Evenimente culturale

Pe 24 ianuarie 2016, de Ziua Unirii Principatelor: Eveniment cultural de excepţie în Staţia CFR Iaşi

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca "Mica Unire" a avut loc în secolul al XIX-lea și reprezintă unirea statelor Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate: la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Peste secole, mai precis pe 24 ianuarie 2016, cu prilejul aniversării a 157 ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, se vor organiza la Iaşi numeroase manifestări legate de Ziua Unirii Principatelor.
În acest context, Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi, din cadrul Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" - SA, organizează un eveniment cultural-artistic în Staţia CFR Iaşi, de la ora 10.30, după următorul program:
- Ora 10.30: Deschiderea festivităţilor - recital de poezie a ing. Emil Gnatenco - actor, regizor şi conducătorul trupei de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, cu participarea elevilor de la Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" Iaşi.
- Ora 10.45: Recital de muzică folk a cantautorului Teodor Munteanu.
- Ora 10:55: Cântece populare, Hora Unirii şi alte cântece dedicate Unirii cu participarea elevilor de la Palatul Copiilor Iaşi.
- Ora 11.05: Dansuri populare cu participarea elevilor clubului de dans ASTERISC de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă.
- Ora 11.15: Dansuri populare cu participarea elevilor clubului de dans sportiv NIKONS Iaşi (preşedinte: Mariana Niculiţă; antrenor şi coregraf: Amira Niculiţă).
- Ora 11.25: Hora Unirii cu toţi participanţi prezenţi la evenimentul de la Staţia CFR Iaşi (Gara Mare).
Vă aşteptăm cu mult drag la acest eveniment de suflet pentru noi toţi !
Director,
ing. George-Radu PIPA

 

"Iluziile" popicarului Sorin Cotlarciuc au fost lansate pe pistele de la BCU Iaşi !

„Iluzii, doar iluzii...” este a şaptea carte scoasă pe piaţă de Sorin Cotlarciuc, după Faţa nevăzută a lumii, Lumea pe clape de rondel, Delicatese umoristice, Inflexiuni lirice, Pelerinul şi Meandrele destinului. Medicul stomatolog Sorin Cotlarciuc este poet şi epigramist, cu multe volume de valoare care au văzut deja lumina tiparului, dar este şi popicar veteran la campionii de la CFR Olimpia ACB Iaşi şi practicant al jocului de fotbal în echipa, trecută de prima tinereţe, din Dealul Copoului. La 64 ani, Sorin Cotlarciuc, care este directorul revistei "Surâsul Bucovinei" şi al Festivalului Internaţional de Umor de la Vama, din judeţul Suceava, şi-a lansat ultimul volum menţionat sâmbătă, 23 mai 2015, la Sala B.P.Haşdeu din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iaşi, într-o manifestare moderată de Liviu Papuc şi care a făcut parte dintr-o acţiune organizată de „Societatea pentru cultură şi literatură română în Bucovina” – Filiala Iaşi, împreună cu Cenaclul „Nectarie” din Vama – Suceava. La ediţia a LXIII-a din „Amiaza culturală buvovineană” de la BCU Iaşi au mai fost prezenţi binecunoscuţii Emilian Marcu, Valeriu Stancu, Horia Zilieru, Mihai Batog Bujeniţă, Mihai Ghenghea, Dan Teodorescu, Vasile Diacon, Gheorghe Bălăceanu, Nicolae Stancu, Eugen Deutsch, Vasile Vajoga, Vasile Lupaşcu, Rodica Rodean, colegii de la echipa de popice CFR Olimpia ACB Iaşi (Nelu Herman, Aurel Roiu, Mihai Chilaboc) şi arbitrul internaţional Gheorghe Zăgreanu, iar actorul Emil Gnatenco a recitat din poemele lui Sorin Cotlarciuc.
Au vorbit despre opera lui Sorin Cotlarciuc poeţii Emilian Marcu, Valeriu Stancu şi Horia Zilieru, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă şi jurnalistul Dan Teodorescu, câteva impresii consemnate fiind următoarele:
- Emilian Marcu: "Iluzii, doar iluzii este o carte îngrijită, frumos tipărită, iar poezia este una a provocării ! Sorin arată dorinţa sa de a scrie, iar cartea este suma trăirilor sale. Este o carte acidă, cu nuanţe polemice";
- Valeriu Stancu: "Făcând pe avocatul diavolului, pot spune că poemele sunt impecabile, dar adunate într-o carte ele nu m-au convins ! Îl găsim în carte pe umoristul Sorin Cotlarciuc, pe epigramistul Sorin Cotlarciuc, dar eu vreau să văd o carte numai a poetului Sorin Cotlarciuc. Deşi cartea e foarte bună, eu vreau să-l scutur puţin pe Sorin, pentru că a venit vremea ca o carte să vorbască prin ea însăşi ! Îl felicit pentru carte, tot ce am spus este din interiorul laboratorului";
- Horia Zilieru: "M-am hotărât de la o vreme să nu mai improvizez, deci am să citesc cuvintele mele din interiorul cărţii Iluzii, doar iluzii... Sorine, ai umor, iar în ecuaţie intervine inteligenţa !";
- Mihai Batog Bujeniţă: "În urmă cu cinci ani, Sorin Cotlarciuc era un modest începător, dar avea potenţial. Prietenii i-au spus lucrurilor pe nume, iar în timp scurt doctorul Cotlarciuc a intrat pe calea performanţei. În felicit pe Sorin Cotlarciuc, dragul nostru coleg de la Asociaţia literară Păstorel Iaşi !";
- Dan Teodorescu: "Sorin Cotlarciuc este un om al secolului XXI, cu multe activităţi literare, profesionale şi sportive la activ. Despre Sorin Cotlarciuc se ştie şi peste hotarele României şi în acest sens îi înmânez un articol al subsemnatului publicat în Agenţia de Presă "Aşii Români", cu sediul central la Nurnberg, în Germania şi un portret caricatural făcut de arh. Eduard Mattes, care trăieşte de mai multe decenii la Haifa, în Israel. Îi doresc viaţă lungă, succes şi sănătate, în toate activităţile pe care le întreprinde !".
Tot în cadrul manifestării de la BCU Iaşi, epigramiştii Vasile Vajoga şi Gheorghe Bălăceanu au trimis câteva "săgeţi" prieteneşti către Sorin Cotlarciuc, cel care a răspuns cu aceeaşi monedă, spre deliciul asistenţei.
Postul naţional TVR Iaşi a realizat şi un reportaj despre Sorin Cotlarciuc în cadrul "amiezii culturale bucoviniene" de la BCU, prin redactorul Cristian Donose, vizionat apoi şi pe micul ecran.
Cu siguranţă, „pana” scriitorului Sorin Cotlarciuc, bilele lansate în arenele de popice din România şi străinătate, precum Austria şi Germania, dar şi cleştele stomatologic al "Doctorului" îşi vor spune cuvântul şi pe mai departe. Să-i dorim mult succes !
DAN TEODORESCU

