Evenimente culturale

Eveniment cultural: Jurnalistul ieşean Dan Teodorescu şi admiraţia sa pentru RINGUL MAGIC!

* În capitolele cărţii sunt detaliate manifestările sportive la care au participat şi pugiliştii secţiei CFR-CSŞ Unirea Iaşi, sub conducerea antrenorilor Nicu Brânzei şi Tinu Brânzei şi care au fost susţinute de-a lungul timpului de preşedintele clubului de la "Gara Mare", ing. George-Radu Pipa.

Cartea de sport şi cultură "RINGUL MAGIC" a fost editată recent de jurnalistul ieşean Dan Teodorescu, cel care  în ultimii doi ani, a scos pe piaţă nouă cărţi, în zece volume, deoarece cartea "Între două secole" a avut două volume.
Să menţionăm că în vara anului 2017, Dan Teodorescu a aniversat 50 de ani de la debutul său în mass-media românească. În 1967, pe când era elev şi tânăr poet la Colegiul Naţional din Iaşi (ex-Liceul nr. 1 Mihail Sadoveanu) el a recitat propriile versuri în direct la Radio Bucureşti, într-o emisiune literară de mare întindere, împreună cu tinerii colegi de la Cenaclul Elevilor din Iaşi, printre aceştia fiind Svetlana Nedelcu, Mihai Dinu Gheorghiu, Vasile "Bebe" Mihăescu şi regretatul Val Condurache. Tot în acel an şi tot cu poezie, Dan Teodorescu este publicat în ziarul local "Flacăra Iaşului", în pagina literară, alături de maestrul George Lesnea, iar un an mai târziu a debutat şi la revista literară "Cronica", sub îndrumarea criticului Zaharia Sârgeorzan.
Specializat apoi pe domeniile sport şi cultură, iată că în perioada 2015-2017 jurnalistul Dan Teodorescu, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), al Asociaţiei Presei Sportive din România (APSR), al Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova şi membru senior al Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi, acolo unde este Şeful Departamentului Relaţii Internaţionale ne demonstrează prin cărţile sale că oraşul în care trăieşte de 67 ani este un adevărat centrul cultural, spriritual, turistic şi sportiv al României şi de ce nu, chiar al Europei. Mai ales că, în ultimii ani, redactorul Dan Teodorescu publică foarte mult şi în presa din străinătate, aferentă diasporei române, mai ales în cadrul Agenţiei de Presă "Aşii Români" şi la revista "Vocea Ta", cu distribuţie în Austria, Germania, Belgia, Olanda şi Elveţia şi cu sediul central la Nürnberg, în Germania. 
Cartea "Ringul Magic" este o expresie elocventă a acţiunilor publicistice la nivel local, naţional şi internaţional ale lui Dan Teodorescu şi în ea se face o retrospectivă a "Nobilei Arte" (adică a boxului amator şi profesionist) din perioada 2001-2017, dar şi a evenimentelor culturale ieşene la care a participat autorul, în intervalul de timp august-octombrie 2017.
Un capitol special este acela în care Dan Teodorescu dialoghează cu vedetele boxului ieşean şi românesc, cu Vasile Cîtea, Sorin Timofte, Benone Marcu, Lucian Bute, Cristian Hodorogia, Alexandru Marin, Ovidiu Bobârnat, Nicu Brânzei, Viorel Soroceanu, cu foştii boxeri Mihai Holban şi Dorin Andronache, dar şi cu maestrul teatrului ieşean Petru Ciubotaru, care a practicat şi el boxul în anii tinereţii, la sala CSM Iaşi, sub îndrumarea antrenorului Nicolae Florescu. 
Se menţionează în cartea lui "DanTe" şi turneele de box care au fost găzduite de municipiul Iaşi de-a lungul timpului, precum Memorialul Iosif Mattes, Ring Iaşi şi Centura de Aur "Nicolae Linca", dar şi reuşitele excepţionale pe plan intern, naţional şi internaţional ale pugiliştilor ieşeni şi români, inclusiv în boxul profesionist de peste Ocean.
În prefaţa şi postfaţa cărţii sunt inserate editoriale despre autorul cărţii şi volumul "Ringul Magic", scrise cu mult suflet de preşedintele FR Box şi deputatul în Parlamentul României Vasile Cîtea, jurnalistul şi supervisorul EUBC Viorel Sima, jurnalistul sportiv de la Radio România Actualităţi şi conducătorul Grupului Umoristic "VOUĂ" Adrian Fetecău, de jurnaliştii ieşeni Ana Crudu şi Nicolae Rădulescu, de antrenorul de box Constantin "Tinu" Brânzei, de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi.
Editată la PIM Iaşi, cartea are 566 pagini în format "B5 Academic", cu peste 320 de fotografii care aparţin autorului în marea lor majoritate şi este ca un album de colecţie din lumea boxului şi culturii, la nivel local, naţional şi internaţional. Volumul în cauză beneficiază şi de o grafică superbă a arhitectului Eduard Mattes, cel care trăieşte de mai mulţi ani la Haifa, în Israel şi care publică şi gândurile sale despre prietenul "DanTe", pe coperta nr. 4 a cărţii.
În cadrul unui spectacol artistic şi sportiv organizat şi regizat chiar de jurnalistul Dan Teodorescu, cartea "RINGUL MAGIC" va fi lansată în ziua de vineri, 17 noiembrie 2017, la ora 17.00, la Salonul Moldova de la parterul Hotelului Moldova Iaşi, de lângă Palatul Culturii.
Pe 22 noiembrie 2017, Dan Teodorescu va fi prezent şi la Ateneul Român din Bucureşti, invitat la GALA APSR, cu ocazia aniversării a 90 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Presei Sportive din România, care îl are în frunte pe binecunoscutul jurnalist de televiziune Dumitru Graur. "Gala APSR 90" va reuni sub cupola Ateneului atât personalitățile cele mai proeminente ale sportului românesc, între care Gheorghe Hagi, Gabriela Szabo, Ion Țiriac, Andreea Răducan, Cristina Neagu, Elisabeta Lipă ș.a., cât și artiști de faimă, inclusiv Orchestra Simfonică București, condusă de dirijorul Daniel Jinga. (REDACŢIA)


