Evenimente culturale

“Infernul sunt ceilalţi” la Teatrul de la Râpa Galbenă – Club CFR Iaşi

În regia lui Emil Gnatenco, deopotrivă actor, regizor şi scenograf, la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a avut loc miercuri, 18 septembrie, premiera cu piesa „Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre (VEZI GALERIA FOTO). Piesa CU UŞILE ÎNCHISE a fost prezentată pentru prima oară la Theâtre du Vîeux-Colombier, în mai 1944 şi iată că acum, în septembrie 2013 ajunge şi la Iaşi, personajele piesei lui Sartre fiind INES, ESTELLE, GARCIN şi BĂIATUL DE SERVICIU.
În regia şi scenografia lui Emil Gnatenco au evolua pe scena sălii de spectacole de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă actorii trupei „Teatrul de la Râpa Galbenă-Club CFR Iaşi”, ei fiind Emil Gnatenco (în rolul la Garcin), Ioana Andrei, care va fi dublată de săptămâna viitoare, după reîntoarcerea ei la Londra, unde este studentă, de Mădălina Florea (în rolul lui Ines), Anda Avasilcăi (în rolul lui Estelle) şi Dragoş Maftei (în rolul Băiatului de serviciu).
”Cu uşile închise” este o piesă scrisă de Jean Paul Sartre, cu un subiect uşor macabru, dar cu o replică faimoasă: "Nu-i nevoie de flăcări şi smoală. Infernul sunt ceilalţi". Piesa ne oferă o situaţie inedită, deoarece trei morţi, Joseph Garcin, Estelle Rigault şi Ines Serrano se întâlnesc într-o cameră dintr-o pensiune oarecare, ale cărei uşi sunt închise, probabil în IAD. Cei trei caută pricina morţii lor, iar Garcin îşi descoperă o laşitate interioară care şi l-a dus la deces. Această laşitate devine de nesuportat şi în ochii celor două femei, Garcin vrea să scape de ele, apoi încearcă s-o convingă pe Ines, acuzatoarea sa, că totuşi nu a fost laş în toate acţiunile sale, că au existat şi momente de curaj, de dăruire. Nu există însă o soluţie de a scăpa din acea cameră şi de aceea Garcin va exclama: "Infernul sunt ceilalţi." Cauzele morţii fiecăruia dintre personaje sunt dezvăluite după numeroase discuţii preliminarii, în fond sunt taine care nu pot fi povestite cu uşurinţă: Estelle a murit de pneumonie, Garcin ucis de gloanţele unui pluton de execuţie pentru dezertare, iar Ines gazată împreună cu fosta ei prietenă, Florence. Piesa prezintă trei destine ratate în chipuri diferite. Estelle este o femeie pentru care s-a sinucis amantul, care şi-a înecat pruncul într-un lac, dar care se autoiluzionează că este un copil, că are nevoie de protecţie, că mai este la vârsta inocenţei. Estelle e femeia-piton, care caută protecţia bărbatului, fie el şi laş. Este o pruncucigaşă şi se oferă lui Garcin probabil pentru a-şi disculpa fapta, pentru a-i găsi o greutate pozitivă. Este o femeie care caută să şteargă cu buretele atrocităţile de lângă ea, este stilul păpuşii ucigaşe care îşi continuă trilul ori filtrul pseudopur şi după faptă. Iată autoiluzia ei: "Îmi plac bărbaţii, Garcin, bărbaţii adevăraţi, cu pielea aspră, cu mâinile tari. Tu n-ai o bărbie de laş. Nu ai gura unui laş, nu ai vocea unui laş, părul tău nu este ca al unui laş, iar eu te iubesc pentru gura ta, pentru vocea ta, pentru părul tău".
Povestea lui Ines este relatată la un mod impersonal, poate jurnalistic. Ines, amanta părăsită, îşi împinge fostul amant în faţa tramvaiului. Cea de-a doua amantă, Florence, caută un prilej de răzbunare după aflarea asasinatului şi se gazează împreună cu Ines.
În sfârşit, Garcin este vocea care exprimă furia şi ciuda de a nu putea fi îndreptate în nici un fel evenimentele. Un ziarist pacifist care încearcă să fugă de front. În acelaşi timp un spirit cinic cu propria soţie pe care o chinuie şi-o umileşte aducând amante în camera alăturată.

