Evenimente culturale

40 de ani de amintiri pentru foştii studenţi ai Facultăţii de Construcţii din Iaşi

* Printre absolvenţii promoţiei 1974 care s-au întâlnit vineri, 27 iunie 2014, în Dealul Copoului, s-au aflat Mihai Budescu – în dublă calitate, de fost absolvent şi actual Decan al Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, Constantin Zaharia – fostul Director General al AFER şi fostul Director General al CFR Marfă, Dan Teodorescu – Directorul sportiv al CS CFR Iaşi şi mulţi alţii.

Inginerii din România, Israel, Grecia şi Bulgaria, care au absolvit în 1974 Facultatea de Construcţii din Iaşi, în cadrul secţiilor CCIA şi CFDP şi-au dat întâlnire, după 40 ani, în străvechea Aulă universitară “Gheorghe Asachi” din Dealul Copoului.  Vineri, pe 27 iunie 2014, ei s-au întors pe băncile facultăţii ieşene după 40 de ani de la finalizarea studiilor superioare. Promoţia anului 1974 a Facultăţii de Construcţii din Iaşi s-a reunit după patru decenii şi foştii studenţi şi-ai adus aminte de perioada tinereţii lor petrecute în Dealul Copoului, alături de foştii lor profesori, Vasile Grecu, Florin Varlam şi Nicolae Ciornei. Chiar dacă unii dintre absolvenţi sunt stabiliţi acum în străinătate (Iuri Moscovici şi Monel Leiba în Israel, Delia Triboi în Grecia şi Maria Boneva în Bulgaria), dorul de prima “casă” şi dorinţa de a-şi revedea colegii de facultate a fost mai puternică. Au fost şi unii absolvenţi, care trăiesc acum în SUA, Canada şi Germania, care nu au putut ajunge totuşi la întâlnirea de “40 ani”, dar gândurile lor au zburat, telefonic sau prin email, către foştii lor colegi şi prieteni.
În Aula universitară “Gheorghe Asachi” din Sala Paşilor Pierduţi din corpul A al UTI, prof. univ. dr. ing. Vasile Grecu a strigat catalogul, iar fiecare absolvent a “raportat” realizările de-o viaţă, cele mai mari fiind faptul că mai toţi au devenit bunici şi s-au lăudat cu nepoţii lor. Realizările profesionale au fost multe, dar au contat mai puţin vis-a-vis de reuşitele familiare. Fiecare din cei prezenţi a primit apoi, din partea organizatorilor (colectiv alcătuit din inginerii Constantin Proca, Constantin Sălceanu, Mihai Budescu), o broşură cu toţi absolvenţii promoţiei 1974 şi profesorii lor, iar actualul decan al facultăţii ieşene, fost şi el absolvent al promoţiei 1974, prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, a oferit o diplomă de excelenţă foştilor săi colegi de generaţie, din partea Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iaşi.
A fost distribuită în cadrul manifestării din aula din Copou şi volumul de colecţie “70 de ani de învăţământ superior modern de construcţii la Iaşi”, editat sub egida Societăţii Academice de Construcţii “Prof. Anton Şesan”, o lucrare în care s-au regăsit şi absolvenţii promoţiei 1974.
Întâlnirea de aduceri aminte a continuat apoi în zona Ciricului, acolo unde formaţia CLASIC, condusă de ceferistul Paul Şerban, a delectat asistenţa cu muzică de bună calitate, inclusiv cu celebre arii din operă şi operetă.
Tortul aniversar de “40 ani” a fost, în final, savurat de toată lumea, iar ideea unei noi reîntâlniri în anii viitori a fost expusă de toţi absolvenţii promoţiei anului 1974.

* TELE M Iaşi, alături de constructorii ieşeni

Postul de televiziune TELE M Iaşi a realizat un reportaj la întâlnirea de 40 ani a inginerilor constructori ieşeni, petrecută în Aula universitară “Gheorghe Asachi” din Dealul Copoului. În vestita Sală a Paşilor Pierduţi, într-o zi în care la Iaşi se desfăşura Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE 2014), declaraţiile absolvenţilor promoţiei 1974, într-un reportaj semnat de Alina Iosub şi Bogdan Stanciu, au fost următoarele:
- Prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, Decan al Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, absolvent al promoţiei anului 1974 : "Este un moment emoţionant în care te revezi cu colegii, pentru că o parte dintre colegi nu au venit decât acum, la întâlnirea de 40 de ani. E foarte adevărat că, nevăzându-ne cu o parte dintre ei o aşa de mare perioadă de timp, aproape că nu ne-am  recunoscut. Treptat însă am început să ne amintim unii de ceilalţi şi de ceea ce s-a  întâmplat în anii anteriori, cât şi de perioada în care ne-am făcut studiile în facultate”.
- Ing. Dan Teodorescu, Director sportiv la CS CFR Iaşi: "Este o revedere frumoasă, o revedere de suflet, o revedere a prieteniei. Am păstrat legătura cu foştii colegi de facultate, cu foarte mulţi am rămas prieteni de-o viaţă. Acum au venit si oameni pe care  nu i-am văzut de 40 de ani, unii au venit din Grecia, din Bulgaria sau din Israel, cu toţii au ajuns cu multă bucurie la întâlnirea de la Iaşi”.
Vezi: http://stiri.telem.ro/stiri/din-nou-studenti-dupa-40-de-ani-video--5392.html
DAN TEODORESCU (vezi şi Galeria Foto de pe site)

 

Revedere după 45 de ani la Colegiul Naţional din Iaşi

* Printre absolvenţii promoţiei 1969 s-au aflat Dan Teodorescu – director sportiv şi ofiţer de presă la CS CFR Iaşi şi Constantin Proca – fostul preşedinte al fostei echipe de fotbal CFR Moldova Iaşi, dar şi Mihai Budescu - actualul decan al Facultăţii de Construcţii din Iaşi, Neculai Viţelaru -  preşedintele Patronatului IMM-urilor din Regiunea Nord-Est, medicul chirurg Constantin Burcoveanu, Ion Murguleţ – patronul firmei “Feromet” Piatra Neamţ şi mulţi alţii.


