Clubul Sportiv CFR Iaşi

Ieşeanul Bogdan-Ionuţ Apostol, în echipa României de Cupa Davis, pentru confruntarea cu Polonia

La solicitarea lui Gabriel Trifu, căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României, FR Tenis a anunţat marţi, 4 septembrie 2018, jucătorii nominalizaţi pentru întâlnirea cu Polonia, din turul 3 al Grupei a II-a, Zona Europa-Africa a Davis Cup by BNP Paribas.
La Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în zilele de 15 şi 16 septembrie 2018, România va fi reprezentată de Marius COPIL (locul 82 ATP la simplu), Bogdan-Ionuţ APOSTOL (FOTO / locul 598 ATP la simplu), Adrian UNGUR (675 ATP la simplu), Horia TECĂU (locul 15 ATP la dublu) şi Florin MERGEA (locul 539 ATP la dublu).
Fiecare club afiliat de FRT va avea două bilete gratuite la acest meci, care vor putea fi ridicate de la casa Sălii Polivalente din Cluj-Napoca.
De remarcat că, pentru ieşeanul de 22 ani Bogdan-Ionuţ Apostol, legitimat acum la CSM Bucureşti, dar care a început tenisul de câmp în urmă cu 16 ani la arenele CFR Iaşi, sub conducerea antrenorului Vergil Aghion, este prima "convocare" la naţionale României de Cupa Davis, acolo unde colegii de lot sunt nume grele din tenisul mondial.
"Este o mare onoare pentru mine această convocare la echipa României de Cupa Davis, acolo unde voi lupta şi eu, pentru culorile ţării mele. Datorită acestei convocări, nu pot a fi prezent şi la arenele CFR Iaşi, la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis, la turneul internaţional de 15.000 dolari din calendarul mondial ITF, deşi mi-am dorit mult acest lucru. Însă pentru mine, onoarea de la reprezenta România în Cupa Davis este pe primul loc. Cu siguranţă că, în anii care vor urma, voi evolua şi eu în continuare la turneele futures de la Iaşi, cu rugămintea ca autorităţile locale să nu le abandoneze şi să le finanţeze în continuare. Municipiul unde m-am născut şi unde este familia mea poate să fie cunoscut în lume şi prin Trofeul Municipiului Iaşi la tenis de câmp", ne-a declarat talentatul tenismen ieşean Bogdan-Ionuţ Apostol.
În aceste zile, Bogdan-Ionuţ Apostol se "încălzeşte" la turneul futures de la Braşov, cu premii de 15.000 dolari, unde a obţinut victorii frumoase în primul tur, la simplu şi dublu (alături de Luca George Tatomir).
Pentru meciul de la Cluj-Napoca, echipa Poloniei va fi alcătuită din sportivii Hubert HURKACZ (locul 109 ATP la simplu), Kamil MAJCHRZAK (188 ATP la simplu), Wojciech MAREK (1786 ATP, are doar 17 ani), Lukasz KUBOT (locul 13 ATP la dublu), Marcin MATKOWSKI (locul 72 ATP la dublu). Căpitanul nejucător al polonezilor este Radoslaw SZYMANIK.
În turul 3 al Grupei a II-a, Zona Europa-Africa a Cupei Davis, alături de România - Polonia, se mai dispută meciul Egipt-Finlanda, tot în perioada 15-16 septembrie 2018.
De menţionat că, în perioada 14-16 septembrie, în Grupa Mondială din Cupa Davis se dispută partidele din play-off, astfel: Argentina - Columbia, Marea Britanie - Uzbekistan, Austria - Australia, Elveţia - Suedia, Serbia - India, Canada - Olanda, Ungaria - Cehia, Japonia - Bosnia & Herţegovina.
Tot în intervalul de timp 14-16 septembrie 2018, în semifinale sunt programate meciurile Franţa - Spania şi Croaţia - SUA.
DAN TEODORESCU

 

Ceferistul veteran Ioan Herman, medaliat cu bronz la Campionatele Naţionale de popice

