Evenimente culturale

Trupa de teatru de la Clubul CFR Iaşi, în recital la Festivalul internaţional Grigore Vasiliu Birlic

În perioada 1-7 septembrie, la Fălticeni se desfăşoară a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, acolo unde este prezentă şi trupa Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, sub coordonarea regizorului şi actorului Emil Gnatenco.
În ziua a doua a festivalului, pe scena Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni au urcat primele trei trupe aflate în concurs, printre ele fiind şi “Clubul de teatru pentru tineret” din Iaşi (denumirea sub care participă în competiţie trupa de teatru a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă), cu piesa “Aproape” sau “Almost, Maine” de John Cariani. După premiera care a avut loc în ziua de 25 august 2014, în propria sală de spectacole a clubului CFR Iaşi, odată cu vernisajul expoziţiei internaţionale de arte vizuale “Europa văzută de la Râpa Galbenă”, acolo unde au expus pictură şi fotografie artistică şi de reportaj Gabriela Cucinschi, Ovidiu Cucinschi şi Dan Teodorescu (toţi trei din Iaşi), Eduard Mattes (din Haifa / Israel) şi Robert Barth (din Passau / Germania), tinerii actori ieşeni şi-au desăvârşit talentul şi la Fălticeni, acolo unde au urcat pe scenă elevii şi studenţii Mădălina Florea, Ioana Andrei, Andreea Lungu, Dragoş Maftei, Arun Cotic, Vlad Mocanu.
Am avut multe aprecieri în urma spectacolului jucat marţi la Fălticeni, acolo unde lumea a început să ne cunoască. Miercuri, în afară de concurs am jucat şi piesa “Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, iar vineri, studenţa noastră de la Londra, Ioana Andrei, care este acum în vacanţă acasă, la Iaşi, dar pentru ea este o vacanţă activă, pe scena sălii de teatru, va avea şi un recital, un monolog, în cadrul festivalului. Tot vineri se vor acorda premiile şi se pare că va fi prezentă aici, la Fălticeni, şi marea actriţă Draga Olteanu-Matei. Vor fi şi sâmbătă câteva manifestări în cadrul festivalului, un festival extrem de reuşit, ca de fiecare dată !”, ne-a spus în această seară Emil Gnatenco, conducătorul trupei de teatru a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, deopotrivă actor şi regizor.
De menţionat că vineri, pe 5 septembrie, se va desfăşura concursul individual la secţiunea poezie sau monolog, iar juriul Festivalului Internaţional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic” va delibera pentru stabilirea câştigătorului concursului de interpretare – trupe de teatru, cu nouă trupe intrate în concurs, printre ele fiind şi cea a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă.
În cadrul serilor de teatru din cadrul festivalului, joi, de la ora 19.00, Teatrul Naţional Bucureşti va prezenta la Fălticeni piesa “Amor în farmacie”, cu Anca Ţurcaşiu, Andrei Duban, Liliana Pană, Dragoş Ionescu şi Dan Tudor.
Amintindu-ne despre serile de teatru din cadrul festivalului, să menţionăm prestaţia actriţei Eliza Noemi Judeu în spectacolul “Femei singure”, al Teatrului Municipal “George Bacovia” din Bacău, în regia lui Gheorghe Balint.
Preşedintele juriului festivalului de la Fălticeni este regizorul Gheorghe Balint, care în debutul manifestării a adresat participanţilor următoarele cuvinte “Faceţi teatru, nu lăsaţi sufletul să vi se înnegrească de vremurile astea urâte. Doamne ajută! La treabă copii !”.
Din juriul festivalului mai fac parte Lorette Enache (profesor la UNATC Bucureşti), actorul Tudorel Filimon, regizorul Radu Ghilaş, Neculai Sturzu (profesor de limba şi literatura română).
Pe 25 septembrie, trupa de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, sub bagheta aceluiaşi neobosit regizor şi actor Emil Gnatenco, va fi prezentă la Zilele oraşului Medgidia, cu o nouă reprezentaţie a piesei “Almost, Maine”, dar fără Ioana Andrei, care săptămâna viitoare trebuie să revină în Anglia, pentru continuarea studiilor universitare.
DAN TEODORESCU (Sursa foto: Cronica de Fălticeni)

 

