Sportul ieşean – la raport în “Sala Galbenă” a Prefecturii

* În această zi de 14 aprilie 2010, Direcţia pentru Sport a Judeţului Iaşi şi Clubul Sportiv Municipal Iaşi au prezentat raportul de activitate pe anul 2009 şi perspectivele pe 2010, la această manifestare fiind invitate şi celelalte cluburi sportive locale, printre care şi CS CFR Iaşi * Din păcate, cei care dau bani pentru sportul ieşean, în speţă conducătorii Primăriei locale, Consiliului Judeţean şi a Fundaţiei Sportului Ieşean au lipsit de la această întâlnire

“Sala Galbenă” a Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi a găzduit astăzi şedinţa de analiză a activităţii DSJ Iaşi şi CSM Iaşi pentru anul 2009, dar s-a vorbit şi de perspectivele performanţei sportive ieşene în 2010. Au prezentat materiale complete Adrian Poeană (consilier la CSM Iaşi), Ciprian Paraschiv (director coordonator la DSJ Iaşi) şi Elena Moldoveanu (responsabilul compartimentului financiar-contabil de la DSJ Iaşi).
Au stârnit un mare interes cele două materialele prezentate de conducerea DSJ Iaşi, care au fost: “RAPORTUL PRIVIND ACTIVITATEA DIRECŢIEI PENTRU SPORT A JUDEŢULUI IAŞI ÎN ANUL 2009” şi “PROGRAMUL DE ACTIVITATE ŞI CALENDARUL SPORTIV JUDEŢEAN PE ANUL 2010”.


În materialele prezentate de DSJ Iaşi se menţionează, printre altele, că preocuparea Direcţiei pentru Sport a Judeţului Iaşi a fost orientată în 2009 spre realizarea principalelor prevederi ale programului „Promovarea sportului de performanţă”. Pentru realizarea acestora, Direcţia Judeţeană, în colaborare cu autorităţile publice locale, cu federaţiile sportive naţionale şi cluburile sportive, a acţionat în următoarele direcţii: susţinerea financiară a calendarului sportiv propriu (etape locale şi judeţene, competiţii locale şi interjudeţene), susţinerea activităţii clubului departamental, susţinerea activităţii structurilor sportive de drept privat, potrivit prevederilor Legii nr. 350/2005 şi a Ordinului MTS nr. 130/2006, susţinerea materială a sportivilor de performanţă, componenţi ai loturilor olimpice şi naţionale, extinderea sistemului judeţean de selecţie şi de promovare a celor mai valoroşi copii şi juniori în structurile sportive capabile să asigure un nivel superior de pregătire şi educaţie sportivă, perfecţionarea permanentă a sistemului competiţional şcolar prin cele două mari competiţii: Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar şi Cupa Liceelor, colaborarea mai bună cu asociaţiile judeţene respective pentru a asigura cel mai bun cadru tehnic de desfăşurare a întrecerilor, colaborarea cu COSR şi federaţiile de specialitate pentru susţinerea pregătirii sportivilor astfel încât Iaşul să aibă o contribuţie superioară în participare şi rezultate la JO 2012.
În raportul prezentat de directorul coordonator Ciprian Paraschiv se mai menţionează că, în anul 2009, în Registrul Sportiv al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret figurează un număr de 121 structuri sportive în judeţul Iaşi, dintre care 6 de drept public şi 115 de drept privat. Au fost 14 cluburi sportive cu activitate de performanţă şi un număr de 273 de sportivi în loturile naţionale. S-au obţinut 379 de medalii la Campionatele Naţionale (dintre care 14 medalii de aur), 56 de medalii în competiţii internaţionale (dintre care 21 medalii de aur). Au fost un număr de 4.704 sportivi legitimaţi, dintre care 3.034 la fotbal.
Cele 7 cluburi ieşene care au obţinut rezultate meritorii în competiţii internaţionale au fost Clubul Sportiv Politehnica Iaşi, Clubul Sportiv Municipal Iaşi, Liceul cu Program Sportiv Iaşi, Clubul Sportiv Şcolar Unirea Iaşi, Clubul Sportiv ’’Gladiatorul’’ Iaşi, Clubul Sportiv CFR Iaşi 2002 şi Clubul Sportiv “Omega Tehnoton” Iaşi. Majoritatea medaliilor au fost însă obţinute de către sportivii juniori, iar această tendinţă se menţine în ultimii ani. Excepţiile sunt prezentate de sportivii: Dolniceanu Tiberiu - scrimă, Dorneanu Irina – canotaj, Radu Andreea – atletism, care, alături de Petrila Mihaela, de la canotaj, senioară din acest an, constituie speranţele sportului ieşean pentru JO din 2012, de la Londra.

