Clubul Sportiv CFR Iaşi

Ceferistul ieşean Răzvan Aghion revine pe terenurile de tenis din Belgia

În perioada de timp 11-19 august 2018, în Belgia, la Nivelles, se desfăşoară turneul de tenis organizat de TC Argayon, pentru categoriile de vârstă 14 ani şi 16 ani, la băieţi şi fete. Într-un turneu puternic, de categoria a II-a, din cadrul circuitului Tennis Europe, printre participanţi se va afla şi tânărul şi talentatul Răzvan Aghion (de la CS CFR Iaşi, însoţit la concurs de bunicul şi antrenorul Vergil Aghion), care va evolua la categoria 16 ani, în probele de simplu şi probabil şi dublu. 
Pe tabloul principal de "32", la simplu, cei 17 jucători calificaţi din oficiu la turneul belgian, în urma locurilor ocupate în clasamentul mondial, sunt:
1. Frank Jonker (Olanda, locul 58 în ierarhia mondială a juniorilor);
2. Gabriele Camilli (Italia, locul 108);
3. Paolo Col (Belgia); 
4. Georgios Nouchakis (Grecia, locul 192);
5. David Tesic (Germania, locul 171);    
6. Gilles Arnaud Bailly (Belgia, locul 293);        
7. Artem Gerasimchuk (Rusia, locul 298);        
8. Carlos Joaquin Ramos Membrives (Spania, locul 354);   
9. Pelayo Rodriguez (Spania, locul 436);
10. Jona Gitschel (Germania, locul 501);
11. Yannick Penkner (Austria, locul 557);        
12. Sam Verkaeren (Belgia, locul 588);        
13. Răzvan Aghion (România, locul 672);        
14. Viktor Sempels (Belgia, locul 779);    
15. Aaron James Williams (Germania, locul 904);        
16. Amelien Thionnet-Hay (Franţa, locul 944);        
17. Yann Tomassi (Elveţia, locul 1619).    
Ieşeanul Răzvan Aghion (care va împlini 15 ani în decembrie 2018) este singurul român nominalizat pe tabloul principal, iar în calificări va mai evolua românul Tudor Bartha (locul 2068).
Directorul turneului TC Argayon va fi belgianul Xavier Daufresne, concursul fiind arbitrat de Luc Delory.
Vă reamintim că arenele CFR Iaşi vor găzdui în perioada următoare, mai precis în intervalul 8-16 septembrie 2018, turneul internaţional futures de tenis "Trofeul Municipiului Iaşi", cu premii totale de 15.000 dolari.  Pe tabloul principal de simplu, clubul organizator, CS CFR Iaşi, poate oferi doar două wild-carduri de participare, acestea urmând a fi acordate tinerilor tenismeni ieşeni Vlad Stoica şi Răzvan Aghion.
DAN TEODORESCU

 

