Evenimente culturale

"ZECE DE ZECE", o carte care se vrea de nota ZECE!

Luni, 12 noiembrie 2018, de la ora 17:00, la Hotelul Moldova Iaşi - la parter - la Salonul Moldova, va avea loc  lansarea cărţii "ZECE DE ZECE", de jurnalistul Dan Teodorescu, care este şi director sportiv şi ofiţer de presă la CS CFR Iaşi. Va fi o carte de sport şi cultură, iar la capitolul sport se prezintă în carte şi manifestările care au avut loc la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis, plus o interesantă galerie foto, competiţie organizată în luna septembrie 2018 de către CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi FR Tenis şi cu sprijinul firmei RODOTEX Iaşi. "ZECE DE ZECE" este a 14-a carte şi al 16-lea volum editat în ultimii 3 ani de către jurnalistul şi inginerul constructor Dan Teodorescu, două cărţi având câte două volume fiecare.
Desfăşurătorul programului de la lansarea cărţii menţionate arată astfel:
1. Deschide manifestarea jurnalistul Dan Teodorescu, care mulţumeşte publicului pentru prezenţă şi prezintă prezidiul şi pe cei mai reprezentivi invitaţi din sală.
2. Prezintă cartea şi pe autorul ei: Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Leonida Antohi, Adi Cotan, Sorin Cotlarciuc.
3. Muzică populară cu Rodica Ioniţă-Grosu.
4. Muzică uşoară cu Elena Costăchescu, Nicola Luchian, duetul Anel Maria Andrian şi Abou Ainain Sammy (de la clasa prof. Anca Apetroaiei, de la Palatul Copiilor Iaşi).
5. Recital de poezie şi epigrame cu membrii Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (ALPI).
6. Prezintă cartea şi pe autorul ei: Vasile Diacon, Corina Matei-Gherman, Victor Iosif, Vasile Larco, Petru Ciubotaru, Horia Zilieru.
7. Recital de muzică populară cu Karla Ursu.
8. Recital la vioară cu prof. Nina Munteanu şi elevii săi de la Grupul "Violină" şi cu solista Ştefania Turcu. Minirecitalul de vioară îi va avea drept protagonişti pe următorii: prof. Petronela Gabriela Dîrţu, Daniel Robert Gherasim (clasa a X-a), Luci Ioniţă (clasa a IX-a), Theona Glodeanu (clasa a IX-a), Bogdan Lazar (clasa a IV-a), prof. Nina Munteanu, plus Ştefania Turcu - toţi de la Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi.
9. Recital actoricesc cu ceferistul Emil Gnatenco.
10. Recital de muzică populară cu Mariana Căueşteanu-Răciulă (Vocea Diasporei, vine din Italia).
11. Recital de muzică uşoară cu prof. univ. dr. Nina Cuciuc.
12. Recital de muzică folk cu Adi Gegiuc.
13. Sesiune de autografe cu autorul Dan Teodorescu, după achiziţionarea cărţii care are 504 pagini şi costă doar 50 lei RON.
14. Invitaţie la coktail şi la discuţii prieteneşti.     
- Moderatorii evenimentului vor fi: Mihai Batog-Bujeniţă şi Dan Teodorescu.    
- La pupitrul tehnic se vor afla: Laurenţiu Cocuz şi Culiţă Păduraru.    
- Organizatori: Asociaţia Literară "Păstorel" Iaşi, Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, Cenaclul "George Topîrceanu" Iaşi, Uniunea Creatorilor de Artă Iaşi şi Unita Turism - Hotelul Moldova Iaşi.
- Parteneri media: Publicaţia "Sport Fan Club", Agenţia de Presă "Aşii Români" şi ziarul "Vocea Ta" (din Nürnberg - Germania), revista "Mioriţa USA" (din Sacramento - California - SUA).
(REDACŢIA)

 

"Iconar de cuvinte", o nouă carte editată de dr. Sorin Cotlarciuc, sportiv popicar la CS CFR Iaşi

