Tenis de câmp

Banner turnee

Andreea Prisacariu, la primul titlu ITF din carieră


S-a disputat recent un turneu foarte bun pentru Andreea Prisacariu, jucătoarea de doar 19 ani din România, originară din Iaşi, care a reușit în Tucia, la Antalya, să-și treacă în palmares primul titlu ITF Pro, unul dotat cu premii totale în valoare de 15.000 de dolari.
Compatrioata noastră, eleva antrenorului Alex Cojocaru, s-a impus în finala probei de dublu, în care a făcut pereche cu o jucătoare din Rusia, Victoria Mikhaylova, cele două reușind să treacă fără prea mari emoții, cu 6-2, 6-4, de perechea elvețiană Marie Mettraux /Joanne Zuger.

* Turneu juvenil la arenele de tenis CFR Iaşi

În altă ordine de idei, arenele CFR Iaşi au găzduit turneul juvenil de tenis Cupa de Primăvară a Iaşului, pentrz categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani.
Câştigătorii au fost:
- SIMPLU (10 ani): ARCIP DAVID (NADA FLORILOR FĂLTICENI), respectiv NICOLI AMALIA SOFIA (SPORT. CLUB MUNICIPAL BACĂU).
- SIMPLU (12 ani): DASCĂLU ANDREI (CLUB SPORTIV MUNICIPAL PAŞCANI), respectiv STAN ALINA ALEXANDRA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI).
- DUBLU (10 ani): PLEŞCAN BIANCA-MARIA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) / DASCĂLU SORANA (CSŞ UNIREA IAŞI).
Directorul de concurs a fost Raluca Aghion, iar arbitrul principal Cătălin Costaş, ambii din Iaşi.
În anii din urmă, Andreea Prisacariu a debutat ca tenismenă pe arenele CFR Iaşi, sub conducerea antrenoarei Oana Hâncu.
DAN TEODORESCU (Sursa: FR Tenis)

 

"Game, Set şi Match" la arenele de tenis CFR Iaşi

În perioada 16 - 20 martie 2019, Cupa Iaşului la tenis de câmp  - pe echipe a fost organizată de CS CFR Iaşi, în propria arenă din Şoseaua Naţională nr. 7-9. Într-un turneu arbitrat de Cătălin Costaş şi supervizat de directorul competiţiei, antrenoarea Raluca Aghion, ambii din Iaşi, pe terenurile de joc s-au întrecut micii tenismeni de la categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani, la fete şi băieţi.
În fiecare meci s-au derulat trei confruntări, două la simplu şi unul la dublu.
Rezultatele finale în urma partidelor disputate au fost următoarele, cu menţionarea echipelor clasate pe podiumurile de premiere:
- Categoria 10 ani fete:
1. PLEŞCAN BIANCA MARIA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - DASCĂLU SORANA (CSŞ UNIREA IAŞI); 
2. NECULĂEŞ MIRUNA RITA (ACS SENSE ROMAN) - NICOLI AMALIA SOFIA (SCM BACĂU); 
3. CERVAC VERONICA (CS TENIS CLUB CHAMPION BUCUREŞTI) - PAVEL ANA (AS CLUB SPORTIV ELITE TENIS PANTELIMON).
- Categoria 10 ani băieţi:
1. SINESCU JAN PATRICK (TC DAV & SIN SĂCELE) - BURAC DAVID (CS TC VASLUI);
2. ARCIP DAVID (AS CS NADA FLORILOR FĂLTICENI) - AMITITELOAIE TUDOR (CS VERGILIUS IAŞI);
3. TRANDAFIR RAREŞ IONUŢ (ACS LUMIRO BUCUREŞTI) -  RUGINĂ SEBASTIAN (TC FOCŞANI).
- Categoria 12 ani fete:
1. SAGMAR ILINCA (AS CLUB SPORTIV DAX BUCUREŞTI) - DRAGNEA SARA MARIA (TENIS CLUB ENACHE BUCUREŞTI); 
2. CHIRIŢĂ ANA MARIA IOANA (CSŞ BACĂU) - SECUIU SANDRA ELENA (CS TEN CLUB TENIS BUZĂU); 
3. BURCUŢĂ ANTONIA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - STAN ALINA ALEXANDRA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI).
- Categoria 12 ani băieţi:
1. URZICĂ SERGIU CONSTANTIN (CSM MOINEŞTI) - RUGINĂ RAREŞ (TC FOCŞANI); 
2. STOLERIU DAVID (CSM MOINEŞTI) - ANTON DARIUS CRISTIAN (CS DINAMO BUCUREŞTI); 
3. ANDREI LUCIAN ŞTEFAN (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - SAFIR TUDOR GEORGE (CS TENIS CLUB VASLUI).
Pe 6 aprilie 2019 va debuta la arenele CFR Iaşi turneul denumit "Cupa de Primăvară a Iaşului", pentru categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani, la fete şi băieţi. Va fi un turneu de categoria I, din calensarul naţional al FR Tenis.