Manifestare de suflet la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă

Luni, 25 august, pe parcursul a 2 ore, în sala mare de spectacole a clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a avut loc vernisajul expoziţiei internaţionale de arte vizuale „EUROPA văzută de la Râpa Galbenă” şi premiera piesei „Almost, Maine”, de John Cariani, în regia artistică a lui Emil Gnatenco.
Într-o sală arhiplină, directorul clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, Paul Zamfir, a prezentat celor prezenţi, veniţi inclusiv din Canada pentru a asistat la această manifestare, o mică istorie a zonei de la Râpa Galbenă, inclusiv a făcut o prezentare extrem de amănunţită a expozanţilor, ei fiind ieşenii Gabriela Cucinschi şi Ovidiu Cucinschi-Digeratu (pictură), respectiv Eduard Mattes (din Haifa – Israel), Robert Barth (din Passau – Germania) şi ieşeanul Dan Teodorescu (fotografie artistică şi de reportaj).
La finalul prezentării, Dan Teodorescu, care este şi director sportiv la Clubul Sportiv CFR Iaşi şi jurnalist a oferit directorului Paul Zamfir o diplomă de excelenţă din partea sportivilor ceferişti, un fanion în limba română şi engleză oferit de Primăria Municipiului Iaşi, câteva reviste dintr-o recentă călătorie la Viena, plus fascicole din publicaţiile din România şi Germania în care au apărut articole în preambulul manifestării de la Râpa Galbenă, acolo unde, cu mulţi ani în urmă, se plimba şi admira natura inclusiv poetul naţional Mihai Eminescu.     

* În amintirea lui Ion Mitican

În alocuţiunea sa despre zona istorică de la Râpa Galbenă, directorul Paul Zamfir a amintit şi de operele nemuritoare ale inginerului ceferist Ion Mitican, trecut nu cu mult timp în urmă în lumea umbrelor.
”În 1897, primarul Gane demarează construcţia Râpei Galbene, menită să estetizeze malurile lutoase pline de apă dinspre Gară. La 7 martie 1902 este inaugurată esplanada ce devine punct de atracţie pentru ieşeni. Versantul alunecător pune probleme noii construcţii.
Preocupat să elimine şi zona urâcioasă a Râpei Galbene, cu maluri rupte de apele coborâte dinspre dealurile Muntenimii (Copoului) ca într-o cascadă lutoasă, primarul Nicolae Gane iniţia construirea unei esplanade.
Deşi mărturisise unui jurnal că ideea îi venise „într-o noapte senină din luna august” , de fapt aceasta aparţinea poetului Mihai Eminescu. Visător şi nostalgic, profund impresionat de trecutul şi frumuseţea bătrânului Iaşi, poetul avea uneori plăcerea să privească imensa vale ce se întindea prăpăstioasă, la poalele târgului, de-a lungul Bahluiului. Înecată de şuvoaie şi năpădită de nesfîrşitele păduri de rogoz, trestie şi păpuriş, mişunând de păsări, peşti şi felurite gângănii, părea o adevărată deltă în mijlocul căreia se ridica „Palatul Nemţesc” al Gării.
Cercetând încântătoarea privelişte, „rezemat cu coatele pe bara de lemn”, întinsă ca parapet, la marginile malurilor abrupte dinspre Cişmeaua Păcurari, uneori putea fi văzut poetul Mihai Eminescu. Acolo îl găsea într-o zi Gh. Popa Radu. Privea spre Galata. Întrebat ce face, avea să răspundă: , menţiona în lucrările sale Ion Mitican.
Apoi zona a fost transformată total şi a apărut Râpa Galbenă cea actuală (un monument arhitectonic), clubul CFR Iaşi şi cartierul de locuinţe al Gării, după ce albia Bahluiului a fost mutată spre actualul cartier Alexandru cel Bun.

* Venită de la Londra să joace pe scena Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă

Pentru cei prezenţi luni seara în sala mare de spectacole a clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a urmat apoi premiera piesei “Almost, Maine”, scrisă de John Cariani şi regizată de ieşeanul Emil Gnatenco. Într-o noapte de iarnă cu multe grade sub zero, locuitorii din localitatea Almost, din statul american Maine, trec prin multe momente de dragoste cu năbădăi, cu multe câlcâie aprinse sau inimi sfărâmate ! Zeul AMOR străpunge multe inimi pe toată durata piesei, din distribuţia ei făcând parte tinerii actori Mădălina Florea, Ioana Andrei (venită de la Londra, unde este studentă, pentru a evolua din nou în trupa sa de suflet) , Andreea Lungu (la debut, ea fiind elevă la Colegiul Naţional de Arte “Octav Băncilă” din Iaşi), Dragoş Maftei, Arun Cotic, Vlad Mocanu. 
”Am dorit şi cred că am reuşit să demonstrăm că trupa noastră de teatru de la Râpa Galbenă poate atrage multe aplauze. A fost o manifestare excepţională de cultură, de teatru şi arte vizuale şi ne bucură faptul că sala a fost arhiplină ! Pe viitor suntem invitaţi să participăm la Festivalul Internaţional de teatru Grigore Vasiliu-Birlic de la Fălticeni, apoi la Zilele oraşului Medgidia. Vrem să onorăm toate invitaţiile şi să demonstrăm că la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă există mereu o trupă de teatru performantă”, ne-a declarat regizorul Emil Gnatenco.