 

DAN TEODORESCU: "Game-Set-Match" s-a rostit la "fileul" culturii din "Dulcele Târg al Ieşilor"!

Vineri seară, pe 22 septembrie 2017, în superba "nocturnă" oferită de Salonul Moldova din cadrul Hotelului Moldova din Iaşi s-a jucat un altfel de meci de tenis de câmp, disputat în faţa a peste 70 de iubitori ai sportului şi culturii din Dealul Copoului. Publicistul şi jurnalistul ieşean Dan Teodorescu şi-a lansat în public al optulea volum beletristic, denumit de data aceasta "Game-Set-Match" şi dedicat "sportului alb", adică tenisului de câmp, dar şi culturii ieşene.
Cartea cuprinde aspecte semnificative din turneele de la nivel local, naţional şi internaţional desfăşurate de-a lungul timpului la arenele de tenis Angero, Coreco şi CFR Iaşi, în România şi străinătate. În prim plan se află "Trofeul Municipiului Iaşi", din perioada 2003-2016, o competiţie din calendarul mondial ITF, cu jucători de pe toate continentele, care au evoluat în carieră şi la vestitele Grand Slam-uri de la Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open.
Au vorbit elogios despre cartea pusă în dezbatere publică şi activitatea publicistică a jurnalistului ieşean Dan Teodorescu colegii de breaslă din mass-media locală şi naţională, din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, oameni de sport, artă şi cultură precum Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Eugen Deutsch, Ana Crudu, Cezar Florişteanu, Emil Gnatenco şi maestrul scenei de teatru ieşene, Petru Ciubotaru, care a oferit celor prezenţi şi un superb recital actoricesc.
A urmat un moment inedit oferit de jurnalistul Dan Teodorescu, cel care a dorit ca toată lumea să trăiască atmosfera de la Roland Garros şi Wimbledon. Prin publicaţia "Sport Fan Club", pe care o editează, autorul a organizat o festivitate de premiere pentru cei care au fost alături de el la acele lansări de carte organizate în ultimii doi ani.
Trei dintre eroii cărţii "Game-Set-Match", prezenţi în sală, în speţă Laura Enea, Răzvan Aghion şi Eduard Schipor (care a împlinit 13 ani chiar în ziua lansării şi a primit din partea organizatorilor un cadou de suflet!) au oferit unei echipe mixte, de 11 "jucători titulari", medalii de... aur pentru locul 1 şi diplome de excelenţă, după care tânăra interpretă Karla Ursu a intonat Imnul Naţional al României. Au fost premiaţi în acest caz Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Petru Ciubotaru, Ina Paladi, Rodica Rodean, Angela Pistol, Cezar Florişteanu, Ana Crudu, Gabriela Cucinschi, Emil Gnatenco şi Karla Ursu.

