Box

Ex-ceferista Mădălina Ţibichi, de la haltere la o medalie de argint la box

La Râmnicu Vâlcea au avut loc recent întrecerile de la Cupa României la box feminin, la junioare, tineret şi senioare.
La secţiunea tineret, Mădălina Ţibichi (CS Nicolina Iaşi, antrenor: Petrică Nichiţel) a cucerit medalia de argint la categoria 57 kg, după o finală pierdută în faţa sportivei Ionela Ungureanu (CSM Drobeta Turnu Severin). În semifinale, Mădălina Ţibichi s-a impus în faţa lui Pamela Gangăl (BC Gladiatorul Iaşi).
De menţionat că Mădălina Ţibichi a început sportul de performanţă la Clubul Sportiv CFR Iaşi, unde a practicat halterele sub conducerea antrenorului Dănuţ Fron. Ea a fost la un moment dat şi componenta Centrului Naţional Olimpic de cadeţi, de la Galaţi, cu bune rezultate în sportul halterelor.
Iată că, trecând de la haltere la box, Mădălina Ţibichi a reuşit prima ei medalie la nivel naţional în sportul cu mănuşi, unde are şanse mari să ajungă în vârful piramidei, după multe antrenamente şi o viaţă sportivă desăvârşită.
În prezent, Mădălina Ţibichi (17 ani) este elevă în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv din Dealul Copoului şi a participat cu mult succes şi la Memorialul de box Iosif Mattes, din 2015, organizat de fostul ei club, CS CFR Iaşi.
Conform site-ului oficial al FR Box, la Cupa României de box feminin, care s-a desfaşurat, timp de 4 zile, în Sala de Sport Municipală "Vasile Ștefan" din Râmnicu Vâlcea, câştigătoarele au fost următoarele pugiliste:
- Junioare:
46 kg - Baran Cristina
48 kg - Lugigan Alina
52 kg - Lup Rodica
54 kg - Junas Ana Maria
57 kg - Deaconu Oana
60 kg - Gheorghe Mihaela
63 kg - Tatu Andreea
66 kg - Iordache Valentina
75 kg - Jipa Marinela
80 kg - Mathias Antonia
- Tineret:
48 kg - Timofte Elena
54 kg - Todea Denisa
57 kg - Ungureanu Ionela
60 kg - Lazar Niculina
64 kg - Zorlescu Cristina
69 kg - Fieraru Camelia
75 kg - Adam Elena
81 kg - Paraschiv Larisa
- Senioare:
48 kg - Duţă Steluţa
51 kg - Perijoc Lăcrămioara
54 kg - Nechita Claudia
57 kg - Mera Ioana
60 kg - Cosma Cristina
64 kg - Dincă Gabriela
69 kg - Stoica Irina
81 kg - Gherghe Diana
+81 kg - Turcin Luminiţa
La junioare, la categoria 52 kg, Bianca Cobzaru (15 ani), legitimată la CSŞ Unirea Iaşi şi antrenată de Tinu Brânzei, a cucerit medalia de bronz. 
În aceste zile, boxerii români sunt prezenţi la un turneu puternic de verificare la Sofia (Bulgaria), acolo unde va urca treptele ringului şi ieşeanul Paul Andrei Arădoaie, care luptă acum pentru CS Dinamo Bucureşti.
DAN TEODORESCU

 

