Popice-Bowling

CFR Olimpia ACB Iaşi va reprezenta România în Cupa Europei de popice

Ziua de vineri, 15 iulie 2016, a fost ultima de înscriere în cupele europene de popice, pe trei paliere: Cupa Mondială (de la Bolzano / Bozen - Italia, pentru campioanele continentale), Cupa Europei (de la Bačka Topola - Serbia, pentru vicecampioanele continentale) şi Cupa NBC (de la Straubing - Germania, pentru echipele de pe locurile 3 şi 4 din campionatele interne sau pentru formaţiile care au câştigat cupele ţărilor respective, gen Cupa României în ţara noastră). Aceste competiţii se desfăşoară în luna octombrie 2016, iar cele mai bine clasate la aceste cupe vor promova în optimile de finală ale Ligii Campionilor. Vor ajunge în Champions League la popice, la masculin, primele 7 echipe din Cupa Mondială, primele 5 din Cupa Europei şi primele 3 din Cupa NBC, plus deţinătoarea trofeului (Szegedi TE - Ungaria).
România va avea trei reprezentante în cupele europene de popice, pe CFR Cluj (la masculin) şi Electromureş Romgaz Tg. Mureş (la feminin) - în Cupa Mondială, respectiv CFR Olimpia ACB Iaşi (la masculin) - în Cupa Europei.
Întrecerile din Cupa Europei au loc în perioada 3-8 octombrie 2016, la Bačka Topola, o localitate aflată la mijlocul distanţei dintre Subotica şi Novi Sad, în nordul Serbiei, în provincia Vojvodina.
Conform recensământului din 2011, oraşul Bačka Topola are o populaţie de 14.573 locuitori, iar municipiul Bačka Topola o populaţie de 33.321 locuitori, astfel: ungurii sunt 19.307 (57.94%), sârbii sunt 9.830 (29.50%), muntenegrenii sunt 349 (1.05%), croaţii sunt 330 (0.99%), iar de alte naţionalităţi sunt 3.505 locuitori (10.51%).
Bačka Topola este înfrăţit cu oraşul Gheorgheni, din România.
De-a lungul timpului, Bačka Topola a dat vedete în sport şi muzică, precum fotbaliştii Branko Bošković, Andrija Kaluđerović, Dušan Tadić, Nikola Žigić, fostul jucător de fotbal şi manager György Mezey, fostul jucător de fotbal István Dudás, fosta baschetbalistă Eleonora Wild, dar şi violonistul, compozitorul şi actorul de film Félix Lajkó.
În Cupa Europei de popice de la Bačka Topola (Serbia), în competiţia masculină vor evolua 11 echipe, acestea fiind: BSV Voith St. Pölten (Austria), KK Rudar Kakanj (Bosnia-Herţegovina), SKK Vrchlabi (Cehia), Reveil Is Sur Tille (Franţa), SKC Victoria 1947 Bamberg (Germania, cu românul Nicolae Lupu printre titulari), Zalaegerszegi TK (Ungaria, cu românul Fehér Zoltán în lot), KK GTC Musandra Skopje (FYR Macedonia), CFR OLIMPIA ACB IAŞI (ROMÂNIA), KK Kamnik (Slovenia), METALAC Gornji Milanovac (Serbia), ASK Inter Bratislava (Slovacia).
Această listă cu echipele participante la Cupa Europei este dată de Federaţia Internaţională de Popice - secţiunea clasică NBC, în data de 15 iulie 2016.
DAN TEODORESCU

 

Performanţe la CS CFR Iaşi: Campioni la sport, campioni la învăţătură!

