Tenis de câmp

Banner turnee

Puţini paşi până la debutul turneului internaţional feminin de tenis "Trofeul Municipiului Iaşi"

Turneul internaţional feminin de tenis din calendarul mondial ITF, denumit "Trofeul Municipiului Iaşi" se va desfăşura la arenele de tenis CFR Iaşi în perioada 2-10 iulie 2016.
Competiţia are premii totale de 10.000 dolari şi este organizată de CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis.
Dacă directorul de turneu este antrenorul ieşean de tenis Vergil Aghion, supervisorul ITF al competiţiei este bucureşteanul Dan Nicolae. Brigada de arbitri va fi compusă din Mihai Dumitrescu, Dumitru Bucur şi Sabina Spireanu (toţi din Bucureşti), Dragoş Moisi (Adjud) şi Cătălin Costaş (Iaşi).
În perioada 2-4 iulie, pe tabloul din calificări, la simplu, vor participa 48 de sportive, iar câştigătoarele finalelor din calificări, opt la număr, vor promova pe tabloul principal de "32", unde întrecerile sunt programate în perioada 5-10 iulie. La dublu feminin va fi un tablou principal de "16", întrecerile fiind programate în perioada 5-8 iulie 2016.
Mingea oficială a competiţiei este Wilson US Open (Type 2).
Pe tabloul principal de simplu se vor acorda şi patru wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi alte două din partea FR Tenis. La dublu se vor acorda trei wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi unul din partea FR Tenis.
În calificări, la simplu, CS CFR Iaşi şi FR Tenis pot acorda şase wild-carduri. Clubul ieşean invită în primul rând tinerele sportive din Iaşi şi din zona Moldovei, care au 14 ani împliniţi în preziua turneului şi sunt înscrie la ITF cu IPIN să participe la Trofeul Municipiului Iaşi, înscrierile la competiţia din calificări urmând a avea loc în după amiaza zilei de vineri, 1 iulie, la arenele de tenis CFR Iaşi, din cartierul Alexandru cel Bun, de pe Şoseaua Naţională nr. 7-9, din incinta bazei sportive CFR Iaşi.
În prezent, numărul 1 la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis este românca Irina Fetecău (20 ani împliniţi pe 17 aprilie 2016, locul 593 WTA), componentă a CS Dinamo Bucureşti, care a mai evoluat la turneul ieşean şi în anii din urmă. Ea este însoţită mereu de tatăl ei, binecunoscutul comentator sportiv de la Radio România Actualităţi, Adrian Fetecău, care este şi conducător Grupului Umoristic "VOUĂ".
Cea mai bună clasare a Irinei Fetecău, în clasamentul mondial WTA, a fost locul 570 la simplu (pe 24 august 2015), iar la dublu locul 935 (pe 20 iunie 2016).
Irina Fetecău a participat în 2016 la mai multe turnee ITF, din România, Tunisia şi SUA, cu rezultate promiţătoare în cadrul competiţiilor cu premii totale de 10.000 dolari sau chiar 25.000 dolari.
La turneu ITF la care a participat în acest an, cel de la Galaţi (30 mai-5 iunie 2016), bucureşteanca Irina Fetecău a fost finalistă la simplu şi semifinalistă la dublu, făcând pereche cu Elena-Teodora Cadar (22 ani).
Tot pe tabloul principal vor mai evolua şi ieşencele Michele-Alexandra Zmău (20 ani, ajunsă direct pe tabloul principal, pe locul 17, în nominalizarea ITF) şi Andreea Prisacariu (16 ani, care va primi un wild-card din partea CS CFR Iaşi). Ambele sportive au făcut primii paşi în tenisul de performanţă la arenele CFR Iaşi, prima sub îndrumarea antrenorilor Vergil Aghion, Raluca Aghion şi Alexandru Tudurache, a doua sub conducerea antrenoarei Oana Hâncu.
Pe tabloul principal al probei de simplu, în primele 18 jucătoare nominalizate de ITF, au intrat tenismene din opt ţări, din România, Republica Moldova, Belgia, Franţa, Italia, Austria, Rusia, Ucraina.
Primele patru favorite sunt Irina FETECĂU (20 ani, România, locul 593 WTA, aparţine de Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti), Cristina ADAMESCU (20 ani, România, locul 611 WTA, aparţine tot de CS Dinamo Bucureşti), Anastasia VDOVENCO (22 ani, din Chişinău - Rep. Moldova, locul 641 WTA, ea fiind câştigătoarea ediţiei din 2015) şi Britt GEUKENS (20 ani, Belgia, locul 679 WTA).
Pe tabloul de calificări de "48", ITF a nominalizat 40 jucătoare, printre ele fiind şi ieşeanca Diana Iacob (14 ani şi jumătate, debutantă, antrenată de fostul jucător al CS CFR Iaşi, Teodor Leahu).
Jucătoarele din calificări sunt din Italia, România, Cehia, Germania, Ungaria, Rusia, Cipru.

* La concurenţă cu turneele internaţionale din Europa, Africa şi Asia

În perioada 2-10 iulie 2016, turneul internaţional de tenis ITF de la arenele CFR Iaşi este la concurenţă cu alte competiţii mondiale organizate în acelaşi interval de timp.
Turneele de tenis feminin programate nu peste multe zile sunt următoarele:
- CONTREXEVILLE (Franţa) - cu premii de 100.000 dolari;
- BUDAPESTA (Ungaria) - 100.000 dolari;
- VERSMOLD (Germania) - 50.000 dolari;
- YUXI (China) - 25.000 dolari;
- TORINO (Italia) - 25.000 dolari;
- BRUXELLES (Belgia) - 10.000 dolari;
- SHARM EL SHEIKH (Egipt) - 10.000 dolari;
- GIMCHEON (Coreea de Sud) - 10.000 dolari;
- AMSTELVEEN (Olanda) - 10.000 dolari;
- LISABONA (Portugalia) - 10.000 dolari;
- IAŞI (România) - 10.000 dolari;
- NIS (Serbia) - 10.000 dolari;
- GETXO (Spania) - 10.000 dolari;
- BUCA IZMIR (Turcia) - 10.000 dolari.
După cum se poate observa, municipiul Iaşi intră din nou în lumea tenisului mondial şi prin turneul feminin de la arenele CFR Iaşi, cu menţiunea că în perioada 6-14 august 2016, tot la arenele ceferiste va avea loc Trofeul Municipiului Iaşi la tenis masculin, cu premii mărite în acest an la 25.000 dolari.