În Dealul Copoului a venit toamna! În Parcul Copou, printre frunzele ruginii ale toamnei moldave, literatura de bună calitate este la ea acasă, iar în ziua de sâmbătă, 27 octombrie 2018, amfiteatrul de la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi a găzduit lansarea cărţii "Iconar de cuvinte", de dr. Sorin Cotlarciuc, cel care, în afară de tratat cariile dentare se pricepe cum nimeni altul să trateze şi sufletele bucovinenilor din nordul României, acolo unde graniţa dintre comuna Vama (locul său de baştină) şi oraşul Cernăuţi devine tot mai mult o iluzie optică!
Evenimentul moderat de scriitorul Liviu Apetroaie a adunat în amfiteatrul menţionat mai mulţi membrii ai Uniunii Scriitorilor din România - Filialele Iaşi şi Bacău, ai Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, ai Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (ALPI), ai Cenaclului "Nectarie" din Vama - judeţul Suceava, ai Asociaţiei "Universul Prieteniei" Iaşi, manifestarea în sine având loc în perimetrul ediţiei a 85-a a "Amiezii Culturale Bucovinene", din cadrul Societăţii de Cultură şi Literatură Română în Bucovina - Filiala Iaşi (preşedinte: Vasile Diacon).  
Lansarea cărţii de poezie a doctorului stomatolog Sorin Cotlarciuc, care a avut loc la "doi paşi" de Teiul lui Eminescu şi de muzeul cu acelaşi nume, a început însă cu un moment de reculegere în memoria celor care au fost prof. Mandache Leocov şi dr. Marin Burlea, doi oameni care au muncit până în ultima clipă pentru binele semenilor şi în primul rând pentru ieşeni şi românii de pretutindeni şi care au plecat recent într-o altă "Galaxie Stelară".
A urmat apoi prezentarea cărţii "Iconar de cuvinte", scoasă pe piaţă de "CronEdit" Iaşi, în 2018, redactor de carte fiind Valeriu Stancu, corectura fiind făcută de Mariana Stancu, iar grafica aparţine ceferistului Mihai Ghenghea. Despre volumul de versuri supus dezbaterii publice au vorbit scriitorii Vasile Diacon, Liviu Apetroaie, Valentin Talpalaru, Emilian Marcu, Mihai Batog-Bujeniţă, Ioan Mugurel Sasu, Horia Zilieru.
Iată şi câteva intervenţii ale celor în cauză:
- Liviu Apetroaie: "Suntem într-un loc favorabil pentru spirit. Nu au putut veni la această întâlnire, din motive obiective, Adi Cristi şi Valeriu Stancu şi vă cer scuze în numele lor. Mai pot spune că Sorin Cotlarciuc vine acum cu o carte de poezie dedicată Centenarului. Eminescu a spus: , iar imaginile puse pe bisericile din Bucovina explică ce se spune într-o carte. Sunt aici prietenii lui Sorin Cotlarciuc, iar doctorului vine azi, în faţa noastră, ca om de litere! Din păcare, termenul de patriotism nu mai convine societăţii civile!".
- Valentin Talpalaru: "Deoarece nu mai am nici un dinte împotriva lui Sorin Cotlarciuc, nu pot fi decât subiectiv, ca prieten. Eu îl prefer însă pe Sorin ca prozator! Titlul volumului este suficient de explicit, este o poezie într-un titlu. Iar cartea lui Sorin Cotlarciuc este o declaraţie patriotică! Vom găsi o fişă lirică prin care a trăit Bucovina. Avem aici o carte care trebuie citită!".
În continuare, din sală, din mijlocul "poporului", scriitorul Vasile Vajoga a rostit o epigramă făcută "pe genunchi", despre afirmaţiile lui Val Talpalaru la adresa lui Sorin Cotlarciuc, în care se spune: "Din tot ce-ai apucat să-i spui / Eu pot admite-o ipoteză / Nu n-ai un dinte contra lui / Ci ai o ditamai proteză!".