* Un final deschis la “Cu uşile închise” !

Piesa lui Sartre este scrisă în manieră modernistă. Persoanele constituie nişte antiidealuri, un laş, o femeie pierdută, o ucigaşă de copii. Fiecare devine judecătorul celorlalţi doi.
”Cu uşile închise” are un final deschis. Cei trei îşi vor continua monologurile, acuzele, încercările de evadare. Abia şi-au pornit morişca stereotipă. Vor juca toate combinaţiile pe care le au la îndemână, apoi vor începe să se repete. De fapt nu ştiu ce se va întâmpla, un alt act care nu s-a mai scris niciodată ar fi urmat să înceapă cu expresia de final: "Să continuăm".
Şi cele trei personaje se iau de mână şi se înclină publicului larg. Apare apoi şi Băiatul de serviciu şi se trage cortina ! Publicul aplaudă şi încet-încet părăseşte sala de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă. Mulţi sunt îngânduraţi, răscoliţi de subiectul piesei lui Sartre şi de jocul personajelor coordonate de maestrul Emil Gnatenco. Şi uşile se închid din nou în urma lor !
Piesa “Cu uşile închise” va avea o nouă reprezentaţie vineri, 20 septembrie, ora 17.00. “Infernul” va reveni atunci în Sala de spectacole a clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă. Intrarea în INFERN este liberă, cu UŞILE larg deschise !
DAN TEODORESCU

 

