Haltere

Un prim succes pentru tânăra halterofilă Mădălina Ţibichi

* La doar 13 ani şi concurând la prima etapă a Campionatelor Naţionale de haltere pentru tineret (sub 23 ani), sportiva clubului CFR Iaşi a obţinut la Oneşti calificarea la etapa finală, în cadrul categoriei 53 kg

În aceste zile, la Oneşti se desfăşoară turul Campionatului Naţional de haltere pentru tineret, sub 23 ani. Chiar dacă are doar 13 ani şi face haltere de numai 3 săptămâni, Mădălina Ţibichi (FOTO / cat. 53 kg, de la CFR Iaşi, antrenor: Dănuţ Fron) şi-a îndeplinit baremul şi s-a calificat la finala retur, din 16-20 octombrie, care va avea loc tot la Oneşti. În primul tur calificant la marea finală, Mădălina a „smuls” 17 kg şi a „aruncat” 20 kg, reuşind un total de 37 kg. „A fost primul concurs din viaţa ei, la numai 13 ani şi numai după 3 săptămâni de antrenamente. Eu sunt mulţumit de rezultatul Mădălinei Ţibichi la Oneşti şi îi prevăd un mare viitor în haltere !”, ne-a declarat antrenorul Dănuţ Fron. Joi, pe 26 aprilie, de la ora 10.00, va intra în concurs o altă componentă a noii secţii de haltere de la CS CFR Iaşi, titrata Teodora Dănilă, la categoria +75 kg.
DAN TEODORESCU

 

Dănuţ Fron a deschis noua secţie de haltere a Clubului Sportiv CFR Iaşi

* Antrenor de haltere în România, Spania şi Turcia, Dănuţ Fron este maestru al sportului şi antrenor emerit, fiind premiat în urmă cu 8 ani cu Medalia „Meritul Sportiv - clasa I” de către preşedintele României din 2004, Ion Iliescu

La 53 de ani, antrenorul de haltere Dănuţ Fron deschide la clubul sportiv CFR Iaşi o nouă secţie sportivă, cea de haltere. După ce a pregătit mulţi sportivi valoroşi la alte cluburi de profil din România, Spania şi Turcia, Dănuţ Fron vrea să facă mare performanţă şi la CS CFR Iaşi, cu elevii săi, Teodora Dănilă (21 ani), Mădălina Ţibichi (13 ani), Ilie Ciotoiu (16 ani) şi Silviu Colac (14 ani) (VEZI FOTO). Vedeta noii secţii ceferiste este însă Teodora Dănilă, care este campioană naţională la cadeţi, medaliată cu argint la tineret şi cu bronz la senioare şi care practică halterele de aproximativ 8 ani. „Aveam 13 ani şi jumătate şi eram elevă la Şcoala generală nr. 5 Calistrat Hogaş din cartierul Tătăraşi. După ce am practicat mai multe sporturi care nu prea m-au entuziasmat, a venit domnul antrenor Dănuţ Fron şi m-a luat la haltere, un sport care îmi place foarte mult. Am obţinut mai multe medalii până acum, dar vreau să fac performanţă şi la noua secţie de haltere de la clubul sportiv CFR Iaşi. Dacă se lucrează corect şi progresiv, sportul halterelor nu este unul periculos pentru sănătatea omului, aşa cum se mai spune uneori !”, ne-a declarat Teodora Dănilă, cea care a concurat în luna martie a acestui an, ca sportivă ceferistă, la turul I al Campionatului Naţional de juniori de la Bucureşti, unde a obţinut calificarea la faza finală, de la Bistriţa, din septembrie 2012, la categoria +75 kg.
În 30 ani de antrenorat, am obţinut peste 400 de medalii cu elevii mei. În Iaşi am antrenat la Politehnica-Nicolina, acum am venit la CFR pentru a continua performanţa în haltere. Am găsit la CFR oameni inimoşi, în frunte cu preşedintele George-Radu Pipa şi cu vicepreşedintele Eduard Spiţă, care sunt alături de mine şi de noii mei elevi. Vreau să mai fac pe viitor o altă grupă de tineri sportivi, una de perspectivă. Ne vom bate şi în acest an pentru a aduce la CFR Iaşi multe locuri pe podium în cadrul Campionatelor Naţionale de juniori, tineret şi seniori”, ne-a declarat antrenorul Dănuţ Fron.
De remarcat că Dănuţ Fron a fost şi un halterofil de renume al României cu mai mulţi ani în urmă, fiind aproape de a participa la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980. „Am concurat ca sportiv la Nicolina Iaşi, sub îndrumarea antrenorului Ovidiu Nemţeanu. Am fost coleg de generaţie cu Fănică Ciocan şi Emil Cozianu, iar adversarii mei tradiţionali au fost Gheorghe Maftei şi Gelu Radu, ambii de la CSM Oneşti, Vasile Cocioran, de la Olimpia Bucureşti şi Ioan Bălaş, de la Steaua Bucureşti. De fapt, ultimul menţionat mi-a luat şi locul la Olimpiada de la Moscova, din 1980, deoarece Steaua era cu siguranţă mai aproape de Bucureşti, decât Iaşul”, a mai menţionat Dănuţ Fron, fost recordmen naţional la juniori şi seniori şi fost vicecampion european în anii din urmă. Să mai remarcăm că fiica lui Dănuţ Fron, profesoara Elisabeta Fron, care munceşte acum în Italia şi predă sportul italienilor din Verona, a fost şi ea nu cu mult timp în urmă o halterofilă cu multe performanţe de plan intern şi internaţional, obţinând în carieră peste 100 de medalii şi 30 de titluri naţionale.
În perioada 24-28 aprilie, Teodora Dănilă şi antrenorul Dănuţ Fron vor lua drumul Oneştiului pentru a participa la turul de calificări al Campionatului Naţional de haltere pentru tineret (sub 23 ani).
Tinerii care iubesc sportul şi care doresc să practice halterele de performanţă la Clubul Sportiv CFR Iaşi, îl pot contacta pe antrenorul emerit Dănuţ Fron la telefonul 0758.481441.
DAN TEODORESCU