După aplauzele primite la scenă deschisă de "VILI", a urmat la cuvânt poetul Emilian Marcu, care a rostit următoarele: "Cine este societatea civilă care nu agrează poezia patriotică? Doar un grup crepuscul! Eu voi lansa o carte de poezie patriotică la Tipo Moldova şi mulţumesc editurii pentru acest lucru. Cartea lui Sorin Cotlarciuc nu este o carte de sonete, ci cu sonete! Sunt trei capitole în carte: La răscruce de ţară - întregirea, Îngerul cu aripi de seleniu şi Documentele Marii Uniri, semnate şi de senatorul doctor Nicolae Cotlarciuc. Mai este şi postfaţa semnată de Constantin Mănuţă. Poeziile lui Sorin Cotlarciuc au un caracter polemic. El este şi o fire rebelă, care nu se poate dezbăra de umorul coroziv pe care îl aduce în poeziile sale. Suntem într-o perioadă explozivă a României, se doreşte probabil destrămarea României. Dar eu sunt un patriot!".
Invitat la cuvânt, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a menţionat: "Iconarul îşi crează opera de icoane! Este o carte de excepţie. Spiritele noastre şi viaţa noastră este aici. Mai pot spune că Bucovina a fost vândută de exact păstorii ei!"     
Venit din comuna suceveană Vama, din Bucovina, scriitorul Ioan Mugurel Sasu, nimeni altul decât redactorul şef al revistei "Surâsul Bucovinei" (revista din octombrie 2018 fiind distribuită publicului) a rostit: "Trebuie remarcată şi contribuţia graficianului şi cumnatului Mihai Ghenghea la această carte. Mă bucură cartea lui Sorin, care nu a căzut pe latura modernismului. Este o discreţie de iubire la Sorin Cotlarciuc pentru Bucovina!".
Luând cuvântul în faţa publicului, maestrul Horia Zilieru a menţionat: "Oameni buni, mie nu mi-a mai rămas multe de spus, deoarece cei din urmă vor fi cei dintâi chemaţi, dar eu spun nechemaţi! Respirăm celestul suflu bucovinean. Sorin vine cu documente în această carte şi am rămas fascinat de acest poet al clopotelor bisericii. Lumina înaintaşilor, a graiului, a peisajului, a portului popular, a suferinţei, a credinţei sunt darurile locurilor din Bucovina, iar Sorin ne arată această mişcare deal-vale. Eu îl felicit pentru credinţa sa în poezie, pentru dragostea de acele locuri natale!".
Partea artistică a manifestării a fost susţinută de Emil Gnatenco şi Sofia Doina Gavrilă, care au recitat din poeziile lui Sorin Cotlarciuc. Actorul şi regizorul Emil Gnatenco a susţinut şi un superb recital pe tema războiului, prezentat recent şi la Festivalul Naţional de Teatru de la Medgidia, dar şi pe scenele Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă şi Cercului Militar Iaşi din Dealul Copoului.
În finalul manifestării, poetul Sorin Cotlarciuc a mai spus: "Prin această carte am vrut să cinstesc evenimentul de Centenar. Am avut şi două rude care au fost implicate în actul de Unire. A fost Constantin Sasu, poet cu patru clase primare, rănit în război şi care s-a vindecat apoi în spital şi care i-a închinat poeziile sale reginei Maria. Al doilea membru unionist a fost profesorul de teologie din Cernăuţi, Nicolae Cotlarciuc. Nicolae a devenit Nectarie Cotlarciuc, iar în 1924  a fost ales Arhiepiscop al Cernăuților și Mitropolit al Bucovinei. Nicolae Cotlarciuc şi Ion Nistor au plecat la Bucureşti pentru a duce documentele Unirii. La sfârşitul cărţii găsiţi copii xerox după aceste documente şi harta României mari editată de nemţi. Vă mai pot spune că această carte, Iconar de cuvinte, a primit şi o distincţie la Festivalul de Poezie de la Bistriţa-Năsăud".A urmat apoi sesiunea de autografe oferită de Sorin Cotlarciuc şi tradiţionala fotografie de grup.
La manifestarea de lansare a cărţii colegului de echipă Sorin Cotlarciuc au participat şi popicarii veterani de la CFR Olimpia ACB Iaşi, ei fiind Mihai Chilaboc, Aurel Roiu, Ioan Herman, Dumitru Penciuc, Vasile Ţidularu, Constantin Iftimie.
Parcul Copou era parcă şi mai frumos după ieşirea la aer a participanţilor, iar teiul lui Eminescu se apleca tacticos în bătaie leneşă a vântului de toamnă ieşeană!
DAN TEODORESCU