Memorialul de box "Iosif Mattes" a avut loc la Sala CSM Iaşi

Numai cu forţe locale şi judeţene, ediţia a 15-a a Memorialului de box Iosif Mattes a avut loc la Sala CSM Iaşi, în ziua de vineri, 11 decembrie 2015.
Ca în fiecare ultimii 15 ani, turneul a fost organizat în memoria regretatului antrenor de box ieșean Iosif Mattes, iar cele 15 meciuri programate au fost următoarele:
- Cadeţi:
1. Sinescu Darius bate puncte pe Atincăi Ştefan (CSŞ Unirea Iaşi - CS Nicolina Iaşi - cat. 28 Kg);
2. Roman Ionuţ pierde la puncte în faţa lui Chiriac Ionuţ (CSŞ Unirea Iaşi - CS Nicolina Iaşi, cat. 29 Kg);
3. Mihăilescu Mihăiţă bate la puncte pe Albu Robert (CSŞ Unirea Iaşi - CS COM-VAL Valea Lupului, cat. 30 Kg);
4. Boboc Alexandru bate la puncte peTârzoman Sebi (CS Nicolina Iaşi - CS COM-VAL Valea Lupului, cat. 33 Kg);
5. Morăraşu Marius bate la puncte pe Târzoman Claudiu (CSŞ Unirea Iaşi - CS COM-VAL Valea Lupului, cat. 38 Kg);
6. Dumitriu Cătălin bate prin KO tehnic pe Bădărău Giovani (CS COM-VAL Valea Lupului - CS Nicolina Iaşi, cat. 40 Kg).
- Juniori:
7. Bobu Daniel pierde prin KO tehnic la Lambă Robert (CSŞ Unirea Iaşi - CS COM-VAL Valea Lupului, cat. 41 Kg);
8. Cobzaru Bianca Mihaela bate prin KO tehnic pe Ceaşnog Andreea (CSŞ Unirea Iaşi - CS COM-VAL Valea Lupului, cat. 51 Kg);
9. Ţibichi Mădălina bate la puncte pe Lungu Adelina (CS Nicolina Iaşi - CS Miroslava, cat. 57 Kg);
10. Ungureanu Daniel pierde prin KO tehnic la Mertic Alexandru (CSŞ Unirea Iaşi - CS COM-VAL Valea Lupului, cat. 60 Kg).
- Tineret:
11. Petriuc Andrei pierde la puncte la Bucos Alexandru (CFR Iaşi - CSŞ Unirea Iaşi, cat. 60 kg);
12. Arădoaie Eusebiu Vlad bate la puncte pe Butnărică Razvan (CSŞ Unirea Iaşi - CS COM-VAL Valea Lupului, cat. 63 Kg);
13. Anchidin Ionuţ bate prin KO tehnic pe Melniciuc Daniel (CSŞ Unirea Iaşi - CS Nicolina Iaşi, cat. 70 Kg);
14. Măzdrag Emilian bate prin KO tehnic pe Sârbu Mihail (CSŞ Unirea Iaşi - CS Miroslava, cat. 70 Kg).
- Seniori:
15. Jugan Gheorghe bate prin KO tehnic pe Melniciuc Irinel (CFR Iaşi - CS Nicolina Iaşi, cat. 69 Kg).
De menţionat că boxeriţa Mădălina Ţibichi este fosta halterofilă de la CFR Iaşi, care a schimbat acum sportul practicat !
În final, unul dintre principalii organizatori, antrenorul emerit Nicu Brânzei (CFR-CSŞ Unirea Iaşi) a declarat: "A fost un turneu frumos, unde am arătat că Iaşul este mereu în lumea boxului de bună calitate. Mulțumim pentru sprijinul acordat domnilor Adrian Poeană (directorul CSM Iaşi), pentru sala de box pusă la dispoziție, Mihai Holban (administratorul firmei de transport internațional "Mini Tours"), Doru Andronache  (administratorul "Cofetăriei Ana") și Marian Crețu (administratorul Restaurantului "Moara de Foc")".
Sâmbătă, pe 12 decembrie, organizatorii turneului ieşean de box au depus o coroană cu flori la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari, la mormântul  regretatului antrenor ieşean de Iosif Mattes.
Vă mai informăm că arbitrul turneului de box a fost Bogdan Moisii, iar asistenţa medicală a fost asigurată de dr. Violeta Liliana Rusu.
DAN TEODORESCU

 

Boxerii ieşeni de la CFR-CSŞ Unirea au evoluat în Republica Moldova

În perioada 9-11 octombrie 2015, în comuna Popovca, de lângă oraşul Bălți (Rep. Moldova) a avut loc turneul internațional  de box denumit "Cupa Promovării", la categoriile de vârstă: copii, cadeți, juniori, tineret și seniori, în care antrenorii  Nicu şi Constantin  Brânzei au făcut  deplasarea  cu 7 sportivi de la CSŞ Unirea Iaşi şi cu seniorul de la CS CFR Iași, Jugan Gheorghe.
Cei doi antrenori ieşeni ne-au declarat următoarele: "Evoluția  boxerilor de la CSŞ Unirea a fost la un nivel foarte bun. Sportivil Mazdrag Ionuţ Emilian, născut în anul 2000, a ocupat primul  loc la cat. 70 kg. cadeti. Apoi Arădoaie  Eusebiu Vlad - cat. 60 și Anchidin Ionuţ - cat. 70 kg, ambii născuți  în 1999,  au ocupat locul 2, cu toate că evoluția lor a fost mult  peste adversarii întâlniţi, făcând o finală de toată  frumusețea.
La categoria copii - 30 Kg, Roman Ionuţ a ocupat locul 2 şi la categoria 38,5 kg, Ferariu Denis Ionut a ocupat  locul 2, la fel cu o evoluție foarte bună.
La categoria 70 Kg, juniori Dodan Laurenţiu a avut un adversar care a participat la Campionatul Mondial din Saint-Petersburg (Rusia) şi căruia i-a făcut față cu foarte mult curaj, dar până la final a trebuit să se recunoască  învins.
La categoria  60 kg tineret, Petriuc Andrei a ocupat locul 2, dar meciul galei l-a făcut Jugan Gheorghe - cat. 69 kg prin tehnica şi combativitatea sa, iar localnicii au venit special să-l vadă fiind un vechi admirator al lor cu ani in urmă".
DAN TEODORESCU

