Tenis de câmp

Banner turnee

Ieşeanul Răzvan Aghion, argint şi bronz în tenisul juvenil românesc

Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, la Bucureşti s-au încheiat Campionatele Naţionale Individuale de Iarnă la tenis, pentru categoria 14 ani, la feminin şi masculin.
Clubul Sportiv CFR Iaşi, sub conducerea antrenorului Vergil Aghion, a avut trei tineri şi talentaţi jucători în competiţie, pe Răzvan Aghion (nepotul lui Vergil Aghion şi fiul antrenoarei Raluca Aghion), Eduard Schipor, respectiv Bianca Andrei.
În fazele superioare ale competiţiei a ajuns Răzvan Aghion (13 ani, elev la LPS Iaşi în clasa a VII-a A - atletism, diriginte: Rodica Dudău), care a cucerit în final o medalie de argint - la simplu şi una de bronz - la dublu, alături de partenerul Adrian Gheorghe (CSM Brăila).
Din păcate, făcând o entorsă la picorul drept în setul al doilea al finalei de simplu, la scorul favorabil de 6-3, 1-0, Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi) a pierdut titlul de campion în faţa lui Alexandru Stupar (CSM Sibiu), cel care s-a impus în final cu scorul de 3-6, 6-2, 6-0 şi a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere.
La dublu, în finala mică, cuplul Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi) / Adrian Gheorghe (CSM Brăila) a cucerit medalia de bronz în faţa lui Bogdan Dumitru (AS Tenis Club Bucureşti) / Liviu Zamfirache (CSŞ Slobozia) prin neprezentarea adversarilor, deoarece Zamfirache nu s-a prezentat la joc, fiind probabil "supărat" că nu a câştigat competiţia de simplu şi dublu, aşa cum îşi dorea!!!
De menţionat că în sferturile probei de simplu, Aghion l-a învins pe Zamfirache cu scorul de 2-6, 6-4, 6-4, iar apoi Aghion jr s-a impus şi în semifinale, cu 4-6, 6-4, 6-2 în faţa lui Vlad Breazu (Dinamo Bucureşti). În primele două tururi, Răzvan Aghion obţinuse alte două victorii, în faţa lui Alexandru Givan (Sportul Studenţesc Bucureşti) - cu 7-5, 6-1 şi Iustin Belea (Dinamo-Centrul Sportiv Braşov) - cu 7-5, 6-0 (în optimile de finală).
La finalul turneului de la nivel naţional, găzduit de Centrul Naţional de Tenis din Bucureşti, antrenorul ieşean Vergil Aghion ne-a declarat: "A fost un turneu foarte bun făcut de Răzvan şi drept să spun nu ne aşteptam să cucerească două medalii, fiind însă extrem de aproape şi de cea de aur, de la simplu, acolo unde doar o entorsă i-a oprit drumul spre titlul de campion naţional. Până la marea finală, Răzvan a avut la această competiţie de nivel naţional meciuri grele, echilibrate, dar a avut măiestria să le câştige! El a fost selecţionat acum şi în lotul naţional al României la categoria 14 ani, alături de Matei Palcău, de la Ştiinţa Constanţa şi Alexandru Stupar, de la CSM Sibiu. Săptămâna viitoare, Răzvan se va întoarce la lotul naţional de la Bucureşti, sub conducerea antrenorului Cătălin Micula, pentru a evolua a apoi, cu echipa României, la competiţia WinterCup, din Turcia, de la Istanbul".
Aflată la Iaşi, antrenoarea Raluca Aghion, care este mama lui Răzvan şi fiica lui Vergil Aghion, ne-a mai spus: "Deşi Răzvan este foarte supărat că nu a ajuns campion naţional, din cauza unei accidentări, noi suntem foarte bucuroşi de performanţele lui, din Bucureşti. De un singur lucru ne este frică, de competiţia de la Istanbul, unde ne rugăm la Dumnezeu să fie linişte şi pace. Dar poate între timp se va schimba locul de desfăşurare al turneului...".
Vă mai informăm că directorul Campionatelor Naţionale Individuale de Iarnă din Bucureşti a fost Cătălin Micula, secondat de antrenorul federal Radu Bădin, iar arbitrul principal a fost Mircea Constantin.
De pe 16 ianuarie, tot la Bucureşti vor debuta Campionatele Naţionale Individuale de Iarnă la tenis, pentru categoria 12 ani.
DAN TEODORESCU
*** UPDATE (14 ianuarie 2017, ora 19.38):
Câştigătorii competiţiei, la simplu şi dublu, au fost: Alexandru Stupar (CSM Sibiu) şi Fatima Keita (Dinamo Bucureşti), respectiv Andrei Nica (Asociaţia de Fotbal Zărneşti) / Alexandru Stupar (CSM Sibiu) şi Alexandra Iordache (CSŞ Slobozia) / Andreea Roşca (CSM Bucureşti). Cu felicitări!

