Tenis de câmp

Banner turnee

Victor Ioniţă, al doilea succes consecutiv după Mediaş

După victoria de la Mediaş, atunci când în finala de simplu Victor Ioniţă (26 ani, nr. 389 ATP) l-a învins pe Răzvan Sabău cu scorul de 0-6, 6-4, 7-5, favoritul nr. 1 al turneului de tenis „Trofeul Municipiului Iaşi” a prins duminică, pe 12 iulie, a doua finală consecutivă în cadrul Circuitului Internaţional de Tenis al României, noua denumire a competiţiei „Ţiriac Trophy”.

În faţa spaniolului de numai 20 ani Gerard Granollers-Pujol (nr. 568 ATP), fratele binecunoscutului Marcel Granollers-Pujol (23 ani, nr. 58 ATP), Victor Ioniţă a făcut la arenele CFR Iaşi un joc extrem de “perfid” după un prim set pierdut, trimiţându-şi adversarul în toate colţurile terenului, până la epuizare!  Aşadar, în primul act, se merge cap la cap până la 2-2, după care Granollers-Pujol “cel mic” face break-ul decisiv şi după 3-2, urmează 4-2, 5-3 şi 6-4, în doar 45 minute. În al doilea set Ioniţă schimbă foaia şi face un prim break la 4-2 şi încă unul la 6-2, egalând la seturi pe tabela de marcaj (1-1). În ultimul set, Ioniţă îşi demonstrează talentul în faţa unor tribune arhipline, care l-au încurajat pe toată durata partidei, şi după un prim break la 3-1, salvează mai multe mingi de re-break de la 0-40, totul culminând cu 4-1 la game-uri şi mai apoi cu 5-1 (un nou break) şi 6-1! Într-o partidă care a durat 2 ore şi 10 minute şi care a fost amânată iniţial cu 7 ore din cauza ploii, Ioniţă câştigă în faţa lui Gerard Granollers-Pujol cu scorul de 4-6, 6-2, 6-1, în aplauzele fanilor prezenţi la arena CFR Iaşi, acolo unde s-a aflat şi “tăicuţul” lui Victor, venit să-şi încurajeze... feciorul! Cu această victorie de la Iaşi, Victor Ioniţă a mai cucerit 17 puncte ATP şi un premiu de 1.300 dolari, premiile totale ale turneului moldav, puse la dispoziţie de Primăria Iaşi, fiind de 10.000 dolari.
La festivitatea de premiere care a urmat finalei de simplu şi care a fost coordonată de Dan Teodorescu, ofiţerul de presă al Clubului Sportiv CFR Iaşi, au luat cuvântul vicepreşedinele FR Tenis Liviu Ursuleanu, viceprimarul ieşean Romeo Olteanu, directorul DSJ Iasi Ciprian Paraschiv, directorul de concurs Radu Pipa (una şi aceeaşi persoană cu preşedintele executiv al CS CFR Iaşi) şi supervisorul ITF Mihaela Testiban, care au menţionat că turneul de la arena CFR a fost un bun prilej de promovare a “sportului alb” pe meleagurile ieşene, acolo unde există şcoli de tenis de înaltă calitate. Reprezentantul Primăriei locale şi conducerea FR Tenis au promis că arena CFR Iaşi va găzdui şi anul viitor turnee internaţionale de tenis, chiar doua turnee futures, unul la masculin şi altul la feminin, primul putând avea chiar premii de 15.000 dolari.
Cu glasul tremurând, câştigătorul turneului de la Iaşi, Victor Ioniţă, a declarat: "Nu ştiu ce se întâmplă, dar pentru prima dată sunt emoţionat la un final de turneu, asta probabil că Iaşul este oraşul meu favorit. Mulţumesc din inimă antrenorului meu, lui tăicuţu’ aflat în tribunele arenei şi care a venit să mă susţină şi tuturor celor care cred în mine, în primul rând spectatorilor prezenţi la această partidă! Îmi doresc pe viitor să ajung în primii 100 din lume şi să joc cât mai bine". Originar din Barcelona, Gerard Granollers-Pujol a menţionat că este pentru prima data la Iaşi, el fiind un participant de bază în turneele futures din Spania. "Mi-a plăcut foarte mult turneul de la Iaşi, unde sunt pentru prima dar şi ultima dată, deoarece mă întorc repede la turneele mele din Spania. Mă pregătesc pentru a urca cât mai sus în clasamentul mondial şi vreau să acumulez, pe viitor, cât mai multe puncte ATP", a declarat la festivitatea de premiere Granollers-Pujol.
De menţionat faptul că Direcţia pentru Sport a Judeţului Iaşi, prin directorul coordonator Ciprian Paraschiv, a oferit mai multe diplome de excelenţă pentru organizatorii turneului ieşean, care au rezolvat cu mult profesionalism toate probleme ivite pe durata competiţiei. Diplomele menţionate au fost primite de vicepreşedintele FRT Liviu Ursuleanu, supervisorul ITF Mihaela Testiban, medicului turneului dr. Puşa Ispas, de “echipa” de conducere a Clubului Sportiv CFR Iaşi alcătuită din Sorin Flutur, George-Radu Pipa, Dan Teodorescu, Eduard Spiţă, Lucian Mihalache, Vasile Botezatu, Daniel Teodorescu, Claudiu Paiu, dar şi de antrenorii de tenis ieşeni Oana Hâncu şi Vergil Aghion.  
Dan TEODORESCU

