Tenis de câmp

Banner turnee

Jucătorul francez Yannick Jankovits a devenit "Number One" la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis

În perioada 6-14 august, arenele CFR Iaşi vor găzdui al doilea turneu al verii din cadrul Trofeului Municipiului Iaşi, de data aceasta fiind vorba de varianta lui masculină, cu premii totale de 25.000 dolari.
Ziua de 26 iulie a fost ultima în ceea ce priveşte retragerile oficiale de la competiţia de la Iaşi, din România, iar după acest "eveniment", lista cu cei 18 jucători nominalizaţi de ITF pe tabloul principal de "32" se prezintă astfel:
1. Yannick JANKOVITS (FRANŢA)                locul 284 ATP
2. Maxime CHAZAL (FRANŢA)                              298 ATP
3. Hernan CASANOVA (ARGENTINA)                    313 ATP
4. Petru-Alexandru LUNCANU (ROMÂNIA)           353 ATP
5. Dragoş DIMA (ROMÂNIA)                                  363 ATP
6. Peter TOREBKO (GERMANIA)                           373 ATP
7. Karim-Mohamed MAAMOUN (EGIPT)               399 ATP
8. Martin CUEVAS (URUGUAY)                             419 ATP
9. Vladyslav MANAFOV (UCRAINA)                      464 ATP
10. Miliaan NIESTEN (OLANDA)                           501 ATP
11. Fred GIL (PORTUGALIA)                                591 ATP
12. Vadim ALEKSEENKO (UCRAINA)                    665 ATP
13. Teodor-Dacian CRĂCIUN (ROMÂNIA)             722 ATP
14. Alexis MUSIALEK (FRANŢA)                          729 ATP
15. Francois-Arthur VIBERT (FRANŢA)               759 ATP
16. Mircea-Alexandru JECAN (ROMÂNIA)           801 ATP
17. Jerome INZERILLO (FRANŢA)                       814 ATP
18. Andrei-Ştefan APOSTOL (ROMÂNIA)             829 ATP
Din păcate, pe 26 iulie s-au retras din turneul ieşean spaniolul Gerard GRANOLLERS-PUJOL (27 ani, locul 344 ATP), câştigătorul ediţiei de anul trecut în proba de simplu, dar şi sârbul Nikola MILOJEVIC (21 ani, locul 217 ATP) fostul nr. 1 mondial la juniori, în 2013, care a preferat să evolueze la turneul de numai 10.000 dolari din Egipt, de la Sharm El Sheikh.    

* 28 de turnee câştigate în carieră

Să mai menţionăm că, deşi a avut pentru turneul de la Iaşi prioritatea de participare nr. 6 (ultima), francezul Yannick Jankovits a preferat să evolueze la Trofeul Municipiului Iaşi, din perioada 6-14 august 2016, la cel mai mare turneu organizat vreodată în străvechea Capitală a Moldovei din dreapta Prutului.
La 29 ani (s-a născut pe 6 ianuarie 1987), francezul Yannick Jankovits a început tenisul de la 4 ani (!!!), iar acum este antrenat de Jean-François Jankovits.
În prezent, la simplu, el este pe locul 284 ATP, cea mai bună clasare fiind pe locul 226 ATP, pe 14 septembrie 2015.
În proba de dublu, jucătorul francez este clasat pe locul 275 ATP, cea mai bună clasare fiind pe locul 255, în data de 20 iunie 2016.
Are numeroase titluri câştigate în carieră, în foarte importante turnee ITF. La simplu, a cucerit 13 trofee, în perioada 2012-2016, la competiţiile la care a participat în Grecia (1 turneu), Turcia (5 turnee), Tunisia (3 turnee), Israel (3 turnee), Egipt (1 turneu).
La dublu, alături de partenerii săi, a câştigat multe turnee, 15 la număr, în perioada 2011-2016. Yannick Jankovits s-a impus în probele de dublu din cadrul turneelor din Finlanda, Grecia, Turcia, Franţa, Elveţia, Italia. Titlurile cucerite la dublu masculin, cu menţionarea partenerilor de cuplu, au fost următoarele:   
- 2016: Italia F4 Futures (IH) - cu M. ROY; Italia F9 Futures (CL) - cu E. CREPALDI; Fergana Challenger (H) - cu L. MARGAROLI;
- 2015: Elveţia F2 Futures (IC) - cu P. HAENLE; Franţa F7 Futures (IH) - cu A. SIDORENKO; Turcia F16 Futures (H) - cu H. NYS; Turcia F23 Futures (H) - cu J. DUBAIL; Turcia F26 Futures (H) - cu H. NYS;
- 2014: Turcia F36 Futures (H) - cu N. ROSENZWEIG;
- 2013: Elveţia F1 Futures (IC) - cu J. DUBAIL;
- 2012: Grecia F2 Futures (OC) - cu G. VON MASSOW; Turcia F33 Futures (H) - cu E. ROUSSET; Franţa F19 Futures (IH) - cu A. SIDORENKO; Grecia F5 Futures (OC) - cu A. JAKUPOVIC;
2011:  Finlanda F2 Futures (CL) - cu J. ESPASANDIN.
Aşadar, până în prezent, Yannick Jankovits a câştigat 28 de turnee (13 la simplu şi alte 15 la dublu) şi el doreşte să cucerească pe viitor alte turnee, inclusiv pe cel de la Iaşi!
În afară de românii Petru Alexandru Luncanu, Dragoş Dima, Teodor-Dacian Crăciun, Mircea-Alexandru Jecan şi Andrei-Ştefan Apostol, cu siguranţă vor evolua pe tabloul principal şi tinerii ieşeni Bogdan Ionuţ Apostol (20 ani) şi Tudor Ştefan Gheorghiţă (17 ani), care vor primi wild-carduri de participare din partea CS CFR Iaşi.