 

La Bucureşti au debutat Campionatele Naţionale de Iarnă la tenis

Tenismenii Răzvan Aghion (FOTO) şi Eduard Schipor, de la CS CFR Iaşi, participă în aceste zile la Campionatele Naţionale de Iarnă de la Bucureşti, la categoria de vârstă 14 ani, sub îndrumarea antrenorului Vergil Aghion.
Dacă Răzvan Aghion este favoritul nr. 2 în proba de simplu, Eduard Schipor a luat parte la turneul de calificare, unde l-a învins pe Mihai-Alexandru Marin (CS Unirea Urlaţi) cu scorul de 6-3, 6-1 şi a promovat şi el pe tabloul principal de "32".
Marţi, 10 ianuarie 2017, în turul I al probei de simplu, cei doi ieşeni vor avea următorii adversari:
- Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi, nr. 2) - Alexandru Givan (CS Sportul Studenţesc Bucureşti, venit din calificări);
- Eduard-Silviu Schipor (CS CFR Iaşi, venit din calificări) - Alexandru-Rareş Giurea (CSŞ Petroşani).
Meciurile de dublu de marţi nu vor debuta înainte de ora 14.30. La băieţi, Răzvan Aghion va face pereche cu Adrian Gheorghe (CSM Brăila) şi ei vor fi cap de serie nr. 2, iar Eduard Schipor va face pereche cu David-Constantin Moldoveanu (AS CS Tenis Masters Bucureşti).
La feminin va concura şi Maria-Bianca Andrei (CS CFR Iaşi, favorita nr. 5), care în primul tur de pe tabloul principal de simplu se va confrunta cu Annemarie Cristmann (CS Sportul Studenţesc Bucureşti), în meciul de luni, 9 ianuarie 2017, de la ora 14.30.
Directorul de turneu este Cătălin Micula, secondat de antrenorul federal Radu Bădin, iar arbitrul principal este Mircea Constantin.
Competiţia se dispută la Centrul Naţional de Tenis din Bucureşti, în sală şi pe cele trei terenuri de sub "baloanele" montate în cadrul arenei din Capitală.
"Astăzi e mai bine, baloanele sunt încălzite, dar ieri am îngheţat de frig, am răcit şi am început să iau pastile", ne-a declarat luni, în direct din Capitală, antrenorul ceferist ieşean Vergil Aghion, care a mai precizat: "Avem trei sportivi în competiţie şi vrem să ajungem cât mai sus în acest Campionat Naţional de Iarnă. Sper să reuşim!".
DAN TEODORESCU
*** UPDATE (9 ianuarie 2017, ora 19.31):
Luni, în turul I la fete: Annemarie Cristmann (Sportul Studenţesc Bucureşti) - Bianca Andrei (CFR Iaşi, nr. 5) 6-1, 6-1. La dublu, cap de serie nr. 2 va fi perechea Bianca Andrei (CFR Iaşi) / Francesca Feodorov (Ştiinţa Constanţa). La turneul de la Bucureşti, Bianca Andrei este asistată de tatăl ei.
*** UPDATE (11 ianuarie, ora 18.27): După două victorii consecutive, Răzvan Aghion a ajuns în sferturi la simplu şi se va confrunta joi, ora 8.30, cu Liviu Gabriel Zamfirache (CSŞ Slobozia). La dublu, cuplul Răzvan Aghion (CFR Iaşi) / Adrian Gheorghe (CSM Brăila) a ajuns în sferturi şi va întâlni tot joi, de la ora 13.00, pe învingătorii din meciul Cazacu / Giurea - Ciubotaru / Voican. Cei doi ceferişti ieşeni, Eduard Schipor şi Bianca Andrei au fost eliminaţi din competiţie, la simplu şi dublu. Să-i urăm multă baftă în continuare lui Răzvan Aghion ! (DanTe)
*** UPDATE (13 ianuarie, ora 08.30):
Răzvan Aghion a reuşit să ajungă în semifinalele competiţiei, atât la simplu, cât şi la dublu. El va disputa vineri, cele două meciuri din semifinale, începând cu ora 9.30. Succes Răzvan !