Vineri, pe 20 iunie 2014, la Colegiul Naţional din Iaşi a fost serbarea de sfârşit de an. Tot pe 20 iunie, în sala de festivităţi a colegiul ieşean s-au întâlnit absolvenţii promoţiei 1969, care au aniversat 45 de ani de la terminarea Liceului nr. 1 Mihail Sadoveanu Iaşi, actualul Colegiul Naţional.
Foştii elevi de la “Sadoveanu” s-au întâlnit după patru decenii şi jumătate de la  absolvirea liceului şi au răsfoit cu emoţii catalogul  cu notele de atunci. Cuprinşi de melancolie au depănat amintiri legate de colegii şi dascălii dragi şi au spus că se simt tineri chiar dacă au peste 60 de ani. Din promoţia 1969 a Colegiului Naţional făceau parte 106 de absolvenţi, iar astăzi din  păcate 14 dintre ei nu mai sunt în viaţă.
“Promoţia 1969, din care fac şi eu parte, a sărbatorit 45 de ani de la terminarea Liceului  Nr. 1 Mihail Sadoveanu din Iaşi,  actualmente Colegiul Naţional. Amintirile sunt foarte plăcute şi ne simţim mereu tineri chiar dacă am depăşit 60 de ani. Îmi pare foarte bine că din generaţia mea unii au ajuns ingineri, doctori, profesori, oameni de afacere, deci suntem o generaţie  realizată. Sunt foarte mândru că niciunul dintre noi nu a ajuns deputat în Parlamentul României ! Din clasa mea, a XII-a A, toată lumea a absolvit Colegiul Naţional în 1969, toată lumea a intrat la facultate tot atunci, cu toţii am absolvit facultatea pe care ne-am ales-o şi ne pare acum foarte bine să revenim în pragul tinereţii  noastre”, a menţionat absolventul Dan Teodorescu, inginer constructor, director sportiv al CS CFR Iaşi şi jurnalist sportiv membru în APS România.
Cu multă emoţie a păşit pragul liceului căruia îi  datorează reuşitele sale şi Neculai Viţelaru, preşedintele Patronatului IMM-urilor din regiunea Nord-Est a României. Acesta se mândreşte că a făcut parte şi el din promoţia 1969.
“Au trecut 45 de ani, dar ce am învăţat din liceu este să nu ne uităm în urma, să ne uitam doar înainte. Când mă uit la noua generaţie mă unge la suflet că efectiv se schimbă ţara, se  schimbă mentalităţile. Această "Academie  Mihăileană" ne-a clădit în sufletele noastre pregătirea pentru toată viaţa, iar esenţa este următoarea: Suntem datori înaintaşilor noştri şi trebuie să le dăm urmaşilor noştri ceea ce am primit noi”, a declarat Neculai Vitelaru, pentru posturile de televiziune Tele M Iaşi şi TVR Iaşi.

* Foştii şi actualii profesori, alături de promoţia 1969

Vineri, în jurul orei 11.00, în sala de festivităţi a Colegiul Naţional s-a strigat catalogul celor trei clase a XII-a şi fiecare fost elev a “raportat” realizările de-o viaţă. Mulţi s-au lăudat însă şi cu copiii şi nepoţii din “dotare” şi asta i-a făcut mândrii pe toţi absolvenţii promoţiei 1969. Alături de foştii elevi s-au aflat şi foştii lor dascăli, profesorul de matematică Valerian Amălinei şi profesoara de educaţie fizică Maria Teleagă-Vornicu. Dar şi actuala directoare adjunctă Iuliana Vulpoi-Naghel, fiica regretatei Florica Naghel, fostă profesoară de fizică a promoţiei 1969.
“Emoţiile sunt mari pentru că acum găsesc o altă şcoală, frumoasă, iar o parte dintre foştii elevi sunt cei care  au fost consecvenţi în astfel de manifestări. Foarte mulţi dintre elevii  care au revenit acum la liceu sunt dintre foştii mei elevi. Probabil că între dânşii a fost o legătură mai strânsă. S-au realizat toţi şi bine, au avut poate cine să îi îndrume, părinţii au fost foarte aproape de dânşii, i-au supravegheat şi i-au  ajutat”, a declarat pentru postul TeleM Iaşi Valerian Amălinei, fost profesor de matematică şi fostul diriginte al clasei a XII-a B.
În continuare, prof. Iuliana Vulpoi-Naghel a salutat în numele conducerii Colegiului Naţional promoţia 1969 şi pe foştii elevi ai mamei sale: “Ca o continuare în familie, sunt şi eu, ca şi mama mea, profesoară de fizică. Colegiul Naţional este acum pe locul 1 în Iaşi şi pe locul 5 în România. Suntem mândrii de generaţiile care au trecut prin şcoala noastră, de dumneavoastră !”.
Iar fosta profesoară de sport Maria Teleagă-Vornicu a mai menţionat: “Am absolvit facultatea în Bucureşti şi am ajuns apoi la Colegiul Naţional din Iaşi, unde am fost ajutată enorm de profesorul Vasile Ultimescu, o somitate în domeniu. Am fost primită foarte bine de cadrele didactice şi de elevi. Jucam baschet, iar căpitanul echipei noastre era Mariana “Coca” Mironescu, fosta dumneastră colegă şi care, din păcate, a trecut prea repede în lumea umbrelor ! La Colegiul Naţional se făcea mult sport, precum baschet, handbal, volei, gimnastică, scrimă, lupte şi fotbal. Eraţi o generaţie care aţi făcut şi carte şi sport la nivel înalt şi asta vă menţine mereu tineri. Aţi avut şi profesori eminenţi precum Amălinei, la matematică, Ioil la română, Naghel la fizică, Ionescu la chimie, Netcă la biologie, pe Leni Teodorescu, mama lui Dănuţ Teodorescu, la geografie, pe Olguţa Rauţchi la istorie şi mulţi alţii. Nişte oameni deosebiţi şi eu m-am simţit foarte bine în mijlocul lor şi în mijlocul elevilor de atunci de la Sadoveanu !”. 
În sala de festivităţi s-a aflat şi Marius Cosoi, în dublă calitate, de absolvent şi de actual profesor de sport la Colegiul Naţional din Iaşi. Tată a patru copii, printre ei fiind şi vedeta TV Laura Cosoi, prof. Marius Cosoi a menţionat că, în sezonul viitor, este posibil ca Iaşul să aibă din nou baschet feminin în prima ligă, prin echipa Politehnica Naţional Iaşi.

