Halterofilul ieşean Ilie Ciotoiu, de pe malurile Bahluiului pe podiumul european !

 

 




























Anul 2014 a însemnat intrarea “necunoscutului” Ilie Ciotoiu, halterofil pregătit de antrenorul Dănuţ Fron la CS CFR Iaşi, în topul sportivilor din Europa. La doar 19 ani (Ilie Ciotoiu s-a născut la Iaşi, pe 11 iulie 1995), el a cucerit 3 medalii de argint la Campionatele Europene de juniori de la Limassol (Cipru) la categoria 56 kg, la stilurile smuls, aruncat şi total. Plus alte trei medalii de aur în cadrul Campionatelor Naţionale de seniori şi a mai cucerit şi Cupa României la categoria sa de greutate. În prezent, Ilie Ciotoiu este cel mai bun halterofil al României, la seniori, la categoria 56 kg, iar de la 1 ianuarie 2015 va face pasul şi spre lotul naţional al României, acolo unde antrenorul Petru Becheru, sub coordonarea preşedintelui FR Haltere, Nicu Vlad, pregăteşte sportivii pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016, dar şi pentru Campionatele Europene şi Mondiale care vor urma.
- Ilie Ciotoiu, în urma rezultatelor înregistrate în 2014, eşti nr. 1 la CS CFR Iaşi şi ai mari şanse de a intra şi în topul sportivilor ieşeni în acest an, în ancheta elaborată de DJST Iaşi. Cum a începutul totul pentru tine, Ilie, cum de ai ajuns nr. 1 în România la haltere, la categoria 56 kg ?
- În urmă cu doi ani, deci în 2012, domnul antrenor Dănuţ Fron a organizat o selecţie la Şcoala generală nr. 13, din Alexandru cel Bun. La chemarea unui prieten, am fost şi eu prezent la această selecţie şi am dorit în primul rând să vin la haltere, ca să fac muşchi ! Numai că, am văzut apoi că la haltere nu se fac doar muşchi, ci este un sport foarte frumos şi performant, pe care l-am îndrăgit din prima clipă. Am muncit mult, inclusiv la lotul naţional de la Bascov, într-un sport pe care îl practic cu multă pasiune şi au venit şi rezultatele, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. În doar 2 ani de antrenamente. Nimic spectaculos, doar muncă şi transpiraţie. Iar de la acea selecţie din urmă cu doi ani am rămas la CFR Iaşi doar doi sportivi, eu şi Mădălina Ţibichi.
- Anul acesta ai fost foarte aproape să stabileşti şi un record, de 130 kg la aruncat…
- Aşa a fost. Totul s-a petrecut la Europenele de la Limassol, în prezenţa domnului preşedinte Nicu Vlad. La ultima încercare de la aruncat, am trecut de la 122 kg direct la 130 kg. Am fost întrebat de colegi ce-mi doresc dacă arunc 130 kg şi eu am spus că vreau un porc de Crăciun, pentru familia mea. Nu am reuşit să ridic 130 kg, dar m-am luptat pentru acest lucru şi drept recompensă domnul preşedinte Nicu Vlad mi-a dat 10 milioane lei vechi pentru acel porc de Crăciun, care pentru familia mea reprezintă un lucru deosebit.
- Apropos de acest ultim lucru, ştiu că sunt ceva probleme sociale în familia ta de la Iaşi…
- Eu am rămas fără tată de mic copil şi de la 2 ani şi jumătate sunt crescut de bunica Anişoara Pagu. După ce tata a decedat, mama s-a recăsătorit şi locuieşte la Podu Iloaiei. Eu stau în continuare la Iaşi cu bunica, în zona Cicoarei. Într-o casă destul de modestă şi fără mari venituri financiare.
- Cu şcoala cum stai ?
- Urmez clasa a X-a la Cluj, acolo unde am o dublă legitimare cu CSM Cluj. După terminarea liceului vreau să urmez la Iaşi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, să ajung profesor şi mai apoi antrenor de haltere. Şi să obţin o rentă viageră, în urma performanţelor mele ca sportiv halterofil. Poate şi o bursa olimpică la Iaşi, din 2015, necesară pregătirii mele ca sportiv legitimat la clubul CFR Iaşi. Este visul meu, visul meu fiind şi acela de a reprezenta Iaşul şi România la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016 !
- În haltere sunt şi anumite “tentaţii”, pe care sportivii le practică uneori…
- Eu nu iau nimic interzis ! Şi după cum m-a îmvăţat domnul antrenor Dănuţ Fron, nu beau niciodată din apa şi sucul oferit în cadrul competiţiilor de către colegii de întrecere !
-  Vin sărbătorile de iarnă, Crăciunul şi Anul Nou 2015, dar tu eşti mereu în sala de antrenamente de la CFR Iaşi, de la Gara Internaţională Nicolina. Când vine şi vacanţa pentru Ilie Ciotoiu ?
- Eu nu am timp de vacanţe, deoarece vreau să fac mare performanţă în haltere. Numai că, venind sărbătorile de iarnă, aş dori şi eu să urez, prin intermediul dumneavoastră, multă sănătate şi numai bine sportivilor colegi de la CFR Iaşi şi ieşenilor în general. Un Crăciun fericit şi La mulţi ani 2015 pentru toţi românii !
DAN TEODORESCU