* Răzvan Itu, ales în Comitetul ITF al Juniorilor

În final, vă informăm că Directorul General al FR Tenis, Răzvan Itu, este singurul român ales într-o Comisie a Federației Internaționale de Tenis, respectiv în "ITF Juniors Committee", cea care se ocupă, practic, de viitorul acestui sport, în condițiile în care este reponsabilă pentru buna desfășurare a întregi activități a jucătorilor de tenis de până în 18 ani.
După cum se ştie, tot în luna aprilie 2019, echipele naționale ale României de tenis participă la două competiții foarte importante din calendarul ITF: la Piatra Neamţ, în 5 şi 6 aprilie, se va disputa întâlnirea de Cupa Davis by BNP Paribas, România - Zimbabwe, iar pe 20 şi 21 aprilie, la Rouen, este programată partida Franța - România, din semifinalele Fed Cup by BNP Paribas, ne informează site-ul FRT.
În ultima perioadă, din echipa României de Cupa Davis a făcut parte şi ieşeanul Bogdan-Ionuţ Apostol (23 ani, locul 627 ATP şi locul 192 ITF World Tennis Singles, acum la CSM Bucureşti), care a început tenisul de performanţă la CS CFR Iaşi, în anii din urmă.
În acest an, Bogdan-Ionuţ Apostol a evoluat în mai multe turnee ITF din Turcia, ajungând până în semifinalele probei de simplu din Antalya. la "GD Tennis Cup", la o competiţie cu premii totale de 15.000 dolari.
DAN TEODORESCU

 

La Arenele CFR: Premiul FRT cu nr. 60 pentru ieşeanca Maria Sabina Simionică

La arenele de tenis CFR Iaşi, în "Balonul" care găzduieşte trei terenuri pe zgură de bună calitate, la acest început de săptămână, mai precis marţi, 19 februarie 2019, s-au încheiat întrecerile competiţiei denumită "Cupa de Iarnă a Iaşului", în organizarea clubului partener CS VERGILIUS Iaşi. Turneul a fost organizat pentru categoriile de vârstă 10 ani, 16 ani, 18 ani, la băieţi şi fete, directorul competiţiei fiind antrenoarea Raluca Aghion, iar arbitrul principal Cătălin Costaş, ambii din Iaşi. 
În probele de simplu şi dublu, câştigătorii au fost următorii tineri sportivi:
PROBA DE SIMPLU:
MASCULIN:
- 10 ani: Jan Patrick Sinescu (Tennis Club Dav & Sin Săcele / jud. Braşov).
- 16 ani: Mihai Negură (CSŞ Bacău).
- 18 ani: Vlad Stoica (CS AS Club Politehnica Bucureşti).
FEMININ:
- 10 ani: Sorana Dascălu (CSŞ Unirea Iaşi).
Ieşeanca Elena Aghion (8 ani şi 10 luni, de la CS Vergilius Iaşi, fiica antrenoarei Raluca Aghion), a ajuns până în sferturile de finală ale competiţiei, după ce a trecut de primele două tururi.
- 16 ani: Daria Săvulescu (CS Dinamo Bucureşti).
Pe locul 3 s-a clasat Maria Sabina Simionică (FOTO / 14 ani şi 9 luni, de la TC Micul AS Iaşi, fiica cantautorului Cristian Simionică), care obţine astfel o medalie de bronz şi cupa cu nr. 60 din carieră.
PROBA DE DUBLU:
- 10 ani masculin: Eric Cezar Tănase (Tenis Club Alex Nicolas Mărăcineni / jud. Buzău) / David Burac (CS Tenis Club Vaslui).
- 10 ani feminin: Briana-Maria Giuvelic (CS Valmet Brăila) / Miruna-Rita Neculăeş (ACS Sense Roman / jud. Neamţ).
La finalul turneului, antrenoarea Raluca Aghion ne-a declarat: "A fost o competiţie reuşită, iar în prezent nivelul de joc este ridicat la nivelul juniorilor, mult mai ridicat decât în urmă cu 5 ani. La categoria 10 ani fete se joacă foarte bine, sunt multe concurente, asta şi în urma faptului că Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu sau Mihaela Buzărnescu au creat o nouă şi mare emulaţie în tenisul feminin românesc. Se joacă bine şi la băieţi, la categoriile 16 ani şi 18 ani, unde Vlad Stoica se evidenţiază tot mai des".
Luna viitoare, începând cu 16 martie 2019, arenele de tenis CFR Iaşi vor găzdui Cupa Vergilius - pe echipe, la categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani, la fete şi băieţi.
De menţionat că, peste puţine zile, tenismenii Răzvan Aghion şi Eduard Silviu Schipor, ambii de la CS CFR Iaşi, vor evolua la un turneu internaţional la Rotterdam (Olanda), din calendarul continental Tennis Europe, rezervat juniorilor de 16 ani.
DAN TEODORESCU
*** UPDATE (1 martie 2019): Într-un turneu extrem de dificil, ieşeanul Răzvan Aghion a ajuns până în sferturile de finală ale probei de simplu din cadrul turneului internaţional U 16 de la Rotterdam, din Olanda.