Echipa de popice juniori-tineret CFR Olimpia ACB Iaşi a reuşit în acest an, 2016, o performanţă incredibilă. În luna aprilie, la Ploieşti, în cadrul turneului final, unde au participat şase formaţii (primele două clasate din cele trei serii existente), tinerii popicari ieşeni au cucerit al şaptelea titlu de campioni naţionali din ultimele opt sezoane. La această performanţă s-a intercalat doar medalia de bronz obţinută anul trecut! Deci, în ultimele opt sezoane din Campionatul Naţional de popice pentru tineret (Under 23), CFR Olimpia ACB Iaşi a cucerit şapte medalii de aur şi una de bronz, fapt unic în întrecerea lansatorilor din România, în competiţia masculină.
Echipa campioană din 2016 a fost alcătuită din Ionuţ Condrea, Ştefan Lincu, Sebastian Biţă, Cristian Toma, Ştefan Ouatu, Cristian Antăluţe şi Iulian Cucu jr, antrenorii formaţiei de la "Gara Mare" fiind Remus Antimirescu şi Costică Ciurdea.
În întrecerea seniorilor, cu trei juniori în lot (Ştefan Lincu, Ionuţ Condrea, Sebastian Biţă), CFR Olimpia ACB Iaşi a devenit vicecampioană naţională în 2016 şi a cucerit medalia de argint în Liga I, în urma turneului final desfăşurat tot la Ploieşti.
În luna mai 2016, doi dintre tinerii sportivi ieşeni, Ionuţ Condrea şi Ştefan Lincu, au reprezentat România la Campionatele Mondiale de popice de la Novigrad (Croaţia), unde au reuşit rezultate meritorii.
Împreună cu ploieşteanca Elena Loredana Vişan, ieşeanul Ştefan Lincu a cucerit o medalie de bronz la perechi mixte, la Cupa Mondială pentru cadeţi (U 18), de la Novigrad. Iar tinerii popicari Ionuţ Condrea (23 ani) - 595 p.d. şi Ştefan Lincu (18 ani) - 584 p.d., ambii de la CFR Olimpia ACB Iaşi, au avut o contribuţie majoră la recordul României pe echipe, la Campionatul Mondial de popice pentru juniori (U 23), tot de la Novigrad (Croaţia), acolo unde formaţia ţării noastre a reuşit 3493 popice doborâte, sub îndrumarea antrenorului emerit Remus Antimirescu (tot de la CFR Olimpia ACB Iaşi).
Reveniţi acasă după aceste multiple succese sportive şi punând "burta pe carte", iată că tinerii popicari de la CFR Olimpia ACB Iaşi au prins "podiumul" performanţelor şi la... învăţătură!
În urmă cu puţine zile, Ionuţ Condrea a absolvit cu o notă generală de 9.20 şi cu nota 10.00 la licenţă Facultatea de Construcţii Maşini şi Management Industrial, din cadrul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iaşi, devenind inginer au acte în regulă! El va continua încă doi ani studiile universitare, în cadrul unui masterat.
Alţi trei tineri popicari de la CFR Olimpia ACB Iaşi au făcut şi ei un nou pas important în viaţă, reuşind să treacă cu brio de examenul de bacalaureat.
Absolvenţii cu BACUL luat sunt talentaţii sportivi Ştefan Claudiu Lincu (Liceul cu Program Sportiv Iaşi), Cristian Toma (Colegiul Economic Administrativ Iaşi) şi Sebastian Andrei Biţă (Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir Iaşi). De data aceasta, pe primul loc la BAC-ul popicarilor ieşeni s-a clasat Sebastian Andrei Biţă, cu o notă meritorie, de 8.65, ceea ce demonstrează din nou că sportul poate face casă bună şi cu cartea, mai ales la CS CFR Iaşi! Iar cei trei "foşti" elevi ieşeni doresc să devină, din toamnă, studenţi! Să le dorim mult succes!
DAN TEODORESCU
*** UPDATE: Echipa de popice seniori CFR Olimpia ACB Iaşi s-a înscris la Cupa Europei de la Backa Topola (Serbia), din 3-8 octombrie 2016 şi speră să promoveze şi în optimile de finală ale Ligii Campionilor!