 

"Născut pe Lăpuşneanu", o nouă cronică vie a jurnalistului Dan Teodorescu

S-au scurt trei ani de la editarea primei sale cărţi - „În nopţile cu heruvimi sălbatici". Pentru jurnalistul ieşean Dan Teodorescu a venit acum cartea cu nr. 13 şi al 15-lea volum personal (două cărţi anterioare au avut câte două volume fiecare) - "Născut pe Lăpuşneanu". Dan Teodorescu a petrecut primii 12 ani de viaţă pe istorica stradă Alexandru Lăpuşneanu din Iaşi, la nr. 15, de pe fosta "Uliţă Sârbească" din secolul al 19-lea. A fost vecin de curte cu actorul Petrică Ciubotaru şi cu medicul Emilian Palade, doi buni prieteni şi în prezent. După cutremurul din '77, casa de la nr. 15, de lângă Biserica Banu, fosta proprietate din secolele trecute a academicianului Haiman Tiktin, cel care se întâlnea des şi cu Mihai Eminescu, pentru a purta unele discuţii pe teme lingvistice, s-a demolat şi acum a devenit sediul Telekom, într-o nouă construcţie. Autorul cărţii s-a mutat apoi cu părinţii şi bunicii materni la Blocurile din Piaţa Unirii şi după alţi 20 ani la blocurile de vis-a-vis de Sala Voinţa, dar tot în zona centrală a municipiului Iaşi a rămas, deoarece, de strada copilăriei nu poţi să te îndepărtezi prea mult.
Cartea "Născut pe Lăpuşneanu" cuprinde poeziile autorului, cronici şi reportaje din viaţa culturală şi sportivă din Iaşi, Vatra Dornei şi Bucureşti, iar un capitol inedit îi este dedicat regretatului fotbalist ieşean Cornel Popa (cumnatul actorului Petru Ciubotaru), cel care a ajuns la un moment dat fundaşul dreapta al echipei campioane Dinamo Bucureşti şi căpitanul naţionalei României de fotbal, pe vremea fraţilor Nunweiller.
Un alt capitol din domeniul sportului este dedicat familiei de tenismeni AGHION, de la CS CFR Iaşi, acolo unde Răzvan Aghion este campionul "clanului" de performeri de la arenele ceferiste ieşene.
În prefaţa volumului întâlnim aprecierile directorului Aurica Ichim, maeştrilor scenei ieşene de teatru Petru Ciubotaru şi Constantin Popa, a maestrului poeziei româneşti Horia Zilieru, dar şi binecuvântarea părintelui Dumitru Merticariu, de la Biserica Banu, de pe strada Lăpuşneanu.
În postfaţa volumului întâlnim cuvintele de suflet, despre carte şi autorul ei, a actorului şi regizorului Emil Gnatenco, a medicului Emil Palade, a fostului coleg de liceu Marius Vitner (azi în Israel; a fost şeful promoţie 1969 de la Colegiul Naţional Iaşi) şi a scriitorului-cronicar Mihai Caba.
