Popice-Bowling

Aur şi bronz pentru România la "Mondialele" de popice din Cehia

În perioada 8-26 mai 2019, în localitatea Rokycany (Cehia) s-au desfăşurat "Mondialele" de popice pentru copii (U 14), cadeţi (U 18) şi seniori, la masculin şi feminin.
Din păcate, din motive financiare, naţionala de seniori a României a lipsit de la această competiţie, fiind prezentă în concurs doar echipa de senioare, care a ajuns până în sferturile de finală, acolo unde a pierdut în faţa echipei gazdă. Am consemnat: Cehia - România 7-1 la puncte de echipă (14-10 la puncte de set / manşe câştigate; 3716 p.d. - 3567 p.d.). Pentru România au evoluat: Lăcătuşu Daniela - 609 p.d. (1,5; 0), Duka Tilda - 611 p.d. (2; 0), Băicoianu Andreea - 598 p.d. (2; 0), Naghi Florentina - 582 p.d. (0,5; 0), Ciobanu Maria - 543 p.d. (0; 0), Dogaru Luminiţa - 624 p.d. (4; 1).
Pe podiumul senioarelor s-au clasat echipele: 1. Croaţia; 2. Ungaria; 3. Germania.
De remarcat că un record mondial la senioare a fost realizat de croata  Ines MARICIC, cu 687 popice doborâte.
La Campionatul Mondial al seniorilor, pe podium au urcat echipele: 1. Serbia; 2. Germania; 3. Ungaria.
În Campionatul Mondial al cadeţilor (U 18), România a cucerit o mmedalie de aur, la tandem mixt, prin perechea BUDOI Noemi (Siderurgica Hunedoara) - SZASZ Tibor Levente (CSM Tg. Mureş).
La Cupa Mondială de popice pentru copii (U 14), acolo unde deplasarea sportivilor români în Cehia a fost făcută cu ajutorul financiar al cluburilor de care aparţin, delegaţia României a mai cucerit alte două medalii. Una de bronz, prin  perechea MIHAI Letiţia Ştefania (Conpet Petrolul Ploieşti) - ALDEA Lucas Caleb (CFR Cluj - la tandem mixt) şi alta de aur la individual clasic, prin sportiva MIHAI Letiţia Ştefania, cu un rezultat de 575 popice doborâte, care este fiica senioarei Daniela Lăcătuşu (Conpet Petrolul Ploieşti).
Cu trei medalii, dintre care două de aur şi una de bronz, România termină competiţia din Cehia cu o performanţă meritorie, la arena din Rokycany fiind prezent şi antrenorul federal Remus Antimirescu (CFR Olimpia ACB Iaşi), alături de antrenorii Grigore Blaga, Seres Jozsef şi Orosz Istvan.
În perioada 27-30 mai, tot la Rokycany se desfăşoară turneul final al Campionatului European de popice pentru veterani - seniori +60. Nici un popicar veteran din România nu s-a calificat la turneul final din Cehia.
DAN TEODORESCU

 

"Cupa Iaşului" la popice a rămas acasă!