* Turneul ieşean va începe cu proba de simplu din calificări

În perioada 6-8 august, la arenele CFR Iaşi se vor juca meciurile din calificările probei de simplu, de pe tabloul de "48". În calificări, pe tabloul de "48", ITF a nominalizat 42 jucători din Franţa, Suedia, România, Israel, Uruguay, Italia, Turcia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Rep. Moldova, toţi jucătorii făcând parte din clasamentul ATP şi cel naţional, începând cu locul 849 ATP. Din România, sunt calificaţi direct în calificări jucătorii Nicolae FRUNZĂ, Bogdan BORZA, Luca George TATOMIR, Victor Vlad CORNEA, George BOTEZAN, Călin MANDA, Andrei MARINESCU, Sergiu Ioan BUCUR, Răzvan BOBLEAGĂ, Cosmin ONŢICA, William Emanuel BIRĂU, Vladimir FILIP, Marius FROSA, Mihaita Daniel DAMIAN, Sorin Andrei IORDACHE, Eduard VLĂSCEANU, Valentin VANŢĂ, Mihnea BARA, Sergiu Darie MEDEŞAN, Vlad PROTOPOPESCU, Marian Petre PRĂJESCU, Nicolae BACIU, Angel Ştefan RÂŞCU, Mihnea Lorin Ştefan TURCU, Vlad Corneliu POP, Vlad Cristian MOCANU, Radu Dimitrie HRISTACHE ZGONDEA, Andrei Cosmin HOLBAN, Răzvan Marius CODESCU.
CS CFR Iaşi va acorda cele 3 wild-carduri din calificări în după-amiaza zilei de 5 august, în momentul înscrierii sportivilor în competiţia de la arenele CFR Iaşi.
Tot la turneul ieşean va mai fi şi proba de dublu, pe un tabloul de "16" perechi.
În acest moment există şi o listă alternativă de 40 jucători, care aşteaptă la "cotitură" accederea în calificări, printre ei fiind sportivi din România, Canada, Rep. Moldova, Franţa, Bulgaria, Australia, SUA, Turcia, Maroc, Argentina, Italia. Marea Britanie, Ungaria, Rusia. Pe primele poziţii se află Radu George CHERECHEŞ (România), Andi JIANU (România), William TUTECKY (Canada), Dan Alexandru TOMESCU (România), Vasilii DONŢU (Rep. Moldova), Andrei AFILIPOAEI (Canada) şi binecunoscutul Patrick GRIGORIU (România).
Finalele turneului de la arenele CFR Iaşi sunt programate vineri, 12 august, la dublu şi duminică, 14 august, la simplu.
Turneul internaţional de tenis masculin Trofeul Municipiului Iaşi - 2016, ajuns la ediţia a 8-a (a 14-a per total turnee ITF derulate la Iaşi) este organizat de CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis.
Pe perioada competiţiei, intrarea spectatorilor este liberă la arenele de tenis CFR Iaşi, din Şoseaua Naţională nr. 7-9, din cartierul Alexandru cel Bun. Directorul de turneu este antrenorul ieşean de tenis Vergil Aghion.
Luni, pe 8 august 2016, de la ora 11.00, la baza sportivă CFR Iaşi va avea loc conferinţa de presă oficială de deschidere a turneului ITF, cu premii totale de 25.000 dolari, oferite de Primăria Municipiului Iaşi, prin Fundaţia Sportului Ieşean.
DAN TEODORESCU

 

Tinerii tenismeni ieşeni vor reprezenta România la "Summer Cup 2016"

