Evenimente culturale

"Cultură şi Sport în Dealul Copoului", a treia carte personală a jurnalistului ieşean Dan Teodorescu

A treia carte personală a ieşeanului Dan Teodorescu, "Cultură şi Sport în Dealul Copoului", este o continuare a celorlalte două editate în august 2015, "În nopţile cu heruvimi sălbatici" şi "Meridianele Sportului Ieşean". Acest nou volum se doreşte a fi o carte de reportaje culturale şi literare, de poezie şi cronici sportive, din perioada august 2015 - martie 2016.
Un capitol special al cărţii este dedicat memoriei fostei mare tenismene a României, FLORENŢA MIHAI, care a iubit foarte mult municipiul Iaşi, unde s-a simţit mereu ca acasă, mai ales la turneele internaţionale de la arenele de tenis CFR Iaşi. La acest capitol vom putea lectura amintiri de neuitat despre regretata Florenţa Mihai, dublă finalistă la Roland Garros în anii din urmă, de la fostele tenismene Virginia Ruzici (din Paris - Franţa), Aura Wagner (din Nürnberg - Germania), Mariana Simionescu (din Monaco), Ruxandra Dragomir, Marilena Totoran şi Rodica Covalenco (din Bucureşti), de la marea campioană Irina-Camelia Begu (locul 33 în clasamentul mondial WTA în februarie 2016), George Cosac (preşedintele Federaţiei Române de Tenis), Vergil Aghion (antrenor de tenis la CS CFR Iaşi), din partea managerilor ieşeni Florin Dobrea şi Ilie Foia, mari iubitori ai "sportului alb".
În prefaţa şi postfaţa volumului au inserat cuvinte de suflet despre autorul cărţii actorii Petru Ciubotaru şi Emil Gnatenco, scriitorii Mihai Haivas şi Ioan Mugurel Sasu, jurnalistul şi realizatorul de televiziune Vasile Arhire, fostul coleg de liceu şi facultate dr. ing. Moni Leiba (din Israel), germanul Siegfried Schweikardt (preşedintele Federaţiei Internaţionale de Popice, cu o traducere a textului în limba română realizată de colegul din Passau, din landul Bavariei, Georg Barth).
Grafica umoristică a cărţii aparţine distinsului arh. Eduard Mattes (Israel), fiul regretatului antrenor ieşean de box Iosif Mattes, un artist de talie internaţională în domeniul său de activitate.
Lansarea cărţii va avea loc sâmbătă, pe 16 aprilie 2016, la ora 11.00, la Pensiunea Aristocrat Iaşi (manager: Romeo Hamăn), din zona Bucium, acolo unde invitaţii vor putea asista şi la un spectacolul muzical-artistic şi de dans sportiv de neuitat, urmat de o sesiune de autografe oferită de Dan Teodorescu, dar vor fi şi alte surprize plăcute oferite celor prezenţi!
Vor fi recitaluri poetice cu actorii Petru Ciubotaru (societar la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi) şi Emil Gnatenco (conducătorul trupei de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă), cu eleva Andreea Lungu (de la Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" Iaşi). Ne vor încânta cu interpretarea lor elevii Ştefania Turcu (vioară), Karla Ursu şi Alexandru Ursache (muzică populară). Dansul sportiv va fi la el acasă prin membrii clubului Reflex Iaşi şi de la Palatul Copiilor din Iaşi (antrenor: Radu Bujăniţă). Pe parcursul evenimentului, duelurile epigramistice vor fi susţinute de renumiţii scriitori şi umorişti de la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI).
De menţionat că ing. DAN TEODORESCU este în prezent Redactor şef-editor al publicaţiei online "SPORT FAN CLUB", redactor sportiv şi pe zona cultură la ziarul Meridianul (Iaşi-Vaslui-Bacău) şi la revista cu distribuţie internaţională "Meridianul Cultural Românesc", la Agenţia de Presă "Aşii Români" şi la revista "Vocea Ta", ambele cu sediul central la Nürnberg, în Germania. Cel denumit şi "DANTE" este şi membru al Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (director: Mihai Batog-Bujeniţă) şi membru de peste 20 ani al Asociaţiei Presei Sportive din România (preşedinte: Dumitru Graur).
Organizatorii manifestării cu public din cadrul lansării cărţii "Cultură şi Sport în Dealul Copoului" sunt Asociaţia Literară Păstorel Iaşi, publicaţia "Sport Fan Club" şi Pensiunea Aristocrat Iaşi, iar moderatorul evenimentului va fi comandorul şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă. Intrarea va fi liberă, probabil la fel şi ieşirea...