* Impresii la superlativ în Cartea de Onoare a manifestării

La finalul manifestării, cei prezenţi au notat în Cartea de Onoare a manifestării cultural-artistice ieşene impresiilor domniilor lor, toate fiind la superlativ.
Repriza a treia care a urmat manifestării de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă nu a făcut decât să lege noi prietenii. Doamna Mihaela, revenită din Canada la Iaşi pentru o scurtă perioadă, a menţionat: “Trăiesc la Otawa de peste 20 ani, acolo iernile sunt lungi şi e destul de frig. Ne este mereu dor de locurile calde de baştină şi de aceea revin cu plăcere la Iaşi, în România. Pentru mine şi colegele mele Viorica şi Sabina manifestarea de astăzi la care am asistat în sala mare de spectacole de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, a fost una deosebită. Suntem impresionate de talentul tinerilor actori, de cei care ne-au arătat frumosul în cadrul expoziţiei . Le dorim să aibă cel puţin acelaşi succes de acum înainte. Bravo !”.
Marţi, 26 august, de la ora 17.00, spectatorii sunt invitaţi la o nouă reprezentaţie teatrală la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă. Este vorba de piesa “Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, în care vor evolua Emil Gnatenco, Mădălina Florea, Ioana Andrei, Anda Avasilcăi şi Dragoş Maftei.
Să  mai menţionăm că expoziţia de arte vizuale “Europa văzută de la Râpa Galbenă” va putea fi vizionată în sala mare de spectacole de la clubul CFR Iaşi timp de o săptămână, până pe 31 august 2014. Intrarea spectatorilor este liberă !
DAN TEODORESCU (Vezi şi Galeria Foto de pe site, sus în dreapta)


 

Premieră teatrală şi expoziţie de arte vizuale la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă

În regia lui Emil Gnatenco, luni, pe 25 august 2014, de la ora 17.00, în sala mare de spectacole a clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă va avea loc premiera piesei „Almost, Maine”, de John Cariani. Într-o noapte de iarnă cu multe grade sub zero, locuitorii din localitatea Almost, din statul american Maine, trec prin multe momente de dragoste cu năbădăi, cu multe câlcâie aprinse sau inimi sfărâmate ! Zeul AMOR străpunge multe inimi pe toată durata piesei, din distribuţia ei făcând parte tinerii ieşeni Mădălina Florea, Ioana Andrei, Andreea Lungu, Dragoş Maftei, Arun Cotic, Vlad Mocanu. 
Sunt multe secvenţe de artă teatrală autentică şi de mare interes, unde vrem să demonstrăm că trupa noastră poate atrage multe aplauze. Pe viitor suntem invitaţi să participăm la Festivalul Internaţional de teatru Grigore Vasiliu-Birlic de la Fălticeni, apoi la Zilele oraşului Medgidia. Vrem să onorăm toate invitaţiile şi să demonstrăm că la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă există mereu o trupă de teatru performantă”, ne-a declarat în avanpremiera spectacolului de lunea viitoare regizorul Emil Gnatenco.
Înainte de spectacolul de teatru propriu-zis va avea loc şi vernisajul unei expoziţii internaţionale de arte vizuale, denumită “Europa văzută de la Râpa Galbenă”, expozanţii fiind Gabriela Cucinschi şi Ovidiu Cucinschi (pictură), respectiv Eduard Mattes (din Israel), Robert Barth (din Germania) şi Dan Teodorescu (fotografie artistică şi de reportaj).
Prezentarea expoziţiei va fi făcută de Paul Zamfir, directorul Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, intrarea spectatorilor la cele două evenimente fiind liberă.
DAN TEODORESCU

 

40 de ani de amintiri pentru foştii studenţi ai Facultăţii de Construcţii din Iaşi

* Printre absolvenţii promoţiei 1974 care s-au întâlnit vineri, 27 iunie 2014, în Dealul Copoului, s-au aflat Mihai Budescu – în dublă calitate, de fost absolvent şi actual Decan al Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, Constantin Zaharia – fostul Director General al AFER şi fostul Director General al CFR Marfă, Dan Teodorescu – Directorul sportiv al CS CFR Iaşi şi mulţi alţii.

