CLUB SPORTIV CFR IAŞI

MENS SANA IN CORPORE SANO

Până pe 9 februarie, arena de popice CFR Iași găzduiește un cantonament de pregătire pentru loturile naționale de cadeți și cadete ale României.

Tinerii noștri popicari, sub comanda antrenorilor Grigore Blaga (la masculin) și Constanța Constantin (la feminin) se pregătesc la Iași, cu ajutorul financiar al clubului sportiv CFR din localitate, pentru participarea la Campionatele Mondiale juvenile din luna mai, de la Dettenheim (Germania). Clubul ceferist ieșean are și el o sportivă selecționată în lotul național de cadete, ea fiind Mihaela Munteanu, elevă în clasa a XI-a la Liceul CFR Iași, în vârstă de 17 ani. Mihaela face popice de circa 2 ani, primul antrenor fiind Costică Ciurdea, iar acum se pregătește cu Cristina Pascu, antrenoarea echipei de junioare CFR Olimpia ACB Iași. Mihaela Munteanu a ocupat locul 8 în clasamentul general al Cupei Tineretului de popice pentru cadete (după patru etape-turneu), din circa 25 de participante și în urma acestui rezultat a fost selecționată, în premieră, în lotul național juvenil al României. “Este o onoare pentru mine această selecționare la lotul național de cadete. Nu am încă experiență pentru o evoluție în competițiile sportive internaționale și de aceea consider această selecție doar un prim pas către marea performanță!”, a declarat ieșeanca Mihaela Munteanu.

Lotul național de cadete care se pregătește la arena CFR Iași este compus din sportivele Oana Neghină și Diana Neghină (ambele de la Voința Galați), Andreea Năstase (Conpet Petrolul Ploiești), Ana Maria Bălan, Ioana Manolache, Bianca Bărdiță și Adina Sava (toate patru de la SC Municipal Brașov), Mihaela Munteanu (CFR Olimpia ACB Iași). Referitor la stagiul de pregătire de la Iași, antrenoarea ploieșteancă Constanța Constantin a menționat: “Mulțumim clubului ieșean, domnului președinte Radu Pipa, pentru faptul că ne găzduiește în acest cantonament de pregătire, unde vom alege în final sportivele participante la Mondialele din Germania. Avem cazarea și masa asigurată la Liceul CFR din Iași, acolo unde facem și pregătirea fizică. Apoi intrăm în arena de popice CFR, adusă acum la standarde internaționale, unde facem o utilă pregătire tehnico-tactică. Suntem înconjurate cu multă simpatie de gazdele noastre din Iași și de aceea ne simțim ca acasă în frumoasul dumneavoastră oraș!”.

Să mai menționăm că lotul național de cadeți al României care se pregătește la arena de popice CFR Iași este condus de antrenorul clujean Grigore Blaga, componența lui fiind următoarea: Sebastian Beșe (CFR Cluj), Vlad Sabău (UNIO Satu Mare), Ionuț Racz și Cristian Cimpoier (ambii de la Inter Petrila), Alexandru Bălan și Daniel Pleșcan (ambii de la ICMRS Galați), Marius Moldovan (Electromureș Danerom Tg. Mureș), Radu Erceanu (Siderurgica Hunedoara).

Înainte de participarea la Mondialele din Germania, loturile naționale de cadeți și cadete ale României vor efectua un nou cantonament la Hunedoara și vor participa la un meci de pregătire la Novi Sad, contra Serbiei.

Curs de arbitri organizat la Iași de FR Popice-Bowling

Timp de două zile, pe 3 și 4 februarie, arena CFR Iași a găzduit și un curs intensiv pentru viitorii arbitri de popice, urmat de o examinare de tip grilă. După Tg. Mureș și Cluj, FR Popice-Bowling a organizat și un curs de arbitri la Iași, care va fi urmat de unul asemănător la Galați. La cursul de la Iași au participat 12 viitori arbitri, printre ei fiind foști și actuali popicari, diferite persoane care iubesc acest sport, dar și doi reprezentanți ai mass-mediei locale. Lectorii și examinatorii cursului de arbitri de la arena CFR Iași au fost Gheorghe Blasicz (Mediaș) și Gheorghe Zăgreanu (Iași), ambii având ecusonul internațional și care au arbitrat în cariera lor numeroase partide de popice din cupele europene, Campionate Mondiale și Campionate Europene, partide inter-țări. Au fost prezentate participanților numeroase cazuri concrete pe probleme de arbitraj din cadrul Statutului Federației Române de popice-bowling, Regulamentului Sportiv Internațional de Popice ale WNBA (cu precizări din cadrul secțiunii NBA – Ninepin Bowling Classic), Regulamentului Internațional de Arbitraj, Regulamentului pentru arbitri și arbitraj, dar a fost dezbătut și Regulamentul Campionatului Național de popice pe echipe – Divizia Națională pentru seniori și senioare, din cadrul sezonului 2008-2009.  

Dan TEODORESCU