Popa – manager SC TEHNOTON SA Iaşi;
- Cel mai activ funcţionar public municipal implicat în sport: Romeo Olteanu, viceprimarul municipiului Iaşi.
În final, Gheorghe Şoană, comentator sportiv la Radio Iaşi a menţionat: "A fost o manifestare care a recunoscut succesele deosebite pe care sportivii din zonele Moldovei le-au avut în competiţiile interne şi internaţionale în anul 2008. După cum aţi văzut, am avut ce premia! Chiar dacă suntem sub semnul unei crize financiare, întotdeauna pentru sport s-au găsit oameni care să sprijine acest mesager cu totul şi cu totul de excepţie, acest permanent ambasador al românilor".
Dan TEODORESCU

 

BSV Voith St. Pölten, fără rivali în Austria

Runda cu nr. 14 din “1. Bundesliga” din sportul popicelor din Austria a adus pe firmament marele derby dintre BSV Voith St. Pölten și ASKÖ Fliesen Pheiler Deutschkreutz. Ambele echipe sunt foarte cunoscute vicecampioanei României, CFR Olimpia ACB Iași, din confruntările din cupele europene din toamna anului 2008. Ieșenii au pierdut finala mică din Cupa Europei de la Zagreb în fața formației ASKÖ Fliesen Pheiler Deutschkreutz și apoi au fost eliminați în optimile de finală ale Ligii Campionilor de către galonata BSV Voith St. Pölten. Sâmbătă, în Austria, pe teren propriu, BSV Voith St. Pölten a învins pe ASKÖ Fliesen Pheiler Deutschkreutz cu scorul de 3.593 p.d. – 3.486 p.d. (7-1 la victorii directe), după următoarele rezultate individuale: VSETECKA Philipp - 599 p.d. (1 victorie directă), LÖSCHER Thomas - 625 (1), HUBER Lukas - 569 (1), EDER Martin - 587 (1), HOLAKOVSKY Radek - 651 (1), BORTEK Mark Mojmir - 562 (0).

După primele 14 etape ale sezonului, BSV Voith St. Pölten conduce în clasamentul la zi cu un maxim de 28 puncte, pe locul 3 fiind ASKÖ Fliesen Pheiler Deutschkreutz, cu 19 puncte. În etapa viitoare, pe 28 februarie, campiona din St. Pölten va evolua în deplasare în fața echipei SPG SKH/ Post SV 1036.

Album foto de prestigiu după “dubla” cu CFR Olimpia ACB

Așa cum am amintit anterior, nu cu mult timp în urmă, BSV Voith St. Pölten și CFR Olimpia ACB Iași s-au confruntat în optimile de finală ale Ligii Campionilor, echipa campioană a Austriei reușind să se califice în sferturile de finală în detrimentul formației noastre. La meciul retur, de la Iași, cu ajutorul firmei VENUS STAR SRL și a revistei “EURO BRAND”, gazdele ceferiste au prezentat un program de meci full-color, care a încântat pe oaspeții din Austria. În replică, după consumarea celor două manșe, austriecii au elaborat și ei un album foto cu aspecte de la cele două partide, de o calitate excepțională, pe prima copertă apărând doamna Christine Pracser, managerul echipei și soția antrenorului Gerhard Pracser, dar și textul în limba română “BSV Voith St. Pölten urează prietenilor din Iași bun venit!”, referitor la meciul tur, din Austria. De fapt, fotografiile postate în acel album aparțin gazdelor austriece, dar și ofițeruluui de presă al clubului sportiv CFR Iași, Dan Teodorescu, prezent la cele două disputate și în calitate de fotoreporter. Albumul are 26 de pagini color și este elaborat de sponsorul austriac “HAPPY FOTO”.

Dan TEODORESCU

 

Schimbare de lider

Sâmbătă, în runda cu nr. 9 din cadrul Diviziei Naționale masculine de popice, arena CFR din Iași a găzduit marele derby dintre vicecampioana națională CFR Olimpia ACB Iași și campioana en-titre CFR Cluj, un duel care se repetă an de an în fruntea ierarhiei.

După un joc nerecomandat cardiacilor, ceferiștii ieșeni s-au impus în fața “colegilor” clujeni cu scorul de 3.389 p.d. – 3.337 p.d. (6-2 la victorii directe), dar totul s-a tranșat la ultimele bile ale ultimului schimb, acolo unde ieșenii Costică Ciurdea și Remus Antimirescu s-au impus în fața recormenului mondial Petruț Mihălcioiu, respectiv Teodor Popa. Să mai remarcăm victoria juniorului ieșean Ionuț Cercel în fața internaționalului de seniori Ioan Figlea, dar și rezultatul excelent reușit de clujeanul Robert Merza, cel care, cu 3-1 la manșe și cu o performanță de 603 popice doborâte s-a impus categoric în fața ieșeanului Iulian Gabriel Cucu, dar cu o “floare”... De la gazde s-a mai remarcat Marius Manea, care a câștigat clar, cu 4-0 la manșe și cu un rezultat superior, de 575 popice doborâte în fața internaționalului de juniori clujean Bogdan Dudaș, care a doborât doar 523 popice. Totuși, după patru sportivi prezenți în concurs, rezultatul la dispute directe era 2-2 și clujenii aveau în fața ieșenilor un plus de 3 p.d., care le-ar fi adus alte două puncte de meci la finalul disputei! În ultimul schimb, însă, ardelenii au au mai ținut pasul în fața moldovenilor și au piedut marele derby al sezonului, gazdele fiind încurajate frenetic de “fanii” locali, în frunte cu viceprimarul Romeo Olteanu, prezent permanent la marele confruntări de la arena de popice CFR Iași. În urma victoriei în fața clujenilor, ceferiștii ieșeni au urcat în fruntea clasamentului, cu 14 puncte, după 7 victorii și o singură înfrângere în acest sezon. În meciul de sâmbătă au punctat următorii lansatori:

