Clubul Sportiv CFR Iaşi

"ZECE DE ZECE", o carte care se vrea de nota ZECE!

Luni, 12 noiembrie 2018, de la ora 17:00, la Hotelul Moldova Iaşi - la parter - la Salonul Moldova, va avea loc  lansarea cărţii "ZECE DE ZECE", de jurnalistul Dan Teodorescu, care este şi director sportiv şi ofiţer de presă la CS CFR Iaşi. Va fi o carte de sport şi cultură, iar la capitolul sport se prezintă în carte şi manifestările care au avut loc la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis, plus o interesantă galerie foto, competiţie organizată în luna septembrie 2018 de către CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi FR Tenis şi cu sprijinul firmei RODOTEX Iaşi. "ZECE DE ZECE" este a 14-a carte şi al 16-lea volum editat în ultimii 3 ani de către jurnalistul şi inginerul constructor Dan Teodorescu, două cărţi având câte două volume fiecare.
Desfăşurătorul programului de la lansarea cărţii menţionate arată astfel:
1. Deschide manifestarea jurnalistul Dan Teodorescu, care mulţumeşte publicului pentru prezenţă şi prezintă prezidiul şi pe cei mai reprezentivi invitaţi din sală.
2. Prezintă cartea şi pe autorul ei: Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Leonida Antohi, Adi Cotan, Sorin Cotlarciuc.
3. Muzică populară cu Rodica Ioniţă-Grosu.
4. Muzică uşoară cu Elena Costăchescu, Nicola Luchian, duetul Anel Maria Andrian şi Abou Ainain Sammy (de la clasa prof. Anca Apetroaiei, de la Palatul Copiilor Iaşi).
5. Recital de poezie şi epigrame cu membrii Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (ALPI).
6. Prezintă cartea şi pe autorul ei: Vasile Diacon, Corina Matei-Gherman, Victor Iosif, Vasile Larco, Petru Ciubotaru, Horia Zilieru.
7. Recital de muzică populară cu Karla Ursu.
8. Recital la vioară cu prof. Nina Munteanu şi elevii săi de la Grupul "Violină" şi cu solista Ştefania Turcu. Minirecitalul de vioară îi va avea drept protagonişti pe următorii: prof. Petronela Gabriela Dîrţu, Daniel Robert Gherasim (clasa a X-a), Luci Ioniţă (clasa a IX-a), Theona Glodeanu (clasa a IX-a), Bogdan Lazar (clasa a IV-a), prof. Nina Munteanu, plus Ştefania Turcu - toţi de la Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi.
9. Recital actoricesc cu ceferistul Emil Gnatenco.
10. Recital de muzică populară cu Mariana Căueşteanu-Răciulă (Vocea Diasporei, vine din Italia).
11. Recital de muzică uşoară cu prof. univ. dr. Nina Cuciuc.
12. Recital de muzică folk cu Adi Gegiuc.
13. Sesiune de autografe cu autorul Dan Teodorescu, după achiziţionarea cărţii care are 504 pagini şi costă doar 50 lei RON.
14. Invitaţie la coktail şi la discuţii prieteneşti.     
- Moderatorii evenimentului vor fi: Mihai Batog-Bujeniţă şi Dan Teodorescu.    
- La pupitrul tehnic se vor afla: Laurenţiu Cocuz şi Culiţă Păduraru.    
- Organizatori: Asociaţia Literară "Păstorel" Iaşi, Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, Cenaclul "George Topîrceanu" Iaşi, Uniunea Creatorilor de Artă Iaşi şi Unita Turism - Hotelul Moldova Iaşi.
- Parteneri media: Publicaţia "Sport Fan Club", Agenţia de Presă "Aşii Români" şi ziarul "Vocea Ta" (din Nürnberg - Germania), revista "Mioriţa USA" (din Sacramento - California - SUA).
(REDACŢIA)

 

"Iconar de cuvinte", o nouă carte editată de dr. Sorin Cotlarciuc, sportiv popicar la CS CFR Iaşi