* Muzică, epigrame şi recital poetic

În continuare, a urmat un spectacol muzical-artistic, organizat de Dan Teodorescu în cinstea celor prezenţi. Reperele principale au fost:
- Recital actoricesc şi muzical cu Ina Paladi.
- Muzică populară cu tinerii Karla Ursu şi Andrei Nicăi.
- Recital cu epigramiştii şi poeţii din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI). Au delectat publicul în acest caz Doina Toma, Petronela Alexa, Angela Pistol, Corina Matei-Gherman, Vasile Larco, Dumitru Ivas şi Mihai Caba.
Iată şi cîteva dintre epigramele de "tâlc" adresate autorului:
* Scriitorul Dan Teodorescu lansează o carte de la parterul unui hotel:
"Eu nu vă-ntreb azi de tiraj,
Nici ce conţine-această carte,
Dar ajungea mult mai departe
De o lansaţi de la etaj!"
VASILE LARCO
* Domnului Dan Teodorescu, la lansarea celei de a 8-a cărţi:
"Scrisu-ţi este drog şi viciu,
De care, văd, nu te laşi
Şi, ca-n tenis, la serviciu
Ai punctat la rând... 8 aşi!"
* "Dispută"colegială de la lansare:
"În ăst "match", dragă confrate,
Suntem  la... egalitate,
Dar mă strădui să te-ntrec
În extremis, la...tie - break!"
MIHAI CABA
- Dans contemporan cu Ştefana Popa (de la Colegiul Naţional de Arte "Octav Băncilă" din Iaşi, de la clasa prof. Rodica Fălişteanu).
- Recital actoricesc cu Emil Gnatenco, care a prezentat un superb colaj de poezie, autorul versurilor fiind chiar Dan Teodorescu.
- Muzică uşoară cu Denisa Bârzu şi Alexandra Cojocariu (de la Palatul Copiilor din Iaşi, de la clasa prof. Cristina Cozma), participante şi la emisiunile de profil de la Antena 1 şi Pro TV.
Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferită de jurnalistul Dan Teodorescu, urmată apoi de un coktail şi discuţii prieteneşti.
Moderatorii evenimentului au fost Mihai Batog-Bujeniţă şi Dan Teodorescu, ultimul declarând: "Nu mă opresc aici. Lucrez deja la următoarea carte, care se va numi RINGUL MAGIC. Ea este dedicată nobilei arte, adică boxului, dar şi culturii ieşene. Eu cred că sportul face parte din cultura unei comunităţi şi deci ele merg foarte bine împreună în cadrul unui nou volum beletristic!".
Să mai menţionăm şi faptul că, jurnalistul Cezar Florişteanu (TELE M) a spus că volumul "Game-Set-Match" poate fi dedicat şi fostului său coleg Adi Stavarache, plecat prea devreme în lumea de dincolo şi care a fost ani de-a rândul alături de tenisul internaţional de la arenele CFR, pe post de regizor de emisie al postului de televiziune ieşean. (REDACŢIA)

 