Cupele europene de vară în tenisul juvenil sunt organizate de "Tennis Europe", pe categorii de vârstă (U 14, U 16, U 18) şi pe zone de calificare. Vor fi opt locuri de calificare la turneele finale pentru fiecare categorie, patru la feminin şi alte patru la masculin.
Un total de 184 de echipe naționale au intrat în 2016 în aceste cupe de vară, la cele trei grupe de vârstă.
La U 14, calificările au avut loc în intervalul de timp 26-28 iunie, iar finala a fost programată în perioada 1-3 iulie.
Au câştigat: Italia (România a fost pe locul 5 din 8 echipe de la turneul final de la Murcia - Spania) - la masculin, respectiv Ucraina (România nu a prins finala de la Loano - Italia) - la feminin.
La U 16, grupele de calificare sunt în perioada 27-29 iulie, iar finala pe 1-3 octombrie.
La U 18, calificările se vor juca în perioada 27-29 iulie, iar finalele pe 1-3 august (la băieţi) şi 16-18 septembrie 2016 (la fete).
În turneele de calificare de la U 16, la masculin, grupele sunt următoarele:
- Grupa A - Latiano (ITA);
- Grupa B - Slobozia (ROU);
- Grupa C - Vinaros (ESP);
- Grupa D - Londra (GBR).
În grupa de la Slobozia participă echipele din Belarus, Bosnia & Herţegovina, Croaţia, Franţa, România, Rusia, Slovacia, Slovenia. În echipa România vor evolua ieşeanul Cezar Creţu, Filip Cristian Jianu, Ştefan Paloşi, căpitanul-nejucător fiind Gabriel Moraru.
Tot la U 16, dar la feminin, grupele de calificare sunt programate la: 
- Grupa A - Rakovník (CEH);
- Grupa B - Northumberland (GBR);
- Grupa C - Curtea de Argeş (ROU);
- Grupa D - Berlin (GER).
În grupa de la Curtea de Argeş vor juca echipele din Bosnia & Herţegovina, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia. În echipa România vor juca ieşencele Oana Smaranda Corneanu şi Andreea Prisacariu, apoi Mihaela Lorena Mărculescu, căpitanul nejucător fiind Mircea Rădulescu.
Aşadar la "U 16", echipele României vor avea în componenţa lor şi trei jucători originari din Iaşi, pe Cezar Creţu, respectiv
Oana Smaranda Corneanu şi Andreea Prisacariu.
În direct din Curtea de Argeş, ieşeanca Andreea Prisacariu (FOTO), care a evoluat în iunie 2016 şi la Trofeul Municipiului Iaşi de la arenele CFR Iaşi, turneu internaţional din calendarul mondial ITF cu premii de 10.000 dolari, ne-a declarat: "Mulţumim mult celor care ne susţin, mai ales ieşenilor noştri care sunt mereu alături de noi. Vrem să ajungem la turneul final, deci luptăm pentru victorii într-o grupă dificilă, dar nimic nu este imposibil!".
La "U 18", grupele de calificare se vor disputa astfel:
Masculin:
- Grupa A - Veska (CEH);
- Grupa B - La Rochelle (FRA);
- Grupa C - Piestany (SVK);
- Grupa D - În Ungaria.
În grupa de la La Rochelle (Franţa) vor evolua echipele din Belgia, Estonia, Franţa, Grecia, România, Suedia, Ucraina. Pentru România vor evolua juniorii Vlad Andrei Dancu,
Călin Manda, Alexandru Vasile Manole, căpitanul nejucător fiind Claudiu Valentin Munteanu.
Feminin:
- Grupa A - Most (CEH);
- Grupa B - Trani (ITA);
- Grupa C - Arad (ROU);
- Grupa D - În Ungaria.
În grupa de la Arad vor evolua echipele din Bulgaria, Croaţia, România, Rusia, Serbia, Spania. Pentru România vor juca junioarele Georgia Andreea Crăciun, Ioana Mincă, Miriam Bianca Bulgaru, iar căpitanul-nejucător va fi Bogdan Popovici.

* Ieşeanul Răzvan Aghion luptă pe terenurile de tenis din Vrancea. Apoi va evolua în Belgia!