 

RING IAŞI 2015, un reuşit turneu internaţional de box

Ajunsă la ediţia cu numărul 13, competiţia de box Ring Iaşi 2015 a fost găzduită de Sala Polivalentă pe parcursul a două zile, pe 29 şi 30 august. Competiţia a fost organizată de ASOCIAŢIA JUDEŢEANĂ DE BOX IAŞI, DIRECŢIA JUDETEANĂ DE SPORT ŞI TINERET IAŞI şi FUNDAŢIA SPORTULUI IEŞEAN, un rol important fiind asumat de Vasile Cîtea, care este preşedintele AJ Box Iaşi, dar şi de Iulian Botez, managerul clubului GymBox Iaşi şi arbitru de box.
Turneul a fost destinat seniorilor, tineretului şi juniorilor (inclusiv cadeți), la el participând pugilişti din România şi Republica Moldova .
În prima gală, cea de sâmbătă s-au disputat 35 de meciuri de box, iar în gala finală, de duminică, un număr de 14 partide.
Printre competitori s-au aflat şi pugiliştii de la CFR Iaşi şi CSŞ Unirea Iaşi, asistaţi la colţul ringului de antrenorul Constantin "Tinu" Brânzei.
Meciurile acestor sportivi au fost următoarele:
Cat. 33 kg:
- Ionuţ Roman (CSŞ Unirea Iaşi, doar 10 ani) pierde la puncte în faţa lui Daniel Drumea (CSM Gladiatorul Com Val Iaşi);
- Darius Sinescu (CSŞ Unirea Iaşi) pierde la puncte în faţa lui Eusebiu Tarzoman (CSM Gladiatorul Com Val Iaşi);
Cat. 38,5 kg:
- Andrei Pachiţescu (CSŞ Unirea Iaşi) nu a mai disputat meciul cu Marian Chiriac (Nicolina Iaşi) din motive organizatorice, după cum ne-a declarat antrenorul Tinu Brânzei;
Cat. 40 Kg:
- Daniel Bobu (CSŞ Unirea Iaşi) pierde la puncte, la debut pe un ring de box, cu o decizie de 1-2, după un meci echilibrat în faţa lui Alexandru Boceanu (CS Câmpulung Muscel);
Cat. 70 kg:
- Laurenţiu Dodan (CSŞ Unirea Iaşi) pierde prin inferioritate în repriza a II-a în faţa lui Alberto Simion (SCM Bacău);
Cat. 80 kg:
- Florin Ciobanu-Baciu (CFR Iaşi) pierde prin inferioritate în repriza I în faţa lui Emanuel Mican (CO Brăila). Chiar dacă a pierdut, sportivul ceferist ieşean s-a clasat pe locul 3 la categoria sa, cucerind medalia de bronz.  
Duminică, în gala finală, pe ringul Sălii Polivalente au urcat şi trei pugilişti ieşeni, cu următoarele rezultate:
TINERET:
- Cat. 64 kg: Paul Malageac (CSM Gladiatorul Com Val Iaşi / CO Brăila) bate la puncte pe Răzvan Butnărică (CSM Gladiatorul Com Val Iaşi);
SENIORI:
- Cat. 69 kg: Marian Piţa (CSM Brăila) bate la puncte pe Iustin Iftode (Gym Box Iaşi).
De remarcat că ieşeanul Iustin Iftode (fiul fostului boxer Mihai Iftode) se va deplasa pe 11 septembrie în Rusia, cu echipa Gym Box Iaşi, alături de Marian Vişan (CSM Brăila) unde vor susţine un meci de semiprofesionişti în cadrul APB (AIBA Profesional Boxing).
În finalul turneului, antrenorul Constantin Brânzei ne-a declarat: "RING IAŞI 2015 a fost o competiţie de verificare de bun augur şi sunt de apreciat eforturile organizatorilor care au reușit să aducă competiția la cel mai înalt nivel !".