Eveniment cultural-sportiv: "Game - Set - Match", un nou volum editat de jurnalistul Dan Teodorescu

Din 2003 şi până în 2016, "Trofeul Municipiului Iaşi" la tenis feminin şi masculin a adus în "Dulcele Târg" nume importante din "sportul alb" românesc şi mondial. Au jucat pe arenele ieşene de tenis, de la ANGERO, CORECO şi CFR, binecunoscutele Monica Niculescu, Sorana Cîrstea, Raluca Olaru, Mădălina Gojnea, Patricia Maria Ţig, Diana Enache-Buzean, Raluca Platon, Alexandra Damaschin, Irina Fetecău, Ana Bogdan, respectiv Victor Ioniţă, Victor Crivoi, Marius Copil, Florin Mergea, Petru Alexandru Luncanu, Răzvan Sabău,  Dragoş Dima, dar şi localnicii Bogdan Leonte, Bogdan Ionuţ Apostol, Teodor Leahu, Carmen Ţîbuleac, Andreea Prisacariu, Michele-Alexandra Zmău, Laura Enea, Ştefania Hristov. Nu cu foarte mult timp în urmă, Ion Ţiriac, iniţiatorul circuitelor de tenis futures în România, menţiona: “Aceste turnee nu sunt Wimbledon, nici Roland Garros, dar trebuie organizate decent, în nişte limite normale. La nivelul acesta, unde tinerii au resurse materiale limitate, trebuie să îi ajutăm cât se poate de mult. Nu suntem nici Germania, nici Franţa şi nici Spania din punct de vedere economic, dar suntem o ţară cu posibilităţi enorme”.
Mare dreptate avea Ion Ţiriac, prin cele rostite, iar istoria turneelor din circuitul mondial ITF, de la Iaşi, este cuprinsă în cartea jurnalistului şi publicistului DAN TEODORESCU, editată sub titlul "GAME - SET - MATCH", care are 454 pagini şi care va fi lansată vineri, pe 22 septembrie 2017, de la ora 17:00, la Salonul "Moldova", din cadrul Hotelului Moldova din Iaşi, în cadrul unui spectacol cultural-artistic de zile mari.
"Această carte, a opta personală în decurs de doi ani, pe care am editat-o la PIM Iaşi, am scris-o cu sufletul şi cu multă dragoste de tenis, pentru ca tinerii noştri sportivi să ştie de unde au pornit liderii mondiali în "sportul alb"! Iar ei sunt urmaşii... Şi tot pentru acest volum m-am gândit şi la faptul că sportul şi cultura din Dealul Copoului nu fac decât şi în acest context a se vedea partea a doua a volumului. Lectură plăcută, dragă cititorule, pe orice meridian al lumii te vei afla, deoarece această carte poate fi citită cu mult interes atât în România, cât şi în Franţa, Belgia, Germania, Spania, Italia, Austria, Anglia, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Ungaria, dar şi în SUA, Canada, Argentina, Japonia, Australia, China, Insulele Barbados sau Chile, ca să amintesc doar câteva dintre ţările participante de-a lungul timpului la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis de câmp!", a mai menţionat autorul cărţii, Dan Teodorescu. (REDACŢIA)

 