* Irina Fetecău, sportivă de top şi studentă meritorie la "Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării" din Bucureşti

Călcând pe urmele tatălui său, Irina Fetecău este în prezent studentă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti şi chiar în urmă cu puţine zile a avut de susţinut un examen important, exact pe probleme de... "radio", ultimul al sesiunii de vară. După ce a trecut examenul de brio şi a promovat practic în anul al II-lea la facultate, cu multă bucurie în glas, Irina Fetecău ne-a declarat în legătură cu participarea sa din poziţia de primă favorită la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis, următoarele: "Pentru mine este o premieră, să fiu prezentă la un turneu internaţional de 10.000 dolari, din calendarul ITF, din poziţia de primă favorită. În acest sens, vreau ca la Iaşi să joc bine, să arăt tot ce pot pe terenul de tenis şi să mă bucur de jocul meu. Nu spun acum că vin să câştig turneul de la Iaşi, deoarece nu vreau să pun presiune pe mine şi să joc cu mari emoţii! Oricum, rezultatele obţinute în acest an la turneul de la Galaţi mi-au dat încredere! Înainte de Iaşi voi evolua la turneul de la Focşani, unde voi face pereche la dublu cu moldoveanca Anastasia Vdovenco. Îmi funcţie de cum va fi acolo, de cum ne va merge jocul împreună, voi face pereche la Iaşi tot cu Vdovenco sau cu o altă colegă de competiţie! Oricum, pentru mine turneul de la arenele CFR Iaşi rămâne unul important în carieră, el fiind, repet, primul meu turneu ITF din poziţia de cap de serie nr. 1".

* Michele Alexandra Zmău, o viitoare arhitectă a tenisului mondial, vrea să câştige turneul de la Iaşi

Ajunsă direct pe tabloul principal, ieşeanca Michele Alexandra Zmău a venit special de la Rivoli (oraş de 50.000 locuitori aflat în provincia Torino, din Italia), acolo unde locuieşte cu părinţii de câţiva ani, cu multă dorinţă şi ambiţie în a avea o evoluţie cât mai bună pe terenurile de joc ale arenei unde a făcut primii paşi în tenisul de mare performanţă. "Am venit cu gânduri mari la turneul de la Iaşi, de fapt am venit să câştig turneul sau cel puţin să repet performanţa din Tunisia, din acest an, unde am făcut o semifinală la simplu şi am câştigat proba de dublu! Chiar dacă sunt puţin obosită după un an de şcoală şi diferite turnee de tenis, la Iaşi mă simt ca la mine acasă şi vreau să fiu în formă la această competiţie!", ne-a declarat la sosirea acasă, la Iaşi, unde locuieşte împreună cu bunica, talentată tenismenă Michele Alexandra Zmău, fosta campioană a României pe vremea junioratului, ca jucătoare la CS CFR Iaşi. În Italia, în acest moment, după terminarea clasei a 13-a de liceu, domnişoara Zmău va face din toamnă şi un an de specializare la Şcoala de Arhitectură, ceea ce demonstrează că arhitectura şi sportul fac un tot unitar în viaţa de zi cu zi, pentru ieşeanca noastră!
În Italia, de 3 ani, Michele Alexandra Zmău se pregăteşte la un club de tenis din Torino, sub îndrumarea antrenorului Gianluca Luddi (38 ani, fost nr. 183 ATP pe 1 mai 2000).
La turneul din acest an, de la Trofeul Municipiului Iaşi, Michele Alexandra Zmău va concura şi în proba de dublu, alături de italianca Marianna Natali (25 ani, originară din Roma).

* Premii în dolari şi puncte în clasamentul mondial WTA pentru participantele la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis feminin

Pentru jucătoarele de pe tabloul principal, premiile totale sunt de 10.000 dolari, oferite de Primăria Municipiului Iaşi, prin Fundaţia Sportului Ieşean.
Pentru proba de simplu este repartizată suma de 7.644 dolari USA, împărţită astfel: 1568 dolari - pentru câştigătoarea turneului; 980 dolari - pentru finalistă; 490 dolari - pentru semifinaliste; 245 dolari - pentru sfertfinaliste; 196 dolari - pentru participantele în optimile de finală; 98 dolari - pentru participantele în şaisprezecimile de finală (turul I).
Pentru proba de dublu feminin, suma repartizată tot conform regulamentului internaţional ITF este de 2156 dolari (de echipă / pereche), care este împărţită astfel: 637 dolari - pentru câştigătoarea turneului; 343 dolari - pentru finalistă; 196 dolari - pentru semifinaliste; 98 dolari - pentru sfertfinaliste; 49 dolari - pentru echipele participantele în optimile de finală (turul I); 
Mai este şi suma de 200 dolari (2 % din premiile totale), repartizată pentru Primary Health Care Provider (PHCP Fee), adică taxa pentru furnizarea de asistenţă medicală primară.
În clasamentul mondial WTA, jucătoarele care vor evolua la Trofeul Municipiului Iaşi vor primi următoarele puncte:
- Proba de simplu: 12 puncte WTA - pentru câştigătoarea turneului; 7 puncte WTA - pentru finalistă; 4 puncte WTA - pentru semifinalistă; 2 puncte WTA - pentru sfertfinalistă; 1 punct WTA - pentru participanta în optimile de finală (turul al II-lea).
- Proba de dublu (de echipă / pereche):  12 puncte WTA - pentru câştigătoarea turneului; 7 puncte WTA - pentru finalistă; 4 puncte WTA - pentru semifinalistă; 1 punct WTA - pentru sfertfinalistă (turul al II-lea).
Majoritatea participantelor la turneele de tenis ITF declară că punctele cucerite în clasamentul WTA sunt mai importante decât banii, deoarece le avansează în ierarhia mondială şi cu această ocazie nu mai trebuie să participe la turneele de calificare pe tablourile principale!

* Finalistele probei de simplu, de anul trecut, revin la Trofeul Municipiului Iaşi

În 2015, în marea finală a probei de simplu, moldoveanca din stânga Prutului, Anastasia VDOVENCO (22 ani, din Chişinău, Rep. Moldova) [favorita nr. 6] a învins-o cu 6-1, 6-7 (3), 6-3 pe moldoveanca din dreapta Prutului, Simona IONESCU (22 ani, România, originară din Galaţi) [nr. 3] şi a dobândit trofeul pus în joc. Ambele finaliste revin în 2016 la Trofeul Municipiului Iaşi, pe tabloul principal al probei de simplu.
Tot în 2015, în finala probei de dublu feminin, am consemnat: Ioana Loredana ROŞCA / Oana Georgeta SIMION (România) [nr. 1] - Maryna KOLB / Nadiya KOLB (Ucraina) [nr. 4] 6-3, 7-5.

* Momentele importante ale competiţiei feminine ieşene din 2016

Să mai menţionăm că, tradiţionala Conferinţa de presă oficială de deschidere a competiţiei de anul acesta este programată luni, pe 4 iulie 2016, la ora 11.00, în incinta restaurantului din cadrul bazei sportive CFR Iaşi. Tot în acest an, finalele turneului de la Iaşi vor avea loc vineri după-amiază, pe 8 iulie, la dublu şi respectiv duminică dimineaţă, pe 10 iulie, în proba de simplu.
Cele două finale vor fi urmate de festivităţile de premiere aferente competiţiei.
Intrarea spectatorilor la arenele CFR Iaşi, la meciurile de tenis de la "Trofeul Municipiului Iaşi" este liberă, pe toată durata competiţiei!

