Box

Ceferistul ieşean Alexandru Marin, debut de senzaţie în boxul profesionist american !

De puţine luni de zile, binecunoscutul boxer Alexandru Marin (CS CFR Iaşi) a abandonat cariera de amator şi a trecut în boxul profesionism de peste Ocean, mai precis în Statele Unite ale Americii.
Într-o gală organizată sâmbătă, 22 iunie, în Fight Club Frederick din Frederick (statul Maryland, SUA), la debut în boxul profesionist, ieşeanul Alexandru Marin (din Silver Spring, Maryland, SUA) l-a învins prin K.O. tehnic în repriza a doua pe Jacob Ninow (din Wheaton, statul Illinois, SUA). Meciul a fost oprit de arbitrul Kenny Chevalier în min. 2:02 al reprizei secunde, iar Marin a fost declarat învingător prin K.O. tehnic. Marin s-a impus clar în faţa adversarului, care a căzut la podea în urma unui upercut lansat de Alex, în repriza secundă a meciului programat iniţial pe durata a 6 reprize, în cadrul categoriei super-cocoş.
Gala a programat 7 meciuri de box profesionist, iar “americanul” Alexandru Marin a fost laudat de toată asistenţa, în urma victoriei obţinute. 
După aunţarea deciziei, Alexandru Marin (21 ani, FOTO) a purtat pe umeri tricolorul României şi a declarat că vrea să fie un al doilea Lucian Bute al boxului românesc !
În legătură cu meciul de debut în boxul profesionist american al fostului său elev, antrenorul Nicu Brânzei (CS CFR Iaşi) ne-a declarat: “Chiar dacă a trecut Oceanul, Alexandru Marin tot ieşean şi român rămâne şi demonstrează din nou că este un mare pugilist. Eu ţin în permanenţă legătura cu el şi el îmi spune că în SUA arată tot ce a învăţat în sala de antrenament a clubului CFR Iaşi şi că cei de acolo sunt foarte mulţumiţi de el. Plus că depune foarte multă muncă în sala de antrenament şi face totul pentru a deveni un mare boxer. Îi doresc lui Alex tot binele din lume şi multe victorii în boxul profesionist mondial ! După câte ştiu eu, Alex Marin va boxa din nou la profesionişti în luna august”.
DAN TEODORESCU

 

Cupa Unirii, prima competiţie ieşeană de box din 2013

* Ediţia a doua a turneului de box dotat cu Cupa Unirii a avut loc sâmbătă, 26 ianuarie 2013, la grupul de săli CSM Iaşi.

