Clubul Sportiv CFR Iaşi

Tu n-ai murit, domnule Ion Mitican!

În Sala "Gheorghe Ghibănescu" din cadrul Muzeului Municipal Iaşi, în duminica din 24 martie 2019, s-au depănat amintiri. Într-o sală arhiplină, amintirile au curs către cel care a fost un strălucit cronicar al Iaşului, inginerul ceferist şi scriitorul Ion Mitican, născut pe 11 aprilie 1931 şi plecat pe alte astre în ziua de 25 martie 2012. Pe placa funerară de la Cimitirul ieşean "Petru și Pavel" s-au scris următoarele: "MITICAN ION - Tu n-ai murit! În tolba noastră am adunat toate cuvintele şi toate înscrisurile tale dar, iartă-ne, n-am găsit arcul, pe măsura harului lor, pentru a le transplanta în inimile ieşenilor. (Colegii tăi)".

La 7 ani fără o zi de la trecerea în nefiinţă a  neobositului povestitor moldovean Ion Mitican, lumea nu l-a uitat şi nu l-au uitat în primul rând oamenii de la locul său de baştină, satul Dăneşti - judeţul Vaslui.
Dăneştenii şi ieşenii s-au reunit astfel în "Dulcete Târg", pe strada Zmeu nr. 3, acolo unde gazda muzeului amintit anterior, doamna director dr. Aurica Ichim, a moderat cu multă pricepere o manifestare culturală de excepţie, la care au participat, printre alţii, prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, directorul clubului CFR Iaşi - Paul Zamfir, foştii colegi ceferişti ieşeni Emil Gnatenco, Dan Teodorescu, Dumitru Plăvan şi Petru Naslău, scriitorii Mihai Caba şi Vasile Diacon (de la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi), apoi Ina Chirilă (Arhivele Naţionale Iaşi), Col. (r) Mihai Ştefan Focşa (Liga Culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni, din Vaslui), Ana Ciornei, Valentin Pânzaru, Ion Coman şi Gabriela Coman (din Dăneşti) şi mulţi alţii.
După prezentarea unor fragmente din emisiunile realizate în urmă cu mai mulţi ani de Ion Mitican, la postul de televiziune Tele M Iaşi, amintirile despre marele cronicat moldav au curs pe următoarele repere principale:
- .Aurica Ichim: "Îmi este greu să vorbesc despre cronicarul Iaşului, Ion Mitican, deoarece îmi este greu să vorbesc despre oamenii care nu mai sunt! În '99, cu ajutorul domnului Ion Mitican, am scos ziarul Curierul de Iaşi, deoarece am vrut să atragem atenţia despre strada Alexandru Lăpuşneanu. Apoi am început demersurile pentru Muzeul Unirii de pe strada Lăpuşneanu. Ion Mitican suferea mult când se dărâma o casă, care a aparţinut unui poet sau om de ştiinţă. Nu am putut opri însă dărâmarea casei bunicilor lui Teodoreanu! La această manifestare am rugat doi oameni să-l prezinte pe Ion Mitican, ca om şi asta o va face directorul clubului CFR Iaşi, domnul Paul Zamfir, iar despre personalitatea cronicarului Ion Mitican va vorbi domnul profesor Mircea Ciubotaru. Să le dăm cuvântul...".
- Paul Zamfir: "După trecerea în nefiinţă a unui om, îi rostim doar numele. Dar noi spunem în continuare DOMNUL Ion Mitican, pentru că nu putem spune doar numele unui om hipermodest. Am multe amintiri cu domnul Mitican, care a editat pagini feroviare în presa ieşeană şi care, timp de 11 ani, a avut 1540 elevi în pregătire la cursurile de calculatoare, de la Clubul CFR Iaşi, de la Râpa Galbenă. Îşi pregătea cu încăpăţânare orice apariţie în cadrul emisiunilor de televiziune pe care le realiza, îşi făcea ciorne şi planul lecţiei pe care o preda elevilor săi. La un moment dat, când avea peste 70 ani, domnul Mitican a luat lecţii de pian de la doamna Dinu şi dorea şi lecţii de chitară de la domnul Gavriş, la clubul CFR Iaşi. A făcut şi o vizită în Franţa şi timp de două zile a dormit sub podurile din Paris, unde i-a cunoscut pe cloşari! Că aşa a dorit el! Mulţumesc oamenilor din Dăneşti care organizează an de an comemorarea domnului Ion Mitican. Vă mulţumesc că-l aveţi pe domnul Ion Mitican în inimă! Parcă îl văd acum pe domnul Ion Mitican în faţa mea, care îmi zice: Bravo, ai spus-o şi pe asta!".