* Un nou turneu ITF în luna august 2016


Vă reamintim că, în perioada 6-14 august 2016, arenele de tenis CFR Iaşi vor găzdui competiţia masculină din cadrul Trofeului Municipiului Iaşi, cu premii totale, mărite în acest an, la 25.000 dolari. Câştigătorul probei de simplu de la Iaşi, va primi în "luna lui Cuptor" un premiu de 3.600 dolari şi 27 puncte în clasamentul mondial ATP. La dublu, perechea câştigătoare va primi tot 27 puncte ATP şi un premiu, de echipă, de 1.550 dolari.  
DAN TEODORESCU

 

Tenismena ieşeană Michele Alexandra Zmău a revenit acasă!

Turneul internaţional feminin de tenis din calendarul mondial ITF, denumit "Trofeul Municipiului Iaşi" se va desfăşura la arenele de tenis CFR Iaşi în perioada 2-10 iulie 2016.
Competiţia are premii totale de 10.000 dolari şi este organizată de CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis.
Dacă directorul de turneu este antrenorul ieşean de tenis Vergil Aghion, supervisorul ITF al competiţiei este bucureşteanul Dan Nicolae. Brigada de arbitri va fi compusă din Mihai Dumitrescu, Dumitru Bucur şi Sabina Spireanu (toţi din Bucureşti), Dragoş Moisi (Adjud) şi Cătălin Costaş (Iaşi).
În perioada 2-4 iulie, pe tabloul din calificări, la simplu, vor participa 48 de sportive, iar câştigătoarele finalelor din calificări, opt la număr, vor promova pe tabloul principal de "32", unde întrecerile sunt programate în perioada 5-10 iulie. La dublu feminin va fi un tablou principal de "16", întrecerile fiind programate în perioada 5-8 iulie 2016.
Mingea oficială a competiţiei este Wilson US Open (Type 2).
Pe tabloul principal de simplu se vor acorda şi patru wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi alte două din partea FR Tenis. La dublu se vor acorda trei wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi unul din partea FR Tenis.
În calificări, la simplu, CS CFR Iaşi şi FR Tenis pot acorda şase wild-carduri. Clubul ieşean invită în primul rând tinerele sportive din Iaşi şi din zona Moldovei, care au 14 ani împliniţi în preziua turneului şi sunt înscrie la ITF cu IPIN să participe la Trofeul Municipiului Iaşi, înscrierile la competiţia din calificări urmând a avea loc în după amiaza zilei de vineri, 1 iulie, la arenele de tenis CFR Iaşi, din cartierul Alexandru cel Bun, de pe Şoseaua Naţională nr. 7-9, din incinta bazei sportive CFR Iaşi.
În prezent, numărul 1 la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis este românca Irina Fetecău (20 ani împliniţi pe 17 aprilie 2016, locul 593 WTA), componentă a CS Dinamo Bucureşti, care a mai evoluat la turneul ieşean şi în anii din urmă. Ea este însoţită mereu de tatăl ei, binecunoscutul comentator sportiv de la Radio România Actualităţi, Adrian Fetecău, care este şi conducător Grupului Umoristic "VOUĂ".
Cea mai bună clasare a Irinei Fetecău, în clasamentul mondial WTA, a fost locul 570 la simplu (pe 24 august 2015), iar la dublu locul 935 (pe 20 iunie 2016).
Irina Fetecău a participat în 2016 la mai multe turnee ITF, din România, Tunisia şi SUA, cu rezultate promiţătoare în cadrul competiţiilor cu premii totale de 10.000 dolari sau chiar 25.000 dolari.
La turneu ITF la care a participat în acest an, cel de la Galaţi (30 mai-5 iunie 2016), bucureşteanca Irina Fetecău a fost finalistă la simplu şi semifinalistă la dublu, făcând pereche cu Elena-Teodora Cadar (22 ani).
Tot pe tabloul principal vor mai evolua şi ieşencele Michele-Alexandra Zmău (FOTO / 20 ani, ajunsă direct pe tabloul principal, pe locul 17, în nominalizarea ITF) şi Andreea Prisacariu (16 ani, care va primi un wild-card din partea CS CFR Iaşi). Ambele sportive au făcut primii paşi în tenisul de performanţă la arenele CFR Iaşi, prima sub îndrumarea antrenorilor Vergil Aghion, Raluca Aghion şi Alexandru Tudurache, a doua sub conducerea antrenoarei Oana Hâncu.
Pe tabloul principal al probei de simplu, în primele 18 jucătoare nominalizate de ITF, au intrat tenismene din opt ţări, din România, Republica Moldova, Belgia, Franţa, Italia, Austria, Rusia, Ucraina.
Primele patru favorite sunt Irina FETECĂU (20 ani, România, locul 593 WTA, aparţine de Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti), Cristina ADAMESCU (20 ani, România, locul 611 WTA, aparţine tot de CS Dinamo Bucureşti), Anastasia VDOVENCO (22 ani, din Chişinău - Rep. Moldova, locul 641 WTA, ea fiind câştigătoarea ediţiei din 2015) şi Britt GEUKENS (20 ani, Belgia, locul 679 WTA).
Pe tabloul de calificări de "48", ITF a nominalizat 42 jucătoare, printre ele fiind şi ieşeanca Diana Iacob (14 ani şi jumătate, debutantă, antrenată de fostul jucător al CS CFR Iaşi, Teodor Leahu).
Jucătoarele din calificări sunt din Italia, România, Cehia, Germania, Marea Britanie, Belarus, Ungaria, Rusia, Cipru.
În perioada 2-10 iulie 2016, turneul internaţional de tenis ITF de la arenele CFR Iaşi este la concurenţă cu alte competiţii mondiale organizate în acelaşi interval de timp.
Turneele de tenis feminin programate nu peste multe zile sunt următoarele:
- CONTREXEVILLE (Franţa) - cu premii de 100.000 dolari;
- BUDAPESTA (Ungaria) - 100.000 dolari;
- VERSMOLD (Germania) - 50.000 dolari;
- YUXI (China) - 25.000 dolari;
- TORINO (Italia) - 25.000 dolari;
- BRUXELLES (Belgia) - 10.000 dolari;
- SHARM EL SHEIKH (Egipt) - 10.000 dolari;
- GIMCHEON (Coreea de Sud) - 10.000 dolari;
- AMSTELVEEN (Olanda) - 10.000 dolari;
- LISABONA (Portugalia) - 10.000 dolari;
- IAŞI (România) - 10.000 dolari;
- NIS (Serbia) - 10.000 dolari;
- GETXO (Spania) - 10.000 dolari;
- BUCA IZMIR (Turcia) - 10.000 dolari.
După cum se poate observa, municipiul Iaşi intră din nou în lumea tenisului mondial şi prin turneul feminin de la arenele CFR Iaşi, cu menţiunea că în perioada 6-14 august 2016, tot la arenele ceferiste va avea loc Trofeul Municipiului Iaşi la tenis masculin, cu premii mărite în acest an la 25.000 dolari.

