Benone Marcu, la un pas de Europenele de box de la Liverpool

Sâmbătă, la Focșani, a avut loc finala mică (pentru locurile 3-4) din cadrul Cupei Federației la box pe echipe/regiuni.

Cele două combatante au fost Moldova și Dobrogea, prima condusă din colțul ringului de antrenorul Relu Auraș, iar a doua de Ilie Dăscalu. La finalul disputei, Moldova a învins Dobrogea cu scorul de 23-17, după ce patru întâlniri nu s-au disputat din lipsă de adversari, câte doi de fiecare grupare.

Moldova a câștigat la categoriile 54 kg (prin suceveanul de la CSM FlorConstruct, Florin Bejenaru) și ^91 kg (prin ieșeanul Mihai Nistor, de la CS Nicolina), iar dobrogenii nu au avut adversari la categoriile 57 kg și respectiv 69 kg, acolo unde campionul constănțean Ionuț Gheorghe a făcut doar un “sparring” cu un adversar de ocazie. Cele mai frumoase partide au fost cele între Benone Marcu (CFR-CSȘ Unirea Iași) – Erol Hasan (Farul Constanța), la cat. 48 kg și Radu Zarif (CSM Bacău/CSM-Gladiatorul Iași) – Elvis Suleiman (Callatis Mangalia/Dinamo București), la cat. 75 kg, ambele câștigate de moldoveni. După victoria de la Focșani, a treia consecutivă în Cupa Federației, ieșeanul Benone Marcu (antrenat la clubul ceferist de Nicu Brânzei) a fost chemat la o ultimă gală de selecție pe 15 octombrie, în vederea alcătuirii lotului național al României, care va participa la Campionatele Europene de box de la Liverpool, din luna noiembrie, lucru confirmat și de vicepreședintele FR Box, Vasile Câtea. “După atâtea necazuri, când am fost furat în mai multe meciuri, a venit și vremea mea! Mă simt acum ca un <sfarmă piatră> și vreau din tot sufletul să reprezint România la Europenele de la Liverpool și pentru asta voi da totul pe ring în perioada următoare!”, ne-a declarat după meciul câștigat la Focșani, ceferistul ieșean Benone Marcu. După Benone Marcu, Florin Bejenaru, Radu Zarif și Mihai Nistor, ceilalți trei câștigători ai selecționatei Moldovei în fața dobrogenilor au fost Traian Lupu (cat. 64 kg, de la CSM Bacău/CSM-Gladiatorul Iași), Nicolae Berariu (cat. 81 kg, CSM FlorConstruct Suceava) și Constantin Bejenariu (cat. 91 kg, CSM Bacău). În afara celor două neprezentări, Moldova a mai pierdut întâlnirile susținute la cat. 51 kg (acolo unde a boxat Vasile Cristescu, de la CFR-CSȘ Unirea Iași) și cat. 60 kg (prin Cătălin Sandu-CSM Bacău). Toate meciurile de la Focșani s-au desfășurat prin aplicarea următoarelor noi reguli aprobate de Biroul Federal:

- durata fiecărui meci a fost de 3 reprize a 3 minute;

- boxerii nu au purtat căști de protecție;

- punctajul în vederea stabilirii deciziei s-a efectuat de către 3 judecători și fără folosirea sistemului electronic de punctare;

- la o victorie s-a acordat 3 puncte, la o înfrângere 1 punct, iar la o neprezentare nici un punct. Dacă un meci se termina la egalitate, se acorda fiecărei echipe câte 2 puncte.

La finalul confruntării de la Focșani, vicepreședintele FR Box, Vasile Câtea, a mai menționat: “Moldovenii au câștigat meritat și s-a văzut că pugiliștii care se pregătesc la Bacău, precum Lupu, Zarif, Bejenariu și alții, sunt foarte bine pregătiți. Îi doresc mult succes la Benone Marcu la selecția din 15 octombrie, acolo unde, după disputarea partidelor programate, conducerea FR Box va analiza fiecare participare în parte la Europenele de box din Anglia, de la Liverpool”.

Finala mare a Cupei Federației la box, cea pentru locurile 1-2, se va desfășura între reprezentativele “Municipiului București” (Muntenia) și “Transilvaniei”, întâlnirea fiind programată a avea loc duminică, pe 28 septembrie, de la ora 18.00, la Arad.

 

Naționalele de box pentru copii debutează luni la Arad

 

În intervalul 29 septembrie – 4 octombrie, la Arad sunt programate finalele Campionatelor Naționale de box pentru copiii născuți în 1994 și 1995. Patru cluburi ieșene de box vor trimite pe ringul de la Arad 8 tineri boxeri, trei dintre ei aparținând de CSM-Gladiatorul Iași, acolo unde sunt antrenați de Constantin Dreer și Dumitru Agavriloaie. Ei se numesc Renato-Constantin Chirica (cat. 40 kg), Cristian Paznică (cat. 50 kg) și Alexandru Melnic (cat. 52 kg). În continuare, CFR-CSȘ Unirea Iași prezintă în competiție, sub conducerea lui Nicu Brânzei, pe pugiliștii Gheorghe Jugan (cat. 42 kg) și Marin Tudor (cat. 44 kg). De la CS Soroceanu-CSȘ Unirea Iași, sub conducerea lui Viorel Soroceanu, vor fi prezenți la Arad boxerii Sebastian Ursache (cat. 36 kg) și Florin Ignat (cat. 42 kg). De la CS Nicolina Iași va boxa Andrei Arădoaie (cat. 40 kg), asistat la colțul ringului de antrenorul Nicolae Chipirog. Toți antrenorii ne-au declarat că așteaptă de la elevii lor evoluții foarte bune și locuri pe podium.

Dan TEODORESCU