Sâmbătă, pe 18 mai, arena CFR Iaşi a găzduit Cupa Iaşului la popice pentru veterani (seniori +50). În afară de întrecerea pe echipe, acolo unde au participat şase grupări sportive, au mai fost întrecerile individuale pe următoarele categorii de vârstă: 50-59 ani, 60-69 ani şi peste 70 ani. A fost alcătuit şi un clasament separat pentru sportivele care au concurat la Cupa Iasşului. Fiecare echipă a fost alcătuită din 5 sportivi şi s-au luat în calcul doar primele patru rezultate ca valoare, după 12o bile lansate de fiecare concurent.
Podiumurile de premiere s-au prezentat astfel:
- ECHIPE: .
1. CFR Olimpia ACB I Iaşi - 2008 p.d.
Au evoluat: Mihail Iftimie - 501 p.d., Aurel Roiu - 500 p.d., Mihai Chilaboc - 505 p.d., Dumitru Penciuc (revenit din Anglia special pentru acest concurs) - 502 p.d. A mai concurat Constantin Iftimie - 472 p.d.
2. Măgura Cismădie (judeţul Sibiu) - 1977 p.d.;
3. Phoenix Buziaş (judeţul Timiş) - 1887 p.d.
Pe locul 4 s-a clasat CFR Olimpia ACB II Iaşi, cu un total de 1789 p.d. Au concurat pentru echipa a doua a gazdelor lansatorii: Ioan Herman - 447 p.d., Sorin Cotlarciuc - 469 p.d., Mihai Ispor - 473 p.d., Florin Dăscălescu - 400 p.d. A mai concurat Vasile Croitoru - 395 p.d.
Pe locul 5 s-a clasat METROM Braşov, iar pe locul 6 echipa CFR Constanţa.
Căpitanul de echipă ale celor două formaţii ieşene de popice a fost Vasile Ţidularu.
- INDIVIDUAL 50-59 ani:
1. Mihail Iftimie (Iaşi I) - 501 p.d.;
2. Ioan Stoichiţă (Cisnădie) - 491 p.d.;
3. Constantin Iftimie (Iaşi I) - 472 p.d.
- INDIVIDUAL 60-69 ani:
1. Ion Popirad (Cisnădie) - 512 p.d.;
2. Mihai Chilaboc (Iaşi I) - 505 p.d.;
3. Aurel Deheleanu (Buziaş) - 503 p.d.
- INDIVIDUAL PESTE 70 ani:
1. Mihai Ispir (Iaşi II) . 473 p.d.;
2. Francisc Ujhelyi (Buziaş) - 455 p.d.;
3. Ioan Herman (Iaşi II) - 447 p.d.
- CLASAMENT FEMININ:
1. Emilia Ebel (Buziaş) - 478 p.d.;
2. Doina Westerman (Buziaş) - 423 p.d.
3. Mariana Zlăvog (Iaşi) - 380 p.d.
S-au mai acordat şi două distincţii speciale, astfel: Cristian Merişoianu (Constanţa - 8 ani) - cel mai fidel spectator şi susţinător al sportului popicelor, lansând şi el câteva bile pe pistele arenei şi Mihai Ispir (79 ani, de la CFR Olimpia ACB II Iaşi) - cel mai vârstnic participant în concurs.
Festivitatea de premiere a fost oficiată de Vasile Ţidularu şi Vasile Botezatu, co-preşedinţii secţiei ceferiste ieşene de popice.
Am consemnat următoarele declaraţii:
- Vasile Botezatu: "A fost o competiţie frumoasă, în spiritul celor care iubesc sportul popicelor, la orice vârstă. Dorim ca această Cupă a Iaşului la popice veterani să o organizăm şi în anii următori!";
- Ioan Herman (78 ani, locul 3 la categoria peste 70 ani, de la echipa CFR Olimpia ACB II Iaşi). "Particip cu multă plăcere la acest gen de competiţii, care au devenit tradiţionale la noi, la Iaşi, dar există acest gen de competiţii şi în mai multe oraşe din România, unde suntem prezenţi. Mă bucur de medalia de bronz cucerită astăzi, la categoria mea de vârstă".
- Vasile Ţidularu: "A fost o competiţie a prieteniei. deoarece, în afara concursului, toţi participanţii sunt prieteni între ei. Turneul a durat peste 8 ore. iar galeriile din tribunele arenei au fost în mare formă! După concurs. toată lumea a plecat acasă cu zâmbetul pe buze!".  
De remarcat prezenţa la arena CFR Iaşi şi a doamnei realizator de televiziune Carmen Olaru (TVR Iaşi), care a filmat aspecte din competiţie şi care, în anii din urmă, a practicat sportul popicelor la clubul CFR Iaşi.
Competiţia de la arena de popice CFR Iaşi a fost arbitrată de principalul Florin Ciolan, ca secunzi fiind Iulian Cucu şi Vlad Nacu, toţi din Iaşi.
Cupa Iaşului la popice pentru veterani a fost organizată de CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi (cu sprijinul consilierului Ionel Popa), cu peste 30 de concurenţi pe durata întrecerilor.
DAN TEODORESCU

 