* Irina Fetecău, sportivă de top şi studentă de performanţă la "Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării"

Călcând pe urmele tatălui său, Irina Fetecău este în prezent studentă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti şi chiar în urmă cu puţine zile a avut de susţinut un examen important, exact pe probleme de... "radio", ultimul al sesiunii de vară. După ce a trecut examenul de brio şi a promovat practic în anul al II-lea la facultate, cu multă bucurie în glas, Irina Fetecău ne-a declarat în legătură cu participarea sa din poziţia de primă favorită la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis, următoarele: "Pentru mine este o premieră, să fiu prezentă la un turneu internaţional de 10.000 dolari, din calendarul ITF, din poziţia de primă favorită. În acest sens, vreau ca la Iaşi să joc bine, să arăt tot ce pot pe terenul de tenis şi să mă bucur de jocul meu. Nu spun acum că vin să câştig turneul de la Iaşi, deoarece nu vreau să pun presiune pe mine şi să joc cu mari emoţii! Oricum, rezultatele obţinute în acest an la turneul de la Galaţi mi-au dat încredere! Înainte de Iaşi voi evolua la turneul de la Focşani, unde voi face pereche la dublu cu moldoveanca Anastasia Vdovenco. Îmi funcţie de cum va fi acolo, de cum ne va merge jocul împreună, voi face pereche la Iaşi tot cu Vdovenco sau cu o altă colegă de competiţie! Oricum, pentru mine turneul de la arenele CFR Iaşi rămâne unul important în carieră, el fiind, repet, primul meu turneu ITF din poziţia de cap de serie nr. 1".

* Ieşeanca Michele Alexandra Zmău vrea să câştige turneul de la ea, de acasă !

Ajunsă direct pe tabloul principal, ieşeanca Michele Alexandra Zmău a venit special de la Rivoli (oraş de 50.000 locuitori aflat în provincia Torino, din Italia), acolo unde locuieşte cu părinţii de câţiva ani, cu multă dorinţă şi ambiţie în a avea o evoluţie cât mai bună pe terenurile de joc ale arenei unde a făcut primii paşi în tenisul de mare performanţă. "Am venit cu gânduri mari la turneul de la Iaşi, de fapt am venit să câştig turneul sau cel puţin să repet performanţa din Tunisia, din acest an, unde am făcut o semifinală la simplu şi am câştigat proba de dublu! Chiar dacă sunt puţin obosită după un an de şcoală şi diferite turnee de tenis, la Iaşi mă simt ca la mine acasă şi vreau să fiu în formă la această competiţie!", ne-a declarat la sosirea acasă, la Iaşi, unde locuieşte împreună cu bunica, talentată tenismenă Michele Alexandra Zmău, fosta campioană a României pe vremea junioratului, ca jucătoare la CS CFR Iaşi. În Italia, în acest moment, după terminarea clasei a 13-a de liceu, domnişoara Zmău va face din toamnă şi un an de specializare la Şcoala de Arhitectură, ceea ce demonstrează că arhitectura şi sportul fac un tot unitar în viaţa de zi cu zi, pentru ieşeanca noastră!
În Italia, de 3 ani, Michele Alexandra Zmău se pregăteşte la un club de tenis din Torino, sub îndrumarea antrenorului Gianluca Luddi (38 ani, fost nr. 183 ATP pe 1 mai 2000).
La turneul din acest an, de la Trofeul Municipiului Iaşi, Michele Alexandra Zmău va concura şi în proba de dublu, alături de italianca Marianna Natali (25 ani, originară din Roma).

* Finalistele probei de simplu, de anul trecut, revin la Trofeul Municipiului Iaşi

În 2015, în marea finală a probei de simplu, moldoveanca din stânga Prutului, Anastasia VDOVENCO (22 ani, din Chişinău, Rep. Moldova) [favorita nr. 6] a învins-o cu 6-1, 6-7 (3), 6-3 pe moldoveanca din dreapta Prutului, Simona IONESCU (22 ani, România, originară din Galaţi) [nr. 3] şi a dobândit trofeul pus în joc. Ambele finaliste revin în 2016 la Trofeul Municipiului Iaşi, pe tabloul principal al probei de simplu.
Tot în 2015, în finala probei de dublu feminin, am consemnat: Ioana Loredana ROŞCA / Oana Georgeta SIMION (România) [nr. 1] - Maryna KOLB / Nadiya KOLB (Ucraina) [nr. 4] 6-3, 7-5.

* Pe 4 iulie - conferinţa oficială de presă de deschidere a competiţiei, pe 8 şi 10 iulie 2016 - cele două finale ale turneului feminin de la arenele CFR Iaşi

Să mai menţionăm că, tradiţionala Conferinţa de presă oficială de deschidere a competiţiei este programată luni, pe 4 iulie 2016, la ora 11.00, în incinta restaurantului din cadrul bazei sportive CFR Iaşi. Tot în acest an, finalele turneului de la Iaşi vor avea loc vineri după-amiază, pe 8 iulie, la dublu şi respectiv duminică dimineaţă, pe 10 iulie, în proba de simplu. Intrarea spectatorilor la arenele CFR Iaşi, la meciurile de tenis de la "Trofeul Municipiului Iaşi" este liberă, pe toată durata competiţiei! 
DAN TEODORESCU

 