În perioada 31 august - 2 septembrie 2018, la Hunedoara a avut loc Campionatul Naţional de popice pentru veterani, pe două categorii: peste 60 ani şi sub 60 ani, ultima categorie fiind pentru sportivii amatori.
Printre competitoare s-a aflat şi formaţia CFR Olimpia ACB Iaşi, condusă de căpitanul-nejucător Vasile Ţidularu, cea care a obţinut o medalie de bronz în întrecerea individuală, prin ceferistul Ioan "Nelu" Herman, fost mulţi ani salariat la Serviciul de Proiectare în Construcţii la Regionala CFR Infrastructură Iaşi, devenit apoi, prin "externalizare" şi privatizare, Proiect CF Bucureşti - Filiala Iaşi. Specializat în "căi ferate", proiectantul Ioan Herman, care a jucat şi fotbal în anii tinereţii, s-a... specializat în ultimii ani şi în sportul popicelor, cu rezultate notabile pe plan local, naţional şi chiar internaţional, în turneele din Germania şi Austria la care a participat.
Pe echipe, CFR Olimpia ACB Iaşi a fost la un pas de podium, ocupând în final locul 4, cu un rezultat total de 1921 popice doborâte. Fiecare echipă a fost compusă din 5 lansatori, dar s-au luat în calcul primele patru rezultate, fiecare sportiv lansând câte 120 bile, la plin şi izolat, pe pistele de concurs ale arenei hunedorene. Pentru ieşeni au punctat: Aurel Roiu - 511 p.d., Ioan Dăscălescu - 472 p.d., Mihai Chilaboc - 476 p.d. şi Ioan Herman - 462 p.d., iar rezultatul lui Sorin Cotlarciuc, de 445 p.d., nu a mai contat!
În întrecerea individuală, la categoria peste 70 ani, a mai concurat şi ieşeanul Vasile Croitoru, cu o realizare de 397 p.d.
Să mai menţionăm că ieşeanul Florin Dăscălescu a concurat pentru Petrolul Băicoi, având un rezultat de 398 p.d.
La categoria "amatori" (sub 60 ani), au concurat şi fraţii ieşeni Constantin Iftimie (521 p.d. - locul 4) şi Mihai Iftimie (475 p.d.), turneul fiind câştigat de Beni Dehelean (Buziaş), urmat pe podium de sibianul Călin Cazacu, de la echipa din Tălmaciu.
La categoria seniori +60 ani (veterani), podiumurile de premiere au fost următoarele:
- Categoria 60-69 ani:
1. Vasile Cioacă (Tălmaciu) - 566 p.d.;
2. Aurel Dehelean (Buziaş) - 532 p.d.;
3. Ioan Popirad (Tălmaciu) - 530 p.d.
- Categoria peste 70 ani:
1. Francisc Ujhelyi (Buziaş) - 495 p.d.;
2. Vasile Lupulescu (Buziaş) - 472 p.d.;
3. IOAN HERMAN (CFR Olimpia ACB Iaşi) - 462 p.d.
În întrecerea pe echipe (la peste 60 ani) au participat 9 grupări sportive, clasamentul final fiind următorul:
1. Tălmaciu I - 2083 p.d.;
2. Buziaş - 1977 p.d.;
3. Hunedoara - 1957 p.d.;
4. IAŞI - 1921 p.d.;
5. Târgu Secuiesc - 1918 p.d.;
6. Cluj - 1888 p.d.;
7. Hoghiz - jud. Braşov - 1884 p.d.;
8. Petrolul Băicoi - 1738 p.d.;
9. Tălmaciu II - 1524 p.d.
"Am cucerit o medalie de bronz prin Ioan Herman, la categoria peste 70 ani şi am fost foarte aproape de alte clasări pe podium în competiţia pe echipe şi la întrecerile individuale de la categoria 60-69 ani, prin Aurel Roiu, dar şi la sub 60 ani, prin Costică Iftimie. Una peste alta sub rezultate mulţumitoare, iar eu sunt de acord cu deviza că, în sport, în momentul de concurs, cine-i mai bun câştigă!", ne-a declarat la final, căpitanul grupării ieşene Vasile Ţidularu.