Vă mai informăm că Răzvan Aghion (doar 12 ani şi jumătate, de la CS CFR Iaşi, însoţit de antrenorul şi bunicul Vergil Aghion) concurează în aceste zile la turneul "Vrancea Trophy-Trofeul George Bucuroiu" pentru categoria 14 ani, de la Focşani, acolo unde a ajuns în finala probei de dublu, alături de David Perju (Dinamo Bucureşti).
După ce a pierdut la simplu, jucând accidentat, Răzvan Aghion s-a calificat şi în sferturile de finală la dublu mixt, alături de Daria Munteanu (TC Coreco Iaşi), cei doi ieşeni urmând a juca cu perechea Matei Palcău / Francesca Feodorov (CS Ştiinţa Constanţa, cap de serie nr. 2).
Începând cu 13 august 2016, acelaşi Răzvan Aghion va lua drumul Belgiei, unde va juca în trei turnee internaţionale, primul la Nivelles şi celelalte două la Bruxelles.
În final, să mai menţionăm că în perioada 6-14 august 2016, CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis, va organiza în propria arenă din cartierul Alexandru cel Bun turneul internaţional masculin "Trofeul Municipiului Iaşi", cu premii totale de 25.000 dolari. Va fi cel mai mare şi puternic turneu de tenis organizat vreodată la Iaşi, din calendarul mondial ITF, competiţie la care Primăria Municipiului Iaşi va acorda premiile puse în joc şi în acest an.
DAN TEODORESCU
*** UPDATE: În finala turneului de la Focşani, de la dublu masculin, am consemnat: Andrei Ştefan (Dacia Galaţi, care a câştigat şi proba de simplu) / Adrian Gheorghe (CSM Bacău) - Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi) / David Perju (CS Dinamo Bucureşti) 6-0, 6-3. La dublu, cuplul Aghion / Munteanu a pierdut în sferturile de finală.

 

Şase priorităţi de participare pentru talentatul tenismen sârb Nikola Milojevic

* Printre ele figurează şi turneul internaţional de tenis masculin de la arenele CFR Iaşi - Trofeul Municipiului Iaşi, de luna viitoare.

În intervalul de timp 6-14 august 2016, arenele de tenis CFR Iaşi găzduiesc al doilea turneu denumit Trofeul Municipiului Iaşi din această vară, de data aceasta fiind vorba de varianta lui masculină. Cu premii totale de 25.000 dolari, acest turneu de tenis va fi cel mai puternic organizat vreodată la Iaşi, din circuitul mondial ITF.
Pe tabloul principal de "32" vor intra 18 sportivi nominalizaţi de ITF, în funcţie de locurile ocupate în clasamentul mondial ATP, 8 tenismeni vor veni din calificări, alţi 4 vor primi wild-carduri de participare (2 din partea FR Tenis şi 2 din partea organizatorilor de la CS CFR Iaşi), iar alte două locuri vor fi ocupate de "excepţiile speciale".
Conform ITF, primul favorit al turneului ieşean de luna viitoare este sârbul Nikola Milojevic (locul 217 ATP, 21 ani), care are 9 turnee câştigate în carieră în circuitul ITF, în proba de simplu, în perioada 2013-2016, în Grecia, Turcia, Kazakhstan, Tunisia (5 turnee) şi Egipt. Pe 7 ianuarie 2013, Nikola Milojevic era nr. 1 mondial în clasamentul ITF al juniorilor!
În perioada 11-17 iulie 2016, Nikola Milojevic a participat la turneul Challenger de la Poznan (Polonia), acolo unde a ajuns până în sferturile de finală la simplu, iar la dublu, alături de sârbul Pedja Krstin, s-a retras din competiţie în sferturile de finală.
Turneul de la Poznan a fost câştigat de Radu ALBOT (Rep. Moldova) - la simplu şi perechea Aleksandre METREVELI (Georgia)  /  Hsien-Yin PENG (Chinese Taipei) - la dublu. 
Să menţionăm că fiecare sportiv se înscrie într-o săptămână la 6 turnee şi apoi alege unul dintre ele la care participă. În cazul turneelor din perioada 6-14 august, ultima zi de retragere de la celelalte 5 turnee este 26 iulie 2016.
Primul favorit al turneului de la Iaşi, sârbul Nikola Milojevic, a optat pentru următoarele turnee:
- Prioritatea 1: "Soho Square Egipt F 19 Men's Futures" - la Sharm El Sheikh (Egipt), cu premii totale de 10.000 dolari.
- Prioritatea 2: "Amkodor Cup" la Minsk (Belarus), cu premii totale de 10.000 dolari.
- Prioritatea 3: "Sparkassen Trophy" - în zona sportivă Rungg, la Cornaiano / Appiano (Italia), cu premii totale de 25.000 dolari + ospitalitate. Aici, Nikola Milojevic este nr. 2, după italianul Federico Gaio - nr. 212 ATP. 
- Prioritatea 4: "Trofeul Municipiului Iaşi" - la arenele CFR Iaşi (România), cu premii totale de 25.000 dolari.
- Prioritatea 5: Novi Sad Open 2016 - la Novi Sad (Serbia), cu premii totale de 10.000 dolari.
- Prioritatea 6: "IX Futures Cidade de Ourense" - la Ourense (Spania), cu premii totale de 10.000 dolari.
În carieră, Nikola Milojevic a câştigat, din tenis, suma de 69.119 dolari, din care 19.987 dolari sunt dobândiţi în 2016.

