Haltere

Progrese evidente pentru halterofilii de la CS CFR Iaşi

* La finalele Campionatelor Naţionale de haltere pentru juniori (under 20) de la Bistriţa, elevii lui Dănuţ Fron au avut evoluţii promiţătoare, iar Mădălina Ţibichi şi Ilie Ciotoiu au intrat în atenţia loturilor naţionale ale României

Sunt în plină desfăşurare Campionatele Naţionale de haltere pentru juniori de la Bistriţa, competiţia din Sala Sporturilor din localitate adunând la start 30 de cluburi şi peste 280 sportivi din întreaga ţară. Clubul Sportiv CFR Iaşi, prin noua sa secţie de haltere, a avut doi sportivi în competiţie, pe Ilie Ciotoiu (16 ani, la cat. 56 kg) şi Mădălina Ţibichi (FOTO / doar 13 ani, la cat. 53 kg), ambii pregătiţi de antrenorul emerit Dănuţ Fron.
Ceferistul Ilie Ciotoiu, în progres cu 18 kg faţă de competiţia precedentă la care a participat (CN juniori II de la Botoşani, din iulie 2012), a avut la Bistriţa o evoluţie foarte bună şi a ocupat la general locul 8, cu un total de 153 kg (65 kg la smuls – locul 7 şi 88 kg la aruncat – locul 8), din 25 sportivi participanţi. Ciotoiu a intrat în vizorul Centrului Olimpic de haltere pentru juniori, de la Bascov (jud. Argeş), antrenorii de acolo avînd numai cuvinte de laudă la adresa lui, alături de antrenorul clubului CFR Iaşi, Dănuţ Fron.
În competiţia feminină, ceferista de numai 13 ani Mădălina Ţibichi a avut şi ea un progres de 14 kg faţă de competiţia precedentă la care a participat (CN juniori II de la Botoşani, din iulie 2012), ocupând la general un onorant loc 8, cu 85 kg, din 20 de concurente. La smuls ea a reuşit 38 kg (locul 8), iar la aruncat 47 kg (locul 8). După aceste rezultate, Mădălina Ţibichi a fost selecţionată pentru Centrul Naţional Olimpic de la Galaţi, iar de acolo drumurile ei sunt deschise pentru participarea la Campionatele Europene, Mondiale şi, de ce nu, viitoarele Jocuri Olimpice.
În această seară de miercuri, 26 septembrie, după disputarea întrecerilor, în direct din Bistriţa, antrenorul emerit ceferist ieşean Dănuţ Fron ne-a declarat: “Am înfiinţat doar de 5 luni şi jumătate această secţie de haltere de la CS CFR Iaşi, iar rezultatele au început deja să se vădă. În numai câteva luni, avem oameni la Centrul Olimpic de haltere al României, avem sportivi în primele locuri din ţară, avem o bună perspectivă în domeniul halterelor la CFR Iaşi. Sunt extrem de mulţumit de evoluţiile lui Ciotoiu şi Ţibichi la Bistriţa şi vreau să vă informez că cei doi vor participa în octombrie şi noiembrie, având deja aprobarea Biroului Federal al FR Haltere, chiar şi la finalele de tineret şi seniori de la Oneşti şi respectiv Arad, chiar dacă ei vor fi cu mult mai mici ca vârstă faţă de colegii de întrecere ! În final, aş ruga ca oamenii care iubesc la Iaşi sportul halterelor să fie alături de noi şi din punct de vedere financiar, iar noi vom căuta să aducem pentru Iaşi numai rezultate pozitive, cu care să ne mândrim !”.
În final, să menţionăm că acelaşi Ilie Ciotoiu a obţinut în cadrul CN juniori II de la Botoşani, din urmă cu două luni, o preţioasă medalie de bronz, prima din istoria halterelor la CS CFR Iaşi.
DAN TEODORESCU 


 

„Patru din patru” la Cupa Dunării pentru halterofilii de la CFR Iaşi

* La competiţia de la Galaţi, pe prima treaptă a podiumului de premiere, la diferite categorii de greutate, s-au clasat ieşenii Mădălina Ţibichi, Ilie Ciotoiu, Andrei Cosmin Chiraşcu şi Teodora Dănilă