 

Ioniţă şi Granollers-Pujol îşi vor disputa finala de simplu

Pe arena CFR Iaşi s-au disputat sâmbătă cele două semifinale la simplu din cadrul turneului denumit “Trofeul Municipiului Iaşi”, care face parte din Circuitul Internaţional de Tenis al României, noua denumire a competiţiei“ Ţiriac Trophy”

În prezenţa unui public extrem de numeros, primul meci a adus pe teren cuplul Victor Ioniţă (cap de serie nr. 1) – Marius Copil (nr. 4), de data aceasta faţă în faţă ca adversari, ei fiind şi finaliştii probei de dublu, acolo unde au pierdut vineri în faţă fraţilor gemeni Gleb şi Vadim Alekseenko cu scorul de 3-6, 6-2 (7-10 în super tie-break).

În primul set al primei semifinale de astăzi, 11 iulie, Ioniţă a condus la un moment dat cu 4-2 la game-uri, dar “copilul de aur” al tenisului românesc egalează la 4-4 şi după 5-5, Marius Copil se impune în faţa adversarului cu 7-5, după un break făcut în ultimul game al setului. În setul secund, Victor Ioniţă îşi aduce aminte că este totuşi primul favorit al turneului ieşean şi după trei break-uri câştigate se impune cu 6-1 la game-uri şi trimite meciul în setul decisiv. În ultimul set al disputei se merge “cap la cap” până la 6-6, fiecare jucător realizându-şi serviciul. În tie-break, Ioniţă conduce cu 1-0, 2-1, 3-2 şi 5-4, după ce Copil a condus şi el cu 4-3 la un momen dat. După 5-5, Ioniţă câştigă un mini-break şi tie-break-ul decisiv cu 7-5, reuşind calificarea în finala de duminică, cu scorul general de 5-7, 6-1, 7-6 (7/5). De remarcat că, pe toată durata turneului, Marius Copil, care nu a împlinit încă 19 ani, a fost susţinut din tribunele arenei ieşene, cu mult aplomb, de tatăl său Jean Copil (care locuieşte în Arad şi este bun prieten cu antrenorul de fotbal Ionuţ Popa, după declaraţia domniei sale) şi de antrenorul personal, neo-zeelandezul Karl Nicholas. După turneul de la Iaşi, Marius Copil, o speranţă a tenisului românesc în acest moment, dar lipsit încă de experienţa marelor competiţii internaţionale, va concura la turneele futures de la Cluj, Oradea şi Arad, tatăl său neuitându-se la bani când e vorba de viitorul în tenis al... copilului său!

* Răzvan Sabău, doar un singur game câştigat în cea de-a doua semifinală

În cea de-a doua semifinală de sâmbătă, surprinzător, spaniolul Gerard Granollers-Pujol (favoritul nr. 3) l-a spulberat în doar două seturi, cu scorul de 6-0, 6-1 pe românul Răzvan Sabău (nr. 5), extrem de apatic în acest joc. Meciul s-a încheiat în momentul când ploaia s-a abătut asupra arenei şi toată lumea a răsuflat uşurată că inamicul public al competiţiilor sportive de oriunde, “codul galben de ploaie” nu a afectat totuşi desfăşurarea celor două partide de tenis de la arena CFR Iaşi. Bineînţeles, că o mână de ajutor în acest sens a dat-o şi Răzvan Sabău, care s-a predat destul de repede în faţa unui adversar ambiţios şi pus pe fapte mari, la vârsta de 20 ani! Finala de duminică a probei de simplu va debuta la ora 11.00 şi va aduce în lupta de la fileu pe românul Victor Ioniţă şi spaniolul Gerard Granollers-Pujol. Să mai menţionăm că directorul de concurs al turneului ieşean este George-Radu Pipa (preşedintele executiv al CS CFR Iaşi), supervisorul ITF şi arbitrul principal este bucureşteanca Mihaela Testiban, medicul turneului fiind dr. Puşa Ispas, de la Policlina Sportivă din Iaşi. Intrarea spectatorilor la arena de tenis CFR Iaşi, din cadrul bazei sportive CFR Iaşi, din Şoseaua Naţională nr. 7-9, este liberă, inclusiv pentru marea finală de duminică, 12 iulie 2009!

