Box

Pe malurile Someşului au debutat Campionatele Naţionale de box pentru juniori

În perioada 8-12 aprilie, sala de sport a Liceului cu Program Sportiv din Cluj găzduieşte Campionatele Naţionale de box pentru juniori, acolo unde participă peste 40 de cluburi din ţară, inclusiv din Iaşi.
La start s-au aliniat 160 pugilişti la cele 13 categorii de greutate, astfel: cat. 46 kg (15 sportivi), cat. 48 kg (14), cat. 50 kg (11), cat. 52 kg (14), cat. 54 kg (13), cat. 57 kg (17), cat. 60 kg (13), cat. 63 kg (12), cat. 66 kg (10), cat. 70 kg (8), cat. 75 kg (7), cat. 80 kg (8), cat. +80 kg (18).
Competiţia programează 147 meciuri de box pe ringul de la Sala LPS din Cluj, în următoarele zile de concurs:
- marţi (8 aprilie, ora 16.00) – 35 meciuri;
- miercuri (9 aprilie, ora 16.00) – 41 meciuri;
- joi (10 aprilie, ora 16.00) – 32 meciuri;
- vineri (11 aprilie, ora 16.00) – 26 meciuri (semifinale);
- sâmbătă (12 aprilie, ora 10.00) – 13 meciuri (finale).
Marţi, în prima zi a competiţiei au urcat treptele ringului şi patru boxeri ieşeni. Au pierdut întâlnirile susţinute ieşenii Alexandru Mertic (CSM-Gladiatorul, la cat. 46 kg), Paul Malageac (CSM-Gladiatorul, la cat. 60 kg) şi Narcis Palaghia (CSŞ Unirea-Soroceanu, la cat. 63 kg).
La categoria 66 kg, Ionuţ Anchidin (CSŞ Unirea Iaşi, dar care se pregăteşte la sala CFR Iaşi sub îndrumarea antrenorului emerit Nicu Brânzei, făcând parte şi dintr-o familie de ceferişti ieşeni) l-a învins la puncte pe Cătălin Stoica (CSM Călăraşi).
Joi, în sferturile de finală, Ionuţ Anchidin (favoritul nr. 2 al categoriei 66 kg) se va confrunta cu Adrian Bărbieru (CSM Brăila).
La evenimentul sportiv de la Cluj sunt aşteptate în zilele următoare diferite personalităţi din lumea boxului românesc, precum Leonard Doroftei - preşedinte al Federaţiei Române de Box şi fost campion mondial WBA la categoria semi-uşoară, Francisc Vaştag - vicepreşedinte al Federaţiei Române de Box, primul boxer român care a câştigat centura supremă la categoria sa şi multiplu campion mondial de box amator, Vasile Câtea - vicepreşedinte al Federaţiei Române de Box, consilier MTS şi preşedintele Colegiului Central de Arbitri, Valentin Vrânceanu - antrenor federal şi Titi Tudor - antrenorul lotului de box pentru juniori.
Manifestarea de pe Someş este organizată de Asociaţia Judeţeană de Box Cluj, DJST Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj, alături de FR Box.
DAN TEODORESCU
* ULTIMA ORĂ: În sferturile de finală de la cat. 66 kg, Ionuţ Anchidin (CSŞ Unirea Iaşi) a fost învins pe brăileanul Adrian Bărbieru !

 

Ceferistul Ionuţ Andronache se impune pe ringul de box de la Bălţi

* La Bălţi, în Republica Moldova, în perioada 4-6 aprilie 2014 a avut loc un turneu internaţional de box, cu participarea pugiliştilor din Republica Moldova, România, Ucraina şi Rusia.

România a fost reprezentată la turneul de la Bălţi de secţia de box de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi, prin pugilistul Ionuţ Andronache (cat. 64 kg) şi antrenorul emerit Nicu Brânzei.
În urma unei evoluţii la superlativ, ieşeanul Ionuţ Andronache s-a impus în cadrul categoriei 64 kg, cucerind locul 1 şi medalia de aur a turneului.
În această săptămână, antrenorul Nicu Brânzei, însoţit de pugilistul Ionuţ Anchidin (CSŞ Unirea Iaşi) va fi prezent la Campionatele Naţionale de box pentru juniori, de la Cluj.
DAN TEODORESCU

 

