Pentru jurnalistul Dan Teodorescu: O lansare cosmică în "Universul 69"!

Cartea cu nr. 15 a jurnalistului ieşean Dan Teodorescu - "UNIVERS 69" - s-a lansat în cadrul unui spectacol artistic şi sportiv în seara zilei de vineri, 22 februarie 2019, la Salonul Moldova din cadrul Hotelului Moldova din Iaşi, în faţa a peste 100 de oameni iubitori de cultură de bună calitate.
Cu invitaţi din România şi Republica Moldova, cu oaspeţi veniţi de la Bruxelles (Belgia) şi cu o convorbire telefonică inedită cu primul şi singurul cosmonaut al României, Dumitru Dorin Prunariu, aflat atunci la sediul ONU din Viena (Austria), evenimentul a durat peste patru ore, dar a fost frumos şi mai ales atractiv pentru toţi cei prezenţi.
Cartea "UNIVERS 69" este dedicată promoţiei 1969 de la Colegiul Naţional Iaşi (fostul Liceu nr. 1 Mihail Sadoveanu), la 50 ani de la absolvirea liceului, dar şi colegilor de la Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), la 100 ani de la înfiinţarea organizaţiei, iar în 2019 la Iaşi şi nu numai s-au aniversat şi cei 160 ani de la Unirea Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Volumul lui Dan Teodorescu are un număr record de 692 pagini şi prezintă reportaje şi cronici culturale şi sportive din România, Grecia, Germania, SUA şi Franţa, iar cifra 69 poate reprezenta şi apropiata vârstă a autorului, născut pe 19 aprilie 1950, la Iaşi. Iar dacă adunăm ziua naşterii (19) cu anul naşterii (50), rezultă tot 69, o cifră reprezentativă în acest an pentru jurnalistul Dan Teodorescu.
Despre cartea pusă în dezbatere publică au vorbit, la modul laudativ, numeroase personalităţi din Iaşi şi din zona Moldovei, precum scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă, Corina Matei-Gherman, Mihai Caba, Vasile Larco, Dumitru V. Marin, pictorul Calistrat Robu, dr. Aurica Ichim (directorul Muzeului Municipal Iaşi), jurnalistul sportiv Dan Dobrescu. 
Despre manifestarea culturală în sine, dar şi despre activitatea editorială a jurnalistului, scriitorului şi poetului Dan Teodorescu. au mai vorbit în faţa publicului scriitoarea Nina Gonţa, actriţa Doina Deleanu (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi) şi poeta din oraşul Bălţi (Republica Moldova), Veronica Rusu-Bucico.
Programul artistic şi sportiv care a urmat a fost unul de înalt nivel, structurat pe următoarele secvenţe:
- Recital de muzică klezmer cu formaţia NIGUN (de la Comunitatea Evreilor Iaşi, conducător artistic: Romeo Luchian). La vioară a fost Tania Luchian, iar solist vocal Uri Ferenbac.
- Program demonstrativ de gimnastică aerobică, cu sportivii medaliaţi ai Clubului GIMNIS Iaşi (antrenor: Bogdan Bantă).
- Recital de muzică uşoară cu interpreţii Nina Cuciuc, Cristian Simionică, Dănuţ Petrişoaea, Daniela Cojocaru (componenta grupului "The Four" şi participantă la Eurovision România 2019 - semifinala de la Iaşi). 
- Recital actoricesc cu Emil Gnatenco, pe versurile poetului ieşean Dan Teodorescu, cu selecţiuni din volumul de versuri "În nopţile cu heruvimi sălbatici" (editura PIM Iaşi - 2015).
- Recital de dans sportiv, standard şi latino-american, cu perechea de performeri Alexandru Horhogea - Denisa Iftime, de la CDS NIKONS Iaşi (antrenor şi coregraf: Amira Niculiţă-Zapalii).
- Recital de muzică populară cu Maria Lincu şi Karla Ursu, ultima, debutând şi ca interpretă de muzică uşoară.
- Recital la nai cu elevul Dumitru Prisăcaru (de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă - director: Paul Zamfir).
- Recital la chitară clasică cu elevul Matei Coriciuc (de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă  - clasa prof. Vasile Gavriş).
- Recital de epigrame şi poezie cu membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi / ALPI. Au fost aplaudaţi de publicul larg Mihai Batog-Bujeniţă (directorul ALPI), Doina Toma, Angela Mihai, Angela Pistol, Victor Iosif, Mihai Caba, Rodica Ioniţă-Grosu (revenită din Japonia pe meleaguri natale), Sofia Doina Gavrilă, Corina Matei-Gherman, Vasile Larco şi invitatul ceferist Petru Naslău.   
În "discursul" său epigramatic, cu ocazia lansării volumului UNIVERS 69, de colegul Dan Teodorescu, scriitorul Mihai Caba a recitat următoarele catrene:
Şi-acum, la noua-ţi lansare de carte,
Un coş cu flori îţi dăruiesc obişnuit,
Dar, vai, de-i ţine-o la fel mai departe,
Presimt că în curând o să mă faci... falit!
*    *    *
Despre DanTE-al nostru , faptul colosal
Ce tocmai l-am aflat, iată, vi-l spun şi vouă:
Plecat în zboru-i înalt de la Naţional,
Ajuns-a în... „Universul ´69”!
*    *    *
Prezent la noua-ţi lansare
Îţi fac urarea cunoscută:
S-ajungi cu-aceeaşi ardoare
Şi la „Universul – 100”!
Au urmat următoarele repere:
- Recital artistic cu oaspeţii din stânga Prutului, cu poeta Veronica Rusu-Bucico (din Bălţi) şi tenorul de talie internaţională Oleg Herescu (din Tiraspol), ambii veniţi special din Republica Moldova pentru acest eveniment.
- Recital de muzică folk şi poezie cu Adi Gegiuc şi respectiv Andrei Maftei.
Susţinută în poziţia de "independent" de Asociaţia civică "Împreună pentru A8" la alegerile europarlamentare din 2019, prin cuvântul preşedintelui Ionel Apostol rostit în faţa publicului, ieşeanca dr. ec. Gregoriana Carmen Tudoran (42 ani, care de 10 ani trăieşte şi munceşte la Bruxelles, unde are propria sa firmă de consultanţă şi management) şi-a prezentat programul său economic pentru dezvoltarea zonei de Nord-Est a României şi pentru demararea construirii autostrăzii A 8, Ungheni - Iaşi - Tg. Mureş, care ar scoate Moldova din izolarea în care se află.

