Ştiri despre club

Un doctor care a schimbat regulile: Constantin “Doru” Burcoveanu

Am publicat recent in presa locala si nationala despre cazul sportivei Andreea Ciocirlan, popicar la echipa de junioare CFR Olimpia ACB Iasi, al carei frate de 15 ani, Gabriel Ionut Ciocirlan este paralizat de 14 ani si dupa 8 operatii efectuate poate acum sa mearga doar in cirje, iar pe strada se deplaseaza doar in caruciorul rulant.

Salvarea lui este o operatie la Chisinau, in Republica Moldova, costul acesteia fiind de 1.850 euro. Numai ca familia Ciocirlan este foarte nevoiasa si isi duce traiul de azi pe miine, insa cu demnitate si multa munca. Programata initial pe 13 mai 2009, operatia de la Chisinau a fost aminata in luna septembrie 2009, tocmai din lipsa resurselor financiare in acest moment.
Recent, am participat alaturi de generatia mea la intilnirea de 40 ani de la terminarea Colegiului National din Iasi (ex-Liceul nr. 1 Mihail Sadoveanu) si am povestit unor colegi cazul sportivei Andreea Ciocirlan. Citiva dintre ei, oameni cu stare in acest moment, mi-au spus sa-i las in pace cu asemenea lucruri, unii chiar s-au enervat foarte tare cind am deschis discutia, iar eu m-am simtit umilit si ca un... cersetor, desi am vrut sa fac doar bine! Un mare om m-a ascultat insa cu multa intelegere, Constantin “Doru” Burcoveanu, care fiind si doctor si seful sectiei de chirurgie de la Spitalul Clinic Sf. Spiridon din Iasi, mi-a spus ca familia cu pricina sa vina la el la clinica ca sa vada “pe viu” cazul. Simbata, pe 23 mai, familia Ciocirlan (mama, fiul bolnav si fiica sportiva la clubul CFR Iasi) a fost primita de domnul dr. Doru Burcoveanu si ascultata cu toata atentia. Desi cazul in speta nu este specialitatea fostului meu coleg de liceu, domnul doctor Doru Burcoveanu nu a trimis-o la plimbare pe “Ciocirlan et comp”, ci familia respectiva a plecat de la doctorul Burcoveanu cu o donatie de 100 euro!!! Deci, a fost un fenomen nemaiintilnit: nu te duci tu la doctor cu bani, ci pleci cu bani de la el! Cel care a schimbat regula este medicul chirurg CONSTANTIN “DORU” BURCOVEANU, caruia eu vreau sa-i multumesc public pentru ca a deschis "pirtia" pentru a stringe acei 1.850 euro pentru salvarea copilului Gabriel-Ionut Ciocirlan.
Dan Teodorescu

 

Un caz disperat în lumea sportului ieşean

La doar 17 ani, Andreea Ciocârlan, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida (fostul Liceu Energetic)i este una dintre sportivele de bază ale clubului CFR Iaşi, fiind componentă a formaţiei de popice CFR Olimpia ACB.