Ieşeanul Gheorghe „Chivu” Jugan, finalist la Cupa României de box

În perioada 18-21 martie, Sala Polivalentă din Iaşi a găzduit Cupa României la box pentru seniori, cu participarea a 67 de pugilişti de la mai multe cluburi din ţară. De la Cupa României de la Iaşi au lipsit vedetele Răzvan Andreiana, Ovidiu Berceanu,  Bogdan Juratoni şi Mihai Nistor (care sunt angrenaţi în World Series Boxing, în campionatul profesionist organizat de AIBA), iar meciurile disputate nu s-au ridicat la o mare cotă valorică, ceea ce demonstrează faptul că, în boxul la nivelul seniorilor, România nu prea mai are în prezent mulţi pugilişti de top !
În finalele de vineri, s-au înregistrat următoarele rezultate:
- Cat. 49 kg: Enver Amiş (Farul Constanţa) bate prin KO în repriza I pe Marius Hondaru (Metrorex Bucureşti);
- Cat. 52 kg: Florin Bujor (BC Simion Bucureşti) bate la puncte pe Alexandru Ţurlea (CSO Cugir);
- Cat. 56 kg: Nicolae Ştefan (Steaua Bucureşti) bate la puncte pe Cristian Creţu (Farul Constanţa);
- Cat. 60 kg: David Rizoiu (CS Muscel Cîmpulung) bate la puncte pe Gheorghe Jugan (ex-CFR Iaşi, acum la CSM Petrolul Ploieşti);
- Cat. 64 kg: Marcel Arădoaie (Dinamo Bucureşti) bate la puncte pe Florentin Niculescu (Farul Constanţa);
- Cat. 69 kg: Irinel Olaru (SCM Bacău) bate la puncte pe Orlando Chirvase (SCM Bacău);
- Cat. 75 kg: Alexandru Bibiricea (CSM Reşiţa) bate la puncte pe Ionuţ Mihai (Chimia Rm. Vâlcea);
- Cat. 81 kg: Alexandru Machedon (SCM Bacău) bate la puncte pe Cătălin Cristea (CSM Târgovişte);
- Cat. 91 kg: Mirel Jitaru (SCM Bacău) bate la puncte pe Dragoş Ghionea (CSM Brăila);
- Cat. +91 kg: Adrian Popuţea (CSM Zalău) bate la puncte pe Adrian Marc (SCM Bacău).
De remarcat că, în finala categoriei 60 kg, ieşeanul Gheorghe Jugan (FOTO / în prezent la CSM Petrolul Ploieşti), a fost asistat la colţul ringului de antrenorul emerit Nicu Brânzei (CFR Iaşi), cel care l-a format pe “Chivu” (porecla lui Jugan) ca boxer de top naţional ! De fapt, de mai mult timp, Gheorghe Jugan se pregăteşte din nou în sala de box a clubului CFR Iaşi, chiar dacă el concurează în continuare pentru CSM Petrolul Ploieşti. “Jugan a ajuns în finala categoriei 60 kg, iar eu l-am îndrumat în colţul ringului, aşa cum am făcut şi anul trecut, când a devenit campion naţional. Dacă mă asculta în tot ce i-am spus, putea cuceri şi acum locul 1 şi medalia de aur în Cupa României. În altă ordine de idei, pot spune că, în prezent, cu părere de rău, boxul românesc la nivel de seniori este cam slăbuţ ! Am asistat la Iaşi şi la o discuţie inedită, când un mare antrenor din boxul românesc încerca să-l convingă pe un fost pugilist ieşean să revină în ring, cu promisiunea că o să fie bine... Unde s-a mai văzut aşa ceva, când respectivul nu mai boxează de mult timp ?”, ne-a declarat antrenorul ceferist Nicu Brânzei. 
De menţionat că, la Cupa României de box pentru seniori de la Iaşi a fost prezent tot stafful FR Box, în frunte cu Leonard Doroftei, Vasile Cîtea, Francisc Vaştag, Dorel Simion, Valentin Vrânceanu etc.
Tot pe perioada competiţiei ieşene a fost inaugurată superba sală de box a clubului “GymBox”, patronată de fostul boxer şi actualul arbitru ieşean de box, Iulian Botez.
Sâmbătă, 22 martie, de la ora 17.00, Sala Polivalentă ieşeană va găzdui o gală internaţională de box - "SuperCupa Campionilor", între loturile României şi Republicii Moldova, oaspeţii din stânga Prutului fiind conduşi de antrenorul Petru Caduc.
”Sâmbătă avem un meci-test cu lotul naţional al Republicii Moldova. De-abia atunci vom afla unde se află în prezent România în boxul pentru seniori, la nivel internaţional...”, ne-a mai declarat acelaşi Nicu Brânzei.
DAN TEODORESCU

 

Ceferistul ieşean Ionuţ Andronache participă la Cupa României de box pentru seniori

