Evenimente culturale

Sportivii ceferişti au vizitat expoziţia de arte vizuale “Meridiane Culturale” !

Deschisă în perioada 10-24 martie 2014, expoziţia de arte vizuale “Meridiane Culturale” a ajuns în a doua săptămână de existenţă, ea fiind vizitată până în prezent de un public numeros.
Expoziţia deschisă la galeria TOP ART, de la etajul al doilea al Casei Cărţii din Iaşi a adunat pe simeze pictură, metaloplastie, vitralii şi fotografie reportaj, expozanţii fiind Costache Fălticeanu, Laura Fălticeanu şi Dan Teodorescu.
Cu un vernisaj de mare amploare şi cu un spectacol muzical-cultural şi sportiv în deschidere, invitatul de onoare fiind binecunoscutul actor ieşean Petru Ciubotaru, care a aniversat zilele trecute 50 de ani de teatru şi care va primi nu peste mult timp un premiu pentru toată cariera din partea UNITER (preşedinte: Ion Caramitru), expoziţia Meridiane culturale este a doua organizată în acest an de Dan Teodorescu la “TOP ART”, după cea internaţională denumită “Secvenţe Europene”.
Expoziţia de arte vizuale “Meridiane Culturale”, la fel ca şi expoziţia internaţională “Secvenţe Europene”, este organizată sub egida Primăriei Municipiului Iaşi, a Uniunii Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România, Asociaţiei Artiştilor Plastici din Iaşi, a publicaţiei SPORT FAN CLUB, patronată de jurnalistul Dan Teodorescu şi cu sprijinul firmei PIM Iaşi (manager: Marius Petrariu; director: Cleopatra Ilaşcă), a Clubului Sportiv CFR Iaşi, a Asociaţiei literare “Păstorel” (preşedinte: Mihai Batog-Bujeniţă), a arhitectului şi artistului israelian Eduard Mattes, a actorului şi regizorului ieşean de la clubul CFR de la Râpa Galbenă, Emil Gnatenco, a Asociaţiei “Trăieşte cu Inima” (preşedinte: Lăcrămioara Ioniţă), a talentaţilor dansatori sportivi de la cluburile Nikons şi Katiuşa, ambele din Iaşi.
Până în prezent, expoziţia “Meridiane Culturale” a fost vizitată de multă lume, unele persoane fiind venite din afara Iaşului pentru acest eveniment. Printre vizitatori s-au aflat şi sportivii clubului CFR Iaşi, inclusiv popicarii veterani care participă frecvent la concursurile populare ale lansatorilor de la arena CFR Iaşi.
În CARTEA DE ONOARE a expoziţiei, în data de 13 martie 2014, am putut lectura următoarele impresii: “Domnule Dan Teodorescu ! Expoziţia dumneavoastră reprezintă pentru mine o zi frumoasă şi liniştită. Sinceră preţuire pentru această realizare. Doresc ca Dumnezeu să vă dea sănătate şi putere pentru a realiza şi alte asemenea expoziţii deosebite. Pe lângă alte calităţi aveţi şi pe aceea de adevărat artist al fotografiei. Cu deosebit respect, Teodor Anton, veteran în sportul popicelor şi fotograf amator”.
Cu mulţumirile de rigoare, aşteptăm şi alte opinii legate de expoziţia de arte vizuale “Meridiane Culturale”, o frumoasă pată de culoare în primăvara moldavă care ne înconjoară şi care se împleteşte excelent cu târgul de carte LIBREX 2014, tot din această perioadă şi tot de la Iaşi.
DAN TEODORESCU (a se vedea şi Galeria Foto de pe site)

 