Două ieşence sunt pe tabloul principal la "Trofeul Municipiului Iaşi" la tenis

Turneul internaţional feminin de tenis din calendarul mondial ITF, denumit "Trofeul Municipiului Iaşi" se va desfăşura la arenele de tenis CFR Iaşi în perioada 2-10 iulie 2016.
Competiţia are premii totale de 10.000 dolari şi este organizată de CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis.
Dacă directorul de turneu este antrenorul ieşean de tenis Vergil Aghion, supervisorul ITF al competiţiei este bucureşteanul Dan Nicolae. Brigada de arbitri va fi compusă din Mihai Dumitrescu, Dumitru Bucur şi Sabina Spireanu (toţi din Bucureşti), Dragoş Moisi (Adjud) şi Cătălin Costaş (Iaşi).
În perioada 2-4 iulie, pe tabloul din calificări, la simplu, vor participa 48 de sportive, iar câştigătoarele finalelor din calificări, opt la număr, vor promova pe tabloul principal de "32", unde întrecerile sunt programate în perioada 5-10 iulie. La dublu feminin va fi un tablou principal de "16", întrecerile fiind programate în perioada 5-8 iulie 2016.
Mingea oficială a competiţiei este Wilson US Open (Type 2).
Pe tabloul principal de simplu se vor acorda şi patru wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi alte două din partea FR Tenis. La dublu se vor acorda trei wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi unul din partea FR Tenis.
În calificări, la simplu, CS CFR Iaşi şi FR Tenis pot acorda şase wild-carduri. Clubul ieşean invită în primul rând tinerele sportive din Iaşi şi din zona Moldovei, care au 14 ani împliniţi în preziua turneului şi sunt înscrie la ITF cu IPIN să participe la Trofeul Municipiului Iaşi, înscrierile la competiţia din calificări urmând a avea loc în după amiaza zilei de vineri, 1 iulie, la arenele de tenis CFR Iaşi, din cartierul Alexandru cel Bun, de pe Şoseaua Naţională nr. 7-9, din incinta bazei sportive CFR Iaşi.
În prezent, după retragerile oficiale din 21 iunie, numărul 1 la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis a devenit românca Irina Fetecău (20 ani împliniţi pe 17 aprilie 2016, locul 593 WTA), componentă a CS Dinamo Bucureşti, care a mai evoluat la turneul ieşean şi în anii din urmă. Ea este însoţită mereu de tatăl ei, binecunoscutul comentator sportiv de la Radio România Actualităţi, Adrian Fetecău, care este şi conducător Grupului Umoristic "VOUĂ".
Cea mai bună clasare a Irinei Fetecău, în clasamentul mondial WTA, a fost locul 570 la simplu (pe 24 august 2015), iar la dublu locul 935 (pe 20 iunie 2016).
Irina Fetecău a participat în 2016 la mai multe turnee ITF, din România, Tunisia şi SUA, cu rezultate promiţătoare în cadrul competiţiilor cu premii totale de 10.000 dolari sau chiar 25.000 dolari.
La ultimul turneu ITF la care a participat în acest an, cel de la Galaţi (30 mai-5 iunie 2016), bucureşteanca Irina Fetecău a fost finalistă la simplu şi semifinalistă la dublu, făcând pereche cu Elena-Teodora Cadar (22 ani).
Tot pe tabloul principal vor mai evolua şi ieşencele Michele-Alexandra Zmău (20 ani, ajunsă direct pe tabloul principal, pe locul 17, în nominalizarea ITF) şi Andreea Prisacariu (16 ani, care va primi un wild-card din partea CS CFR Iaşi). Ambele sportive au făcut primii paşi în tenisul de performanţă la arenele CFR Iaşi, prima sub îndrumarea antrenorilor Vergil Aghion, Raluca Aghion şi Alexandru Tudurache, a doua sub conducerea antrenoarei Oana Hâncu.
Pe tabloul principal al probei de simplu, în primele 18 jucătoare nominalizate de ITF, au intrat tenismene din opt ţări, din România, Republica Moldova, Belgia, Franţa, Italia, Austria, Rusia, Ucraina.
Primele patru favorite sunt Irina FETECĂU (20 ani, România, locul 593 WTA, aparţine de Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti), Cristina ADAMESCU (20 ani, România, locul 611 WTA, aparţine tot de CS Dinamo Bucureşti), Anastasia VDOVENCO (22 ani, din Chişinău - Rep. Moldova, locul 641 WTA, ea fiind câştigătoarea ediţiei din 2015) şi Britt GEUKENS (20 ani, Belgia, locul 679 WTA).
Pe tabloul de calificări de "48", ITF a nominalizat 42 jucătoare, printre ele fiind şi ieşeanca Diana Iacob (14 ani şi jumătate, debutantă, antrenată de fostul jucător al CS CFR Iaşi, Teodor Leahu).
Jucătoarele din calificări sunt din Italia, România, Cehia, Rusia, Germania, Marea Britanie, Belarus, Ucraina, Ungaria, Cipru.
Pe lista alternativă figureană româncele Paula Mihaela ONIŢA (15 ani şi 8 luni, de la CSU Tg. Mureş, antrenor: Răzvan Sabău) şi Luana STANCIU (20 ani, de la AS Tenis Club Bucureşti, antrenor: Gabriel Moraru).
În perioada 2-10 iulie 2016, turneul internaţional de tenis ITF de la arenele CFR Iaşi este la concurenţă cu alte competiţii mondiale organizate în acelaşi interval de timp.
Turneele de tenis feminin programate nu peste multe zile sunt următoarele:
- CONTREXEVILLE (Franţa) - cu premii de 100.000 dolari;
- BUDAPESTA (Ungaria) - 100.000 dolari;
- VERSMOLD (Germania) - 50.000 dolari;
- YUXI (China) - 25.000 dolari;
- TORINO (Italia) - 25.000 dolari;
- BRUXELLES (Belgia) - 10.000 dolari;
- SHARM EL SHEIKH (Egipt) - 10.000 dolari;
- GIMCHEON (Coreea de Sud) - 10.000 dolari;
- AMSTELVEEN (Olanda) - 10.000 dolari;
- LISABONA (Portugalia) - 10.000 dolari;
- IAŞI (România) - 10.000 dolari;
- NIS (Serbia) - 10.000 dolari;
- GETXO (Spania) - 10.000 dolari;
- BUCA IZMIR (Turcia) - 10.000 dolari.
După cum se poate observa, municipiul Iaşi intră din nou în lumea tenisului mondial şi prin turneul feminin de la arenele CFR Iaşi, cu menţiunea că în perioada 6-14 august 2016, tot la arenele ceferiste va avea loc Trofeul Municipiului Iaşi la tenis masculin, cu premii mărite în acest an la 25.000 dolari.

* Irina Fetecău, sportivă de top şi studentă de performanţă la "Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării"

Călcând pe urmele tatălui său, Irina Fetecău este în prezent în anul I al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti şi chiar astăzi, 23 iunie, a avut de susţinut un examen important, exact pe probleme de... "radio", ultimul al sesiunii de vară. După ce a trecut examenul de brio şi a promovat practic în anul al II-lea la facultate, cu multă bucurie în glas, Irina Fetecău ne-a declarat în legătură cu participarea sa din poziţia de primă favorită la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis, următoarele: "Pentru mine este o premieră, să fiu prezentă la un turneu internaţional de 10.000 dolari, din calendarul ITF, din poziţia de primă favorită. În acest sens, vreau ca la Iaşi să joc bine, să arăt tot ce pot pe terenul de tenis şi să mă bucur de jocul meu. Nu spun acum că vin să câştig turneul de la Iaşi, deoarece nu vreau să pun presiune pe mine şi să joc cu mari emoţii! Oricum, rezultatele obţinute în acest an la turneul de la Galaţi mi-au dat încredere! Înainte de Iaşi voi evolua la turneul de la Focşani, unde voi face pereche la dublu cu moldoveanca Anastasia Vdovenco. Îmi funcţie de cum va fi acolo, de cum ne va merge jocul împreună, voi face pereche la Iaşi tot cu Vdovenco sau cu o altă colegă de competiţie! Oricum, pentru mine turneul de la arenele CFR Iaşi rămâne unul important în carieră, el fiind, repet, primul meu turneu ITF din poziţia de cap de serie nr. 1".
Să mai menţionăm că, tradiţionala Conferinţa de presă oficială de deschidere a competiţiei este programată luni, pe 4 iulie 2016, la ora 11.00, în incinta restaurantului din cadrul bazei sportive CFR Iaşi. Finalele turneului de la Iaşi vor avea loc vineri după-amiază, pe 8 iulie, la dublu şi respectiv duminică dimineaţă, pe 10 iulie, în proba de simplu. Intrarea spectatorilor la arenele CFR Iaşi, la meciurile de tenis de la "Trofeul Municipiului Iaşi" este liberă, pe toată durata competiţiei! 
DAN TEODORESCU