Va debuta Cupa Iaşului la popice pentru veterani

În ziua de sâmbătă, 18 mai 2019, de la ora 8.00, arena CFR Iaşi va găzdui Cupa Iaşului la popice pentru veterani. În afară de întrecerea pe echipe vor mai fi întrecerile individuale pe următoarele categorii de vârstă: 50-59 ani, 60-69 ani şi peste 70 ani. Va mai fi alcătuit un clasament al doamnelor care practică jocul de popice şi va mai fi acordată şi o cupă pentru cel mai vârstnic participant.
Intrarea spectatorilor este liberă, concursul fiind organizat de CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, cu peste 30 de concurenţi la start, din întreaga ţară.
DAN TEODORESCU

 

Un nou titlu de campioană naţională pentru Electromureș Romgaz Tg. Mureş

În zilele de 4 şi 5 mai 2019, baza sportivă Gheorgheni din Cluj-Napoca a găzduit finalele Ligii I de popice la senioare, mai exact turneul final.
La finele primei zile de concurs, în întrecerea "contra scor", echipa Electromureș Romgaz Tg. Mureş (FOTO) a încheiat concursul pe locul I, cu un rezultat de 3481 popice dobotâte, înaintea echipelor Conpet Petrolul Ploiești, care a realizat un total de 3361 p.d. (cele mai bune rezultate: Lăcătușu Daniela 613 p.d., Naghi Florentina 588 p.d) și Rapid București, cu 3165 p.d.(s-au remarcat: Dobre Luminiţa 550 p.d. și Băicoianu Andreea 550 p.d.).
Pentru echipa mureșeană au punctat, în ordinea evoluției: Ciobanu Maria 541 p.d., Bornert Alexandrina 540 p.d., Seres Bernadett 589 p.d., Safrany Aneta 606 p.d., Fekete Reka 584 p.d., Mehesz Anita 621 p.d.
Finala competiției disputată a doua zi, a fost cunoscutul duel dintre Electromureș Romgaz Târgu Mureș și Conpet Petrolul Ploiești.
În tentativa pentru păstrarea titlului, antrenorii mureşeni Orosz Istvan și Seres Jozsef au aliniat, pentru finală, echipa formată din jucătoarele; Duka Tilda 566 p.d., Ciobanu Maria 584 p.d., Safrany Anita 553 p.d., Baciu Doina 612 p.d., Mehesz Anita 637 p.d.,Gyeresi Anna 575 p.d. Rezerve: Hanc Alina, Bornert Alixandrina, Fekete Reka și Seres Bernadett.
Rezultatul final al întâlnirii a fost 6-2 la puncte de echipă, cu 15,5-8,5 la puncte pe set / manșe câștigate şi 3527 p.d.-3346 p.d. în favoarea jureşencelor, care au cucerit un nou titlu naţional!
De la formaţia din Ploiești s-au evidențiat; Dogaru Luminița 606 p.d. și Sanda Alina 584 p.d.
Treapta a treia a podiumului a fost ocupată de formația Rapid București.
Arbitrul principal al competiției a fost clujanul Beşe Dumitru.
În urma rezultatelor de la turneul final, echipa Electromureș Romgaz Târgu Mureş a câștigat dreptul de a participa la Cupa Mondială, care se va disputa  în perioada 1-5 octombrie 2019, în localitatea germană Ludwigshafen.Tot în perioada 1-5 octombrie 2019, se vor desfășura întrecerile Cupei Europei și Cupei NBC, la Varazdin (Croaţia), respectiv Rokycany (Cehia).
La masculin, campioana CFR Cluj va evolua la Cupa Mondială, iar vicecampioana CFR Olimpia ACB Iaşi la Cupa Europei, alături de fetele de la Conpet Petrolul Ploieşti. În funcţie de buget, echipele de pe locurile 3 şi 4 ar putea reprezenta România la Cupa NBC, echipele în cauză fiind Rapid Bucureşti (la senioare), respectiv Inter Petrila şi KSE Tg. Secuiesc (la seniori).

