Popice-Bowling

Popicarii români sunt nominalizați în "World Ranking List"

După ultimele evenimente mondiale în sportul popicelor clasice, Federația Internațională a întocmit un nou clasament la zi (World Ranking List), atât la masculin, cât și la feminin, acolo unde românii Claudiu Boantă, respectiv Luminița Colonișteanu sunt în “Top 10”.

Boantă, locul 6 la masculin, evoluează la echipa de club Zalaegerszegi TK FMVaS, vicecampioana Ungariei și deținătoarea Ligii Campionilor, iar Colonișteanu, locul 10 la feminin, joacă pentru vicecampioana națională Rapid Voința București, care a cucerit recent Cupa Europei în întrecerea de la Zagreb, din capitala Croației. După cum ne-a informat consilierul NBC Georg Barth, în ierarhia masculină, primii trei clasați sunt Farkas Sandor (Ungaria – locul 1), Jovan Calic (Serbia – locul 2) și Kiss Norbert (Ungaria – locul 3). Într-un clasament cu 479 de poziții, se mai află în topul mondial românii Claudiu Boantă (locul 6), Cosmin Crăciun (11), Petruț Mihălcioiu (20), Dorin Vilgil (23), Nicolae Lupu (locul 29, el fiind actualul campion mondial la individual clasic în urma recentelor C.M. de la Banja Luka, din Bosnia-Herțegovina), Ioan Hordilă (30) etc. Sportivii de la CFR Olimpia ACB Iași, echipă care s-a clasat recent pe locul 4 în Cupa Europei și va evolua pentru al doilea an consecutiv în “Champions League” ocupă următoarele poziții în topul mondial: Gyula Vereș (locul 88), Costică Ciurdea (97), Florin Opincă (104), Ion Cercel (114), Alin Vreavu (149), Marius Manea (162), Remus Antimirescu (181).

Clasamentul feminin are 337 de sportive nominalizate, primele trei clasate fiind Ursula Zimmermann (Germania – locul 1), Barbara Fidel (Slovenia – locul 2) și Beata Wlodarczyk (Polonia – locul 3). Primele sportive din România în acest top mondial sunt Luminița Colonișteanu (locul 10), Doina Baciu (15), Daniela {opterean (22), Ioana Gonciar (23) etc.

De la echipa germană Dreiflüsse Passau, echipa de suflet al germanului de origine română Georg Barth, care evoluează cu mult succes în “Bayernliga”, se remarcă româncele Cristina Samson (locul 170) și Nina Răileanu (locul 192).

Dan TEODORESCU
 

CFR Olimpia ACB se mută la Târgu Mureş

Sâmbătă, pe 1 noiembrie, se reia Divizia Naţională de popice pentru seniori, echipa CFR Olimpia ACB Iaşi având un meci dificil la Târgu Mureş, împotriva echipei Electromureş Danerom din localitate, care va debuta la ora 9.00.

De la echipa ieşeană, condusă de Ilie Băiaş, ar putea lipsi Costică Ciurdea, care are probleme medicale în prezent, fiind suspect de gonartroză la genunchi. Din lotul lărgit al echipei moldave mai fac parte lansatorii Marius Manea, Remus Antimirescu, Ion Cercel, Gyula Vereş, Mihai Gabriel Benghiac, Iulian Gabriel Cucu, Dan Mihăilă, Paul Rohotin, Florin Opincă, Alin Vreavu. Celelalte meciuri ale rundei cu nr. 5 sunt Inter Petrila – Siderurgica Hunedoara, CS Vulcan – CFR Cluj şi Foresta HLV Tălmaciu – ICMRS Galaţi (partida a fost inversată şi se va disputa la Galaţi, deoarece instalaţiile de la arena de popice din Tălmaciu sunt defecte);
Tot la Târgu Mureş, în intervalul de timp 4-9 noiembrie, sunt programate Campionatele Naţionale de popice pentru cadeţi şi juniori, atât la băieţi cât şi la fete. Sub conducerea antrenorilor Ilie Băiaş şi Ioan Bişoc, popicarii ieşeni vor fi prezenţi cu următoarele perechi de jucători: Bogdan Mihai – Alexandru Petrariu şi Marius Tescu – Andrei Popa (la cadeţi), respectiv Ion Cercel – Dan Mihăilă, Dumitru Penciuc jr – Paul Rohotin şi {tefan Samson – Andrei Buzdugan (la juniori). În competiţia cadetelor (sau a junioarelor), sub conducerea antrenoarei Cristina Pascu, va fi prezent şi cuplul ieşean Mihaela Munteanu – Ana Maria Răileanu. Probele de concurs sunt individual simplu, perechi, individual combinat şi sprint.
Dan TEODORESCU

