CLUB SPORTIV CFR IAŞI

MENS SANA IN CORPORE SANO

  Echipele românești de popice se pregătesc pentru debutul în cupele europene, din intervalul 30 septembrie – 4 octombrie

 La Ritzing (Austria) și Zagreb (Croația) vor debuta cupele europene de popice, ele fiind Cupa Mondială, respectiv Cupa Europei și Cupa NBC. În Austria se vor întrece campioanele naționale din Europa, la competiția de la Ritzing fiind prezente și echipele românești CFR Cluj (la masculin, care anul trecut a reușit un loc 3 în Cupa NBC) și Romgaz Electro Tg. Mureș (la feminin). Ambele grupări doresc calificarea în turneul final de patru și o participare ulterioară în Liga Campionilor, acolo unde vor ajunge primele 7 clasate de la cea mai galonată competiție a momentului, Cupa Mondială. Lotul clujean este alcătuit din sportivii Cornel Popa, Grigore Blaga, Ion Figlea, Robert Merza, Petruț Mihălcioiu, Teodor Popa și juniorii Bogdan Dudaș și Sebastian Beșe. Antrenorul formației de pe Someș este Grigore Blaga. La feminin, Romgaz Electromureș Tg. Mureș, sub conducerea antrenorilor Șandor Sereș și Istvan Orosz, se prezintă cu un lot puternic de jucătoare, ele fiind Daniela Șopterean (ex-Muntean), Tilda Duka, Carmen Barabaș, Doina Baciu, Martina Emeșe, Ana Horvath și junioarele Laura Bungărdean și Alina Suciu. Alături de echipa mureșeană, mereu la datorie, se află și vicepreședinta clubului Electromureș, Matilda Antal.

În competiția masculină de la Ritzing va fi prezentă și campioana Franței, Racing Club Strasbourg, echipă care are în componența ei și trei sportivi români, pe Vasia Donos, Geo Ungureanu și {tefan Gogoriță, primii doi având deja dublă cetățenie româno-franceză. La feminin participă și campioana Germaniei, SKC Victoria 1947 Bamberg, cu româna Ioana Văidăhăzan în lotul de jucătoare.

 * Două competiții în capitala Croației

 La Zagreb, în Croația, vor avea loc întrecerile de la Cupa Europei (pentru vicecampioanele naționale de pe bătrânul continent) și Cupa NBC (pentru ocupantele locului 3 din campionatele naționale europene). La masculin, reprezentanta României la Cupa Europei va fi CFR Olimpia ACB Iași, antrenată de Ilie Băiaș, care are la dispoziție următorul lot lărgit de sportivi: Costică Ciurdea, Gyula Vereș, Remus Antimirescu, Marius Manea, Alin Vreavu, Iulian Gabriel Cucu, Mihai Gabriel Benghiac și juniorii Dan Mihăilă, Ion Cercel și Paul Rohotin, în timp ce Florin Opincă este accidentat, iar Dumitru Penciuc jr este utilizat doar la echipa a doua de juniori. Principalii favoriți ai competiției de la Zagreb sunt echipele Zalaegerszegi TV FMVaS (din Ungaria, cu românii Dumitru Beșe, Claudiu Boantă și Zoltan Feher în lot, formație care deține în prezent trofeul din Liga Campionilor) și SKC Victoria 1947 Bamberg (Germania, acolo unde joacă și românii Nicolae Lupu și Cosmin Crăciun). În competiția feminină din Cupa Europei, reprezentanta României este Rapid Voința București, prima favorită la câștigarea trofeului, cea care a ocupat locul 2 anul trecut în Cupa NBC. Sub conducerea antrenoarei Vasilica Pometcu, giuleștencele vor deplasa la Zagreg următorul lot de jucătoare: Ana Gonciar, Luminița Colonișteanu, Elena Marin, Carmen Angelescu, Luminița Dobre, plus junioarele Oana Darie, Gabriela Ciorăscu și Georgeta Olteanu. Din păcate, fosta internațională de junioare Daniela Iordan s-a lăsat de sport și s-a apucat de... afaceri, la Buzău!

Primele cinci clasate de la Cupa Europei vor promova apoi în Liga Campionilor, cu mențiunea că băieții de la Zalaegerszegi TV FMVaS sunt calificați automat în optimile de finală din “Champions League”, ca deținători ai trofeului, la fete câștigătoarea “Ligii Campionilor” fiind slovenele de la KK Miroteks Celje, primele favorite săptămâna viitoare în Cupa Mondială, din Austria.

 * Absențe de marcă la Conpet Petrolul Ploiești

 Tot la Zagreb, în Cupa NBC, acolo unde doar primele trei clasate vor ajunge apoi în Liga Campionilor, reprezentantele României sunt Inter Petrila (la masculin) și Conpet Petrolul Ploiești (la feminin). Sub conducerea antrenorului Marcel Dobrică, minerii din Valea Jiului doresc o clasare în “careul de ași” al Cupei NBC, trofeul pe care l-au și câștigat în urmă cu doi ani. Lotul echipei Inter Petrila este alcătuit din sportivii Ioan Hordilă, Virgil Dorin, Leontin Popp, Mănel Manea, Marius Codarcea, Marcel Dobrică și juniorii Marian Bălan și Bogdan Iura. La feminin, Conpet Petrolul Ploiești, care a dobândit anul trecut trofeul suprem în Cupa Europei, va deplasa la Zagreb un lot alcătuit din lansatoarele Daniela Lăcătușu, Alina Sanda, Constanța Constantin, Camelia Matei, Minela Mihăilă, Mihaela Lixandru și junioarele Elena Rusu și Florentina Naghi. “Avem multe absențe importante în lotul de jucătoare pentru Cupa NBC de la Zagreb. Trei jucătoare de bază ne lipsesc, ele fiind Claudia Simion, care va deveni mămică, Gabriela Dumitrescu, care este în tratament medical după o operație, iar Cristina Samson-Bidirică s-a transferat recent în Germania, la Dreiflüsse Passau. Vom încerca totuși să facem o figură frumoasă cu sportivele pe care le avem în momentul de față apte de joc și în care avem toată încrederea că vor scoate un rezultat bun și în Cupa NBC, după ce în sezonul trecut am câștigat Cupa Europei”, ne-a declarat antrenoarea prahoveană, Eleonora Ion.  

*  Trei echipe românești au refuzat din start Liga Campionilor

 Dintre cele șase echipe românești prezente săptămâna viitoare în cupele europene din Austria și Croația, doar cele din Cluj, Tg. Mureș și Iași au optat pentru o participare ulterioară în Liga Campionilor. Celelalte trei (Rapid, Ploiești, Petrila) au refuzat “Champions League” din motive financiare, dar și tehnice, prin inexistența unor arene puse la punct în proporție de 100 % pentru întrecerile europene de nivel înalt. În aceste zile, toate cele șase echipe românești se pregătesc intens pentru participarea în cupele europene amintite, ele efectuând mini-cantonamente pe teren propriu (Iași, Petrila), dar și pe arenele neutre din Petrila (unde se antrenează și fetele din Tg. Mureș), Hunedoara (cu băieții din Cluj pe pistele de concurs) și Fieni (cu sportivele de la Rapid și Conpet Petrolul Ploiești în pregătiri comune).

Dan TEODORESCU