- Mircea Ciubotaru: "Domnul Ion Mitican este cu siguranţă o personalitate! Are o prezenţă publică foarte pronunţată. A fost un om cunoscut! Nu mulţi istorici sunt cunoscuţi în Iaşi, precum Ion Mitican. Iar şoferii de taxi sunt cei mai buni rezonatori! Publicul ştie istoria Iaşului din cărţile domnului Ion Mitican, care este un autor de succes. Pentru acest prilej am citit toate cărţile lui Ion Mitican, iar domnul Mitican este un intermediar dintre istoria profesionistă şi publicul cititor. Se spune că Ion Mitican este un Iaşolog, un trecutolog, ele fiind cuvinte inventate, dar de fapt Ion Mitican este un cronicar al Iaşului, iată cuvântul cel mai potrivit! Ion Mitican povesteşte despre case, el a bătut cu piciorul uliţă cu uliţă, stradă cu stradă în Iaşi şi a bătut la uşa locatarilor din casele vechi, pentru a afla istoria caselor vechi de un secol. A consultat ziarele ieşene şi mii de pagini, pentru a găsi doar o informaţie. A avut o pasiune formidabilă pentru a cunoaşte istoria oraşului său. Ion Mitican era un om modest, concurează cu istoricii de profesie şi ceea ce a făcut el va rezista timpului! Ca inginer, domnul Ion Mitican şi-a descoperit mai târziu o altă mare vocaţie. Sunt ingineri şi medici care fac literatură şi pictură".
În continuare, doamna Ina Chirilă, cercetător la Arhivele Naţionale Iaşi, a menţionat: "Domniţă, îmi spunea domnul Ion Mitican, aşa era vorba lui, eu nu am ce să-ţi ofer, toate fişele mele sunt pe calculator. Arhiva lui a fost preluată de domnul Ionel Săcăleanu, directorul editurii Tehnopress, pentru a fi prelucrată, iar tot la această editură au apărut şi cărţile sale. Iar pentru cei din sală care scriu, mai spun: să vă organizaţi arhiva şi să o predaţi la Arhivele Statului. Domnul Mitican era un om foarte meticulos. Avea fişele puse în plicuri şi pe fiecare plic scria de unde a luat informaţia".
Venit din satul de baştină al lui Ion Mitican, domnul Ion Coman a mai spus: "Meritul pentru organizarea acestei manifestări aparţine domnului Valentin Pânzaru şi doamnei Aurica Ichim. Ion Mitican a bătut străzile Iaşului cu piciorul, dar şi cu aparatul foto la gât. A refuzat un post în minister pentru a contribui, în satul Dăneşti, la electrificarea lui, la radioficarea lui şi la deschiderea unui cinematograf. Şi-a iubit satul său natal şi a ajutat mulţi copii pentru un ţel în viaţă. Şcoala din Dăneşti a primit numele Grigore T. Popa, exact ca la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Domnul Ion Mitican avea şi simţul umorului şi îmi pare rău că l-am cunoscut mai tîrziu...".
A mai avut cuvinte de laudă despre activitatea cronicarului Ion Mitican, domnul Valentin Pânzaru, care a menţionat: "L-am cunoscut pe domnul Ion Mitican prin dăneşteni. Domnul Mitican a fost în primul rând un bun ROMÂN! Domnul Mitican este un ghid al istoriei Iaşului. Pentru mine, Ion Mitican este Ion Creangă. Prin el, eu văd toată Moldova!".
Au mai vorbit, despre scriitorul Ion Mitican, Ana Ciornei, Gabriela Coman, Mihai Ştefan Focşa şi Emil Gnatenco (inginer, actor şi regizor de teatru), ultimul recitând şi o superbă poezie în memoria fostului său coleg de birou, de la Regionala CFR Iaşi.
Colocviul cultural a fost urmat de vizitarea în grup a unei expoziții, deschisă tot la Muzeul Municipal Iaşi, dedicată memoriei celui care a adus în casele românilor, prin vorba sa dulce şi blândă, amintiri de neuitat din vechiul Târg al Ieșilor.
Cu o zi înainte, deci, sâmbătă, pe 23 martie 2019, la Cimitirul Petru şi Pavel din Iaşi a avut loc un Te Deum în memoria DOMNULUI ION MITICAN!
DAN TEODORESCU

 