 

Volumele lui Sorin Cotlarciuc, apreciate de ziariştii Dumitru Graur şi Doru Dinu Glăvan !

Medicul stomatolog Sorin Cotlarciuc vindecă nu numai cariile dentare ci şi sufletele oamenilor. Domnia sa este poet şi epigramist, cu multe volume de valoare care au văzut deja lumina tiparului, dar este şi popicar veteran la campionii de la CFR Olimpia ACB Iaşi şi practicant al jocului de fotbal în echipa, trecută de prima tinereţe, din Dealul Copoului. La 64 ani, Sorin Cotlarciuc, care este directorul revistei "Surâsul Bucovinei" şi al Festivalului Internaţional de Umor de la Vama, din judeţul Suceava, are o viaţă frumoasă în familie şi societate, nu se „plictiseşte” niciodată putem spune, iar optimismul său este recunoscut de cei apropiaţi.
Ca membru al Asociaţiei Presei Sportive din România, Sorin Cotlarciuc a participant recent şi la Adunarea Generală a APSR de la Bucureşti, acolo unde preşedinţii Dumitru Graur (APSR) şi Doru Dinu Glăvan (UZPR) au apreciat ultimele volume de versuri şi sonete ale stomatologului ieşean. Nu numai domniile lor au apreciat, la Bucureşti, opera literară a lui Sorin Cotlarciuc, dar a avut cuvinte frumoase la adresa autorului şi binecunoscutul solist de muzică uşoară Adrian Romcescu, care şi-a dat acordul de a fi prezent şi el, în luna septembrie 2015, la Vama, la o nouă ediţie a festivalului de umor menţionat.
Pentru că viaţa merge înainte şi pasiunea nu are margini, "Doctorul” îşi va lansa o nouă carte de versuri – „Iluzii, doar iluzii...”, editată la „PIM” Iaşi, manifestarea urmând a avea loc sâmbătă, pe 23 mai 2015, la ora 11.00, în Sala B.P.Haşdeu din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihail Eminescu”, din zona Fundaţiei ieşene.
„Iluziile” doctorului Sorin Cotlarciuc  vor fi moderate de Liviu Papuc, în cadrul unei acţiuni organizate de „Societatea pentru cultură şi literatură română în Bucovina” – Filiala Iaşi, împreună cu Cenaclul „Nectarie” din Vama – Suceava. La ediţia a LXIII-a din „Amiaza culturală buvovineană” de la Iaşi vor fi prezenţi, printre alţii, Liviu Apetroaie, Emilian Marcu, Valeriu Stancu, Horia Zilieru, Mihai Batog-Bujeniţă, Vasile Larco, Vasile Vajoga, Dan Teodorescu şi mulţi alţi membrii de la ALPI, iar actorul şi regizorul Emil Gnatenco va recita din opera autorului Sorin Cotlarciuc.
„Iluzii, doar iluzii...”, este a şaptea carte scoasă pe piaţă de Sorin Cotlarciuc, după Faţa nevăzută a lumii, Lumea pe clape de rondel, Delicatese umoristice, Inflexiuni lirice, Pelerinul şi Meandrele destinului. Cu siguranţă, „pana” scriitorului Sorin Cotlarciuc îşi va spune cuvântul şi pe mai departe. Mult succes şi spor în toate DOCTORE !
DAN TEODORESCU