* Mândri  de Colegiul Naţional din Iaşi sunt si actualii elevi

În faţa Colegiul Naţional din Iaşi s-au “rătăcit” vineri şi actualii elevi, care se pregăteau de serbarea de sfârşit de an şi de festivitatea de premiere a elevilor eminenţi din fiecare clasă.
Unul dintre actualii elevi de la Colegiul Naţional a menţionat, pentru TeleM Iaşi, următoarele: “Este o mare onoare să studiez aici şi este un  loc unde mi-am dezvoltat  personalitatea, unde am învăţat o mulţime de lucruri. Am cunoscut şi foate mulţi oameni cu care m-am împrietenit, profesori minunaţi pe  care îi respect foarte mult”.

* “Colegiul Naţional Iaşi – 45 de ani de amintiri !”

După întâlnirea din sala de festivităţi a Colegiului Naţional, pentru foştii elevi de la „Sadoveanu” a urmat banchetul „amintirilor” de la Restaurantul „Traian Grand Hotel” din Iaşi.
Tot la binecunoscutul hotel din Piata Unirii, construit în 1882 de către celebrul Gustave Eiffel, pentru promoţia 1969 a fost organizat un reuşit şi exploziv spectacol muzical-artistic şi sportiv sub egida publicaţiei “SPORT FAN CLUB – Dan Teodorescu”.
Sub denumirea “COLEGIUL NAŢIONAL IAŞI – 45 ani de amintiri”, spectacolul a adus în faţa foştilor elevi de la “Sadoveanu” următoarele momente artistice, cu ansambluri şi sportivi renumiţi ai Iaşului, astfel:
- Ansamblul de dansuri VESELKA (profesor-coregraf: Rodica Fălişteanu) de la Colegiul Naţional de Artă “Octav Băncilă” Iaşi şi din cadrul Uniunii Ucrainienilor din România – Filiala Iaşi. Au încântat asistenţa Mălin Galan, Codrin Ifrim, Viviana Olaru, Ionela Apopei, Răzvan Vieriu, Cezara Hruşcă, Eduard Toma, Ştefan Popa, Alina Postolache, Oana Roată.
- Clubul de Dans Sportiv Nikons Iaşi (preşedinte: Mariana-Constantina Niculiţă; antrenor: Amira Niculiţă). Au dansat cu mult talent Bogdan Albu Talancă şi Andreea Bunduc. 
- Clubul de gimnastică ritmică CSŞ Anghel Saligny Iaşi (antrenori: Constantin Radu, Cătălina Radu, Oana Cozma).
Au evoluat sportivele de nivel internaţional Andreea Verdeş, Ştefana Popa, Andra Ungureanu, Daria Moisă, Diana Pavel, Laura Aniţei.
- Asociaţia “Trăieşte cu Inima” (preşedinte: Lăcrămioara Ioniţă, profesori: Marta Dămoc şi Ana-Maria Rotaru). Au încântat asistenţa tinerii artişti Andreea Lungu (poezie), Andreea Rotaru (pian), Jasmine Brescan (voce), Radiana-Maria Ioniţă (chitară), Rareş Gherman (chitară) şi Ioan-Sebastian Buduroi (chitară).
- Dans sportiv cu talentaţii Cătălin Samson şi Corina Samson (frate şi soră de la CDS Katiuşa Iaşi);
- Recital de poezie cu Dan Teodorescu, care a fost şi amfitrionul şi prezentatorul spectacolului menţionat, pe durata a 80 minute de aplauze şi ovaţii la adresa artiştilor, sportivilor, antrenorilor şi conducătorilor acestora !
Participanţii şi invitaţii la spectacol, dar şi absolvenţii promoţiei 1969 au primit diplome de excelenţă din partea publicaţiei “SPORT FAN CLUB-Dan Teodorescu”, organizatoarea manifestării.
În “afara de concurs” au încântat asistenţa “solistul vocal” Constantin Proca, “folkistul” Lucian Moraru – din partea promoţiei 1969, dar şi fostul profesor de matematică Valerian Amălinei, o voce de luat în seamă chiar şi la 86 ani !!!
Au dat o mână de ajutor la reuşita spectacolului de la “Traian” colegul Nicu Viţelaru, omul de sport Doru Andronache (Cofetăria Ana), doamnele directoare Liliana Bălan şi Ioana Sava - de la “Traian Grand Hotel”, Paul Şerban - conducătorul formaţiei Clasic, părinţii Gabriela şi Viorel Samson, Daniel Serdenciuc – vicepreşedintele Uniunii Ucrainienilor din România – Filiala Iaşi.
Tuturor, multe mulţumiri şi respect din partea organizatorilor ! 

* Cireşe şi zmeură la “Clubul Bursei”

Sâmbătă, 21 iunie 2014, la orele prânzului, absolvenţii din 1969 s-au reîntâlnit la Clubul Bursei de pe str. Lăpuşneanu, unde au continuat aducerile aminte, inclusiv cu colegii reveniţi din Israel pe meleagurile tinereţii lor, precum Iuri, Moni, Bebi sau Lucian. Iar cireşele şi zmeura din propria grădină a colegului Demostene Cuşmir au fost la mare căutare !
Pentru o parte a absolvenţilor din 1969 a Colegiului Naţional urmează aniversarea a 40 de ani de la terminarea Facultăţii de Construcţii din Iaşi, programată pe 27 şi 28 iunie 2014, la Ciric.  
Vizionaţi şi ştirea: http://stiri.telem.ro/stiri/revedere-dupa-45-de-ani-la-colegiul-national-video--5250.html
DAN TEODORESCU (Vezi şi Galeria Foto de pe site, deschide sus în dreapta)

 

S-a deschis SALONUL DE PRIMĂVARĂ al Asociaţiei Artiştilor Plastici Iaşi

* Printre expozanţi se regăseşte şi doamna Gabriela Cucinschi (FOTO), salariată la Regionala CFR Infrastructură Iaşi, care pictează în timpul ei liber, cu real talent !