"Game, Set şi Match" la arenele de tenis CFR Iaşi

În perioada 16 - 20 martie 2019, Cupa Iaşului la tenis de câmp  - pe echipe a fost organizată de CS CFR Iaşi, în propria arenă din Şoseaua Naţională nr. 7-9. Într-un turneu arbitrat de Cătălin Costaş şi supervizat de directorul competiţiei, antrenoarea Raluca Aghion, ambii din Iaşi, pe terenurile de joc s-au întrecut micii tenismeni de la categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani, la fete şi băieţi.
În fiecare meci s-au derulat trei confruntări, două la simplu şi unul la dublu.
Rezultatele finale în urma partidelor disputate au fost următoarele, cu menţionarea echipelor clasate pe podiumurile de premiere:
- Categoria 10 ani fete:
1. PLEŞCAN BIANCA MARIA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - DASCĂLU SORANA (CSŞ UNIREA IAŞI); 
2. NECULĂEŞ MIRUNA RITA (ACS SENSE ROMAN) - NICOLI AMALIA SOFIA (SCM BACĂU); 
3. CERVAC VERONICA (CS TENIS CLUB CHAMPION BUCUREŞTI) - PAVEL ANA (AS CLUB SPORTIV ELITE TENIS PANTELIMON).
- Categoria 10 ani băieţi:
1. SINESCU JAN PATRICK (TC DAV & SIN SĂCELE) - BURAC DAVID (CS TC VASLUI);
2. ARCIP DAVID (AS CS NADA FLORILOR FĂLTICENI) - AMITITELOAIE TUDOR (CS VERGILIUS IAŞI);
3. TRANDAFIR RAREŞ IONUŢ (ACS LUMIRO BUCUREŞTI) -  RUGINĂ SEBASTIAN (TC FOCŞANI).
- Categoria 12 ani fete:
1. SAGMAR ILINCA (AS CLUB SPORTIV DAX BUCUREŞTI) - DRAGNEA SARA MARIA (TENIS CLUB ENACHE BUCUREŞTI); 
2. CHIRIŢĂ ANA MARIA IOANA (CSŞ BACĂU) - SECUIU SANDRA ELENA (CS TEN CLUB TENIS BUZĂU); 
3. BURCUŢĂ ANTONIA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - STAN ALINA ALEXANDRA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI).
- Categoria 12 ani băieţi:
1. URZICĂ SERGIU CONSTANTIN (CSM MOINEŞTI) - RUGINĂ RAREŞ (TC FOCŞANI); 
2. STOLERIU DAVID (CSM MOINEŞTI) - ANTON DARIUS CRISTIAN (CS DINAMO BUCUREŞTI); 
3. ANDREI LUCIAN ŞTEFAN (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - SAFIR TUDOR GEORGE (CS TENIS CLUB VASLUI).
Pe 6 aprilie 2019 va debuta la arenele CFR Iaşi turneul denumit "Cupa de Primăvară a Iaşului", pentru categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani, la fete şi băieţi. Va fi un turneu de categoria I, din calensarul naţional al FR Tenis.

* Răzvan Itu, ales în Comitetul ITF al Juniorilor

În final, vă informăm că Directorul General al FR Tenis, Răzvan Itu, este singurul român ales într-o Comisie a Federației Internaționale de Tenis, respectiv în "ITF Juniors Committee", cea care se ocupă, practic, de viitorul acestui sport, în condițiile în care este reponsabilă pentru buna desfășurare a întregi activități a jucătorilor de tenis de până în 18 ani.
După cum se ştie, tot în luna aprilie 2019, echipele naționale ale României de tenis participă la două competiții foarte importante din calendarul ITF: la Piatra Neamţ, în 5 şi 6 aprilie, se va disputa întâlnirea de Cupa Davis by BNP Paribas, România - Zimbabwe, iar pe 20 şi 21 aprilie, la Rouen, este programată partida Franța - România, din semifinalele Fed Cup by BNP Paribas, ne informează site-ul FRT.
În ultima perioadă, din echipa României de Cupa Davis a făcut parte şi ieşeanul Bogdan-Ionuţ Apostol (23 ani, locul 627 ATP şi locul 192 ITF World Tennis Singles, acum la CSM Bucureşti), care a început tenisul de performanţă la CS CFR Iaşi, în anii din urmă.
În acest an, Bogdan-Ionuţ Apostol a evoluat în mai multe turnee ITF din Turcia, ajungând până în semifinalele probei de simplu din Antalya. la "GD Tennis Cup", la o competiţie cu premii totale de 15.000 dolari.
DAN TEODORESCU

 