A fost prima competiţie oficială de box a anului 2013 organizată pe plan local de către CSŞ Unirea Iaşi, în parteneriat cu CS CFR Iaşi, CSM Iaşi, Asociaţia Judeţeană de Box Iaşi, DJST Iaşi şi mass-media, în frunte cu Radio România Iaşi.
Printre participanţi s-au aflat boxerii de la cluburile CFR-CSŞ Unirea Iaşi, CSM Iaşi, CSŞ Unirea-Soroceanu Iaşi şi CS By Racoviţă Iaşi. Datorită drumurile înzăpezite din zona de nord-est a ţării nu au putut ajunge la competiţie ieşeană alţi pugilişti de valoare de la cluburile de profil din România şi Republica Moldova.
Principalii organizatori ai competiţiei, antrenorii Nicu Brânzei şi Tinu Brânzei, ambii de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi, au avut la dispoziţie boxeri la toate categoriile de vârstă, un număr de 17 meciuri disputându-se pe „ringul magic” al Sălii CSM Iaşi.
Au fost înregistrate următoarele rezultate:
Cat. 33 kg:
- Amariei Rivaldo Mihai (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, născut în 2003) meci egal cu Marin Brian Ciprian (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, născut în 2003)
- Ferariu Denis Ionuţ (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 2002) meci egal cu Amariei Ronaldo Constantin (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 2001);
Cat. 35 kg:
- Căzănescu Mădălin (CSŞ Unirea-Soroceanu Iaşi, 1999) bate la puncte pe Zaharia Daniel Dumitru (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 2000);
Cat. 42 kg:
- Călin Alin (CSŞ Unirea-Soroceanu Iaşi, 1998) meci egal cu Lazăr Andrei (CSM Iaşi, 1998);
Cat. 43 kg:
- Hotin Rafaelo (CSM Iaşi, 2000) bate la puncte pe Pascu Leonard (CSŞ Unirea-Soroceanu Iaşi, 2000);
Cat. 48 kg:
- Butnaru Ştefan Bogdan (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 1997) bate la puncte pe Apreutesii Ionuţ (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 1997);
- Tiuga Marian (CSM Iaşi, 1999) bate la puncte pe Ţelu Robert (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 1997);
Cat. 56 kg:
- Zarafan Marcel (CSM Iaşi, 1996) bate la puncte pe Mardar Marius (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 1994);
Cat. 60 kg:
- Drăgan Lucian (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 1998) meci egal cu Palaghia Narcis (CSŞ Unirea-Soroceanu Iaşi, 1998);
- Ursache Eusebiu (CSŞ Unirea-Soroceanu Iaşi, 1995) bate la puncte pe Marin Viorel (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 1996);
- Aftanase Bogdan (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 1996) bate la puncte pe Postică Andrei (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 1996);
Cat. 66 kg:
- Anchidin Ionuţ (CSŞ Unirea Iaşi, 1999) meci egal cu Asofiei Iulian (CSŞ Unirea-Soroceanu Iaşi, 1997);
Cat. 69 kg:
- Andronache Ionuţ (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 1995) bate prin K.O. pe Atănăsoaie Răzvan (CS BY Racoviţă Iaşi, 1993);
- Mocanu Daniel (CFR Iaşi, 1995) bate prin abandon pe Bragari Serghei (CS BY Racoviţă Iaşi, 1992);
Cat. 75 kg:
- Pavel Ştefan Gabriel (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 1997) bate la puncte pe Spiridon Lucian (CS BY Racoviţă Iaşi, 1998);
Cat. 90 kg:
- Apetrei Giani (CSM Iaşi, 1996) bate la puncte pe Popescu Lucian (CS BY Racoviţă Iaşi, 1996);
Cat. +91 kg:
- Hotin Ştefan (CSM Iaşi, 1995) bate la puncte pe Ciomaga Răzvan Nicolae (CFR-CSŞ Unirea Iaşi, 1997).
La finalul competiţiei, antrenorul ceferist ieşean, Nicu Brânzei, ne-a declarat: “A fost o gală bună, cu meciuri viu disputate. Mă declar mulţumit de evoluţia elevilor meci la Cupa Unirii, dar remarc în primul rând boxul practicat la categoria tineret de către Ionuţ Andronache şi Daniel Mocanu. Meciurile făcute de ei în luna decembrie 2012, în cele două turnee din Republica Moldova, au ridicat potenţialul celor doi boxeri, iar valoarea lor a crescut enorm ! Mentionez că în luna mai 2013, boxerii de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi sunt invitaţi la un nou turneu de box în străinătate, de data aceasta în Belgia”.
Vă informăm că CS CFR Iaşi va organiza şi anul acesta Memorialul Iosif Mattes la box, în zilele de 19 şi 20 octombrie 2013, ediţia a 13-a a competiţiei urmând a fi din nou cu participare internaţională.
DAN TEODORESCU

 

Asociaţia Judeţeană de Box Iaşi şi-a stabilit calendarul sportiv pentru 2013

* Marţi, pe 22 ianuarie, membrii Asociaţiei Judeţene de Box Iaşi au avut prima întâlnire de lucru din acest an, pentru stabilirea calendarului competiţional pentru 2013 şi pentru a discuta câteva probleme de actualitate, mai ales după instalarea unui nou preşedinte la FR Box, în persoana lui Leonard Doroftei.