Târgul de carte LIBREX 2014 - 22 de ani de istorie la Iaşi

În perioada 12-16 martie 2014, la Pallas Mall din Iaşi (România) se desfăşoară ediţia a XXII-a a Târgului de Carte LIBREX. La Atrium Pallas, la nivelele 0 şi 1 sunt puse la dispoziţia vizitatorilor sute de poveşti, mii de cărţi, milioane de pagini şi miliarde de cuvinte.
Târgul de Carte LIBREX este organizat de S.C. SEDCOM LIBRIS S.A. IAŞI (organizator principal), în parteneriat cu PRIMĂRIA MUNICIPIULUI IAŞI şi ORGANIZAŢIA PATRONALĂ „AGORA” A SOCIETĂŢILOR PENTRU DIFUZAREA TIPĂRITURILOR ŞI A ALTOR BUNURI CULTURALE DIN ROMÂNIA (co-organizatori).
Ca de fiecare dată, Iaşul a devenit şi la acest început de primăvară calendaristică un punct de atracţie pentru editori, difuzori şi autori din întreaga ţară, care vin în străvechea capitală a Moldovei cu dorinţa de a-şi prezenta oferta editorială recentă şi pentru a stabili contacte cu publicul cititor, cu bibliotecile, librăriile, autorii, traducătorii şi toate categoriile profesionale conexe.
“LIBREX-ul reuneşte anual peste o sută de edituri din întreaga ţară, companii distribuitoare de carte românească şi străină, papetărie, birotica şi muzică, instituţii şi asociaţii de cultură, autori, galerii de artă, artişti plastici, fotografi etc., publicul având, astfel, oportunitatea de a alege produse tematice şi cărţi din diverse domenii de specialitate: artă, beletristică, ştiinţă şi tehnică, calculatoare, mass-media şi comunicare, medicină, psihologie, dezvoltare personală, religie, istorie, drept, economie, resurse umane, management, marketing, limbi străine, cărţi pentru copii, enciclopedii, dicţionare şi ghiduri, manuale şi auxiliare didactice, cărţi pentru timpul liber, meditaţie şi recreere etc. Prin bogata ofertă de carte prezentă la standuri şi prin numeroasele lansări de carte, LIBREX-ul oferă un cadru adecvat plăcerii de a descoperi cărţi frumoase şi valoroase, scrieri autohtone sau traduceri din ce în ce mai sincrone operelor originale apărute la diverse case editoriale din întreaga lume”, se spune într-un comunicat de presă oferit de organizatorii ieşeni.

* O bogată agendă culturală la LIBREX 2014

AGENDA CULTURALĂ LIBREX 2014, editată într-un volum cu mare căutare la vizitatori, cuprinde lansări de carte, prezentări de colecţii, sesiuni de autografe, conferinţe, seminarii, dezbateri, întâlniri cu autorii, mese rotunde, momente artistice, prezentări de produse şi servicii, demonstraţii de ofertă şi concursuri, în conformitate cu profilul evenimentului. Toate aceste acţiuni se desfăşoară în trei puncte fierbinţi de la Palas Mall: Agora EX LIBRIS – spaţiul de evenimente din cadrul Târgului (Atrium, nivelul 0 şi I) şi în Sălile de Conferinţe Mozart şi Vivaldi, din incinta Palas Mall, nivelul II. Unele manifestări au loc însă şi în sala de conferinţe de la galeria TOP ART, de la etajul al II-lea al Casei Cărţii din Iaşi.
Vineri, pe 14 martie, se derulează acţiunea “Citeşte, ieşi din mulţime!”. La orele prânzului, la Pallas Mall am putut viziona recitalul teatrului de animaţie “Râzi, Paiaţă !” de Ilinca Istrati, apoi momentul EIKON Cluj-Napoca cu lansările de carte Etnosofia şi Etnoestetica (de regratatul Petru Ursache), Comunismul cu rele şi rele (de Magda Ursache), Ierurgiile (de Gellu Dorian), cu participarea scriitorilor Magda Ursache, Cristina Gavriluţă, Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian şi Valentin Ajder.

* Fostul pilot Mihai Batog-Bujeniţă s-a întâlnit cu iubitorii de literatură umoristică

Tot astăzi, la nivelul I - ATRIUM de la Pallas Mall, lângă secretariatul LIBREX am putut asista la întâlnirea vizitatorilor cu Mihai Batog-Bujeniţă (FOTO), cel care a publicat până în prezent un număr de şapte cărţi. Mai mult decât atât, fostul pilot şi actualul scriitor de literatură umoristică, dar şi participant activ la vernisajele expoziţionale organizate de Dan Teodorescu la galeria ieşeană TOP ART, a ajuns la conducerea Academiei libere “Păstorel” şi a Asociaţiei Epigramiştilor şi Umoriştilor din Iaşi, plus conduce un cenaclu din aceeaşi categorie literară.
”Sunt mereu la datorie, dau autografe şi mă întreţin cu iubitorii de literatură umoristică !”, ne-a declarat într-un moment de respiro maestrul Mihai Batog-Bujeniţă.
De menţionat că sâmbătă şi duminică pe agenda culturală a târgului LIBREX 2014 întîlnim manifestările “Astăzi cititor, mâine scriitor”, respectiv “Cărţile fac lumea mai bună”.