Joi după-amiază, pe 24 aprilie, la galeriile „Top Art” de la Casa Cărţii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt a avut loc vernisajul Salonului de Primăvară al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Iaşi. Expoziţia cuprinde un număr de 50 de lucrări din cele 61 prezentate, preponderent din pictură, ele aparţinînd unui număr de 32 de membri ai asociaţiei.
Prezentarea expoziţiei a fost făcută de Călin Ciobotari (în prezent redactor la TELE M Iaşi), care a rostit, printre altele, următoarele cuvinte: „Hristos a înviat ! Având în vedere faptul că ieri a fost Sf. Gheorghe, putem spune că noi, aici, învingem Balaurul pasivităţii. În 2021, Iaşul doreşte să devină capitală culturală europeană, iar această expoziţie se înscrie în acest demers. Păreţi o familie legată, iar sinceritatea şi onestitatea se văd în lucrările expuse. Un artist nu trebuie să fie îngrădit, iar fiecare lucrează ceea ce simte. Pe simeze este omenescul domniilor dumneavoastră. Păstraţi pasiunea în tumultul evenimentelor care ne înconjoară. Arta ţine de domeniul universalului, nu de latura strict profesionistă ! Iar arta naivă este un filon viguros. Vă felicit, sunteţi în număr mai mare la acest vernisaj, unii stau şi în picioare... E bine !”.
În completarea celor spune de Călin Ciobotari, preşedintele AAP Iaşi, Gheorghe Bălăceanu a amintit că în 2015, Asociaţia Artiştilor Plastici din Iaşi va împlini 25 de ani de existenţă, iar în toţi aceşti ani au existat expoziţii ale membrilor ei !
Preşedintele Comisiei de jurizare a lucrărilor prezentate, pictorul Mihai Coţovanu (membru UAP Iaşi) a spus: „Ceea ce vedem aici este o pictură sinceră şi curată, făcută din pasiune. Arta ţine de suflet, acest lucru a fost şi ideea jurizării. Dacă o lucrare rămâne pe simeze 200 sau 300 ani, acel pictor e valoros !”.
După jurizarea lucrărilor, preşedintele AAP Iaşi, Gheorghe Bălăceanu a acordat diplome celor care s-au evidenţiat în cadrul Salonului de Primăvară 2014.
Au primit diplome de participare Elena Chirica, Gabriela Cucinschi, Jana Ghemeş, Anastasia Gîrneaţă, Servilia Oancea, Cornelia Olteanu, Lily Popa, Petrică Sîncu, Elena Sîrbu, Constantin Ţicău.
Un număr de 19 lucrări, au fost apreciate de juriu şi recompensate cu premii, după cum urmează:
La secţiunea „Pictură”, premiul I a fost acordat doamnei Mădălina Dorofte,  doamnei Iulia Frujinoiu şi doamnei Marioara Tereja (pentru natură statică); premiul II, a fost acordat doamnei Eugenia Nechita (pentru portret) şi domnului Mircea Popescu (pentru peisaj); premiul III a fost acordat doamnei Maria Frangopol (pentru natură statică) şi domnului Dumitru Păvăloi (pentru peisaj), iar menţiuni au primit domnii Costică Pâinedulce şi Emil Ilegitim (pentru peisaj).
La secţiunea „Sculptură”, premiul I a fost obţinut de domnul Valeriu Burlacu şi domnul Costache Fălticeanu (metaloplastie); premiul II, a fost acordat domnilor Constantin Trofin şi Costel Iftinchi; premiul III l-a primit domnul Sorinel Paşaniuc, iar menţiune, doamna Laura Fălticeanu.
La secţiunea „Artă naivă”, premiul I i-a revenit doamnei Elena Zbanţ, premiul II, doamnei Profira Mihai, premiul III, doamnei Maria Lupu şi menţiune, doamnei Octavia Vizitiu.
Expoziţia de arte vizuale Salonul de Primăvară al AAP Iaşi este deschisă la etajul al doilea al Casei Cărţii din Iaşi, în perioada 24 aprilie-3 mai 2014.
DAN TEODORESCU (vezi şi Galeria Foto de pe site)

 

Sportivii ceferişti au vizitat expoziţia de arte vizuale “Meridiane Culturale” !

