Haltere

Calendarul Federaţiei Române de Haltere în 2015

Clubul Sportiv CFR Iaşi are în componenţa lui secţia de haltere, condusă de antrenorul Dănuţ Fron. Cei mai reprezentativi sportivi sunt Ilie Ciotoiu (19 ani), aflat în dublă legitimare cu CSM Cluj şi care este component al lotului naţional olimpic de seniori la categoria 56 kg şi Mădălina Ţibichi (15 ani), dar mai sunt şi alţi tineri care bat la uşile afirmării în sportul greilor, la sala ceferistă de haltere de la Gara Internaţională Nicolina !!! Vă prezentăm în cele ce urmează calendarele competiţionale elaborate de Federaţia Română de Haltere (preşedinte: Nicu Vlad), pe plan intern şi internaţional, pentru anul 2015. Succes sportivilor ieşeni la întrecerile la care vor participa ! (DAN TEODORESCU)

 

Halterofilul ieşean Ilie Ciotoiu, de pe malurile Bahluiului pe podiumul european !

 

 
Anul 2014 a însemnat intrarea “necunoscutului” Ilie Ciotoiu, halterofil pregătit de antrenorul Dănuţ Fron la CS CFR Iaşi, în topul sportivilor din Europa. La doar 19 ani (Ilie Ciotoiu s-a născut la Iaşi, pe 11 iulie 1995), el a cucerit 3 medalii de argint la Campionatele Europene de juniori de la Limassol (Cipru) la categoria 56 kg, la stilurile smuls, aruncat şi total. Plus alte trei medalii de aur în cadrul Campionatelor Naţionale de seniori şi a mai cucerit şi Cupa României la categoria sa de greutate. În prezent, Ilie Ciotoiu este cel mai bun halterofil al României, la seniori, la categoria 56 kg, iar de la 1 ianuarie 2015 va face pasul şi spre lotul naţional al României, acolo unde antrenorul Petru Becheru, sub coordonarea preşedintelui FR Haltere, Nicu Vlad, pregăteşte sportivii pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016, dar şi pentru Campionatele Europene şi Mondiale care vor urma.
- Ilie Ciotoiu, în urma rezultatelor înregistrate în 2014, eşti nr. 1 la CS CFR Iaşi şi ai mari şanse de a intra şi în topul sportivilor ieşeni în acest an, în ancheta elaborată de DJST Iaşi. Cum a începutul totul pentru tine, Ilie, cum de ai ajuns nr. 1 în România la haltere, la categoria 56 kg ?
- În urmă cu doi ani, deci în 2012, domnul antrenor Dănuţ Fron a organizat o selecţie la Şcoala generală nr. 13, din Alexandru cel Bun. La chemarea unui prieten, am fost şi eu prezent la această selecţie şi am dorit în primul rând să vin la haltere, ca să fac muşchi ! Numai că, am văzut apoi că la haltere nu se fac doar muşchi, ci este un sport foarte frumos şi performant, pe care l-am îndrăgit din prima clipă. Am muncit mult, inclusiv la lotul naţional de la Bascov, într-un sport pe care îl practic cu multă pasiune şi au venit şi rezultatele, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. În doar 2 ani de antrenamente. Nimic spectaculos, doar muncă şi transpiraţie. Iar de la acea selecţie din urmă cu doi ani am rămas la CFR Iaşi doar doi sportivi, eu şi Mădălina Ţibichi.
- Anul acesta ai fost foarte aproape să stabileşti şi un record, de 130 kg la aruncat…
- Aşa a fost. Totul s-a petrecut la Europenele de la Limassol, în prezenţa domnului preşedinte Nicu Vlad. La ultima încercare de la aruncat, am trecut de la 122 kg direct la 130 kg. Am fost întrebat de colegi ce-mi doresc dacă arunc 130 kg şi eu am spus că vreau un porc de Crăciun, pentru familia mea. Nu am reuşit să ridic 130 kg, dar m-am luptat pentru acest lucru şi drept recompensă domnul preşedinte Nicu Vlad mi-a dat 10 milioane lei vechi pentru acel porc de Crăciun, care pentru familia mea reprezintă un lucru deosebit.
- Apropos de acest ultim lucru, ştiu că sunt ceva probleme sociale în familia ta de la Iaşi…
- Eu am rămas fără tată de mic copil şi de la 2 ani şi jumătate sunt crescut de bunica Anişoara Pagu. După ce tata a decedat, mama s-a recăsătorit şi locuieşte la Podu Iloaiei. Eu stau în continuare la Iaşi cu bunica, în zona Cicoarei. Într-o casă destul de modestă şi fără mari venituri financiare.
- Cu şcoala cum stai ?
- Urmez clasa a X-a la Cluj, acolo unde am o dublă legitimare cu CSM Cluj. După terminarea liceului vreau să urmez la Iaşi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, să ajung profesor şi mai apoi antrenor de haltere. Şi să obţin o rentă viageră, în urma performanţelor mele ca sportiv halterofil. Poate şi o bursa olimpică la Iaşi, din 2015, necesară pregătirii mele ca sportiv legitimat la clubul CFR Iaşi. Este visul meu, visul meu fiind şi acela de a reprezenta Iaşul şi România la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016 !
- În haltere sunt şi anumite “tentaţii”, pe care sportivii le practică uneori…
- Eu nu iau nimic interzis ! Şi după cum m-a îmvăţat domnul antrenor Dănuţ Fron, nu beau niciodată din apa şi sucul oferit în cadrul competiţiilor de către colegii de întrecere !
-  Vin sărbătorile de iarnă, Crăciunul şi Anul Nou 2015, dar tu eşti mereu în sala de antrenamente de la CFR Iaşi, de la Gara Internaţională Nicolina. Când vine şi vacanţa pentru Ilie Ciotoiu ?
- Eu nu am timp de vacanţe, deoarece vreau să fac mare performanţă în haltere. Numai că, venind sărbătorile de iarnă, aş dori şi eu să urez, prin intermediul dumneavoastră, multă sănătate şi numai bine sportivilor colegi de la CFR Iaşi şi ieşenilor în general. Un Crăciun fericit şi La mulţi ani 2015 pentru toţi românii !
DAN TEODORESCU