* Ceferistul Ioan Mugurel Sasu, printre invitaţii târgului de carte de la Iaşi

După cum ne transmit organizatorii târgului ieşean “Premiile Târgului de Carte LIBREX se acordă după o atentă analiză a programelor şi direcţiilor editoriale ale participanţilor, potrivit voturilor exprimate de membrii Comisiei de Jurizare şi Premiere, care evaluează şi departajează editurile / companiile nominalizate. Criteriul de acordare a Premiilor Târgului de Carte LIBREX este cel valoric, conform titulaturii şi motivaţiei acestora”.
În ceea ce priveşte TOMBOLA LIBREX 2014, ea este “un moment foarte mult aşteptat de cititorii LIBREX de toate vârstele.  Premiile (cărţi, materiale didactice, suveniruri handmade, punguţe de ceai sau cafea, CD-uri cu muzică sau DVD-uri cu filme) sunt oferite cu generozitate de expozanţi, de sponsori şi de organizatori”.
Ieşenii şi nu numai ei vor putea vizita LIBREX 2014 şi în zilele de sâmbătă, 15 martie (orele 10.00-20.00) şi duminică, 16 martie (în intervalul orar 10.00-17.00). 22 de ani de istorie ne aşteaptă în continuare la “Palas Mall”, din Iaşi-România, unde sunt programate întâlniri de mare interes cu oameni de artă şi cultură şi scriitori de renume din ţară şi străinătate. Printre ei amintim pe Aurel Brumă, Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Marius Chelaru, Willem M. Roggeman (Belgia), Hughes Labrusse (Franţa), Mihaela Grădinariu, apoi Cătălina Orşivschi, Vasile Larco, Elena Leonte, Ioan Mugurel Sasu (ceferist la origine), Liviu Antonesei, Daniel Şandru, Călin Ciobotari, Nicu Gavriluţă şi mulţi alţii. 
DAN TEODORESCU (vezi şi Galeria Foto de pe site)

 

“Filatelistul Feroviar”, o revistă de frunte în mass-media românească!

* Publicaţia editată de Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România, cu sediul central la Clubul ieşean CFR de la Râpa Galbenă, va împlini 19 ani de existenţă în 2014.

Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România, cu sediul central la Clubul CFR Iaşi de pe strada Râpa Galbenă nr. 12, face parte din Uniunea Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (UAAIFR), for afiliat la Federaţia Internaţională a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (Fédération Internationale des Sociétés Artistiques et Intellectuelles de Cheminots / FISAIC), cu sediul central în Franţa, la Paris.
Înfiinţată în 1995, Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România (AFFR) împlineşte 19 ani de existenţă în 2014. În aceşti ani, asociaţia ieşeană a editat şi revista Filatelistul Feroviar, cu apariţie trimestrială, care a ajuns acum la numărul 74. Ultimul număr, cel de pe trimestrul I / 2014, apărut în urmă cu puţine zile, este de fapt o carte din domeniul culturii şi istoriei feroviare, care numără nu mai puţin decât 70 pagini, editate în condiţii grafice de excepţie !
Sufletul asociaţiei ieşene este preşedintele ei, ing. Gabriel Mărgineanu (74 ani, pensionar din sistemul CFR, unde a lucrat 32 de ani, din care 20 ani a fost şeful Depoului CFR Suceava), ajutat de secretarul asociaţiei, ing. Ionel Iacob, de ing. Dan Caramfil (acum pe post de casier) şi Aurel Maxim (preşedintele Comisiei de Cenzori). De menţionat că asociaţia de la Iaşi numără în prezent 61 de membrii activi, nu numai din România, dar şi din Anglia, Germania şi Italia.

* ”Numărul 74 / 2014”, o ediţie de excepţie a revistei „Filatelistul Feroviar”