În perioada 18-21 martie 2014, Sala Polivalentă din Iaşi găzduieşte Cupa României la box pentru seniori, cu participarea a 67 sportivi de la mai multe cluburi din ţară, inclusiv de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi. Sub îndrumarea antrenorilor Nicu Brânzei şi Tinu Brânzei, clubul ceferist ieşean are în competiţie pe tânărul pugilist Ionuţ Andronache, la categoria 64 kg, care va boxa astăzi, 19 martie, în sferturile de finală, cu primul favorit Florentin Niculescu (Farul Constanţa, antrenor: Ilie Dascălu), în gala care va debuta la ora 16.00.
Vor fi în total 10 categorii de greutate la competiţia de la Iaşi, astfel: 49 kg (2 participanţi), 52 kg (2), 56 kg (4), 60 kg (8), 64 kg (9), 69 kg (11), 75 kg (6), 81 kg (8), 91 kg (7), +91 kg (10).
Finalele Cupei României la box pentru seniori sunt programate vineri, pe 21 martie, de la ora 17.00.
Câştigătorii de la fiecare categorie de greutate vor alcătui echipa României, cea care sâmbătă, pe 22 martie, tot în Sala Polivalentă din Iaşi va întâlni lotul naţional de box al Republicii Moldova, într-o gală care se va numi “Supercupa Campionilor”, după cum a declarat Vasile Cîtea, vicepreşedintele FR Box, preşedintele AJ Box Iaşi şi consilier în MTS.
DAN TEODORESCU
*** ULTIMA ORĂ: În meciul din această după-amiază, de la cat.64 kg, Florentin Niculescu (Farul Constanţa) l-a învins prin abandon în repriza a doua pe Ionuţ Andronache (CFR-CSŞ Unirea Iaşi). La finalul meciului, antrenorul ieşean Nicu Brânzei ne-a declarat: "A fost o primă repriză bună, apoi am oprit eu meciul în repriza a doua, deoarece elevul meu este debutant la seniori, iar Niculescu am văzut că are multă experienţă şi... 100 ani de box ! Nu ştiu cum se face, că de o bucată de timp cad mereu cu primul favorit în sferturi şi nu ajung şi eu la o medalie, cu pugiliştii pe care îi pregătesc !". (D.T.)

 

Pugilistul ieşean Giani Apetrei, medaliat cu aur la Cupa României de la Brăila

Sâmbătă seară, la Brăila au avut loc finalele Cupei României la box pentru tineret, într-o competiţie coordonată de ieşeanul Vasile Cîtea, care este vicepreşedintele FR Box şi consilier în MTS.
În finala categoriei 91 kg, Giani Apetrei (CSM-Gladiatorul Iaşi) l-a învins prin abandon în repriza I pe Marin Ion (Dunărea Călăraşi) şi a urcat pe primul loc al podiumului. De menţionat că pugilistul Marin Ion a fost avertizat de două ori în mai puţin de un minut de arbitrul de ring Ionel Pătrunjel (Tulcea), iar antrenorul său de la Dunărea Călăraşi, Valentin Anghel, a aruncat prosopul supărat de faptul că arbitrul îl avertizează nejutificat de des pe sportivul său. Astfel, Giani Apetrei, de la CSM-Gladiatorul Iaşi (antrenor: Constantin Dreer), a fost declarat învingător, iar adversarul său a părăsit ringul brăilean cu ochii în lacrimi ! Iniţial, conform www.probraila.ro, antrenorul Valentin Anghel nu a vrut să-şi lase elevul la festivitatea de premiere, dar s-a răzgândit în ultimul moment şi l-a trimis pe Marin Ion să-şi primească medalia de argint al categoriei grea.
În celelalte finale găzduite de Patinoarul de la “Promenada Mall” din Brăila s-au înregistrat rezultatele:
- Cat. 46-49 kg: Florin Piţa (CSM Brăila) pierde la puncte în faţa lui George Ceparu (CSM Călăraşi);
- Cat. 52 kg: Ion Dudulică (CS Năvodari) bate la puncte pe Sorin Panoiu (Olimpia Bucureşti);
- Cat. 56 kg: Nicuşor Freddy Ciobanu (SCM Bacău) pierde la puncte în faţa lui Robert Jitaru (CSM Brăila);
- Cat. 60 kg: Mustafa Arsen (Farul Constanţa) pierde la puncte în faţa lui Sorin Dobondi (CSŞ Hunedoara);
- Cat. 64 kg: Ninel Gheorghe (Dinamo Bucureşti) bate la puncte pe Daniel Costea (CSM Călăraşi);
- Cat. 69 kg: Ionut Petriş (Farul Constanţa) bate la puncte pe Ionuţ Socareva (CSM Reşiţa);
- Cat. 75 kg: Iulian Ivanov (SCM Bacău) bate la puncte pe Andrei Ghionea (CSM Brăila);
- Cat. 81 kg: Laurentiu Bîrneaţă (Olimpia Bucureşti) pierde prin abandon în repriza a II-a în faţa lui Andrei Arădoaie (Dinamo Bucureşti);
- Cat. +91 kg: Yaldis Firat (CS Târgovişte) bate la puncte pe Alexandru Precup (Unirea Alba Iulia).
În perioada 6-20 aprilie 2014, la Sofia, în Bulgaria va avea loc Campionatul Mondial de box pentru tineret, competiţie la care va lua parte şi delegaţia României. Din lotul tricolor face parte, după Cupa României de la Brăila, şi ieşeanul Giani Apetrei.
DAN TEODORESCU