 

Ieşeanca Andreea Prisacariu, cea mai bună junioară din clasamentul mondial WTA

* Printre premianţii Galei FR Tenis s-a aflat şi preşedintele Clubului Sportiv CFR Iaşi, ing. George-Radu Pipa.

Federația Română de Tenis a organizat și în acest an "Gala Tenisului Românesc", prilej de celebrare a celor mai buni jucători de tenis din România, a celor care au impresionat și au arătat lumii că putem fi cei mai buni.
În anul în care a câștigat primul ei turneu de Grand Slam din carieră, la Paris, unde s-a impus în finala de la Roland Garros, și în anul în care s-a menținut cu atâta autoritate pe locul 1 WTA, Simona Halep este cea mai bună jucătoare de tenis, din lume și, evident, "Sportiva Anului" în România.
Premiul pentru marea noastră campioană a fost oferit de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
"Pentru mine fiecare premiu e important şi îl primesc cu mare drag. Îmi arată că am muncit bine şi că am muncit pentru ceva. Le mulţumesc tuturor care se gândesc să îmi ofere un premiu", a spus Simona într-o nouă seară fericită pentru ea.
Tot în cel mai bun an al lui a primit un titlu și Marius Copi, românul care, intrat în Top 100, nu s-a mulțumit cu puțin, și forțează acum cele mai bune 50 de poziții din lume și, de ce nu, chiar și un Top 20. Marius Copil a primit premiul pentru "Sportivul Anului" din partea noului Ministru al Tineretului și Sportului, Bogdan Matei.
Irina Begu și Horia Tecău, doi jucători atât de buni și de eficienți în probele de dublu, au primit premiile pentru sportivii anului la dublu, după care au urmat câteva momente emoționante.
Mai întâi a urcat pe scenă Alina Tecșor, antrenorul echipei de Fed Cup a României, care i-a oferit Mihaelei Buzărnescu premiul pentru "Cea mai spectaculoasă ascensiune feminină" Mihaelei Buzărnescu, ajunsă în acest an tocmai pe locul 20 WTA, în condițiile în care, să nu uităm, acum doi ani termina sezonul doar pe locul 377 în lume.
Un alt moment special a avut-o în centru pe Monica Niculescu, cea care a primit, pentru cei peste opt ani de prezență în totul mondial, un "Premiu special pentru longevitate în Top 100 WTA". Premiul a fost înmânat de Dumitru Hărădău, președintele turneului de tenis WTA BRD Bucharest Open.
Moment emoționant pentru cei prezenți în momentul în care ministrul Bogdan Matei i-a premiat pe doi dintre cei mai buni jucători români de tenis în scaun cu rotile, Ionuț Filișan și Mihai Gaiță. Șeful MTS le-a oferit celor doi, dar și lui Flavian Crăciun, care nu a putut onora această Gală, diplome pentru "Dezvoltarea tenisului în scaun cu rotile".