În ultimul număr al revistei Filatelistul Feroviar (nr. 74 / 2014), care nu este doar o revistă cu profil filatelic, ci în publicaţia ieşeană se abordează teme variate din ţară şi străinătate din domeniul feroviar, ediţia se deschide cu articolul aniversar „130 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată îngustă Sighetu Marmaţiei-Coştiui” (autor: ing. Tiberiu Lörincz, din Satu Mare), plus o prezentare a unui eveniment de excepţie, atunci când, pe 19 decembrie 2013, Domnul Dr. Cristian Andrei Scăiceanu a primit premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române pentru lucrarea „Istoria mişcării filatelice din România”.
În cele 70 de pagini ale revistei ieşene amintite, care este de fapt Buletinul Informativ al Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din România, mai putem lectura şi alte articole interesante, unele alături de reprezentări şi reproduceri filatelice, cu autori din ţară şi străinătate, astfel:
- Locomotivele cu abur care au circulat pe linia Sighetu Marmaţiei-Coştiui (autor: Gabriel Mărgineanu, din Iaşi);
- Oraviţa-Anina, linie de cale ferată turistică după 150 de ani de activitate ! (Gabriel Mărgineanu);
- Aniversarea liniei de cale ferată Leorda-Dorohoi (Gabriel Mărgineanu);
- Linia de cale ferată Cenad-Sânnicolau Mare după 110 ani de la inaugurare (Gabriel Mărgineanu);
- Aniversarea Depoului de locomotive Simeria (Gabriel Mărgineanu);
- 130 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Pădureni-Grăniceri (Tiberiu Lörincz);
- Poşta Moldovei pe timpul lui Ioniţă Sandu Sturdza (1822-1828; de Aurel Maxim, din Iaşi);
- The Blue Flea (Partea I - Blocada Berlinului; de Radu Dănăilă, din Iaşi);
- O monedă pe... planeta Marte ! (Horia Dan Mitroiu, din Iaşi);
- Aniversarea clasei A4 de locomotive cu abur (Jim Ballantyne, din Marea Britanie);
- Documente cartofile industriale inedite din Bacăul de altădată (Helmut Kulhanek, din Germania);
- Funicularele feroviare de la Soci (Gabriel Mărgineanu);
- Funicularul feroviar din Budapesta (Gabriel Mărgineanu, cu fotografii actuale realizate de Dan Teodorescu).
Mai sunt prezentate în publicaţia ieşeană diverite reviste cu profil feroviar din Germania şi Luxemburg, plus articole despre realizări filatelice, literatură filatelică, câteva aspecte din activitatea asociaţiei ieşene din ultima perioadă, dar şi trimiteri spre obiectivele şi acţiunile care vor urma.
Membrii Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din Români sunt invitaţi în perioada următoare la cel de-al 27-lea Congres al CIP-FISAIC, de la Poitiers (Franţa), din 1-4 mai, când va avea loc şi Expoziţia Ferphiles 2014, acolo unde revista ieşeană „Filatelistul Feroviar” va fi expusă la loc de cinste, la clasa „literatură”.

* Regretatul Rudolf Kalinca s-a ocupat de înfiinţarea Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din România !

Conform celor menţionate de preşedintele ing. Gabriel Mărgineanu, propunerea înfiinţării unei asociaţii filatelice a căror membri sa aibă tema feroviară ca principal obiectiv de colecţionare a fost lansată la Congresul esperantiştilor feroviari europeni care a avut loc la Galaţi, în perioada 9-10 septembrie 1995. La acel congres au participat delegaţi din partea Federaţiei Internaţionale a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (FISAIC) care au făcut cunoscut că în unele din ţările europene există asfel de asociaţii afiliate la FISAIC, putându-se astfel stabili o fructuoasă colaborare într-o pasiunea comună.
Din partea conducereii Regionalei CFR Iaşi, delegaţia care a participat la acel congres de pe malurile Dunării a fost de acord cu propunerea FISAIC şi s-a oferit ca sediul să fie la Iaşi, iar ing. Rudolf  Kalinca, cunoscut filatelist în tematica feroviară, a fost nominalizat să se ocupe de înfiinţarea unei astfel de asociaţii.
Astfel, Rudolf Kalinca a format grupul de iniţiativă şi s-a preocupat astfel încât în luna noiembrie 1995 a fost editat primul buletin informativ intitulat "Filatelistul Feroviar", păstrând denumirea scrisorilor din anii 1984-1989, prin care s-a lansat ideea înfiinţării asociaţiei sub denumirea "Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România".
Din păcate, la începutul lunii ianuarie 1996 inima inginerului Rudolf Kalinca a încetat să mai bată, dar partenerii din colectivul de iniţiativă i-au continuat acţiunea căreia i se dăruise cu ardoare. În luna februarie 1996 s-a editat şi cel de-al doilea număr al buletinului informativ în care au fost expuse pe larg scopul, acţiunile şi obiectivele asociaţiei care se dorea a se înfiinţa.  Ca urmare, la 23 martie 1996 a avut loc la Clubul Salariaţilor CFR din Iaşi adunarea de constituire a Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din România şi s-a aprobarea Statutul asociaţiei, după care s-a depus documentaţia pentru acordarea personalităţii juridice aferente. Aceasta a fost acordată la 24 martie 1997 prin sentinţa Tribunalului Iaşi nr. 15 / PJ din această dată, după care AFFR a fost afiliată la Uniunea Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (UAAIFR), care este afiliată la Federaţia Internaţională a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (FISAIC), precum şi la Federaţia Filatelică Română.
„Putem aprecia de la bun început că, desfăşurarea activităţii asociaţiei în care membrii săi sunt din 18 localităţi din ţară şi pe parcurs au aderat şi 3 membri din alte ţări, a ridicat o serie de dificultăţi, pe care treptat le-am depăşit, reuşind ca, pornind de la cei 21 de membri care au participat la adunarea de constituire, să se ajungă în prezent la 144 de colecţionari. Activi sunt în prezent 61 membri, majoritatea lipsind datorită cauzelor naturale, plecaţi din ţară sau unii au renunţat la filatelie în general.
Considerăm că, editarea buletinului informativ "Filatelistul Feroviar" şi distribuirea acestuia membrilor în contul cotizaţiei de numai 28 lei / an, este principalul obiectiv care a asigurat desfăşurarea activităţii noastre în cei 18 ani care au trecut de la iniţiativa înfiinţării asociaţiei”, ne-a declarat ing. Gabriel Mărgineanu, care a mai adăugat: „Buletinul are apariţie trimestrială în lunile februarie, mai, august şi noiembrie a fiecărui an, păstrând astfel lunile în care au apărut primele numere. Nu a fost uşoară editarea acestui buletin în decursul anilor, mai ales până prin anul 2004, când au fost apariţii întârziate faţă de programare, cu aspect grafic de calitate slabă, în special a imaginilor, căutând însă ca tratarea subiectelor să fie atrăgătoare. Şi pe membrii asociaţiei noastre i-au influenţat cursul descendent al activităţilor filatelice generale, unii renunţând la clasica filatelie, îmbrăţişând apoi în primul rând cartofilia, numismatica şi în ultimul timp, colecţionarea fotografiilor, documentelor din domeniul feroviar. Treptat şi în materialele publicate s-a reflectat această orientare a membrilor noştri. Se menţin materialele care tratează evenimentele din activitatea feroviară, marcate filatelic de membrii din asociaţia noastră sau din alte asociaţii din ţară, la care s-au alăturat studiile de istorie poştală, ample studii şi cercetări de cartofilie, informaţii despre unele activităţi feroviare din ţările europene ilustrate atât cu ajutorul cartofiliei dar şi cu al fotografiilor realizate de unii membri din asociaţie. Am publicat materiale din domeniul marcofiliei şi în ultimul timp, din domeniul mecanoteliei”.