Inginerii din România, Israel, Grecia şi Bulgaria, care au absolvit în 1974 Facultatea de Construcţii din Iaşi, în cadrul secţiilor CCIA şi CFDP şi-au dat întâlnire, după 40 ani, în străvechea Aulă universitară “Gheorghe Asachi” din Dealul Copoului.  Vineri, pe 27 iunie 2014, ei s-au întors pe băncile facultăţii ieşene după 40 de ani de la finalizarea studiilor superioare. Promoţia anului 1974 a Facultăţii de Construcţii din Iaşi s-a reunit după patru decenii şi foştii studenţi şi-ai adus aminte de perioada tinereţii lor petrecute în Dealul Copoului, alături de foştii lor profesori, Vasile Grecu, Florin Varlam şi Nicolae Ciornei. Chiar dacă unii dintre absolvenţi sunt stabiliţi acum în străinătate (Iuri Moscovici şi Monel Leiba în Israel, Delia Triboi în Grecia şi Maria Boneva în Bulgaria), dorul de prima “casă” şi dorinţa de a-şi revedea colegii de facultate a fost mai puternică. Au fost şi unii absolvenţi, care trăiesc acum în SUA, Canada şi Germania, care nu au putut ajunge totuşi la întâlnirea de “40 ani”, dar gândurile lor au zburat, telefonic sau prin email, către foştii lor colegi şi prieteni.
În Aula universitară “Gheorghe Asachi” din Sala Paşilor Pierduţi din corpul A al UTI, prof. univ. dr. ing. Vasile Grecu a strigat catalogul, iar fiecare absolvent a “raportat” realizările de-o viaţă, cele mai mari fiind faptul că mai toţi au devenit bunici şi s-au lăudat cu nepoţii lor. Realizările profesionale au fost multe, dar au contat mai puţin vis-a-vis de reuşitele familiare. Fiecare din cei prezenţi a primit apoi, din partea organizatorilor (colectiv alcătuit din inginerii Constantin Proca, Constantin Sălceanu, Mihai Budescu), o broşură cu toţi absolvenţii promoţiei 1974 şi profesorii lor, iar actualul decan al facultăţii ieşene, fost şi el absolvent al promoţiei 1974, prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, a oferit o diplomă de excelenţă foştilor săi colegi de generaţie, din partea Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iaşi.
A fost distribuită în cadrul manifestării din aula din Copou şi volumul de colecţie “70 de ani de învăţământ superior modern de construcţii la Iaşi”, editat sub egida Societăţii Academice de Construcţii “Prof. Anton Şesan”, o lucrare în care s-au regăsit şi absolvenţii promoţiei 1974.
Întâlnirea de aduceri aminte a continuat apoi în zona Ciricului, acolo unde formaţia CLASIC, condusă de ceferistul Paul Şerban, a delectat asistenţa cu muzică de bună calitate, inclusiv cu celebre arii din operă şi operetă.
Tortul aniversar de “40 ani” a fost, în final, savurat de toată lumea, iar ideea unei noi reîntâlniri în anii viitori a fost expusă de toţi absolvenţii promoţiei anului 1974.

* TELE M Iaşi, alături de constructorii ieşeni

Postul de televiziune TELE M Iaşi a realizat un reportaj la întâlnirea de 40 ani a inginerilor constructori ieşeni, petrecută în Aula universitară “Gheorghe Asachi” din Dealul Copoului. În vestita Sală a Paşilor Pierduţi, într-o zi în care la Iaşi se desfăşura Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE 2014), declaraţiile absolvenţilor promoţiei 1974, într-un reportaj semnat de Alina Iosub şi Bogdan Stanciu, au fost următoarele:
- Prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, Decan al Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, absolvent al promoţiei anului 1974 : "Este un moment emoţionant în care te revezi cu colegii, pentru că o parte dintre colegi nu au venit decât acum, la întâlnirea de 40 de ani. E foarte adevărat că, nevăzându-ne cu o parte dintre ei o aşa de mare perioadă de timp, aproape că nu ne-am  recunoscut. Treptat însă am început să ne amintim unii de ceilalţi şi de ceea ce s-a  întâmplat în anii anteriori, cât şi de perioada în care ne-am făcut studiile în facultate”.
- Ing. Dan Teodorescu, Director sportiv la CS CFR Iaşi: "Este o revedere frumoasă, o revedere de suflet, o revedere a prieteniei. Am păstrat legătura cu foştii colegi de facultate, cu foarte mulţi am rămas prieteni de-o viaţă. Acum au venit si oameni pe care  nu i-am văzut de 40 de ani, unii au venit din Grecia, din Bulgaria sau din Israel, cu toţii au ajuns cu multă bucurie la întâlnirea de la Iaşi”.
Vezi: http://stiri.telem.ro/stiri/din-nou-studenti-dupa-40-de-ani-video--5392.html
DAN TEODORESCU (vezi şi Galeria Foto de pe site)