Vernisaj de excepţie în cadrul expoziţiei de pictură al Gabrielei Cucinschi

Galeria de Artă „TOP ART” de la Casa Cărţii din Iaşi a găzduit marţi seara, pe 17 septembrie, vernisajul expoziţiei de pictură „FLORI DE COLŢ”, cele 24 de tablouri expuse fiind pictate de Gabriela Cucinschi, în viaţa de zi cu zi salariată la Regionala CFR Infrastructură Iaşi, dar şi pictoriţă cu destulă experienţă în arta frumosului şi a culorii (VEZI GALERIA FOTO). Născută în judeţul Iaşi la data de 26 iunie 1961, Gabriela Cucinschi este alsolventă a Şcolii de Arte „Titel Popovici” (clasa profesor Lucreţia Dumitraşcu Filioreanu) şi a Liceului de Arte „Octav Băncilă” din Iaşi. Participă la expoziţii colective încă de la vârsta de 18 ani, la Salonul de toamnă al artiştilor plastici amatori şi la Expoziţia colectivă din Sala Victoria din Iaşi. Pe 17 decembrie 2012 a debutat cu expoziţia personală „OCHII SUFLETULUI MEU”, deschisă la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă şi prezentată la ora respectivă de Pr. Dr. Dorin Lehaci şi Directorului clubului CFR, Paul Zamfir.
Amfitrionul vernisajului expoziţional din această seară a fost Dan Teodorescu, redactor la Radio România Iaşi şi director sportiv la CS CFR Iaşi, care a deschis manifestarea cu menţiunea că acest vernisaj va fi unul special, împletit cu multe momente artistice şi sportive.
După prezentarea expoziţiei făcută de doctorul în psihologie şi criticul de artă Gheorghe Bălăceanu, talentata Gabriela Cucinschi şi-a expus crezul său în pictură, mărturisind că tablourile au fost realizate în dorinţa de a arăta lumii esenţa frumosului şi a culorii, în spiritul bucuriei de viaţă. A mulţumit celor care au ajutat-o la această expoziţie, domnilor Gheorghe Bălăceanu, Emil Gnatenco şi Dan Teodorescu, ultimul fiind de fapt şi principalul organizator al manifestării din această seară, de la Casa Cărţii din Iaşi.
A urmat în cadrul vernisajului un superb recital de dans sportiv al tinerilor clubului NIKONS Iaşi (preşedinte: Mariana Constantina Niculiţă), cei care, sub conducerea antrenoarei Amira Niculiţă au prezentat un scurt program latino şi standard, îndelung aplaudat de publicului prezent în număr mare la galeria TOP ART, de la etajul al doilea de la Casa Cărţii. Au fost în recital perechile Flavius Văcaru - Cezara Samoilă (ambii în vârstă de 8 ani) şi Bogdan Albu Talancă (14 ani) – Narcisa Păduraru (13 ani), ultimul cuplu reuşind recent să treacă cu bine şi de cele două preselecţii de la „Românii au Talent”, de la PRO TV.
Au urmat apoi epigramiştii Vasile Vajoga şi Vasile Larco, iar în continuare Dan Teodorescu a recitat din propriile poezii de peste ani.
În finalul programului artistic, au fost prezentate câteva recitaluri actoriceşti de excepţie, oferite publicului de actorii Emil Gnatenco şi George Marici, dar şi de maestrul Petru Ciubotaru, de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.
La invitaţia lui Dan Teodorescu, cei prezenţi au vizionat apoi expoziţia Gabrielei Cucinschi, având numai cuvinte de laudă despre tablourile expuse şi despre talentul pictoriţei.
Gabriela, tu să asculţi pe toată lumea, dar să mergi înainte doar pe drumul tău şi în crezul tău !”, a spus la un moment dat criticul de artă Gheorghe Bălăceanu.
Din partea CS CFR Iaşi, Dan Teodorescu a oferit o diplomă de excelenţă pictoriţei Gabriela Cucinschi.
Expoziţia cu vânzare FLORI DE COLŢ a Gabrielei Cucinschi va fi deschisă la galeria TOP ART de la Casa Cărţii din Iaşi în perioada 17-30 septembrie 2013, intrarea fiind liberă.

* „Cu uşile închise” ajunge la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă

În regia lui Emil Gnatenco, deopotrivă actor, regizor şi scenograf, la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă va avea loc miercuri, 18 septembrie, de la ora 17.00, premiera cu piesa de teatru „Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre.
Personajele piesei lui Sartre sunt INES, ESTELLE, GARCIN şi BĂIATUL DE SERVICIU. În regia şi scenografia lui Emil Gnatenco vor evolua pe scena sălii de spectacole de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă actorii trupei „Teatru-Club-Tineret”, precum Emil Gnatenco, Ioana Andrei (dublată peste o săptămână, după reîntoarcerea ei la Londra, unde este studentă, de Mădălina Florea), Anda Avasilcăi şi Dragoş Maftei.
Intrarea spectatorilor la premierea de miercuri seara, de la Clubul CFR de la Râpa Galbenă, este liberă.
DAN TEODORESCU

 

Expoziţie de pictură la Casa Cărţii, premieră în sala de teatru a Clubului CFR de la Râpa Galbenă