 

Marius Tescu, medaliat cu bronz la Cupa Tineretului

Timp de 8 ore, arena CFR Iași a găzduit sâmbătă etapa a II-a din cadrul Cupei Tineretului la popice, pentru cadeți și cadete, adică pentru sportivii născuți după data de 1 iulie 1990.

 

În întrecerea masculină au participat 11 sportivi de la cluburile CFR Cluj, UNIO Satu Mare, CFR Olimpia ACB Iași, ICMRS Galați, Electromureș Danerom Tg. Mureș. Au lipsit motivat lansatorii echipei Inter Petrila, Cristian Cimpoier și Ionuț Racz, care au participat la întrecerile din etapa a IV-a din cadrul Diviziei Naționale pentru juniori și cadeți. Primii trei clasați în etapa de la Iași, au fost premiați de către clubul ceferist organizator, prin președintele Radu Pipa, care este și membru în Prezidiul Federal al FR Popice-Bowling. La masculin, podiumul s-a prezentat astfel: 1. Sebastian Beșe (CFR Cluj) – 534 p.d.; 2. Vlad Sabău (UNIO Satu Mare) – 522 p.d. (cu 184 p.d. la izolat); 3. Marius Tescu (CFR Olimpia ACB Iași) – 522 p.d. (cu numai 167 p.d. la izolat). Din păcate, favoritul gazdelor, Bogdan Mihai (CFR Olimpia ACB Iași) a reușit doar 464 p.d. și s-a clasat pe locul 10. Cumulând rezultatele din primele două runde ale Cupei Tineretului, de la Fieni și Iași, pe primul loc în clasamentul general se află internaționalul de cadeți și juniori Sebastian Beșe (antrenor: Grigore Blaga), cu un total de 1.039 popice doborâte. De remarcat că Marius Tescu, de la CFR Olimpia ACB Iași, antrenat de Ilie Băiaș și Ioan Bișoc, face parte dintr-o familie mai specială de popicari, părinții săi, Constantin și Mariana Tescu, evoluând cu multe succes în întrecerile naționale și internaționale ale... sportivilor nevăzători! Tot la etapa de sâmbătă a mai participat, în afara concursului și ieșeanul Andrei Popa (și el fiul unui sportiv popicar care evoluează în competițiile pentru nevăzători), care a reușit un rezultat de 479 p.d.

În competiția fetelor au fost prezente 24 de sportive, de la cluburile Voința Galați, Conpet Petrolul Ploiești, Gaz Metan Mediaș, Romgaz Electromureș Tg. Mureș, CFR Olimpia ACB Iași și SC Municipal Brașov. Primele trei clasate au fost: 1. Diana Neghină (Voința Galați) – 521 p.d.; 2. Ioana Manolache (SC Municipal Brașov) – 512 p.d.; 3. Andreea Năstase (Conpet Petrolul Ploiești) – 506 p.d.

 

La 11 ani, a 4-a la categoria de vârstă până în 18 ani!