 

Dr. Sorin Cotlarciuc, în TOP 10 la Cupa României de popice pentru veterani

Arena de popice din Târgu Mureş a găzduit sâmbătă, pe 28 mai 2016, turneul final al Cupei României pentru veterani, acolo unde toţi sportivii calificaţi au pornit întrecerea de la "zero".
La categoria seniori +50 ani, printre participanţi s-a aflat şi dr. Sorin Cotlarciuc (CFR Olimpia ACB Iaşi) care s-a clasat pe locul 9 din 16 participanţi, cu un rezultat de 506 popice doborâte, un rezultat extrem de meritoriu la vârsta de 65 ani!
Surprinzător, pe primele două locuri s-au clasat veteranii trecuţi de 65 ani, Kiss Gyorgy şi Ujhelyi Francisc, primul din Târgu Secuiesc, iar al doilea din Bacova (jud. Timiş), dar care concurează pentru Siderurgica Hunedoara, aşa cum se întâmplă cu mai mulţi colegi de echipă, caz întâlnit şi pentru mai mulţi popicari din oraşul şi judeţul Sibiu, care concurează pentru clubul din Tălmaciu. 
Rezultatele au fost următoarele:
1. Kiss Gyorgy (KSE Târgu Secuiesc) - 563 p.d.
2. Ujhelyi Francisc (Siderurgica Hunedoara) - 539 p.d.
3. Liviu Mailat (CS al Oraşului Tălmaciu) - 536 p.d.
4. Viorel Teuşan (CS al Oraşului Tălmaciu) - 535 p.d.
5. Aurel Dehelean (Siderurgica Hunedoara) - 521 p.d.
6. Ioan Stoichiţă (CS al Oraşului Tălmaciu) - 521 p.d.
7. Vasile Cioacă (CS al Oraşului Tălmaciu) - 520 p.d.
8. Matei Mierliţă (CS de Drept Privat Petrolul Băicoi) - 519 p.d.
9. SORIN-CONSTANTIN COTLARCIUC (CFR Olimpia ACB Iaşi) - 506 p.d.
10. Erhard Beuck (CS al Oraşului Tălmaciu) - 495 p.d.
11. Francisc Kalman (ACS Hoghiz) - 495 p.d.
12. Ilie Stanca (Siderurgica Hunedoara) - 494 p.d.
13. Emilia Ebel (Siderurgica Hunedoara) - 482 p.d.
14. Kiss Arcadiu (KSE Târgu Secuiesc) - 481 p.d.
15. Patriciu Abrudan (CFR Cluj, fostul arbitru de fotbal) - 458 p.d.
16. Cornel Enoaie (CS de Drept Privat Petrolul Băicoi) - 451 p.d.
La finalul competiţiei de la Târgu Mureş, ieşeanul Sorin Cotlarciuc ne-a declarat: "Am avut un câştigător surpriză, pe locul 2 s-a aflat o altă surpriză, ceea ce demonstrează faptul că popicarii cu mare experienţă au succes la orice vârstă ! Eu mi-am jucat şansele până la capăt, am fost singurul ieşean înscris în Cupa României în acest sezon şi am terminat competiţia în TOP 10 şi asta contează. Puteam realiza mai mult în finala de la Târgu Mureş, dar am călătorit toată noaptea cu trenul, apoi cu o maşină de la Câmpia Turzii până la locul competiţiei, dar asta a trecut... A trecut cu bine, iar locul 9 în România în clasamentul popicarilor veterani este pentru mine o realizare sportivă destul de importantă!".
În turneul final al veteranilor sub 50 ani, au concurat 9 lansatori în finala Cupei României de la Târgu Mureş, iar pe primul loc s-a clasat Cătălin Cazacu, din oraşul Tălmaciu, dar care are legitimaţie valabilă pentru CS CFR Iaşi, cu un rezultat de 553 p.d. Podiumul a fost completat cu Bogozi Jozsef (KSE Târgu Secuiesc) - 529 p.d. şi Cristian Lazăr (CS al Oraşului Tălmaciu) - 516 p.d.
Arbitrajul competiţiei a fost asigurat de Gheorghe Blasicz (Mediaş), iar instructorul sportiv Ion Borlovan (Bucureşti) a reprezentat Federaţia Română de Popice.
DAN TEODORESCU