* Turneul ITF din Turcia a fost suspendat

În perioada 6-14 august 2016, ITF organizează 16 turnee de tenis în Italia, România (la Iaşi, al doilea ca valoare din punctul de vedere al premiilor oferite de sponsorul principal - Primăria Municipiului Iaşi), SUA, Austria, Belarus, Belgia, Egipt, Finlanda, Georgia,  Germania, Maroc, Rusia, Serbia, Slovacia, Spania, Vietnam.
În ultimul moment, a fost suspendat turneul din Antalya (Turcia).
Vă mai informăm că CS CFR Iaşi a nominalizat deja propunerile pentru wild-cardurile ce pot fi acordate de organizatori. Astfel, pe tabloul principal de simplu vor avea acces ieşenii Bogdan Ionuţ Apostol (20 ani) şi Tudor Ştefan Gheorghiţă (17 ani), ambii putând evolua şi în proba de dublu, cu partenerii pe care îi vor alege. În calificările probei de simplu, CS CFR Iaşi poate să ofere 3 wild-carduri, primul nominalizat fiind ieşeanul Teodor Cojocaru.
Turneul de la arenele CFR Iaşi, acolo unde fanii "sportului alb" au accesul gratuit pe perioada competiţiei, este organizat de CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis (preşedinte: George Cosac).
DAN TEODORESCU
*** UPDATE:
De menţionat că, pe 5 mai 2012, la turneul internaţional de la Mediaş (juniori - 18 ani), ieşeanul Bogdan Ionuţ Apostol l-a învins pe sârbul Nikola Milojevic (favoritul nr. 1 şi atunci) cu 3-6; 6-2; 6-3, în semifinalele competiţiei, La doar 16 ani, Bogdan Ionuţ Apostol a jucat atunci finala turneului de 18 ani. Peste numai un an, în 2013, Nikola Milojevic devenea nr. 1 mondial în clasamentul ITF al juniorilor !!! (DanTe)
*** UPDATE 2:
La ultimele două turnee de tip Challenger la care a participat în iulie 2016, la Poznan şi Tampere, Nikola Milojevic s-a retras din timpul partidelor pe care le disputa la dublu şi simplu... Oare este accidentat ???

 

Românii Luncanu şi Dima au ajuns pe tabloul principal la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis

În perioada 6-14 august 2016, arenele de tenis CFR Iaşi vor găzdui un nou turneu internaţional din calendarul mondial masculin ITF, sub denumirea de Trofeul Municipiului Iaşi.
Pe 21 iulie, ITF a publicat prima listă cu participanţii la turneul ieşean, care are premii totale de 25.000 dolari (oferite de Primăria Muncipiului Iaşi, prin Fundaţia Sportului Ieşean), primul favorit fiind sârbul Nikola Milojevic (21 ani, locul 217 ATP), care are opţiunea 4 de participare. 
În carieră, Nikola Milojevic a câştigat mai multe turnee ITF în proba de simplu, nouă la număr, în Egipt (în 2016), Tunisia (2015, cinci la număr), Kazakhstan şi Turcia (2014), Grecia (2013).
În 2016, în primul tur al calificărilor de la Roland Garros, Milojevic a fost învins pe belgianul Steve Darcis, la scorul de 6-3, 1-6, 2-6.
Ca junior, sârbul Nikola Milojevic, născut la Belgrad pe 19 iunie 1995, a fost pe locul 1 mondial în data de 7 ianuarie 2013. Pasiunile sale sunt lectura, cărţile, muzica şi filmele!
În primii 18 jucători promovaţi de ITF pe tabloul principal de simplu se mai găsesc jucători până la locul 366 ATP, din Portugalia, Rusia, Franţa, Cehia, Germania, Slovacia, Argentina, Spania, Olanda, Italia, Austria, SUA şi România (Petru Alexandru Luncanu - locul 353 ATP şi Dragoş Dima - locul 363 ATP).  
Conform ITF, primii 18 jucători de pe tabloul principal de "32" sunt următorii tenismeni, cu menţiunea că această listă poate suferi modificări până pe 26 iulie, când este ultima zi de retrageri oficiale din cadrul competiţiei:
1. Nikola MILOJEVIC (SRB)                     locul 217 ATP - prioritatea 4 de participare;     
2. Frederico Ferreira SILVA (POR)                  257             2    
3. Alexey VATUTIN (RUS)                               280             2    
4. Yannick JANKOVITS (FRA)                          284             6    
5. Maxime CHAZAL (FRA)                                298             5    
6. Jan MERTL (CZE)                                         306             2    
7. Jeremy JAHN (GER)                                     309             2    
8. Filip HORANSKY (SVK)                                312             2    
9. Hernan CASANOVA (ARG)                           313             2    
10. Roberto ORTEGA-OLMEDO (ESP)             317             3    
11. Scott GRIEKSPOOR (NED)                         323             2    
12. Maxime JANVIER (FRA)                            329             3    
13. Matteo VIOLA (ITA)                                  332             2    
14. Gerard GRANOLLERS-PUJOL (ESP)          344             3    
15. Petru-Alexandru LUNCANU (ROU)            353             1    
16. Michael LINZER (AUT)                              354             2    
17. Dragoş DIMA (ROU)                                   363             1    
18. Peter KOBELT (USA)                                 366             2    
Pe tabloul de calificări de "48", ITF menţionează 41 jucători, din Germania, Cehia, Spania, Egipt, Chile, Belgia, Uruguay, Australia, Italia, Franţa, Ucraina, Spania, Olanda, Austria, Brazilia, Marea Britanie, Muntenegru, Portugalia, Peru, Argentina şi România (Teodor-Dacian Crăciun - locul 722 ATP).
Pe lista alternativă figurează 232 sportivi, inclusiv din Iaşi (Bogdan Ionuţ Apostol, Tudor Ştefan Gheorghiţă, Teodor Cojocaru).
În cadrul turneului va fi exista şi proba de dublu, pe un tablou principal de "16".
Turneul de la arenele CFR Iaşi este organizat de CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis.
DAN TEODORESCU