 

Pe locul 4 în întrecerea cadetelor de până la 18 ani s-a clasat “vedeta” turneului de la Iași, puștoaica de numai 11 ani Roxana Cociug, care a reușit 498 p.d. Antrenată la Voința Galați de Elena Roșca, Roxana, elevă la Liceul cu Program Sportiv de pe malurile Dunării, face popice de 2 ani și poate deveni o reală speranță pentru România în concursurile care vor urma peste câțiva ani. De menționat că în prima rundă a Cupei Tineretului, de la Fieni, Cociug a reușit o performanță de 450 p.d. și la general ea se află pe un onorant loc 8 al competiției, cu 948 popice doborâte. În întrecerea cadetelor, locurile ocupate de cele trei sportive de la clubul organizator, CFR Olimpia ACB Iași, antrenate de Cristina Pascu, au fost: 6. Ana Maria Răileanu – 495 p.d.; ... 10. Mihaela Munteanu – 478 p.d.; ... 14. Emanuela Naum – 458 p.d. După cumularea celor două runde disputate până acum, la cadete conduce gălățeanca Diana Neghină, antrenată de Elena Roșca, cu 1.046 p.d. De remarcat prezența la arena CFR Iași a selecționerului lotului național de junioare și cadete Viorica Botezatu (SCM Brașov), a vicepreședintei Matilda Antal, de la clubul campion național la senioare Romgaz Electro Tg. Mureș, a antrenorului echipei campioane de seniori CFR Cluj, Grigore Blaga, a celor doi șlefuitori de talente din Galați, Jani Pletosu și Elena Roșca, cât și a altor antrenori de popice din Tg. Mureș, Mediaș, Satu Mare, Ploiești. Etapa-turneu de la arena CFR Iași a fost coordonată de arbitrul internaționalul ieșean Gheorghe Zăgreanu. Ultima etapă din acest an a Cupei Tineretului va avea loc la Târgu Mureș, pe 13 decembrie. Până atunci, însă, loturile României de cadeți și cadete vor susține o dublă partidă internațională pe 15 noiembrie, în deplasare, cu naționalele juvenile ale Poloniei. Sportivii de frunte de la “Cupa Tineretului” au toate șansele să fie selecționați în loturile României de cadeți și cadete, pentru confruntarea din Polonia.

Dan TEODORESCU
 

“Lupu din Carpați”, spaima popicarilor din întreaga lume!

În cadrul Campionatelor Mondiale de la Banja Luka, românul Nicolae Lupu a cucerit medalia de aur în cadrul probei individuale clasice * Virgil Dorin și Doina Baciu au obținut medalii de bronz, la sprint și respectiv combinat * În clasamentul pe națiuni, România a ocupat un onorant loc 4, din 15 țări participante, cu 113 puncte la activ

 

Sâmbătă seară, la arena de popice din Banja Luka a răsunat imnul României la finalul probei individuale clasice masculine. După o întrecere de zile mari, românul Nicolae Lupu, care evoluează de mai mulți ani pentru echipa germană Victoria Bamberg, a reușit să cucerească medalia de aur, după ce a câșigat cu 2.5 – 1.5 la manșe (623 p.d. – 620 p.d.) în fața slovenului Mitja Gornik. “Lupu’ din Carpați”, antrenat la lotul național de Ilie Hosu, a doborât 407 popice la “plin” și 216 popice la “izolat”, având o evoluție de mare rafinament în marea finală din Bosnia Herțegovina. În finala mică, cea pentru locurile 3-4, într-o dispută eminamente maghiară, Kiss Norbert (de la echipa campioană națională Szegedi Gabonatransz) l-a învins cu 4-0 la manșe (657 p.d. – 596 p.d.) pe adversarul său de la formația Zalaegerszegi TK FMVaS (echipă vicecampioană națională în Ungaria, dar care deține trofeul în Liga Campionilor), Farkas Sandor. În competiția feminină a probei individuale clasice, cele două finale de clasament au fost următoarele:

- Pentru locurile 3-4: Ursula Zimmermann (Germania) – Nevenka Jokovic (Serbia) 3-1 (620 p.d. – 552 p.d.);

- Pentru locurile 1-2: Corinna Kastner (Germania) - Livia Santo (Serbia) 3-1 (618 p.d. – 579 p.d.);

În proba masculină de sprint, ajuns până în semifinalele competiției, Virgil Dorin, de la clubul Inter Petrila, care duminică, 26 octombrie, își aniversează ziua de naștere (37 ani), a pierdut extrem de greu în fața talentatului jucător de numai 20 ani din Serbia, Vilmoș Zavarko, în confruntarea de baraj (Sudden Victory), cu 17 p.d. – 24 p.d., după 1-1 la manșe câștigate. În marea finală a probei, Kovacs Gabor (Ungaria) s-a impus în fața lui Vilmoș Zavarko cu 23 p.d. -16 p.d. la baraj, după 1-1 la manșe. Pierzătorii din semifinale, Virgil Dorin (România) și Jovan Calic (Serbia) au cucerit medaliile de bronz ale probei. 