 

Feromet M, o firmă de pretigiu a României

S.C. FEROMET M S.R.L. a fost înfiinţată în anul 1991, fiind una din primele societăţi comerciale cu capital integral privat din judeţul Neamţ şi din ţară.
Dezvoltarea firmei a început de la „zero”, investind o mare parte din profit, beneficiind astfel de spaţii, capacităţi noi de producţie, moderne, adecvate aplicării unor tehnologii avansate.
Compania S.C. FEROMET M S.R.L. a început cu 10 angajaţi, dotarea tehnică iniţială incluzând o ghilotină, o presă şi un aparat de sudură. Capitalul social nu depăşea 750 EURO.
Firma are sediul în localitatea Izvoare, comuna Dumbrava Roşie, judeţul Neamţ la o distanţă de 5 km de oraşul Piatra Neamţ.

Continuare...

 

De Ziua Unirii: Eveniment cultural de excepţie în Staţia CFR Iaşi

În 24 ianuarie 1859 a avut loc "Mica Unire", adică Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Peste secole, mai precis pe 24 ianuarie 2016, cu prilejul aniversării a 157 ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la Iaşi s-au organizat numeroase manifestări legate de Ziua Unirii Principatelor.
În acest context, Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi (director: ing. George-Radu Pipa), din cadrul Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" - SA, a organizat duminică, în sala de protocol a Staţiei CFR Iaşi, un eveniment cultural-artistic de excepţie, printre spectatori fiind prezente mai multe persoane din conducerea Sucursalei Regionale de Căi Ferate Iaşi, a Poliţiei TF, dar şi a directorului ing. Constantin Axinia, de la Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Iaşi.

Continuare...

 

Pe 24 ianuarie 2016, de Ziua Unirii Principatelor: Eveniment cultural de excepţie în Staţia CFR Iaşi

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca "Mica Unire" a avut loc în secolul al XIX-lea și reprezintă unirea statelor Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate: la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Peste secole, mai precis pe 24 ianuarie 2016, cu prilejul aniversării a 157 ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, se vor organiza la Iaşi numeroase manifestări legate de Ziua Unirii Principatelor.
În acest context, Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi, din cadrul Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" - SA, organizează un eveniment cultural-artistic în Staţia CFR Iaşi, de la ora 10.30, după următorul program:
- Ora 10.30: Deschiderea festivităţilor - recital de poezie a ing. Emil Gnatenco - actor, regizor şi conducătorul trupei de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, cu participarea elevilor de la Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" Iaşi.
- Ora 10.45: Recital de muzică folk a cantautorului Teodor Munteanu.
- Ora 10:55: Cântece populare, Hora Unirii şi alte cântece dedicate Unirii cu participarea elevilor de la Palatul Copiilor Iaşi.
- Ora 11.05: Dansuri populare cu participarea elevilor clubului de dans ASTERISC de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă.
- Ora 11.15: Dansuri populare cu participarea elevilor clubului de dans sportiv NIKONS Iaşi (preşedinte: Mariana Niculiţă; antrenor şi coregraf: Amira Niculiţă).
- Ora 11.25: Hora Unirii cu toţi participanţi prezenţi la evenimentul de la Staţia CFR Iaşi (Gara Mare).
Vă aşteptăm cu mult drag la acest eveniment de suflet pentru noi toţi !
Director,
ing. George-Radu PIPA

 

"Iluziile" popicarului Sorin Cotlarciuc au fost lansate pe pistele de la BCU Iaşi !