 

Familia Aghion şi-a mărit efectivul de campioni la tenis de câmp

În municipiul Piatra Neamţ, în organizarea clubului Kym Star de sub Pietricica, a avut loc un nou turneu de tenis pentru categoria de vârstă 14 ani, la băieţi şi fete, din cadrul Circuitului Naţional FRT, competiţie de nivel superior A.
La simplu, pe tabloul principal de "16", câştigătorii au fost Alexandru Stupar (CSM Sibiu) - la masculin şi Alisia Negoiţă (CSŞ Mircea Eliade Bucureşti) - la feminin.
Printre participanţii s-au aflat şi tinerii Răzvan Aghion şi Eduard Schipor (ambii de la CS CFR Iaşi), Rareş Rosin şi Alexandru Luca (ambii de la TC Micul AS Iaşi), respectiv Daria Munteanu (TC Coreco Iaşi), dar ei s-au clasat în afara podiumului în proba de simplu.  
Totuşi, la fete, tenismena Maria Bianca Andrei (CS CFR Iaşi) a ajuns până în finala probei simplu, acolo unde a fost învinsă de Alisia Negoiţă, cu scorul de 6-1, 6-0.
Probele de dublu au adus însă medalii de aur pentru tenismenii ieşeni prezenţi în competiţie, perechile câştigătoare fiind Alisia Negoiţă (CSŞ Mircea Eliade Bucureşti) / Daria Munteanu (TC Coreco Iaşi) - la feminin, respectiv Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi) / Bogdan Dumitru (AS Tenis Club Bucureşti) - la masculin.
Tot în proba de dublu masculin, a cucerit o medalie de bronz cuplul Alexandru Luca (TC Micul AS Iaşi) / Bogdan Damian (TC Vaslui), care a învins în sferturi, cu 6-2, 6-1 perechea Eduard Schipor (CS CFR Iaşi) / Rareş Rosin (TC Micul AS Iaşi).

* La doar 6 ani, fetiţa Elena Aghion a fost premiată de primarul din Fălticeni!

Într-un concurs de "TENIS 10", desfăşurat recent la Fălticeni (Cupa Oraşului Fălticeni, în organizarea clubului local Nada Florilor), ieşeanca Elena Aghion (sora mai mică a lui Răzvan Aghion) a cucerit o frumoasă medalie de argint la nivelul "roşu" (8 ani), deşi ea are doar 6 ani ! Elena a absolvit recent cursurile Grădiniţei "Kitty" din cartierul ieşean Nicolina, urmând a deveni, din toamnă, elevă în clasa pregătitoare "0" la Şcoala Gimnazială "Nicolae Iorga" din Iaşi. Cu două victorii din trei posibile la Fălticeni, Elena Aghion s-a clasat pe locul 2, fiind devansată doar de "flăcăul" Ştefan Fîntînariu (8 ani, CS Nada Florilor Fălticeni), care a avut un maxim de 3 victorii.
Festivitatea de premiere a fost oficiată de primarul din Fălticeni, Gheorghe-Cătălin Coman (care este profesor de educaţie fizică şi sport), care a oferit medalia de argint, premiul aferent şi diploma de rigoare Elenei Aghion, încurajând-o în activitatea sa sportivă.
Cu siguranţă, fraţii Răzvan Aghion (12 ani) şi Elena Aghion (6 ani) urmează acum tradiţia familiei, acolo unde bunicul Vergil Aghion şi mama Raluca Aghion sunt antrenori binecunoscuţi de tenis la CS CFR Iaşi şi CS Vergilius Iaşi.