 

Tandemul Luminiţa Dogaru-Nicolae Lupu, medalie de aur la nivel mondial la Novigrad

* Alături de ploieşteanca Daniela Lăcătuşu, popicarul ieşean Ion Cercel a ajuns până în sferturile de finală ale probei de tandem mixt

Miercuri, pe 25 mai 2016, a fost ziua de... AUR pentru echipa României prezentă la Campionatele Mondiale Individuale de Popice ale seniori de la Novigrad (Croaţia).
În finala probei de tandem mixt, perechea Luminiţa Dogaru (Conpet Petrolul Ploieşti) - Nicolae Lupu (Victoria Bamberg) a învins cu 1-1 la manşe şi 14 p.d. - 5 p.d. la sudden victory (baraj) cuplul maghiar Anita Safrany - Laszlo Karsai şi a cucerit medaliile de aur ale competiţiei.
În urma acestui succes, în direct din Ploieşti, fosta lansatoare şi antrenoare Constanţa Constantin (sora lui Nicolae Lupu) ne-a spus: "Felicitări frăţiorului meu şi fostei mele colege !".
Au mai adresat felicitări medaliaţilor cu aur mai mulţi oameni din lumea popicelor, precum Monica Parhon, Bianca Elena Bărdiţă, Ioana Antal-Văidăhăzan (din Germania), Alina Suciu, Mariana Condrea (mama popicarului ieşean Ionuţ Condrea), Florin Opincă, Luminiţa Dobre, Călin Cazacu, Ilie Hosu, Ştefania Simona Şchiopescu, Duka Tilda, Viorica Botezatu, Ion Gavrilă, Nelu Borlovan, Remus Antimirescu (în direct din Croaţia, din "focul luptei"), Ştefan Lincu, Mariana Zlăvog, Elena Halmann (din Austria, mama popicarului Ovidiu Şuhane), Seres Jozsef, Nina Răileanu (din Germania), Aurel Roiu, Majos Ferenc, Elena Georgiana Mihai, ziaristul sportiv din Galaţi, Cătălin Rădulescu etc.
Tot la tandem mixt, perechea Daniela Lăcătuşu (Conpet Petrolul Ploieşti) - Ion Cercel (CFR Olimpia ACB Iaşi) a ajuns până în sferturile de finală, deci în primele 8 tandemuri din lume.
În proba de sprint, la feminin, Anna Gyeresi (Electromureş Romgaz Tg. Mureş) a ajuns până în turul secund, dar Cristina Samson (Conpet Petrolul Ploieşti) a fost eliminată chiar în turul inaugural. Proba de sprint a fost câştigată de poloneza Beata Wlodarczyk.
În competiţia masculină a probei de sprint, Petruţ Mihălcioiu (CFR Cluj) a fost învins chiar în turul I, iar Paul Rohotin (CFR Cluj) a ajuns doar până în turul secund. Tot la sprint, Nicolae Lupu s-a confruntat în sferturile de finală chiar cu câştigătorul probei, sârbul Vilmos Zavarko, în faţa căruia a pierdut extrem de greu, după 1-1 la manşe şi 37 p.d. - 44 p.d. la sudden victory.
Joi, pe 26 mai, în turul 2 al probei feminine de la individual clasic, confruntările cu implicaţii româneşti sunt următoarele:
- Ora 11,10 (în România): Cristina Samson (pista 7) - Anita Takacs (Ungaria - pista 8); 
- Ora 13.30: Luminiţa Dogaru (pista 8) - Petra Fegyveres (Ungaria - pista 7);
- Ora 14.40: Anna Gyeresi (pista 8) - Marion Thaler (Italia - pista 7).
În competiţia masculină a probei individual clasic, din păcate, România a rămas fără nici un reprezentant în turul al II-lea. Campionatele Mondiale de Popice din Croaţia, la nivelul seniorilor, se vor încheia sâmbătă, 28 mai, cu semifinalele şi finalele probei individual clasic, la feminin şi masculin.
De remarcat că România a mai cucerit la Novigrad o medalie de bronz prin perechea Elena Loredana Vişan (Conpet Petrolul Ploieşti) - Ştefan Claudiu Lincu (CFR Olimpia ACB Iaşi) în întrecerea mondială a cadeţilor (Under 18), sub îndrumarea antrenorului emerit Remus Antimirescu.
DAN TEODORESCU
*** UPDATE (28 mai 2016): La seniori, în clasamentul pe naţiuni, România a mai cucerit o medalie de bronz, după Serbia (aur) şi Croaţia (argint). În proba combinată, Cristina Samson, cu 853 p.d., s-a clasat pe un onorant loc 4. La combinat s-au impus Ines Maricic (Croaţia), respectiv Igor Kovacic (Serbia). La individual clasic au câştigat Ines Maricic (record mondial cu 675 p.d.) şi respectiv Vilmos Zavarko (Serbia). (DanTe)