„Iluzii, doar iluzii...” este a şaptea carte scoasă pe piaţă de Sorin Cotlarciuc, după Faţa nevăzută a lumii, Lumea pe clape de rondel, Delicatese umoristice, Inflexiuni lirice, Pelerinul şi Meandrele destinului. Medicul stomatolog Sorin Cotlarciuc este poet şi epigramist, cu multe volume de valoare care au văzut deja lumina tiparului, dar este şi popicar veteran la campionii de la CFR Olimpia ACB Iaşi şi practicant al jocului de fotbal în echipa, trecută de prima tinereţe, din Dealul Copoului. La 64 ani, Sorin Cotlarciuc, care este directorul revistei "Surâsul Bucovinei" şi al Festivalului Internaţional de Umor de la Vama, din judeţul Suceava, şi-a lansat ultimul volum menţionat sâmbătă, 23 mai 2015, la Sala B.P.Haşdeu din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iaşi, într-o manifestare moderată de Liviu Papuc şi care a făcut parte dintr-o acţiune organizată de „Societatea pentru cultură şi literatură română în Bucovina” – Filiala Iaşi, împreună cu Cenaclul „Nectarie” din Vama – Suceava. La ediţia a LXIII-a din „Amiaza culturală buvovineană” de la BCU Iaşi au mai fost prezenţi binecunoscuţii Emilian Marcu, Valeriu Stancu, Horia Zilieru, Mihai Batog Bujeniţă, Mihai Ghenghea, Dan Teodorescu, Vasile Diacon, Gheorghe Bălăceanu, Nicolae Stancu, Eugen Deutsch, Vasile Vajoga, Vasile Lupaşcu, Rodica Rodean, colegii de la echipa de popice CFR Olimpia ACB Iaşi (Nelu Herman, Aurel Roiu, Mihai Chilaboc) şi arbitrul internaţional Gheorghe Zăgreanu, iar actorul Emil Gnatenco a recitat din poemele lui Sorin Cotlarciuc.
Au vorbit despre opera lui Sorin Cotlarciuc poeţii Emilian Marcu, Valeriu Stancu şi Horia Zilieru, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă şi jurnalistul Dan Teodorescu, câteva impresii consemnate fiind următoarele:
- Emilian Marcu: "Iluzii, doar iluzii este o carte îngrijită, frumos tipărită, iar poezia este una a provocării ! Sorin arată dorinţa sa de a scrie, iar cartea este suma trăirilor sale. Este o carte acidă, cu nuanţe polemice";
- Valeriu Stancu: "Făcând pe avocatul diavolului, pot spune că poemele sunt impecabile, dar adunate într-o carte ele nu m-au convins ! Îl găsim în carte pe umoristul Sorin Cotlarciuc, pe epigramistul Sorin Cotlarciuc, dar eu vreau să văd o carte numai a poetului Sorin Cotlarciuc. Deşi cartea e foarte bună, eu vreau să-l scutur puţin pe Sorin, pentru că a venit vremea ca o carte să vorbască prin ea însăşi ! Îl felicit pentru carte, tot ce am spus este din interiorul laboratorului";
- Horia Zilieru: "M-am hotărât de la o vreme să nu mai improvizez, deci am să citesc cuvintele mele din interiorul cărţii Iluzii, doar iluzii... Sorine, ai umor, iar în ecuaţie intervine inteligenţa !";
- Mihai Batog Bujeniţă: "În urmă cu cinci ani, Sorin Cotlarciuc era un modest începător, dar avea potenţial. Prietenii i-au spus lucrurilor pe nume, iar în timp scurt doctorul Cotlarciuc a intrat pe calea performanţei. În felicit pe Sorin Cotlarciuc, dragul nostru coleg de la Asociaţia literară Păstorel Iaşi !";
- Dan Teodorescu: "Sorin Cotlarciuc este un om al secolului XXI, cu multe activităţi literare, profesionale şi sportive la activ. Despre Sorin Cotlarciuc se ştie şi peste hotarele României şi în acest sens îi înmânez un articol al subsemnatului publicat în Agenţia de Presă "Aşii Români", cu sediul central la Nurnberg, în Germania şi un portret caricatural făcut de arh. Eduard Mattes, care trăieşte de mai multe decenii la Haifa, în Israel. Îi doresc viaţă lungă, succes şi sănătate, în toate activităţile pe care le întreprinde !".
Tot în cadrul manifestării de la BCU Iaşi, epigramiştii Vasile Vajoga şi Gheorghe Bălăceanu au trimis câteva "săgeţi" prieteneşti către Sorin Cotlarciuc, cel care a răspuns cu aceeaşi monedă, spre deliciul asistenţei.
Postul naţional TVR Iaşi a realizat şi un reportaj despre Sorin Cotlarciuc în cadrul "amiezii culturale bucoviniene" de la BCU, prin redactorul Cristian Donose, vizionat apoi şi pe micul ecran.
Cu siguranţă, „pana” scriitorului Sorin Cotlarciuc, bilele lansate în arenele de popice din România şi străinătate, precum Austria şi Germania, dar şi cleştele stomatologic al "Doctorului" îşi vor spune cuvântul şi pe mai departe. Să-i dorim mult succes !
DAN TEODORESCU