 

Un nou volum de versuri al popicarului ieşean Sorin Cotlarciuc se lansează la Iaşi

Medicul stomatolog Sorin Cotlarciuc vindecă nu numai cariile dentare ci şi sufletele oamenilor. Domnia sa este poet şi epigramist, cu multe volume de valoare care au văzut deja lumina tiparului, dar este şi popicar veteran la campionii de la CFR Olimpia ACB Iaşi şi practicant al jocului de fotbal în echipa, trecută de prima tinereţe, din Dealul Copoului.
Doctorul Cotlarciuc este şi directorul Festivalului internaţional de literatură satirico-umoristică „Umor fără frontiere în Ţara de Sud”, iar anul acesta, în intervalul de timp 11-13 septembrie, la Vama, în judeţul Suceava se va consuma ediţia a patra a manifestării, cu participarea unor oameni de valoare din sfera culturii româneşti precum Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Mihai Batog Bujeniţă, Liviu Papuc, Vasile Larco, Vasile Diacon, Ion Cernat, Ioan Abutnăriţei, Horia Zilieru, Valeriu Stancu, Emilian Marcu, Valentin Talpalaru, Daniel Corbu, Liviu Apetroaie, Cornel Udrea, Ioan Mugurel Sasu, Carmen Veronica Steiciuc, Vasile Ursache, Sorin Poclitaru, Constantin Moldovan, Vasile Vajoga, Dan Teodorescu, Rodica Rodean, Vasile Enuţă ş.a.m.d., dar şi a preşedintelui Asociaţiei de Turism din Vama, Aurelia Badale.
Dr. Sorin-Constantin Cotlarciuc este şi directorul revistei de istorie, literatură şi umor „Surâsul Bucovinei”, editată de Cenaclul „Nectarie” din Vama, iar de anul trecut a devenit şi membru al Asociaţiei Presei Sportive din România (preşedinte, la Bucureşti: Dumitru Graur).
La 64 ani, Sorin Cotlarciuc are o viaţă frumoasă în familie şi societate, nu se „plictiseşte” niciodată putem spune, iar optimismul său este recunoscut de cei apropiaţi. Iată că, după o viitoare scurtă călătorie la Londra în prima decadă a lunii mai, unde locuieşte în prezent una dintre fiicele domniei-sale  şi o participare la Bucureşti, la Adunarea Generală a APSR, „Doctorul” va reveni cu mai multă forţă în urbea sa natală, unde îşi va lansa o nouă carte de versuri – „Iluzii, doar iluzii...”, editată la „PIM” Iaşi, manifestarea urmând a avea loc sâmbătă, pe 23 mai 2015, la ora 11.00, în Sala B.P.Haşdeu din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihail Eminescu”, din zona Fundaţiei ieşene.
„Iluziile” doctorului Sorin Cotlarciuc  vor fi moderate de Liviu Papuc, în cadrul unei acţiuni organizate de „Societatea pentru cultură şi literatură română în Bucovina” – Filiala Iaşi, împreună cu Cenaclul „Nectarie” din Vama – Suceava.
La ediţia a LXIII-a din „Amiaza culturală buvovineană” de la Iaşi vor fi prezenţi, printre alţii, Liviu Apetroaie, Emilian Marcu, Valeriu Stancu, Horia Zilieru, Vasile Larco, Vasile Vajoga, Dan Teodorescu şi mulţi alţii, iar actorul şi regizorul Emil Gnatenco va recita din opera autorului Sorin Cotlarciuc. „Iluzii, doar iluzii...”, este a şaptea carte scoasă pe piaţă de Sorin Cotlarciuc, după Faţa nevăzută a lumii, Lumea pe clape de rondel, Delicatese umoristice, Inflexiuni lirice, Pelerinul şi Meandrele destinului. Cu siguranţă, „pana” scriitorului Sorin Cotlarciuc îşi va spune cuvântul şi pe mai departe. Mult succes şi spor în toate DOCTORE !
DAN TEODORESCU
*** UPDATE (3 mai 2015): De la cultură la sport: Sportivii Rusu Florina (women phisique) şi Geantău Sergiu (bodybuilding - cat. 90 kg) au devenit vicecampioni balcanici în întrecerea de la Reghin. Ambii sunt pregătiţi la CS CFR Iaşi de antrenorul emerit Petru Ciorbă.