Deschisă în perioada 10-24 martie 2014, expoziţia de arte vizuale “Meridiane Culturale” a ajuns în a doua săptămână de existenţă, ea fiind vizitată până în prezent de un public numeros.
Expoziţia deschisă la galeria TOP ART, de la etajul al doilea al Casei Cărţii din Iaşi a adunat pe simeze pictură, metaloplastie, vitralii şi fotografie reportaj, expozanţii fiind Costache Fălticeanu, Laura Fălticeanu şi Dan Teodorescu.
Cu un vernisaj de mare amploare şi cu un spectacol muzical-cultural şi sportiv în deschidere, invitatul de onoare fiind binecunoscutul actor ieşean Petru Ciubotaru, care a aniversat zilele trecute 50 de ani de teatru şi care va primi nu peste mult timp un premiu pentru toată cariera din partea UNITER (preşedinte: Ion Caramitru), expoziţia Meridiane culturale este a doua organizată în acest an de Dan Teodorescu la “TOP ART”, după cea internaţională denumită “Secvenţe Europene”.
Expoziţia de arte vizuale “Meridiane Culturale”, la fel ca şi expoziţia internaţională “Secvenţe Europene”, este organizată sub egida Primăriei Municipiului Iaşi, a Uniunii Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România, Asociaţiei Artiştilor Plastici din Iaşi, a publicaţiei SPORT FAN CLUB, patronată de jurnalistul Dan Teodorescu şi cu sprijinul firmei PIM Iaşi (manager: Marius Petrariu; director: Cleopatra Ilaşcă), a Clubului Sportiv CFR Iaşi, a Asociaţiei literare “Păstorel” (preşedinte: Mihai Batog-Bujeniţă), a arhitectului şi artistului israelian Eduard Mattes, a actorului şi regizorului ieşean de la clubul CFR de la Râpa Galbenă, Emil Gnatenco, a Asociaţiei “Trăieşte cu Inima” (preşedinte: Lăcrămioara Ioniţă), a talentaţilor dansatori sportivi de la cluburile Nikons şi Katiuşa, ambele din Iaşi.
Până în prezent, expoziţia “Meridiane Culturale” a fost vizitată de multă lume, unele persoane fiind venite din afara Iaşului pentru acest eveniment. Printre vizitatori s-au aflat şi sportivii clubului CFR Iaşi, inclusiv popicarii veterani care participă frecvent la concursurile populare ale lansatorilor de la arena CFR Iaşi.
În CARTEA DE ONOARE a expoziţiei, în data de 13 martie 2014, am putut lectura următoarele impresii: “Domnule Dan Teodorescu ! Expoziţia dumneavoastră reprezintă pentru mine o zi frumoasă şi liniştită. Sinceră preţuire pentru această realizare. Doresc ca Dumnezeu să vă dea sănătate şi putere pentru a realiza şi alte asemenea expoziţii deosebite. Pe lângă alte calităţi aveţi şi pe aceea de adevărat artist al fotografiei. Cu deosebit respect, Teodor Anton, veteran în sportul popicelor şi fotograf amator”.
Cu mulţumirile de rigoare, aşteptăm şi alte opinii legate de expoziţia de arte vizuale “Meridiane Culturale”, o frumoasă pată de culoare în primăvara moldavă care ne înconjoară şi care se împleteşte excelent cu târgul de carte LIBREX 2014, tot din această perioadă şi tot de la Iaşi.
DAN TEODORESCU (a se vedea şi Galeria Foto de pe site)

 

Târgul de carte LIBREX 2014 - 22 de ani de istorie la Iaşi

În perioada 12-16 martie 2014, la Pallas Mall din Iaşi (România) se desfăşoară ediţia a XXII-a a Târgului de Carte LIBREX. La Atrium Pallas, la nivelele 0 şi 1 sunt puse la dispoziţia vizitatorilor sute de poveşti, mii de cărţi, milioane de pagini şi miliarde de cuvinte.
Târgul de Carte LIBREX este organizat de S.C. SEDCOM LIBRIS S.A. IAŞI (organizator principal), în parteneriat cu PRIMĂRIA MUNICIPIULUI IAŞI şi ORGANIZAŢIA PATRONALĂ „AGORA” A SOCIETĂŢILOR PENTRU DIFUZAREA TIPĂRITURILOR ŞI A ALTOR BUNURI CULTURALE DIN ROMÂNIA (co-organizatori).
Ca de fiecare dată, Iaşul a devenit şi la acest început de primăvară calendaristică un punct de atracţie pentru editori, difuzori şi autori din întreaga ţară, care vin în străvechea capitală a Moldovei cu dorinţa de a-şi prezenta oferta editorială recentă şi pentru a stabili contacte cu publicul cititor, cu bibliotecile, librăriile, autorii, traducătorii şi toate categoriile profesionale conexe.
“LIBREX-ul reuneşte anual peste o sută de edituri din întreaga ţară, companii distribuitoare de carte românească şi străină, papetărie, birotica şi muzică, instituţii şi asociaţii de cultură, autori, galerii de artă, artişti plastici, fotografi etc., publicul având, astfel, oportunitatea de a alege produse tematice şi cărţi din diverse domenii de specialitate: artă, beletristică, ştiinţă şi tehnică, calculatoare, mass-media şi comunicare, medicină, psihologie, dezvoltare personală, religie, istorie, drept, economie, resurse umane, management, marketing, limbi străine, cărţi pentru copii, enciclopedii, dicţionare şi ghiduri, manuale şi auxiliare didactice, cărţi pentru timpul liber, meditaţie şi recreere etc. Prin bogata ofertă de carte prezentă la standuri şi prin numeroasele lansări de carte, LIBREX-ul oferă un cadru adecvat plăcerii de a descoperi cărţi frumoase şi valoroase, scrieri autohtone sau traduceri din ce în ce mai sincrone operelor originale apărute la diverse case editoriale din întreaga lume”, se spune într-un comunicat de presă oferit de organizatorii ieşeni.

* O bogată agendă culturală la LIBREX 2014

AGENDA CULTURALĂ LIBREX 2014, editată într-un volum cu mare căutare la vizitatori, cuprinde lansări de carte, prezentări de colecţii, sesiuni de autografe, conferinţe, seminarii, dezbateri, întâlniri cu autorii, mese rotunde, momente artistice, prezentări de produse şi servicii, demonstraţii de ofertă şi concursuri, în conformitate cu profilul evenimentului. Toate aceste acţiuni se desfăşoară în trei puncte fierbinţi de la Palas Mall: Agora EX LIBRIS – spaţiul de evenimente din cadrul Târgului (Atrium, nivelul 0 şi I) şi în Sălile de Conferinţe Mozart şi Vivaldi, din incinta Palas Mall, nivelul II. Unele manifestări au loc însă şi în sala de conferinţe de la galeria TOP ART, de la etajul al II-lea al Casei Cărţii din Iaşi.
Vineri, pe 14 martie, se derulează acţiunea “Citeşte, ieşi din mulţime!”. La orele prânzului, la Pallas Mall am putut viziona recitalul teatrului de animaţie “Râzi, Paiaţă !” de Ilinca Istrati, apoi momentul EIKON Cluj-Napoca cu lansările de carte Etnosofia şi Etnoestetica (de regratatul Petru Ursache), Comunismul cu rele şi rele (de Magda Ursache), Ierurgiile (de Gellu Dorian), cu participarea scriitorilor Magda Ursache, Cristina Gavriluţă, Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian şi Valentin Ajder.