"Născut pe Lăpuşneanu", o nouă cronică vie a jurnalistului Dan Teodorescu

S-au scurt trei ani de la editarea primei sale cărţi - „În nopţile cu heruvimi sălbatici". Pentru jurnalistul ieşean Dan Teodorescu a venit acum cartea cu nr. 13 şi al 15-lea volum personal (două cărţi anterioare au avut câte două volume fiecare) - "Născut pe Lăpuşneanu". Dan Teodorescu a petrecut primii 12 ani de viaţă pe istorica stradă Alexandru Lăpuşneanu din Iaşi, la nr. 15, de pe fosta "Uliţă Sârbească" din secolul al 19-lea. A fost vecin de curte cu actorul Petrică Ciubotaru şi cu medicul Emilian Palade, doi buni prieteni şi în prezent. După cutremurul din '77, casa de la nr. 15, de lângă Biserica Banu, fosta proprietate din secolele trecute a academicianului Haiman Tiktin, cel care se întâlnea des şi cu Mihai Eminescu, pentru a purta unele discuţii pe teme lingvistice, s-a demolat şi acum a devenit sediul Telekom, într-o nouă construcţie. Autorul cărţii s-a mutat apoi cu părinţii şi bunicii materni la Blocurile din Piaţa Unirii şi după alţi 20 ani la blocurile de vis-a-vis de Sala Voinţa, dar tot în zona centrală a municipiului Iaşi a rămas, deoarece, de strada copilăriei nu poţi să te îndepărtezi prea mult.
Cartea "Născut pe Lăpuşneanu" cuprinde poeziile autorului, cronici şi reportaje din viaţa culturală şi sportivă din Iaşi, Vatra Dornei şi Bucureşti, iar un capitol inedit îi este dedicat regretatului fotbalist ieşean Cornel Popa (cumnatul actorului Petru Ciubotaru), cel care a ajuns la un moment dat fundaşul dreapta al echipei campioane Dinamo Bucureşti şi căpitanul naţionalei României de fotbal, pe vremea fraţilor Nunweiller.
Un alt capitol din domeniul sportului este dedicat familiei de tenismeni AGHION, de la CS CFR Iaşi, acolo unde Răzvan Aghion este campionul "clanului" de performeri de la arenele ceferiste ieşene.
În prefaţa volumului întâlnim aprecierile directorului Aurica Ichim, maeştrilor scenei ieşene de teatru Petru Ciubotaru şi Constantin Popa, a maestrului poeziei româneşti Horia Zilieru, dar şi binecuvântarea părintelui Dumitru Merticariu, de la Biserica Banu, de pe strada Lăpuşneanu.
În postfaţa volumului întâlnim cuvintele de suflet, despre carte şi autorul ei, a actorului şi regizorului Emil Gnatenco, a medicului Emil Palade, a fostului coleg de liceu Marius Vitner (azi în Israel; a fost şeful promoţie 1969 de la Colegiul Naţional Iaşi) şi a scriitorului-cronicar Mihai Caba.
"Admir şi astăzi pe strada Lăpuşneanu celebrul Muzeu al Unirii şi Biserica Banu, monumente istorice de patrimoniu. Îmi mai aduc aminte că, pe vremea copilăriei, intram la Cinematograful Tineretului la ora 9.00 dimineaţa şi până seara târziu vedeam acelaşi film de cinci ori de la balcon, acolo unde copiii de pe Lăpuşneanu aveau accesul gratuit. Părintele de la "Banu" ne dădea cozonac, la diferite sărbători religioase, iar la Muzeul Unirii, când nu erau prea mulţi vizitatori, jucam table cu ghidul de la poartă. Sunt multe amintiri în această carte şi poate vă regăsiţi şi dumneavoastră printre ele, dragi ieşeni. Mai este şi multă poezie, care poate fi citită şi pe strada Lăpuşneanu, acolo unde cultura a fost şi este şi acum la ea acasă. Lectură plăcută, stimaţi cititori!", ne-a declarat jurnalistul DAN TEODORESCU (membru UZPR şi APSR, director sportiv şi ofiţer de presă la CS CFR Iaşi), care în ultima perioadă a primit şi noi funcţii de conducere în cadrul publicaţiilor din străinătate unde colaborează în regim de voluntariat, fiind numit redactor şef adjunct la Agenţia de Presă "Aşii Români" şi la ziarul "Vocea Ta" (ambele cu sediul central la Nürnberg - Germania) şi senior editor la revista "Mioriţa USA", din Sacramento (California - SUA).
Volumul de 362 pagini - "Născut pe Lăpuşneanu", care deţine şi multe galerii foto inedite, va fi lansat la Muzeul Unirii de pe strada Alexandru Lăpuşneanu nr. 14 din Iaşi, în ziua de sâmbătă, 1 septembrie 2018, de la ora 11.00, în cadrul unui atractiv spectacol muzical-artistic.
Prezentarea volumului va fi făcută de scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Sorin Cotlarciuc, Vasile Diacon, Corina Matei-Gherman, Vasile Larco, de maestrul Horia Zilieru, de doamna dr. Aurica Ichim, de medicul Emilian Palade şi de actorul George Marici.
În programul artistic al spectacolului de la lansarea cărţii se regăsesc următoarele puncte de reper:        
- Recital cu epigramiştii şi poeţii Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (ALPI).
- Muzică populară cu interpreţii: Karla Ursu şi Eliana Agafiţei. - Muzică uşoară cu interpreţii: Daria Bahrin, Denisa Bârzu, Alexandra Cojocariu, Ina Paladi, Dănuţ Petrişoaea şi Nina Cuciuc (invitat special).
- Recital la vioară cu Ştefania Turcu.
- Muzică folk cu Adi Gegiuc.
- Recitaluri actoriceşti cu Ina Cocuz, apoi cu invitaţii speciali Petru Ciubotaru şi Doina Deleanu (de la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi).
- Moderatori: Mihai Batog-Bujeniţă şi Dan Teodorescu.
- La pupitrul tehnic: Laurenţiu Cocuz.
Sesiunea de autografe cu autorul cărţii va încheia manifestarea de la Muzeul Unirii din Iaşi. Organizatorii evenimentului sunt: Asociaţia Literară "Păstorel" Iaşi (unde autorul cărţii este membru senior şi şeful Departamentului Relaţii Internaţionale), Publicaţia "Sport Fan Club - Dan Teodorescu", Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Moldova (acolo unde Dan Teodorescu este vicepreşedinte), Cenaclul "George Topîrceanu" Iaşi (unde Dan Teodorescu este membru fondator în noua structură din 2018) şi Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.
Intrarea spectatorilor este liberă la evenimentul cultural din 1 septembrie 2018 - ora 11.00, de la Muzeul Unirii din Iaşi.
(REDACŢIA)