În ultimele două sezoane, echipa de junioare CFR Olimpia ACB Iaşi, cu Andreea Ciocârlan în formaţie, a reuşit promovarea la turneul final al Diviziei Naţionale din România, unde a ocupat locul 6, sub conducerea antrenoarei Cristina Pascu. Din păcate, însă, tânăra şi talentata sportivă ieşeană are o situaţie familiară extrem de dificilă, deoarece fratele ei de numai 15 ani, Gabriel-Ionuţ Ciocârlan a paralizat de la vârsta de un 1 an, în urma unui tratament medical defectuos. “Mi-a povestit mama că în urmă cu 14 ani, când fratele meu avea doar 1 an, o doctoriţă a spus că trebuie să facă un vaccin, deşi fratele meu era răcit şi nu avea voie să facă acest lucru. Mama i-a spus doctoriţei că fratele meu este răcit şi nu are voie să facă acel vaccin, dar acea persoana a spus că merge şi aşa... Şi aşa fratele meu a rămas înţepenit în pat, după acel vaccin! În decursul timpului, Gabriel a fost operat de 8 ori la Iaşi, acum poate să meargă în cârje prin casa, iar afară merge doar în căruţul de invalizi. Eu cu mama îl cărăm în braţe de la etajul 3 până la parter la blocul în care locuim, când îl scoatem afară. E foarte greu, plus că mă rog tot timpul la Dumnezeu ca fratele meu să devină un om normal şi să scape de cârje. Singura salvare este o operaţie pe care trebuie să o facă la Chişinău, în Republica Moldova şi care costă 1.850 euro, dar familia mea nu are atâţia bani, suntem destui de nevoiaşi...”, ne-a declarat astăzi, 5 mai 2009, cu lacrimi în ochi, sportiva ceferistă Andreea Ciocârlan, care cere în acest fel ajutorul semenilor.
De menţionat că fratele Gabriel-Ionuţ Ciocârlan este elev în clasa a VII-a la Grupul Şcolar Ion Holban din Iaşi, şcolarizat la domiciliu. Mama lui Gabi, Mihaela Sturza (care s-a despărţit între timp de soţul ei Mihai şi şi-a luat din nou numele de domnişoară) este asistenta socială a fiului ei, pe post de însoţitoare, şi are un salariu de 400 lei RON. Aceasta sumă este de fapt singurul venit lunar al familiei sportivei Andreea Ciocârlan, care locuieşte cu mama şi fratele ei în satul Lunca Cetăţuii, la Blocul 62, scara A, etajul 3, apartamentul 15 – comuna Ciurea, judeţul Iaşi. Telefoanele de contact ale familiei sunt 0232.296028 (acasă, la blocul de lângă gara Ciurea), 0752.432181 (sportiva Andreea Ciocârlan) sau 0756.804600 (mama Mihaela Sturza).
De menţionat că, în conformitate cu fişa medicală elaborată de Dr. Marcel Platon, copilul Gabriel Ionuţ Ciocârlan suferă de Diplegie spastică, fiindu-i recomandat tratamentul chirurgical prin metoda “Miofibrotomia subcutanată pe etape după metoda prof. Ulzibat” or. Tula, medicii specialişti operând în Republica Moldova, în perioada 11-16 mai 2009, la clinica GineSource din Chişinău. Gabriel Ionuţ Ciocârlan a fost programat la operaţie pe 13 mai 2009, iar costul intervenţiei chirurgicale după fişa medicală este de 1.850 euro. “Mama s-a împrumutat şi a plătit avansul de 100 euro. Dacă nu putem da toţi banii acum, în luna mai, putem amâna operaţia pentru luna septembrie 2009, deşi nu este bine această amânare, dar poate până atunci problema noastră financiară se poate rezolva, cu ajutorul oamenilor de bine de lângă noi. Acestora le mulţumim anticipat şi ne rugăm pentru binele lor! Să sperăm că fratele meu va putea merge în picioare, fără ajutor! Speranţa noastră rămâne la Dumnezeu! Doamne ajută!”, ne-a mai spus în final, sportiva Andreea Ciocârlan, componenta echipei de popice CFR Olimpia ACB Iaşi.
Dan TEODORESCU

 

Popicarii au participat la acţiunea “România prinde rădăcini!”

Un număr de cinci popicari ieşeni au participat vineri, pe 27 martie, la acţiunea „România prinde rădăcini” iniţiată de Realitatea TV la Iaşi şi au plantat timp de 2 ore peste 50 de puieţi de pini, salcâmi şi sălcioară în zona C.A. Rosetti, la ieşirea din Iaşi, sub îndrumarea celor de la Ocolul Silvic din zonă.

Sportivii ieşeni Mihai Gabriel Benghiac, Iulian Gabriel Cucu, Ştefan Samson, Andrei Buzdugan şi Costică Ciurdea s-au declarat încântaţi de această iniţiativă şi au declarat că au participat cu mare plăcere la o astfel de acţiune. “Fiecare dintre noi a sădit circa 10 puieţi, am pus mâna de sapă şi hârleţ şi am pus copăceii în pământ cu mare dragoste. Am lucrau timp de două ore pentru sănătatea pământului şi cred că această acţiune va aduce numai bucurii şi noroc familiei mele, dar şi echipei de popice CFR Olimpia ACB Iaşi, care anul acesta luptă pentru o nouă participare în cupele europene şi Liga Campionilor”, a declarat la finalul acţiunii Mihai Gabriel Benghiac, fost dublu campion naţional la popice nu cu mult timp în urmă. 

Alături de popicarii ieşeni au mai plantat puieţi şi jucătorii echipei de fotbal Politehnica Iaşi, însoţiţi de antrenorul Cristiano Bergodi,

printre aceştia fiind prezenţi Andrei Cristea, Bogdan Onuţ şi Ionuţ Bâlbă. Au mai muncit la plantat puieţi şi baschetbaliştii de la Politehnica Iaşi, cei care, după terminarea acţiunii au luat drumul Sălii Polivalente, pentru meciul de campionat împotriva formaţiei CSŞ Ploieşti. La acţiunea de vineri a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Adăscăliţei, una şi aceeaşi persoană cu preşedintele clubului de karate tradiţional ENPI Iaşi, principalul organizator până duminică a Campionatelor Naţionale de karate tradiţional pentru copii, juniori, tineret şi seniori, de pe teren propriu.