 

Eduard Schipor triumfă la turneul de tenis "Cupa de Iarnă Sadova-Bucovina"


În perioada de timp 27-30 decembrie 2016, la Câmpulung Moldovenesc a avut loc turneul juvenil de tenis denumit "Cupa de Iarnă Sadova-Bucovina", sub conducerea directorului Eugen Zbranca, ajutat de Mirela Zbranca şi a arbitrului Cătălin Costaş.
Printre participanţi s-au aflat şi doi tineri sportivi de la CS CFR Iaşi, Eduard Schipor (FOTO) şi Răzvan Aghion, antrenaţi de Vergil Aghion şi Raluca Aghion. Cei doi "mici ceferişti" ieşeni au cucerit două medalii la turneul la care au participat, Edi cucerind aurul la categoria de vârstă 14 ani (deşi el are doar 12 ani), iar Răzvan argintul la categoria de vârstă 16 ani (deşi el are doar 13 ani).
Câştigătorii competiţiei "indoor" de la Câmpulung Moldovenesc au fost următorii:
- 10 ani masculin: Matei Todoran (CS Harnut Radu TC Cluj);
- 10 ani feminin: Iris Zbranca (LPS-CSŞ Constanţa);
- 12 ani masculin: Rareş Ilisei (CS Select Suceava);
- 12 ani feminin: Ştefania Corlatan (CS Select Suceava);
- 14 ani masculin: Eduard Schipor (CS CFR Iaşi);
- 14 ani feminin: Maria Sabina Simionica (TC Micul As Iaşi);
- 16 ani masculin: Sabin Chiorescu (TC 2008 Dorohoi). Pe locul 2 s-a clasat Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi, doar 13 ani), după ce a pierdut, cu 3-6, 2-6 partida decisivă în faţa talentatului Sabin Chiorescu (14 ani şi 9 luni).
- Seniori: Mihai Pânzaru (CS Select Suceava), după 6-4, 6-4 în partida decisivă cu Bogdan Marasin (tot de la CS Select Suceava).
De remarcat şi faptul că, jucătorii prezenţi la turneul de la Câmpulung Moldovenesc au îmbinat "utilul cu plăcutul", iar după spectaculoasele meciuri de tenis au urmat şi câteva curse de agrement pe pistele de schi din zonă, pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice!

