Clubul Sportiv CFR Iaşi

Dialog cultural româno - german la arenele de tenis CFR Iaşi

Vineri, 17 iulie 2020, în timpul stării de alertă în România, dar cu respectarea tuturor cerinţelor sanitare legate de pandemia de coronavirus, terenul principal "Ilie Năstase" din cadrul arenelor de tenis CFR Iaşi a găzduit o nouă manifestare artistico-sportivă, cu un dialog cultural la nivel internaţional dintre oraşele Iaşi (România) şi Nürnberg (Germania).
De menţionat că, una din cărţile lansate în public cu acest prilej o are drept autoare pe Ionela van Rees-Zota (managerul general şi fondatorul Centrului Cultural Româno-German "Dumitru Dorin Prunariu" din Nürnberg), care a editat superbul volum de versuri "Secretul scrisorii albastre", prefata şi coperta a patra a volumului fiind scrisă de jurnalistul şi scriitorul ieşean Dan Teodorescu, preşedintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est.
Prin telefon, în direct din Germania, Ionela van Rees-Zota a transmis un salut colegial oamenilor de cultură şi sport din Iaşi cu dorinţa de a lucra pe viitor la nişte proiecte comune, care să facă cunoscută România pe toate meridianele lumii.
Vă informăm că volumul "Secretul scrisorii albastre" a avut o primă lansare pe 11 iulie 2020, la Nürnberg, acolo unde jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu a avut şi el o intervenţie telefonică în direct, când a transmis salutul ieşenilor şi aprecierile lor la adresa autoarei şi a românilor din diasporă.
Vineri, 17 iulie, la arenele CFR Iaşi, în cadrul unui spectacol artistico-sportiv cu nume importante pe afiş au mai fost lansate cărţile "Misterul lupului alb", "Drumul spre lumină" şi "Diluviul durerii" (toate trei volumele scrise de Calistrat Robu) şi "Rătăciri" (de Corina Matei-Gherman), autorii fiind vicepreşedintele şi respectiv secretarul general al Filialei Iaşi-Nord Est din cadrul LSR.
Au prezentat cele cinci cărţi lansare la arenele CFR Iaşi, în faţa a peste 50 de iubitori de cultură de bună calitate, Dan Teodorescu, Vasile Larco, Corina Matei-Gherman, Constantin Anton şi Romeo Romila, iar Mihaela Berari a lecturat mesajul soţilor şi profesorilor Silvia Hodaş şi Ioan Hodaş (din Codăeşti - judeţul Vaslui) referitor la volumele lansate şi menţionate anterior.
În programul artistico-muzical care a pigmentat manifestarea cu momente de înalt nivel s-au prezentat în faţa publicului, primind aplauze binemeritate, interpreta de muzică uşoară Silvia Aboaice, interpreţii de muzică populară Maria Lincu, Diana Elena Crăcană, Karla Ursu şi Vasile Iftimie, folkistul Adi Gegiuc. Iar Emil Gnatenco a prezentat un superb recital actoricesc, pe versurile Corinei Matei-Gherman şi Calistrat Robu.
"Păcală şi Tândală", adică Valeriu Rudolf şi Ion Oprică, participanţi şi la un concurs de profil de la Antena 1, au mai prezentat un moment umoristic.
Finalul manifestării a aparţinut sportivilor de la CS CFR Iaşi şi CS Vergilius Iaşi, aceştia oferind o superbă demonstraţie de tenis, prin tinerele jucătoare Georgiana Vartolomei, Catrina Maria Corduneanu, Elena Aghion (cea care recent a câştigat turneul de la categoria de vârstă 10 ani, de la Constanţa, fiind felicitată la faţa locului chiar de... Simona Halep!) şi prin multiplul campion naţional de juniori Răzvan Aghion (16 ani şi jumătate, participant deja la turneele internaţionale din circuitul ITF şi Tennis Europe din România, Belgia, Olanda, Israel, Republica Moldova).
În afară de cei menţionaţi, au mai primit diplome de excelenţă din partea organizatorilor antrenorii de tenis Raluca Aghion şi Vergil Aghion, iar alte două diplome aniversare au ajuns la Emil Gnatenco (cu ocazia împlinirii vârstei de 72 ani) şi Ilie Serediuc (care va schimba şi el prefixul peste puţine zile, când va împlini 70 ani).
Moderatorii evenimentului au fost Corina Matei-Gherman şi Dan Teodorescu, la pupitrul tehnic fiind Tibi Iftimie şi Vasile Iftimie. Grafica a fost realizată de Eugen Adromic, iar fotoreporterii şi operatorii video de serviciu au fost Ioan Vârlan şi Calistrat Robu.
Evenimentul cultural-sportiv din "dulcele târg al Ieşilor" a fost organizat de CS CFR Iaşi, Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, Uniunea Creatorilor de Artă Profesionişti - Sucursala Iaşi, Asociaţia Literară Păstorel Iaşi şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - Filiala Iaşi.