 

Tenisul internaţional din calendarul ITF revine la arenele CFR Iaşi

Turneul masculin de tenis România F 13 Futures, din calendarul mondial ITF, va avea loc în prima parte a lunii septembrie 2018, la arenele CFR Iaşi, din Şoseaua Naţională nr. 7-9. Pe data de 7 septembrie, până la ora locală 18.00, la arenele CFR Iaşi vor avea loc înscrierile în turneul de calificare de "48", la simplu, meciurile urmând a se disputa în perioada 8-10 septembrie. Pe tabloul principal de simplu, de "32" se va juca în perioada 11-16 septembrie, iar în proba de dublu masculin, pe un tablou principal de "16", meciurile vor avea loc în perioada 11-14 septembrie.
Turneul poartă denumirea de "Trofeul Municipiului Iaşi" şi va avea premii totale de 15.000 dolari, oferite de Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis.
Directorul de turneu este antrenorul ceferist ieşean Vergil Aghion, iar din partea FR Tenis este nominalizat directorul Florin Ardelean.
La concurenţă cu turneul de la Iaşi, din România, în perioada 10-16 septembrie 2018, vor mai avea loc turneele următoare:
- Cu premii de 25.000 dolari: Canada F7 Futures (de la Toronto), Franţa F17 Futures (Mulhouse), Italia F27 Futures (Santa Margherita Di Poula), Spania F27 Futures (Sevilla),
- Cu premii de 15.000 dolari: Argentina F5 Futures (Villa del Dique), Egipt F18 Futures (Cairo), Marea Britanie F4 Futures (Nottingham), Kazakhstan F6 Futures (Almaty), Tunisia F31 Futures (Monastir), SUA F24 Futures (Claremont, CA).
Înaintea turneului internaţional de tenis masculin de la Iaşi, în România mai sunt programate turnee futures din calendarul ITF la Bucureşti (6-12 august), Piteşti (13-19 august), Curtea de Argeş (20-26 august), Chitila (27 august - 2 septembrie) şi Braşov (3-9 septembrie).
În primul turneu menţionat, cel de la Tenis Club Bucureşti (director de turneu Ana Pescariu), cu premii totale de 15.000 dolari, primii favoriţi sunt: Roberto MARCORA (Italia) - locul 366 ATP, Dragoş DIMA (România) - 371 ATP, Samuel BENSOUSSAN (Franţa) - 409 ATP, Adrian UNGUR (România) - 572 ATP, Maxime TCHOUTAKIAN (Franţa) - 585 ATP şi ieşeanul Bogdan Ionuţ APOSTOL (22 ani, România) - locul 639 ATP, legitimat de numai câteva luni la CSM Bucureşti, unde noii săi colegi de club sunt Cezar Creţu, Ştefan Dediu şi Andreea Prisacariu (toţi trei fiind ieşeni), Nicolae Frunză, Dragoş Dima, Cristina Andreea Mitu, Alexandra Damaschin, Irina Camelia Begu, Marius Copil, Sorana Mihaela Cîrstea, Monica Niculescu, Adrian Ungur.
DAN TEODORESCU