La ceremonia găzduită de "Fratelli Lounge & Club" din București au mai fost acordate un "Premiu Special pentru calificarea în Grupa Mondială a Fed Cup", premiu dedicat fetelor noastre, Simona Halep, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Mihaela Buzărnescu și Raluca Olaru, precum și Alinei Cercel Tecșor, antrenoarea echipei de Fed Cup, și lui Florin Segărceanu, antrenor și căpitan-nejucător al Naționalei de fete a României, precum și o serie de premii care au recompensat tineri talentați și de mare viitor pentru tenisul românesc:
Au mai fost nominalizaţi:
• Juniorul Anului - Filip Jianu.
• Junioarea Anului - Selma Cadar.
• Jucătoarea anului în Tennis Europe U14 - Maria Sara Popa.
• Jucătorul anului în Tennis Europe U14 - Mihai Alexandru Coman.
Rezultate deosebite în Circuitul ITF Pro:
- Andreea Roșca, Ilona Ghiroroaie, Raluca Șerban, Georgia Crăciun.
• Cea mai bună junioară din clasamentul WTA - Andreea Prisăcariu (18 ani, care a început tenisul la CS CFR Iaşi, sub îndrumarea antrenoarei Oana Hâncu, iar în prezent este legitimată la CSM Bucureşti).
În 2018, Andreea Prisăcariu a fost finalistă în proba de dublu la turneul de 15.000 dolari din Antalya (Turcia), semifinalistă la simplu la turneul de 15.000 dolari de la Monastir (Tunisia), semifinalistă în proba de dublu la turneul d 15.000 dolari de la Hammamet (Tunisia). Antrenorul ei este Alex Cojocaru, din Bucureşti. De menţionat că, din noiembrie 2018, Andrei Mlendea și Alexandru Cojocaru sunt noii antrenori federali în cadrul FRT.
Președintele George Cosac și Vicepreședintele Răzvan Itu au oferit din partea FRT, tot în cadrul Galei, Diplome de Excelență pentru cei care au contribuit și în acest an la dezvoltarea tenisului din România, șefi de comisii și organizatorii celor mai importante  turnee de tenis, cele din Circuitul ITF PRO.
Lista celor premiați de către FRT este următoarea:
ȘEFI COMISII FRT: 
- ROXANA POPESCU - Președintele Comisiei de Disciplină;
- ȘTEFAN LUNGEANU - Președintele Comisiei de Antrenori;
- ION ȘERBAN - Președintele Comisiei pentru persoanele cu Dizabilități;
- ION ȚUPA - Președintele Comisiei de Competiții și  Clasamente;
- MIHAELA TESTIBAN: Președintele Comisiei de Arbitri;
- FLORIN NIȚĂ - Președintele Colegiului Central de Antrenori;
- MARIAN SITARU - Președintele Comisiei Juridice.
ORGANIZATORII DE TURNEE DIN CIRCUITUL ITF PRO au fost premiaţi de către FR Tenis, ei fiind: CĂTĂLIN MICULA, ION ȚUPA, GHEORGHE BORȚAN, ANELA FREER, RĂZVAN BUCUROIU, MIHAI CIUNTEA, DINU PESCARIU, GEORGE-RADU PIPA (preşedintele CS CFR Iaşi), MIHAI VANȚĂ, SORIN DUMITRU, DUMITRU HĂRĂDĂU, DRAGOȘ ENACHE, AUREL CHIȘOZAN, ȘTEFAN NIȚĂ.
(Sursa: FR Tenis)

 

Răzvan Aghion, la borna cu numărul 15 !