 

Revedere după 45 de ani la Colegiul Naţional din Iaşi

* Printre absolvenţii promoţiei 1969 s-au aflat Dan Teodorescu – director sportiv şi ofiţer de presă la CS CFR Iaşi şi Constantin Proca – fostul preşedinte al fostei echipe de fotbal CFR Moldova Iaşi, dar şi Mihai Budescu - actualul decan al Facultăţii de Construcţii din Iaşi, Neculai Viţelaru -  preşedintele Patronatului IMM-urilor din Regiunea Nord-Est, medicul chirurg Constantin Burcoveanu, Ion Murguleţ – patronul firmei “Feromet” Piatra Neamţ şi mulţi alţii.


Vineri, pe 20 iunie 2014, la Colegiul Naţional din Iaşi a fost serbarea de sfârşit de an. Tot pe 20 iunie, în sala de festivităţi a colegiul ieşean s-au întâlnit absolvenţii promoţiei 1969, care au aniversat 45 de ani de la terminarea Liceului nr. 1 Mihail Sadoveanu Iaşi, actualul Colegiul Naţional.
Foştii elevi de la “Sadoveanu” s-au întâlnit după patru decenii şi jumătate de la  absolvirea liceului şi au răsfoit cu emoţii catalogul  cu notele de atunci. Cuprinşi de melancolie au depănat amintiri legate de colegii şi dascălii dragi şi au spus că se simt tineri chiar dacă au peste 60 de ani. Din promoţia 1969 a Colegiului Naţional făceau parte 106 de absolvenţi, iar astăzi din  păcate 14 dintre ei nu mai sunt în viaţă.
“Promoţia 1969, din care fac şi eu parte, a sărbatorit 45 de ani de la terminarea Liceului  Nr. 1 Mihail Sadoveanu din Iaşi,  actualmente Colegiul Naţional. Amintirile sunt foarte plăcute şi ne simţim mereu tineri chiar dacă am depăşit 60 de ani. Îmi pare foarte bine că din generaţia mea unii au ajuns ingineri, doctori, profesori, oameni de afacere, deci suntem o generaţie  realizată. Sunt foarte mândru că niciunul dintre noi nu a ajuns deputat în Parlamentul României ! Din clasa mea, a XII-a A, toată lumea a absolvit Colegiul Naţional în 1969, toată lumea a intrat la facultate tot atunci, cu toţii am absolvit facultatea pe care ne-am ales-o şi ne pare acum foarte bine să revenim în pragul tinereţii  noastre”, a menţionat absolventul Dan Teodorescu, inginer constructor, director sportiv al CS CFR Iaşi şi jurnalist sportiv membru în APS România.
Cu multă emoţie a păşit pragul liceului căruia îi  datorează reuşitele sale şi Neculai Viţelaru, preşedintele Patronatului IMM-urilor din regiunea Nord-Est a României. Acesta se mândreşte că a făcut parte şi el din promoţia 1969.
“Au trecut 45 de ani, dar ce am învăţat din liceu este să nu ne uităm în urma, să ne uitam doar înainte. Când mă uit la noua generaţie mă unge la suflet că efectiv se schimbă ţara, se  schimbă mentalităţile. Această "Academie  Mihăileană" ne-a clădit în sufletele noastre pregătirea pentru toată viaţa, iar esenţa este următoarea: Suntem datori înaintaşilor noştri şi trebuie să le dăm urmaşilor noştri ceea ce am primit noi”, a declarat Neculai Vitelaru, pentru posturile de televiziune Tele M Iaşi şi TVR Iaşi.