* În august 2007, primul număr cu copertă color !

Pe lângă îmbunătăţirea calităţii conţinutului buletinului, asociaţia ieşeană de profil (AFFR) a depus eforturi pentru a îmbunătăţi şi prezentarea grafică.  "Filatelistul Feroviar" nr. 48 (din august 2007) a fost primul număr cu coperta color, nr. 50 (februarie 2008)  a fost singurul număr complet color, iar  nr. 59 (mai 2010),  primul număr cu 4 pagini A5 cu imagini color în interior.
În continuare, acelaşi Gabriel Mărgineanu detaliază: „Am reuşit să edităm şi aşa numitul  "Supliment" la  numerele 44 - 47 ale buletinului "Filatelistul Feroviar", în care s-a publicat integral volumul "Trimite-mi o vedere !" (circa 220 pagini în format A5) a regretatului membru al asociaţiei noastre, Mircea Ursac (din Canada), decedat în ianuarie 2010. Lucrarea a fost difuzată gratuit membrilor asociaţiei prin suplimentele editate. Pentru a uşura colaborarea între membrii asociaţiei am realizat 3 ediţii conţinând  "Anuarul membrilor AFFR" - în anii 2000, 2006 şi 2010.
În cei 18 ani de activitate am întreprins şi alte activităţi pe care le voi prezenta succint: am organizat împreună cu asociaţiile filatelice judeţene, la Botoşani şi Iaşi, expoziţii filatelice tematice, apoi am prezentat buletinul "Filatelistul Feroviar" la expoziţiile filateliştilor feroviari europeni denumite "Ferphilex" în anii  2002 (în Belgia), 2004 (în Elveţia), în 2008 (în Franţa), 2010 (în Germania) si ne vom prezenta şi în luna mai 2014, la Poitiers,  în Franţa. Am mai prezentat buletinul la expoziţia mondială "EFIRO 2008" Bucureşti (bronz), la ediţiile "EFIRO" din 1998 (argint), din 2004 şi 2009 (ambele argint mare) şi la alte 7 expoziţii naţionale sau regionale din ţară. Din rândul membrilor remarcăm pentru obţinerea unor distincţii onorante la expoziţii filatelice internaţionale pe ing. Călin Marinescu (Bucureşti), Aurel Maxim (Iaşi), Ioan Catană (Bacău), Gheorghe Vasiliu (Bârlad)”.