"Splendorile verii" au ajuns la clubul ceferist ieşean de la Râpa Galbenă

Miercuri, pe 12 iulie 2017, după furtuna de la Iaşi, în "Dulcele Târg" a răsărit din nou soarele şi cu această ocazie Clubul CFR de la Râpa Galbenă a găzduit, în faţa unui public numeros şi în sala mare de spectacole vernisajul expoziţiei "Splendorile verii în culori şi versuri", organizată de Uniunea Artiştilor Plastici / UAP - Filiala Iaşi.
Expozanţii au fost Gabriela Cucinschi (organizatoarea manifestării), Calistrat Robu, Dan Luca, Elena Chirica, Ovidiu Cucinschi, Mioara Tereja, Octavia Viziteu, Paul Răzvan Robu, Silviu Teodorescu.
Printre lucrările de pictură şi fotografie artistică s-a strecurat şi arta decorativă, cel mai tânăr expozant fiind elevul de numai 10 ani Silviu Teodorescu, din clasa a IV-a a Şcolii Gimnaziale "Ştefan Bârsănescu" Iaşi, cu o reuşită mini-expoziţie de quilling, apreciată şi de criticul de artă prof. univ. dr. Mihai Păstrăguş, care a menţionat: "Arta decorativă denumită quilling este un început bun şi promiţător pentru tânărul Silviu Teodorescu. El are toate şansele să facă un liceu de arte şi o facultate de profil, pentru a învăţa cât mai multe lucruri bune la acest capitol!".
În prezentarea expoziţiei, prof. Mihai Păstrăguş a mai spus: "Noi aici nu avem genii, ci însuşiri şi talente. Avem pictură, fotografie artistică şi artă decorativă. Arta modernă este o metodă de interpretare, cea clasică este o metodă de redare!".
Moderatorii manifestării au fost directorii Paul Zamfir (Clubul CFR Iaşi) şi Mihai Batog-Bujeniţă (Asociaţia Literară Păstorel Iaşi / ALPI), primul menţionând: "La Iaşi, în 1925, s-au inaugurat Clubul CFR şi Palatul Culturii. În această sală de la Clubul CFR Iaşi a concertat Corul Madrigal, sub bagheta maestrului Marin Constantin, dar şi un ansamblu coral venit din Statele Unite ale Americii. În această sală vrem să avem o armonie! Şi pictura este muzică!".
În continuare, au concertat în faţa publicului pianistele Rebecca Diaz-Hariga (12 ani, din tată peruan şi mamă româncă) şi Andreea Romanescu (18 ani), ambele coordonate la cercul de profil de la Clubul CFR Iaşi de prof. Iulia-Doina Dinu.
După ce Gabriela Cucinschi şi Calistrat Robu au împărţit diplomele de excelenţă din partea UAP expozanţilor şi scriitorilor prezenţi la eveniment, au urmat recitalurile de muzică populară ale elevilor Karla Ursu (8 ani) şi Andrei Nicăi (10 ani), cu multe premii la activ în concursurile de profil la nivel local şi naţional.
În cadrul manifestării de la Clubul CFR Iaşi de pe str. Râpa Galbenă nr. 12, au mai fost şi două lansări de carte, autorii fiind pr. Vasile Ungureanu (Simfonii poetice) şi jurnalistul Dan Teodorescu (Regi şi Regine la Palat). În cadrul unui spectacol artistic de zile mari şi-au mai dat concursul epigramiştii şi poeţii de la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (Mihai Batog-Bujeniţă, Angela Pistol, Corina Matei-Gherman, Petronela Alexa, Eugen Deutsch, Vasile Larco, Sorin Cotlarciuc), iar actorul Emil Gnatenco a recitat din poezia patriotică a preotului Vasile Ungureanu.
Apoi pr. Vasile Ungureanu a recitat şi domnia sa, cu mult patos, din propriile poeme şi a spus: "Eu nu-s poet, eu sunt român, iar toţi românii sunt şi poeţi. Nu eu scriu versuri, ci îngerii îmi dictează ce să scriu!".
"Iată un Român adevărat, îl cheamă... Ungureanu!", a remarcat scriitorul şi comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă.
Despre cartea "Regi şi Regine la Palat", de jurnalistul Dan Teodorescu, dedicată "sportului minţii" (şahul) şi culturii ieşene, au vorbit Mihai Batog-Bujeniţă, Paul Zamfir şi Eugen Deutsch, ultimul menţionând: "Prietenul Dan Teodorescu este un om foarte muncitor şi foarte serios în tot ceea ce face. În ultimii doi ani a scris şapte cărţi în opt volume. Cu pixul şi creionul în mână notează tot pe unde trece, la manifestările culturale şi sportive la care participă. De aceea îmi îngădui să-l numesc nu Dan Căpitan de Plai, ci Dan Căpitan de Plaivaz!".
În cadrul "reprizei a treia" a manifestării culturale ieşene, în discuţiile amicale purtate cu publicul spectator, Dan Teodorescu a tras "concluziile", pe care le-a împărtăşit prietenilor: "Până în prezent, ca turist şi ca director sportiv al Clubului Sportiv CFR Iaşi am vizitat 12 ţări europene. Am fost în Ungaria, Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Slovenia. Ca român, peste tot am fost primit cu multă ospitalitate şi am ajuns la concluzia că degeaba eşti tu Dan Căpitan de Plaivaz în ţara ta, deşi eu nu sunt, după armata făcută, decât... Locotenent în rezervă şi apoi retragere, dacă nu te raportezi şi la Europa, la lumea largă, iar România trebuie să fie cunoscută în toată lumea, nu numai în zona Carpaţilor. Am scris în cărţile mele despre modul cum România a ajuns să aibă succese în toată lumea, atât în sport, cât şi în cultură. Voi continua pe această linie, chiar dacă, pot fi şi de acord cu vorbele lui Stelian Tănase, care îmi spunea la un moment dat: Domnule Teodorescu, eu am să scriu în continuare cărţi, chiar dacă pe lumea asta va mai exista un singur cititor de carte şi acela am să fiu eu!". Fără alte comentarii...
(REDACŢIA)