Dan TEODORESCU

 

Fraţii gemeni Alekseenko se impun în proba de dublu

Ziua de vineri a programat în cadrul turneului de tenis futures de la Iaşi, dotat cu premii de 10.000 dolari, finala probei de dublu

În faţa unui numeros public, fraţii gemeni Gleb şi Vadim Alekseenko, din Ucraina, au învins prima pereche favorită a turneului “Trofeul Municipiului Iaşi” Marius Copil – Victor Ioniţă (România) cu scorul de 6-3, 2-6 (10-7 în super tie-break). În primul set, Copil şi Ioniţa au condus cu 2-0 la game-uri, dar ucrainienii au întors rezultatul şi cu trei break-uri la activ au câştigat cu 6-3. În actul secund, de la 2-2, Copil şi Ioniţă câştigă două break-uri şi serviciul şi se impun cu 6-2. În super tie-break, dublul Alekseenko este de neoprit până la 8-0, românii reduc până la 9-7, dar ultima minge a meciului o câştigă Gleb şi Vadim şi Ucraina se impune cu 10-7 şi câştigă trofeul pus în joc. La festivitatea de premiere ce a urmat, trofeele au fost oferite celor patru sportivi de către directorul regional Sorin Flutur (preşedintele de onoare al CS CFR Iaşi), directorul DSJ Iaşi Ciprian Paraschiv, viceprimarul Romeo Olteanu şi subprefectul Cristian Angheluţă. Direcţia pentru Sport a Judeţului Iaşi a oferit şi 12 diplome de excelenţă celor care au contribuit la buna desfăşurare a turneului, două dintre ele revenind FR Tenis (vicepreşedintelui Liviu Ursuleanu şi arbitrei principale Mihaela Testiban) şi alte zece clubului organizator CFR Iaşi, mai precis domnilor Sorin Flutur, George-Radu Pipa, Dan Teodorescu, Vasile Botezatu, Lucian Mihalache, Daniel Teodorescu, Claudiu Paiu, Eduard Spiţă, antrenorilor Oana Hâncu şi Vergil Aghion.

Copil şi Ioniţă - prieteni la dublu şi duşmani la simplu!

În dimineaţa zilei de vineri, tot la arena CFR Iaşi s-au disputat sferturile de finală ale probei de simplu, care s-au încheiat cu următoarele rezultate: Victor IONIŢĂ (România, nr. 1) - Emilio RODRIGUEZ-NAVARRO (Spania) 6-3, 6-0; Marius COPIL (România, nr. 4) - Giulio TORRONI (Italia) 6-3, 6-2; Gerard GRANOLLERS-PUJOL (Spania, nr. 3) - Yannick VANDENBULCKE (Belgia) 3-6, 6-3, 6-4 şi Răzvan SABĂU (România, nr. 5) - Andrei MLENDEA (România, nr. 2) 6-7 (4), 6-3, 6-3. De remarcat că, în setul secund al ultimului meci menţionat, Sabău şi Mlendea s-au certat la cuţite în urma unor mingi litigioase şi doar intervenţia arbitrului principal Mihaela Testiban i-a putut linişti!

Sîmbătă, pe 11 iulie, de la ora 11.00, terenul nr. 1 “Ilie Năstase” din incinta arenei CFR Iaşi va găzdui semifinalele competiţiei “F 9” din cadrul Circuitului Internaţional de Tenis al României, cele două meciuri programate fiind Victor IONIŢĂ - Marius COPIL şi Gerard GRANOLLERS-PUJOL - Răzvan SABĂU.

Finala probei de simplu este programată duminică, de la ora 11.00, intrarea spectatorilor fiind liberă. Săptămâna viitoarea, “circuitul” de tenis al României se mută la Cluj.

Dan TEODORESCU

 

Programul meciurilor de vineri - sferturi simplu, finală dublu

 

Rezultatele tabloului de dublu, vineri dupa amiază are loc finala

 

 

 

Rezultatele optimilor de finală jucate joi în proba de simplu

 
Mai multe articole...