- CFR Iași: Gyula Vereș - 553 p.d. (0 victorii directe), Marius Manea – 575 p.d. (1), Iulian Gabriel Cucu – 542 p.d. (0), Ion Cercel – 582 p.d. (1), Costică Ciurdea – 551 p.d. (1), Remus Antimirescu – 586 p.d. (1). Rezerve neutilizate: Dan Mihăilă și Mihai Gabriel Benghiac. Antrenor: Ilie Băiaș.

- CFR Cluj: Grigore Blaga – 557 p.d. (1), Bogdan Dudaș - 523 p.d. (0), Robert Merza – 603 p.d. (1), Ioan Figlea – 572 p.d. (0), Petruț Mihălcioiu – 541 p.d. (0), Teodor Popa – 541 p.d. (0). Rezerve neutilizate: Sebastian Beșe și Cornel Popa (care a împlinit 50 ani chiar în ziua partidei!). Antrenor: Grigore Blaga.

Într-un alt joc al etapei de sâmbătă, pe teren propriu, Inter Petrila a învins pe ICMRS Galați cu scorul de 3.427 p.d. – 3.032 p.d. (8-0 la victorii directe). De la formația din Valea Jiului, antrenată de Marcel Dobrică, toți sportivii și-au realizat punctele de meci, ei reușind următoarele punctaje: Virgil Dorin – 596 p.d., Marian Bălan – 593 p.d., Mănel Manea – 572 p.d., Leontin Popp – 572 p.d., Ioan Hordilă - 582 p.d., Marius Codarcea – 512 p.d. De la oaspeții de la Dunăre s-a evidențiat cadetul Daniel Pleșcan, cu 559 p.d., dar el a pierdut confruntarea directă cu Leontin Popp.

Meciul Foresta HLV Tălmaciu – Electromureș Danerom Tg. Mureș a fost amânat, iar Siderurgica Hunedoara a stat. 

În runda următoare, sâmbătă, pe 14 februarie, vor avea loc partidele Siderurgica Hunedoara - CFR Olimpia ACB Iași, CFR Cluj – Inter Petrila (un alt mare derby), ICMRS Galați – Electromureș Danerom Tg. Mureș, iar Foresta HLV Tălmaciu va sta.

- Clasamentul la zi în competiția masculină se prezinta astfel:

1. CFR Olimpia ACB Iași 8     7     0     1     49-15     14

2. Inter Petrila                       7     6     0     1     46-10     12

3. CFR Cluj & IS C.Turzii 8     6     0     2     48-16     12

4. Electro Tg. Mureș             6     2     0     4     19.5-28.5    4        

5. Foresta Tălmaciu (*)     6     3     0     3     18.5-29.5    4      

6. Siderurgica Hunedoara 7     1     0     6     12-44     2     

7. ICMRS Galați                    8     0     0     8     7-57      0      

(*) – Echipă penalizată cu 2 puncte pentru o neprezentare a echipei de juniori.

 

CFR Iași, cel mai bun club sportiv din Moldova pe 2008

 De menționat că tot sâmbătă, în Gala organizată de Radio Iași, președintele ceferist Radu Pipa a primit un premiu special din partea organizatorilor, clubul sportiv CFR Iași fiind declarat cel mai bun club sportiv din Moldova, pe anul 2008! A fost un nou succes de prestigiu al grupării moldave, după victoria echipei de popice în fața campionilor de la CFR Cluj, petrecută în aceeași zi.