 

La Clubul ieşean CFR de la Râpa Galbenă revin "Splendorile verii în culori şi versuri"!

Uniunea Artiştilor Plastici Iaşi, Asociaţia Literară "Păstorel" Iaşi şi Clubul CFR Iaşi invită publicul ieşean la o nouă manifestare culturală, care va avea loc miercuri, 12 iulie 2017, de la ora 18.00, în sala mare de spectacole a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă.
În cadrul unui frumos spectacol artistico-muzical va avea loc vernisajul expoziţiei "Splendorile verii în culori şi versuri", unde vor expune pictorii Gabriela Cucinschi, Calistrat Robu, Dan Luca, Elena Chirica, Maria Frangopol, Ovidiu Cucinschi, Mioara Tereja, Octavia Viziteu, Paul Răzvan Robu, iar elevul Silviu Teodorescu (10 ani), din clasa a IV-a a Şcolii Gimnaziale "Ştefan Bârsănescu" Iaşi va prezenta o reuşită mini-expoziţie full-color de quilling.
Tot în cadrul manifestării vor avea loc şi două lansări de carte, autorii fiind preotul Vasile Ungureanu (Simfonii poetice) şi jurnalistul Dan Teodorescu, cu ultimul său volum editat "Regi şi Regine la Palat", dedicat "sportului minţii" (şahul) şi culturii ieşene.
Programul artistic va fi susţinut de actorul Emil Gnatenco, interpreţii de muzică populară Karla Ursu şi Andrei Nicăi şi tinerii pianişti Rebecca Diaz Hariga şi Andreea Romanescu. Un recital de epigrame vor susţine membrii Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (director: Mihai Batog-Bujeniţă).
Prezentarea expoziţiei va fi făcută de criticul de artă prof. univ. dr. Mihai Păstrăguş, moderatorul evenimentului fiind Mihai Batog-Bujeniţă, iar organizator Gabriela Cucinschi. Expoziţia de la Clubul CFR Iaşi, de pe str. Râpa Galbenă nr. 12 va fi deschisă în perioada 12 iulie-6 august 2017, iar intrarea publicului va fi liberă. (REDACŢIA)

 