 

Perechea Daniela Lăcătuşu-Ion Cercel, victorie importantă în primul tur al probei tandem mixt

Ziua de marţi, 24 mai, a adus "necazuri" popicarilor români prezenţi la Campionatele Mondiale Individuale ale seniori de la Novigrad (Croaţia) în proba individual clasic, dar şi multe "bucurie" în proba tandem mixt.
Veştile rele au fost că lansatorii români Daniela Lăcutuşu - 569 p.d. (la feminin), respectiv Paul Rohotin - 609 p.d. şi Petruţ Mihălcioiu - 569 p.d. (la masculin) au ratat calificarea în turun secund, acolo unde au ajuns doar Cristina Samson (621 p.d.), Anna Gyeresi (607 p.d.) şi Luminiţa Dogaru (595 p.d.). În turul secund al competiţiei masculine, România nu are nici un reprezentant, deoarece "neamţul" Nicolae Lupu - 614 p.d. şi ieşeanul Ion Cercel - 600 p.d. au ratat şi ei promovarea în faza eliminărilor directe. A mai ratat calificarea în turul 2 şi francezul de origine română Georges Ungurean, care a doborât doar 593 popice în prima manşă "contra scor" !
Joi, pe 26 mai, în turul 2 al probei feminine la individual clasic, confruntările cu implicaţii româneşti sunt următoarele: Cristina Samson - Anita Takacs (Ungaria), Luminiţa Dogaru - Petra Fegyveres (Ungaria) şi Anna Gyeresi - Marion Thaler (Italia).
În schimb, în proba tandem mixt, România a obţinut marţi, pe 24 mai, victorii importante, astfel: Daniela Lăcătuşu (Conpet Petrolul Ploieşti) / Ion Cercel (CFR Olimpia ACB Iaşi) - Nadia Savic / Matej Lepej (Slovenia) 1-1 la manşe câştigat (16 p.d. - 10 p.d. la sudden victory / Baraj) şi Luminiţa Dogaru (Conpet Petrolul Ploieşti) / Nicolae Lupu (Victoria Bamberg-Germania) - Christina Soerensen / Peter Winberg Soerensen (Danemarca) 2-0.
Miercuri, pe 25 mai, în turul al II-lea al probei tandem mixt vor avea loc partidele: Daniela Lăcătuşu / Ion Cercel - Dagmar Kyselicova / Erik Kuna (Slovacia) şi Luminiţa Dogaru / Nicolae Lupu - Edina Timar / Norbert Kiss (Ungaria).
Tot miercuri, pe 25 mai, vor debuta şi întrecerile probei de sprint, cu următoarele implicaţii româneşti în primul tur:
- Feminin: Anna Gyeresi - Heidi Poulsen (Danemarca) şi Cristina Samson - Marijana Liovic (Croaţia).
- Masculin: Petruţ Mihălcioiu - Uros Stoklas (Slovenia), Paul Rohotin - Nikola Muse (Croaţia) şi Nicolae Lupu - Darko Lotina (Bosnia-Herţegovina).