 

Ultima manifestare a anului 2014 în cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi* Printre numeroşii participanţi s-au aflat Sorin Cotlarciuc, popicar veteran la echipa CFR Olimpia ACB Iaşi şi Dan Teodorescu, director sportiv şi ofiţer de presă al CS CFR Iaşi.

Grupul de elită al umoriştilor ieşeni şi nu numai s-a reunit duminică, 14 decembrie 2014, în salonul central al Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi din Iaşi, la ultima manifestare din acest an.
Preşedintele Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, domnul comandor Mihai Batog Bujeniţă a trecut în revistă, în debutul manifestării, acţiunile din ultima perioadă la care au participat membrii asociaţiei, cu o frumoasă lansare de carte a domnului dr. Sorin Cotlarciuc, o colaborare fructoasă cu Asociaţia Universul Prieteniei (preşedinte: Rodica Rodean) şi cu o apariţie pe „micul ecran” în cadrul postului TELE M Iaşi, realizatorul emisiunii „Oameni de Poveste” fiind Simona Toma. A mai fost anunţat faptul că ieşeanca Bianca Marcovici, care domiciliază de mai mulţi ani în Israel şi care este o binecunoscută scriitoare de limbă română, va sosi pentru o perioadă la Iaşi, începând cu data de 28 decembrie 2014, iar în ziua de 4 ianuarie 2015 va avea loc şi o întâlnire a ei cu publicul local, în cadrul Comunităţii Evreilor.
Au urmat apoi câteva intervenţii din sală, iar Dan Teodorescu a propus ca, în anul care vine, în cadrul Galeriei Top Art de la Casa Cărţii să se organizeze o expoziţie de grafică şi fotografie, acolo unde membrii Asociaţiei Literare Păstorel să iasă şi ei în public cu cărţile editate de-a lungul timpului, iar la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă (director: Paul Zamfir) să fie o acţiune comună între scriitorii ieşeni şi membrii trupei de teatru conduse de actorul şi regizorul ceferist Emil Gnatenco, într-un spectacol comun, lucruri acceptate în unanimitate de cei prezenţi.
Doamna Rodica Rodean a mai propus ca asociaţia să aibă o apariţie permanentă şi în mediu online, printr-un site sau blog propriu, dar şi apariţii de Facebook. 
Au citit apoi în cadrul manifestării de duminică, din creaţiile proprii (epigrame, rondeluri, catrene, poezii etc) Vasile Unguraşu, Dumitru Ivas, Constantin Profir, Val Andreescu, Ioan Hodaş, Gheorghe Bălăceanu, Nicolae Peiu, Vasile Larco, Mihai Haivas, Mihai Batog Bujeniţă, Aurel Baican, prof. Nicolae Creţu, Sorin Cotlarciuc, Dan Teodorescu, Mihai Stancu, Mihai Caba. Vasile Vajoga a oferit colegilor şi un reuşit număr de iluzionism, printre participanţi fiind şi doamnele Rodica Rodean şi Cornelia Ursu, Vasile Diacon, Eugen Deutsch, dr. A. Mihăilă, Vasile Enuţă, fostul fotbalist ceferist Doru Bambu şi mulţi alţii.
În jurul unui pahar de vorbă, membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi şi-au depănat apoi amintirile de-a lungul anului şi şi-au urat reciproc „Sărbători Fericite”, un „Crăciun Fericit” şi „La mulţi ani 2015” !
Următoarea manifestare literară va avea loc în a doua duminică a lunii ianuarie 2015, mai precis în ziua de 11 ianuarie, când s-a propus şi acceptat că unul dintre membrii asociaţiei să prezinte o „temă literară” sau un fapt inedit din viaţa domniei sale.
DAN TEODORESCU (Vezi şi Galeria Foto de pe site, deschide sus în dreapta)