* O legătură extraterestră, pe traseul Iaşi - Viena

În convorbirea telefonică, în direct, dintre jurnalistul Dan Teodorescu şi generalul dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu, salutat de la prezidiul manifestării  şi de vechiul prieten comandorul de aviaţie (r) Mihai Batog-Bujeniţă, celebrul cosmanut român, cetăţean de onoare al Iaşului şi aflat în acea seară la sediul ONU de la Viena, în Austria, a menţionat, printre altele: "Mă bucură faptul că lansarea cărţii domnului Dan Teodorescu este una de succes. De fapt, fără jurnalişti de valoare, misiunile noastre extraterestre ar fi rămas doar la timpul trecut, dar iată că astăzi, după mulţi ani, cu ajutorul lui Dan Teodorescu şi nu numai, eu pot fi mereu în actualitate, un ambasador al României pe meridianele lumii, în domeniul cosmonauticii!".  
Vă informăm că volumul "UNIVERS 69" are inserat în prefaţa lui autograful personalizat oferit de Dumitru Dorin Prunariu lui Dan Teodorescu, cu ocazia inaugurării Centrului Cultural Româno-German de la Nürnberg (Germania). Centrul cultural menţionat poartă numele lui Dumitru Dorin Prunariu, iar directorul fondator este românca Ionela van Rees-Zota, care locuieşte de 10 ani în Germania şi care este şi managerul Agenţiei de Presă "Aşii Români" şi al ziarului "Vocea Ta", acolo unde ieşeanul Dan Teodorescu ocupă funcţia de redactor şef adjunct.
Vă reamintim că Dumitru Dorin Prunariu, de profesie inginer aeronautic şi născut pe 27 septembrie 1952 la Brașov, la 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

* Sesiune de autografe şi tortul festiv la finalul evenimentului

În cadrul evenimentului cultural de la Hotelul Moldova din Iaşi a avut loc şi o sesiune de autografe cu autorul cărţii, iar în final a fost prezentat publicului şi savurat de cei prezenţi tortul festiv "UNIVERS 69", primele felii fiind tăiate de elevii Silviu Teodorescu (nepotul cel mare al jurnalistului Dan Teodorescu, care recent, pe 18 februarie, a împlinit frumoasa vârstă de 12 ani şi a fost sărbătoritul zilei) şi Karla Ursu (care pe 19 aprilie, în aceeaşi zi în care s-a născut şi Dan Teodorescu, la o distanţă mai mare însă de ani, va schimba prefixul, împlinind... 10 ani!).
Moderatorii evenimentului au fost Dan Teodorescu, Corina Matei-Gherman şi Mihai Batog-Bujeniţă, iar fotoreporterii şi operatorii video aflaţi la datorie s-au numit Rodica Rodean, Ioan Vârlan, Calistrat Robu, Ina Paladi, Crina Teodorescu, Mihai Chelariu, Marian Stănescu, Ciprian Ursu, Silviu Teodorescu. Pe pupitrul tehnic s-au aflat Nicolae "Culiţă" Păduraru şi Nicolae Petcu.
Organizatorii manifestării culturale de vineri seară, 22 februarie 2019, au fost Asociaţia Literară Păstorel Iaşi, Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, Uniunea Creatorilor de Artă - Sucursala Iaşi, Cenaclul artistic "George Topîrceanu" Iaşi şi Unita Turism - Hotelul Moldova Iaşi.
Principalii parteneri media au fost publicaţia "SPORT FAN CLUB", Agenţia de Presă "Aşii Români" şi ziarul "Vocea Ta", ambele cu sediul central la Nürnberg - Germania şi revista "Mioriţa USA", care se editează la Sacramento - Statul California - SUA.
Vă reamintim că jurnalistul şi inginerul constructor Dan Teodorescu este şi directorul sportiv şi ofiţerul de presă al Clubului Sportiv CFR Iaşi, de 13 ani. (REDACŢIA)