* Ianuarie 2017, o nouă lună de foc a turneelor "indoor" în România

În calendarul lunii ianuarie 2017, FR Tenis a programat turnee puternice de sală la Bucureşti, Curtea de Argeş, Ploieşti, Braşov, Petroşani, Râmnicu Vâlcea, Cluj, Roman, Oradea.
La Bucureşti, luna viitoare vor avea loc Campionatele Naţionale Individuale de Iarnă, care vor fi pe trei categorii de vârstă, la Under 14 (de pe 9 ianuarie 2017), Under 12 (de pe 16 ianuarie 2017) şi Under 16 (de pe 23 ianuarie 2017), de la Centrul Naţional de Tenis, la masculin şi feminin. Vor arbitra Mircea Constantin, Emilian Tomegea şi respectiv Mihai Dumitrescu, iar directorii de turneu vor fi antrenorii federali Cătălin Micula şi Radu Bădin.
La Roman, pe 21 ianuarie 2017 va debuta Cupa Unirii la tenis, în organizarea ACS Sense Roman, acolo unde sunt aşteptaţi mai mulţi tineri jucători din zona Moldovei, inclusiv din Iaşi. Întrecerile vor avea loc la categoriile de vârstă 10 ani, 12 ani, 14 ani şi seniori, la masculin şi feminin. Directorul de turneu va fi Ioan Isciuc, arbitrul principal Ionel Cobuz, iar turneul va avea loc la arena de tenis din incinta fabricii Smirodava din Roman (judeţul Neamţ).
DAN TEODORESCU

 

Ceferistul ieşean Eduard Schipor, pe locul 1 la turneul de tenis "Cupa de Toamnă Vergilius-Sense"

S-a încheiat recent turneul de tenis "Cupa de Toamnă Vergilius-Sense", care a avut loc la frumoasa bază sportivă din incinta fabricii Smirodava din Roman, sub conducerea directorului de turneu Ioan Isciuc (Roman) şi a arbitrului principal Cătălin Costaş (Iaşi).
La categoria de vârstă 14 ani băieţi, în cadrul turneului final de tip şah, pe locul 1, cu 3 victorii din tot atâtea posibile, s-a clasat Eduard Schipor (FOTO / CS CFR Iaşi, antrenat de Vergil Aghion şi Raluca Aghion, în vârstă de numai 12 ani şi 2 luni), după următoarele succese: 6-3, 6-3 cu Mihai Negură (AS Club Sportiv Moldosport Bacău, locul 2), 6-0, 6-1 cu Petru Doboş (Club Atletic Roman, locul 3), 6-1, 6-0 cu Victor Grigoraş (TCM Roman, locul 4).
Ceilalţi câştigători ai competiţiei organizate de Cluburile Sportive Vergilius Iaşi şi Sense Roman au fost:
- Categoria 10 ani: Rareş Rugină (Tenis Club Focşani) - la băieţi, respectiv Maia Todiriţe (CS Condor Piatra Neamţ) - la fete;
- Categoria 12 ani: Radu Paisvant-Deliescu (Viva Tenis Club Galaţi) - la băieţi, respectiv Claudia Călin (CS Condor Piatra Neamţ) - la fete;
- Categoria 14 ani (fete): Daria Toth (SCM Bacău);
- Categoria 16 ani (băieţi): Bogdan Damian (CS Tenis Club Vaslui);
- Seniori: Marian Prăjescu (SCM Bacău).

* De la Roman în Cipru, la Limassol

În altă ordine de idei, vă informăm că jucătorul de tenis Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi, antrenat de bunicul său, Vergil Aghion) a fost invitat să participe la turneul "FAMAGUSTA TENNIS CUP U14", de la Limassol (Cipru), în organizarea directorului de turneu RODION PANAYIOTOU.
Din păcate, în proba de simplu, în turul I, tânărul Răzvan Aghion (doar 12 ani şi 11 luni) a fost învins, cu 6-1, 6-1 de rusul David MINNIVALIEV.
În proba de dublu, tot în turul I de pe tabloul principal, Răzvan Aghion, alături de grecul Chris Spyrou, au pierdut extrem de greu, cu 5-7, 6-4, 10-6 în faţa perechii Andreas CHAPIDES / Iakovos HADJIPIERIS (Cipru).