Galeria de Artă „TOP ART” de la etajul al doilea de la Casa Cărţii din Iaşi va găzdui în perioada 17-30 septembrie 2013 expoziţia de pictură cu vânzare „FLORI DE COLŢ”, cele 24 de tablouri expuse fiind pictate de doamna Gabriela Cucinschi, în viaţa de zi cu zi salariată la secţia CT 1 din cadrul Regionalei CFR Infrastructură Iaşi. Născută în judeţul Iaşi la data de 26 iunie 1961, Gabriela Cucinschi este alsolventă a Şcolii de Arte „Titel Popovici” (clasa profesor Lucreţia Dumitraşcu Filioreanu) şi a Liceului de Arte „Octav Băncilă” din Iaşi. Participă la expoziţii colective încă de la vârsta de 18 ani, la Salonul de toamnă al artiştilor plastici amatori şi la Expoziţia colectivă din Sala Victoria din Iaşi. Pe 17 decembrie 2012 a debutat cu expoziţia personală „OCHII SUFLETULUI MEU”, deschisă la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă şi prezentată la ora respectivă de domnii Pr. Dr. Dorin Lehaci şi Directorului clubului CFR, Paul Zamfir.
Vernisajul unei noi expoziţii personale a doamnei Gabriela Cucinschi va avea loc marţi, 17 septembrie 2013, la ora 17.00, la etajul al doilea de la Casa Cărţii, în cadrul salonului de artă TOP ART. Expoziţia „FLORI DE COLŢ” va fi prezentată de criticul de artă şi profesor în psihologie dr. Gheorghe Bălăceanu, amfitrionul vernisajului, deschis publicului larg, fiind Dan Teodorescu, director sportiv şi ofiţer de presă la CS CFR Iaşi şi redactor la Radio România Iaşi.
Vernisajul expoziţie va fi presărat cu multe momente artistico-sportive, printre invitaţi fiind talentaţii sportivi de la clubul de dans sportiv NIKONS Iaşi (preşedinte: prof. Mariana Constantina Niculiţă), actorii Emil Gnatenco şi George Marici, epigramiştii Vasile Larco şi Vasile Vajoga, iar Dan Teodorescu va recita din poeziile proprii de peste ani. Invitatul de onoare al manifestării va fi Petru Ciubotaru, binecunoscutul actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. 

* Premieră „Cu uşile închise” la Clubul CFR de la Râpa Galbenă

În regia lui Emil Gnatenco, deopotrivă actor, regizor şi scenograf, la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă va avea loc miercuri, 18 septembrie, de la ora 17.00, premiera cu piesa „Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre. CU UŞILE ÎNCHISE este o piesă într-un act şi durează 75 minute.
Piesa CU UŞILE ÎNCHISE a fost prezentata pentru prima oară la Theâtre du Vîeux-Colombier, în mai 1944. Iată că, în septembrie 2013 ajunge şi la Iaşi, personajele piesei lui Sartre fiind INES, ESTELLE, GARCIN şi BĂIATUL DE SERVICIU. În regia şi scenografia lui Emil Gnatenco vor evolua pe scena sălii de spectacole de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă actorii trupei „Teatru-Club-Tineret”, precum Emil Gnatenco, Ioana Andrei (dublată peste o săptămână, după reîntoarcerea ei la Londra, unde este studentă la Management, de Mădălina Florea), Anda Avasilcăi şi Dragoş Maftei. Intrarea spectatorilor la premierea de miercuri seara este liberă.
De menţionat că trupa „Teatru-Club-Tineret” de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a participat recent la ediţia a treia a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” de la Fălticeni, cu piesa „Jack sau Supunerea” de Eugen Ionesco. În urma succesului repurtat într-un concurs extrem de prestigios, componenţii trupei de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă au fost gratulaţi cu următoarele premii:
- Marele Premiu de interpretare feminină – pentru Ioana Andrei;
- Premiu pentru rol secundar feminin – pentru Adnana Bolea;
- Premiu pentru viziune regizorală „Cătălin Naum” – pentru Emil Gnatenco. 
INVITAŢII DE ONOARE ai festivalului de la Fălticeni au fost: Alex Şerban (strănepotul maestrului Grigore Vasiliu Birlic), Vladimir Găitan, Radu Gheorghe, Beatrice Rancea, Stere Gulea, Catrinel Dumitrescu, Irina Margareta Nistor, Medeea Marinescu, Marius Manole, Dan Lungu, Carmen Olaru (director TVR Iaşi), Mihai Pînzaru - PIM, Mihai Bisericanu, Georgeta Ciocârlan, Ovidiu Mihăilescu, Puiu Creţu, Sorin Poclitaru, Adi Bezna, Cosmin Vaman, Clara Mărgineanu, Vasile Toma, Dan Clucinschi şi alţii. JURIUL FESTIVALULUI a fost compus din Eusebiu Ştefănescu (Preşedintele Juriului), Claudia Motea, Ion Sapdaru, Gheorghe Balint şi Lorette Enache.
Aşadar, iubitorii de pictură şi teatru din Iaşi sunt invitaţi la două evenimente de mare intensitate artistică, marţi la vernisajul expoziţiei de pictură a doamnei Gabriela Cucinschi, iar miercuri la premiera piesei de teatru „Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, în regia şi scenografia actorului-interpret Emil Gnatenco, fost inginer până nu cu mult timp în urmă tot la Regionala CFR Infrastructură Iaşi, acolo unde lucrează în prezent şi autoarea expoziţiei menţionată mai sus. 
DAN TEODORESCU