Marţi, pe 11 decembrie 2018, tenismenul ceferist ieşean RĂZVAN AGHION împlineşte 15 ani. El este pe locul 10 în clasamentul FR Tenis în prezent, la categoria 16 ani, cu 4234 puncte.
Elevului de la LPS Iaşi, lui Răzvan Aghion, tot clubul sportiv CFR Iaşi îi urează La mulţi ani, cu fericire şi sănătate! De menţionat că Răzvan Aghion, antrenat de bunicul Vergil Aghion şi mama Raluca Aghion, a cucerit în 2018 două medalii de argint, la simplu şi dublu, la turneele de 16 ani de la Nivelles (Belgia) şi Haifa (Israel), din calendarul mondial Tennis Europe. Cu felicitări!
Tot Răzvan Aghion, la doar 14 ani şi 10 luni, a debutat în 2018 şi la turneul ITF "Trofeului Municipiului Iaşi", la seniori, la simplu şi dublu (alături de Teddy Cojocaru) cu premii totale de 15.000 dolari. Mai este de muncă până la marea performanţă, dar succesele de până acum sunt promiţătoare!
DAN TEODORESCU

 

Ceferistul ieşean Răzvan Aghion, sfert-finalist la turneul de tenis de la Haifa

Al doilea turneu de tenis din Israel, pentru ceferistul ieşean Răzvan Aghion (FOTO), care va împlini în decembrie vârsta de 15 ani, a continuat tot la Haifa, de data aceasta doar în proba de simplu. Din calendarul mondial "Tennis Europe", turneul internaţional de la Haifa a fost de categoria a 3-a, pentru jucătorii de 16 ani.
Pornit din start ca favoritul nr. 7, tânărul şi talentatul Răzvan Aghion (însoţit la Haifa de antrenorul şi bunicul său Vergil Aghion) a ajuns până în sferturile de finală ale tabloului principal de "32", după următoarele rezultate:
- Turul I (13 noiembrie 2018): Răzvan AGHION [7] (România) - Eyal TOLEDANO (Israel) 6-3, 6-1.
- Optimile de finală (14 noiembrie 2018): Răzvan AGHION [7] (România) - Ofer HACOHEN (Israel) 6-0, 6-2.       
- Sferturile de finală (15 noiembrie 2018): Alexander BLOCKX [favoritul nr. 2] (Belgia) - Răzvan AGHION [nr. 7] (România) 6-3, 3-0 (retragere Aghion pe motive medicale; Răzvan a călcat strâmb la un moment dat pe terenul de joc, a continuat să evolueze, dar nu a putut duce meciul până la capăt).
Vineri, 16 noiembrie 2018, în cadrul turneului de la Haifa, sunt programate semifinalele probei de simplu, după următorul program: Alessio BASILE (Belgia) - Patryk STANKIEWICZ [5] (Polonia) şi Lior ROSENSHTUK (Israel) - Alexander BLOCKX [2] (Belgia).
Tot vineri, în finala probei de dublu masculineminamente belgiană,  se va juca meciul Alexander BLOCKX / Idriss HADDOUCH  [nr. 1] (Belgia) - Alessio BASILE / Mats HERREMANS [nr. 2] (Belgia).
Directorul turneului de la Haifa este Lilo Zarfati, iar arbitrul principal Konstantin Zasjadko. Clubul organizator este Haifa Tennis Center.
Pe durata celor două turnee din Haifa la care au participat în luna noiembrie 2018, nepotul Răzvan şi bunicul Vergil au fost găzduiţi de arhitectul şi graficianul de talie internaţională Eduard Mattes, nimeni altul decât fiul regretatului antrenor ieşean de box Iosif Mattes, cu mulţumirile de rigoare din partea familiei Aghion şi ale autorului acestui articol de presă.

* Italianca de la CS CFR Iaşi, M. A. Zmău, pe terenurile de tenis din Spania

Tot în această săptămână, dar la senioare, la turneul ITF de 15.000 dolari de la Castellon (Spania), italianca de origine română Michele Alexandra Zmău (22 ani, locul 599 WTA, care a evoluat mulţi ani pentru CS CFR Iaşi) va juca vineri în sferturile de finală ale probei de simplu şi în semifinalele probei de dublu, alături de iberica Claudia Hoste Ferrer.  
Să mai menţionăm că, începând cu 15 decembrie 2018, "balonul" de la arenele de tenis CFR Iaşi, care cuprinde trei terenuri pe zgură, va găzdui competiţia denumită "Cupa Iaşului de Iarnă", pentru categoriile de vârstă 10 ani, 12 ani, 14 ani, 16 ani, 18 ani şi seniori, la masculin şi feminin.
DAN TEODORESCU

 
Mai multe articole...