 

Sportivul popicar ieşean Sorin Cotlarciuc şi-a lansat două cărţi beletristice

Duminică, pe 23 noiembrie 2014, în superba Sală „P. B. Haşdeu” din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi, medicul stomatolog şi sportivul popicar de la CFR Olimpia ACB Iaşi SORIN-CONSTANTIN COTLARCIUC (FOTO) şi-a lansat ultimele două volume: „Meandrele destinului” şi „Pelerinul (Sonete euharistice)”, ambele apărute în acest an la editura PIM.
Manifestarea literară de la „Biblioteca” de la Fundaţie a fost organizată de Societatea pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina – Filiala Iaşi, împreună cu Cenaclul „Nectarie” din comuna Vama – Bucovina – judeţul Suceava, în cadrul ediţiei a XL-a a „Amiezii Culturale Bucovinene”.
Într-o sală arhiplină, cu peste 60 de participanţi la manifestare, printre ei fiind şi colegii popicari veterani de la CFR Olimpia ACB Iaşi (Vasile Ţidularu, Aurel Roiu, Ioan Herman, Ioan Dăscălescu), dar şi Dan Teodorescu (director sportiv şi ofiţer de presă la CS CFR Iaşi), au fost trecute în revistă realizările literare ale scriitorului Sorin Cotlarciuc, după ce moderatorul Liviu Papuc a deschis adunarea, iar secretarul Nicolae Chiţan a prezentat ultimele acţiuni din cadrul societăţii şi în primul rând donaţie de carte pentru românii din Cernăuţi (Ucraina).
Au luat cuvântul în faţa celor prezenţi şi au analizat activitatea literară a medicului stomatolog, scriitorului şi sportivului Sorin Cotlarciuc maestrul Horia Zilieru, Valeriu Stancu, Emilian Marcu, Vasile Diacon, Vasile Larco, Vasile Vajoga, Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Haivas, Gheorghe Bălăceanu, Dan Teodorescu, Ioan Mugurel Sasu, Mihai Ghenghea (care a făcut ilustraţiile la volumul Pelerinul), Constantin Moldovan (care este şi primarul comunei Mănăstirea Humorului).
Mulţi colegi de cenaclu ai lui Sorin Cotlarciuc l-au „săgetat” pe cel care face o navetă profesională între Vama şi Iaşi, de mai mulţi ani, şi cu reuşite epigrame ! Au mai recitat din versurile autorului Constantin Moldovan şi Dan Teodorescu.
În cuvântul său, dr. SORIN-CONSTANTIN COTLARCIUC a menţionat: „Meandrele destinului este de fapt o trilogie şi o cronică a familiei mele şi am scris până acum doar prima carte. La Pelerinul am căutat să scriu despre o călătorie sufletească, într-o lume mai bună, lumea de dincolo. Vă mulţumesc că aţi fost prezenţi, la această lansare de carte. Mulţumesc soţiei Eugenia, cumnatului Mihai Ghenghea şi vărului Ioan Mugurel Sasu pentru ajutorul acordat. Mulţumesc organizatorilor acestui frumos eveniment !”.
De menţionat că în cadrul manifestării de duminică au mai fost prezentate publicului două reviste extrem de performante în sfera literaturii din Bucovina, ele fiind Surâsul Bucovinei (revistă de istorie, literatură şi umor editată de Cenaclul NECTARIE din Vama – Suceava, în care Dan Teodorescu scrie şi publică o pagină de poezie) şi „Revista română” (fondată la 1861 de A.I.Odobescu, editată de ASTRA – Despărţământul Mihail Kogălniceanu – Iaşi, care este o revistă a românilor de pretutindeni).
După seria de autografe oferită publicului cititor de către scriitorul Sorin Cotlarciuc şi după mai bine de două ore şi jumătate de manifestare literară, „invazia bucovinenilor” la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” de la Fundaţia ieşeană a luat sfârşit, într-o atmosferă de prietenie şi civilizaţie europeană.
DAN TEODORESCU (Vezi şi Galeria Foto de pe site, sus în dreapta)

 
Mai multe articole...