* Adunare Generală în aer liber

Vă mai informăm că, înaintea manifestării culturale de la arenele CFR Iaşi, a avut loc, în aceeaşi locaţie, Adunarea Generală din cadrul LSR - Filiala Iaşi-Nord Est pentru perioada 2 iunie 2019 - 17 iulie 2020.
Prezidiul adunării a fost alcătuit din Dan Teodorescu, Calistrat Robu şi Corina Matei-Gherman, din cadrul Colegiului Director.
După anunţarea şi votarea ordinii de zi a A.G., preşedintele Dan Teodorescu a prezentat raportul de activitate pentru perioada menţionată, raportul financiar şi programul de viitor, toate materialele fiind aprobate în unanimitate de cei prezenţi cu drept de vot. De asemenea, Rodica Ioniţă-Grosu a cerut de mai mult timp eliberarea din funcţia deţinută în Colegiul Director, din motive personale (nu mai poate face naveta dintre comuna Vânători şi Iaşi, la fiecare solicitare), primind mulţumirile colegilor pentru activitatea depusă.Totodată pe post de vicepreşedinte al Filialei ieşene a fost propus Ilie Serediuc, care a fost votat şi el în unanimitate de cei prezenţi, în noul rol organizatoric din Colegiul Director.
Membrii Filialei Iaşi-Nord Est din cadrul LSR şi-au dat o nouă întânire în luna august 2020, pentru o nouă manifestare culturală în aer liber.
DAN TEODORESCU

 

Elena Aghion, o întâlnire istorică cu Simona Halep!

La Constanţa, s-a încheiat recent "Cupa Bright - Ovidius Clinical Hospital" la tenis, acolo unde au participat şi fraţii Răzvan Aghion (16 ani) şi Elena Aghion (10 ani), primul legitimat la CS CFR Iaşi iar "puştoaica" aparţine de CS Vergilius Iaşi.
Într-o competiţie arbitrată de Adel Suliman şi coordonată de directorul de turneu Romeo Pecheanu, Răzvan Aghion a ajuns să joace una dintre semifinalele categoriei 18 ani, acolo unde a pierdut în faţa lui Ştefan Andrei (CSM Galaţi, cap de serie nr. 1) cu scorul de 6-3, 6-4. În marea finală a categoriei 18 ani băieţi am consemnat: Luca Preda (TC Bright Constanţa) - Ştefan Andrei (CSM Galaţi) 6-4, 0-6, 10-6.
La categoria 10 ani fete, respectându-şi statutul de primă favorită, pe un tabloul principal de "32", ieşeanca Elena Aghion a învins în finala turneului pe Fabienne Andreea Daradics (CS Văideanu Braţov, nr. 4) cu scorul de 4-2, 4-0. dobândind trofeul pus în joc.
După finala turneului şi după ce a câştigat cupa pusă în joc, Elena Aghion a avut şi o "întâlnire istorică" în incinta arenei constănţene cu marea campioană Simona Halep, primind felicitări de la nr. 2 WTA şi de la câştigătoarea turneelor de Grand Slam de la Roland Garros şi Wimbledon. Simona era însoţită de tatăl ei, Stere Halep, iar Elena de mama ei, antrenoarea de tenis Raluca Aghion, iar o fotografie de colecţie a fost binevenită!
Începând cu 18 iulie 2020, Elena Aghion şi Răzvan Aghion vor evolua la arenele de tenis CFR Iaşi, în cadrul turneului denumit "Memorialul Florenţa Mihai", acolo unde directorul competiţiei este bunicul şi antrenorul Vergil Aghion, iar arbitrul principal ieşeanul Cătălin Costaş.
DAN TEODORESCU