* Ionuţ Condrea şi Ştefan Lincu (FOTO) au revenit la "patria mumă" !

În altă ordine de idei, vă informăm că juniorii şi cadeţii români au revenit marţi, 24 mai, la casele lor, după participarea la Mondialele de popice de la Novigrad. Au revenit acasă, la Iaşi, Ştefan Lincu şi Ionuţ Condrea, primul dintre ei, elev în clasa a XII-a la LPS Iaşi, fiind singurul român care a cucerit până acum, în Croaţia, o medalie pentru ţara noastră. Împreună cu ploieşteanca Elena Loredana Vişan, tânărul de 18 ani Ştefan Lincu a cucerit o medalie de bronz la perechi mixte, la Cupa Mondială pentru cadeţi (U 18), de la Novigrad. Iar tinerii popicari Ionuţ Condrea (23 ani, student în anul IV la Facultatea de Construcţii Maşini şi Management Industrial, din cadrul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iaşi) - 595 p.d. şi Ştefan Lincu - 584 p.d., ambii de la CFR Olimpia ACB Iaşi, au avut o contribuţie majoră la recordul României pe echipe, la juniori (U 23), cu 3493 p.d., sub îndrumarea antrenorului emerit Remus Antimirescu (tot de la CFR Olimpia ACB Iaşi).
DAN TEODORESCU

 

Ion Cercel, rezultat bun în România, dar mai puţin bun pentru un Campionat Mondial de popice

Luni, 23 mai, s-au derulat întrecerile primei zile de concurs din cadrul Campionatelor Mondiale de popice pentru seniori de la Novigrad (Croaţia). Au avut loc întrecerile primei jumătăţi din turul I al probei individual clasic, de pe tabloul de 64, la masculin şi feminin.
Ieşeanul Ion Cercel a avut o comportare bună pentru Liga I din România, dar mai modestă pentru un Campionat Mondial de popice, reuşind doar 600 popice doborâte (395 la plin + 204 la izolat + 3 bile în gol), deşi pe un alt site al competiţiei (neoficial), apare rezultatul de 605 p.d.. 
Din echipa de seniori a României a mai lansat Nicolae Lupu (Victoria Bamberg - Germania), care a reuşit 614 p.d.
Primele rezultate au fost:
1. CRO - MARINOVIC Hrvoje - 700 p.d.;
2. SRB - ZAVARKO Vilmos - 699 p.d.;
3. FRA - SCHMITT Julien - 678 p.d.;
4. POL - KONOPKA Mikolaj - 654 p.d.
La feminin, au concurat trei românce, cu următoarele rezultate: Cristina Samson - 621 p.d., Anna Gyeresi - 607 p.d. şi Luminiţa Dogaru - 595 p.d.
Cele mai bune rezultate au fost:
1. HUN - TIMAR Edina - 653 p.d.;
2. SLO - SAJKO Eva - 649 p.d.;
3. SRB - ANDJELKOVIC Jasmina - 633 p.d.
4. CZE - NAVRKALOVA Renata - 624 p.d.
Marţi, 24 mai, vor avea loc celelalte lansări din turul I al probei individual clasic, iar sportivii români vor avea următorul program de intrat pe pistele de joc:
- Ora 11:50 (în România): Daniela Lăcătuşu (pe pista 3);
- Ora 13:00: Petruţ Mihălcioiu (pista 6), alături de el, pe pista 7 fiind francezul de origine română Georges Ungurean.
- Ora 15:20: Paul Rohotin (pista 7).
DAN TEODORESCU

 
Mai multe articole...