* Foştii şi actualii profesori, alături de promoţia 1969

Vineri, în jurul orei 11.00, în sala de festivităţi a Colegiul Naţional s-a strigat catalogul celor trei clase a XII-a şi fiecare fost elev a “raportat” realizările de-o viaţă. Mulţi s-au lăudat însă şi cu copiii şi nepoţii din “dotare” şi asta i-a făcut mândrii pe toţi absolvenţii promoţiei 1969. Alături de foştii elevi s-au aflat şi foştii lor dascăli, profesorul de matematică Valerian Amălinei şi profesoara de educaţie fizică Maria Teleagă-Vornicu. Dar şi actuala directoare adjunctă Iuliana Vulpoi-Naghel, fiica regretatei Florica Naghel, fostă profesoară de fizică a promoţiei 1969.
“Emoţiile sunt mari pentru că acum găsesc o altă şcoală, frumoasă, iar o parte dintre foştii elevi sunt cei care  au fost consecvenţi în astfel de manifestări. Foarte mulţi dintre elevii  care au revenit acum la liceu sunt dintre foştii mei elevi. Probabil că între dânşii a fost o legătură mai strânsă. S-au realizat toţi şi bine, au avut poate cine să îi îndrume, părinţii au fost foarte aproape de dânşii, i-au supravegheat şi i-au  ajutat”, a declarat pentru postul TeleM Iaşi Valerian Amălinei, fost profesor de matematică şi fostul diriginte al clasei a XII-a B.
În continuare, prof. Iuliana Vulpoi-Naghel a salutat în numele conducerii Colegiului Naţional promoţia 1969 şi pe foştii elevi ai mamei sale: “Ca o continuare în familie, sunt şi eu, ca şi mama mea, profesoară de fizică. Colegiul Naţional este acum pe locul 1 în Iaşi şi pe locul 5 în România. Suntem mândrii de generaţiile care au trecut prin şcoala noastră, de dumneavoastră !”.
Iar fosta profesoară de sport Maria Teleagă-Vornicu a mai menţionat: “Am absolvit facultatea în Bucureşti şi am ajuns apoi la Colegiul Naţional din Iaşi, unde am fost ajutată enorm de profesorul Vasile Ultimescu, o somitate în domeniu. Am fost primită foarte bine de cadrele didactice şi de elevi. Jucam baschet, iar căpitanul echipei noastre era Mariana “Coca” Mironescu, fosta dumneastră colegă şi care, din păcate, a trecut prea repede în lumea umbrelor ! La Colegiul Naţional se făcea mult sport, precum baschet, handbal, volei, gimnastică, scrimă, lupte şi fotbal. Eraţi o generaţie care aţi făcut şi carte şi sport la nivel înalt şi asta vă menţine mereu tineri. Aţi avut şi profesori eminenţi precum Amălinei, la matematică, Ioil la română, Naghel la fizică, Ionescu la chimie, Netcă la biologie, pe Leni Teodorescu, mama lui Dănuţ Teodorescu, la geografie, pe Olguţa Rauţchi la istorie şi mulţi alţii. Nişte oameni deosebiţi şi eu m-am simţit foarte bine în mijlocul lor şi în mijlocul elevilor de atunci de la Sadoveanu !”. 
În sala de festivităţi s-a aflat şi Marius Cosoi, în dublă calitate, de absolvent şi de actual profesor de sport la Colegiul Naţional din Iaşi. Tată a patru copii, printre ei fiind şi vedeta TV Laura Cosoi, prof. Marius Cosoi a menţionat că, în sezonul viitor, este posibil ca Iaşul să aibă din nou baschet feminin în prima ligă, prin echipa Politehnica Naţional Iaşi.

* Mândri  de Colegiul Naţional din Iaşi sunt si actualii elevi

În faţa Colegiul Naţional din Iaşi s-au “rătăcit” vineri şi actualii elevi, care se pregăteau de serbarea de sfârşit de an şi de festivitatea de premiere a elevilor eminenţi din fiecare clasă.
Unul dintre actualii elevi de la Colegiul Naţional a menţionat, pentru TeleM Iaşi, următoarele: “Este o mare onoare să studiez aici şi este un  loc unde mi-am dezvoltat  personalitatea, unde am învăţat o mulţime de lucruri. Am cunoscut şi foate mulţi oameni cu care m-am împrietenit, profesori minunaţi pe  care îi respect foarte mult”.

* “Colegiul Naţional Iaşi – 45 de ani de amintiri !”