Dan TEODORESCU
 

Primele succese din 2009 pentru atletul veteran Neagu Mazilu

Sala de atletism din cadrul complexului sportiv “Lia Manoliu” din Bucureşti a găzduit, în ziua de 8 martie, Campionatele Naţionale de atletism pentru vererani.

La categoria de vârstă peste 80 ani, atletul veteran Neagu Mazilu (81 ani), în prezent la clubul CFR-CSM Iaşi, a participat la două întreceri, la ambele cucerind primul loc al podiumului. În cursa de 400 metri plat, Neagu Mazilu a trecut primul linia de sosire cu timpul de 1:32.39 min, iar în cursa de 800 metri plat, atletul veteran ieşean a terminat pe primul loc, cu timpul de 3:45.39 min. “Am început bine anul 2009, câştigând cele două curse de 400 metri şi 800 metri de la Bucureşti. Festivitatea de premiere a fost oficiată de ieşeanca noastră, Maricica Puică, pe care eu o cunosc de când era mică, îi cunosc şi părinţii şi cu această ocazie am depănat amintiri”, ne-a declarat Neagu Mazilu. În perioada următoare, Neagu Mazilu va lua parte la două competiţii internaţionale pentru veterani, urmând a participa la Campionatele Europene de atletism în sală de la Ancona (Italia), din perioada 25-29 martie şi la Campionatele Balcanice de cros de la Tirana (Albania), programate pe 5 aprilie.

Dan TEODORESCU

 

Am fost desemnaţi cel mai bun club sportiv din Moldova!

În prezentarea ziariştilor Valeriu Ştefan, Gheorghe Şoană şi Cristian Zavastin, studioul de Radio Iaşi a prezentat Gala Sportului pe zona Moldovei, pentru anul 2008. Cel mai bun club sportiv din Moldova a fost desemnat CS CFR Iaşi (preşedinte: ing. George-Radu Pipa), cel care a avut anul trecut rezultate remarcabile cu echipa de popice CFR Olimpia ACB Iaşi (antrenor: Ilie Băiaş), care s-a clasat pe locul 4 la Cupa Europei de la Zagreb (Croaţia) şi a evoluat apoi în optimile de finală ale Ligii Campionilor împotriva profesioniştilor de la BSV Voith St. Pölten (Austria).