 

“Flori de colţ” cu ceferista Gabriela Cucinschi la Galeriile TOP ART de la Casa Cărţii

În perioada 17-30 septembrie 2013, Galeriile de Artă TOP ART de la etajul al doilea de la CASA CĂRŢII din Iaşi vor găzdui “FLORI DE COLŢ”, expoziţie de pictură cu vânzare semnată GABRIELA CUCINSCHI (FOTO). Vernisajul va avea loc pe 17 septembrie 2013, ora 17.00, unde expoziţia va fi prezentată de Dr. Psiholog Gheorghe Bălăceanu.
Născută la Iaşi, pe 26 iunie 1961, Gabriela Tr. Cucinschi a absolvit Şcoala de Artă "Titel Popovici", promoţia 1981 - profesor Lucreţia Dumitraşcu-Filioreanu (secţia sculptură). Este absolventă a Liceului de Arte "Octav Băncilă" din Iaşi, promoţia 1984.
Din 1979 şi până în prezent, Gabi Cucinschi lucrează la Regionala CFR Infrastructură din Iaşi, ca electromecanic SCB în cadrul Laboratorului SCB din cadrul Secţiei CT 1, dar “arta picturii” o are în sânge din familie.
De-a lungul timpului, încă de la 18 ani, Gabriela Cucinschi a participat la diverse expoziţii colective, printre cele mai reprezentative fiind Salonul de toamnă al artiştilor plastici amatori (Iaşi, 27 noiembrie - 10 decembrie 1979, cu lucrarea "Portret de copil" - gips, 38 cm) sau Expoziţia colectiva din Sala Victoria din Iaşi (octombrie 1980, cu lucrarea “Fata în alb” – gips, 50 cm).
Pe 17 decembrie 2012, a debutat cu expoziţia personală OCHII SUFLETULUI MEU, deschisă la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, prezentată atunci de Pr. Dr. Dorin Lehaci şi Directorul Clubului CFR Iaşi, Paul Zamfir.
De pe 17 septembrie, vă aştept cu mult drag la expoziţia mea, de la Casa Cărţii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Mi-am ales ca şi curent pictura prin semne, care să mă reprezinte. Ea se numeşte SEMIOTICĂ. Prin lucrările pe care le voi expune încerc să-mi prezint stările mele de la o zi la alta”, ne-a declarat pictoriţa Gabriela Cucinschi, care a mai menţionat: “Am ales ca tematică FLOAREA DE COLŢ, care se mai numeşte şi floarea dragostei. Albul şi gingăşia acestei flori ar trebui să ne dea de meditat, spre a ne face mai buni şi mai sensibili la tot ce ne înconjoară. Florile de colţ aduc culoare, vitalitate şi bucurie ori de câte ori le privim”.
Deschide şi linkurile:
http://www.facebook.com/gabriela.digeratucucinschi
http://www.dailymotion.com/f1367082635#video=xw4tsa
DAN TEODORESCU