* De la Piatra Neamţ la Focşani, la un nou turneu de categoria A

Din 23 iulie 2016, Răzvan Aghion va participa la un nou turneu de tenis pentru categoria A, la Focşani, la "CIRCUITUL NAŢIONAL FRT - VRANCEA TROPHY, CJ VRANCEA, MUNICIPIUL FOCŞANI - TROFEUL GEORGE BUCUROIU", pentru categoria de vârstă 14 ani. Directorul de turneu va fi Gabi Nicolae, ajutat de Răzvan Bucuroiu, iar arbitrul principal Bogdan Nicolae, ultimul arbitrând recent şi la turneul de Grand Slam de la Wimbledon. În proba de dublu mixt, va fi şi o pereche din Iaşi, alcătuită din Răzvan Aghion (CS CFR) şi Daria Munteanu (TC Coreco). Vă reamintim că Răzvan Aghion (elev la LPS Iaşi) a fost recent şi unul dintre protagoniştii emisiunii "Vară pentru voi", de la TVR Iaşi, acolo unde şi-a dovenit talentul şi în arta "povestitului", trecând în revistă performanţele de-a lungul ultimilor ani în "sportul alb", pe care îl practică cu mult succes la nivel naţional şi internaţional!
DAN TEODORESCU
*** UPDATE (21 iulie 2016): Lista provizorie de participare la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis masculin, turneu internaţional cu premii de 25.000 dolari, din perioada 6-14 august 2016, doar aici:
http://www.itftennis.com/procircuit/tournaments/men's-tournament/info.aspx?tournamentid=1100037812

 

În august, la arenele de tenis CFR Iaşi se vor pune la bătaie premii de 25.000 dolari!

Până în prezent, turneele internaţionale masculine de tenis de la Iaşi cu fost în număr de 13, primele şase fiind organizate de antrenorul Ghiţă Grancea, la bazele sportive ANGERO şi CORECO, iar ultimele şapte, sub denumirea de "Trofeul Municipiului Iaşi", au revenit clubului CFR Iaşi, directorii de turneu fiind George-Radu Pipa şi Vergil Aghion. Clubul de la "Gara Mare" a derulat ultimele şapte turnee din calendarul mondial ITF în propria arenă din cartierul Alexandru cel Bun, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis.
De-a lungul timpului, câştigătorii celor 13 ediţii au fost sportivi de top din sfera tenisului românesc şi mondial, unii dintre ei urcând ulterior în clasamentele ATP şi evoluând inclusiv la turneele de Grand Slam, la Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, dar şi în Cupa Davis.
În probele de simplu şi dublu, câştigătorii turneelor ITF de la Iaşi au fost următorii tenismeni:
- În 2003 (ediţia I): Ionuţ Moldovan (România) - la simplu, respectiv Ionuţ Moldovan / Gabriel Moraru (România) - la dublu.
- În 2004 (ediţia a II-a): Victor Ioniţă (România), respectiv Alessandro Piccari / Francesco Piccari (Italia).
- În 2005 (ediţia a III-a): Martin Alund (Argentina), iar proba de dublu nu s-a mai disputat.
- În 2006 (ediţia a IV-a): Lado Chikhladze (Georgia), respectiv Adrian Cruciat / Adrian Vasile Gavrilă (România).
- În 2007 (ediţia a V-a): Andrei Mlendea (România), respectiv Artemon Apostu-Efremov / Adrian Vasile Gavrilă (România).
- în 2008 (ediţia a VI-a): Frederic Jeanclaude (Franţa), respectiv Vladislav Bondarenco (Ucraina) / Florian Reynet (Franţa).
- În 2009 (ediţia a VII-a):  Victor Ioniţă (România), respectiv Gleb Alekseenko / Vadim Alekseenko (Ucraina).
- 2010: Maxime Teixeira (Franţa), respectiv Marin Draganja / Dino Marcan (Croaţia).
- 2011: Gabriel Moraru (România), respectiv Andrei Ciumac (Repeblica Moldova) / Maxim Dubarenco (ex-Republica Moldova, acum Belarus).
- 2012: Boris Pashanski (Serbia), respectiv Alexandru Daniel Carpen (România) / Cristobal Saavedra-Corvalan (Chile).
- 2013: Kristijan Mesaros (Croaţia), respectiv Alexandru Daniel Carpen (România) / Maxim Dubarenco (Belarus).
- 2014: Darian King (Insulele Barbados), respectiv Patrick Grigoriu / Costin Pavăl (România).
- 2015: Gerard Granollers-Pujol (Spania), respectiv Andrei Ştefan Apostol / Nicolae Frunză (România).
De-a lungul timpului, în aceste turnee ITF găzduite de arenele ieşene de la Angero (acum desfiinţată), Coreco şi CFR, au mai evoluat nume cunoscute din tenisul românesc, precum Robert Coman, Florin Mergea, Petru Alexandru Luncanu, Răzvan Sabău, Victor Mugurel Anagnastopol, Marius Copil, Victor Crivoi, Vasile Antonescu, Dragoş Dima, Patrick Ciorcilă, Teodor Dacian Crăciun, Tudor Cristian Şulea, Vlad Victor Cornea, Bogdan Borza, Luca George Tatomir, dar şi localnicii Bogdan Leonte, Ştefan Leonte, Silviu Mistreanu, Bogdan Ionuţ Apostol, Teodor Leahu, Ciprian Brighiu,  Flavian Butnaru, Sorin Roşca, Tudor Ştefan Gheorghiţă, Eric Tudor Adochiţei-Pandelea, Ciprian Onufrei etc.