* Fostul pilot Mihai Batog-Bujeniţă s-a întâlnit cu iubitorii de literatură umoristică

Tot astăzi, la nivelul I - ATRIUM de la Pallas Mall, lângă secretariatul LIBREX am putut asista la întâlnirea vizitatorilor cu Mihai Batog-Bujeniţă (FOTO), cel care a publicat până în prezent un număr de şapte cărţi. Mai mult decât atât, fostul pilot şi actualul scriitor de literatură umoristică, dar şi participant activ la vernisajele expoziţionale organizate de Dan Teodorescu la galeria ieşeană TOP ART, a ajuns la conducerea Academiei libere “Păstorel” şi a Asociaţiei Epigramiştilor şi Umoriştilor din Iaşi, plus conduce un cenaclu din aceeaşi categorie literară.
”Sunt mereu la datorie, dau autografe şi mă întreţin cu iubitorii de literatură umoristică !”, ne-a declarat într-un moment de respiro maestrul Mihai Batog-Bujeniţă.
De menţionat că sâmbătă şi duminică pe agenda culturală a târgului LIBREX 2014 întîlnim manifestările “Astăzi cititor, mâine scriitor”, respectiv “Cărţile fac lumea mai bună”.

* Ceferistul Ioan Mugurel Sasu, printre invitaţii târgului de carte de la Iaşi

După cum ne transmit organizatorii târgului ieşean “Premiile Târgului de Carte LIBREX se acordă după o atentă analiză a programelor şi direcţiilor editoriale ale participanţilor, potrivit voturilor exprimate de membrii Comisiei de Jurizare şi Premiere, care evaluează şi departajează editurile / companiile nominalizate. Criteriul de acordare a Premiilor Târgului de Carte LIBREX este cel valoric, conform titulaturii şi motivaţiei acestora”.
În ceea ce priveşte TOMBOLA LIBREX 2014, ea este “un moment foarte mult aşteptat de cititorii LIBREX de toate vârstele.  Premiile (cărţi, materiale didactice, suveniruri handmade, punguţe de ceai sau cafea, CD-uri cu muzică sau DVD-uri cu filme) sunt oferite cu generozitate de expozanţi, de sponsori şi de organizatori”.
Ieşenii şi nu numai ei vor putea vizita LIBREX 2014 şi în zilele de sâmbătă, 15 martie (orele 10.00-20.00) şi duminică, 16 martie (în intervalul orar 10.00-17.00). 22 de ani de istorie ne aşteaptă în continuare la “Palas Mall”, din Iaşi-România, unde sunt programate întâlniri de mare interes cu oameni de artă şi cultură şi scriitori de renume din ţară şi străinătate. Printre ei amintim pe Aurel Brumă, Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Marius Chelaru, Willem M. Roggeman (Belgia), Hughes Labrusse (Franţa), Mihaela Grădinariu, apoi Cătălina Orşivschi, Vasile Larco, Elena Leonte, Ioan Mugurel Sasu (ceferist la origine), Liviu Antonesei, Daniel Şandru, Călin Ciobotari, Nicu Gavriluţă şi mulţi alţii. 
DAN TEODORESCU (vezi şi Galeria Foto de pe site)

 

“Filatelistul Feroviar”, o revistă de frunte în mass-media românească!

* Publicaţia editată de Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România, cu sediul central la Clubul ieşean CFR de la Râpa Galbenă, va împlini 19 ani de existenţă în 2014.

Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România, cu sediul central la Clubul CFR Iaşi de pe strada Râpa Galbenă nr. 12, face parte din Uniunea Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (UAAIFR), for afiliat la Federaţia Internaţională a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (Fédération Internationale des Sociétés Artistiques et Intellectuelles de Cheminots / FISAIC), cu sediul central în Franţa, la Paris.
Înfiinţată în 1995, Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România (AFFR) împlineşte 19 ani de existenţă în 2014. În aceşti ani, asociaţia ieşeană a editat şi revista Filatelistul Feroviar, cu apariţie trimestrială, care a ajuns acum la numărul 74. Ultimul număr, cel de pe trimestrul I / 2014, apărut în urmă cu puţine zile, este de fapt o carte din domeniul culturii şi istoriei feroviare, care numără nu mai puţin decât 70 pagini, editate în condiţii grafice de excepţie !
Sufletul asociaţiei ieşene este preşedintele ei, ing. Gabriel Mărgineanu (74 ani, pensionar din sistemul CFR, unde a lucrat 32 de ani, din care 20 ani a fost şeful Depoului CFR Suceava), ajutat de secretarul asociaţiei, ing. Ionel Iacob, de ing. Dan Caramfil (acum pe post de casier) şi Aurel Maxim (preşedintele Comisiei de Cenzori). De menţionat că asociaţia de la Iaşi numără în prezent 61 de membrii activi, nu numai din România, dar şi din Anglia, Germania şi Italia.