 

Ceferistul ieşean Ilie Ciotoiu – “number one” în România la haltere

La Oneşti se desfăşoară în aceste zile finalele Campionatului Naţional de haltere pentru seniori, acolo unde sunt prezenţi şi trei sportivi de la CS CFR Iaşi, sub conducerea antrenorului Dănuţ Fron. Ei sunt Ilie Ciotoiu (19 ani, cat. 56 kg), respectiv Mădălina Ţibichi (15 ani, cat. 63 kg) şi Alina Uglea (doar 12 ani, cat. 63 kg, doar în afară de concurs).
Miercuri seară, în cadrul categoriei 56 kg, ceferistul ieşean Ilie Ciotoiu şi-a demonstrat din nou clasa, cucerind 3 medalii de aur, la smuls (cu 95 Kg), la aruncat (cu 115 kg) şi la total (cu 210 kg). El a cucerit acum trei titluri de campion naţional, după ce în urmă cu puţine zile, la Campionatele Europene de juniori de la Limassol (Cipru), tot în cadrul categoriei 56 kg, a dobândit trei medalii de argint ! În acest an, Ilie Ciotoiu a mai cucerit şi Cupa României, cu dublă legitimare CS CFR Iaşi-CSM Cluj.
Ilie Ciotoiu a reuşit să cucerească cele trei medalii de aur de la Oneşti doar după două încercări, că nu a mai avut apoi cu cine să se întreacă, diferenţa faţă de adversari fiind mare !”, ne-a declarat în direct de la Oneşti antrenorul Dănuţ Fron.
La total, după Ilie Ciotoiu (CFR Iaşi) – 210 kg, s-au clasat pe podium halterofilii Katona Robert (CS Universitatea Cluj) – 194 kg şi Măraru Ioan Alin (HC Timişoara) – 185 kg.
Ilie Ciotoiu este component al lotului olimpic al României la haltere şi este în cărţi pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016. Tocmai din această cauză, el ar merita să primească din partea oficialităţilor ieşene de la Primărie şi Consiliul Judeţean o bursă olimpică, începând cu 1 ianuarie 2015.
După cum a declarat astăzi Nicu Vlad (preşedintele FR Haltere), ieşeanul Ilie Ciotoiu va fi preluat de Centrul Olimpic de la Bucureşti, sub coordonarea antrenorului Petru Becheru, dar rămâne în continuare legitimat la CS CFR Iaşi.
La finalul competiţiei feminine de la categoria 63 kg, în cadrul C.N. de seniori de la Oneşti, ieşeanca Mădălina Ţibichi a ocupat în această seară 3 locuri 4, cu următoarele performanţe: 50 kg - la smuls, 63 kg - la aruncat, 113 kg - la total.
În afară de concurs, la doar 12 ani, debutanta Alina Uglea (provenită de la Centrul de Plasament Ioan Holban din Iaşi) a reuşit un total de 42 kg (18 + 24), fiind o certă speranţă după cum ne mărturisea antrenorul Dănuţ Fron, care a mai spus "Mădălina Ţibichi a ratat de puţin o medalie de bronz, iar despre Alina Uglea, cu siguranţă veţi mai auzi. S-a interesat astăzi de ea şi antrenorii de la Centrul Olimpic de cadeţi de la Galaţi !".
DAN TEODORESCU