* De la Roman şi Limassol în Italia, la Latina

Trecând la tenisul internaţional pentru seniori, vă mai informăm că ieşeanul Bogdan Ionuţ Apostol (20 ani, de la CSM Paşcani, dar care a început tenisul la CS CFR Iaşi) a revenit în circuitul mondial, cu o participare la turneul de la Latina (Italia), o competiţie din calendarul ITF, cu premii totale de 10.000 dolari.
La simplu, pe tabloul de calificări de "48", după un prim tur liber, Bogdan Ionuţ Apostol a fost învins de Remy BERTOLA (Elveţia) cu 7-6 (4), 6-1.
La dublu, perechea Bogdan Ionuţ Apostol / Luca George Tatomir (România)   Bogdan Ionut APOSTOL (ROU) / Luca George TATOMIR (ROU) a trecut de turul I, după victoria cu    3-6, 6-4 [10-8] în faţa cuplului Maxence BROVILLE / Matteo MARTINEAU (Franţa).
În turul al doilea al probei de dublu, Apostol şi Tatomir se vor confrunta cu perechea învingătoare din meciul Daniele CATINI / Niccolo CATINI (Italia) - Francesco MONCAGATTO / Jacopo STEFANINI (Italia, nr. 2). Tot în turul al II-lea la dublu (sferturi de finală) s-a calificat şi perechea Patrick GRIGORIU / Petru-Alexandru LUNCANU (România, cap de serie nr. 1).  Pe tabloul principal al probei de simplu vor evolua şi românii Petru-Alexandru Luncanu (nr. 4) şi Luca George Tatomir (venit din calificări).
DAN TEODORESCU
*** UPDATE (10 noiembrie 2016): În sferturile de finală ale turneului ITF de la Latina (Italia): Francesco MONCAGATTO (ITA) / Jacopo STEFANINI (ITA) [nr. 2] - Bogdan Ionuţ APOSTOL (ROU) / Luca George TATOMIR (ROU) 4-6 6-4 [10-6].

 

Cinci medalii la Roman pentru tinerii tenismeni ceferişti ieşeni

Întrecerile din cadrul Trofeului Smirodava din Circuitul Naţional FRT, pentru categoriile de vârstă 14 ani, la băieţi şi fete, s-au încheiat recent la Roman, sub conducerea directorului de concurs Ioan Isciuc şi a arbitrului principal Emil Tomegea.
Printre tenismenii care au "muncit" în cadrul acestui turneu găzduit de cele trei terenuri pe zgură aflate în incinta Fabricii de confecţii şi tricotaje Smirodava din Roman s-au aflat şi trei sportivi de la CS CFR Iaşi, ei fiind Răzvan Aghion, Eduard Schipor şi Maria Bianca Andrei, asistaţi de antrenorii Vergil Aghion şi Raluca Aghion.
În proba de simplu, la băieţi, Răzvan Aghion a fost finalist, iar Eduard Schipor a ajuns până în optimile de finală, pe un tablou principal de "32".
Tot la simplu, dar la fete, Maria Bianca Andrei a ajuns şi ea până în finala competiţiei, pe un tablou principal de "32".
Rezultatele din finalele turneului au fost următoarele:
- Masculin: Alexandru Stupar (CSM Sibiu) - Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi) 7-5, 7-6 (3);
- Feminin: Daria Maria Munteanu (TC Coreco Iaşi) - Maria Bianca Andrei (CS CFR Iaşi) 6-4, 3-6, 6-1.
În proba de dublu băieţi, în semifinale, Aghion şi-a învins colegul de club, pe Schipor, după următorul rezultat: Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi) / Vlad Breazu (Dinamo Bucureşti) - Alexandru Luca (TC Micul AS Iaşi) / Eduard Schipor (CS CFR Iaşi) 6-1, 6-2. În marea finală de la dublu am consemnat: Andrei Nica (AS de Fotbal Zărneşti) / Alexandru Stupar (CSM Sibiu) - Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi) / Vlad Breazu (Dinamo Bucureşti) 7-5, 6-3.
În finala probei de dublu fete, în sfârşit o ieşeancă s-a impus în faţa "steliştilor", iar dacă la fotbal nu se poate acest lucru, iată că la tenis se poate: Maria Bianca Andrei (CS CFR Iaşi) / Francesca Feodorov (Ştiinţa Constanţa) - Alexandra Petric / Vanessa Popa Teiuşanu (ambele de la CSA Steaua Bucureşti) 6-1, 6-2.
Aşadar, în turneul de la Roman, ceferiştii ieşeni au cucerit cinci medalii, dintre care una de aur (Andrei), trei de argint (Aghion - 2 şi Andrei) şi una de bronz (Schipor).