Preşedintele AJ Box Iaşi, Vasile Cîtea, care este şi vicepreşedintele FR Box şi viitor consilier în MTS, a anunţat că, din cadrul asociaţiei ieşene fac parte 10 structuri sportive care au boxul ca activitate, dar nu toate funcţionează la capacitate în acest moment.
S-au discutat apoi câteva din priorităţile de moment ale boxului ieşean, iar vorbitorii au amintit şi de faptul că „arta pugilatului” în Iaşi nu mai are vedetele de altădată şi că unii boxeri şi foşti boxeri ieşeni sunt nevoiţi să plece în străinătate, unde nu o duc chiar aşa de bine, iar unii ajung chiar ... „boschetari” (NR - citat din cuvântul lui Claudiu Surcică) !
De asemenea, mulţi boxeri ieşeni participă la competiţiile naţionale fără a avea şanse reale de a urca pe podium şi în acest fel cluburile sportive fac cheltuieli inutile !
La acest capitol, directorul CSŞ Unirea Iaşi, Viorel Hudac, a solicitat ca AJ Box Iaşi să vizeze deplasările boxerilor ieşeni la Campionatele Naţionale de box şi la Cupa României, pentru a nu ajunge la aceste competiţii sportivi fără valoare !
În continuare, Dan Teodorescu (director sportiv la CS CFR Iaşi) a solicitat AJ Box Iaşi un sprijin financiar pentru organizarea an de an a Memorialului Iosif Mattes, deoarece această competiţie reprezintă Iaşul pugilistic în totalitatea lui şi nu doar clubul ceferist. Directorul sportiv al clubului CFR a mai propus AJ Box participarea unei delegaţii ieşene, alcătuită din cei mai buni boxeri de la cluburile din localitate, la un turneu internaţional în Belgia, în perioada 3-4 mai, acolo unde pugiliştii clubului CFR Iaşi au primit o invitaţie de participare !
Arbitrul Cristian Ciornia a solicitat organizarea unui curs la Iaşi în 2013, unde să se formeze noi arbitri de box, dintre foştii boxerii localnici, atât pentru competiţiile masculine cât şi pentru cele feminine.
Antrenorul Nicu Brânzei (CFR-CSŞ Unirea Iaşi) a anunţat că sâmbătă, pe 26 ianuarie, se va organiza la grupul de săli CSM Cupa Unirii la box şi a invitat pe toţi pugiliştii ieşeni să participe la această competiţie.
Preşedintele AJ Box, Vasile Cîtea, a anunţat că în ziua de 7 februarie 2013 va avea loc Adunarea Generală Extraordinară de Alegeri la FR Box şi a prezentat în continuare programul competiţional al asociaţiei moldave pentru acest an, care este următorul:
- Cupa României la tineret (1-7 aprilie);
- Cupa Iaşului (13-19 mai);
- Ring Iaşi (24-29 iunie);
- Memorialul Iosif Mattes, ediţia a XIII-a (19-20 octombrie);
- Centura Moldovei (4-10 noiembrie).
Au participat la prima şedinţă a AJ Box din 2013 Vasile Câtea (preşedintele AJ Box), Adrian Poeană (directorul CSM Iaşi), Viorel Hudac (directorul CSŞ Unirea Iaşi), Dan Teodorescu (director sportiv la CS CFR Iaşi), antrenorii de box Nicu Brânzei, Tinu Brânzei, Viorel Soroceanu, Nicolae Chipirog, Constantin Dreer, Radu Zarif, Dumitru Agavriloaie, Gheorghe Racoviţă, arbitrii Cristian Ciornia şi Iulian Botez, boxerii Dragoş Marin şi Traian Lupu, foştii boxeri Mihai Iftodi şi Claudiu Surcică.   
Au fost făcute şi două propuneri pentru funcţia de şef al Colegiului de Antrenori din cadrul AJ Box Iaşi, Nicolae Chipirog nominalizându-l în această funcţie pe Nicu Brânzei, iar Constantin Dreer pe Viorel Soroceanu, dar decizia finală va fi luată în perioada următoare.
În final, preşedintele AJ Box Iaşi, Vasile Cîtea, a menţionat că următoarea întâlnite a membrilor asociaţiei va avea loc în prima zi de marţi a lunii martie 2013, atunci când vor fi structurate toate comisiile de specialitate.
Domnilor antrenori, treceţi vă rog prin şcoli şi licee pentru a face selecţii pentru box. Ne trebuie noi boxeri la Iaşi, care trebuie formaţi încă din acest an. Noua conducere a FR Box va încerca să schimbe în bine soarta boxului românesc, de acest lucru să fiţi siguri !”, a mai menţionat acelaşi Vasile Cîtea.
DAN TEODORESCU

 

„Cupa Începătorului” în duelul pugilistic din Staţia CF Socola

* Sâmbătă, pe 19 ianuarie 2013, sala de box a clubului sportiv CFR Iaşi a găzduit o reuşită competiţie pugilistică dintre tinerii boxeri de la cluburile CFR-CSŞ Unirea Iaşi şi CSŞ Unirea-Soroceanu Iaşi