 

Ceferistul ieşean Ilie Constantin Ciotoiu, trei medalii de argint la Europenele de haltere din Cipru

La Limassol, în Cipru, în perioada 21-29 noiembrie 2014, se desfăşoară ediţia a 40-a a Campionatului European de Haltere pentru juniori, acolo unde participă şi delegaţia României.
Duminică, pe 23 noiembrie, sportivul ieşean Ilie Constantin Ciotoiu, cu dublă legitimare CFR Iaşi-CSM Cluj a luat startul în cadrul categoriei 56 kg, acolo unde a cucerit trei medalii de argint, cu următoarele rezultate: 102 kg la smuls, 122 kg la aruncat şi 224 kg la total.
Podiumurile de premiere au fost următoarele:
- SMULS:
1. SCARANTINO Mirco (Italia) – 108 kg (a ratat la 113 kg şi 116 kg);
2. CIOTOIU Ilie Constantin (România) – 102 kg din a treia încercare, după ce a avut încercări reuşite la 96 kg şi 100 kg;
3. CALISKAN Emrah (Turcia) - 101 kg (după ce a ratat la 103 kg).
ARUNCAT:
1. SCARANTINO Mirco (Italia) – 132 kg (a ratat apoi la 133 kg);
2. CIOTOIU Ilie Constantin (România) – 122 kg (după ce a mai ridicat în prima încercare 118 kg şi a ratat la ultima încercare, la 130 kg);
3. HARDAL Ferdi (Turcia) – 121 kg.
- TOTAL:
1. SCARANTINO Mirco (Italia) – 240 kg (108 + 132);
2. CIOTOIU Ilie Constantin (România) – 224 kg (102 + 122);
3. HARDAL Ferdi (Turcia) – 218 kg (97 + 121).
Este un rezultat foarte bun pentru elevul meu, Ilie Ciotoiu, cu cele trei medalii de argint cucerite în Cipru. Nu avea cum să-l învingă pe italianul Mirco Scarantino, care are rezultate excepţionale şi la Europene de haltere ale seniorilor !”, ne-a declarat în această seară antrenorul Dănuţ Fron, de la CS CFR Iaşi.
La junioare, în cadrul categoriei 48 kg, românca CSENGERI Monica Suneta a cucerit şi ea trei medalii, aur la smuls (cu 74 kg), argint la aruncat (90 kg) şi argint la total (164 kg).
La începutul lunii decembrie, ieşenii Ilie Ciotoiu (19 ani) şi Mădălina Ţibichi (15 ani), ambii de la CS CFR Iaşi, vor lua parte la finalele Campionatelor Naţionale de haltere ale României la nivelul seniorilor, de la Oneşti.
DAN TEODORESCU