* Trei terenuri de tenis acoperite, în incinta unei fabrici din Roman

Romaşcanii se pot lăuda cu trei terenuri de tenis pe zgură, acoperite, acolo unde se poate practica "sportul alb" şi în timpul iernii.
În curtea fabricii SC Smirodava SA din Roman, pe un teren nefolosit, cu ajutorul unui proiect cu finanţare europeană iniţiat de către omul de afaceri Sorin Chiriac, managerul societăţilor Caremil şi Smirodava, s-a construit recent o frumoasă bază sportivă de tenis. Ea cuprinde trei terenuri de tenis de câmp, acoperite cu prelate pe schelet metalic, acolo unde a avut loc şi competiţia mai sus amintită, în condiţii excelente.
Directorul de turneu, Ioan Isciuc, a pus bazele şi Asociaţiei Club Sportiv "Sense" Roman (acolo unde este vicepreşedinte), afiliată la MTS şi FR Tenis, dar nu va abandona activitatea cu copiii de la Clubul Atletic din Roman, clubul său de suflet, după cum a declarat pentru "Monitorul de Roman".
De menţionat că antrenorul Ioan Isciuc este fiu al satului Secuienii Noi, a practicat sportul încă din adolescenţă, dar nu tenisul, cum ar crede unii, ci popicele, la echipa Metalul Roman. În 1998, Ioan Isciuc a înfiinţat secţia de tenis a Clubului Atletic Roman, iar de atunci, an de an, caută şi descoperă talente în tenisul de câmp.

* "Vergilius-Sense", un parteneriat benefic tenisului de câmp

Începând cu 5 noiembrie 2016, în aceeaşi locaţie din Roman se va derula turneul de tenis denumit "Cupa de Toamnă Vergilius - Sense", arbitrul principal fiind ieşeanul Cătălin Costaş, iar directorul de turneu romaşcanul Ioan Isciuc. Se va concura la categoriile de vârstă 10 ani, 12 ani, 14 ani, 16 ani şi seniori, la masculin şi feminin, cluburile organizatoare fiind CS Vergilius Iaşi şi ACS Sense Roman.
La turneu va participa şi tânărul ceferist ieşean Eduard Schipor, în timp ce colegul său de club, Răzvan Aghion, însoţit de antrenorul şi bunicul său, Vergil Aghion, va participa la turneul internaţional "FAMAGUSTA TENNIS CUP U14", de la Limassol - Cipru, în perioada 7-13 noiembrie 2016.
Să mai menţionăm că, începând cu 5 noiembrie 2016, tenismenul ieşean Bogdan Ionuţ Apostol (20 ani) revine în circuitul internaţional al seniorilor, participând la turneul ITF cu premii de 10.000 dolari, de la Latina (Italia).
DAN TEODORESCU
*** UPDATE (7 noiembrie): La Roman, la Cupa de Toamnă Vergilius-Sense, jucătorul Eduard Schipor (CS CFR Iaşi) a câştigat turneul de la cat. 14 ani băieţi. În Cipru, la "Famagusta Tennis Cup U14", după ce a pierdut la simplu, în faţa unui sportiv din Rusia, Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi) continuă competiţia la dublu, alături de grecul Chris Spyrou.