După întâlnirea din sala de festivităţi a Colegiului Naţional, pentru foştii elevi de la „Sadoveanu” a urmat banchetul „amintirilor” de la Restaurantul „Traian Grand Hotel” din Iaşi.
Tot la binecunoscutul hotel din Piata Unirii, construit în 1882 de către celebrul Gustave Eiffel, pentru promoţia 1969 a fost organizat un reuşit şi exploziv spectacol muzical-artistic şi sportiv sub egida publicaţiei “SPORT FAN CLUB – Dan Teodorescu”.
Sub denumirea “COLEGIUL NAŢIONAL IAŞI – 45 ani de amintiri”, spectacolul a adus în faţa foştilor elevi de la “Sadoveanu” următoarele momente artistice, cu ansambluri şi sportivi renumiţi ai Iaşului, astfel:
- Ansamblul de dansuri VESELKA (profesor-coregraf: Rodica Fălişteanu) de la Colegiul Naţional de Artă “Octav Băncilă” Iaşi şi din cadrul Uniunii Ucrainienilor din România – Filiala Iaşi. Au încântat asistenţa Mălin Galan, Codrin Ifrim, Viviana Olaru, Ionela Apopei, Răzvan Vieriu, Cezara Hruşcă, Eduard Toma, Ştefan Popa, Alina Postolache, Oana Roată.
- Clubul de Dans Sportiv Nikons Iaşi (preşedinte: Mariana-Constantina Niculiţă; antrenor: Amira Niculiţă). Au dansat cu mult talent Bogdan Albu Talancă şi Andreea Bunduc. 
- Clubul de gimnastică ritmică CSŞ Anghel Saligny Iaşi (antrenori: Constantin Radu, Cătălina Radu, Oana Cozma).
Au evoluat sportivele de nivel internaţional Andreea Verdeş, Ştefana Popa, Andra Ungureanu, Daria Moisă, Diana Pavel, Laura Aniţei.
- Asociaţia “Trăieşte cu Inima” (preşedinte: Lăcrămioara Ioniţă, profesori: Marta Dămoc şi Ana-Maria Rotaru). Au încântat asistenţa tinerii artişti Andreea Lungu (poezie), Andreea Rotaru (pian), Jasmine Brescan (voce), Radiana-Maria Ioniţă (chitară), Rareş Gherman (chitară) şi Ioan-Sebastian Buduroi (chitară).
- Dans sportiv cu talentaţii Cătălin Samson şi Corina Samson (frate şi soră de la CDS Katiuşa Iaşi);
- Recital de poezie cu Dan Teodorescu, care a fost şi amfitrionul şi prezentatorul spectacolului menţionat, pe durata a 80 minute de aplauze şi ovaţii la adresa artiştilor, sportivilor, antrenorilor şi conducătorilor acestora !
Participanţii şi invitaţii la spectacol, dar şi absolvenţii promoţiei 1969 au primit diplome de excelenţă din partea publicaţiei “SPORT FAN CLUB-Dan Teodorescu”, organizatoarea manifestării.
În “afara de concurs” au încântat asistenţa “solistul vocal” Constantin Proca, “folkistul” Lucian Moraru – din partea promoţiei 1969, dar şi fostul profesor de matematică Valerian Amălinei, o voce de luat în seamă chiar şi la 86 ani !!!
Au dat o mână de ajutor la reuşita spectacolului de la “Traian” colegul Nicu Viţelaru, omul de sport Doru Andronache (Cofetăria Ana), doamnele directoare Liliana Bălan şi Ioana Sava - de la “Traian Grand Hotel”, Paul Şerban - conducătorul formaţiei Clasic, părinţii Gabriela şi Viorel Samson, Daniel Serdenciuc – vicepreşedintele Uniunii Ucrainienilor din România – Filiala Iaşi.
Tuturor, multe mulţumiri şi respect din partea organizatorilor ! 

* Cireşe şi zmeură la “Clubul Bursei”

Sâmbătă, 21 iunie 2014, la orele prânzului, absolvenţii din 1969 s-au reîntâlnit la Clubul Bursei de pe str. Lăpuşneanu, unde au continuat aducerile aminte, inclusiv cu colegii reveniţi din Israel pe meleagurile tinereţii lor, precum Iuri, Moni, Bebi sau Lucian. Iar cireşele şi zmeura din propria grădină a colegului Demostene Cuşmir au fost la mare căutare !
Pentru o parte a absolvenţilor din 1969 a Colegiului Naţional urmează aniversarea a 40 de ani de la terminarea Facultăţii de Construcţii din Iaşi, programată pe 27 şi 28 iunie 2014, la Ciric.  
Vizionaţi şi ştirea: http://stiri.telem.ro/stiri/revedere-dupa-45-de-ani-la-colegiul-national-video--5250.html
DAN TEODORESCU (Vezi şi Galeria Foto de pe site, deschide sus în dreapta)

 

S-a deschis SALONUL DE PRIMĂVARĂ al Asociaţiei Artiştilor Plastici Iaşi

* Printre expozanţi se regăseşte şi doamna Gabriela Cucinschi (FOTO), salariată la Regionala CFR Infrastructură Iaşi, care pictează în timpul ei liber, cu real talent !