 

Românca Irina Fetecău a devenit "Number One" la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis

* Irina este fiica binecunoscutului jurnalist sportiv şi comentator de box Adrian Fetecău, care este şi conducător Grupului umoristic "VOUĂ"

În perioada 2-10 iulie 2016, arenele de tenis CFR Iaşi vor găzdui turneul internaţional feminin din calendarul mondial ITF, Trofeul Municipiului Iaşi, cu premii totale de 10.000 dolari.
Alături de clubul sportiv CFR Iaşi, în organizarea turneului menţionat mai sunt implicate Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis, directorul de turneu fiind antrenorul ceferist de tenis Vergil Aghion.
În perioada 2-4 iulie, pe tabloul din calificări, la simplu, vor participa 48 de sportive, iar câştigătoarele finalelor din calificări, opt la număr, vor promova pe tabloul principal de "32", unde întrecerile sunt programate în perioada 5-10 iulie. La dublu feminin va fi un tablou principal de "16", întrecerile fiind programate în perioada 5-8 iulie 2016.
Mingea oficială a competiţiei este Wilson US Open (Type 2).
Pe tabloul principal de simplu se vor acorda şi patru wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi alte două din partea FR Tenis. La dublu se vor acorda trei wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi unul din partea FR Tenis.
În calificări, la simplu, CS CFR Iaşi şi FR Tenis pot acorda şapte wild-carduri. Clubul ieşean invită în primul rând tinerele sportive din Iaşi şi din zona Moldovei, care au 14 ani împliniţi în preziua turneului şi sunt înscrie la ITF cu IPIN să participe la Trofeul Municipiului Iaşi, înscrierile la competiţia din calificări urmând a avea loc în după amiaza zilei de vineri, 1 iulie, la arenele de tenis CFR Iaşi, din cartierul Alexandru cel Bun, de pe Şoseraua Naţională nr. 7-9, din incinta bazei sportive CFR Iaşi.
Dacă ziua pe 16 iunie a fost ultima în înscrierile pe listele ITF, ziua de 21 iunie 2016 a fost ultima în retragerile oficiale, deoarece fiecare jucătoare se înscrie automat la şase turnee, apoi renunţă la cinci dintre ele, urmând o anumită "strategie sportivă".
În urma retragerilor oficiale din 21 iunie, numărul 1 la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis a devenit românca Irina Fetecău (FOTO / 20 ani împliniţi pe 17 aprilie 2016, locul 594 WTA în prezent), componentă a CS Dinamo Bucureşti, care a mai evoluat la turneul ieşean şi în anii din urmă. Ea este însoţită mereu de tatăl ei, binecunoscutul comentator sportiv de la Radio România, Adrian Fetecău, care este şi conducător Grupului umoristic "VOUĂ".
Cea mai bună clasare a Irinei Fetecău, în clasamentul mondial WTA, a fost locul 570 la simplu (pe 24 august 2015), iar la dublu locul 935 (pe 20 iunie 2016).
La ultimul turneu ITF la care a participat în acest an, la Galaţi (30 mai-5 iunie 2016), bucureşteanca Irina Fetecău a fost finalistă la simplu şi semifinalistă la dublu, făcând pereche cu Elena-Teodora Cadar (22 ani).

* Ieşeanca Michele-Alexandra Zmău a ajuns pe tabloul principal

Pe 21 iunie, ITF a publicat lista finală cu participantele de la Trofeul Municipiului Iaşi, iar pe tabloul principal de simplu sunt nominalizate 18 jucătoare, printre ele fiind şi ieşeanca Michele-Alexandra Zmău (20 ani), care trăieşte acum la Torino, în Italia, cu familia, dar care a făcut primii paşi în tenisul de performanţă la CS CFR Iaşi, sub îndrumarea antrenorilor Vergil Aghion, Raluca Aghion şi Alexandru Tudurache.
Au ajuns direct pe tabloul principal de la Trofeul Municipiului Iaşi, în funcţie de locurile ocupate în clasamentul mondial WTA, jucătoarele: 
1. Irina FETECĂU (ROU)                 locul 593 WTA în momentul înscrierii în competiţie;
2. Cristina ADAMESCU (ROU)         611 WTA;    
3. Anastasia VDOVENCO (MDA)      641 WTA (este câştigătoarea din 2015, a turneului ITF de la arenele CFR Iaşi);
4. Britt GEUKENS (BEL)                  679 WTA;
5. Camelia-Elena HRISTEA (ROU)   738 WTA;    
6. Elena-Teodora CADAR (ROU)       772 WTA;         
7. Karola Patricia BEJENARU (ROU) 793 WTA;    
8. Andreea GHIŢESCU (ROU)           798 WTA;
9. Kassandra DAVESNE (FRA)          811 WTA;         
10. Miriana TONA (ITA)                  812 WTA;
11. Simona IONESCU (ROU)             820 WTA (finalista din 2015, a turneului ITF de la arenele CFR Iaşi);
12. Kerstin PECKL (AUT)                 840 WTA;
13. Natasha BREDL (AUT)                856 WTA;
14. Veronica MIROSHNICHENKO (RUS) 870 WTA;
15. Andreea Amalia ROŞCA (ROU)    893 WTA;         
16. Angelina SHAKHRAYCHUK (UKR) 945 WTA;
17. Michele Alexandra ZMĂU (ROU)   971 WTA;
18. Giorgia PINTO (ITA)                    1066 WTA.
Acest tablou principal va fi completat până la "32" cu jucătoarele care vor câştigata finalele din calificări (8 la număr), cu cele 4 jucătoare care vor primi wild-carduri şi cu alte 2 jucătoare denumite "excepţii speciale".
Pe tabloul de calificări de "48", ITF a nominalizat 41 jucătoare, printre ele fiind şi ieşencele Andreea Prisacariu (16 ani şi 5 luni, antrenată de bucureşteanul Alexandru Cojocaru) şi Diana Iacob (14 ani şi jumătate, debutantă, antrenată de fostul jucător al CS CFR Iaşi, Teodor Leahu).
Jucătoarele din calificări sunt din Italia, România, Cehia, Rusia, Germania, Marea Britanie, Belarus, Ucraina, Ungaria.
Pe lista alternativă figureană trei jucătoare, ele fiind Maria SIOPACHA (19 ani, a jucat în Fed Cup - grupa C, pentru Cipru) şi româncele Paula Mihaela ONIŢA (15 ani şi 8 luni, de la CSU Tg. Mureş, antrenor: Răzvan Sabău) şi Luana STANCIU (20 ani, de la AS Tenis Club Bucureşti, antrenor: Gabriel Moraru).
Conferinţa de presă oficială de deschidere a competiţiei este programată luni, pe 4 iulie 2016, la ora 11.00, în incinta restaurantului din cadrul bazei sportive CFR Iaşi.
După informaţia primită în urmă cu puţine minute, supervisorul turneului ieşean de tenis feminin este dr. Dan Nicolae, din Bucureşti.

