"Născut pe Lăpuşneanu", o nouă cronică vie a jurnalistului Dan Teodorescu

S-au scurt trei ani de la editarea primei sale cărţi - „În nopţile cu heruvimi sălbatici". Pentru jurnalistul ieşean Dan Teodorescu a venit acum cartea cu nr. 13 şi al 15-lea volum personal (două cărţi anterioare au avut câte două volume fiecare) - "Născut pe Lăpuşneanu". Dan Teodorescu a petrecut primii 12 ani de viaţă pe istorica stradă Alexandru Lăpuşneanu din Iaşi, la nr. 15, de pe fosta "Uliţă Sârbească" din secolul al 19-lea. A fost vecin de curte cu actorul Petrică Ciubotaru şi cu medicul Emilian Palade, doi buni prieteni şi în prezent. După cutremurul din '77, casa de la nr. 15, de lângă Biserica Banu, fosta proprietate din secolele trecute a academicianului Haiman Tiktin, cel care se întâlnea des şi cu Mihai Eminescu, pentru a purta unele discuţii pe teme lingvistice, s-a demolat şi acum a devenit sediul Telekom, într-o nouă construcţie. Autorul cărţii s-a mutat apoi cu părinţii şi bunicii materni la Blocurile din Piaţa Unirii şi după alţi 20 ani la blocurile de vis-a-vis de Sala Voinţa, dar tot în zona centrală a municipiului Iaşi a rămas, deoarece, de strada copilăriei nu poţi să te îndepărtezi prea mult.
Cartea "Născut pe Lăpuşneanu" cuprinde poeziile autorului, cronici şi reportaje din viaţa culturală şi sportivă din Iaşi, Vatra Dornei şi Bucureşti, iar un capitol inedit îi este dedicat regretatului fotbalist ieşean Cornel Popa (cumnatul actorului Petru Ciubotaru), cel care a ajuns la un moment dat fundaşul dreapta al echipei campioane Dinamo Bucureşti şi căpitanul naţionalei României de fotbal, pe vremea fraţilor Nunweiller.
Un alt capitol din domeniul sportului este dedicat familiei de tenismeni AGHION, de la CS CFR Iaşi, acolo unde Răzvan Aghion este campionul "clanului" de performeri de la arenele ceferiste ieşene.
În prefaţa volumului întâlnim aprecierile directorului Aurica Ichim, maeştrilor scenei ieşene de teatru Petru Ciubotaru şi Constantin Popa, a maestrului poeziei româneşti Horia Zilieru, dar şi binecuvântarea părintelui Dumitru Merticariu, de la Biserica Banu, de pe strada Lăpuşneanu.
În postfaţa volumului întâlnim cuvintele de suflet, despre carte şi autorul ei, a actorului şi regizorului Emil Gnatenco, a medicului Emil Palade, a fostului coleg de liceu Marius Vitner (azi în Israel; a fost şeful promoţie 1969 de la Colegiul Naţional Iaşi) şi a scriitorului-cronicar Mihai Caba.
"Admir şi astăzi pe strada Lăpuşneanu celebrul Muzeu al Unirii şi Biserica Banu, monumente istorice de patrimoniu. Îmi mai aduc aminte că, pe vremea copilăriei, intram la Cinematograful Tineretului la ora 9.00 dimineaţa şi până seara târziu vedeam acelaşi film de cinci ori de la balcon, acolo unde copiii de pe Lăpuşneanu aveau accesul gratuit. Părintele de la "Banu" ne dădea cozonac, la diferite sărbători religioase, iar la Muzeul Unirii, când nu erau prea mulţi vizitatori, jucam table cu ghidul de la poartă. Sunt multe amintiri în această carte şi poate vă regăsiţi şi dumneavoastră printre ele, dragi ieşeni. Mai este şi multă poezie, care poate fi citită şi pe strada Lăpuşneanu, acolo unde cultura a fost şi este şi acum la ea acasă. Lectură plăcută, stimaţi cititori!", ne-a declarat jurnalistul DAN TEODORESCU (membru UZPR şi APSR, director sportiv şi ofiţer de presă la CS CFR Iaşi), care în ultima perioadă a primit şi noi funcţii de conducere în cadrul publicaţiilor din străinătate unde colaborează în regim de voluntariat, fiind numit redactor şef adjunct la Agenţia de Presă "Aşii Români" şi la ziarul "Vocea Ta" (ambele cu sediul central la Nürnberg - Germania) şi senior editor la revista "Mioriţa USA", din Sacramento (California - SUA).
Volumul de 362 pagini - "Născut pe Lăpuşneanu", care deţine şi multe galerii foto inedite, va fi lansat la Muzeul Unirii de pe strada Alexandru Lăpuşneanu nr. 14 din Iaşi, în ziua de sâmbătă, 1 septembrie 2018, de la ora 11.00, în cadrul unui atractiv spectacol muzical-artistic.
Prezentarea volumului va fi făcută de scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Sorin Cotlarciuc, Vasile Diacon, Corina Matei-Gherman, Vasile Larco, de maestrul Horia Zilieru, de doamna dr. Aurica Ichim, de medicul Emilian Palade şi de actorul George Marici.
În programul artistic al spectacolului de la lansarea cărţii se regăsesc următoarele puncte de reper:        
- Recital cu epigramiştii şi poeţii Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (ALPI).
- Muzică populară cu interpreţii: Karla Ursu şi Eliana Agafiţei. - Muzică uşoară cu interpreţii: Daria Bahrin, Denisa Bârzu, Alexandra Cojocariu, Ina Paladi, Dănuţ Petrişoaea şi Nina Cuciuc (invitat special).
- Recital la vioară cu Ştefania Turcu.
- Muzică folk cu Adi Gegiuc.
- Recitaluri actoriceşti cu Ina Cocuz, apoi cu invitaţii speciali Petru Ciubotaru şi Doina Deleanu (de la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi).
- Moderatori: Mihai Batog-Bujeniţă şi Dan Teodorescu.
- La pupitrul tehnic: Laurenţiu Cocuz.
Sesiunea de autografe cu autorul cărţii va încheia manifestarea de la Muzeul Unirii din Iaşi. Organizatorii evenimentului sunt: Asociaţia Literară "Păstorel" Iaşi (unde autorul cărţii este membru senior şi şeful Departamentului Relaţii Internaţionale), Publicaţia "Sport Fan Club - Dan Teodorescu", Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Moldova (acolo unde Dan Teodorescu este vicepreşedinte), Cenaclul "George Topîrceanu" Iaşi (unde Dan Teodorescu este membru fondator în noua structură din 2018) şi Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.
Intrarea spectatorilor este liberă la evenimentul cultural din 1 septembrie 2018 - ora 11.00, de la Muzeul Unirii din Iaşi.
(REDACŢIA)