"Admir şi astăzi pe strada Lăpuşneanu celebrul Muzeu al Unirii şi Biserica Banu, monumente istorice de patrimoniu. Îmi mai aduc aminte că, pe vremea copilăriei, intram la Cinematograful Tineretului la ora 9.00 dimineaţa şi până seara târziu vedeam acelaşi film de cinci ori de la balcon, acolo unde copiii de pe Lăpuşneanu aveau accesul gratuit. Părintele de la "Banu" ne dădea cozonac, la diferite sărbători religioase, iar la Muzeul Unirii, când nu erau prea mulţi vizitatori, jucam table cu ghidul de la poartă. Sunt multe amintiri în această carte şi poate vă regăsiţi şi dumneavoastră printre ele, dragi ieşeni. Mai este şi multă poezie, care poate fi citită şi pe strada Lăpuşneanu, acolo unde cultura a fost şi este şi acum la ea acasă. Lectură plăcută, stimaţi cititori!", ne-a declarat jurnalistul DAN TEODORESCU (membru UZPR şi APSR, director sportiv şi ofiţer de presă la CS CFR Iaşi), care în ultima perioadă a primit şi noi funcţii de conducere în cadrul publicaţiilor din străinătate unde colaborează în regim de voluntariat, fiind numit redactor şef adjunct la Agenţia de Presă "Aşii Români" şi la ziarul "Vocea Ta" (ambele cu sediul central la Nürnberg - Germania) şi senior editor la revista "Mioriţa USA", din Sacramento (California - SUA).
Volumul de 362 pagini - "Născut pe Lăpuşneanu", care deţine şi multe galerii foto inedite, va fi lansat la Muzeul Unirii de pe strada Alexandru Lăpuşneanu nr. 14 din Iaşi, în ziua de sâmbătă, 1 septembrie 2018, de la ora 11.00, în cadrul unui atractiv spectacol muzical-artistic.
Prezentarea volumului va fi făcută de scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Sorin Cotlarciuc, Vasile Diacon, Corina Matei-Gherman, Vasile Larco, de maestrul Horia Zilieru, de doamna dr. Aurica Ichim, de medicul Emilian Palade şi de actorul George Marici.
În programul artistic al spectacolului de la lansarea cărţii se regăsesc următoarele puncte de reper:        
- Recital cu epigramiştii şi poeţii Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (ALPI).
- Muzică populară cu interpreţii: Karla Ursu şi Eliana Agafiţei. - Muzică uşoară cu interpreţii: Daria Bahrin, Denisa Bârzu, Alexandra Cojocariu, Ina Paladi, Dănuţ Petrişoaea şi Nina Cuciuc (invitat special).
- Recital la vioară cu Ştefania Turcu.
- Muzică folk cu Adi Gegiuc.
- Recitaluri actoriceşti cu Ina Cocuz, apoi cu invitaţii speciali Petru Ciubotaru şi Doina Deleanu (de la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi).
- Moderatori: Mihai Batog-Bujeniţă şi Dan Teodorescu.
- La pupitrul tehnic: Laurenţiu Cocuz.
Sesiunea de autografe cu autorul cărţii va încheia manifestarea de la Muzeul Unirii din Iaşi. Organizatorii evenimentului sunt: Asociaţia Literară "Păstorel" Iaşi (unde autorul cărţii este membru senior şi şeful Departamentului Relaţii Internaţionale), Publicaţia "Sport Fan Club - Dan Teodorescu", Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Moldova (acolo unde Dan Teodorescu este vicepreşedinte), Cenaclul "George Topîrceanu" Iaşi (unde Dan Teodorescu este membru fondator în noua structură din 2018) şi Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.
Intrarea spectatorilor este liberă la evenimentul cultural din 1 septembrie 2018 - ora 11.00, de la Muzeul Unirii din Iaşi.
(REDACŢIA)