* Lot de "10" pentru CFR Olimpia ACB Iaşi la Cupa Mondială

La seniori, campioana naţională en-titre, CFR Olimpia ACB Iaşi, va participa la Cupa Mondială de la Zapresic (Croaţia), în perioada 1-6 octombrie 2018.
Pe o arenă cu 6 piste de concurs, turneul de la Zapresic va debuta efectiv pe 2 octombrie, ieşenii având 3 intrări în concurs, astfel: ora 12.40 (ora locală, dar 13,40 în România) - ROU 1 (pista 5), ora 15.00 - ROU 2 (pista 2) şi ora locală 17.20 - ROU 3 (pista 4).
A două zi din preliminarii, pe 3 octombrie, ieşenii vor avea următoarele intrări pe pistele de concurs: ora 15.00 - ROU 4 (pista 3).
A treia zi din preliminarii, joi, pe 4 octombrie, ceferiştii ieşeni vor avea ultimele două intrări în concurs, astfel: ora 11.30 - ROU 5 (pista 6) şi ora locală 17.20 - ROU 6 (pista 1).
Din cele 14 echipe masculine participante la Cupa Mondială din Croaţia, primele patru, după preliminarii, se califică la turneul final (5-6 octombrie), cu semifinale (locurile 2-3 şi 1-4) şi finala mică (pentru locurile 3-4) şi finala mare (pentru locurile 1-2).
Primele 7 clasate după preliminarii, plus deţinătoarea trofeului (SK Zeleziarne Podbrezova - Slovacia) vor merge mai departe în Liga Campionilor de popice.
Pentru întrecerea de la Cupa Mondială, lotul echipei ceferiste ieşene îi cuprinde pe lansatorii Ion Cercel, Florin Opincă, Costică Ciurdea, Mihai Gabriel Benghiac, Iulian Gabriel Cucu, Remus Antimirescu, Gyula Veres, Vasile Andrei Maxim, Alexandru Sorin Mitru, Ştefan Lincu. Stafful echipei ieşene este alcătuit din antrenorul Remus Antimirescu şi oficialii George Radu Pipa (preşedintele clubului), Dan Teodorescu (director sportiv şi ofiţer de presă) şi Lucian Mihalache (director economic).

* CFR Olimpia ACB Iaşi a stat în prima rundă din Campionatul Naţional al seniorilor

Vă mai informăm că, pe 1 septembrie a fost programată prima rundă din Campionatul Naţionale de popice pentru seniori, cu meciurile CFR CLUJ  -  ELECTROMUREŞ TG. MUREŞ 8-0 (neprezentare, după cum ne-a comunicat arbitrul internaţional Dumitru Beşe) şi KSE TG. SECUIESC - INTER PETRILA 2-6 la puncte de echipă (a arbitrat Neculai Neculăescu, din Braşov), iar CFR Olimpia ACB Iaşi a stat.
În etapa a II-a, pe 29 şi 30 septembrie 2018, se vor juca partidele CFR OLIMPIA ACB IAŞI  - INTER PETRILA (va arbitra CIOLAN FLORIN - din Iaşi), respectiv ELECTROMUREŞ TG. MUREŞ – KSE TG. SECUIESC (va arbitra NECULĂESCU NICOLAE - din Braşov), iar CFR Cluj va sta.
DAN TEODORESCU

 

Primii 18 jucători nominalizaţi pe tabloul principal la turneul de tenis "Trofeul Municipiului Iaşi"