În Dealul Copoului a venit toamna! În Parcul Copou, printre frunzele ruginii ale toamnei moldave, literatura de bună calitate este la ea acasă, iar în ziua de sâmbătă, 27 octombrie 2018, amfiteatrul de la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi a găzduit lansarea cărţii "Iconar de cuvinte", de dr. Sorin Cotlarciuc, cel care, în afară de tratat cariile dentare se pricepe cum nimeni altul să trateze şi sufletele bucovinenilor din nordul României, acolo unde graniţa dintre comuna Vama (locul său de baştină) şi oraşul Cernăuţi devine tot mai mult o iluzie optică!
Evenimentul moderat de scriitorul Liviu Apetroaie a adunat în amfiteatrul menţionat mai mulţi membrii ai Uniunii Scriitorilor din România - Filialele Iaşi şi Bacău, ai Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, ai Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (ALPI), ai Cenaclului "Nectarie" din Vama - judeţul Suceava, ai Asociaţiei "Universul Prieteniei" Iaşi, manifestarea în sine având loc în perimetrul ediţiei a 85-a a "Amiezii Culturale Bucovinene", din cadrul Societăţii de Cultură şi Literatură Română în Bucovina - Filiala Iaşi (preşedinte: Vasile Diacon).  
Lansarea cărţii de poezie a doctorului stomatolog Sorin Cotlarciuc, care a avut loc la "doi paşi" de Teiul lui Eminescu şi de muzeul cu acelaşi nume, a început însă cu un moment de reculegere în memoria celor care au fost prof. Mandache Leocov şi dr. Marin Burlea, doi oameni care au muncit până în ultima clipă pentru binele semenilor şi în primul rând pentru ieşeni şi românii de pretutindeni şi care au plecat recent într-o altă "Galaxie Stelară".
A urmat apoi prezentarea cărţii "Iconar de cuvinte", scoasă pe piaţă de "CronEdit" Iaşi, în 2018, redactor de carte fiind Valeriu Stancu, corectura fiind făcută de Mariana Stancu, iar grafica aparţine ceferistului Mihai Ghenghea. Despre volumul de versuri supus dezbaterii publice au vorbit scriitorii Vasile Diacon, Liviu Apetroaie, Valentin Talpalaru, Emilian Marcu, Mihai Batog-Bujeniţă, Ioan Mugurel Sasu, Horia Zilieru.
Iată şi câteva intervenţii ale celor în cauză:
- Liviu Apetroaie: "Suntem într-un loc favorabil pentru spirit. Nu au putut veni la această întâlnire, din motive obiective, Adi Cristi şi Valeriu Stancu şi vă cer scuze în numele lor. Mai pot spune că Sorin Cotlarciuc vine acum cu o carte de poezie dedicată Centenarului. Eminescu a spus: , iar imaginile puse pe bisericile din Bucovina explică ce se spune într-o carte. Sunt aici prietenii lui Sorin Cotlarciuc, iar doctorului vine azi, în faţa noastră, ca om de litere! Din păcare, termenul de patriotism nu mai convine societăţii civile!".
- Valentin Talpalaru: "Deoarece nu mai am nici un dinte împotriva lui Sorin Cotlarciuc, nu pot fi decât subiectiv, ca prieten. Eu îl prefer însă pe Sorin ca prozator! Titlul volumului este suficient de explicit, este o poezie într-un titlu. Iar cartea lui Sorin Cotlarciuc este o declaraţie patriotică! Vom găsi o fişă lirică prin care a trăit Bucovina. Avem aici o carte care trebuie citită!".
În continuare, din sală, din mijlocul "poporului", scriitorul Vasile Vajoga a rostit o epigramă făcută "pe genunchi", despre afirmaţiile lui Val Talpalaru la adresa lui Sorin Cotlarciuc, în care se spune: "Din tot ce-ai apucat să-i spui / Eu pot admite-o ipoteză / Nu n-ai un dinte contra lui / Ci ai o ditamai proteză!".