 

"Lansările Europene" ale jurnalistului Dan Teodorescu au ajuns la sportul popicelor

Cartea cu nr. 12 din ultimii 2 ani şi 10 luni a jurnalistului ieşean Dan Teodorescu a văzut lumina tiparului în 22 iunie 2018. Este de fapt al 14-lea volum editat în ultima perioadă de Dan Teodorescu, deoarece două cărţi au avut câte două volume fiecare. Cartea de acum se numeşte "Lansări Europene" şi ea îmbină, ca de obicei, cronicele sportive cu reportajele culturale din cadrul manifestărilor la care a participat autorul. De data aceasta este vorba de sportul popicelor, cel care face performanţă în România, dar şi peste hotarele carpatine, chiar dacă în campionatele interne au mai rămas puţine echipe care mai practică acest sport de mare tradiţie în ţara noastră. Recentul Campionat Mondial de popice găzduit de Cluj-Napoca în mai 2018 este detaliat într-un capitol special al cărţii, acolo unde România a cucerit două medalii de bronz la seniori, prin perechea Duka Tilda - Petruţ Mihălcioiu şi Nicolae Lupu, ultimul evoluând de mai mult timp pentru formaţia germană SKC Victoria Bamberg.
Se mai fac referiri despre echipele de top din România în sportul popicelor, CFR Olimpia ACB Iaşi şi Electromureş Romgaz Tg. Mureş (actualele campioane naţionale la masculin şi respectiv feminin), despre CFR Cluj, Conpet Petrolul Ploieşti, Inter Petrila, Electromureş Tg. Mureş, KSE Tg. Secuiesc, Rapid Bucureşti, despre întrecerile individuale şi pe echipe la cadeţi, juniori, seniori şi veterani, toate cronicele fiind însoţite de galerii foto inedite.
La capitolul cultură se menţionează multe lansări de carte şi vernisaje expoziţionale de la Muzeul Unirii, Cercul Militar, Clubul CFR Iaşi şi Hotelul Moldova, despre Adunarea Generală a APSR de la Bucureşti, spectacolele artistice care au avut loc la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, în cadrul Cenaclului George Topîrceanu, şedinţele cu public din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), despre parteneriatul cultural dintre ALPI (România) şi Asociaţia culturală Dacia e.V. (Germania), despre excursia pe teme culturale din Bulgaria a autorului, despre manifestările culturale organizate la Vatra Dornei în cadrul Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, despre înfiinţarea unui Centru Cultural Româno-Germania la Nürnberg, de către românca cu "Şapte inimi" Ionela van Rees-Zota, nimeni alta decât managerul general al Agenţiei de Presă "Aşii Români" şi al revistei de nivel european "Vocea Ta", acolo unde Dan Teodorescu este redactor de mai mulţi ani.
Grafica cărţii este asigurată de binecunoscuţii caricaturişti de nivel internaţional Eduard Mattes (născut la Iaşi, dar care locuieşte de mai mulţi ani la Haifa - Israel) şi Cristian Topan (din Bucureşti).
Cartea "Lansări Europene" are 600 pagini în format mare "B 5 Academic" şi este editată la PIM Iaşi. Editorialele din prefaţa cărţii sunt asigurate de scriitorii Sorin Cotlarciuc, Angela Pistol şi Corina Matei-Gherman, iar în postfaţă scriu oamenii din lumea popicelor, precum antrenorul emerit federal Remus Antimirescu şi arbitrii internaţionali Gheorghe Zăgreanu şi Gheorghe Blasicz.
Coperta nr. 4 aparţine germancei de origine română Ionela van Rees-Zota, care scrie editorialul "Dan Teodorescu - Altfel!".
"Este a 12-a mea carte şi al 14-lea volum. Lumea spune să nu mă opresc aici, deoarece mai am multe sporturi performante despre care pot scrie, iar cultura pentru mine este ca şi pâinea caldă pentru cei flămânzi! Eu rămân flămând de sport şi cultură în Iaşi, într-o fostă capitală a României, în an de Centenar şi în anul aniversării Marii Uniri din 1918!", ne-a declarat, în final, jurnalistul Dan Teodorescu, membru UZPR şi APSR, vicepreşedintele Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, membru senior ALPI şi redactor la publicaţiile Vocea Ta (Nürnberg - Germania) şi "Mioriţa USA" (Sacramento / California - SUA), dar şi cu multe colaborări redacţionale la alte publicaţii din ţară şi străinătate, inclusiv în domeniul poeziei. Inginerul constructor şi jurnalistul Dan Teodorescu este şi director sportiv şi ofiţer de presă la Clubul Sportiv CFR Iaşi, de mai bine de 12 ani! (REDACŢIA)

 

"O lume minunată", spectacol eveniment la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă

Membrii Cenaclului "George Topârceanu" Iaşi au organizat în seara zilei de 31 mai 2018 un nou spectacol eveniment, al patrulea din ultimele luni. Clubul CFR Iaşi, de la Râpa Galbenă, a găzduit spectacolul artistic "O lume minunată", cu ocazia Zilei Copilului, artiştii de pe scenă fiind cei mai minunaţi copii-artişti ai Iaşului şi ai judeţului Neamţ, unul dintre talentaţii interpreţii de muzică populară sosind în străvechea capitală a Moldovei din localitatea Oglinzi, de lângă Târgu Neamţ. 
Evenimentul a fost deschis de moderatorii şi prezentatorii Ina Cocuz şi George Marici, care au salutat publicul şi au mulţumit pentru prezenţă, iar directorul clubului CFR Iaşi, Paul Zamfir, a vorbit despre semnificaţia zilei de 1 iunie - Ziua Copilului.
A urmat vernisajul expoziţiei de artă decorativă - prin metoda Quilling - "Florile copilăriei", autorul ei fiind Silviu Teodorescu (11 ani), elev în clasa a IV-a A a Şcolii Gimnaziale "Ştefan Bârsănescu" Iaşi, prezentarea expoziţiei fiind făcută tot de Paul Zamfir.
"Iubesc florile şi aş vrea ca toată lumea şi toţii copiii să iubească florile aşa cum le iubesc eu!", a menţionat tânărul artist plastic Silviu Teodorescu, aflat acum la a treia expoziţie şi care are multe premii la activ la nivel naţional şi chiar internaţional.
În continuare, pe scenă au urcat micii artişti care au delectat publicul cu multe momente muzicale şi teatrale, ei primind numeroase aplauze din partea asistenţei. 
Reperele artistice au fost:
- De la cercul de pian al clubului CFR Iaşi (clasa prof. Iulia Doina Dinu) au fost în recital Sarah Neculeac-Andriescu şi Karl Neumann.
- Recital la vioară oferit de Eva Georgiana Oghină, de la Şcoala Populară de Arte "Titel Popovici" (clasa prof. Tatiana Luchian).
- De la cercul de chitară clasică de la clubul CFR Iaşi (clasa prof. Vasile Gavriş) a fost în recital Matei Coriciuc (13 ani, 1.85 metri înălţime, un... gigant al muzicii clasice pe coarde de chitară).
- Recitaluri de muzică uşoară de nivel naţional şi internaţional oferite de Daria Ciulei, Sofia Onică şi Daria Bahrin, de la Palatul Copiilor Iaşi (clasa prof. Anca Apetroaiei).
- Recital teatral cu Elena Alexandra Fâcă, în rolul principal din piesa "Chiriţa în provincie" (clasa de teatru a prof. Doina Iarcuczewicz).
- Muzică populară cu Eliana Agafiţei, George Gherasim (din localitatea Oglinzi - jud. Neamţ), Maria Lincu, Andrei Nicăi (de la Palatul Copiilor, clasa prof. Claudia Martinică).
- Muzică uşoară de nivel naţional şi internaţional cu Alexandra Cojocariu (de la Palatul Copiilor Iaşi, clasa prof. Cristina Cozma, cu multe emisiuni şi concursuri la activ la Pro TV şi Antena 1).
Spre deliciul publicului mai mic şi mai mare, epigramistul Vasile Vajoga a oferit de data aceasta un superb recital de... magie, ajutat de micii săi asistenţi Gabriel Teodorescu (9 ani, din clasa a II-a a Şcolii Gimnaziale Ştefan Bârsănescu Iaşi) şi Sofia Onică (9 ani, din clasa a II-a a Şcolii Gimnaziale Titu Maiorescu Iaşi).
În final, toţi micii artişti prezenţi în spectacol au urcat pe scenă şi au salutat publicul, dar au cântat la unison şi un călduros "Mulţi ani trăiască!" domnului director al clubului CFR Iaşi, Paul Zamfir, născut cu mai mulţi ani în urmă, exact de... "Ziua Copilului"! Iar doamna Angela Pistol i-a dedicat o epigramă sărbătoritului, în aplauzele asistenţei!
Mici artişti au primit din partea conducerii Cenaclului "George Topîrceanu" diplome de excelenţă şi au fost invitaţi la un "protocol" dulce, cu sucuri şi ciocolată!
Consultanţii artistici ai manifestării au fost Mihai Batog-Bujeniţă, Laurenţiu Cocuz, Adi Gegiuc, Emil Gnatenco şi Dan Teodorescu, care fac parte din conducerea Cenaclului "George Topîrceanu" Iaşi.
Pe post de fotoreporteri şi operatori video s-au aflat la datorie Vasile Durac, Laurenţiu Domnaru - reprezentantul Studioului foto "Nestor Heck" şi Ioan Vârlan. 
În perioada următoare, cenacliştii ieşeni de la "George Topîrceanu" vor pregăti alte două manifestări artistice, prima de romanţe şi poezie de dragoste, iar a doua va fi cu premiera piesei de teatru "Protecţia animalelor", scrisă de comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă (membru USR) şi pusă în scenă de actorul şi regizorul Emil Gnatenco.
DAN TEODORESCU

 