* ”Numărul 74 / 2014”, o ediţie de excepţie a revistei „Filatelistul Feroviar”

În ultimul număr al revistei Filatelistul Feroviar (nr. 74 / 2014), care nu este doar o revistă cu profil filatelic, ci în publicaţia ieşeană se abordează teme variate din ţară şi străinătate din domeniul feroviar, ediţia se deschide cu articolul aniversar „130 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată îngustă Sighetu Marmaţiei-Coştiui” (autor: ing. Tiberiu Lörincz, din Satu Mare), plus o prezentare a unui eveniment de excepţie, atunci când, pe 19 decembrie 2013, Domnul Dr. Cristian Andrei Scăiceanu a primit premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române pentru lucrarea „Istoria mişcării filatelice din România”.
În cele 70 de pagini ale revistei ieşene amintite, care este de fapt Buletinul Informativ al Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din România, mai putem lectura şi alte articole interesante, unele alături de reprezentări şi reproduceri filatelice, cu autori din ţară şi străinătate, astfel:
- Locomotivele cu abur care au circulat pe linia Sighetu Marmaţiei-Coştiui (autor: Gabriel Mărgineanu, din Iaşi);
- Oraviţa-Anina, linie de cale ferată turistică după 150 de ani de activitate ! (Gabriel Mărgineanu);
- Aniversarea liniei de cale ferată Leorda-Dorohoi (Gabriel Mărgineanu);
- Linia de cale ferată Cenad-Sânnicolau Mare după 110 ani de la inaugurare (Gabriel Mărgineanu);
- Aniversarea Depoului de locomotive Simeria (Gabriel Mărgineanu);
- 130 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Pădureni-Grăniceri (Tiberiu Lörincz);
- Poşta Moldovei pe timpul lui Ioniţă Sandu Sturdza (1822-1828; de Aurel Maxim, din Iaşi);
- The Blue Flea (Partea I - Blocada Berlinului; de Radu Dănăilă, din Iaşi);
- O monedă pe... planeta Marte ! (Horia Dan Mitroiu, din Iaşi);
- Aniversarea clasei A4 de locomotive cu abur (Jim Ballantyne, din Marea Britanie);
- Documente cartofile industriale inedite din Bacăul de altădată (Helmut Kulhanek, din Germania);
- Funicularele feroviare de la Soci (Gabriel Mărgineanu);
- Funicularul feroviar din Budapesta (Gabriel Mărgineanu, cu fotografii actuale realizate de Dan Teodorescu).
Mai sunt prezentate în publicaţia ieşeană diverite reviste cu profil feroviar din Germania şi Luxemburg, plus articole despre realizări filatelice, literatură filatelică, câteva aspecte din activitatea asociaţiei ieşene din ultima perioadă, dar şi trimiteri spre obiectivele şi acţiunile care vor urma.
Membrii Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din Români sunt invitaţi în perioada următoare la cel de-al 27-lea Congres al CIP-FISAIC, de la Poitiers (Franţa), din 1-4 mai, când va avea loc şi Expoziţia Ferphiles 2014, acolo unde revista ieşeană „Filatelistul Feroviar” va fi expusă la loc de cinste, la clasa „literatură”.

* Regretatul Rudolf Kalinca s-a ocupat de înfiinţarea Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din România !

Conform celor menţionate de preşedintele ing. Gabriel Mărgineanu, propunerea înfiinţării unei asociaţii filatelice a căror membri sa aibă tema feroviară ca principal obiectiv de colecţionare a fost lansată la Congresul esperantiştilor feroviari europeni care a avut loc la Galaţi, în perioada 9-10 septembrie 1995. La acel congres au participat delegaţi din partea Federaţiei Internaţionale a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (FISAIC) care au făcut cunoscut că în unele din ţările europene există asfel de asociaţii afiliate la FISAIC, putându-se astfel stabili o fructuoasă colaborare într-o pasiunea comună.
Din partea conducereii Regionalei CFR Iaşi, delegaţia care a participat la acel congres de pe malurile Dunării a fost de acord cu propunerea FISAIC şi s-a oferit ca sediul să fie la Iaşi, iar ing. Rudolf  Kalinca, cunoscut filatelist în tematica feroviară, a fost nominalizat să se ocupe de înfiinţarea unei astfel de asociaţii.
Astfel, Rudolf Kalinca a format grupul de iniţiativă şi s-a preocupat astfel încât în luna noiembrie 1995 a fost editat primul buletin informativ intitulat "Filatelistul Feroviar", păstrând denumirea scrisorilor din anii 1984-1989, prin care s-a lansat ideea înfiinţării asociaţiei sub denumirea "Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România".
Din păcate, la începutul lunii ianuarie 1996 inima inginerului Rudolf Kalinca a încetat să mai bată, dar partenerii din colectivul de iniţiativă i-au continuat acţiunea căreia i se dăruise cu ardoare. În luna februarie 1996 s-a editat şi cel de-al doilea număr al buletinului informativ în care au fost expuse pe larg scopul, acţiunile şi obiectivele asociaţiei care se dorea a se înfiinţa.  Ca urmare, la 23 martie 1996 a avut loc la Clubul Salariaţilor CFR din Iaşi adunarea de constituire a Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din România şi s-a aprobarea Statutul asociaţiei, după care s-a depus documentaţia pentru acordarea personalităţii juridice aferente. Aceasta a fost acordată la 24 martie 1997 prin sentinţa Tribunalului Iaşi nr. 15 / PJ din această dată, după care AFFR a fost afiliată la Uniunea Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (UAAIFR), care este afiliată la Federaţia Internaţională a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (FISAIC), precum şi la Federaţia Filatelică Română.
„Putem aprecia de la bun început că, desfăşurarea activităţii asociaţiei în care membrii săi sunt din 18 localităţi din ţară şi pe parcurs au aderat şi 3 membri din alte ţări, a ridicat o serie de dificultăţi, pe care treptat le-am depăşit, reuşind ca, pornind de la cei 21 de membri care au participat la adunarea de constituire, să se ajungă în prezent la 144 de colecţionari. Activi sunt în prezent 61 membri, majoritatea lipsind datorită cauzelor naturale, plecaţi din ţară sau unii au renunţat la filatelie în general.
Considerăm că, editarea buletinului informativ "Filatelistul Feroviar" şi distribuirea acestuia membrilor în contul cotizaţiei de numai 28 lei / an, este principalul obiectiv care a asigurat desfăşurarea activităţii noastre în cei 18 ani care au trecut de la iniţiativa înfiinţării asociaţiei”, ne-a declarat ing. Gabriel Mărgineanu, care a mai adăugat: „Buletinul are apariţie trimestrială în lunile februarie, mai, august şi noiembrie a fiecărui an, păstrând astfel lunile în care au apărut primele numere. Nu a fost uşoară editarea acestui buletin în decursul anilor, mai ales până prin anul 2004, când au fost apariţii întârziate faţă de programare, cu aspect grafic de calitate slabă, în special a imaginilor, căutând însă ca tratarea subiectelor să fie atrăgătoare. Şi pe membrii asociaţiei noastre i-au influenţat cursul descendent al activităţilor filatelice generale, unii renunţând la clasica filatelie, îmbrăţişând apoi în primul rând cartofilia, numismatica şi în ultimul timp, colecţionarea fotografiilor, documentelor din domeniul feroviar. Treptat şi în materialele publicate s-a reflectat această orientare a membrilor noştri. Se menţin materialele care tratează evenimentele din activitatea feroviară, marcate filatelic de membrii din asociaţia noastră sau din alte asociaţii din ţară, la care s-au alăturat studiile de istorie poştală, ample studii şi cercetări de cartofilie, informaţii despre unele activităţi feroviare din ţările europene ilustrate atât cu ajutorul cartofiliei dar şi cu al fotografiilor realizate de unii membri din asociaţie. Am publicat materiale din domeniul marcofiliei şi în ultimul timp, din domeniul mecanoteliei”.