Regii şi Reginele lui Dan Teodorescu au invadat Palatul Aristocrat din Bucium

Sâmbătă, pe 24 iunie 2017, în zi de Sânziene şi când la Iaşi se derula manifestarea "RomânIA Autentică", lansarea cărţii “Regi şi Regine la Palat“, de jurnalistul Dan Teodorescu, a avut loc în saloanele de lux ale Pensiunii Aristocrat din Iaşi, din zona rezidenţială Bucium, în cadrul unui spectacol artistic şi sportiv de zile mari!
“Regi şi Regine la Palat“ este a şaptea carte elaborată în ultimii doi ani de jurnalistul şi publicistul ieşean Dan Teodorescu, care vede şi acum lumina tiparului la editura PIM din Dealul Copoului. Este o carte dedicată “sportului minţii”, cu reportaje de la recentul Campionat Mondial Şcolar de Şah de la Palatul Culturii din Iaşi, acolo unde ieşeanca Miruna-Daria Lehaci a devenit campioană mondială, cu alte amintiri de neuitat din lumea şahului ieşean, naţional şi internaţional, de la importantele momente din viaţa unei mari şahiste ieşene, Alina L'Ami (ex-Motoc, fostă campioană mondială în anii din urmă în Brazilia, când avea doar 10 ani) şi până la vizita la Iaşi a multiplului campion mondial Anatoli Karpov. Mai sunt în carte şi alte relatări de la competiţiile europene şi mondiale de şah organizate în "Dulcele Târg al Ieşilor", cât şi de la turneele juvenile din cadrul secţiunii "Şah în şcoală şi grădiniţe".
Un alt capitol al cărţii îl reprezintă reportajele autorului în urma manifestărilor culturale din lunile aprilie şi mai 2017, la care a participat.
Volumul în cauză numără 230 pagini, iar în prefaţa şi postfaţa lui sunt editorialele semnate de oameni importanţi din lumea şahului românesc, precum Vasile Manole şi Ştefan Axinte, respectiv Vladimir Danilov. Pe coperta 4 se găsesc însemnările literare ale scriitorului Eugen Deutsch şi un sonet dedicat prietenului Dan Teodorescu, alias "DanTe".
În faţa unui public numeros, venit din Iaşi, Braşov, Timişoara, Roman, Tg. Frumos şi Republica Moldova, prezentarea cărţii şi autorului a fost făcută de scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă şi Horia Zilieru, cât şi de dr. ing. Vasile Manole (vicepreşedintele FR Şah). Din lumea şahului, în sală s-au mai aflat Vladimir Danilov (secretarul general al FR Şah), antrenorii Mihail Ştefanache şi Adrian Grigore, tânărul şahist Rareş Plugaru, medaliat la recentul Campionat Mondial Şcolar de la Iaşi etc. 
În spectacolul care a urmat, moderat de Mihai Batog-Bujeniţă şi Dan Teodorescu, au rostit epigrame cu... tâlc la adresa autorului cărţii colegii săi din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), precum Doina Toma, Angela Pistol, Mărioara Alexa, Mihai Caba, Horia Zilieru şi Mihai Batog-Bujeniţă, ultimul recitând următorul catren:
"REGINA-n TURN cată Olimpul
Cu-n NEBUN ce-o face mat,
Căci REGELE-i pe CAL tot timpul
Şi nici gând n-are de PAT!".
În replică, Dan Teodorescu a recital poezia "Şah cu NEBUNI", scrisă chiar în ziua manifestării şi dedicată momentului:
"NEBUNII mei, REGINA vă doreşte
Pe CAI sălbatici străbătând pământul,
Când REGELE viclean v-ademeneşte
Cu slova sacră cotropind cuvântul.

NEBUNII mei, de vreţi ca să învingeţi
În luptă cu NEBUNII lor,
Vă sfătuiesc în mod ARISTOCRATIC
Să vă mişcaţi diagonalic, dar cu spor.

NEBUNII mei, în TURNURI de urcaţi
Ca să studiaţi mişcarea ideală,
PIONUL otrăvit vă face să zburaţi
Spre alte zări, spre altă NEBUNEALĂ!".