"Armoniile Europene" au încântat publicul la Clubul CFR Iaşi

Joi, 10 mai 2018, în sala mare de spectacole a Clubului CFR Iaşi de pe strada Râpa Galbenă nr. 12, Cenaclul "GEORGE TOPÎRCEANU" şi invitaţii săi au prezentat publicului spectacolul artistic "ARMONII EUROPENE".
A fost al treilea spectacol cu public din acest an organizat de membrii cenaclului ieşean revenit acum în actualitate, manifestarea de joi fiind dedicată Zilei Uniunii Europe şi a Independenţei României, ambele serbate pe 9 mai.
În faţa unui public numeros, avid de un act artistic de bună calitate, moderatorul Emil Gnatenco a dat, pentru început, cuvântul directorului Paul Zamfir, cel care a vorbit despre semnificaţiile zilei de 9 mai, dar şi despre Ziua Regalităţii din 10 mai. 
Tot Paul Zamfir a prezentat şi expoziţia de grafică portretistică
"Scena şi oamenii ei", realizată de arhitectul ieşean Eduard Mattes, dar care trăieşte de mai mulţi ani la Haifa, în Israel.
Spectacolul artistic care a urmat şi care s-a încheiat după două ore, în aplauzele publicului, a avut următoarele repere:
- Recital la pian cu elevul Mihnea Burcuţă (de la cercul de profil al clubului CFR Iaşi - clasa prof. Iulia Doina Dinu)
- Recital actoricesc cu George Marici, Tudor Ostafie, Mihai Afloarei, Ina Cocuz, Emil Gnatenco.
- Moment liric cu soprana Marina Porumb.
- Recital de epigrame şi poezie cu Doina Toma şi Vasile Vajoga.
- Recital de muzică populară cu Rodica Ioniţă-Grosu.
- Recital de muzică uşoară cu Anca Apetroaiei şi Nina Cuciuc.
- Recital de muzică folk cu Adi Gegiuc.
În acordurile imnului Uniunii Europene - “Odă bucuriei”, toată trupa Cenaclului "George Topîrceanu" şi invitaţii zilei au urcat, la final, pe scena sălii de spectacole, mulţumind publicului pentru prezenţă.
Consultanţii artistici ai evenimentului au fost Mihai Batog-Bujeniţă şi Dan Teodorescu, iar la pupitrul tehnic s-a aflat Laurenţiu Cocuz. Operatorii video şi foto au fost Vasile Durac şi Ioan Vârlan.
La finalul manifestării, unul dintre fondatorii Cenaclului George Topîrceanu, jurnalistul şi publicistul ieşean Dan Teodorescu a declarat: "Spectacolul artistic ARMONII EUROPENE a fost
al treilea din acest an organizat de membrii cenaclului nostru, revenit acum în actualitate. Manifestarea a fost dedicată Zilei Uniunii Europe şi a Independenţei României, ambele serbate pe 9 mai,  Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 a fost un act care a dăinuit peste veacuri, iar în acea zi memorabilă,  Mihail Kogălniceanu, declara în Parlamentul țării, următoarele: . În anul Centenarului Marii Uniri acest lucru nu a putut fi uitat de noi, cum nu a putut fi uitat nici faptul că, din 1 ianuarie 2007, România face parte din Uniunea Europeană. Aceste evenimente au fost serbate pe scena clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă într-un spectacol artistic în care publicul a avut intrarea liberă, iar muzica, poezia şi epigrama de bună calitate au fost la ele acasă! Tot aici a fost şi vernisajul unei expoziţii de grafică de nivel internaţional, oferită ieşenilor de arh. Eduard Mattes, cel care este membru al Asociației Caricaturiștilor din Israel și al Asociației Internaționale a Caricaturiștilor, cât și al Uniunii Artiștilor Plastici. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 31 mai 2018, intrarea fiind liberă. În această perioadă, o expoziţie asemănătoare, tot de Edy Mattes, este deschisă în Italia. Iată de ce, ne simţim cu toţii europeni!".
Vă mai informăm că, publicul ieşean este invitat la un nou spectacolul conceput de membrii Cenaclului George Topîrceanu, programat a avea loc joi, pe 31 mai 2018, ora 17.30, tot la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă. Va fi un spectacol cu artişti-copii, pentru copii, părinţi şi bunici, într-o "lume minunată" a copilăriei!
"Să nu uităm că, pe 1 iunie 2018, copiii au ziua lor, cum de fapt o au, în fiecare zi!", a mai declarat acelaşi jurnalist Dan Teodorescu, aflat de data aceasta şi pe post de bunic!  (REDACŢIA)

 
Mai multe articole...