 

Curs de tenis la Iaşi cu Iñaki Balzola şi Ştefan Niţă, alături de conducerea FRT!

În sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 39 "George Călinescu" din cartierul ieşean Dacia s-a desfăşurat vineri, 28 octombrie 2016, cursul "Metode de dezvoltare ale tenisului modern şi corecţiile acestora", lectorul principal fiind americanul de origine italiană, directorul internaţional USTA, din cadrul PTR (Professional Tennis Registry) - Iñaki Balzola. Alături de el s-a aflat conducerea FR Tenis, reprezentată de preşedintele George Cosac, vicepreşedintele Răzvan Itu, preşedintele Colegiului de Antrenori (CDA) - Florin Niţă, apoi lectorul PTR pentru România - Ştefan Niţă.
Unul dintre principalii parteneri locali, Clubul Sportiv CFR Iaşi, a fost reprezentat de directorul sportiv Dan Teodorescu, economistul Lucian Mihalache, antrenorii Vergil Aghion şi Raluca Aghion şi tinerii tenismeni Eduard Schipor şi Răzvan Aghion. S-au mai aflat în sala de joc, printre alţii, tinerii jucători ieşeni Rafael Grosu (TC Coreco Iaşi) şi Teodor Leahu (CS Pro AS Sibiu, dar care a început tenisul de performanţă la CS CFR Iaşi), dar şi Răzvan Bucuroiu (CSM Focşani).
În debutul manifestării, preşedintele George Cosac a mulţumit asistenţei pentru prezenţa la acest curs de specialitate, făcând totuşi o comparaţie cu evenimentul pe aceeaşi temă de la Cluj, din urmă cu două zile, acolo unde s-au aflat circa 90 de persoane, la Iaşi fiind prezenţi doar circa 30 de oameni din lumea tenisului, din zona Moldovei, chiar dacă acest curs a fost gratuit, iar unul dintre lectori a fost o somitate pe plan internaţional!
În continuare, preşedintele CDA, Florin Niţă, a spus: "Sunt unii aşa zişi antrenori de tenis care ne fură meseria, lucrând la şi lucrând prost! Noi, antrenorii, trebuie să schimbăm metodologia de predare, să fim stimulaţi material şi să fim stimulaţi de meseria noastră. La copii să lăsăm la o parte relaţia "1-1", părinţii bagă mâinile în buzunar doar până când copilul împlineşte 16 ani, apoi el abandonează tenisul şi din lipsă de fonduri. De la 16 ani în sus ne trezim că nu mai avem jucători! Vedeţi, aici avem un curs metodologic pentru antrenorii de tenis, în regim de gratuitate, dar câţi dintre noi răspundem pozitiv la acest lucru? Aici, la Iaşi, Iñaki Balzola ne va învăţa cum se face tenisul în Australia, SUA şi aşa mai departe. Îi mulţumim foarte mult pentru aceasta. Suntem în România, iar ţara noastră este pe locul 7 în lume din punctul de vedere al jucătorilor de top mondial, faţă de bugetele acordate tenisului. Avem un Halep la fete, un Copil la băieţi, avem jucători buni de tenis, dar după ei trebuie să mai vină jucători buni şi foarte buni, iar noi, antrenorii, trebuie să-i descoperim şi să-i perfecţionăm. Din 2017 vrem să formăm în cadrul FRT un Colegiu Naţional al Antrenorilor de tenis. Să avem un reprezentant în fiecare judeţ, care să urmărească activitatea profesională de la fiecare club şi să transmită informaţii. Să vedem care este pulsul ţării şi să vedem ce avem de făcut pentru ţara noastră!".