Sub conducerea antrenorilor Nicu Brânzei şi Tinu Brânzei (CFR-CSŞ Unirea Iaşi), respectiv Viorel Soroceanu (CSŞ Unirea-Soroceanu Iaşi), boxerii celor două cluburi au efectuat un reuşit sparring, iar după un antrenament colectiv la sacul de box (FOTO) au urmat meciurile propriu-zise, care au fost găzduite de ringul din sala de box a clubului CFR Iaşi, localizată în incinta staţiei CF Socola.  
Cele 10 meciuri programate între pugiliştii celor două cluburi s-au desfăşurat pe durata a 2 reprize x 1,5 minute (pentru cei mai mici boxeri), respectiv 3 reprize x 2 minute (pentru cadeţi şi juniori) şi au rămas în final fără decizie, deoarece s-a urmărit doar modul de comportare şi luptă a tinerii boxeri pe ring, unii fiind chiar la prima lor participare într-un meci de box.
Cele 10 partide disputate în “Cupa Începătorului” au fost următoarele, cu menţiunea că primul boxer menţionat aparţine de CFR-CSŞ Unirea Iaşi, iar al doilea de CSŞ Unirea-Soroceanu Iaşi:
1. Cat. 60 Kg: Marin Viorel (născut în 1996) - Palagia Narcis;   
2. Cat. 54 Kg: Zăvoi Răzvan (1995) - Leahu Lucian;
3. Cat. 67 Kg: Fandarac George (1996) - Asofiei Iulian;
4.  Cat. 35 Kg: Zaharia Daniel (2000) - Călin Marius;
5. Cat. 35 Kg: Ferariu Denis (2002) – Călin Marius;
6. Cat. 45 Kg: Marciuc Alexandru (2001) - Pascu Leonard (2000);
7. Cat. 34 Kg: Apreutesei Ionuţ (1996) - Mihalache Lucian;
8. Cat. 34 Kg: Marin Brian (2003, nepotul fostului campion ceferist Alex Marin) - Călin Radu;
9. Cat. 50 Kg; Butnaru Ştefan (1997) - Ionescu Emil;
10. Cat. 70 Kg: Anchidin Ionuţ (1999) - Asofiei Ionuţ.
La finalul competiţiei, antrenorii de box ai clubului CFR-CSŞ Unirea Iaşi, Nicu Brânzei (tatăl) şi Constantin “Tinu” Brânzei (fiul) ne-au declarat: “Cele 10 meciuri programate au avut loc în cadrul Cupei Începătorului, aşa am denumit noi competiţia şi cu această ocazie am dorit să aflăm nivelul de pregătire al fiecărui boxer debutant în arta pugilatului. Plus că am asigurat meciuri de pregătire sportivilor, în vederea participării lor la următoarele competiţii oficiale din acest an. A fost un reuşit sparring de pregătire pentru toată lumea, iar noi ne  declarăm mulţumiţi de modul cum au luptat copii, unii dintre ei aflându-se chiar la prima lor întâlnire în ringul de box”.
Toţi boxerii care au urcat treptele ringului au primit diplome de participare din partea CS CFR Iaşi.
DAN TEODORESCU

 

Ieşeanul Eduard Mattes, un excelent arhitect, grafician şi fotograf la Haifa

* Trăind de mai mult timp în Israel, Eduard Mattes (FOTO) a revenit cu mare plăcere în ţara sa natală, mulţi ani de-a rândul, el fiind fiul regretatului antrenor de box Iosif Mattes, în memoria căruia clubul sportiv CFR Iaşi organizează an de an o competiţie internaţională în “arta cu mănuşi”.