 

Volumele lui Sorin Cotlarciuc, apreciate de ziariştii Dumitru Graur şi Doru Dinu Glăvan !

Medicul stomatolog Sorin Cotlarciuc vindecă nu numai cariile dentare ci şi sufletele oamenilor. Domnia sa este poet şi epigramist, cu multe volume de valoare care au văzut deja lumina tiparului, dar este şi popicar veteran la campionii de la CFR Olimpia ACB Iaşi şi practicant al jocului de fotbal în echipa, trecută de prima tinereţe, din Dealul Copoului. La 64 ani, Sorin Cotlarciuc, care este directorul revistei "Surâsul Bucovinei" şi al Festivalului Internaţional de Umor de la Vama, din judeţul Suceava, are o viaţă frumoasă în familie şi societate, nu se „plictiseşte” niciodată putem spune, iar optimismul său este recunoscut de cei apropiaţi.
Ca membru al Asociaţiei Presei Sportive din România, Sorin Cotlarciuc a participant recent şi la Adunarea Generală a APSR de la Bucureşti, acolo unde preşedinţii Dumitru Graur (APSR) şi Doru Dinu Glăvan (UZPR) au apreciat ultimele volume de versuri şi sonete ale stomatologului ieşean. Nu numai domniile lor au apreciat, la Bucureşti, opera literară a lui Sorin Cotlarciuc, dar a avut cuvinte frumoase la adresa autorului şi binecunoscutul solist de muzică uşoară Adrian Romcescu, care şi-a dat acordul de a fi prezent şi el, în luna septembrie 2015, la Vama, la o nouă ediţie a festivalului de umor menţionat.
Pentru că viaţa merge înainte şi pasiunea nu are margini, "Doctorul” îşi va lansa o nouă carte de versuri – „Iluzii, doar iluzii...”, editată la „PIM” Iaşi, manifestarea urmând a avea loc sâmbătă, pe 23 mai 2015, la ora 11.00, în Sala B.P.Haşdeu din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihail Eminescu”, din zona Fundaţiei ieşene.
„Iluziile” doctorului Sorin Cotlarciuc  vor fi moderate de Liviu Papuc, în cadrul unei acţiuni organizate de „Societatea pentru cultură şi literatură română în Bucovina” – Filiala Iaşi, împreună cu Cenaclul „Nectarie” din Vama – Suceava. La ediţia a LXIII-a din „Amiaza culturală buvovineană” de la Iaşi vor fi prezenţi, printre alţii, Liviu Apetroaie, Emilian Marcu, Valeriu Stancu, Horia Zilieru, Mihai Batog-Bujeniţă, Vasile Larco, Vasile Vajoga, Dan Teodorescu şi mulţi alţi membrii de la ALPI, iar actorul şi regizorul Emil Gnatenco va recita din opera autorului Sorin Cotlarciuc.
„Iluzii, doar iluzii...”, este a şaptea carte scoasă pe piaţă de Sorin Cotlarciuc, după Faţa nevăzută a lumii, Lumea pe clape de rondel, Delicatese umoristice, Inflexiuni lirice, Pelerinul şi Meandrele destinului. Cu siguranţă, „pana” scriitorului Sorin Cotlarciuc îşi va spune cuvântul şi pe mai departe. Mult succes şi spor în toate DOCTORE !
DAN TEODORESCU

 
Mai multe articole...