* Burse de excelenţă pentru sportivii ieşeni

Deoarece cluburile ieşene, fără excepţie, nu pot asigura condiţii pentru înalta performanţă, DSJ a făcut demersuri la Consiliul Local – Fundaţia Sportului Ieşean pentru a acorda BURSE DE EXCELENŢĂ unui număr de 15 sportivi de valoare ce pot reprezenta judeţul Iaşi în competiţii oficiale internaţionale de anvergură (Campionate Mondiale, Campionate Europene şi, mai ales, la Jocurile Olimpice). “Considerăm că sprijinirea acestor “olimpici” va crea emulaţie în rândul acestora, determinându-i să rămână în oraşul care i-a crescut, oferindu-le oportunitatea de a fi “ambasadori” de marcă ai Iaşului şi ai României”, a mai menţionat directorul Ciprian Paraschiv.
Un capitol aparte îl reprezintă şi sporturile de echipă unde, pentru a face faţă cerinţelor competiţionale, sunt necesare eforturi financiare mari. Din acest motiv, trebuie să menţionăm preocupările şi realizările celor care se ocupa de destinele acestora:
FC Politehnica SA Iaşi – fotbal, CV Penicilina Iaşi – volei, CS Politehnica Iaşi - baschet, handbal şi rugby, CS CFR Iaşi – popice, CSM Poli CFR Iaşi - tenis de masă, CS Tehnopres Iaşi - tenis de masă.
Ca urmare a rezultatelor înregistrate de către sportivii juniori ieşeni şi ca o recunoaştere a profesionalismului dovedit de către antrenorii lor, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, împreună cu Federaţiile Sportive Naţionale de canotaj şi scrimă, au înfiinţat următoarele centre olimpice de pregătire a juniorilor la Iaşi: Canotaj - Centru Olimpic de pregătire a juniorilor, Centru de pregătire a juniorilor II a Federaţiei Române de Canotaj; Scrimă - Centru Olimpic de pregătire a juniorilor (băieţi şi fete). Majoritatea componenţilor acestor centre provin de la cluburile ieşene.
“Dacă am prezentat principalele realizări ale sportivilor ieşeni la ramurile de sport olimpice, este firesc să amintim şi principalii tehnicieni care, prin profesionalism, au contribuit la realizarea acestor performante: Biţucă Iulian, Ursanu Viorica, Săcăleanu Ioan, Lazariuc Ioan, Băhnărel Sorin, Dreer Constantin, Zbughin Alexandru, Aniţoaie Petru, Cărbunaru Marin, Aghion Vergil”, a remarcat acelaşi Ciprian Paraschiv, cel care, vineri, pe 16 aprilie, îşi va susţine şi teza de doctorat, el fiind în anii din urmă şi fundaşul “de fier” al echipei de fotbal Politehnica Iaşi.
La ramurile de sport neolimpice, din punct de vedere al rezultatelor obţinute, putem să spunem că sunt remarcabile cele de la Palatul Copiilor - antrenor Cristian Popovici, CSM Iaşi - antrenor Ivan Gabriela, CS KWANG-GAE Iaşi - antrenor Sorin Miron, CS LONG HO Paşcani - antrenor Ovidiu Covaci, CS DAO Iaşi -ntrenori Nica Teodor şi Nica Şefan, CS THIEU LAM Iaşi - antrenor Ciobotaru Geluţă, CS ENPI Iaşi - antrenor Irina Pătrăhău-Pascaru. O menţiune se poate acorda şi Asociaţiei Judeţene Sportul pentru Toţi Iaşi, cu bune realizări în anul 2009.

* Necazuri de tot felul în sportul ieşean

În luările la cuvânt, vorbitorii au arătat necazurile din sportul ieşean, în primul rând de ordin financiar şi au cerut sprijinul necesar autorităţilor ieşene. Au discutat pe această temă Vasile Câtea (vicepreşedintele FR Box), Cristi Boşca (consilier la Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret), Ioan Săcăleanu (antrenor de tir), Ion Lazariuc (antrenor de canotaj), Gigi Ciobotaru (antrenor de tenis de masă), Gheorghe Şoană (redactor sportiv la Radio Iaşi). Reprezentantul clubului sportiv CFR Iaşi, Dan Teodorescu, care i-a avut drept sprijin pe antrenorii Vergil Aghion (tenis) şi Costică Ciurdea (popice), a menţionat faptul că gruparea de la “Gara Mare” doreşte să facă performanţă la nivel înalt şi pe plan internaţional la popice, box, tenis şi culturism şi a invitat asistenţa la numeroasele competiţii cu participare internaţională care vor fi găzduite în 2010 de baza sportivă CFR Iaşi şi Sala Polivalentă, sub organizarea CS CFR Iaşi.
În alocuţiunea sa, subprefectul Cristian Angheluţă a menţionat: “Orgoliile în oraşul Iaşi sunt prea mari, atât în politică, învăţământ, dar şi în sport. Ar trebui să uităm complet de implicarea politicului în domeniul sportului! De ce fotbalul ieşean este pe primul loc la bani, iar banii sunt publici? Echipa de fotbal Politehnica Iaşi nu va merge bine decât atunci când ea va fi preluată în întregime de un investitor privat. Este strigător la cer că nu există o strategie a sportului ieşean. În schimb, la orgolii suntem campionii ţării. Eu sunt ieşean şi mă doare acest lucru!”. La finalul manifestării, directorul DSJ Iaşi, Ciprian Paraschiv a spus: “Noi trebuie să facem politica sportului! Împreună putem reuşi!”.
Dan TEODORESCU