Rezultate notabile pentru talentaţii halterofili de la CFR Iaşi

În perioada 19 - 22 martie 2019, la Complexul Sportiv Naţional Bascov - Budeasa, din Judeţul Argeş, se desfăşoară Campionatele Naţionale de Haltere - calificări la etapa finală şi Cupa României pentru juniori I (U 20) şi Cupa României la juniori III, competiţia fiind organizată de Federaţia Română de Haltere.
Concurează 274 de sportivi (195 la Juniori I + 79 la Juniori III), legitimati la 26 de cluburi din ţară, printre ele fiind şi CS CFR Iaşi (antrenor: Dănuţ Fron).
În Sala Polivalenta a Complexului Sportiv Naţional Bascov, cei doi tineri halterofili ceferişti ieşeni au avut rezultate notabile, ambii calificându-se în finala de la U 20 de la Arad, din august 2019, cu următoarele rezultate:
- Marius Pagu (14 ani, care este şi component al Centrului Naţional Olimpic de juniori de la Bistriţa): a avut un total olimpic de 88 kg, după 38 kg la smuls şi 50 kg la aruncat. A concurat în cadrul categoriei 55 kg, deşi el are o greutate corporală de numai 35 kg.
- Ionela Atincăi (FOTO / 17 ani, la categoria 71 kg): a avut un total olimpic de 136 kg, după 61 kg la smuls şi 75 kg la aruncat.
În perioada 22-26 aprilie, tinerii halterofili de la CS CFR Iaşi vor participa la etapa de calificare de la Bucureşti, din cadrul Campionilor Naţionale de seniori.
DAN TEODORESCU

 

La popice: Electromureș Romgaz Tg. Mureş, campioană naţională la tineret - U23

În arena de popice de talie europeană, cu 8 piste, din Complexul Sportiv Gheorgheni, din Cluj-Napoca, în zilele de 16 şi 17 martie 2019 s-au derulat întrecerile turneului final feminin pe echipe, pentru categoria tineret - U23. Au participat patru formaţii, cele din Târgu Mureş, Ploieşti, Hunedoara şi Bucureşti (de la clubul Rapid).
Echipa Electromureș Romgaz Târgu Mureș a reușit să câștige o nouă medalie de aur și titlul de campioană națională, cu un nou record naţional de 3362 p.d. în a doua zi a competiţiei.
Elevele antrenorilor Orosz Istvan și Seres Jozsef au dominat întrecerea de la Cluj-Napoca, câștigând ambele reuniuni a turneului, cu un total de 6666 popice doborâte (3304 p.d. + 3362 p.d.).
Pe locul 2 s-a clasat Conpet Petrolul Ploieşti (antrenor: Daniela Lăcătuşu), titlul de vicecampioană fiind obţinut cu un total de 6321 popice doborâte (3159 p.d. + 3162 p.d.).
Locul 3 şi medalia de bronz au aparţinut formaţiei Siderurgica Hunedoara (antrenor: Mănel Manea), cu 6144 popice doborâte (3031 p.d. + 3113 p.d.).
Pe locul 4 s-a clasat Rapid Bucureşti (antrenor: Vasilica Pometcu), cu un total de 5998 popice doborâte (2924 p.d. + 3074 p.d.).
După cum ne-a informat Antal Matilda, vicepreşedintele CS Electromureş Tg. Mureş, cele mai bune rezultate individuale ale turneului final de la Cluj-Napoca, în cadrul echipelor participante, au fost:
- Electro Romgaz Tg. Mureş: Ciobanu Maria - 590 p.d., Poetașu Ana-Maria - 585 p.d., Bato Judit Katalin - 580 p.d., Seres Bernadett - 567 p.d.
- Conpet Petrolul Ploieşti: Mihai Letiția - 580 p.d., Popa Alexandra - 568 p.d., Vasile Alice - 544 p.d.           
- Siderurgica Hunedoara: Budoi Noemi - 566 p.d., Laposi Carina - 546 p.d., Kali Erika - 537 p.d.
- Rapid Bucureşti: Enescu Maria - 557 p.d., Marin Denisa - 535 p.d., Şchiopescu Ștefania - 530 p.d. 
Festivitatea de premiere a fost coordonată de antrenorul federal Remus Antimirescu, care este şi antrenorul echipei masculine de popice CFR Olimpia ACB Iaşi, care a menţionat: "Rezultatele de la acest turneu final contează de două ori: prima dată pentru clasamentul final şi podiumul de premiere şi a doua oră pentru selecţia la lotul naţional al României. Mulţumim domnului Grigore Blaga pentru că a fost o gazdă bună pentru noi toţi şi a pregătit foarte bine pistele de joc. Vă felicit pentru rezultatele obţinute şi vă doresc mult succes în cariera sportivă".
Tot la Cluj-Napoca, pe 30 martie 2019, este programat marele derby al Campionatului Naţional de popice pentru seniori, dintre echipele CFR Cluj şi CFR Olimpia ACB Iaşi, din ultima rundă a sezonului regulat.
În luna aprilie, la Ploieşti, în competiţia masculină, vor avea loc turneele finale la tineret U23 şi seniori, acolo unde sunt deja calificate şi cele două formaţii de la CFR Olimpia ACB Iaşi
DAN TEODORESCU