În perioada 8-16 septembrie 2018, arenele de tenis CFR Iaşi vor găzdui turneul internaţional din circuitul mondial ITF denumit "Trofeul Municipiului Iaşi", cu premii totale de 15.000 dolari, asigurate de Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis.
În perioada 8-10 septembrie vor avea loc partidele din calificări, în proba de simplu, pe un tablou de "48". În continuate, pe tablourile principale de simplu (32) şi dublu masculin (16), meciurile se vor derula în perioadele 11-16 septembrie, respectiv 11-14 septembrie 2018.
Pe tabloul principal de simplu de "32", la turneul "România F 13 Futures - Trofeul Municipiului Iaşi", primii 18 jucători nominalizaţi de ITF, în funcţie de poziţiile lor în clasamentul mondial ATP, sunt:
1. Evgenii TIURNEV (Rusia) - locul 420 ATP;
2. Franco Emanuel EGEA (Aegentina) - 587 ATP;
3. Maxime PAUWELS (Belgia) - 682 ATP;
4. Bogdan BORZA (România) - 694 ATP;    
5. Stephan GERRITSEN (Olanda) - 752 ATP;
6. Dragoş Nicolae MĂDĂRAŞ (Suedia, dar jucător de origine română) - 763 ATP;
7. Johannes HAERTEIS (Germania) - 765 ATP;
8. Oleg PRIHODKO (Ucraina) - 771 ATP;
9. Vasile ANTONESCU (România) - 795 ATP;
10. Mikhail KOROVIN (Rusia) - 796 ATP;
11. Nicolae FRUNZĂ (România) - 809 ATP;
12. Gabi Adrian BOITAN (România) - 852 ATP;
13. Kirill KIVATTSEV (Rusia) - 921 ATP;
14. Alexander WEIS (Italia) - 922 ATP;
15. Călin MANDA (România) - 931 ATP;
16. Juan Bautista OTEGUI (Argentina) - 937 ATP;
17. Vasile-Alexandru GHILEA (România) - 990 ATP;
18. Erik CREPALDI (Italia) - 1000 ATP.
Din păcate, ieşeanul Bogdan Ionuţ Apostol (locul 600 ATP în acest moment) a fost nevoit să se retragă de la turneul de la Iaşi, deoarece a fost convocat în echipa României de Cupa Davis, pentru meciul cu Polonia, de la Cluj (15-16 septembrie), alături de Horia Tecău, Florin Mergea, Marius Copil şi Adrian Ungur. "Îmi pare foarte rău că nu pot veni să joc acasă la mine, la Iaşi, dar nu am putut refuza onoarea de a apăra culorile României în confruntarea din Cupa Davis, contra Poloniei!", ne-a declarat Bogdan Ionuţ Apostol (22 ani, legitimat acum la CSM Bucureşti), care a început tenisul în urmă cu 16 ani, la CS CFR Iaşi, sub îndrumarea antrenorului Vergil Aghion, nimeni altul decât directorul turneului de la arenele ceferiste, din septembrie 2018.
În acest moment, Bogdan Ionuţ Apostol este cap de serie nr. 1 la turneul "România F 11 Futures", de la Chitila, unde a obţinut frumoase victorii în turul I, atât la simplu, cât şi la dublu, chiar dacă are unele probleme medicale la mână, "care vor trece cu siguranţă şi totul va fi OK", ne-a mai spus tenismenul ieşean în această seară de 29 august 2018.
Revenind la "Trofeul Municipiului Iaşi", să menţionăm că, pe tabloul de calificări al probei de simplu apar nume cunoscute din tenisul românesc, precum Andrei Ştefan Apostol, Petru Alexandru Luncanu, Teodor Dacian Crăciun, Luca George Tatomir, Răzvan Sabău etc.
Pe tabloul "alternativ" apare şi tânărul tenismen Răzvan Aghion (doar 14 ani şi 9 luni), legitimat la CS CFR Iaşi. El a evoluat în aceste zile la turneul de la Bucureşti, la categoria... 18 ani, pentru a se "roda" pentru turneul de la Iaşi, unde va debuta într-o competiţie internaţională dedicată seniorilor!
Tot la "alternativi" apare şi ieşeanul Vlad Stoica, în vârstă de 17 ani, legitimat acum la CS AS Club Politehnica Bucureşti. După toate probabilităţile, tinerii şi talentaţii Răzvan Aghion şi Vlad Stoica vor primi "wild-card"-uri de participare pe tabloul principal la simplu, din partea clubului organizator, CS CFR Iaşi.