* Antrenorul emerit ieşean Nicu Brânzei se mută în Rusia

Sub conducerea antrenorilor Ilie Captari (principal - de la CSŞ Hunedoara) şi Nicu Brânzei (secund - de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi), lotul naţional de box juniori al României se află într-un cantonament de pregătire la Ocna Şugatag, cu sprijinul lui Mihai Lauruc (din Sighetul Marmaţiei, vicepreşedintele FR Box). Un număr de 12 tineri boxeri români, printre ei fiind şi Vlad Arădoaie (16 ani), de la CSŞ Unirea Iaşi, dar care se pregăteşte în sala de box a clubului CFR Iaşi, vor face deplasarea la Campionatul Mondial de box pentru juniori, din perioada 2-13 septembrie 2015, de la Sankt Petersburg (Rusia).
În zilele următoare, delegaţia ţării noastre va trece şi prin Iaşi, în drum spre Chişinău, iar din capitala Republicii Moldova sportivii şi antrenorii vor lua avionul spre Sankt Petersburg, unde România va încerca să cucerească cât mai multe locuri fruntaşe în ierarhia mondială a boxului juvenil pentru amatori!
DAN TEODORESCU

 

Sparringuri de box Iaşi-Tel Aviv la sala ceferistă din Gara Socola

În urmă cu puţine zile, selecţionata de juniori a Israelului la box a fost invitată în Republica Moldova, pentru un cantonament de pregătire pe durata a 10 zile, găzduit şi organizat de CSŞ Bălţi.
Boxerii din Israel au sosit mai întâi în România pe calea aerului, pe ruta Tel Aviv – Iaşi şi la invitaţia secţiei de box CFR-CSŞ Unirea Iaşi (antrenori: Nicu Brânzei şi Tinu Brânzei) s-au cazat pentru o noapte în complexul sportiv din Gara Socola, efectuând în comun cu ieşenii un antrenament şi un sparring pe ringul din Sala de box CFR Iaşi.
Au participat la confruntarea internaţională amintită pugilişti de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi şi din selecţionata israeliană din Tel Aviv, după cum urmează:
- Cat. 48 kg: Constantin Corodeanu - Aleg Bercovici
- Cat. 54 kg (sparring în trei): Alin Nichita - Nasat Algeamal -Ilie Andrei
- Cat. 60 kg (sparring în trei): Sabar Bessrov – Iulian Butnaru - Stue Ahmea
- Cat. 63 kg: Andrei Ignat - Muhamed Aburias
- Cat. 63 kg: Daniel Ungureanu – Daniel Uliusonov
- Cat. 68 kg: Laurenţiu Dodan – Daniel Levin
- Cat. 70 kg: Ionuţ Mazdrag  - Slava Semetov
- Cat. +80kg (sparring în trei): Florin Sandu - Pavel Luzinchi - Ionuţ Anchidin.
Această acţiune sportivă spontană a fost una foarte reuşită, deoarece s-au legat relaţii de prietenie foarte bune şi frumoase între sportivi, noi, antrenorii, fiind prieteni de mai mult timp. Toată acţiunea s-a încheiat în stil românesc, cu o masă prietenească, cu ciorbă de cartofi foarte apreciată de sportivi, grătar cu carne numai din pasăre etc. Le-am oferit sportivilor fanioane şi mici atenţii turistice, am făcut fotografii împreună şi totul a fost OK ! Conducătorii delegaţiei lotului de juniori din Israel au apreciat ospitalitatea noastră şi ne-au promis că ne vor invita la un turneu de box în Israel, la începutul lunii iunie.
Părerea mea este că un asemenea eveniment ar trebui să fie nu unul spontan, ci organizat de trei sau patru ori pe an şi atunci s-ar vedea un salt calitativ al boxului românesc, formarea mentalităţii sportivilor despre adversarii din altă ţară, cunoaşterea culturii ţării respective , legarea de prietenii între sportivi şi atunci altfel se va vedea lumea boxului. În acest fel, sportivii care ajung la loturile naţionale vor purta amprenta formării lor de la antrenorul clubului de unde au plecat !
”, ne-a declarat, în final, antrenorul emerit ceferist ieşean Nicu Brânzei.
DAN TEODORESCU

 

Dueluri palpitante în finalele Campionatelor Naţionale de Speranţe Olimpice-Centura Moldovei la box