După aplauzele primite la scenă deschisă de "VILI", a urmat la cuvânt poetul Emilian Marcu, care a rostit următoarele: "Cine este societatea civilă care nu agrează poezia patriotică? Doar un grup crepuscul! Eu voi lansa o carte de poezie patriotică la Tipo Moldova şi mulţumesc editurii pentru acest lucru. Cartea lui Sorin Cotlarciuc nu este o carte de sonete, ci cu sonete! Sunt trei capitole în carte: La răscruce de ţară - întregirea, Îngerul cu aripi de seleniu şi Documentele Marii Uniri, semnate şi de senatorul doctor Nicolae Cotlarciuc. Mai este şi postfaţa semnată de Constantin Mănuţă. Poeziile lui Sorin Cotlarciuc au un caracter polemic. El este şi o fire rebelă, care nu se poate dezbăra de umorul coroziv pe care îl aduce în poeziile sale. Suntem într-o perioadă explozivă a României, se doreşte probabil destrămarea României. Dar eu sunt un patriot!".
Invitat la cuvânt, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a menţionat: "Iconarul îşi crează opera de icoane! Este o carte de excepţie. Spiritele noastre şi viaţa noastră este aici. Mai pot spune că Bucovina a fost vândută de exact păstorii ei!"     
Venit din comuna suceveană Vama, din Bucovina, scriitorul Ioan Mugurel Sasu, nimeni altul decât redactorul şef al revistei "Surâsul Bucovinei" (revista din octombrie 2018 fiind distribuită publicului) a rostit: "Trebuie remarcată şi contribuţia graficianului şi cumnatului Mihai Ghenghea la această carte. Mă bucură cartea lui Sorin, care nu a căzut pe latura modernismului. Este o discreţie de iubire la Sorin Cotlarciuc pentru Bucovina!".
Luând cuvântul în faţa publicului, maestrul Horia Zilieru a menţionat: "Oameni buni, mie nu mi-a mai rămas multe de spus, deoarece cei din urmă vor fi cei dintâi chemaţi, dar eu spun nechemaţi! Respirăm celestul suflu bucovinean. Sorin vine cu documente în această carte şi am rămas fascinat de acest poet al clopotelor bisericii. Lumina înaintaşilor, a graiului, a peisajului, a portului popular, a suferinţei, a credinţei sunt darurile locurilor din Bucovina, iar Sorin ne arată această mişcare deal-vale. Eu îl felicit pentru credinţa sa în poezie, pentru dragostea de acele locuri natale!".
Partea artistică a manifestării a fost susţinută de Emil Gnatenco şi Sofia Doina Gavrilă, care au recitat din poeziile lui Sorin Cotlarciuc. Actorul şi regizorul Emil Gnatenco a susţinut şi un superb recital pe tema războiului, prezentat recent şi la Festivalul Naţional de Teatru de la Medgidia, dar şi pe scenele Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă şi Cercului Militar Iaşi din Dealul Copoului.
În finalul manifestării, poetul Sorin Cotlarciuc a mai spus: "Prin această carte am vrut să cinstesc evenimentul de Centenar. Am avut şi două rude care au fost implicate în actul de Unire. A fost Constantin Sasu, poet cu patru clase primare, rănit în război şi care s-a vindecat apoi în spital şi care i-a închinat poeziile sale reginei Maria. Al doilea membru unionist a fost profesorul de teologie din Cernăuţi, Nicolae Cotlarciuc. Nicolae a devenit Nectarie Cotlarciuc, iar în 1924  a fost ales Arhiepiscop al Cernăuților și Mitropolit al Bucovinei. Nicolae Cotlarciuc şi Ion Nistor au plecat la Bucureşti pentru a duce documentele Unirii. La sfârşitul cărţii găsiţi copii xerox după aceste documente şi harta României mari editată de nemţi. Vă mai pot spune că această carte, Iconar de cuvinte, a primit şi o distincţie la Festivalul de Poezie de la Bistriţa-Năsăud".A urmat apoi sesiunea de autografe oferită de Sorin Cotlarciuc şi tradiţionala fotografie de grup.
La manifestarea de lansare a cărţii colegului de echipă Sorin Cotlarciuc au participat şi popicarii veterani de la CFR Olimpia ACB Iaşi, ei fiind Mihai Chilaboc, Aurel Roiu, Ioan Herman, Dumitru Penciuc, Vasile Ţidularu, Constantin Iftimie.
Parcul Copou era parcă şi mai frumos după ieşirea la aer a participanţilor, iar teiul lui Eminescu se apleca tacticos în bătaie leneşă a vântului de toamnă ieşeană!
DAN TEODORESCU