* În august 2007, primul număr cu copertă color !

Pe lângă îmbunătăţirea calităţii conţinutului buletinului, asociaţia ieşeană de profil (AFFR) a depus eforturi pentru a îmbunătăţi şi prezentarea grafică.  "Filatelistul Feroviar" nr. 48 (din august 2007) a fost primul număr cu coperta color, nr. 50 (februarie 2008)  a fost singurul număr complet color, iar  nr. 59 (mai 2010),  primul număr cu 4 pagini A5 cu imagini color în interior.
În continuare, acelaşi Gabriel Mărgineanu detaliază: „Am reuşit să edităm şi aşa numitul  "Supliment" la  numerele 44 - 47 ale buletinului "Filatelistul Feroviar", în care s-a publicat integral volumul "Trimite-mi o vedere !" (circa 220 pagini în format A5) a regretatului membru al asociaţiei noastre, Mircea Ursac (din Canada), decedat în ianuarie 2010. Lucrarea a fost difuzată gratuit membrilor asociaţiei prin suplimentele editate. Pentru a uşura colaborarea între membrii asociaţiei am realizat 3 ediţii conţinând  "Anuarul membrilor AFFR" - în anii 2000, 2006 şi 2010.
În cei 18 ani de activitate am întreprins şi alte activităţi pe care le voi prezenta succint: am organizat împreună cu asociaţiile filatelice judeţene, la Botoşani şi Iaşi, expoziţii filatelice tematice, apoi am prezentat buletinul "Filatelistul Feroviar" la expoziţiile filateliştilor feroviari europeni denumite "Ferphilex" în anii  2002 (în Belgia), 2004 (în Elveţia), în 2008 (în Franţa), 2010 (în Germania) si ne vom prezenta şi în luna mai 2014, la Poitiers,  în Franţa. Am mai prezentat buletinul la expoziţia mondială "EFIRO 2008" Bucureşti (bronz), la ediţiile "EFIRO" din 1998 (argint), din 2004 şi 2009 (ambele argint mare) şi la alte 7 expoziţii naţionale sau regionale din ţară. Din rândul membrilor remarcăm pentru obţinerea unor distincţii onorante la expoziţii filatelice internaţionale pe ing. Călin Marinescu (Bucureşti), Aurel Maxim (Iaşi), Ioan Catană (Bacău), Gheorghe Vasiliu (Bârlad)”.

* Colaboratori importanţi la realizarea revistei „Filatelistul Feroviar”

La editarea buletinului informativ „Filatelistul Feroviar” şi-au adus o contribuţie însemnată atât membrii asociaţiei cât şi colaboratorii ei. Putem remarca la acest capitol pe ing. Gabriel Mărgineanu (Iaşi), ing. Mircea Pătrăşcoiu (Bucureşti), prof. Helmut Kulhanek (Germania), dr. ing. Marcel Şapira, ing. Lörincz Tiberiu (Satu Mare), ing. Radu Bellu (Braşov), ing. Călin Marinescu  (Bucureşti), Aurel Maxim (Iaşi), Jim Ballantyne (Marea Britanie), ing. Mihail-Cezar Săvulescu (Bucureşti), ing. Şerban Lacriţeanu (Bucureşti), ec. Corneliu Bristan (Iaşi), ing. Petre Covacef (Constanţa) şi mulţi alţii. „Am primit şi o scrisoare de apreciere care ne onorează, din partea celui care a fost dr. Liviu N. Cristea, alias Radu Pârvan, din Germania”, ne-a mai informat Gabriel Mărgineanu.
Pe lângă pasiunea pentru filatelie, cartofilie sau istorie poştală, unii membri AFFR au editat şi alte publicaţii de specialitate feroviară sau domenii literare, ei fiind: ing. Ilie Popescu (Bucureşti), ing. Şerban Lacriţeanu (Bucureşti), ing. Petre Covacef (Constanţa), Simion Tavitian, ing. Gabriel Mărgineanu (Iaşi), ing. Mircea Dorobanţu (Bucureşti), George Timu (Vatra Dornei).
De menţionat că ing. Gabriel Mărgineanu, preşedintele AFFR încă din 1996, s-a născut la 23 septembrie 1940, la Dorohoi. Este licenţiat al Facultăţii de Transporturi Bucureşti (1962), iar pasiunile sale extra-profesionale se îndreaptă către filatelie, cartofilie, fotografii din domeniul feroviar şi istorie feroviară. Poate fi contactat la adresa de email: This e-mail address is being protected from spambots, you need JavaScript enabled to view it sau la telefon 0332.802224 cu menţiunea că un membru al AFFR nu trebuie să fie neapărat provenit din mediul profesional feroviar, deci oricine poate adera la Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România sau publica articole de bună calitate în revista „Filatelistul Feroviar” !
DAN TEODORESCU (vezi şi Galeria Foto de pe site)

 
Mai multe articole...