* Colaboratori importanţi la realizarea revistei „Filatelistul Feroviar”

La editarea buletinului informativ „Filatelistul Feroviar” şi-au adus o contribuţie însemnată atât membrii asociaţiei cât şi colaboratorii ei. Putem remarca la acest capitol pe ing. Gabriel Mărgineanu (Iaşi), ing. Mircea Pătrăşcoiu (Bucureşti), prof. Helmut Kulhanek (Germania), dr. ing. Marcel Şapira, ing. Lörincz Tiberiu (Satu Mare), ing. Radu Bellu (Braşov), ing. Călin Marinescu  (Bucureşti), Aurel Maxim (Iaşi), Jim Ballantyne (Marea Britanie), ing. Mihail-Cezar Săvulescu (Bucureşti), ing. Şerban Lacriţeanu (Bucureşti), ec. Corneliu Bristan (Iaşi), ing. Petre Covacef (Constanţa) şi mulţi alţii. „Am primit şi o scrisoare de apreciere care ne onorează, din partea celui care a fost dr. Liviu N. Cristea, alias Radu Pârvan, din Germania”, ne-a mai informat Gabriel Mărgineanu.
Pe lângă pasiunea pentru filatelie, cartofilie sau istorie poştală, unii membri AFFR au editat şi alte publicaţii de specialitate feroviară sau domenii literare, ei fiind: ing. Ilie Popescu (Bucureşti), ing. Şerban Lacriţeanu (Bucureşti), ing. Petre Covacef (Constanţa), Simion Tavitian, ing. Gabriel Mărgineanu (Iaşi), ing. Mircea Dorobanţu (Bucureşti), George Timu (Vatra Dornei).
De menţionat că ing. Gabriel Mărgineanu, preşedintele AFFR încă din 1996, s-a născut la 23 septembrie 1940, la Dorohoi. Este licenţiat al Facultăţii de Transporturi Bucureşti (1962), iar pasiunile sale extra-profesionale se îndreaptă către filatelie, cartofilie, fotografii din domeniul feroviar şi istorie feroviară. Poate fi contactat la adresa de email: This e-mail address is being protected from spambots, you need JavaScript enabled to view it sau la telefon 0332.802224 cu menţiunea că un membru al AFFR nu trebuie să fie neapărat provenit din mediul profesional feroviar, deci oricine poate adera la Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România sau publica articole de bună calitate în revista „Filatelistul Feroviar” !
DAN TEODORESCU (vezi şi Galeria Foto de pe site)

 

Record de participare la vernisajul expoziţiei de arte vizuale “Meridiane Culturale” !