Culturiştii clubului ceferist ieşean, sub conducerea antrenorului Petru Ciorbă, au obţinut în 2008 rezultate remarcabile pe plan intern şi internaţional, Lucian Aniţa devenind campion european la juniori, în competiţia de la Budapesta (Ungaria), iar Vlad Pihureac cucerind o binemeritată medalie de bronz la C.E. de seniori din Spania. Plus că Simona Ursache a devenind campioană naţională la fitness, în primul ei an de seniorat. La tenis, sub conducerea antrenorului Vergil Aghion, tânăra sportivă de numai 12 ani Alexandra Zmău a cucerit numeroase titluri pe plan intern, dar şi la turneele juvenile din Franţa şi Italia. La box, antrenorul Nicu Brânzei scoate talente pe bandă rulantă, precum Benone Marcu, fraţii Alexandru şi Tudor Marin, primul dintre cei menţionaţi participând în premieră la Europene de seniori de la Liverpool (Anglia). Tot la popice, pe plan intern, echipele de seniori şi juniori CFR Olimpia ACB Iaşi (antrenori: Ilie Băiaş şi Ioan Bişoc) au devenit vicecampioane naţionale, la individual şi la perechi obţinând medalii la nivel naţional sportivii Dumitru Penciuc jr, Florin Opincă, Iulian Gabriel Cucu, Gyula Vereş, Marius Manea, Dan Mihăilă, Paul Rohotin, Alexandru Pietrariu, Bogdan Mihai. CS CFR Iaşi a montat anul trecut noile piste FUNK, de nivel internaţional, la arena de popice, iar în baza sportivă din Alexandru cel Bun au fost amenajate patru moderne terenuri de tenis pe zgură, de foarte bună calitate, care au găzduit turneul ieşean al circuitului Ţiriac Trophy (director de concurs: Ghiţă Grancea), dar şi manifestarea “10 pentru Andrei Pavel”, acolo unde vedeta tenisului românesc s-a întâlnit pe terenul de joc cu tinerii sportivi ieşeni. În atletismul pentru veterani, cu dublă legitimare CFR-Politehnica Iaşi, Neagu Mazilu, la 80 ani, a obţinut numeroase medalii de aur la competiţiile interne şi europene la care a participat. Plus că pentru sportivii amatori, în cadrul secţiei “sportul pentru toţi”, clubul ceferist a organizat numeroase turnee populare la popice şi tenis de câmp, iar la inaugurarea arenei de popice cu noile piste pe plăci FUNK, la meciul demonstrativ organizat a participat, alături de gazdele de la CFR Olimpia ACB Iaşi, naţionala de seniori a României, sub conducerea selecţionerului Ilie Hosu şi cu prezenţa la joc a secretarului general al FR Popice-Bowling, prof. Costin Novac. Toatre aceste reuşite au făcut ca CS CFR Iaşi să ajungă în viziunea realizatorilor de la Radio Iaşi cel mai bun club sportiv moldav pentru 2008, ceea ce a însemnat o nouă performanţă în palmaresul clubului de la “Gara Mare”.   
Premii de excelenţă pentru sportul moldav
Pe durata unei manifestări artistico-sportive pe durata a 2 ore şi jumătate, colegii de la Radio Iaşi au acordat numeroase premii de excelenţă la gala mai sus menţionată, acestea fiind următoarele:
- Cel mai tânăr sportiv olimpic din Moldova: Bianca Perie (SCM Bacău-LPS Roman, antrenor: Lucică Cucoş);
- Cea mai bună echipă sportivă feminină din Moldova: echipa de şah Cotnari-Politehnica Iaşi (antrenori: Vasile Manole, Vlad Ungureanu, Vladimir Danilov);
- Cea mai bună echipă sportivă masculină din Moldova: echipa de handbal Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău (antrenori: Gabriel Armanu şi Stelian Bursuc);
- Cel mai bun liceu cu program sportiv din Moldova: LPS Roman (director: prof. Petrică Sandu);
- Cea mai activă Direcţie Judeţeană de Sport din Moldova: DSJ Neamţ (director: ing. Gabriel Paisa);
- Cel mai bun club sportiv din Moldova: CS CFR Iaşi (preşedinte: ing. George-Radu Pipa);
- Cel mai bun club sportiv municipal din Moldova: SC Municipal Bacău (director: prof. Liliana Manole);
- Cel mai bun club sportiv universitar din Moldova: CS Universitar “Politehnica” Iaşi (director: conf. univ. Leonida Antohi).  
Au mai fost acordate următoarele diplome de excelenţă:
- Cel mai longeviv sportiv: Neagu Mazilu (CFR-CSU Politehnica Iaşi);
- Cel mai titrat cadru universitar: conf. univ. Marin Chirazi;
- Cel mai implicat manager ţn activitatea sportivă: dr. ing. Constantin Deleanu – SC Cotnari SA;
- Cel mai activ consilier municipal în activitatea sportivă: ing. Sorin Iacoban – Consiliul Municipal Iaşi;
- Cel mai eficient manager financiar: ec. Ana Popescu – CSU Politehnica Iaşi;
- Cel mai fidel şi longeviv sponsor al emisiunilor sportive ale Postului Regional de Radio Iaşi: SC Antibiotice SA Iaşi – manager ing. Coca Caşcaval;
- Cel mai activ parlamentar în activitatea sportivă: Petru Movilă - PDL;
- Cel mai activ funcţionar public judeţean implicat în sport: Constantin Adăscăliţei – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi;
- Cel mai generos şi inspirat redactor şef în diversificarea transmisiunilor sportive: Nicolae Tomescu – redactor şef al studioului de Radio Iaşi;
- Cel mai curajos manager implicat în sport: ing. Maricel Popa – manager SC TEHNOTON SA Iaşi;
- Cel mai activ funcţionar public municipal implicat în sport: Romeo Olteanu, viceprimarul municipiului Iaşi.
În final, Gheorghe Şoană, comentator sportiv la Radio Iaşi a menţionat: "A fost o manifestare care a recunoscut succesele deosebite pe care sportivii din zonele Moldovei le-au avut în competiţiile interne şi internaţionale în anul 2008. După cum aţi văzut, am avut ce premia! Chiar dacă suntem sub semnul unei crize financiare, întotdeauna pentru sport s-au găsit oameni care să sprijine acest mesager cu totul şi cu totul de excepţie, acest permanent ambasador al românilor".
Dan TEODORESCU

 
Mai multe articole...