În întrecerea feminină de sprint, în finala pentru medalia de aur am înregistrat rezultatul: Ursula Zimmermann (Germania) – Nevenka Jokovic (Serbia) 1-1 la manșe și 23 p.d. - 22 p.d. la baraj. Medaliile de bronz au revenit lansatoarelor Rada Savic (Slovenia) și Gabriela Kucharova (Slovacia).

În proba de tandem mixt, podiumul de premiere s-a prezentat astfel: 1. Serbia (Zorica Barac  – Vilmoș Zavarko); 2. Ungaria (Csongradi Gyöngyi – Karsai Laszlo); 3. Italia (Adele Ainhauser – Franz Höller) și Slovenia (Nada Savic – Mario Culibrk).

În proba combinat, care adună rezultatele de la individual clasic și sprint, clasamentele de prezintă astfel, cu mențiunea că românca de 51 ani Doina Baciu, de la Romgaz Electromureș Tg. Mureș (antrenor la echipă și lot: {andor Sereș), este pe ultima treaptă a podiumului în ierarhia sexului frumos, cucerind o binemeritată medalie de bronz:

- La feminin: 1. Zeljka Orehovec (Croația) – 847 p.d.; 2. Ursula Zimmermann (Germania) – 834 p.d.; 3. Doina Baciu (România) – 833 p.d. (623 popice doborâte la individual și alte 210 popice doborâte la sprint); ... 12. Daniela {opterean (România) – 799 p.d. (600 p.d. ^ 199 p.d.).

- La masculin: 1. Kiss Norbert (Ungaria) – 898 p.d.; 2. Vilmoș Zavarko (Serbia) – 895 p.d.; 3. Kovacs Gabor (Ungaria) – 889 p.d.; ... 15. Petruț Mihălcioiu (România) – 807 p.d. (622 p.d. ^ 185 p.d.); ... 19. Vasia Donos (jucător român, care a evoluat în anii din urmă pentru CFR Iași, dar care acum concurează pentru RC Strasbourg și naționala Franței) – 787 p.d. În clasamentul final pe națiuni, România a ocupat un onorant loc 4, din 15 țări participante la Mondialul de popice din Bosnia-Herțegovina, cu 113 puncte, după Serbia – 187 p.d., Ungaria – 162 pct și Germania – 152 pct, dar înaintea altor mari puteri în lumea popicelor din lume, precum Croația – 98 pct, Slovenia – 97 pct, Austria – 74 pct și Cehia – 63 pct.

În final, consilierul german de origine română Georg Barth, din cadrul Federației Internaționale de Popice-Bowling (secțiunea clasică) a apreciat rezultatele obținute de delegația țării noastre în Bosnia-Herțegovina, declarându-ne următoarele: “S-a terminat Campionatul Mondial de la Banja Luka și Nicolae lupu  (Wolf cum îi spun eu în limba germană) este campion  mondial!!! Mă bucur nespus și sincer pentru acest mare succes. Felicitările mele! România are iarăși un titlu mondial, dar cucerește acum și două medalii de bronz prin Doina Baciu și Dorin Virgil. Succesele obținute sunt oglinda valorii acestui sport în România. Sper din inimă că și mass-media din România va scrie și va relata acum mai detaliat despre aceste mari succese obținute de sportivii români”.