 

Ceferistul ieşean Nicu Brânzei, antrenor emerit în boxul pentru amatori

Vineri seara, la Brăila au fost programate meciurile din semifinalele Cupei României la box pentru tineret, la competiţia de pe malurile Dunării, coordonată de ieşeanul Vasile Cîtea (vicepreşedintele FR Box) luând parte 77 de pugilişti, patru dintre ei fiind ieşeni, trei de la CSM-Gladiatorul (Marcel Zarafan, Florin Botezatu, Giani Apetrei) şi unul de la CFR-CSŞ Unirea (Alexandru Ceapă).
După ce trei dintre ei au pierdut în fazele iniţiale ale turneului, în semifinalele categoriei 91 kg, într-o întrecere cu numai patru pugilişti, Giani Apetrei (CSM-Gladiatorul Iaşi) l-a învins la puncte, cu o decizie de 3-0 pe Şerban Ştiop (Gym Mar Strong Oradea), iar Marin Ion (Dunărea Călăraşi) l-a învins prin abandon în repriza I pe Adrian Manijineanu (Dunărea Galaţi).
Sâmbătă seară,  la Promenada Mall din Brăila sunt programate cele 10 finale ale competiţiei, după următorul program:
- Cat. 46-49 kg: Florin Piţa (CSM Brăila) - George Ceparu (CSM Călăraşi);
- Cat. 52 kg: Ion Dudulică (CS Năvodari) - Sorin Panoiu (Olimpia Bucureşti);
- Cat. 56 kg: Nicuşor Freddy Ciobanu (SCM Bacău) - Robert Jitaru (CSM Brăila);
- Cat. 60 kg: Mustafa Arsen (Farul Constanţa) - Sorin Dobondi (CSŞ Hunedoara);
- Cat. 64 kg: Ninel Gheorghe (Dinamo Bucureşti) - Daniel Costea (CSM Călăraşi);
- Cat. 69 kg: Ionut Petriş (Farul Constanţa) - Ionuţ Socareva (CSM Reşiţa, cel care l-a învins în sferturile de finală pe ceferistul ieşean Alexandru Ceapă !);
- Cat. 75 kg: Iulian Ivanov (SCM Bacău) - Andrei Ghionea (CSM Brăila);
- Cat. 81 kg: Laurentiu Bîrneaţă (Olimpia Bucureşti) - Andrei Arădoaie (Dinamo Bucureşti);
- Cat. 91 kg: Giani Apetrei (CSM-Gladiatorul Iaşi) - Marin Ion (CSM Călăraşi);
- Cat. +91 kg: Yaldis Firat (CS Târgovişte) - Alexandru Precup (Unirea Alba Iulia).
Vineri, tot la Brăila a avut loc şedinţa Biroului Federal din cadrul FR Box, acolo unde Nicu Brânzei (CFR-CSŞ Unirea Iaşi) a primit titlul de antrenor emerit în boxul pentru amatori.
Acelaşi titlu ar urma să-l primească în viitor şi antrenorul Constantin Dreer (CSM-Gladiatorul Iaşi) după cum ne-a declarat Vasile Cîtea, vicepreşedintele FR Box.
Tot în şedinţa de vineri s-a decis ca în luna mai 2014, la Brăila să se organizeze şi Campionatul National de box pentru tineret, Campionatul Naţional de box pentru seniori urmând a se desfăşura la Piatra Neamţ.
În perioada 6-20 aprilie 2014, la Sofia, în Bulgaria va avea loc Campionatul Mondial de box pentru tineret, competiţie la care va lua parte şi delegaţia României. Cupa României de la Brăila este şi un criteriu de selecţie pentru lotul naţional de box tineret al ţării noastre, pentru competiţia de la sud de Dunăre.
DAN TEODORESCU

 
Mai multe articole...