 

Ceferistul Răzvan Aghion, finalist la turneul de tenis de la Roman

"Trofeul Smirodava" la tenis de câmp s-a desfăşurat la Roman, în judeţil Neamţ şi a fost inclus în calendarul de la nivel naţional al FR Tenis. Turneul organizat de ACS SENSE Roman a debutat pe 4 iulie 2020 şi a fost arbitrat de Ionel Cobuz, directorul competiţiei fiind Ioan Isciuc. La turneu au participat mai mulţi sportivi ieşeni, la categoria 18 ani masculin jucătorul Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi, doar 16 ani) fiind finalist. La categoria 10 ani feminin, sora lui Răzvan, Elena Aghion (CS Vergilius Iaşi - 10 ani) a fost semifinalistă, ambii sportivi fiind coordonaţi şi antrenaţi de mama Raluca Aghion şi bunicul Vergil Aghion.
Câştigătorii turneului de tenis de la Roman, pe categorii de vârstă, au fost:
- 10 ani băieţi: Dandu David (ACS TCC 2018 Piatra Neamţ);
- 10 ani fete: Neculăeş Miruna (ACS Sense Roman). Într-una din semifinalele competiţiei, învingătoarea a câştigat în faţa ieşencei Elena Aghion cu scorul de 4-2, 4-0.
-  12 ani băieţi: Petroiu Tudor (Asociaţia Altius Tenis Club Bucureşti);
- 12 ani fete: Dascălu Sorana (CSŞ Unirea Iaşi);
- 14 ani băieţi: Dascălu Andrei (CSM Paşcani);
- 14 ani fete: Stan Alina (TC Coreco Iaşi);
- 18 ani băieţi: Andrei Ştefan (CSM Galaţi). În marea finală, câştigăzotul de pe malurile Dunării l-a învins pe ieşenul Răzvan Aghion cu scorul de 6-3, 6-2.
- 18 ani fete: Bulat Bianca (Asociaţia Club Sportiv Arcada Galaţi). Pe locul 3 s-a clasat Simionică Maria Sabina, de la TC Micul AS Iaşi.

* Manifestare culturală la nivel internaţional şi turneu de tenis la arenele CFR Iaşi

De menţionat că CS CFR Iaşi, organizează în propria arenă de tenis, din Şoseaua Naţională nr. 7-9, începând cu 18 iulie 2020, turneul denumit "Memorialul Florenţa Mihai" în întrecerea juniorilor, la fete şi băieşi, de la 10 ani la 18 ani.
Tot la arenele de tenis CFR Iaşi, vineri, pe 17 iulie 2020, de la ora 11.00, Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi - Nord Est, în parteneriat cu CS CFR Iaşi, Uniunea Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi, Asociaţia Literară Păstorel Iaşi şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - Filiala Iaşi, organizează a manifestare culturală la nivel internaţional, cu o triplă lansare de carte, autorii fiind Calistrat Robu (Iaşi), Ionela van Rees-Zota (Nürnberg - Germania) şi Corina Matei-Gherman (Iaşi). Va mai avea loc un spectacol muzical-artistic cu numel importante pe afiş, o demonstraţie de tenis de cânp şi o sesiune de autografe, totul fiind în aer liber, cu respectarea cerinţelor sanitare.
DAN TEODORESCU