* La Iaşi, a doua competiţie a perioadei din calendarul mondial ITF

De menţionat că, în parteneriat cu Federaţia Română de Tenis şi Primăria Municipiului Iaşi, Clubul Sportiv CFR Iaşi va organiza în propria arenă, din Şoseaua Naţională nr. 7-9, şi ediţia a 8-a a Trofeului Municipiului Iaşi la tenis masculin, care este a 14-a per total turnee ITF ieşene, în perioada 6-14 august 2016, cu premii mărite în acest an la 25.000 dolari (18.750 dolari la simplu, plus 6.250 dolari pentru proba de dublu).
Câştigătorul probei de simplu de la arenele CFR Iaşi va primi un premiu impozabil de 3.600 dolari şi 27 puncte ATP. Perechea care va câştiga proba de dublu va acumula tot 27 puncte în clasamentul mondial ATP şi un premiu impozabil de 1.550 dolari.
Înscrierile oficiale pentru turneul de la arenele CFR Iaşi sunt permise până la data de 21 iulie 2016, orele 14:00 GMT, iar retragerile oficiale se vor face până la 26 iulie 2016, orele 14:00 GMT.
În perioada 6-8 august vor avea loc partidele de pe tabloul de "48" al probei de simplu din calificări, iar partidele de simplu de pe tabloul principal de "32" se vor derula în intervalul de timp 9-14 august 2016. La dublu, pe tabloul principal de "16" se va juca în perioada 9-12 august 2016. 
Conferinţa de presă oficială de deschidere a turneului va avea loc luni, 8 august, de la ora 11.00, la baza sportivă CFR Iaşi.
Mingea oficială a competiţiei va fi Dunlop Fort Clay Court (Type 2), directorul de turneu va fi antrenorul ieşean Vergil Aghion, iar supervisorul ITF Mihaela Testiban (Bucureşti).
În perioada 6-14 august 2014, pe plan mondial se vor organiza 17 turnee, cel de la Iaşi fiind al doilea ca importanţă din punct de vedere al premiilor puse în joc. Aceste turnee sunt:
- Cornaiano (Italia) - cu premii de 25.000 dolari plus ospitalitate;
- Iaşi (România) - 25.000 dolari
- Champaign, IL (SUA) - 25.000 dolari;
- Innsbruck (Austria) - 10.000 dolari;
- Minsk (Belarus) - 10.000 dolari;
- Eupen (Belgia) - 10.000 dolari;
- Sharm El Sheikh (Egipt) - 10.000 dolari;
- Hyvinkaa (Finlanda) - 10.000 dolari;
- Telavi (Georgia) - 10.000 dolari;
- Wetzlar (Germania) - 10.000 dolari;
- Tanger (Maroc) -     10.000 dolari;
- Moscova (Rusia) - 10.000 dolari;
- Novi Sad (Serbia) - 10.000 dolari;
- Slovenska Lupca (Slovenia) - 10.000 dolari;
- Ourense (Spania) - 10.000 dolari;
- Antalya (Turcia) - 10.000 dolari;
- Thu Dau Mot City (Vietnam) - 10.000 dolari.
DAN TEODORESCU

 
Mai multe articole...