La 56 ani, Eduard Mattes este în Israel un excelent arhitect, grafician, scriitor şi fotograf profesionist, cu multe expoziţii la activ în ţară şi străinătate. Născut la Iaşi, Edy Mattes a emigrat de mai mulţi ani în Israel şi în prezent locuieşte în zona oraşului Haifa. Iubirea lui pentru box este o moştenire părintească, primită de la regretatul său tată, Iosif Mattes, fost renumit antrenor la CS Voinţa Iaşi. Edy Mattes este şi în prezent prieten la cataramă cu antrenorul de box Viorel Soroceanu şi nu numai, cu care a petrecut la Sala Voinţa din Iaşi multe momente extrem de plăcute în copilărie şi adolescenţă.
În 2013, mai precis în perioada 19-20 octombrie, Sala Polivalentă ieşeană va găzdui o nouă ediţie a Memorialului de box Iosif Mattes, ajuns acum la ediţia a 13-a, în organizarea clubului sportiv CFR Iaşi. Cu siguranţă, Edy Mattes va fi prezent şi anul acesta la Iaşi, în memoria tatăului său şi pentru a lega noi prietenii cu oamenii pe care nu i-a uitat niciodată, adică cu locuitorii municipiului Iaşi, mai ales cu cei din lumea sportului şi a culturii.
Nu cu mult timp în urmă, Dorel Schor menţionează în “Expres Magazin” (nr. 246 / 07.01.2013) câteva dintre activităţile lui Eduard Mattes în lumea minunată a caricaturii artistice şi fotografiei, parcurgând o reuşită expoziţie de profil din Israel. Cu mult talent şi pasiune, Dorel Schor scrie următoarele:
Primesc o invitaţie la o expoziţie de fotografie a trei artişti  din Haifa care şi-au depăşit condiţia de amatori. Pe Eduard Mattes îl cunosc, el este şi un excelent caricaturist, arhitect de profesie, autor de schiţe literare şi, când e cazul, gazetar sau critic literar. Pentru toate acestea a primit premiul Ianculovici anul trecut. Ceea ce îi uneşte pe cei trei expozanţi, în afară de pasiunea comună pentru fotografie, este faptul interesant că... lucrează la Societatea de electricitate. Voi face o digresiune: invitaţia la expoziţie ca şi portretele celor trei protagonişti sunt însoţite de desene prieteneşti, caricaturi foarte reuşite, rodul strădaniei lui Mattes.
Vom relata, probabil, cu altă ocazie despre exponatele foto ale lui Smulic Fridman, Evgheni Maghelnic şi Eduard Mattes, mulţumindu-ne cu câteva consideraţii despre caricatura portretistică. Vorbim despre portrete cu trăsături exagerate sau distorsionate, care păstrează însă esenţa persoanelor, astfel încât să le putem recunoaşte şi identifica fără probleme.
Dar ce înseamnă ilustrarea satirică a unei persoane? Caricatura poate complimenta, dar poate şi insulta (mai ales când serveşte politica), dar de regulă prezintă cu simpatie artişti, scriitori, celebrităţi... Este un gen aparte al artelor vizuale, care foloseşte exagerarea intenţionată a unor trăsături sau caracteristici în scopul atragerii atenţiei. Caricatura amuză, destinde, atrage. O caricatură reuşită poate fi mai elocventă şi poate spune fără cuvinte mai mult decât un text cu foarte multe cuvinte.
Caricatura ironizează cu simpatie (sau dimpotrivă) în forme directe, simbolice, metaforice. Ea amuză pe unii, probabil îi irită pe alţii, ea poate fi o şarjă amicală, umoristică, satirică, critică sau de atenţionare; e un desen în care sunt exagerate la modul grotesc chipul, trupul, uneori caracteristicile morale sau psihice ale personajului. Se pare că Eduard Mattes, din acest punct de vedere, nu dezamăgeşte
”.
În 2011, cu ocazia Memorialului de box Iosif Mattes de la Sala Polivalentă, Edy Mattes ne-a delectat şi la Iaşi cu o reuşită expoziţie de caricatură portretistică, cu aspecte primordiale din lumea boxului profesionist şi amator. Cu siguranţă că şi în octombrie 2013, cu ocazia ediţiei a 13-a a Memorialului de box Iosif Mattes, distinsul arhitect Eduard Mattes ne va surprinde la Iaşi cu alte aspecte extrem de pertinente din activităţile sale artistice !
DAN TEODORESCU

 

Epigrame sportive cu Vasile Larco

Domnul Vasile Larco (FOTO - în stânga) a fost un colaborator de bază al clubului sportiv CFR Iaşi, pentru mai multe momente artistice, care au deschis competiţiile internaţionale de popice, box şi tenis de câmp în 2012, de la baza sportivă CFR Iaşi şi de la Sala Polivalentă. Am primit de la dumnealui, la acest început de an 2013, câteva epigrame pe teme sportive, pe care le vom publica în cele ce urmează pe site-ul CS CFR Iaşi. Cu mulţumirile de rigoare şi cu speranţa de a continua această frumoasă colaborare şi pe viitor ! (DAN TEODORESCU)

ASIGURARE  PENTRU  UN  FOTBALIST

Măr  al discordiei e scorul
Ce poate declanşa scandalul,
Dar ce nu faci tu cu piciorul
Va drege-arbitrul cu ţignalul!

AVANTAJUL  SOŢILOR  ŞAHIŞTI

Cearta trece ca şi valul,
Şahul li-e un sfetnic bun,
Căci mereu ea „sare calul”,
Iar el umblă de nebun!

LA  UN MECI  DE  BASCHET

Baschetbalistului, reproş
I-aduc şi taina n-o pătrund:
Aruncă-o minge într-un coş,
Deşi aceasta n-are fund!

A  ÎNCEPUT  CAMPIONATUL  DE  FOTBAL

Cum fotbalul deschis-a scorul,
Bărbaţii de pe-a noastră glie,
Se-nsoară cu televizorul,
Marcând un gol în căsnicie.

FOTBALISTUL  DE  AZI

A prins extrem de grele timpuri
Şi-un fapt te face să leşini:
Deşi sunt patru anotimpuri,
El are numai trei maşini.

ÎNOTĂTORUL  DE  AZI

Priveşte spre-ale apei maluri,
Înoată,- ies  din piept icniri,
Când vin spre el enorme valuri…
Cum sunt acelea de scumpiri.

VASILE  LARCO - 03 ianuarie 2013

 
Mai multe articole...