Sâmbătă, pe 4 august, cu prezenţa a nouă cluburi din ţară din Galaţi (Dunărea, CSŞ, Constructorul), Constanţa (Farul, LPS), Bucureşti (Rapid, Dinamo), Brăilă (Progresul) şi Iaşi (CFR), pe malurile Dunării s-au derulat întrecerile din cadrul Cupei Dunării la haltere. Sub conducerea antrenorului emerit Dănuţ Fron, patru halterofili de la CS CFR Iaşi au luat parte la competiţia de la Galaţi şi toţi s-au clasat pe prima treaptă a podiumului de premiere la categoriile de greutate la care au participat. Rezultatele ieşenilor au fost următoarele:
- Categoria 53 kg cadete: pe primul loc s-a clasat Mădălina Ţibichi, cu un total de 74 kg (32 kg la smuls şi 42 kg la aruncat);
- Categoria 50 kg cadeţi: pe locul 1 s-a clasat Ilie Ciotoiu, cu o performanţă de 147 kg (65 kg la smuls şi 82 kg la aruncat);
- Categoria 40 kg cadeţi: pe locul 1 a urcat debutantul Andrei Cosmin Chiraşcu, cu un total de 47 kg (20 kg la smuls şi 27 kg la aruncat);
- Categoria +75 kg junioare: pe primul loc al podiumului s-a clasat Teodora Dănilă (FOTO), cu un total de 132 kg (60 kg la smuls şi 72 kg la aruncat).
La finalul competiţiei, antrenorul ceferist Dănuţ Fron a menţionat: „Ţibichi şi Ciotoiu au înregistrat progrese însemnate faţă de concursurile anterioare la care au participat şi am mare încredere pe viitor în evoluţiile lor sportive. Mă aşteptam însă la mai mult de la Dănilă, ea avea nişte baremuri de realizat. La smuls trebuia să obţină 67 kg, iar la aruncat o performanţă de 75-76 kg. Dar sunt încrezător şi în evoluţia ei de viitor, mai ales că ne aşteaptă în lunile următoare finalele de la juniori, tineret şi seniori. Chiraşcu este la început, dar a făcut un prim pas cu dreptul în sportul halterelor”.
De menţionat că halterofilii de la CFR Iaşi vor participa în perioada următoare la trei finale de Campionate Naţionale, cele de la juniori (Teodora Dănilă, în septembrie, la Bistriţa), tineret (Teodora Dănilă şi Mădălina Ţibichi, în octombrie, la Oneşti) şi seniori (Teodora Dănilă, în noiembrie, la Arad).
DAN TEODORESCU

 

Dănuţ Fron: „Sper să aduc şi eu pentru CFR Iaşi o medalie olimpică la haltere !”

* Nu cu mult timp în urmă, Clubul Sportiv CFR Iaşi a înfiinţat o secţie de haltere (FOTO), acolo unde antrenorul emerit Dănuţ Fron pregăteşte viitorii campioni

Rezultatele nu au întârziat să apară, deoarece tănărul sportiv Ilie Ciotoiu a reuşit să câştige medalia de bronz la stilul aruncat în cadrul Campionatelor Naţionale de haltere pentru juniorii II (cadeţi). Iar medaliile obţinute de halterofilii români la Jocurile Olimpice de la Londra l-au făcut pe tehnicianul ieşean să declare: „Mă bucur foarte mult să sportul halterelor aduce medalii olimpice pentru România. Mai mult chiar, Roxana Cocoş, tradiţionala adversară a fetei mele, Elisabeta Fron, în concursurile naţionale, a adus şi prima medalie olimpică pentru halterele feminine din România. Eu vreau aici, la clubul sportiv CFR Iaşi să fac performanţă la nivel înalt. Vreau să aduc pentru CFR Iaşi inclusiv o medalie olimpică în 2016, care să fie prima pentru Iaşi la haltere. Dacă cu fiica mea, Elisabeta, nu am reuşit, vreau să reuşesc acum, nu vreau să ies la pensie fără o medalie olimpică obţinută de unul dintre elevii mei, Ilie Ciotoiu, Teodora Dănilă sau Mădălina Ţibichi avînd şanse mari pe viitor să facă performanţă şi la nivel internaţional !”. 
Să mai menţionăm că sâmbătă, 4 august, ceferiştii ieşeni vor participa la Cupa Dunării la haltere, într-un concurs programat la Galaţi. Sub conducerea antrenorului emerit Dănuţ Fron vor face deplasarea pe malurile Dunării patru sportivi de la CS CFR Iaşi, ei fiind Teodora Dănilă (cat. +75 kg), Ilie Ciotoiu (cat. 50 kg), Mădălina Ţibichi (cat. 53 kg) şi unul dintre debutanţii Răzvan Mantu (cat. 56 kg) sau Cosmin Chiraşcu (cat. 45 kg).

* Roxanei Cocoş îi este frică de maşină şi de avion !