* România participă la "Mondialul" de popice - U 18 din Cehia

După cum ne-a comunicat FR Popice, România va participa la Campionatul Mondial de Popice pentru juniori U 18 (cadeţi), din Cehia, din perioada 10-15 mai 2019. Alături de antrenorul federal Remus Antimirescu (CFR Olimpia ACB Iaşi) şi antrenorul Seres Jozsef (Tg. Mureş) se vor afla următorii tineri sportivi: BUDOI NOEMI (SIDERURGICA HUNEDOARA), BATO JUDIT KATALIN (ELECTROMUREŞ ROMGAZ TG. MUREŞ), SZABO JULIA EMESE (ELECTROMURES ROMGAZ TG. MUEŞ), IONIŢĂ ANDREEA CRISTIANA (CONPET PETROLUL PLOIEŞTI), respectiv PĂDUREAN DENIS (INTER PETRILA), FEIER CLAUDIU MARIO (INTER PETRILA), BENKE ZOLTAN (CSM TÂRGU MUREŞ), SZASZ TIBOR LEVENTE (CSM TÂRGU MUREŞ).
Plecarea spre localitatea Rokycany (Cehia) se va face joi, pe 9 mai 2019, din Târgu Mureş şi Deva.
DAN TEODORESCU

 

Popicarii Aurel Roiu şi Constantin Iftimie medaliaţi la "Cupa României"

Arena CFR Iaşi a găzduit sâmbătă, pe 4 mai 2019, finala Cupei României la popice pentru două categorii de concurenţi: seniori +60 ani (veterani) şi amatori U 60 (24-59 ani). Au fost în competiţie 41 de lansatori, 30 la +60 şi 11 la U 60.
Componenţii echipei CFR Olimpia ACB Iaşi au cucerit două medalii, una de bronz prin Aurel Roiu (+60) şi alta de argint prin Constantin Iftimie (U 60), grupul de sportivi ieşeni fiind coordonat de Vasile Ţidularu, care este şi co-preşedintele secţiei ceferiste de popice, alături de Vasile Botezatu.
Podiumurile de premiere au fost următoarele:
- Seniori +60 ani (veterani):
1. Emil Stanca (Siderurgina Hunedoara) - 517 p.d.;
2. Silvestru Haran (CSO Tălmaciu) - 499 p.d.;
3. Ioan Popirad (CSO Tălmaciu) şi Aurel Roiu (CFR Olimpia ACB Iaşi) - 497 p.d.
Din partea clubului ceferist ieşean au mai concurat următorii sportivi veterani: Sorin Cotlarciuc - 453 p.d., Mihai Chilaboc - 450 p.d., Ioan Herman - 429 p.d. şi Vasile Croitoru - 413 p.d.
- Amatori U 60 (24-59 ani):
1. Gheorghe Verde (CSO Tălmaciu) - 532 p.d;
2. Constantin Iftimie (CFR Olimpia ACB Iaşi) - 526 p.d.;
3. Ştefan Bălan (CSO Tălmaciu) - 512 p.d.
Din partea echipei ieşene a mai fost în concurs Mihail Iftimie, care a reuşit 481 popice doborâte.
De remarcat şi performanţa reuşită de popicarii sibieni de la CSO Tălmaciu, care au cucerit 4 medalii per total competiţie, dar şi medalia de aur cucerotă de clubul hunedorean.
Câştigătorii Cupei României (locul 1) au primit din partea FR Popice, reprezentată la Iaşi de secretarul general Victor Stacojiu, o cupă, un tricou, o medalie şi o diplomă, iar cei de pe locurile 2 şi 3 au primit o medalie şi o diplomă.
Competiţia de la arena de popice CFR Iaşi a fost coordonată de arbitrul principal ing. Florin Ciolan, ajutat de secunzii Ion Cercel şi Iulian Gabriel Cucu.
Pe 18 şi 19 mai va avea loc Cupa Iaşului la popice pentru veterani, tot la arena CFR Iaşi.
DAN TEODORESCU

 

La popice seniori: De la Iaşi, titlul naţional revine la Cluj-Napoca!