 

Lansare inedită de carte la arenele internaţionale de tenis CFR Iaşi

În cadrul unui spectacol artistico-sportiv de elită, derulat în aer liber, la arenele de tenis CFR Iaşi a avut loc sâmbătă, pe 13 iunie 2020, o cvadruplă lansare de carte, cei doi autori, Dan Teodorescu şi Ilie Serediuc prezentând publicului larg patru volume editate la PIM Iaşi, ale fiind "7 şi 0" şi "Staţi în casă!", respectiv "Am construit pentru Saddam" şi "În sudul Caucazului".
Practic, a fost prima lansare de carte în Iaşi, de după ridicarea stării de urgență, organizată de Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, Clubul Sportiv CFR Iaşi, Cenaclul de literatură şi pictură "Octav Băncilă" al Cercului Militar Iaşi, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - Filiala Iaşi, Uniunea Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi şi Asociaţia Literară Păstorel Iaşi.
Cărţile au fost prezentate de scriitorii Corina Matei-Gherman, Grigore Radoslavescu şi Elisabeta Petrovici, iar poetul şi jurnalistul Ionel Pintilii a prezantat publicului revista "Nord-Est Cultural", ajunsă la numărul 3.
Programul artistic a fost susţinut de Maria Lincu, Vasile Iftimie, Karla Ursu, Diana Elena Crăcană, Adi Gegiuc, Silvia Aboaice, Ovidiu Enea, Valeriu Rudolf, Nuşa Apostol, Rodica Murgu şi Stela Lozanu. Au recitat epigrame cu "dedicaţie" la adresa autorilor scriitorii Vasile Larco şi Sorin Cotlarciuc.
Iată câteva "exemple" concrete:
*** Vasile Larco:
- DUPĂ STAREA DE ALERTĂ
Trecut-a gripa furioasă,
E liniște de-acum în țară
Și nu mai stăm închiși în casă...
Dar foamea ne va scoate-afară!
- ,,7” și  ,,0” (domnului Dan Teodorescu)
Decenii șapte-aveți în spate,
Puteți să faceți chiar de toate
Și nu vă dați pe toți băieții
Fiind  la jumătatea vieții!
LA MULȚI ANI!
*** Sorin Cotlarciuc:
RECIDIVA LUI DAN TEODORESCU, ALIAS "DanTe"
Cu masca pe figură el fiind
Lovit de-a sorţii ironie,
Bătrânul sport, e clar, că-i suferind,
De noul val de "DANTEMIE"!
Apoi, scriitoarea Mihaela Camilar a primit în mod oficial, carnetul de membru al Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, cu felicitările de rigoare din partea Colegiului Director. 
În continuarea evenimentului a avut loc şi o demonstraţie de tenis de câmp cu sportivii clubului CFR Iaşi, sub conducerea antrenorilor Vergil Aghion şi Raluca Aghion. Pe teremul nr. 1 "Ilie Năstase", într-o arenă de nivel internaţional, care a găzduit ani de-a rândul "Trofeul Municipiului Iaşi" din cadrul circuitului mondial ITF, au evoluat tinerii Elena Aghion, Miruna Lungu. Vlad Stoica şi Răzvan Aghion. 
Mulţumind celor prezenţi, la finalul manifestării, scriitoriii Dan Teodorescu şi Ilie Serediuc au oferit o sesiune de autografe iubitorilor de cultură din Iaşi şi din Regiunea de "Nord-Est" a României.
Fotoreporterii de serviciu au fost Calistrat Robu şi Ioan Vârlan, la pupitrul tehnic fiind Tiberiu Iftimie şi Vasile Iftimie. Au dat o mână de ajutor în organizarea evenimentului şi ceferiştii Vasile Botezatu şi Lucian Mihalache, sub coordonarea preşedintelui clubului sportiv ieşean, ing. George-Radu Pipa. (REDACŢIA)