 

La CE din Polonia: Medalie de bronz pentru halterofilul ieşean Ilie Ciotoiu

Sâmbătă, pe 20 octombrie 2018, la Campionatele Europene de haltere pentru juniori (U 20) şi tineret (U 23) de la Zamosc (Polonia), Iaşul sportiv a avut doi reprezentanţi, pe Ilie Constantin Ciotoiu şi Geanina Bianca Grigoraş, ambii făcând primii paşi în sportul de performanţă la clubul CFR Iaşi, sub îndrumarea antrenorului Dănuţ Fron.
În cadrul CE de juniori, la categoria 53 kg, Bianca Grigoraş, legitimată în prezent la CSŞ Galaţi, s-a clasat pe locul 10 la smuls, cu o performanţă de 70 kg, pe locul 11 la aruncat, cu 84 kg şi pe locul 11 la totalul olimpic, cu 154 kg.
Pe primul loc la toate stilurile impuse de regulament s-a clasat rusoaica Kristina Novitskaia, cu următoarele performanţe: 85 kg la smuls, 106 kg la aruncat şi 191 kg la totalul olimpic.
La tineret (U 23), din păcate, Ilie Ciotoiu (CSM Cluj-CFR Iaşi) a ratat de trei ori la 105 kg, la stilul smuls şi a ieşit din clasament şi la totalul olimpic. În schimb, cu un rezultat de 133 kg, Ilie Ciotoiu s-a clasat pe locul 3 şi a cucerit medalia de bronz la stilul aruncat.
Clasamentele pentru podium au fost următoarele:
- SMULS:
1. Mirco Scarantino (Italia) - 116 kg;
2. Oleg Musokhranov (Rusia) - 115 kg;
3. Dmytro Voronovskyi (Ucraina) - 104 kg.
- ARUNCAT:
1. Mirco Scarantino (Italia) - 142 kg;
2. Oleg Musokhranov (Rusia) - 141 kg;
3. Ilie Constantin Ciotoiu (România) - 133 kg.
- TOTALUL OLIMPIC:
1. Mirco Scarantino (Italia) - 258 kg;
2. Oleg Musokhranov (Rusia) - 256 kg;
3. Dmytro Voronovskyi (Ucraina) - 235 kg.
De remarcat că, în prezent, tânărul halterofil ieşean Marius Pagu (de la CS CFR Iaşi, nepotul lui Ilie Ciotoiu) este component al Cemtrului Olimpic de juniori de la Bistriţa.
DAN TEODORESCU

 

Un atractiv spectacol sportiv pe pistele de popice de la Cluj-Napoca

În perioada 12-14 octombrie 2018, arena de popice la standarde internaţionale de la Cluj-Napoca, din complexul sportiv Gheorgheni, a găzduit finalele Campionatelor Naţionale individuale de tineret "U 23", la masculin şi feminin.
Printre câştigători s-a aflat şi Alexandru Sorin Mitru, de la CSO Tălmaciu, dar care la seniori evoluează pentru CFR Olimpia ACB Iaşi. Cu echipa ieşeană, tânărul popicar Mitru a evoluat recent la Cupa Mondială de la popice de la Zapresic (Croaţia), unde a căpătat cu siguranţă mai multă experienţă competiţională. Acum, la Cluj, în prima zi de concurs, Alexandru Sorin Mitru a devenit campion naţional în "proba regină" - individual clasic, un rezultat promiţător, de 571 popice doborâte, asistat şi de antrenorul emerit Remus Antimirescu, care este şi antrenor federal, dar şi antrenorul echipei ceferiste ieşene.
Podiumurile de premiere, la toate cele patru probe de concurs, au fost următoarele:
MASCULIN: 
- Individual clasic:
1. Alexandru Sorin Mitru (CSO Tălmaciu) - 571 p.d.;
2. Fekete Hunor (CSM Tg. Mureş) - 566 p.d. (185 p.d. la izolat);
3. Bogdan Istodor (Siderurgica Hunedoara) - 566 p.d. (183 p.d. la izolat).
- Sprint:
1. Daniel Botezatu (Siderurgica Hunedoara);
2. Kato Kalman David (CSM Tg. Mureş);
3. Ciprian Cubiţchi (CSM Satu Mare) şi Alexandru Ionesi (Inter Petrila).
- Tandem:
1. Denis Pădurean - Claudiu Feier (Inter Petrila);
2. Szasz Attila Alfred - Koto Kalman David (CSM Tg. Mureş);
3. Alexandru Ionesi - Adrian Matei (Inter Petrila) şi Szasz Tibor Levente - Hegyi Roland (CSM Tg. Mureş).
FEMININ:
- Individual clasic:
1. Budoi Noemi (Siderurgica Hunedoara) - 595 p.d.;
2. Maria Andra Enescu (Rapid Bucureşti) - 589 p.d.;
3. Alexandra Popa (Conpet Petrolul Ploieşti) - 588 p.d.
- Sprint:
1. Alice Georgiana Vasile (Conpet Petrolul Ploieşti);
2. Cristiana Ioniţă (Conpet Petrolul Ploieşti);
3. Maria Andra Enescu (Rapid Bucureşti) şi Crina Torcătoru (Conpet Petrolul Ploieşti).
- Tandem:
1. Maria Ciobanu - Ana Maria Poetaşu (Electromureş Romgaz Tg. Mureş);
2. Fekete Reka - Seres Bernadett (Electromureş Romgaz Tg. Mureş);
3. Alice Georgiana Vasile - Cristiana Ioniţă (Conpet Petrolul Ploieşti) şi Alexandra Popa - Crina Torcătoru (Conpet Petrolul Ploieşti).
În proba de tandem mixt am consemnat următorul podium de premiere:
1. Ana Maria Poetaşu (Electromureş Romgaz Tg. Mureş) - Ciprian Cubiţchi (CSM Satu Mare);
2. Kali Erika (Siderurgica Hunedoara) - Benke Zoltan jr (CSM Tg. Mureş);
3. Seres Bernadett (Electromureş Romgaz Tg. Mureş) - Alexandru Sorin Mitru (CSO Tălmaciu) şi Crina Torcătoru (Conpet Petrolul Ploieşti) - Fekete Hunor (CSM Tg. Mureş).
La competiţia de la Cluj, arbitrul principal a fost localnicul Dumitru Beşe, secretariatul de concurs fiind asigurat de antrenorul federal Remus Antimirescu.
Din păcare, echipa CFR Olimpia ACB Iaşi nu a avut nici un reprezentant la această competiţie de nivel naţional, ceea ce înseamnă că la formaţia moldavă viitorul nu sună prea bine!