* Unul dintre cei mai mari antrenori de tenis din lume, prezent în "dulcele târg"

Originar din Italia, Iñaki Balzola ocupă funcţia de director internaţional în cadrul PTR (Professional Tennis Registry), o organizaţie internaţională a profesorilor de tenis cu peste 14.500 de membri în 126 de ţări care certifică, educă şi oferă servicii de tenis la un nivel profesionist. Ca şi clinician internaţional şi profesor PTR, Iñaki a predat în peste 350 de Workshop-uri despre tenis, vorbind engleză, franceză, italiană, portugheză şi spaniolă, în peste 60 de ţări. El este un vorbitor frecvent şi reprezintă PTR la multe simpozioane internaţionale, inclusiv la Simpozionul Internaţional Anual PTR, Conferinţa Anuală a profesorilor de tenis organizată de USTA, la New York, Worldwide Conference şi Întâlnirea Anuală, ambele organizate de ITF şi a vorbit la simpozioanele regionale din Argentina, Belgia, Brazilia, Columbia, Republica Dominicană, Italia, Mexic şi Peru, fiind unul dintre vorbitorii ce reprezintă PTR la ATP Professional Course.
De asemenea, el este un antrenor USTA High Performance, un vorbitor la Cardio Tennis Internaţional şi unul dintre cei doi medici ce predau cursul certificat Pat Etcheberry. A scris articole pentru "TennisPro", "Tennis în Spanish", "Tennis Italiano" şi alte publicaţii de tenis.
Tot vineri, la Iaşi a fost prezent şi al nostru Ştefan Niţă (fiul preşedintelui CDA), unul dintre cei mai tineri antrenori profesioniști de tenis din țara noastră. El este lector certificat PTR România și unul dintre puținii români care au activat la "National International Tennis Academy", în Marea Britanie.
În cuvântul său din deschiderea manifestării de la Şcoala nr. 39 "George Călinescu", Iñaki Balzola a menţionat: "Eu sunt din Italia, soţia din Venezuela şi trăiesc în America. Ce este tenisul faţă de fotbal şi baschet? În tenis am o rachetă şi trebuie să joc singur, deci totul depinde numai de mine! De mic copil mă bat pentru victorii şi cer ajutorul antrenorului. Tenisul este business-ul meu şi îl am în inimă! Avem mai multe metode de antrenament, iar un jucător trebuie pregătit mental, fizic şi tactic. Cu grupele de copiii, antrenamentele nu trebuie să dureze mai mult de o oră, deoarece dacă depăşim acest timp ei se plictisesc şi nu mai sunt atenţi...".
În continuare, Iñaki Balzola şi Ştefan Niţă au aprofundat, pe parcusul a mai multor ore, tema cursului "Metode de dezvoltare ale tenisului modern şi corecţiile acestora", cu ajutorul tinerilor tenismeni ieşeni prezenţi în sala de sport sus menţionată.  
La finalul manifestării, antrenorul Vergil Aghion, de la CS CFR Iaşi, ne-a declarat: "Am avut şansă să învăţăm din tainele tenisului mondial de la un profesor renumit pe plan internaţional, dar şi de la un român de-al nostru. Am avut ce învăţa, iar cursul a fost unul foarte interesant. Felicitări Federaţiei Române de Tenis pentru organizarea acestei manifestări profesionale!".
De menţionat că, la cursul organizat de FRT au luat parte peste 30 de persoane din lumea tenisului din Moldova, din Iaşi, Botoşani, Fălticeni, Dorohoi, Focşani, Tg. Neamţ etc. Directorul sportiv şi jurnalistul Dan Teodorescu a oferit oaspeţilor din Bucureşti şi SUA materiale culturale şi turistice cu municipiul Iaşi, plus ultima sa carte editată - "Paşaport către neuitare".
Sâmbătă, pe 29 octombrie, cu începe de la ora 9.00, la București, mai precis la Centrul Național de Tenis din cadrul FRT, va fi predat acelaşi curs ca la Cluj şi Iaşi, de data aceasta celor din Capitală şi din partea de sud a României.
DAN TEODORESCU

 
Mai multe articole...