Luni seara, pe 10 martie 2014, în prezenţa a peste 100 de persoane care iubesc arta şi frumosul etern, unele venite special din afara Iaşului pentru această manifestare, galeria TOP ART de la Casa Cărţii a găzduit vernisajului expoziţiei de arte vizuale “Meridiane Culturale”.
Într-un adevărat spectacol pe durata a 90 minute, invitatul de seamă al serii a fost binecunoscutul actor ieşean Petru Ciubotaru, care a aniversat zilele trecute 50 de ani de teatru şi care va primi nu peste mult timp un premiu pentru toată cariera din partea UNITER (preşedinte: Ion Caramitru).
În cea de-a doua expoziţie a anului găzduită de galeria TOP ART, expun acum Costache Fălticeanu (metaloplastie şi pictură), Laura Fălticeanu (pictură şi vitralii) şi Dan Teodorescu (fotografie reportaj), ultimul fiind şi principalul organizator al vernisajului, unde a avut loc şi un reuşit spectacol de muzică, poezie, epigrame şi dans sportiv.
Expoziţia “Meridiane Culturale”, care vine imediat după expoziţia internaţională “Secvenţe Europene”, este organizată sub egida Primăriei Municipiului Iaşi, a Uniunii Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România, Asociaţiei Artiştilor Plastici din Iaşi, a publicaţiei SPORT FAN CLUB, patronată de jurnalistul Dan Teodorescu şi cu sprijinul firmei PIM Iaşi (manager: Marius Petrariu; director: Cleopatra Ilaşcă), Clubului Sportiv CFR Iaşi, a Asociaţiei literare “Păstorel” (preşedinte: Mihai Batog-Bujeniţă), a arhitectului şi artistului din Israel, Eduard Mattes, a actorului şi regizorului ieşean Emil Gnatenco, a Asociaţiei “Trăieşte cu Inima” (preşedinte: Lăcrămioara Ioniţă).
Vernisajul de luni seara, coordonat de acelaşi Dan Teodorescu, a fost deschis de doctorul în psihologie Gheorghe Bălăceanu, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Iaşi, care a realizat, cu mult profesionalism, o amplă prezentare a expoziţiei Meridiane Culturale.
A urmat apoi spectacolul copiilor-artişti şi sportivi invitaţi la manifestare, în care şi-au adus contribuţia dansatorii sportivi
Cătălin Samson şi Corina Samson (frate şi soră, de la clubul Katiuşa din Iaşi, recent medaliaţi cu aur la clasa E, 12-13 ani, în cadrul concursului la nivel naţional “Cupa Beija Flor” de la Galaţi), Andreea Lungu (elevă la Liceul de Artă Octav Băncilă din Iaşi, care a recitat poezii), micile eleve Radiana Maria Ioniţă şi Ştefana Benchea (care au oferit publicului un reuşit recital de chitară, alături de prof. Marta Dămoc), Maia Ştefania Mălăncuş (elevă la clasa pregătitoare 0-A în cadrul Şcolii Generale Ştefan Bârsănescu din Iaşi, care a recitat poezii şi a cântat la vioară).
În continuare, au delectat asistenţa epigramiştii Nicolae Stancu, Mihai Haivas şi Vasile Larco, iar Dan Teodorescu a citit din propriile poezii de peste ani.
Au urmat recitalurile actoriceşti oferite de Emil Gnatenco (actor şi regizor de teatru la Clubul CFR de la Râpa Galbenă) şi binecunoscutul şi inegalabilul maestru Petru Ciubotaru.
În final, Dan Teodorescu, care patronează revista de sport şi cultură SPORT FAN CLUB a oferit diplome de excelenţă din partea publicaţiei ieşene tuturor celor care au pus umărul la organizarea şi realizarea expoziţiei “Meridiane Culturale”.
În CARTEA DE ONOARE a manifestării, cei prezenţi au inserat apoi gândurile şi impresiile domniilor lor legate de expoziţia de arte vizuale “Meridiane Culturale”, deschisă la galeria ieşeană TOP ART, de la etajul al doilea al Casei Cărţii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 57, în perioada 10-24 martie 2014, unde intrarea vizitatorilor este liberă.
DAN TEODORESCU (vezi şi Galeria Foto de pe site)

 

Expoziţia de arte vizuale “Meridiane Culturale” îşi aşteaptă vizitatorii !

Găzduită de galeria TOP ART, de la etajul al doilea al Casei Cărţii din Iaşi, expoziţia “Meridiane Culturale” va fi deschisă publicului larg în perioada 10-24 martie 2014. Vineri, pe 7 martie, s-a lucrat intens la panotajul expoziţiei şi totul a fost gata în proporţie de 99 %, ultimile mici retuşuri urmând a fi făcute luni, înaintea de vernisajul care va debuta la ora 16.00.
În cea de-a doua expoziţie a anului găzduită de galeria TOP ART vor expune Costache Fălticeanu (metaloplastie şi pictură), Laura Fălticeanu (pictură şi vitralii) şi Dan Teodorescu (fotografie reportaj), ultimul fiind şi principalul organizator al manifestării.
Expoziţia “Meridiane Culturale”, care vine imediat după expoziţia internaţională “Secvenţe Europene”, este organizată sub egida Primăriei Municipiului Iaşi, a Uniunii Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România, Asociaţiei Artiştilor Plastici din Iaşi, a publicaţiei SPORT FAN CLUB, patronată de jurnalistul Dan Teodorescu şi cu sprijinul firmei PIM Iaşi (manager: Marius Petrariu; director: Cleopatra Ilaşcă), Clubului Sportiv CFR Iaşi, a Clubului de dans sportiv NIKONS Iaşi (preşedinte: Mariana Constantina Niculiţă), a Asociaţiei literare “Păstorel” (preşedinte: Mihai Batog-Bujeniţă), a arhitectului şi artistului din Israel, Eduard Mattes, a actorului şi regizorului ieşean Emil Gnatenco, a Asociaţiei “Trăieşte cu Inima” (preşedinte: Lăcrămioara Ioniţă), invitatul de onoare al vernisajului fiind inegalabilul actor ieşean Petru Ciubotaru, care a aniversat recent 50 de ani de teatru.
Tot în timpul vernisajului va avea loc şi un spectacol de teatru, poezie, epigrame, muzică şi dans sportiv, acolo unde printre participanţi va fi prezentă şi “viitoarea generaţie” a artei, culturii şi sportului ieşean, alcătuită din tinerii elevi Maia Ştefania Mălăncuş, Radiana Maria Ioniţă, Sebastian Buduroi, Andreea Leancă, Cătălin Samson şi Corina Samson.
Vor mai dansa în faţa publicului sportivii de la Clubul NIKONS Iaşi, vor recita epigrame Vasile Larco, Mihai Haivas şi Nicolae Stancu, se vor putea viziona şi aplauda recitalurile actoriceşti ale lui Petru Ciubotaru şi Emil Gnatenco, va citi din propriile poezii de peste ani Dan Teodorescu.    
Preşedintele AAP Iaşi, Gheorghe Bălăceanu, va realiza prezentarea expoziţiei de la galeria TOP ART, iar la finalul manifestării de luni, 10 martie 2014, conducerea publicaţiei de sport şi cultură “SPORT FAN CLUB” va oferi diplome de excelenţă tuturor celor care au pus umărul la organizarea expoziţiei “Meridiane Culturale”. 
DAN TEODORESCU (vezi şi Galeria Foto aferentă de pe site)