De ani de zile, ceferiştii ieşeni şi cei clujeni se bat pentru titlul naţional la popice seniori. Dacă în 2018, la turneul final de la Hunedoara, titlul naţional a luat drumul Iaşului, anul acesta, mai precis pe 20 aprilie 2019, la turneul final de la Ploieşti, titul naţional a luat drumul Clujului. Şi cum clujenii au cea mai modernă arenă de popice din România, acest lucru pare un fapt firesc, deoarece infrastructura în orice sport poate aduce plus valoare şi performanţă la nivel de echipe, dacă şi pregătirea este la nivel înalt
Aşadar, la Ploieşti, în ultima zi a turneului final, aferent sezonului 2018-2019, au fost consemnate următoarele rezultate în meciurile pentru podium:
- Finala mică (locurile 3-4): Inter Petrila - KSE Târgu Secuiesc 7-1 la puncte de echipă (3088 p.d. - 2951 p.d.; 16-8 la puncte de set / manşe câştigate)
S-au evidenţiat lansatorii Mihai Balaban - 560 p.d., respectiv Bögözi Jozsef - 513 p.d.
- Finala mare (locurile 1-2): CFR Cluj - CFR Olimpia ACB Iaşi 6-2 la puncte de echipă (3360 p.d. - 3186 p.d.; 16-8 la puncte de set / manşe câştigate).
Au evoluat echipele:
- Cluj: Cătălin Lungu - 558 p.d. (3 manşe, 1 punct de echipă), Mănel Manea - 578 p.d. (2, 0), Roberto Lapoşi - 498 p.d. (1, 0), Petruţ Mihălcioiu - 568 p.d. (3, 1), Bogdan Dudaş - 602 p.d. (4, 1). Vlad Sabău - 556 p.d. (3, 1). Rezerve: Andrei Bucur, Grigore Blaga (antrenor-jucător), Daniel Rad.
- Iaşi: Florin Opincă - 520 p.d. (1, 0), Ion Cercel - 587 p.d. (2, 1), Mihai Gabriel Benghiac - 540 p.d. (3, 1), Iulian Gabriel Cucu - 515 p.d. (1, 0), Alexandru Sorin Mitru - 523 p.d. (0, 0), Costică Ciurdea (90 bile) & Vlad Nacu (30 bile) - 501 p.d. (1, 0). Rezerve: Remus Antimirescu (antrenor-jucător), Sebastian Biţă.
Arbitrul principal a fost sibianul Liviu Mailat, iar FR Popice a fost reprezentată de secretarul general Victor Stacojiu, din Bucureşti.
La finalul competiţiei, antrenorul formaţiei ieşene, Remus Antimirescu ne-a declarat: "Am avut trei jucători cu probleme medicale în ultima perioadă, pe Opincă, Benghiac şi Ciurdea. Noi avem cucerite până acum cinci titluri naţionale la popice seniori, l-am dorit şi pe al şaselea, dar anul acesta clujenii ne-au învins. Au fost mai buni şi au câştigat, eu îi felicit! Jos cu pălăria în faţa lor! Noi vom merge mai departe şi vom căuta să aducem cât mai mulţi copii la popice, dintre ei să fie viitorii campioni ai Iaşului!".
Clasamentul final a fost următorul:
1. CFR Cluj - campioană naţională şi medaliată cu aur;
2. CFR Olimpia ACB Iaşi - vicecampioană naţională şi medaliată cu argint;
3. Inter Petrila - medaliată cu bronz;
4. KSE Târgu Secuiesc. 
În cupele continentale din octombrie 2019, campioana CFR Cluj va reprezenta România în Cupa Mondială, iar vicecampioana CFR Olimpia ACB Iaşi va evolua în Cupa Europei.  . 
Echipele de pe locurile 3 şi 4, Inter Petrila şi KSE Tg. Secuiesc, vor putea evolua în Cupa NBC, asta în funcţie şi de bugetul avut la dispoziţie de aceste grupări sportive. În funcţie de locurile ocupate în aceste cupe continentale, formaţiile româneşti ar putea evolua ulterior şi în Liga Campionilor de popice, în optimile de finală.
Pe 4 şi 5 mai 2019, turneul final de popice pentru echipele de senioare va avea loc la Cluj-Napoca. Tot pe 4 şi 5 mai, arena de popice CFR Iaşi va găzdui finala Cupei României la veterani (+60 ani şi U 60 ani). Tot în luna mai, România va participa la "Mondialele" de popice din Cehia, de la Rokycany.   
DAN TEODORESCU

 
Mai multe articole...