Vă reamintim că a şasea medalie a delegaţiei României la JO Londra 2012 a fost adusă de sportul halterelor, prin Roxana Cocoş, medaliată cu argint la categoria 69 kg, cea care în capitala Angliei şi-a depăşit recordul personal cu 1 kg la aruncat şi cu 3 kg la stilul smuls, devenind şi prima româncă medaliată la Olimpiadă în acest sport.
''Sunt fericită că am luat medalie, am muncit foarte mult pentru ea. Acum sunt în extaz. E fericire maximă, sunt prima fată din România care cucereşte o medalie olimpică la haltere, pot să zic că am făcut istorie. La Beijing (NR - unde s-a clasat doar pe locul 8 la 58 kg) am avut doar 19 ani şi nu eram pregătită pentru o medalie. Antrenorii m-au dus să văd cum e la Olimpiadă. Eram conştientă că la această Olimpiadă de la Londra trebuie să demonstrez şi trebuie să ridic mult ca să iau această medalie'', a declarat bucureşteanca Roxana Cocoş după concursul olimpic.
Roxana Cocoş, care mai are 6 fraţi, 2 fete şi 4 băieţi, a început de la 7 ani şi jumătate halterele, pentru ca de la 8 ani să fie pregătită de Nicolae Niţu, care a văzut în ea viitoarea campioană. ''Am început halterele pe la 7 ani, 7 ani şi jumătate. Mama nu a vrut să fac haltere, dar tata nu a fost împotrivă. Sincer, m-a atras sportul ăsta pentru că mai primeam o ciocolată, o atenţie. Nu am fost un copil super-răsfăţat, mai am 6 fraţi, 2 fete şi 4 băieţi, şi nu a fost aşa de uşor pentru mama. Până la urmă i-am spus că vreau să fac haltere şi m-a lăsat. Poate am fost născută ca să fac haltere'', a mai relatat Roxana Cocoş.
Medaliaţii cu argint vor primi pe lângă premiile în bani şi un Renault Megane, dar Roxana nu are de gând să-şi ia carnet. ''Ştiu că se dă o maşină, dar nu ştiu câţi bani. Dar sincer nu am nevoie de maşină. Mi-e frică să merg cu ea, mi-e frică şi de avion. Am păţit ceva cu avionul în Antalya, la nişte Europene şi de atunci am rămas cu o frică'', a spus Roxana Cocoş.

* Programul sportivilor români în cea de-a şasea zi

Programul sportivilor români care vor evolua joi, în cea de-a şasea zi a Jocurilor Olimpice de la Londra. se prezintă astfel:
- Ora 11.37 - Judo (ExCeL - North Arena 2) - calificări - semifinale (ora 16.00) - finala (ora 18.10) - Daniel Brata (100 kg);
- Ora 12.10 - Canotaj (Eton Dorney) - patru rame fără cârmaci (masculin) - semifinale - Marius Vasile Cozmiuc, Alexandru George Palamariu, Cristi Ilie Pîrghie, Florin Curuea;
- Ora 12.00 - Înot (Olympic Park - Aquatics Centre) - 50 m liber (masculin), calificări - semifinale (ora 21.32) - Norbert Trandafir;
- Ora 12.19 - Înot (Olympic Park - Aquatics Centre) - calificări - 800 m liber (feminin) - Camelia Potec;
- Ora 14.30 - Canotaj (Eton Dorney) - finala 8+1 (feminin) - Cristina Grigoraş, Eniko Mironcic, Camelia Lupaşcu, Roxana Cogianu, Adelina Cojocariu, Ioana Rotaru, Talida Gidoiu, ieşeanca Irina Dorneanu, Nicoleta Albu;
- Ora 17.30 - Polo (Olympic Park - Water Polo Arena) - Grupa B - România - Ungaria;
- Ora 18.30 - Gimnastică (North Greenwich Arena - O2) - finala individual compus (feminin) - Sandra Izbaşa, Larisa Iordache;
- Ora 23.30 - Box (ExCeL - South Arena 2) - masculin 75 kg - turul 2 - Bogdan Juratoni.
DAN TEODORESCU

 

Prima medalie pentru tinerii halterofili de la CS CFR Iaşi

* La Campionatele Naţionale de haltere pentru juniorii II, de la Botoşani, ceferistul ieşean Ilie Ciotoiu (în FOTO, al doilea din stânga) a cucerit medalia de bronz la stilul aruncat, în cadrul categoriei 50 kg