* Un rus, cap de serie nr. 1 la "Trofeul Municipiului Iaşi" la tenis

În final, să mai menţionăm că primul favorit al turneului internaţional de la arenele CFR Iaşi, rusul Evgenii Tiurnev are 21 ani şi ocupă în prezent locul 420 ATP la simplu, cea mai bună clasare fiind locul 343, pe 7 mai 2018. La dublu, Tiurnev este pe locul 426 ATP, cea mai bună clasare din carieră fiind locul 291, de pe 30 aprilie 2018.
În perioada 2014-2018, Tiurnev are 8 titluri câştigate în turneele ITF la simplu, în Belarus, Rusia (3), Azerbaijan, Kazakhstan, Estonia şi Spania. În proba de dublu masculin a câştigat 6 trofee, în Estonia (2), Rusia (3) şi Uzbekistan, principal său partener fiind rusul Alexander Pavlioutchenkov (32 ani).
De menţionat că Evgenii Tiurnev este un jucător de tenis extrem de talentat şi performant, care este finanţat de Federaţia de Tenis din Rusia şi care a debutat în cadrul turneelor ITF de tip Futures încă de la vârsta de 15 ani, jucând apoi şi în turnee de tip "Challenger"!
DAN TEODORESCU

 

Ceferistul Răzvan Aghion, un brav finalist la turneul belgian "Argayon Cup"

La Nivelles, în Belgia, la turneul de tenis denumit "Argayon Cup", sâmbătă, pe 18 august 2018, s-a disputat finala masculină de la categoria de vârstă 16 ani, acolo unde Răzvan Aghion (în vârstă de numai 14 ani şi 9 luni, locul 710 mondial la juniori, de la CS CFR Iaşi, însoţit la concurs de antrenorul şi bunicul său, Vergil Aghion) s-a confruntat cu primul favorit, olandezul Frank Jonker (16 ani şi 3 luni, locul 53 mondial la juniori).
După un meci spectaculos, având în vedere şi diferenţa de vârstă dintre cei doi finalişti, dar şi de poziţiile lor în clasamentul general mondial, Frank Jonker l-a învins cu 6-2, 6-2 pe Răzvan Aghion, dar performanţa ieşeanului, finalist acum la turneul internaţional din Belgia trebuie oricum remarcată!
Până a ajunge în finala probei de simplu, în zilele anterioare, Răzvan Aghion a reuşit următoarele victorii:
- turul I: Răzvan AGHION (Romania) - Loick COLLE (Belgia) 3-6, 6-0, 7-5;
- turul al II-lea (optimile de finală): Jona GITSCHEL (Germania) [nr. 6]    - Răzvan AGHION (România) 6-7 (4), 3-6;
- Sferturi de finală: Răzvan AGHION (România) - Gilles Arnaud BAILLY (Belgia) [4] 6-2, 6-4;
- Semifinale: Răzvan AGHION (România) - Pelayo RODRIGUEZ (Spania) [7] 6-1, 6-1.
"Suntem foarte mulţumiţi de evoluţia lui Răzvan la concursul din Belgia. Pentru el a însemnat mult să ajungă în finala unui puternic turneu de juniori, unde s-a confruntat şi cu primul favorit al competiţiei. A avut patru victorii până în finală, cu succese şi în faţa mai multor capi de serie!", ne-a declarat Raluca Aghion, antrenoare de tenis şi mama lui Răzvan.
În sferturile de finală ale probei de dublu, am consemnat: Răzvan AGHION / Florentin-Alexandru SCARLAT (România) - Jona GITSCHEL / David TESIC (Germania) [2] 2-6, 1-6.
În finala probei de dublu masculin, de la categoria 16 ani, s-a disputat meciul Frank JONKER (Olanda) / Georgios NOUCHAKIS (Grecia) [1] - Jona GITSCHEL / David TESIC (Germania) [2] 6-0, 6-4.
În luna septembrie, Răzvan Aghion va lua parte la turneul ITF de seniori, Trofeul Municipiului Iaşi, de la arenele CFR Iaşi, cu premii totale de 15.000 dolari, un debut important în cariera sa de până acum.