 

Popicarii ieşeni se vor odihni în prima rundă a noului sezon competiţional

Cu adresa nr. 132 / 31.07.2018, Federaţia Română de Popice, prin preşedintele Comisiei de Competiţii - Remus Antimirescu şi preşedintele Colegiului Central al Arbitrilor - Ion Grigorescu, ne aduce la cunoştinţă programul turului din cadrul Campionatului Naţional de Popice - ediţia 2018-2019, pentru seniori şi senioare.
Acesta este următorul:
*** MASCULIN:
Etapa I (1 septembrie 2018):
- CFR CLUJ  -  ELECTROMUREŞ TG. MUREŞ (va arbitra   BEŞE DUMITRU - din Cluj);
- INTER PETRILA  - KSE TG. SECUIESC (va arbitra MAILAT LIVIU - din Sibiu).
Va sta: CFR Olimpia ACB Iaşi (campioană naţională en-titre).
Etapa a II-a (29 septembrie 2018):  
- CFR OLIMPIA ACB IAŞI  - INTER PETRILA (va arbitra CIOLAN FLORIN - din Iaşi);
- ELECTROMUREŞ TG. MUREŞ – KSE TG. SECUIESC (va arbitra NECULĂESCU NICOLAE - din Braşov).
Va sta CFR Cluj.
Etapa a III-a (20 octombrie 2018):
- KSE TG. SECUIESC – CFR CLUJ (va arbitra FEKETE JOZSEF - din Tg. Mureş);
- ELECTROMUREŞ TG. MUREŞ – CFR OLIMPIA ACB IAŞI (va arbitra MAILAT LIVIU - din Sibiu).
Va sta Inter Petrila.
Etapa a IV-a (27 octombrie 2018):
- CFR CLUJ – INTER PETRILA (va arbitra BEŞE DUMITRU - din Cluj);
- KSE TG. SECUIESC  -  CFR OLIMPIA ACB IAŞI (va arbitra NECULĂESCU NICOLAE - din Braşov).
Va sta Electromureş Târgu Mureş.
Etapa a V-a (17 noiembrie 2018):
- INTER PETRILA – ELECTROMUREŞ TG. MUREŞ (va arbitra MAILAT LIVIU, din Sibiu);
- CFR OLIMPIA ACB IAŞI – CFR CLUJ (va arbitra CIOLAN FLORIN - din Iaşi).
Va sta KSE Târgu Secuiesc.

*** FEMININ:
Etapa I (29 septembrie 2018):
- CONPET PETROLUL PLOIEŞTI – RAPID BUCUREŞTI (va arbitra VIŞAN CONSTANŢA - din Ploieşti).
Va sta Electromureş Romgaz Târgu Mureş (campioană naţională en-titre).
Etapa a II-a (20 octombrie 2018):
- RAPID BUCUREŞTI - ELECTROMUREŞ ROMGAZ TG. MUREŞ (va arbitra EMESE MARTINA - din Târgu Mureş).
Va sta Conpet Petrolul Ploieşti.
Etapa a III-a (17 noiembrie 2018):
- ELECTROMUREŞ ROMGAZ TG. MUREŞ  - CONPET PETROLUL PLOIEŞTI (va arbitra EMESE MARTINA - din Tg. Mureş).
Va sta Rapid Bucureşti.
După cum se poate observa, sunt înscrie în competiţie opt echipe, cinci la masculin şi trei la feminin, exact ca în sezonul anterior. Vor sta în prima rundă campioanele en-titre, respectiv echipele din Iaşi - la masculin şi Târgu Mureş - la feminin.
De menţionat că formaţiile CFR Olimpia ACB Iaşi şi Electromureş Romgaz Tg. Mureş vor reprezenta România la Cupa Mondială din Croaţia (la Zapresic), iar CFR Cluj va evolua la Cupa Europei din Bosnia & Herţegovina (la Sarajevo), în perioada 1-6 octombrie 2018.
DAN TEODORESCU