 

CS CFR Iaşi şi UAAIFR, pe “Meridianele Culturale” de la Casa Cărţii !

Găzduită de galeria TOP ART, de la etajul al doilea al Casei Cărţii din Iaşi, expoziţia “Meridiane Culturale” va fi deschisă publicului în perioada 10-24 martie 2014. Această manifestare, organizată sub egida Primăriei Municipiului Iaşi şi nu numai, vine după expoziţia internaţională “Secvenţe Europene”, care s-a încheiat în urmă cu puţine zile. În cea de-a doua expoziţie a anului găzduită de galeria TOP ART vor expune Costache Fălticeanu (metaloplastie şi pictură), Laura Fălticeanu (pictură şi vitralii) şi Dan Teodorescu (fotografie reportaj), ultimul fiind şi principalul organizator al manifestării, care va avea vernisajul luni, pe 10 martie 2014, la ora 16.00, la galeria TOP ART.
Referitor la această nouă manifestare culturală la care a contribuit din poziţiile de expozant şi organizator, Dan Teodorescu a declarat următoarele: ”După Secvenţe Europene, pentru mine vine acum Meridiane Culturale, unde expun fotografie-reportaj alături de familia Costache şi Laura Fălticeanu, tată şi fiică. Şi cum toţi expozanţii sunt şi constructori şi cum majoritatea constructorilor sunt şi ... artişti, iată-ne şi pe noi trei împreună în minunata lume a artelor vizuale ! Eu expun fotografie tip reportaj, din cadrul vizitelor mele prin Europa cu ocazia unor competiţii sportive la nivel internaţional la care am fost prezent, dar fotografiile mele sunt şi din România, ţară soră cu celelalte ţări europene, o ţară frumoasă şi bogată, după părerea mea şi nu numai. Mulţumesc în numele meu şi al colegilor expozanţi tuturor partenerilor care au făcut posibilă realizarea acestei expoziţii: Primăriei Municipiului Iaşi, Asociaţiei Artiştilor Plastici din Iaşi, Uniunii Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (for afiliat Asociaţiei Internaţionale de profil, cu sediul central la Paris), CS CFR Iaşi, firmei PIM Iaşi, publicaţiei Sport Fan Club, CDS Nikons Iaşi, epigramiştilor din cadrul Asociaţiei literare “Păstorel” în frunte cu Mihai Batog-Bujeniţă şi Vasile Larco, arhitectului, artistului şi prietenului din Israel, Edy Mattes, doamnei Lăcrămioara Ioniţă (preşedinta Asociaţiei “Trăieşte cu Inima”) şi elevilor-artişti mereu alături de noi, actorului şi regizorului Emil Gnatenco, renumitului actor ieşean Petru Ciubotaru, care şi-a aniversat în acest an 50 de ani de teatru, preşedintelui A.A.P. Iaşi, Gheorghe Bălăceanu, care va realiza şi prezentarea expoziţiei. Tuturor, NOTRE RESPECT !”.
De menţionat că, în timpul vernisajului, sub coordonarea lui Dan Teodorescu, va avea loc şi un spectacol artistic de 60 minute de muzică, poezie, epigrame şi dans sportiv, cu invitaţi de marcă din sfera artistică locală. Mass-media ieşeană este invitată la această nouă manifestare culturală şi la vernisajul de la începutul săptămânii viitoare. Pe durata vernisajului din 10 martie 2014, publicaţia SPORT FAN CLUB va oferi DIPLOME DE EXCELENŢĂ participanţilor şi partenerilor acestei expoziţii, la acest superb început de primăvară pe meleaguri moldave.

 
Mai multe articole...