“Romgaz” câștigă marele derby al competiției feminine

 Tot sâmbătă, dar în întrecerea feminină de popice, marele derby dintre campioana en-titre Romgaz Electromureș Tg. Mureș și vicecampioana națională Rapid Voința București a avut loc pe arena din Fieni, acolo unde giuleștencele își dispută partidele de pe teren propriu. Oaspetele de la “Romgaz” s-au impus în fața gazdelor de la Rapid cu scorul de 3.082 p.d. – 2.982 p.d. (7-1 la victorii directe) și așteaptă acum returul din Liga Campionilor cu KK Miroteks Celje (Slovenia), din 14 februarie, de la Tg. Mureș. Tot sâmbătă și tot la Fieni, în vedeta cuplajului, gazdele de la Conpet Petrolul Ploiești s-au impus categoric în fața echipei SC Municipal Brașov cu scorul de 3.164 p.d. – 2.852 p.d. (8-0 la victorii directe). Într-un alt joc al rundei cu nr. 9, în propria arenă, Petrolul Băicoi a învins pe Voința Galați cu un scor “fluviu”, de 3.148 p.d. – 2.542 p.d. (8-0 la victorii directe). Antrenoarea echipei de la Dunăre, Elena Roșca, s-a plâns totuși după meci de frigul din arena de la Băicoi, care a “rupt” elanul elevelor sale, dar gălățencele au realizat totuși rezultate individuale extrem de modeste, poate mai jos decât la cadete și junioare! A stat formația Gaz Metan Mediaș. În runda cu nr. 10, sunt programate partidele Electro Romgaz Tg. Mureș - Conpet Petrolul Ploiești (pe 11 februarie), Voința Galați – Gaz Metan Mediaș (pe 14 februarie), SC Municipal Brașov – Petrolul Băicoi (pe 15 februarie, la Tg. Mureș), iar Rapid Voința Galați va sta. 

- Clasamentul la zi în campionatului feminin se prezintă astfel:

1. Romgaz Electro Tg. Mureș  7     7     0     0     48-8      14     

2. Rapid Vointa București                 8     5     0     3     39-25     10     

3. Conpet Petrolul Ploiești  8     5     0     3     39-25     10     

4. Gaz Metan Mediaș                         7     4     0     3     31-25     8     

5. CS DP Petrolul Băicoi    8     4     0     4     30-34     8     

6. Voința Galați                                   8     2     0     6     18-46     4     

7. SC Municipal Brașov                     8     0     0     8     11-53     0

 

Pregătiri la Iași pentru Mondialele din Germania

În intervalul 1-9 februarie, arena de popice CFR Iași va găzdui un cantonament de pregătire pentru loturile naționale de cadeți și cadete ale României. Tinerii noștri jucători fac acum un prim stagiu centralizat de pregătire pentru participarea la Campionatele Mondiale juvenile din luna mai, de la Dettenheim (Germania). Au fost selecționați în loturile naționale primii opt clasați de la competiția denumită “Cupa Tineretului”, acești sportivi fiind următorii:

- Cadeți: Sebastian Beșe (CFR Cluj), Vlad Sabău (UNIO Satu Mare), Ionuț Racz și Cristian Cimpoier (ambii de la Inter Petrila), Alexandru Bălan și Daniel Pleșcan (ambii de la ICMRS Galați), Marius Moldovan (Electromureș Danerom Tg. Mureș), Radu Erceanu (Siderurgica Hunedoara). Antrenor: Grigore Blaga (CFR Cluj).

- Cadete: Oana Neghină și Diana Neghină (ambele de la Voința Galați), Andreea Năstase (Conpet Petrolul Ploiești), Ana Maria Bălan, Ioana Manolache, Bianca Bărdiță și Adina Sava (toate patru de la SC Municipal Brașov), Mihaela Munteanu (CFR Olimpia ACB Iași). Antrenor: Constanța Constantin (Conpet Petrolul Ploiești, sora campionului mondial Nicolae Lupu, de la Victoria Bamberg – Germania).

În final, referitor la stagiul de pregătire de la Iași, antrenorul Grigore Blaga ne-a declarat: “Vrem să încercăm o cristalizare a loturilor de cadeți și cadete, în urma selecției făcute după mai multe etape de jocuri de la Cupa Tineretului. Vom mai avea alte cantonamente de pregătire la Hunedoara, un meci amical contra Serbiei, la Novi Sad și apoi vom opri câte cinci cadeți în loturile României, cu care vom participa la Campionatele Mondiale din luna mai, din Germania. Mulțumim gazdelor ieșene pentru faptul că ne ajută în realizarea cantonamentului de la arena CFR, o arenă adusă acum la standardele internaționale din lumea popicelor!”.

Dan TEODORESCU
 

Boxerii ceferiști participă la Cupa României

În intervalul 2-8 februarie, la Ploiești va avea loc Cupa României la box pentru juniori.

Sub conducerea antrenorului Nicu Brânzei, clubul de box CFR-CSȘ Unirea Iași va participa cu patru pugiliștii la competiția prahoveană, ei fiind Tudor Marin (FOTO), Ioan-Gheorghe Dumitrache, Bogdan Șoreanu și Tiberiu Vartolomeu. “Mergem să obținem medalii, favoriții noștri la un loc pe podium fiind Tudor Marin și Ioan-Gheorghe Dumitrache", ne-a declarat sâmbătă, înaintea plecării spre Ploiești, antrenorul ieșean Nicu Brânzei. De menționat că un alt boxer al clubului ceferist ieșean, Alexandru Marin (fratele mai mare al lui Tudor Marin), se află în pregătiri la Mangalia, în cadrul lotului național de tineret al României, condus de antrenorii Dorel Simion și Petre Mateescu. În luna februarie, ieșeanul Alexandru Marin va participa și la un turneu în Franța, împreună cu lotul național de tineret al țării noastre.

Dan TEODORESCU