La Botoşani, în Sala Sporturilor „Elisabeta Lipă” au continuat astăzi, 19 iulie, întrecerile din cadrul finalelor Campionatelor Naţionale de haltere pentru juniori II (cadeţi). Deşi practică halterele de numai 3 luni şi jumătate sub conducerea antrenorului emerit Dănuţ Fron, tânărul ceferist ieşean Ilie Ciotoiu (15 ani, care a terminat clasa a VIII-a la Grupul Şcolar Virgil Madgearu şi va continua clasa a IX-a la Grupul Şcolar Nicolina) a cucerit o binemeritată medalie de bronz la stilul aruncat, cu o performanţă de 77 kg. Cu 60 kg la smuls, Ciotoiu s-a clasat pe locul 5, iar la total, cu o performanţă de 137 kg, el s-a clasat pe un onorant loc 6, din 20 concurenţi. În direct de la Botoşani, antrenorul grupării ceferiste ieşene, Dănuţ Fron, ne-a declarat în această seară următoarele: „Facem haltere de numai câteva luni la clubul CFR Iaşi, căruia îi mulţumesc că m-a primit cu braţele deschise şi eu acolo vreau să fac performanţă. Medalia de bronz obţinută la Botoşani de Ilie Ciotoiu este un succes binemeritat şi promiţător pentru sportivul nostru, iar eu am anticipat acest succes încă de câteva zile. Ilie este un sportiv silitor, muncitor, nu a lipsit niciodată de la antrenamente şi are un mare viitor în halterele din ţara noastră. Deşi cântăreşte doar 49 kg, el a concurat la categoria 50 kg şi a reuşit şi un salt de 18 kg faţă de turneul de calificare, din urmă cu o lună de zile. Este un talent deosebit, iar eu sunt foarte mulţumit de prestaţia lui la finalele de la Botoşani”.
Să mai menţionăm că tânăra secţie de haltere de la CS CFR Iaşi a mai avut un reprezentant la finalele de la Botoşani, acolo unde Mădălina Ţibichi (doar 13 ani, categoria 53 kg) s-a clasat pe un promoţător loc 9, din 22 participante, cu o performanţă totală de 70 kg (30 kg la smuls şi 40 kg la aruncat).
Până la finele sezonului competiţional în halterele naţionale, CS CFR Iaşi va mai avea reprezentanţi la finalele de la juniori I (septembrie, la Bistriţa, va concura ceferista Teodora Dănilă), tineret (octombrie, la Oneşti, acolo unde s-au calificat Teodora Dănilă şi Mădălina Ţibichi), seniori (noiembrie, la Arad, unde va participa Teodora Dănilă). După cum ne-a mai declarat antrenorul Dănuţ Fron, clubul CFR Iaşi va programa o nouă selecţie la tânăra secţie de haltere începând cu data de 15 septembrie 2012, la sala de antrenament din zona staţiei CFR Iaşi.
DAN TEODORESCU

 

Rezultat promiţător pentru ceferista Mădălina Ţibichi

In Sala Sporturilor Elisabeta Lipa din Botosani au debutat finalele Campionatelor Nationale de haltere pentru juniori II (cadeti), acolo unde sunt prezenti si elevii antrenorului emerit Danut Fron, de la CS CFR Iasi. In concursul feminin al categoriei 53 kg, debutanta Madalina Tibichi (FOTO / nascuta in 1999, de la CS CFR Iasi) a ocupat un promitator loc 9, din 22 participante in concurs. Madalina a smuls 30 kg si a aruncat 40 kg, deci a avut un total de 70 kg la cele doua stiluri, mult superior realizarilor anterioare. La finalul concursului, antrenorul Danut Fron ne-a declarat: "Desi are doar 48,700 kg, Madalina a concurat la categoria 53 kg, unde a avut un rezultat foarte bun la debutul ei intr-o finala de Campionat National, cu 15 kg superior fata de reusitele anterioare. Ea este calificata si la finalele din octombrie, de la tineret si cred ca in 2013 nu va scapa nici o medalie la categoria sa de greutate si varsta. Sunt foarte multumit de evolutia ei la Botosani si ii prevad un mare viitor in halterele din Romania".
Sa mai mentionam ca in zilele urmatoare, tinarul Ilie Ciotoiu (CS CFR Iasi) va concura si el la finalele juvenile de la Botosani, la categoria 50 kg masculin (unde vor fi prezenti circa 25 de sportivi), cu reale sanse la stilul aruncat, chiar la o medalie, dupa cum ne-a declarat in aceasta seara acelasi Danut Fron.
DAN TEODORESCU

 
Mai multe articole...