Joi după-amiază, pe 24 aprilie, la galeriile „Top Art” de la Casa Cărţii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt a avut loc vernisajul Salonului de Primăvară al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Iaşi. Expoziţia cuprinde un număr de 50 de lucrări din cele 61 prezentate, preponderent din pictură, ele aparţinînd unui număr de 32 de membri ai asociaţiei.
Prezentarea expoziţiei a fost făcută de Călin Ciobotari (în prezent redactor la TELE M Iaşi), care a rostit, printre altele, următoarele cuvinte: „Hristos a înviat ! Având în vedere faptul că ieri a fost Sf. Gheorghe, putem spune că noi, aici, învingem Balaurul pasivităţii. În 2021, Iaşul doreşte să devină capitală culturală europeană, iar această expoziţie se înscrie în acest demers. Păreţi o familie legată, iar sinceritatea şi onestitatea se văd în lucrările expuse. Un artist nu trebuie să fie îngrădit, iar fiecare lucrează ceea ce simte. Pe simeze este omenescul domniilor dumneavoastră. Păstraţi pasiunea în tumultul evenimentelor care ne înconjoară. Arta ţine de domeniul universalului, nu de latura strict profesionistă ! Iar arta naivă este un filon viguros. Vă felicit, sunteţi în număr mai mare la acest vernisaj, unii stau şi în picioare... E bine !”.
În completarea celor spune de Călin Ciobotari, preşedintele AAP Iaşi, Gheorghe Bălăceanu a amintit că în 2015, Asociaţia Artiştilor Plastici din Iaşi va împlini 25 de ani de existenţă, iar în toţi aceşti ani au existat expoziţii ale membrilor ei !
Preşedintele Comisiei de jurizare a lucrărilor prezentate, pictorul Mihai Coţovanu (membru UAP Iaşi) a spus: „Ceea ce vedem aici este o pictură sinceră şi curată, făcută din pasiune. Arta ţine de suflet, acest lucru a fost şi ideea jurizării. Dacă o lucrare rămâne pe simeze 200 sau 300 ani, acel pictor e valoros !”.
După jurizarea lucrărilor, preşedintele AAP Iaşi, Gheorghe Bălăceanu a acordat diplome celor care s-au evidenţiat în cadrul Salonului de Primăvară 2014.
Au primit diplome de participare Elena Chirica, Gabriela Cucinschi, Jana Ghemeş, Anastasia Gîrneaţă, Servilia Oancea, Cornelia Olteanu, Lily Popa, Petrică Sîncu, Elena Sîrbu, Constantin Ţicău.
Un număr de 19 lucrări, au fost apreciate de juriu şi recompensate cu premii, după cum urmează:
La secţiunea „Pictură”, premiul I a fost acordat doamnei Mădălina Dorofte,  doamnei Iulia Frujinoiu şi doamnei Marioara Tereja (pentru natură statică); premiul II, a fost acordat doamnei Eugenia Nechita (pentru portret) şi domnului Mircea Popescu (pentru peisaj); premiul III a fost acordat doamnei Maria Frangopol (pentru natură statică) şi domnului Dumitru Păvăloi (pentru peisaj), iar menţiuni au primit domnii Costică Pâinedulce şi Emil Ilegitim (pentru peisaj).
La secţiunea „Sculptură”, premiul I a fost obţinut de domnul Valeriu Burlacu şi domnul Costache Fălticeanu (metaloplastie); premiul II, a fost acordat domnilor Constantin Trofin şi Costel Iftinchi; premiul III l-a primit domnul Sorinel Paşaniuc, iar menţiune, doamna Laura Fălticeanu.
La secţiunea „Artă naivă”, premiul I i-a revenit doamnei Elena Zbanţ, premiul II, doamnei Profira Mihai, premiul III, doamnei Maria Lupu şi menţiune, doamnei Octavia Vizitiu.
Expoziţia de arte vizuale Salonul de Primăvară al AAP Iaşi este deschisă la etajul al doilea al Casei Cărţii din Iaşi, în perioada 24 aprilie-3 mai 2014.
DAN TEODORESCU (vezi şi Galeria Foto de pe site)

 
Mai multe articole...