* Finalistele probei de simplu, de anul trecut, revin la Trofeul Municipiului Iaşi

În 2015, în marea finală a probei de simplu, moldoveanca din stânga Prutului, Anastasia VDOVENCO (22 ani, din Chişinău, Rep. Moldova) [favorita nr. 6] a învins-o cu 6-1, 6-7 (3), 6-3 pe moldoveanca din dreapta Prutului, Simona IONESCU (22 ani, România, originară din Galaţi) [nr. 3] şi a dobândit trofeul pus în joc. Ambele finaliste revin în 2016 la Trofeul Municipiului Iaşi, pe tabloul principal al probei de simplu.
Tot în 2015, în finala probei de dublu feminin, am consemnat: Ioana Loredana ROŞCA / Oana Georgeta SIMION (România) [nr. 1] - Maryna KOLB / Nadiya KOLB (Ucraina) [nr. 4] 6-3, 7-5.
DAN TEODORESCU

 

Slovaca Viktoria Kuzmova, prima favorită a turneului feminin de tenis "Trofeul Municipiului Iaşi"

În perioada 2-10 iulie 2016, arenele de tenis CFR Iaşi vor găzdui turneul internaţional feminin din calendarul mondial ITF, Trofeul Municipiului Iaşi, cu premii totale de 10.000 dolari.
Alături de clubul sportiv CFR Iaşi, în organizarea turneului menţionat mai sunt implicate Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis, directorul de turneu fiind antrenorul ceferist de tenis Vergil Aghion.
Pe tabloul din calificări, la simplu, vor participa 48 de sportive, în perioada 2-4 iulie, câştigătoarele finalelor din calificări, opt la număr, urmând a promova pe tabloul principal de "32", unde întrecerile sunt programate în perioada 5-10 iulie. La dublu feminin va fi un tablou principal de "16", întrecerile fiind programate în perioada 5-8 iulie 2016.
Mingea oficială a competiţiei este Wilson US Open (Type 2).
Pe tabloul principal de simplu se vor acorda şi patru wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi alte două din partea FR Tenis. La dublu se vor acorda trei wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi unul din partea FR Tenis.
Joi, pe 16 iunie, ITF a publicat prima listă provizorie cu participantele de la Trofeul Municipiului Iaşi, iar pe tabloul principal de simplu sunt nominalizate 18 jucătoare, după cum urmează:
1. Viktoria KUZMOVA (SVK)         locul 368 WTA            
2. Margarita LAZAREVA (RUS)         440 WTA
3.  Naomi TOTKA (HUN)                    441 WTA
4. Julieta Lara ESTABLE (ARG)         447 WTA
5. Alexandra PERPER (MDA)              478 WTA            
6. Oana Georgeta SIMION (ROU)        520 WTA
7. Harmony TAN (FRA)                       524 WTA
8. Camilla SCALA (ITA)                      529 WTA   
9. Kristina SCHMIEDLOVA (SVK)       535 WTA       
10. Zuzana ZLOCHOVA (SVK)             541 WTA
11. Marine PARTAUD (FRA)               556 WTA
12. Jaqueline Adina CRISTIAN (ROU)  567 WTA
13. Irina FETECĂU (ROU)                   593 WTA   
14. Nina POTOCNIK (SLO)                  609 WTA
15. Cristina ADAMESCU (ROU)            611 WTA
16. Mirabelle NJOZE (GBR)                 618 WTA
17. Martina SPIGARELLI (ITA)           631 WTA
18. Anastasia VDOVENCO (MDA)         641 WTA
De menţionat că moldoveanca din stânga Prutului, Anastasia Vdovenco (22 ani, născută la Chişinău) este câştigătoarea ediţiei din 2015, a "Trofeului Municipiului Iaşi" la tenis.
Iar românca Oana Georgeta Simion (20 ani) a câştigat ediţia din 2014, a competiţiei găzduite de arenele CFR Iaşi.
Pe tabloul din calificări, ITF menţionează 42 de sportive (alte şase vor primi wild-carduri de participare din partea CS CFR Iaşi şi a FR Tenis) din Germania, Belgia, Italia, Canada, Ungaria, Franţa, România, Serbia, Australia, Cehia, Ucraina, Austria, Bulgaria, Rusia, Argentina, Elveţia, SUA, Polonia.
Dintre româncele nominalizate în calificări sunt: Camelia-Elena HRISTEA (locul 738 WTA), Elena-Teodora CADAR (772 WTA), Karola Patricia BEJENARU (793 WTA), Andreea GHIŢESCU (798 WTA), Simona IONESCU (820 WTA), Andreea Amalia ROŞCA (893 WTA), Michele Alexandra ZMĂU (locul 971 WTA, fostă sportivă a CS CFR Iaşi mulţi ani, care va veni special de la Torino, din Italia, unde locuieşte în prezent cu familia, pentru acest turneu de la ea de acasă!), Elena BOGDAN (983 WTA).
Lista alternativă numără şi ea 128 sportive, din Slovacia, Italia, Elveţia, Rusia, Croaţia, Franţa, Israel, România, Germania, Brazilia, Belgia, Rep. Moldova, Olanda, Macedonia, Cehia, Slovacia, Belarus, Serbia, Polonia, SUA, Marea Britanie, Australia, Ucraina, Estonia, Bulgaria, Spania, Canada, Norvegia, Grecia, Cipru.
Printre ele sunt şi româncele Gabriela DUCA, Gabriela TALABĂ, Ilona Georgiana GHIOROAIE, Andra Maria NIŢESCU, Gabriela Nicole TĂTĂRUŞ, Ioana IVAN, ieşeanca Andreea PRISACARIU, Ioana TOANCHINA, Nicoleta Cristina BĂJESCU, Teodora STÎNGĂ, Ioana GHEORGHIŢĂ, Francesca Dorothea CIUTESCU, Denisa CHERECHEŞ, Andreia BEBERECHI, Anamaria VLĂDESCU, Ana-Maria GAVRILOVICI, Gabriela Aura ZARNOVEANU, Izabela Gabriela NOVAC, Gabriela Ana Maria DAVIDESCU, Cristiana Miruna TUDOR, Mihaela Lorena MĂRCULESCU, Teodora Elena RADU, Elena Mădălina CĂPRARU, Bianca Elena MIHĂILESCU, Maria TOMA, Ioana GUNA, Alexandra Diana BRAGA, Giana CORMOS, Brânduşa Antonia GRASU, Oana IRIMESCU,
Clara Patricia RIZEA, Andreea CULA, Raisa Alexandra OPREA, Ramona Eva CHIVU, Denise-Antonela STOICA, Elena SAVA, ieşeanca Diana IACOB, Ştefana ANDREI, Raluca Maria FLOCA OPREA, Denisa Elena GHEORGHE,
Iulia Maria FARCAŞ, Paula Mihaela ONITA, Luana STANCIU.
În funcţie de retragerile din zilele următoare, cele "oficiale" sunt permise până pe 21 iunie 2016, ora 14.00 GMT, jucătoarele pot avansa pe tablourile de concurs.
Conferinţa de presă oficială a competiţiei de tenis ieşene va avea loc luni, pe 4 iulie 2016, în incinta bazei sportive CFR Iaşi, din Şoseaua Naţională nr. 7-9, începând cu ora 11.00.