 

Un prim succes pentru ceferista ieşeană Teodora Dănilă la Campionatele Naţionale de haltere

* Noua secţie a clubului sportiv CFR Iaşi, cea de haltere, a adus astăzi, în cadrul turului Campionatelor Naţionale pentru juniori, din Capitală, un prim succes


În cadrul categoriei +75 kg, sportiva Teodora Dănilă, antrenată de Dănuţ Fron a reuşit un total de 120 kg (65 kg la aruncat şi 55 kg la smuls) şi s-a calificat la finalele Campionatelor Naţionale de haltere pentru juniori, din perioada următoare. Baremul impus de FR Haltere a fost de 110 kg (60 kg la aruncat şi 50 kg la smuls), care a fost depăşit cu brio de ceferista ieşeană Teodora Dănilă. De menţionat că Teodora Dănilă (20 ani), fostă campioană naţională de cadete, vicecampioana naţională de tineret şi medaliată cu bronz la senioare, categoria 75 kg, doreşte sub îndrumarea lui Dănuţ Fron să concureze în acest an şi la Campionatele Naţionale de tineret şi senioare, chiar dacă ea este acum doar la vârsta junioratului.
La sfârşitul concursului de astăzi, 15 martie, în direct din Bucureşti, antrenorul Dănuţ Fron (FOTO) ne-a declarat: „În primul rând doresc să mulţumesc conducerii clubului CFR Iaşi care a înfiinţat recent o nouă secţie, cea de haltere, şi nu lasă în acest fel ca acest sport să moară la Iaşi ! În al doilea rând, eu sunt mulţumit de evoluţia Teodorei la acest concurs din Capitală, după doar o lună de antrenamente. Vreau să fac performanţă la CFR Iaşi în domeniul halterelor şi voi continua selecţiile în perioada următoare. Plus că, pe sportiva de mare talent, de numai 16 ani, Ana Maria Miron, acum la CSM Bistriţa, care cu siguranţă va concura pentru România la viitoarea Olimpiadă şi care a fost eleva mea, vreau să o readuc la Iaşi, la clubul CFR, cu dublă legitimare”.
DAN TEODORESCU