Au mai fost în prim plan, într-un superb recital de muzică populară tinerii interpreţi Alexandru Ursache şi Karla Ursu, de la Palatul Copiilor Iaşi, de la clasa "Canto popular" a doamnei prof. Claudia Martinică. În ziua IEI româneşti, doamna Rodica Rodean (preşedintele Asociaţiei "Universul Prieteniei" din Iaşi şi un neobosit fotoreporter cultural) a oferit în dar Karlei Ursu o străveche IE din zona Bucovinei, cu o vechime de peste 50 ani!
În faţa publicului au mai fost în recital tinerele interprete de muzică uşoară din cadrul Palatului Copiilor Iaşi: Denisa Bârzu şi Alexandra Cojocariu (de la clubul Minivox, clasa prof. Cristina Cozma, cu multe apariţii şi la emisiunile de profil de la Antena 1 şi ProTV), apoi Denisa Creţu, Giulia Sîrbu şi Daria Grigoraş (de la cercul Melos, clasa prof. Gabriela Nechita, cu multe premii la nivel local şi naţional la activ).
A mai concerta în faţa publicului violonista Ştefania Turcu, iar Ina Paladi, originară din Bălţi (Republica Moldova), a fost din nou alături de oamenii de cultură din Iaşi, printr-un superb recital actoricesc şi muzical. Alături de Ina Paladi, acum doar pe post de... fotoreporter, s-a mai aflat şi basarabeanca Nina Gonţa, o cunoscută scriitoare de peste Prut.
Momentele sportive din cadrul evenimentului i-au avut în prim plan pe multipla campioană Claudia Teofana Postu (gimnastică ritmică), pe fraţii Tudor Mihalache şi Cosmin Mihalache (taekwondo WTF).
Au mai încântat asistenţa interpreţii de muzică populară Anca Iuliana Croitoriu, Ana Maria Sescu şi Constantin Mocanu, de la Ansamblul Folcloric "Flori de Primăvară" (coordonator: prof. Romeo Luchian), din cadrul Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici" Iaşi. Fostul lor coleg, Vasile Iftimie, s-a aflat de data aceasta doar la pupitrul tehnic, asigurând împreună cu fiul Tiberiu sonorizarea în cadrul evenimentului.
Tot în cadrul manifestării din 24 iunie 2017, de la Iaşi, s-a mai organizat şi un vernisaj expoziţional colectiv, pe două "segmente" artistice:
- Expoziţia de caricatură portretistică "Actori români de ieri şi de azi", de Eduard Mattes (Israel);
- Expoziţia de pictură "Suflet şi culoare", de ieşeanca Mariana Stratulat (membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Iaşi). 
Expoziţia a fost prezentată cu mult profesionalism de criticul de artă prof. Mihai Păstrăguş.

* Zboruri la joasă înălţime în Bucium

Printre invitaţii la manifestarea de la "Aristocrat" au fost şi mai mulţi "aristocraţi" din lumea aviaţiei româneşti, veniţi de pe alte meleaguri carpatine. Cei trei invitaţi din afara Iaşului au fost:
- Comandor de aviaţie Valentin Carra (Timişoara) - fiu de aviator, tatăl său a fost comandatul regimetului de aviaţie de vânătoare din Timişoara, el, după douăzeci de ani, la fel, iar fiul său este pilot de linie la Tarom.
- Lt. col Dănuţ Popa, ofiţer în Apărarea Antiaeriană, din Timişoara.
- Mr. Eugen Ursu, din Apărarea Antiaeriană, de la Braşov.
La această listă se mai poate adăuga şi comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă, un "supersonic" al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi.
Să mai menţionăm că, organizatorii manifestării, unde a existat şi o sesiune de autografe oferită celor prezenţi de autorul cărţii, au fost Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (director: Mihai Batog-Bujeniţă), publicaţia "Sport Fan Club" (redactor şef-editor: Dan Teodorescu) şi Pensiunea Aristocrat Iaşi (manager: Romeo Hamăn). Şi-au mai adus contribuţia la buna desfăşurare a evenimentului Andrei Dumbravă şi Iulian Damaschin (de la Pensiunea Aristocrat) şi cameramanul video Mihai Chelaru. (REDACŢIA)
*** PS: Cine mai doreşte să achiziţioneze cartea "Regi şi Regine la Palat", dedicată şahului şi culturii ieşene poate să-l contacteze pe autorului ei, Dan Teodorescu, prin facebook privat sau telefonic...***

 
Mai multe articole...