CLUB SPORTIV CFR IAŞI

MENS SANA IN CORPORE SANO

În paralel cu Campionatele Naţionale pentru seniori şi senioare de la Cluj, la Palatul Culturii din Iaşi a avut loc un concurs juvenil de şah denumit Cupa Moldovei şi care a avut o participare internaţională.

Începutul lunii martie a adus pentru şahul ieşean noi succese în întrecerile interne, în cadrul Campionatelor Naţionale pentru seniori şi senioare de la Cluj, dar şi în cadrul Cupei Moldovei de pe teren propriu, care a avut loc cu ocazia zilelor Şcolii "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din cartierul Tătăraşi. Ajunsă la ediţia a IV-a, la Cupa Moldovei de la Palatul Culturii au participat 24 de echipe din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Ucraina, care au adunat la start 96 de tineri şahişti. După 7 runde disputate în sistem elveţian, victoria a revenit echipei din Bălţi (Republica Moldova), urmată la foarte mică distanţă de echipa Stejarul Iaşi, a Şcolii generale “B.P. Haşdeu”, alcătuită de elevii Armand Martiniuc, Codin Păcuraru, Matei Acsinte, Ioana Hliboceanu. Pe locul 3 a terminat echipa Liceului Negruzzi Iaşi (Tudor Nica, Roxana Anton, Dan Ungureanu, Clarissa Bejan), la mare luptă cu cea a Şcolii generale Ştefan Bârsănescu Iaşi şi cea a echipei din Sofia (Bulgaria).

De mentionat că jucătorii ieşeni clasaţi pe podium fac parte şi din secţia de şah a Clubul Sportiv Politehnica-Cotnari, iar de la echipa Stejarul Iaşi (locul 2) au lipsit vedetele Georgiana Morea, Ilinca Vericeanu şi Ioana Gelip, care au participat în aceeaşi perioadă la Campionatele Naţionale de Seniori şi Senioare de la Cluj. Astfel, Ioana Gelip a jucat excelent şi a reuşit în final să ocupe locul 13, un loc onorabil având în vedere vârsta ei fragedă. Însă performera şahului ieşean a fost Iozefina Păuleţ, componentă a echipei Politehnica-CFR-Cotnari, care a devenit la Cluj vicecampioană naţională la senioare, cu 6.5 puncte, deşi ea este încă junioară la 19 ani. Pe locul 1 s-a clasat Corina Peptan (AEM Luxten Timişoara, cu 8 puncte din 9 posibile), care a dominat clar competiţia de pe malurile Someşului. Celelalte două componente ale echipei Politehnica-CFR-Cotnari Iaşi au ocupat locul 5 (Smaranda Pădurariu – 6 puncte) şi respectiv locul 7 (Alina Motoc – 5.5 puncte), ultima remizând în runda a 9-a (ultima) cu campioana naţională Corina Peptan.

În competiţia băieţilor, câştigată de Vladislav Nevednichy (AEM Luxten Timişoara, cu 7 puncte), se remarcă locul 13 pentru ieşeanul Lucian Filip şi locul 14 ocupat de antrenorul-jucător ieşean Vladimir Danilov, ambii cu 6.5 puncte, dar care au concurat pentru echipa Hidrocon Bacău. Pe locul 25 s-a clasat Ioan-Iulian Taras (Poli-Cotnari Iaşi), cu 6 puncte la activ. S-au mai remarcat la Cluj şi juniorii de la Politehnica-Cotnari Iaşi (care au evoluat în întrecerea seniorilor), printre cei mai merituoşi fiind Vlad Stegariu, Alex Stegariu, Dan Taras, Bogdan Gârbea, Călin Gheorghiu (la doar 11 ani) şi Emanuel Chifor.

“Rezultatele obţinute de şahiştii noştri la începutul lunii martie sunt de execepţie şi ele vin în urma unei perioade lungi de pregătire, dar şi în urma participării la turnee deosebit de puternice în Spania şi Franţa”, ne-au declarat la unison antrenorii Vasile Manole, Vlad Ungureanu şi Vladimir Danilov, de la Poli-CFR-Cotnari Iaşi.

De menţionat că la sfârşitul acestei săptămâni, va avea loc prima etapă denumită Grand Prix Iaşi, dintr-un circuit şahistic la nivel naţional de 5 turnee, un alt test important înainte Campionatelor Naţionale de juniori din luna aprilie.