* Cupa de Vară a Iaşului" a tras cortina la arenele CFR Iaşi

În organizarea clubului partener "Vergilius" Iaşi, la arenele CFR Iaşi s-au încheiat, pe 17 august, întrecerile de la "Cupa de Vară a Iaşului" la tenis. Pe diferite categorii de vârstă, într-un turneu la care au participat peste 40 de sportivi, câştigătorii au fost următorii tineri tenismeni:
- Categoria 10 ani băieţi: Tudor Andreas Honceriu (TC Coreco Iaşi, este fiul preparatorului fizic Cezar Honceriu, un nume binecunoscut în fotbalul şi tenisul local şi naţional, care a fost la un moment dat şi preparatorul fizic al lui Victor Hănescu);
- Categoria 10 ani fete: Miruna Apăvăloaie (TC 2008 Dorohoi). Pe locul 4 s-a clasat Elena Aghion (CS Vergilius Iaşi), care este sora mai mică a lui Răzvan Aghion.
- Categoria 12 ani băieţi: Lucian Ştefan Andrei (TC Coreco Iaşi). Unul dintre semifinalişti a fost David Mihai Şaramet, fiul fostului rugbyst şi subprefect ieşean, Bogdan Şaramet.
- Categoria 12 ani fete: Maria Enia (Club Atletic Roman).
- Categoria 14 ani băieţi: Riccardo Hătescu (CS Giglio Iaşi).
- Categoria 14 ani fete: Sabina Pintea (CS Dacia Galaţi).
- Categoria 16 ani fete: Diana Alexandru (CSM Oneşti). Pe locul 2 s-a clasat Maria Sabina Simionică (TC Micul AS Iaşi), care este fiica artistului şi cantautorului ieşean Cristian Simionică.
Directorul de turneu a fost antrenoarea Raluca Aghion, iar arbitrul principal Cătălin Costaş, ambii din Iaşi.

* Memorialul Florenţa Mihai s-a derulat tot la arenele CFR Iaşi

Nu cu mult timp în urmă, arenele de tenis CFR Iaşi au găzduit şi competiţia juvenilă denumită Memorialul Florenţa Mihai, în memoria dublei finaliste de la Roland Garros în anii din urmă.
Câştigătorii turneului, derulat în organizarea clubului gazdă, CS CFR Iaşi, au fost următorii sportivi:
- Categoria 10 ani fete: Maria Ruxandra Sălăgean (Asociaţia Tenis Club Victor Hănescu Bucureşti);
- Categoria 10 ani băieţi: Ştefan Vlad Secară (TC Coreco Iaşi);
- Categoria 12 ani fete: Maia Ştefana Todiriţe (CS Condor Piatra Neamţ);
- Categoria 12 ani băieţi: Teodor Lefter (TC 2008 Dorohoi);
- Categoria 14 ani fete: Alesia Ispir (TC Coreco Iaşi);
- Categoria 14 ani băieţi: Codrin Berea (TC Coreco Iaşi);
- Categoria 18 ani fete: Diana Iacob (TC Micul AS Iaşi);
- Categoria 18 ani băieţi: Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi, doar 14 ani şi 9 luni). Pe locul 2 s-a clasat Teodor Cojocaru (TC Micul AS Iaşi), dar care a revenit de mai multe luni la arenele CFR Iaşi, pentru perioada de antrenamente. În finala turneului de tip şah, Răzvan Aghion l-a învins pe Teddy Cojocaru cu scorul de 3-6, 6-4, 6-0.
Directorul de turneu a fost Raluca Aghion, iar arbitrul principal Cătălin Costaş, ambii din Iaşi.
DAN TEODORESCU