În perioada 7-9 noiembrie 2014, Sala Polivalentă ieşeană a găzduit o competiţie de box cu participarea tinerelor speranţe olimpice din România, principalii organizatori fiind FR Box, AJ Box Iaşi, DJST Iaşi şi Clubul Gym Box Iaşi.
Finalele de duminică au programat doar 7 partide, deoarece în cadrul categoriei 69 kg, brăileanul Marian Piţa, asistat la colţul ringului de antrenorul George Peţea nu a avut adversar, clujeanul Vlad Miron declarându-se accidentat.
Pe durata a 3 reprize a câte 3 minute fiecare, partidele finale au avut următoarele rezultate: 
- Cat. 52 kg: Împărăţel Ioan Relu (Târgovişte) bate prin TKO în repriza 2 pe Băjan Vasile Andrei (Târgovişte);
- Cat. 60 kg: Suciu Vasile Gheorghe (Sibiu) bate la puncte, cu o decizie de 3-0, pe Iacob Flavius (Piteşti);
- Cat. 64 kg: Botnar Nicu Viorel (Suceava) pierde prin TKO în repriza 2 în faţa lui Vişan Marian (Brăila);
- Cat. 69 kg: Miron Vlad (Cluj) pierde prin neprezentare în faţa lui Piţa Marian (Brăila);
- Cat. 75 kg: Sava Vlad Eduard (Brăila) pierde la puncte (decizie: 0-3) în faţa lui Nicolae Mihai (Piteşti);
- Cat. 81 kg: Sas Vlad (Tg. Mureş) pierde prin TKO în repriza 1 în faţa lui Nichita Lazar Ioan (Suceava);
- Cat. 91 kg: Eduard Leon (Tg. Mureş) bate la puncte (decizie: 3-0) pe Donisa Ionuţ Răzvan (Suceava);
- Cat. +91 kg: Badea Tudorel (Târgovişte) bate prin TKO în repriza 3 pe Grosu Claudiu (Târgovişte).
În afară de medaliile de aur şi argint acordate finaliştilor, la patru categorii de greutate au fost acordate şi medalii de bronz, următorilor pugilişti:
- Cat. 60 kg: Sfîriac Andrei (Tg. Mureş) şi Covaci Constantin (Sibiu);
- Cat. 64 kg: Ciorbaru Radu (CSŞ Unirea-Soroceanu Iaşi) şi Botuşan Adrian (Suceava);
- Cat. 69 kg: Dumitru Mihai Marius (Mioveni) şi Cobzaru Ştefan (Tulcea);
- Cat. 75 Kg: Lăpuşte Mihai Ovidiu (Satu Mare) şi Apostol Alexandru (Oneşti).
La celalte patru categorii de greutate nu s-au acordat medalii de bronz, deoarece în competiţie s-au aflat doar finaliştii !
Festivităţile de premiere au fost oficiate de Doru Andronache, Lorin Urcaciu, Nicu Brânzei, Constantin Martiniuc, Eugen Poeană, Dan Simionică, Alexandru Cişman, Daniel Ghiurca.
Turneul de la Iaşi a fost arbitrat de Daniel Ghiurca (Tg. Mureş) – delegat tehnic, Iulian Botez (Iaşi), Viorel Nedelcu (Câmpina), Vasile Morovan (Cluj), Sorin Clonţa (Orăştie), Ionel Pătrunjel (Tulcea), Ionel Orzoi (Bucureşti), Dănuţ Anisei (Bacău), Ioan Bârsan (Botoşani), Liviu Vârnă (Iaşi), Dorinel Gitu, crainicul galelor de box fiind jurnalistul sportiv ieşean Dan Teodorescu.
Operatorul PC a fost Florian Leonard Lascu, observator federal a fost Constantin Martiniuc (Bucureşti), iar supervisor a fost ieşeanul Vasile Cîtea.
Înainte de gala finală au avut loc şi câteva meciuri demonstrative, astfel:
- Copii (cat. 36 kg): Ferariu Denis Ionuţ (CFR-CSŞ Unirea Iaşi) meci nul cu Matei Samir (CSM-Gladiatorul AS Com-Val Iaşi);
- Cadeţi (cat. 46 kg): Soare Iulian (Brăila) meci nul cu Mertic Alexandru (CSM-Gladiatorul-AS Com-Val Iaşi);
- Cadeţi (cat. 41,5 kg): Hotin Dumitru (CSM-Gladiatorul Iaşi) meci nul cu Lazăr Florin (Brăila).
După gală, pe durata a patru reprize, pentru a se pregăti de participarea la Centura de Aur de la Chiajna, din ultima decadă a luna noiembrie, brăileanul Marian Piţa a boxat cu Dumitru Mihai Marius (Mioveni, în 2 reprize) şi Botoşan Adrian (Suceava, în alte 2 reprize), fără acordarea unor decizii, dar pugilistul de la Dunăre şi-a demonstrat din plin valoarea.
DAN TEODORESCU (Vezi şi Galeria Foto de pe site)

 
Mai multe articole...