* Cupa Sibiului la veterani a avut loc la Sălişte, acolo unde ieşenii au cucerit o medalie de aur, prin Costică Iftimie

Sâmbătă şi duminică, pe 13 şi 14 octombrie 2018, arena de popice cu numai 2 piste de la Sălişte a găzduit Cupa Sibiului la popice pentru veterani (+50 ani).
La turneul de la Sălişte au luat parte şi popicarii seniori +50 de la CFR Olimpia ACB Iaşi, sub conducerea căpitanului de echipă Vasile Ţidularu, deplasare de la Iaşi la Sălişte şi retur efectuându-se cu banii din buzunarul sportivilor!
Pe echipe, într-o competiţie unde s-au lansat doar 80 bile, podiumul de premiere a fost următorul:
1. CS Sibiu I - 1269 p.d.;
2. CS Phoenix Buziaş - 1225 p.d.;
3. CS Sălişte I - 1191 p.d.
Pe locul 4, din 10 echipe participante, s-a clasat CFR Olimpia ACB Iaşi, cu un total de 1177 popice doborâte. Pentru ieşeni au evoluat 5 lansatori şi s-au luat în calcul primele 4 rezultate, astfel: Constantin Iftimie - 326 p.d., Aurel Roiu - 310 p.d., Ioan Herman - 273 p.d., Mihail Iftimie - 268 p.d. Venit recent din Anglia, unde munceşte de mai mulţi ani, Dumitru Penciuc, fără antrenamente în ultima perioadă, a reuşit doar 238 p.d.
Au mai concurat în întrecerile individuale ieşenii Sorin Cotlarciuc - 264 p.d., Vasile Croitoru - 209 p.d. şi Mihai Ispir - 179 p.d., dar ei au fost în afara podiumurilor de premiere.
Câştigătorii probei individual clasic, pe diferite categorii de vârstă, au fost lansatorii:
- Categoria 50-59 ani: Constantin Iftimie (CFR Olimpia ACB Iaşi) - 326 p.d.
- Categoria 60-69 ani: Silvestru Haran (CS Sibiu I) - 328 p.d. Pe locul 4 s-a clasat ieşeanul Aurel Roiu, cu 310 p.d.
- Categoria peste 70 ani: Ujhelyi Francisc (Phoenix Buziaş) - 331 p.d. Pe locul 4 s-a clasat ieşeanul Ioan Herman, cu 273 p.d.
La finalul competiţiei, popicarul ieşean dr. Sorin Cotlarciuc ne-a declarat: "Organizarea competiţiei de către colegii din Sibiu a fost foarte bună, iar la turneul de la Sălişte s-au legat noi prietenii. Premianţii au cucerit cupe, medalii şi diplome.
După cum s-a văzut, gruparea noastră sportivă a cucerit o medalie de aur prin Costică Iftimie, la individual. În rest, doar locul 4. Pot spune în acest caz că, de mai mult timp, se pare că noi avem contract cu locul 4 şi după ce îl vom rezilia vom putea avansa, pe 3, 2 şi chiar 1, la mai multe categorii de vârstă, dar şi pe echipe. Mulţumim domnului şofer Marian Moloman pentru parcursul auto fără greşeală pe distanţa Iaşi - Sălişte şi retur. În etapa a doua a Cupei României pentru veterani, de la Hunedoara, ieşenii nu vor fi prezenţi, deoarece am concurat în etapa I şi am promovat cu toţii la turneul final".
DAN TEODORESCU