 

Ieşeanul Ilie Ciotoiu va reprezenta România la Europenele de haltere din Cipru

* În perioada 14-18 octombrie, la Oneşti se desfăşoară Campionatele Naţionale de haltere “U 23”, la competiţie fiind prezent şi preşedintele federaţiei de specialitate, Nicu Vlad.

Concursul de la Oneşti a însemnat şi un antrenament cu public pentru componenţii lotului naţional al României de la Bascov, acolo unde se află în pregătiri şi ieşeanul Ilie Ciotoiu (cu dublă legitimare CFR Iaşi-CSM Olimpicom Cluj), o speranţă a ţării noastre în sportul halterelor.
În concursul de miercuri, 15 octombrie, de la categoria 56 kg, ceferistul ieşean Ilie Ciotoiu, care a făcut primii paşi în haltere sub conducerea antrenorului Dănuţ Fron şi care se pregăteşte acum la Bascov sub îndrumarea lui Ionuţ Onel s-a dovedit în mare formă, reuşind un total de 232 kg, după 102 kg la smuls şi 130 kg la aruncat. În sfârşitul lunii noiembrie 2014, Ilie Ciotoiu va reprezenta România la Campionatele Europene de haltere pentru juniori din Cipru, de la Limassol, acolo unde se speră chiar la o urcare pe podium a sportivului ceferist ieşean.
Nicu Vlad a rămas plăcut impresionat de evoluţia ascendentă a lui Ilie Ciotoiu, care a devenit acum cel mai bun din România la categoria sa de vârstă şi greutate. După fiica mea, Elisabeta Fron, care a făcut performanţă şi la nivel european, Ilie Ciotoiu este al doilea meu elev care a dovedit că am avut mână bună când l-am selecţionat pentru haltere. Sper că forurile competente ieşene să-i acorde şi lui Ilie Ciotoiu o bursă olimpică, el fiind o mare certitudine şi pentru participarea la viitoarele Jocuri Olimpice din 2016, din Brazilia”, ne-a spus în direct de la Oneşti antrenorul ceferist ieşean Dănuţ Fron.
După comportarea sa remarcabilă în concursul de la Oneşti, Ilie Ciotoiu (19 ani) ne-a declarat: “Este un lucru extrem de frumos pentru mine faptul că practic acest sport şi de-abia aştept să fiu prezent şi la Campionatele Europene de luna viitoare, din Cipru. Chiar dacă mă mai doare şi pe mine câte ceva, azi puţin omoplatul, strâng din dinţi şi nu mă dau bătut şi merg înainte cu halterele, unde vreau să fac performanţă chiar şi la nivel mondial !”.
Tot la concursul de la Oneşti a fost prezentă la un trial pentru participarea la finalele de senioare, din luna decembrie 2014, o altă tânără speranţă de la CS CFR Iaşi, Mădălina Ţibichi, care a reuşit un total de 110 kg la categoria sa de greutate (58 kg), după 50 kg la smuls şi 60 kg la aruncat. Ea a depăşit baremul de participare cu 30 kg, câte 15 kg la fiecare stil şi a obţinut astfel dreptul de a evolua la finalele senioarelor din decembrie, tot de la Oneşti, chiar dacă are doar 15 ani.
După cum ne mai spunea antrenorul ieşean Dănuţ Fron, secţia de haltere de la CS CFR Iaşi, care are sala de antrenament la Gara Nicolina, mai are tinere talente de perspectivă în sportul halterelor în componenţa ei, prin tinerii Eduard Ciutanău (15 ani), surorile Iuliana şi Marinela Mutihac, Alina Uglea şi Adrian Agafiţei.
DAN TEODORESCU

 
Mai multe articole...