Dan TEODORESCU

 

Popicarul ieșean Ovidiu Șuhane se remarcă în Austria

În etapa a șasea din seria Nord din “2.Bundesliga” din Austria, echipa românului Ovidiu Șuhane, fost jucător la CFR Iași în anii din urmă, a evoluat în deplasare, în fața lui SSV Voith St. Pölten 2. Așadar, cu Șuhane cel mai bun popicar al oaspeților, care a avut o performanță de 616 p.d., echipa 1. KSK Gembed. Alutech Wienner Neustadt a fost învinsă cu scorul de 3.462 p.d. – 3.316 p.d. (6-2 la victorii directe) de către echipa a doua a formației campioane SSV Voith St. Pölten. În runda următoare, pe 1 noiembrie, într-un derby local programat pe teren propriu (Blaue Lagune, de la ora 16.00), 1.KSK Gembed. Alutech Wienner Neustadt va întâlni pe KV Kronlachner Wienner Neustadt. În prima ligă de popice din Austria (1. Bundesliga), viitoarea adversară a echipei CFR Olimpia ACB Iași în Liga Campionilor, formația campioană SSV Voith St. Pölten, a învins acasă pe SKC Bergfalken Koblach, cu scorul de 3.732 p.d. – 3.264 p.d. (8-0 la victorii directe). Cel mai bun lansator al gazdelor a fost Radek Holakovsky,cu 666 popice doborâte.

Dan TEODORESCU
 

Popice pentru cadeți și cadete la arena CFR Iași

A doua etapă din cadrul Cupei Tineretului la popice, pentru cadeți și cadete, va avea loc sâmbătă, 25 octombrie, la arena CFR Iași, începând cu ora 9.00.

 

Vor fi prezenți în competiția rezervată sportivilor născuți după data de 1 iulie 1990 un număr de 12 cadeți și 25 de cadete, iar în acest caz concursul ieșean va putea dura peste 10 ore, sub arbitrajul localnicului Gheorghe Zăgreanu. După prima rundă desfășurată săptămâna trecută, la Fieni, primii șase clasați sunt următorii sportivi:

- Masculin: 1. Alexandru Bălan (ICMRS Galați) – 526 popice doborâte; 2. Vlăduț Sabău (UNIO Satu Mare) – 509; 3. Cristian Cimpoier (Inter Petrila) – 506; 4. Sebastian Beșe (CFR Cluj) – 505; 5. Ionuț Racz (Inter Petrila) – 503; 6. Bogdan Mihai (CFR Olimpia ACB Iași) – 486. Pe locul 12 s-a clasat un alt popicar ieșean, Marius Tescu, cu doar 461 p.d.

- Feminin: 1. Oana Neghină (Voința Galați) – 525 popice doborâte; 2. Diana Neghină (Voința Galați) – 521; 3. Andreea Năstase (Conpet Petrolul Ploiești) – 493; 4. Adina Sava (SCM Brașov) – 484; 5. Gianina Dorobăț (Voința Galați) – 477; 6. Mihaela Munteanu (CFR Olimpia ACB Iași) – 475. Pe locul 18 s-a clasat o altă ieșeancă, Emanuela Naum, cu 425 p.d.

După cum ne declarau antrenorii ieșeni Ioan Bișoc și Cristina Pascu, echipa CFR Olimpia ACB va prezenta în concursul de pe teren propriu aceeași patru sportivi de la turneul de la Fieni (Bogdan Mihai, Marius Tescu, Mihaela Munteanu, Emanuela Naum), tehnicienii moldavi sperând ca măcar doi dintre ei (ex: Mihai și Munteanu) s-ar putea clasa la finalul celor două runde, după cumularea rezultatelor de la Fieni și Iași, în primele șase locuri, pentru a putea intra în vizorul FR Popice-Bowling în vederea meciului internațional de pe 15 noiembrie, dintre Polonia și România, valabil pentru popicarii de până la 18 ani. Conform regulamentului competiției, clubul organizator, CFR Iași, va oferi premii pentru primii trei clasați la etapa de sâmbătă, la cadeți și cadete. A treia rundă a Cupei Tineretului la popice este programată pe 13 decembrie, la Târgu Mureș.

Dan TEODORESCU
 
Mai multe articole...