* O tenismenă de mare viitor, câştigătoare la US Open, vine la turneul ieşean

Cu prioritatea de participare nr. 2, până în prezent, slovaca Viktoria Kuzmova (FOTO / născută la Kosice, pe 11 mai 1998) este prima favorită a competiţiei internaţionale de tenis "Trofeul Municipiului Iaşi".
La doar 18 ani împliniţi luna trecută, Kuzmova a început tenisul de la 4 ani, antrenorul său actual fiind Lubomir Kurhajec. Este interesată, în afara tenisului, de filme, muzică, cărţi, "shopping" şi prieteni. 
În prezent, la simplu, la senioare, este pe locul 368 WTA, iar cea mai bună clasare a fost pe locul 365 WTA, în data de 16 mai 2016. La dublu, este pe locul 701 WTA, cea mai bună clasare fiind pe locul 660 WTA, în data de 15 februarie 2016.
Suprafaţa sa favorită de joc este Hard-ul.
A câştigat mai multe titluri în carieră, la senioare, astfel:
La simplu: 
- În 2016: turneul de 10.000 dolari de la Sharm El Sheikh (Egipt);
- În 2015: turneele de 10.000 dolari de la Heraklion (Grecia); Sharm El Sheikh (Egipt, două turnee);
- În 2014: turneul de 10.000 dolari de la Heraklion (Grecia).
La dublu feminin:
- În 2016: turneul de 10.000 dolari din Antalya (Turcia), alături de partenera Petra Uberalova (Slovacia);
- În 2015: turneul de 10.000 dolari de la Heraklion (Grecia), alături de românca Raluca Şerban.
Ca junioară, Viktoria Kuzmova are o carieră prodigioasă, ea fiind pe locul 24 ITF în lume, pe 4 ianuarie 2016.
A participat la turneele de junioare de Grand Slam de la Wimbledon, US Open, Roland Garros şi Australian Open, apoi la European Summer Cups, European Junior Championships, ITF Zilina Junior Open 2015, The 23rd Slovak Junior Indoor 2016.
În septembrie 2015, a câştigat proba de dublu junioare de la turneul de Grand Slam de la New York (US Open), făcând pereche cu rusoaica Aleksandra Pospelova. Tot în 2015, Viktoria Kuzmova a fost semifinalistă la Wimbledon, în proba de simplu junioare.
DAN TEODORESCU
*** UPDATE (21 iunie 2016): În urma retragerilor oficiale din 21 iunie 2016, prima favorită a turneului de tenis de la arenele CFR Iaşi a devenit românca Irina Fetecău, care este fiica jurnalistului sportiv Adrian Fetecău (Radio Bucureşti).

 

Trofeul Municipiului Iaşi, din nou la orizont la arenele de tenis CFR Iaşi

Clubul Sportiv CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis organizează şi în 2016 două turnee din calendarul internaţional ITF, cu puncte acumulate în clasamentele mondiale WTA şi respectiv ATP.
În perioada 2-10 iulie 2016 va avea loc, la arenele CFR Iaşi, din Şoseaua Naţională nr. 7-9 turneul feminin, cu premii totale de 10.000 dolari. Directorul de turneu va fi antrenorul Vergil Aghion, conferinţa de presă oficială de deschidere a competiţiei fiind programată în ziua de luni, 4 iulie 2016.
Turneul de la Iaşi va avea un tablou de calificări de 48 de tenismene, unul principal de 32 de sportive, iar la dublu va exista un tablou principal de 16 perechi.
Conform ITF, la simplu, calificările sunt programate în perioada 2-4 iulie, jocurile de pe tabloul principal în perioada 5-10 iulie, iar meciurile de dublu de pe tabloul principal în perioada 5-8 iulie 2016.
Se va juca cu mingi Wilson US Open (Type 2), iar înscrierile în turneu sunt permise până în ziua de joi, 16 iunie 2016, la ora 14.00 GMT. Retragerile oficiale sunt şi ele permise până la data de 21 iunie 2016 (marţi), ora 14.00 GMT.
Turneul feminin de tenis de la Iaşi, din 2-10 iulie 2016, este la concurenţă pe plan mondial, în acea perioadă, cu alte turnee din calendarul ITF, acestea fiind următoarele:
- Premii de 100.000 dolari - la CONTREXEVILLE (Franţa);   
- Premii de 100.000 dolari - la BUDAPESTA (Ungaria);
- Premii de 50.000 dolari - la VERSMOLD (Germania);
- Premii de 25.000 dolari - la YUXI (China);
- Premii de 25.000 dolari - la TORINO (Italia);
- Premii de 10.000 dolari - la BRUXELLES (Belgia);
- Premii de 10.000 dolari - la SHARM EL SHEIKH (Egipt);
- Premii de 10.000 dolari - la GIMCHEON (Coreea de Sud);
- Premii de 10.000 dolari - la AMSTELVEEN (Olanda);
- Premii de 10.000 dolari . la LISABONA (Portugalia);
- Premii de 10.000 dolari - la NIS (Serbia);
- Premii de 10.000 dolari - la GETXO (Spania);
- Premii de 10.000 dolari - la BUCA IZMIR (Turcia);
De menţionat că, în circuitul ITF din România, înaintea turneului feminin de la Iaşi, se va disputa turneul de la Focşani (27 iunie-3 iulie, cu premii de 10.000 dolari + ospitalitate), iar după turneul de la arenele CFR Iaşi va veni turneul de la Târgu Jiu (18-24 iulie, cu premii de 10.000 dolari).
În luna august 2016, turneul ITF masculin de la arenele CFR Iaşi ("F 12" în România), cu aceeaşi denumire de "Trofeul Municipiului Iaşi", cu premii mărite în acest an la 25.000 dolari, se va disputa în perioada 6-14 august. Înaintea lui, în circuitul ITF al României va fi turneu "F 11" de la Piteşti (1-7 august, cu premii de 10.000 dolari), iar după turneul de la Iaşi va urma turneul "F 13" de la Mediaş (15-21 august, cu premii de 10.000 dolari).
Pe tablourile principale din cadrul celor două competiţii internaţionale de tenis, la feminin şi masculin, CS CFR Iaşi poate acorda doar patru wild-carduri de participare, două la simplu şi alte două la dublu, pentru fiecare turneu. Federaţia Română de Tenis mai are dreptul de a acorda alte trei wild-carduri de participare, două la simplu şi unul la dublu, tot pentru fiecare turneu menţionat.
DAN TEODORESCU

 
Mai multe articole...